'James Bond is een impotente alcoholist'

Weinig mensen zijn zo cool als James Bond. Hij ziet er goed uit, hij is bijzonder slim, hij slaapt met de mooiste vrouwen en hij redt ook nog regelmatig de wereld. Veel mensen zouden meer als Bond willen zijn, maar volgens onderzoekers is dat een dwaze droom: Bond zou namelijk een ordinaire dronkelap zijn.

In de British Medical Journal (BMJ) hebben drie Britse onderzoekers het alcoholverbruik van Bond beschreven. Op basis van de boeken van Ian Fleming bepaalden ze hoeveel alcohol Bond dronk. Het resultaat is niet verrassend: Bond zuipt dagelijks het equivalent van anderhalve fles wijn weg.

Volgens onderzoeker Patrick Davies zou Bond daarom niet de Bond kunnen zijn die wij allemaal kennen: "Het niveau van functioneren zoals in de boeken beschreven staat, komt niet overeen met het verwachte fysieke, mentale en ook het seksuele functioneren van iemand die zoveel drinkt."

In plaats van geweldige reflexen en vele bedpartners zou Bond eerder levercirrose, trillende handen oftewel tremor, impotentie en een vroege dood moeten hebben. "We vermoeden dat de beroemde leus 'Shaken, not stirred' te maken heeft met de door alcohol veroorzaakte tremor in zijn handen", grappen de onderzoekers.

Het onderzoek verschijnt in het kerstnummer van BMJ en is eerder ludiek bedoeld. Toch willen de onderzoekers er een portee aan geven. Ze wijzen erop dat jaarlijks tweeënhalf miljoen mensen doodgaan aan de gevolgen van alcoholisme, terwijl flims en boeken alcoholconsumptie in een zeer positief licht schetsen.