Ook Europese toezichthouder waarschuwt voor bitcoin

Harry

Na de centrale banken van onder meer China, Frankrijk en Nederland waarschuwt nu ook de Europese bankentoezichthouder voor de gevaren van de bitcoin. De virtuele muntsoort is niet beschermd door regelgeving en Europeanen die in bitcoins handelen, lopen het risico hun geld kwijt te raken, stelde de Europese Bankenautoriteit (EBA) vrijdag.

De toezichthouder wijst erop dat er geen regels zijn voor de digitale marktplaatsen waar in bitcoin kan worden gehandeld. Als zo'n handelsplatform zou verdwijnen, is er niemand die bitcoineigenaren kan beschermen, aldus de EBA. Daarnaast kunnen bitcoins snel van waarde veranderen, met het risico op financiële zeepbellen.

De waarschuwing van de Europese toezichthouder komt amper een week na de aankondiging van de Chinese Volksbank, dat de bitcoin 'niet gebruikt mag worden als betaalmiddel'. De centrale bank van het land besloot daarom de bitcoinhandel te verbieden voor banken en andere financiële instellingen.

Eerder waarschuwden ook al de Banque de France en De Nederlandsche Bank voor de gevaren van de virtuele muntsoort. "De wisselkoers is volatiel en er is geen centrale uitgever die door consumenten waar nodig aansprakelijk kan worden gesteld", schreef DNB. "Ook is het depositogarantiestelsel niet van toepassing."

Bitcoin is een digitale munteenheid en wordt ook wel cryptografisch geld genoemd. Bitcoins worden gecreeërd door steeds complexere wiskundige computerberekeningen. Op dit moment zijn ruim twaalf miljoen bitcoins in omloop. Dat kunnen er maximaal 21 miljoen worden.