Tienduizenden zien lijk Mandela

anoniem_22072019025900

Tienduizenden Zuid-Afrikanen staan in de rij om een laatste glimp op te vangen van het lichaam van Nelson Mandela, dat vrijdag voor de derde en laatste dag opgebaard ligt in het Uniegebouw in Pretoria. Volgens de regering stonden in de ochtend al zo'n honderdduizend mensen te wachten in kilometerslange rijen.

Er werd water uitgedeeld aan de wachtenden, terwijl ouderen en kinderen vooraan mochten aansluiten. De regering waarschuwt dat mogelijk niet iedereen meer in gelegenheid zal zijn een blik op Mandela te werpen. Zelfs vroege vogels als Elizabeth Leening, die al om 04.00 uur vrijdagochtend naar het Uniegebouw toog, moeten vrezen voor een teleurstelling.

In een van de wachtzones in Pretoria verloor een verzamelde menigte haar geduld. De wachtenden schreeuwden dat ze Mandela wilden zien, wierpen een door de politie gesloten hek om en stormden naar voren. Verscheidene mensen gingen in het gedrang onderuit en liepen verwondingen op. Om de alsmaar uitdijende mensenmassa in goede banen te kunnen blijven leiden heeft de regering rond het middaguur de parkeerplaatsen gesloten.

Vrijdagmiddag wordt het lichaam naar elders overgebracht. Dat kan niet worden uitgesteld, omdat de familie van Mandela erop staat dat de lijkbaar bij daglicht wordt vervoerd. Zondag wordt Mandela begraven in Qunu, het dorp waar hij opgroeide.