Amerikaanse onderzoeker wil ban op koppen

Voetballende kinderen zouden op jonge leeftijd nog niet mogen koppen. Dit om hun hersenen te beschermen tegen beschadiging. Dat zei Chris Nowinski, oprichter van een stichting die zich met sportgerelateerde hersenschade bezighoudt, vrijdag tegen de BBC. Pas in hun tienerjaren zouden kinderen contactsporten mogen beoefenen, vindt hij.

Contactsporten kunnen blijvende hersenschade veroorzaken en zouden met meer voorzichtigheid moeten worden benaderd. "We kunnen die sporten nog steeds spelen, maar dan zonder het contact", vindt Nowitzki. "Wie vindt het een goed idee om een 10-jarige tweehonderd of driehonderd keer per seizoen op het hoofd te raken?"

"Het is veel slimmer om kinderen pas in hun tienerjaren of als ze de twintig zijn gepasseerd contactsporten te laten beoefenen. Dan zijn de hersenen veel meer ontwikkeld", zegt de 35-jarige Amerikaan, die zelf vanwege een onbehandelde hersenschudding moest stoppen met zijn worstelcarrière. "Een recente studie uit de Verenigde Staten toont aan dat herhaaldelijk hersenletsel blijvende schade kan veroorzaken."

Nowinski is medeoprichter van ILS, een organisatie die sporthersenschuddingen onderzoekt. Hij zou graag zien dat meer aandacht wordt besteed aan de gevaren van de constante klappen op het hoofd. "Veel onderzoeken geven aan dat sporters gewoon doorspelen met een hersenschudding om als held te worden gezien. Ze realiseren zich niet dat ze er een hebben omdat nooit iemand heeft uitgelegd wat het is."

Hersenbeschadiging door sporten is in de VS al langer onderwerp van discussie. Zo schikte de American Football-bond in augustus met duizenden oud-spelers met hersenbeschadiging voor in totaal 765 miljoen dollar.

Ook in Engeland staat hersenschudding inmiddels op de agenda. Nieuwe regels in het rugby zorgden voor veel opschudding en Tottenham Hotspur kreeg onlangs veel kritiek omdat doelman Hugo Lloris met een hersenschudding door liet spelen.