Ecclestone moet wachten op uitspraak rechter

Formule 1-baas Bernie Ecclestone zal pas volgend jaar horen of de Britse rechter hem al dan niet veroordeelt in een rechtszaak aangespannen door het Duitse mediabedrijf Constantin. Op tafel ligt een claim ter waarde van 140 miljoen dollar.

De zaak draait om de verkoop van de aandelen in de Formule 1 in 2006 door BayernLB aan CVC Capital. De inmiddels veroordeelde ex-bankier Gerhard Gribkowsky leidde deze transactie. Hij ontving een bedrag van 44 miljoen dollar van Ecclestone. De Brit claimt dat de Duitser hem afperste, terwijl Gribkowsky op zijn beurt beweert dat Ecclestone hem omkocht. Hierdoor zou CVC goedkoper aan de aandelen zijn gekomen.

Mocht dit laatste bewezen worden verklaard dan maakt Constantin een goede kans op de claim die zijn in Londen heeft ingediend. Inmiddels zit het zeven wekend durende proces erop en zal rechter Guy Newey zich buigen over de aangedragen bewijslast. Een uitspraak wordt niet voor 2014 verwacht. Mocht Ecclestone veroordeeld worden dan zal CVC niet schromen om hem aan de kant te zetten.

Naast de rechtszaak in Londen loopt ook in München een proces tegen Ecclestone. Deze zaak zal volgend jaar hervat worden. Verder heeft BayernLB laten weten van plan te zijn een claim van 400 miljoen dollar tegen de Brit in te dienen. Wanneer dit proces van start zal gaan is nog niet bekend.