FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 14 december 2013

Schermutselingen bij protesten Italië

Bij protesten tegen de bezuinigingen van de Italiaanse regering is het zaterdag in verschillende steden tot ongeregeldheden gekomen, zo meldt de politie. Enkele demonstranten en politieagenten raakten lichtgewond.

Neofascisten vielen in Rome een kantoor van de Europese Commissie aan een rukten de vlag van de EU omlaag. Een demonstrant werd gearresteerd, tegen tien anderen is aangifte gedaan.

In Turijn staken demonstranten voor een regeringsgebouw een rookbom af, de politie ging de demonstranten met wapenstokken te lijf. Hun collega's in Venetië zagen zich gedwongen een brug af te zetten om groepen van extreem links en extreem rechts van elkaar te scheiden. Ook werd er traangas gebruikt.

Schermutselingen bij protesten Italië
Schermutselingen bij protesten Italië (Foto: ANP)

[PD] Barcelona dankt Neymar voor zege op Villarreal

Neymar heeft FC Barcelona zaterdag aan een overwinning op Villarreal geholpen. De Braziliaanse aanvaller nam beide treffers voor zijn rekening tijdens de 2-1 thuiszege. Hij opende de score na een halfuur uit een strafschop. Na de gelijkmaker van Mateo Musacchio, maakte Neymar in de 67e minuut de winnende.

De Catalanen, die in de vorige competitiewedstrijd tegen Athletic Bilbao voor het eerst dit seizoen verloren, handhaven zich aan kop van de Primera División. Atletico Madrid kan zondag op gelijke hoogte komen. Real Madrid, dat niet verder kwam dan 2-2 bij Osasuna, volgt op vijf punten van de ploeg van trainer Gerardo Martino.

[Bundesliga] Invaller Dost ziet Wolfsburg winnen

VfL Wolfsburg heeft zaterdag in eigen huis met 3-1 gewonnen van VfB Stuttgart. Bas Dost viel twaalf minuten voor tijd in bij de thuisploeg, maar toen was de eindstand al bereikt. Ricardo Rodriguez, Diego en Ivan Perisic scoorden voor Wolfsburg, Timo Werner zorgde tussendoor nog voor de aansluitingstreffer.

De bezoekers hadden in de eerst helft pech toen Werner de score leek te openen. Zijn inzet was nipt over de lijn, maar dat werd niet waargenomen door de arbitrage. Wolfsburg staat door de overwinning nog altijd vijfde in de Bundesliga. Stuttgart bezet de tiende plek.

[JL] Den Bosch wint in Doetinchem van De Graafschap

FC Den Bosch heeft een bewogen week afgesloten met een doelpuntrijke zege bij De Graafschap. De Bosschenaren waren in Doetinchem met 5-3 te sterk. Den Bosch, dat samen met Willem II aan kop gaat in de periodestand, nestelt zich steviger in de middenmoot, terwijl De Graafschap de aansluiting met de top vier van de Jupiler League verliest.

Benjamin van den Broek opende de score voor de Brabanders, maar Anco Jansen en Tim Vincken sloegen toe voor De Graafschap. Door goals van Erik Quekel (tweemaal) en Istvan Bakx gingen de bezoekers toch met een riante voorsprong rusten. Na de pauze zorgde Quekel met zijn derde treffer voor de beslissing, waarna Piotr Parzyszek nog iets terugdeed.

Den Bosch kwam deze week in het nieuws doordat het bestuur zich mogelijk liet foppen door een nepsjeik die in de club zou willen investeren. De clubleiding verklaarde de overnameplannen nooit serieus genomen te hebben.

Uitslag FC Twente - Go Ahead Eagles

Om 20.45 begon er één wedstrijd in de Eredivisie. FC Twente klopte in eigen huis Go Ahead Eagles met 3-1. Hieronder vind je de karakteristieken van dit duel.


FC Twente-speler Youness Mokhtar in duel met met GA Eagles-speler Doke Schmidt (Foto: Pro Shots)

FC Twente

3 - 1

Go Ahead Eagles

 21' Gutiérrez
 56' Castaignos
 62' Tadic
   58' v.d. Linden (pen) 
 
 Gele kaart: Bengtsson, (FC Twente), Vriends, (Go Ahead Eagles)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 29.900
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Marsman
Rosales
Bengtsson
Bjelland
Schilder
Ebecilio
Eghan (Corona/63)
Gutiérrez
Mokhtar (Djordjevic/87)
Castaignos
Tadic
  Room
Schmidt
Vriends
v.d. Linden
Schenk
Overgoor
Rijsdijk
Turuc (Lambooij/83)
Antonia (Kavak/89)
Falkenburg
Houtkoop (Godee/83)

Wilders ook slachtoffer anoniemen

Niet alleen Anouchka van Miltenburg heeft te lijden onder anonieme terreur over haar functioneren. Onbekenden trotseerden met gevaar voor het eigen politieke leven de woede van Geert Wilders door oude e-mails aan het NRC door te spelen, weet het Algemeen Dagblad te berichten.

NRC kon deze kans niet links laten liggen en publiceerde een smakelijk verhaaltje over de interne aangelegenheden in Privé-stijl. Zo weten we nu dat de PVV-afdeling Drenthe zich zorgen maakte over het zongebruinde gelaat en de indruk die dat zou wekken naar de kiezers in crisis. De reactie van Wilders, 'ze moeten niet zeuren', werd als zeer onaangenaam ervaren volgens NRC.

Een ander zeer belangrijk partij-issue was het gegeven dat de nieuwe persvoorlichter van Wilders, de Limburgse PVV’er Michael Heemels, financieel niet rond kon komen omdat hij wegens PVV-er-zijn 'geïsoleerd op de arbeidsmarkt' was geraakt.

Het is ondertussen traditie aan het worden om van de PVV en Geert Wilders met verkiezingen in zicht vooral interne gelegenheden te belichten in plaats van de politieke standpunten. Wilders heeft nog geen twittertje gelaten. Ook de nieuwe voorlichter Michael Heemels houdt zich nog even stil. Of Geert Wilders meevoelt met de Tweede Kamervoorzitter is vooralsnog onbekend.

Moslims eisen verbod op alcohol

Een groep islamitische fascisten heeft in een populaire wijk in het oosten van Londen geprotesteerd tegen de verkoop van alcohol. Zij zijn van mening dat de sharia van kracht is in 'hun' wijk en dreigen met geweld indien niet aan Gods eisen voldaan wordt.

Zo’n zestig haatbaarden en burka-draagsters verzamelden zich gisteren op Brick Lane, Londen. Het leek de demonstranten een aardig idee om gebruik te maken van hun democratische recht op vrijheid van meningsuiting teneinde intolerante eisen te stellen. Het duivelse goedje alcohol zou niet meer verkocht mogen worden in kroegen en niet meer geschonken mogen worden in restaurants. Hier geen gehoor aan geven zou de overtreder veertig zweepslagen gaan opleveren.

De demonstratie begon wat later dan gepland, want kaalkopjes van de English Defence League waren ook in de buurt voor een tegendemonstratie en het ene extreemrechts mengt nu eenmaal slecht samen met het andere extreemrechts.

De optocht was georganiseerd door Anjem Choudary, een man waarvan bekend is dat hij de kapers van '9/11' als helden beschouwt en zich heel erg druk gemaakt heeft over een paar tekeningen in een Deense krant. De in Engeland geboren en getogen advocaat maakt zich hard voor de invoering van de sharia in Groot-Brittannië en heeft weinig met de westerse manier van leven op. Daar voert hij dan ook een actieve strijd tegen.  Tijdens een van zijn speeches vond hij het nodig om de mannen die eerder dit jaar  mensen op straat aanvielen een hart onder de riem te steken. De slachtoffers van deze drie 'fantastische mannen' hadden namelijk het lef om in het openbaar alchohol te nuttigen of waren niet-islamitisch gekleed.

Islam-criticus Usama Hasan omschreef de bijeenkomst als 'volslagen idioot'. 'Dit is dus democratie', briest hij. 'ze proberen de sharia op te dringen. Dit is erg dom en tegen de islamitische leer.' Volgens hem is het binnen de islam niet mogelijk om buitenstaanders zeikerige wetjes op te leggen.

Verkiezing: 2e ronde sporter van het jaar 2013

Het jaar 2013 loopt alweer bijna op zijn eind, wat dus betekent dat de sporters weer de vele verkiezingen kunnen aflopen. Ook wij doen hieraan mee, want in een speciaal toernooi kunnen jullie kiezen wie volgens FOK! de beste Nederlandse sporter van het afgelopen jaar was.

Er waren 64 sporters genomineerd. Deze gaan in een knock-out toernooi uitmaken wie zich uiteindelijk mag kronen tot 'FOK!sporter van het jaar 2013'.

Links naar vorige rondes:
1e ronde

Onder dit bericht en in het topic op het Sport-forum kun je stemmen. Dit kan door gebruik te maken van de [ b] en [ /b] tags. (gebruik deze zonder de spaties rond de naam van je keuze).

voorbeeld:
Roger Federer - Novak Djokovic

Bij een gelijkspel zal er een tiebreak volgen van 24 uur. De 2e ronde sluit op zondag 15 december 2013 om 20:00 uur.

De 2e ronde:
Mathieu van der Poel - Kevin Strootman
Ellen van Dijk - Joost Luiten
Lotte van Beek - Sven Kramer
Ranomi Kromowidjojo - Jeffrey Herlings
Jorien ter Mors - Bob de Jong
Xander Bogaerts - Wilco Kelderman
Marianne Vos - Michael van Gerwen
Giedo van der Garde - Robert Gesink
Jorrit Bergsma - Nadine Broersen
Robin van Persie - Marlou van Rhijn
Epke Zonderland - Dafne Schippers
Dex Elmont - Michel Mulder
Alexander Brouwer - Arjen Robben
Henk Grol - Sjinkie Knegt
Bauke Mollema - Kim Polling
Ireen Wüst - Clarence Seedorf 

Zorgen over oorlogsgraf onderzeeër O-16

Een Nederlandse onderzeeboot die tijdens de Tweede Wereldoorlog zonk voor de kust van Maleisië is mogelijk door bergers aangetast. De boot, de O-16, is een oorlogsgraf en de laatste rustplaats van tientallen opvarenden. Op de plek van het wrak is een kraanvaartuig gezien met aan op het dek een grote hoeveelheid roestig oud ijzer.

Het ministerie van Defensie kan niet bevestigen of de boot of delen van het vaartuig daadwerkelijk zijn geborgen. Een woordvoerster spreekt wel van een "zeer verontrustende melding", met name voor de nabestaanden van de omgekomen opvarenden.

Defensie bevestigt dat de positie van het wrak van de Nederlandse onderzeeër overeenkomt met de plek waar het mogelijke bergingsvaartuig is gezien. Het ministerie is daarover ingelicht door derden.

De Hr. Ms. O-16 liep op 15 december 1941 op een mijn, waardoor de onderzeeër zonk. In de dagen daarvoor had de Nederlandse boot meerdere Japanse schepen getorpedeerd. De oorlog met Japan was toen nog maar een paar dagen oud.

Van de opvarenden van de onderzeeër overleefde slechtséén man: bootsman Cor de Wolf. De 41 andere zeelieden kwamen om het leven, onder wie commandant Anton Bussemaker. De O-16 werd in 1995 teruggevonden.

In Australië ontstond afgelopen week ophef toen bleek dat commerciële bergers het oorlogschip HMAS Perth ernstig hebben beschadigd. De bergers waren waarschijnlijk uit op het metaal van het schip. Het Australische schip werd in 1942 tot zinken gebracht in de oorlog met Japan. Het is de laatste rustplaats van meer dan 350 opvarenden en ligt in Indonesische wateren

Zorgen over oorlogsgraf onderzeeër O-16
Zorgen over oorlogsgraf onderzeeër O-16 (Foto: ANP)

Ambassadeur: beslissing Vitens onlogisch

De beslissing van waterbedrijf Vitens de samenwerking met de Israëlische evenknie Mekorot te verbreken gaat tegen alle logica in. Dat stelt de Israëlische ambassadeur in Nederland Haim Divon in een brief. "In de haast om beslissingen te nemen gebaseerd op druk door partijen met een zeer duidelijke agenda, werden fundamentele feiten over het hoofd gezien of genegeerd."

Vitens verbrak de samenwerking dinsdag omdat Mekorot actief is in bezette gebieden. Het bedrijf blijkt water op te pompen voor Israëlische nederzettingen in Palestijnse gebieden.

Een woordvoerder van het Israëlisch ministerie van buitenlandse zaken zei woensdag al dat de beslissing van Vitens is 'verstoken van enig gezond verstand'. Volgens de Israëlische regering werkt Mekorot juist nauw samen met de Palestijnen in waterprojecten.

De ambassadeur laat in zijn brief een soortgelijk geluid horen. Volgens hem is Mekorot een 'zeer gewaardeerd partner in de regio en de wereld'. Mekorot levert water zowel aan de Palestijnse Autoriteit als aan de nederzettingen, zoals in 1995 is afgesproken tussen Israël en de Palestijnen, aldus de ambassadeur. Israël heeft de afgelopen jaren volgens hem onder meer water aan de Gazastrook geleverd.

De ambassadeur haalt ook een uitspraak van een woordvoerder van Vitens aan, die zou hebben gezegd dat de druk met betrekking tot de overeenkomst met Mekorot ze ertoe heeft gedwongen het bedrijf met een vergrootglas te bekijken. "Dit vergrootglas was duidelijk nogal wazig."

Vitens is volgens de ambassadeur voorzien van slecht advies, 'dat een bevooroordeelde, onevenwichtige en zelfs vijandige benadering van Israël voorstaat'. "De boodschap van dergelijk advies en beslissingen is dat van het ondermijnen van regionale samenwerking en maatregelen die zullen leiden tot verdere samenwerking tussen Israël en de Palestijnen."

De ambassadeur haalt ook het bezoek van premier Mark Rutte (VVD) en de minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en minister voor Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen (PvdA) aan Israël aan. Dat bezoek was volgens hem, in tegenspraak met wat media meldden, zeer succesvol en heeft bewezen dat Israël en Nederland nog altijd wederzijdse belangen delen.

Bij beide kanten zou de wil aanwezig zijn de relaties, 'die altijd heel nauw en warm waren', verder uit te diepen en uit te breiden. "Wij zijn ervan overtuigd dat dit de richting is waarin deze relaties zich gaan ontwikkelen."

Uitslag ADO Den Haag - RKC Waalwijk

RKC Waalwijk heeft maar kort op de laatste plaats in de Eredivisie gestaan. De Waalwijkers wonnen vanavond dankzij twee goals van Anderson met 1-2 uit bij ADO Den Haag en droegen de laatste stek over aan N.E.C. Nijmegen dat eerder vandaag Roda klopte.

ADO Den Haag

1 - 2

RKC Waalwijk

 89' Beugelsdijk    7' Anderson
 82' Anderson
 
 Gele kaart: Zuiverloon (ADO Den Haag), Sno, Duits, Najah (RKC Waalwijk)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 12.113
Arbiter: Janssen
Bijzonderheden: Duits (RKC) mist strafschop (50)
 
Opstelling:   Opstelling:
Coutinho
Zuiverloon
Wormgoor
Beugelsdijk
Meijers
Van Haaren (Alberg/68)
Malone
Gehrt
Bakker
Kramer
Van Duinen
  Van Dijk
Apau
Van Hoevelen
Gouano
Amieux
Jungschläger
Sno (Najah/69)
Anderson
Duits (Tavares/73)
Braber
Joachim (Van Mosselveld/87)

Bobsleeërs nog niet naar Spelen, Kamphuis achtste

De Nederlandse bobsleeërs Edwin van Calker en Ivo de Bruijn zijn er in Lake Placid opnieuw niet in geslaagd zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Sochi. Beide piloten deden het beter dan een dag eerder, maar het was opnieuw niet genoeg.

In de eerste run leek het er niet op dat het de Nederlanders zou lukken zich te plaatsen voor Sochi. De Bruin kwam samen met remmer Bror van der Zijde tot een vijftiende tijd, één plek beter dan Edwin van Calker met Sybren Jansma. In de tweede run ging het echter een stuk beter. De Bruin liet de elfde tijd noteren, goed genoeg om zich op te werken naar plek twaalf in de wedstrijd. Van Calker deed het in die run nog beter, zijn tijd bleek de negende te zijn. De in de eerste run opgelopen achterstand was echter te groot en Van Calker werd veertiende. Voor kwalificatie voor Sochi is een tiende plek noodzakelijk voor Van Calker, De Bruin moet zelfs bij de beste acht eindigen. De wedstrijd werd gewonnen door de Amerikaan Steven Holcomb, die daarmee zijn zesde zege pakte in evenveel races. Zijn landgenoten Nick Cunningham en Cory Butner maakten het podium compleet.

Bij de vrouwen ging het de Nederlanders beter af. Esmé Kamphuis wist in de eerste run samen met Judith Vis de elfde tijd neer te zetten. Namens België deed Elfje Willemsen het bijzonder goed. Samen met Hanna Mariën kwam ze tot een verrassende zevende plaats. De tweede run van Kamphuis was erg sterk. Ze slaagde erin om meerdere sleeën in te halen en de achtste plek in de wedstrijd te pakken. Aanvankelijk leek ook Willemsen zich stuk te bijten op de tijd van Kamphuis, maar de Belgische herpakte zich en werd zeer knap zevende, met afstand het beste resultaat uit haar carrière. De overwinning in de wedstrijd ging naar de Canadese Kaillie Humphries, die de Amerikaanse dames Elana Meyers en Jamie Greubel achter zich hield.

Zeven verdachten opgepakt na steekpartij

Zeven mannen zijn opgepakt na een steekpartij vrijdagnacht in Almere. Een 18-jarige man liep meerdere steekwonden op. Hij is naar een ziekenhuis gebracht, meldt de politie zaterdag.

De steekpartij vond rond 04.30 uur plaats in een horecagelegenheid aan de Schrijverstraat. De verdachten waren in drie auto's weggereden. De politie wist de auto's op te sporen. Alle inzittenden werden aangehouden.

De zeven verdachten zijn tussen de 17 en 32 jaar oud en komen uit Amsterdam en Nieuwegein. De auto's zijn in beslag genomen. In een van de wagens werden een mes en een vuurwapen gevonden, die eveneens in beslag zijn genomen.

Ongeveer 550 kilo afval per Nederlander

Op Vlieland wordt per inwoner 4,5 keer zoveel huishoudelijk afval ingezameld als in Putten. De twee gemeenten zijn de uitersten in Nederland als het aankomt op de afvalproductie per persoon, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Op Vlieland werd in 2012 per eilandbewoner liefst 1371 kilo aan afval opgehaald, in Putten slechts 301. Het Nederlandse gemiddelde ligt op ongeveer 544 kilo per inwoner van een gemeente, een getal waar bijvoorbeeld de vier grote steden ruim onder blijven.

Onder het totaal aan huishoudelijk vuil valt een heel arsenaal aan afvalstoffen. Van het gebruikelijke plastic, papier en glas tot klein chemisch afval en zelfs grond. Bij Vlieland valt op dat er veel puin (141 kilo), grof tuinafval (76 kilo), papier (193 kilo) en glas (117 kilo) is opgehaald.

Sterke geur drijft klanten Hema uit

Een sterke geur heeft bezoekers van een Hema-filiaal in Leeuwarden zaterdagmiddag naar buiten gedreven. Tien mensen met geïrriteerde luchtwegen zijn door ambulancemedewerkers onderzocht. Zij hoefden echter niet naar een ziekenhuis, meldt een politiewoordvoerder.

Onderzoek in de winkel leverde geen oorzaak op. Omdat het al bijna 18.00 uur was, is de zaak gesloten. De ventilator is op een hoge stand gezet. Zondag wordt bekeken of er nog actie moet worden ondernomen.

Meisje (16) schopt en slaat ambulancepersoneel

Een 16-jarig meisje uit de gemeente Tynaarlo is vrijdagnacht opgepakt nadat ze had uitgehaald naar ambulancepersoneel. Ook had ze agenten beledigd, meldt de politie zaterdag.

De hulpdiensten waren gealarmeerd over een meisje dat op een feestje onwel zou zijn geworden doordat ze te veel drank of drugs had gebruikt. De 16-jarige bleek echter niet van hulp te zijn gediend. Agenten kregen diverse verwensingen naar hun hoofd geslingerd. Ook kreeg een ambulancemedewerker een trap, terwijl diens collega met een vuist werd geslagen.

Het meisje is door agenten vervolgens geboeid en op een brancard vastgebonden. In een ziekenhuis in Assen probeerde de tiener nog een agent te bespugen en kreeg een politieman opnieuw een scheldkanonnade over zich heen. Na een korte medische controle is het meisje naar een politiebureau gebracht. Tegen haar wordt proces-verbaal opgemaakt.

Uitslag N.E.C. Nijmegen - Roda JC

Om 18.45 uur begon in Nijmegen de wedstrijd tussen N.E.C. Nijmegen en Roda JC. De bezoekers kwamen al snel op een 0-2 voorsprong, maar na rust boog N.E.C. de stand om. De wedstrijd eindigde in 4-3. Hieronder vind je de karakteristieken van de wedstrijd.

N.E.C. Nijmegen

4 - 3

Roda JC

 46' Vermijl
 61' Rieks
 67' Rieks
 81' Conboy
   8' Hupperts 
 12' Németh 
 86' Demouge 
 
 Gele kaart: Conboy, Higdon, Hemlein (N.E.C. Nijmegen), Németh, Demouge (Roda JC)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 10.322
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Johnsson
Vermijl
v. Eijden
Leiwakabessy
Pálsson
H. Mulder
Conboy
Rieks
Higdon
Hemlein (Stefánik/89)
Jantscher (Foor/90+4)
  Kurto
Dijkhuizen
Luijckx (Paulissen/80)
Biemans
v. Peppen
Hupperts
Pluim (Bonevacia/60)
Kali
Donald (Höcher/66)
Németh
Demouge

Heuvelachtig parkoers WK wielrennen 2014

Het parkoers bij het wereldkampioenschap wielrennen volgend jaar in het Spaanse Ponferrada zal heuvelachtig zijn. De elite mannen zullen in de wegwedstrijd 254,8 kilometer voor hun kiezen krijgen, waarvan 4248 hoogtemeters. De titelstrijd staat van 21 tot en met 28 september op het programma.

De wegwedstrijden bij de mannen en vrouwen worden verreden op een 18,2 kilometer lang parkoers dat geen steile klimmen kent, maar wel een maximaal stijgingspercentage van elf procent heeft. Per ronde moet er ruim 300 meter geklommen worden. Bij de mannen zal Rui Costa zijn titel gaan verdedigen, terwijl Marianne Vos bij de vrouwen op titelprolongatie uit zal zijn. De elite vrouwen zullen de helft van de afstand van de mannen rijden.

Het WK start met de ploegentijdrit voor de merkenteams. De mannen zullen 57,1 kilometer rijden, terwijl de vrouwen in teamverband 36,15 kilometer voor hun wielen krijgen. Later in de week staan de individuele tijdritten op het programma. In de 47,1 kilometer lange tijdrit bij de mannen is de eerste dertig kilometer vrijwel vlak, waarna een klim en een steile afdaling naar de finish volgen. De vrouwen zullen 29,5 kilometer afleggen, waarbij in de slotfase één klim is, waarna een afdaling naar de streep volgt.

[Video][PDC WK] Twee negendarters in middagsessie

Tijdens de middagsessie van de eerste ronde op het wereldkampioenschap darts van de PDC zijn er twee negendarters gegooid. Zowel Terry Jenkins als Kyle Anderson gooiden een perfecte leg. Beide spelers zijn echter wel uitgeschakeld. 

Mark Walsh (29) v Jarkko Komula*

Mark Walsh is de eerste geplaatste speler die de eerste ronde niet wist te winnen. Hij ging er met 1-3 af tegen Jarkko Komula. Smiley kwam al snel op 0-2 voor. De derde set ging nog wel naar Walsh en kreeg kansen om de vierde set te winnen. De dubbels van Special Brew liepen de hele partij al niet lekker. Dit bleek ook op 2-2 in de vierde set. Komula maakte het af en plaatste zich voor de tweede ronde. 

Colin McGarry v Per Laursen* (v)

Dit voorrondeduel ging tussen de winnaar van de Tom Kirby Memorial Irish Matchplay en de winnaar van de Scandinavische order of merit. De Deen Per Laursen was met 2-4 te sterk voor de Noord-Ier Colin McGarry. Laursen mocht het later opnemen tegen Terry Jenkins. 

Wayne Jones (31) v Kevin McDine*

Kevin McDine wist een 2-1 achterstand om te buigen in een 2-3 overwinning om af te rekenen met Wayne Jones. McDine won set vier en vijf met 1-3 en 0-3 om de partij te winnen. 

Terry Jenkins (17) v Per Laursen*

Ondanks dat Jenkins een negendarter gooide en een 170 liet noteren mocht de halvefinalist van 2011 naar huis. De Deense qualifier Laursen was met 2-3 te sterk voor Jenkins. Laursen en Jenkins behielden beiden hun eerste twee sets. In de vijfde en beslissende set ging de eerste leg naar Laursen. 

In de tweede leg was het raak. Jenkins gooide zijn negendarter en kwam op 1-1. Deze negendarter is 30.000 Engelse pond waard, zo'n 35.000 euro. Deze prijs moet echter wel gedeeld worden als er meer spelers zijn die een negendarter gooien, wat later al het geval bleek te zijn. In de verlenging van de wedstrijd was het Laursen die aan het langste eind trok. 

Jenkins gooide twaalf 180'ers, een 170 finish en had een gemiddelde van 95,9. Laursen kwam gemiddeld slechts tot 89,5 en gooide vier 180'ers en tien 140'ers. Op de dubbels was Peachy echter nauwkeuriger. 

Ian White (21)* v Kyle Anderson

Ian White is de enige geplaatste speler die zich vanmiddag wel plaatste voor de tweede ronde. Het werd 3-1. Kyle Anderson gooide zijn negendarter in de openingsleg van de vierde set. Net zoals Jenkins gooide hij na twee 180'ers 141 uit met triple 20, triple 19 en dubbel 12. Die negendarter bracht White niet van zijn voetstuk en won de drie legs daarna en daarmee ook de partij. 


Twee negendarters in twee verschillende wedstrijden. (bron: YouTube)

Guangzhou tegenstander Bayern op WK clubs

Guangzhou Evergrande is dinsdag in de halve eindstrijd van het WK voor clubteams de tegenstander van Bayern München. De Chinezen, waar de Italiaan Marcello Lippi de trainer is, waren zaterdag in het Marokkaanse Marrakech in de kwartfinale met 2-0 te sterk voor Al-Ahly uit Egypte.

Door de nederlaag is Al-Ahly, waar voormalig Feyenoorder Sherif Ekramy het doel verdedigde, veroordeeld tot de strijd om de vijfde plaats. Later op de avond nemen ook het Marokkaanse Raja Casablanca en Auckland City uit Nieuw-Zeeland het tegen elkaar op.

De winnaar van dat duel treft bij de laatste vier het Braziliaanse Atlético Mineiro, terwijl de verliezer zich op moet maken voor een confrontatie met Al-Ahly. Bayern en Atlético Mineiro stromen pas in de halve finale in.

Bertens neemt definitief deel aan Masters

Kiki Bertens doet definitief mee aan de KNLTB Masters volgende week in Rotterdam. Dat heeft de Wateringse tennisster vanavond gemeld op Twitter. Ze stond drie maanden aan de kant vanwege een blessure aan haar enkel en is ook geopereerd aan het gewricht.

Bertens, de nummer 87 van de wereld, twijfelde de afgelopen weken nog aan haar deelname. Deze week besloot ze dat ze fit genoeg is om weer te spelen. Toernooidirecteur Raemon Sluiter van de Masters had eerder al gezegd dat hij verwachtte dat Bertens gewoon kon spelen.

De Boer verkiest A-junior boven Van der Hoorn

Ajax-trainer Frank de Boer doet tijdens de wedstrijd tegen sc Cambuur geen beroep op Mike van der Hoorn. De verdediger is buiten de selectie gelaten. De Boer geeft de voorkeur aan een A-junior, Jairo Riedewald. De pas 17-jarige verdediger behoort wel tot de achttienkoppige selectie van de Amsterdammers.

Joël Veltman keert na een schorsing tijdens de Champions League-wedstrijd tegen AC Milan terug in de selectie. Van der Hoorn moet plaatsmaken voor Veltman. De verdediger werd afgelopen zomer nog voor ongeveer vier miljoen euro overgenomen van FC Utrecht, maar heeft nog geen onuitwisbare indruk kunnen maken.

Riedeweld kan zijn debuut maken tegen Cambuur als De Boer hem speelminuten gunt. Hij kwam eerder al wel in de Jupiler League in actie met Jong Ajax. De Boer kan zondag niet beschikken over Siem de Jong, Nicolai Boilesen en Lerin Duarte. Zij zullen dit kalenderjaar niet meer in actie komen voor Ajax.

[EK] Brons voor gemengde estafettezwemmers

De Nederlandse gemengde estafetteploeg heeft zaterdag een bronzen plak gewonnen op de 4x50 meter vrije slag bij het EK kortebaan. Inge Dekker, Mike Marissen, Sebastiaan Verschuren en Ranomi Kromowidjojo kwamen tot een tijd van 1.30,62 minuten. Alleen Rusland, dat het wereldrecord verbeterde naar 1.29,53, en Italië (1.30,26) waren sneller.

Verschuren was er eerder in de finale van de 100 meter vrije slag niet aan te pas gekomen. Met een tijd van 47,60 seconden werd hij slechts achtste in de eindstrijd.

Inge Dekker plaatste zich zaterdag voor de finale van de 100 meter vlinderslag. Haar tijd van 57,32 seconden was de vijfde van de twee halve finales. Moniek Nijhuis bereikte de finale op de 100 meter schoolslag. In 1.05,70 ging zij ook als vijfde door. Anouk Elzerman had met 1.06,60 de dertiende tijd en strandde in de halve finale.

IOC steekt miljoenen in dopingonderzoek

Het IOC stelt tien miljoen dollar, zo'n 7,3 miljoen euro, beschikbaar om nieuwe dopingtests te ontwikkelen. Dat heeft voorzitter Thomas Bach van de olympische beweging zaterdag na een vierdaagse brainstormsessie van het uitvoerend comité van het IOC aangekondigd. De Duitser vraagt overheden om eenzelfde bedrag vrij te maken voor de strijd tegen doping.

Bach wil in het bijzonder onderzoeken of er testmogelijkheden zijn die betrouwbaarder en efficiënter zijn dan de huidige bloed- en urinetests. Daarbij denkt hij bijvoorbeeld aan haaranalyses of tests op celniveau. "Het zou erg praktisch zijn als er een andere testmethode was waarmee we verboden stoffen langere tijd kunnen opsporen", verklaarde Bach de stap.

Het IOC heeft ook tien miljoen dollar over voor een fonds om sporters te beschermen tegen 'alle soorten manipulatie of aanverwante corruptie'. Begin volgend jaar ondertekent het IOC bovendien een akkoord met Interpol en start het een systeem waarmee illegale en onregelmatige wedpatronen tijdens de Olympische Spelen in de gaten kunnen worden gehouden.

[JL] Helmond thuis niet langs Achilles

Helmond Sport heeft in eigen huis niet weten te winnen van hekkensluiter Achilles '29. De Brabanders speelden vandaag met 3-3 gelijk en blijven steken op de achtste plaats in de Jupiler League. De ploeg uit Groesbeek nadert nummer negentien FC Oss, dat vorige week in een onderling duel nog te sterk was, tot op één punt.

Stanley Elbers sloeg in de negentiende minuut toe voor Helmond, waarna Frank Hol en Remon van Bochoven de score omdraaiden. Dankzij twee goals van Davy Brouwers kwam de thuisploeg na rust toch op voorsprong, maar met zijn tweede van de avond bepaalde Bochoven de eindstand op 3-3.

Helmond heeft nu net als Excelsior en VVV-Venlo dertig punten. Die ploegen hebben echter een beter doelsaldo en de Limburgers komen zondag ook nog in actie. Achilles staat na 21 duels op zestien punten.

Weer dode bij bouw stadion in Brazilië

Een man die werkte aan de bouw van een voetbalstadion in Brazilië is van 35 meter hoogte gevallen. Hij overleefde zijn val niet. Dat melden Braziliaanse media zaterdag. Het is al de vijfde dode bij de bouwwerkzaamheden in aanloop naar het wereldkampioenschap voetbal in 2014.

Het 22-jarige slachtoffer werkte als bouwvakker aan de Arena Amazon, in de stad Manaus. Volgens getuigen legde hij dakbedekking aan boven een tribune toen hij struikelde en in de diepte stortte. Hij leefde nog toen hij naar het ziekenhuis werd gebracht, maar bezweek daar aan zijn verwondingen.

De bouwwerkzaamheden aan de Braziliaanse WK-stadions liggen achter op schema. De druk om de stadions op tijd af te krijgen is groot, er wordt dag en nacht gewerkt.

In maart vond ook een bouwvakker de dood na een val in het stadion in Manaus. De eerste dode door de WK-bouwwerkzaamheden viel in juni vorig jaar in Brasilia, eveneens door een val. De overige twee doden vielen vorige maand, toen een hijskraan ineenzeeg en op het dak van een tribune van het Itaquerao-stadion in Sao Paulo terechtkwam.

[PL] Chelsea nadert Arsenal na kleine thuiszege

Chelsea heeft de achterstand op koploper Arsenal teruggebracht tot twee punten. De ploeg van coach José Mourinho was vanmiddag in eigen huis met 2-1 te sterk voor Crystal Palace en klimt daardoor naar de tweede plaats in de Premier League. Arsenal ging eerder op de dag met 6-3 onderuit tegen Manchester City.

Fernando Torres en Ramires scoorden al voor rust namens Chelsea. Marouane Chamakh maakte tussendoor nog wel gelijk. Voor de Londenaren betekende het revanche na de verrassende nederlaag bij Stoke City vorige week.

Everton rekende thuis af met Fulham, waar René Meulensteen voor de derde keer op de bank zat. In Liverpool eindigde het duel in 4-1. Leon Osman, Seamus Coleman, Gareth Barry en Kevin Mirallas scoorden voor de nummer vier van Engeland. Dimitar Berbatov redde de eer van Fulham, dat voorlaatste staat, vanaf de strafschopstip.

Newcastle United kon de zege op Manchester United geen passend vervolg geven. Voor eigen publiek speelde Newcastle met Tim Krul en Vurnon Anita in de basis met 1-1 gelijk tegen Southampton. Bij de bezoekers deed Jos Hooiveld de hele wedstrijd mee.

Cardiff City versloeg in Wales West Bromwich Albion met 1-0. Peter Whittingham werd de matchwinner. Het treffen tussen laagvliegers West Ham United, de nummer zeventien, en hekkensluiter Sunderland leverde geen winnaar op: 0-0.

[EK] Van Rouwendaal breekt barrière met Nederlands record

Zwemster Sharon van Rouwendaal heeft zaterdag geen tweede medaille gewonnen op het EK kortebaan. In het Deense Herning werd ze op de 400 meter vrije slag in 3.59,22 minuten vierde. Daarmee was ze wel tweeënhalve tel sneller dan haar eigen Nederlands record van 4.01,67. Van Rouwendaal is met de tijd de eerste Nederlandse vrouw die de 400 meter vrij onder de vier minuten zwemt. De Europese titel was voor Mireia Belmonte Garcia uit Spanje, het zilver voor de Deense Lotte Friis. 

Mike Marissen bereikte op de 100 meter wisselslag de finale. Met 53,22 seconden zette hij de tweede tijd neer. Maaike de Waard sneuvelde op de 50 meter rugslag in de halve eindstrijd. Haar tijd van 27,61 seconden was goed voor de veertiende plaats. Alleen de eerste tien mochten naar de eindstrijd.

Schansspringer Morgenstern springt naar zege

Tijdens de World Cup in Titisee-Neustadt heeft Thomas Morgenstern de overwinning gegrepen. De Oostenrijker had bijna twee jaar moeten wachten op een individuele overwinning, maar zaterdag was het raak.

Al in de eerste ronde was Morgenstern de beste met een sprong van 143,5 meter. De Sloveen Jurij Tepes kon in de buurt blijven, evenals Simon Ammann uit Zwitserland. In de tweede ronde werd de eerste goede sprong neergezet door Gregor Schlierenzauer. De Oostenrijker, leider in de World Cup, kwam in de eerste ronde niet verder dan de dertiende plek, maar wist met zijn tweede sprong te klimmen naar de vierde plaats in de wedstrijd.

De beste sprong van de tweede ronde werd neergezet door de Pool Kamil Stoch. Hij kon zo zijn achtste plek verbeteren naar een tweede positie. De derde plaats van Ammann bleef ongewijzigd, evenals de eerste plek van Morgenstern. Voor de Oostenrijker betekende het de eerste individuele overwinning in de World Cup sinds hij in januari 2012 in Bischofshofen de beste was tijdens de Vierschansentoernee.

[PD] Puntenverlies Real bij Osasuna

Real Madrid heeft zaterdag puntenverlies geleden in de Primera Division. Op bezoek bij Osasuna speelde de Koninklijke met 2-2 gelijk. De achterstand op Barcelona en Atlético Madrid bedraagt nu nog twee punten, maar kan oplopen naar vijf. Barça speelt vanavond, Atlético zondag.

Oriol Riera zette Osasuna met goals in de vijftiende en 39e minuut op een comfortabele 2-0 voorsprong waarna Sergio Ramos ook nog rood kreeg namens Real. Met tien tegen elf werd vlak voor rust de achterstand via Isco nog verkleind tot 2-1. In de 78e minuut werd het weer tien tegen tien toen ook Osasuna-middenvelder Francisco Silva rood kreeg. Vlak daarna scoorde Pepe de gelijkmaker.

[Bundesliga] Bayern verslaat ook HSV en is Herbstmeister

Bayern München heeft zich zaterdag tegen Hamburger SV tot Herbstmeister gekroond in de Bundesliga. De kampioen van Duitsland won thuis met 3-1 van de ploeg van coach Bert van Marwijk en is met een duel voor de boeg niet meer bij te halen voor de winterstop.

Door goals van Mario Mandzukic en Mario Götze kwam Bayern op een riante voorsprong, waarna Pierre-Michel Lasogga in de 87e minuut iets terugdeed. Xherdan Shaqiri maakte er niet veel later 3-1 van. De formatie van coach Pep Guardiola is het hele seizoen nog ongeslagen en pakte 44 punten in zestien duels.

Rafael van der Vaart stond weer in de basis bij HSV. De aanvoerder zou vorige week tegen FC Augsburg al zijn rentree maken na een enkelblessure, maar kreeg toen vrijaf vanwege privéomstandigheden. Zijn vriendin had een miskraam gehad.

Borussia Dortmund verspeelde op bezoek bij Hoffenheim punten: 2-2. Dortmund knokte zich via treffers van Pierre-Emerick Aubameyang en Lukas Piszczek nog wel terug van een achterstand, maar daar bleef het bij.

De achterstand van Dortmund, dat derde staat, op Bayern loopt op tot twaalf punten. Bayer Leverkusen staat er nog tussen met 37 punten. Die club speelt zondag pas.

Gertjan Verbeek gaf met FC Nürnberg een 3-0 voorsprong uit handen bij Hannover 96: 3-3. Mame Diouf zorgde in de 87e minuut voor de aansluitingstreffer en schoot in blessuretijd ook de gelijkmaker binnen. Sinds zijn aantreden op 21 oktober wist Verbeek nog niet te winen met Nürnberg, dat voorlaatste staat.

Paul Verhaegh scoorde de openingstreffer voor FC Augsburg tijdens de 4-1 zege op hekkensluiter Braunschweig. Mainz en Borussia Mönchengladbach speelden doelpuntloos gelijk.

Onderzoek sterfte bij een op drie ziekenhuizen

Een op de drie ziekenhuizen doet onderzoek naar verdachte sterfgevallen onder de eigen patiënten. Dat meldt RTL Nieuws zaterdagavond na onderzoek.

In totaal 77 ziekenhuizen beschikken volgens RTL over hele specifieke sterftecijfers, waarbij ze per patiëntengroep kunnen zien of de sterfte hoger of lager is dan het landelijk gemiddelde. Bij 25 ziekenhuizen wordt nu nader onderzoek gedaan naar de sterftecijfers van vorig jaar of heeft dat al plaatsgevonden. De ziekenhuizen bekijken of er iets mis is met de zorg of dat er bijvoorbeeld registratiefouten zijn gemaakt.

Zo kijkt het Laurentius Ziekenhuis in Roermond naar een verhoogd sterftecijfer bij patiënten met longontsteking. "Er wordt opeens een ongunstig cijfer gezien. We zijn nu aan het uitzoeken hoe dat komt", aldus internist Ronald van Schelven.

Het Diakonessenhuis in Utrecht kijkt verder bijvoorbeeld naar de dood van patiënten met bloedvergiftiging en de ziekenhuisgroep in IJsselland Isala Klinieken naar die van mensen met acuut nierfalen. De sterftecijfers van mensen met hartklepaandoeningen zijn voor het Medisch Spectrum Twente aanleiding voor nader onderzoek. De resultaten zijn waarschijnlijk binnen een paar maanden bekend.

Ziekenhuizen moeten vanaf komend voorjaar volgens de Nederlandse Zorgautoriteit alle sterftecijfers, waaronder ook de specifieke cijfers per aandoening, op internet publiceren.

Beyoncé treedt op 18 maart op in de Ziggo Dome in Amsterdam

Beyoncé baalt van hedendaagse muziekbeleving

Beyoncé vindt het jammer dat mensen tegenwoordig niet meer de tijd nemen om naar haar muziek te luisteren. "Mensen luisteren maar een paar seconden naar een nummer. Ze investeren hun tijd niet meer in een heel album", zegt de zangeres in een filmpje dat ze op Facebook plaatste.

"Het gaat alleen nog maar om de singles van een plaat en om de hype daar omheen", zegt de zangeres, die vrijdag onverwacht haar vijfde studioalbum, Beyoncé, op iTunes zette. Beyoncé wil met de nieuwe plaat verandering brengen in de muziekbelevenis van mensen. Daarom maakte ze bij alle veertien liedjes een videoclip. "Ik wil dat mensen mijn hele visie zien en dat ze een prachtige ervaring beleven als ze naar mijn muziek luisteren en ernaar kijken. Ik wilde het hele plaatje."

De 32-jarige zangeres ziet zelf altijd beelden als ze naar mooie muziek luistert. "Dan zie ik beelden voor me die verbonden zijn aan een bepaalde emotie, een herinnering, mijn leven of mijn dromen en fantasieën", somt Beyoncé op. "Al die dingen zijn verbonden met muziek." Ze wil dat haar fans een idee krijgen van wat de zangeres ziet als ze muziek luistert. "Ik wil dat ze de nummers luisteren en het verhaal zien dat ik in mijn hoofd heb."

Beyoncé werkte voor de plaat samen met onder anderen haar man Jay-Z, Drake, Frank Ocean en Destiny's Child-collega's Michelle Williams en Kelly Rowland. Ook is haar bijna 2-jarige dochter Blue Ivy op de cd te horen. Na de online release ligt het nieuwe album, dat bestaat uit een cd en dvd, vanaf volgende week vrijdag ook fysiek in de winkels. De zangeres treedt op 18 maart op in de Ziggo Dome in Amsterdam. Kaarten zijn vanaf dinsdagochtend verkrijgbaar.

Van Ojik wil doorslag geven bij pensioenoverleg

GroenLinks-leider Bram van Ojik wil alleen verder praten over de pensioenplannen van het kabinet als zijn partij de doorslag kan geven. Dat zei hij zaterdag op het congres van GroenLinks in Utrecht. "GroenLinks gaat niet voor spek en bonen aan tafel zitten."

Donderdagavond werd op het ministerie van Financiën door het kabinet en de oppositie opnieuw gesproken over de pensioenen. Premier Mark Rutte (VVD) schoof voor het eerst aan bij het overleg. Voor het overleg, dat zich al weken voortsleept, waren CDA en GroenLinks niet uitgenodigd. Dat lijkt erop te duiden dat het kabinet afstevent op een overeenkomst met D66, ChristenUnie en SGP.

Zoals verwacht leverde het overleg donderdagavond geen akkoord op. De partijen praten maandag verder. Het overleg draait om de belastingvrije pensioenopbouw. Het kabinet wil het bedrag verlagen dat mensen jaarlijks opzij mogen zetten, maar daarvoor bleek geen meerderheid te zijn in de Eerste Kamer.

GroenLinks wil volgens Van Ojik constructief zijn, 'maar niet ten koste van alles'. "Neem de pensioenonderhandelingen. We hebben wekenlang met het kabinet om de tafel gezeten en nu kiezen kabinet en gedoogpartners er voor om andere geluiden buiten te sluiten. GroenLinks gaat niet voor spek en bonen aan tafel te zitten. Alleen als wij beslissend zijn, zodat we het slechte pensioenplan echt eerlijker kunnen maken zijn we van de partij."

Van Ojik hekelde verder de 'eigen schuld, dikke bult-samenleving' van het kabinet. Het kabinet doet volgens hem nu alsof het mensen hun eigen schuld is dat ze geen werk kunnen vinden. Volgens Van Ojik moet er een politiek van vertrouwen komen. "We hebben een recordaantal werklozen en daar komen er volgend jaar zeventigduizend bij. En dan zou het de schuld van mensen zelf zijn? Ik stoor me daar ontzettend aan."

Homoseksuele basketballer is werkloos

Jason Collins is een stereotype basketballer uit de NBA: groot, sterk en staat bekend als een agressieve speler. Toch onderscheidt Jason zich van de andere lange mannen; eerder dit jaar heeft deze grote vriendelijke reus een heuse coming out gehad.

'Ik ben een 34-jarige basketballprof. Ik ben zwart en ik ben gay', zo kwam Jason uit de kast. Een zeer opvallend statement in de wereld van trash-talk en zwaar machogedrag.

Sindsdien moedigt hij andere sporters in binnen- en buitenland aan om ook voor hun geaardheid uit te komen. Volgens de sporter kwamen veel Amerikanen er opeens achter dat ze hebben staan klappen en juichen voor iemand die homo bleek te zijn. Jason gokt op het gezonde verstand van die mensen en hoopt dat ze beseffen dat het niets uitmaakt of iemand hetero- of homoseksuele gevoelens heeft. Tot nu toe is er inderdaad nog geen toeschouwer plotseling door de bliksem getroffen werd na het aanmoedigen van een gay speler.  Veel mensen beschouwen hem als een held en via de sociale media ontving hij veel positieve reacties.

Toch is er een keerzijde. Sinds de coming out zit de niet-onverdienstelijke basketballer zonder club. Het contract met de Washington Wizards liep af en de basketbal-nomade die twee keer de finale bereikte en negen maal de playoffs, heeft nog geen nieuwe aanbiedingen gekregen. Naar verluid willen coaches Jason niet in hun team hebben omdat dit andere spelers teveel zou afleiden. Een verslaggever van sportzender ESPN sprak zelfs over 'openlijke rebellie tegen God'.

Tepelbasketbal 2

Vuelta-winnaar Horner nog steeds zonder ploeg

Chris Horner heeft nog steeds geen ploeg gevonden voor 2014. De winnaar van de afgelopen Vuelta à España, die komend seizoen al 43 wordt, heeft ook naast een plekje gegrepen bij de Belgische WorldTour-ploeg Lotto-Belisol.

Marc Sergeant, manager van de ploeg, maakte dit vandaag bekend. Volgens hem vroeg Horner een te hoog salaris (750.000 euro) en is hij te oud voor de ploeg. Eerder greep de Amerikaan ook al naast een plekje bij de Franse ploeg Europcar en probeerde hij volgens Laurens ten Dam ook een plaatsje bij Belkin te veroveren.

De manager van Horner is nu aan het zoeken naar een plekje op een lager niveau. Zo wordt de Amerikaan nu genoemd bij het Italiaanse Neri Sottoli, wat de opvolger is van Vini Fantini-Selle Italia.

Zwemmer Dreesens gaat trainen in Amerika

Zwemmer Dion Dreesens gaat net zoals Kira Toussaint trainen in Amerika. De 20-jarige specialist op de vrije slag zal gaan trainen bij Daytona Beach Swimming, de club waar ook meervoudig olympisch- en wereldkampioen Ryan Lochte traint.

De 20-jarige Dreesens boekte de laatste paar jaar weinig progressie en eindigde vrijdag nog als 39e op de 100 meter vrije slag bij het EK kortebaan in Denemarken. Hij trainde in Eindhoven onder Christiaan Sloof, waar Ranomo Kromowidjojo sinds kort ook traint.

Koeman op zoek naar regelmaat bij Feyenoord

Feyenoord wisselt goede periodes dit seizoen af met slechte. Ronald Koeman wil voorkomen dat de ploeg 2013 in mineur eindigt. De Rotterdammers bezetten momenteel de vierde plaats op de ranglijst, met een achterstand van zes punten op koploper Vitesse. Om de druk op de Arnhemmers op te voeren moet Feyenoord de aankomende twee duels in een zege omzetten.

Zondag brengt FC Groningen een bezoek aan De Kuip, en een week later is het de beurt aan PEC Zwolle. Koeman benadrukt dat er van onderschatting geen sprake mag zijn. Zo kan Groningen bij een overwinning in Rotterdam op gelijke hoogte komen met Feyenoord.

"Van Groningen win je niet zomaar", zegt Koeman op de officiële clubsite. "Als team leggen ze veel arbeid in het vroeg druk zetten op de tegenstander. Daarnaast hebben ze spelers met specifieke kwaliteiten. Eén daarvan is Filip Kostic, die een fantastische trap en dito voorzet in huis heeft."

Over de kansen van zijn eigen team is Koeman desalniettemin hoopvol gestemd. De 50-jarige Zaandammer, die tijdens zijn actieve loopbaan voor zowel Feyenoord als Groningen uitkwam, ziet progressie bij zijn talentvolle spelersgroep.

"Ons voetbal wordt steeds beter. Tegen sc Heerenveen en PSV hebben we vanuit onze sterktes gespeeld, het gevoel is nu heel goed", laat hij weten. "Maar alleen als we die lijn doorzetten in de komende duels, kan je spreken van een regelmaat in onze prestaties. Die bepalen ook met welk gevoel we de feestdagen in gaan."

Snowboardster Dekker bij laatste zestien

Snowboardster Michelle Dekker heeft zaterdag verrassend de laatste zestien bereikt van de wereldbekerwedstrijd parallelslalom in het Italiaanse skioord Carezza. Met die verrichting kreeg de pas 17-jarige Nederlandse plotseling ook uitzicht op deelname aan de Olympische Spelen van Sochi.

In de knock-outfase een ronde verder komen, betekent zekerheid. Dekker moet wel de piste op tegen de Zwitserse topper Patrizia Kummer. Nicolien Sauerbreij, die vrijdag al teleurstelde op haar specialiteit de parallelreuzenslalom, redde het ook nu niet. Ze eindigde in de kwalificatie als 18e.

[PL] Manchester City verslaat koploper Arsenal

Manchester City heeft zaterdag de Engelse koploper Arsenal verslagen. In een vermakelijk duel in Manchester kreeg het publiek negen doelpunten te zien: 6-3. Sergio Agüero, Alvaro Negredo, David Silva, Yaya Touré en tweemaal Fernandinho waren verantwoordelijk voor de productie van City. Arsenals eerste twee doelpunten kwamen op het conto van Theo Walcott. Per Mertesacker maakte laat de derde.

Door de zege nadert Manchester City Arsenal tot op drie punten. De Londenaren hebben 35 punten uit zestien duels, City staat op 32. Liverpool en Chelsea kunnen bij winst dit weekeinde nog over de Citizens heen wippen. Beide ploegen staan na vijftien wedstrijden op dertig punten.

Eindelijk zege skiester Weirather

In St. Moritz heeft Tina Weirather haar eerste World Cup-overwinning van het seizoen geboekt. Op de super-G was de Liechtensteinse drie tienden sneller dan Kajsa Kling uit Zweden.

De overwinning voor Weirather zat er al een tijd aan te komen. Op de snelle onderdelen afdaling en super-G haalde ze dit seizoen al drie tweede plaatsen. Bovendien werd haar in Lake Louise het podium afgenomen door een diskwalificatie. Dit keer was het eindelijk raak. Een bijna foutloze run bleek te goed voor de concurrentie.

De enige die dichtbij bleef was de verrassende Zweedse Kajsa Kling, met het hoge startnummer 44. Voor Kling was het het beste resultaat uit haar carrière, nadat ze eerder in Lake Louise een zevende en achtste plek haalde. De derde plaats was voor de Oostenrijkse Anna Fenninger, die daarmee al voor de derde keer op rij met plek drie genoegen moest nemen.

Hirscher wint reuzenslalom in Val d'Isère

Tijdens de World Cup in Val d'Isère heeft Marcel Hirscher de reuzenslalom op zijn naam geschreven. De Oostenrijker was in Frankrijk dankzij een fenomenale tweede run duidelijk de snelste.

De eerste run werd gekenmerkt door uitvallers. De man met nummer 1, topfavoriet Ted Ligety, haalde de finish al niet, waarmee de wedstrijd gelijk open lag. Vervolgens haalde ook de Noor Aksel Lund Svindal de eindstreep niet, zijn binding schoot halverwege de run open. Alexis Pinturault uit Frankrijk wist de snelste tijd neer te zetten, voor Stefan Luitz uit Duitsland en Hirscher. 

In de tweede run leek de jonge Italiaan Luca de Aliprandini even voor een grote stunt te gaan zorgen. Dat lukte niet helemaal, maar met de zesde plek was hij meer dan tevreden. Thomas Fanara wist voor zijn thuispubliek een sterke run neer te zetten. Uiteindelijk haalde hij hier de tweede plek mee. Hirscher ging vervolgens fantastisch naar beneden en nam de eerste plaats over met alleen Pinturault te gaan. Deze viel echter tegen en haalde zelfs het podium niet. Hierdoor ging de overwinning naar Hirscher, voor Fanara en Luitz.

Van Miltenburg: kritiek liever binnenskamers

Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) had liever gezien dat de acht fractievoorzitters die haar zaterdag in de Volkskrant bekritiseren, deze kritiek binnenskamers hadden gehouden. Ze zou de media niet kiezen als platform voor dit soort onderwerpen, bevestigt een woordvoerder van Van Miltenburg zaterdag een reactie van haar in die krant. Meer dan dit wil ze voorlopig niet kwijt.

De Volkskrant concludeerde zaterdag na een rondgang dat acht fractievoorzitters in de Tweede Kamer geen vertrouwen meer hebben in Van Miltenburg. De vorige Kamervoorzitter, Gerdi Verbeet (PvdA), had ook een moeilijke start, maar zij herstelde zich volgens de krant. Bij Van Miltenburg zou van vooruitgang geen sprake zijn.

De reeks incidenten zou wekelijks worden aangevuld. Het bekendste voorval dateert van voor de zomer, toen Van Miltenburg huilend de Kamer uitliep omdat CDA-leider Sybrand van Haersma Buma haar 'sturend optreden' had verweten.

Oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas (VVD) zei zaterdag in het Radio 1-programma Kamerbreed dat als hij zoiets zelf als Kamervoorzitter had meegemaakt, hij alle fractievoorzitters om tafel had gevraagd om uit hun mond te horen wat voor kritiek zij hebben. "Daarna zou ik nadenken over wat ik verder moet doen." Van Miltenburg kan dinsdag volgens Weisglas niet aan de gang gaan alsof er niks is gebeurd.

Of Van Miltenburg inderdaad voor zo'n aanpak als van Weisglas kiest, wil de woordvoerder niet zeggen. Voorlopig blijft het bij de reactie zoals die in de Volkskrant staat.

Langlaufers Manificat en Bjoergen winnen

In Davos hebben Maurice Manificat uit Frankrijk en Marit Bjørgen uit Noorwegen een overwinning bij mogen schrijven. Op de 30 (mannen) en 15 kilometer (vrouwen) vrije stijl waren ze de snelste van de dag.

Bij de vrouwen leek vooraf al duidelijk dat het tussen drie deelnemers zou gaan, Therese Johaug en Marit Bjørgen namens Noorwegen en Charlotte Kalla uit Zweden. Dit bleek ook het geval, niemand anders kon zich echt met de strijd om de medailles bemoeien. Bij het meetpunt halverwege was Johaug de snelste, vijf seconden voor Bjørgen en tien seconden voor Kalla. In de tweede en laatste ronde liet Bjørgen echter zien dat zij de beste was. Met name in de laatste drie kilometer was ze snel. Haar eindtijd was uiteindelijk dertien seconden sneller dan die van Johaug en bijna een halve minuut sneller dan Kalla.

De wedstrijd bij de mannen kende een vergelijkbaar verloop. Halverwege was het nog de Noor Martin Johnsrud Sundby die de snelste tijd liet noteren, voor Manificat en Simen Andreas Sveen, uit Noorwegen. Manificat bleek zijn krachten zeer goed ingedeeld te hebben. Met nog ruim vijf kilometer te gaan was hij voor het eerst sneller dan Sundby. Ook de Noor Chris Andre Jespersen was inmiddels zijn landgenoot Sundby voorbij. Hij kwam nog dicht bij de tijd van Manificat, maar moest met de tweede plek genoegen nemen, voor Sundby.

Schoolfeest voortijdig gestaakt om drankmisbruik

Een schoolfeest in een uitgaanscentrum in Assen is vrijdagnacht vroegtijdig gestopt vanwege overmatig drank- en mogelijk drugsgebruik. Dit kwam aan het licht nadat vier leerlingen van 14 tot en met 17 jaar onwel waren geworden en naar een EHBO-post werden gebracht. Drie leerlingen moesten voor controle naar een ziekenhuis, meldt de politie zaterdag.

Het feest voor leerlingen van een school voor voortgezet onderwijs vond plaats in een uitgaanscentrum aan De Haar. Jongeren vanaf 16 jaar mochten er alcohol drinken. Door middel van armbandjes was een scheiding tussen leeftijdsgroepen gemaakt.

De politie besloot vanwege het overmatige drank- en mogelijke drugsgebruik samen met de organisatie het feest te beëindigen. De ongeveer zeshonderd aanwezige leerlingen werden onder begeleiding van de organisatie en agenten naar huis gebracht.

Burgemeester Kiev op non-actief

De president van Oekraïne Viktor Janoekovitsj heeft de burgemeester van Kiev en de plaatsvervangend chef van de nationale veiligheidsraad op non-actief gesteld vanwege het gewelddadige politieoptreden tegen een groep demonstranten eind november. Dat deelde hij zaterdag mee. De president willigt daarmee een van de eisen van de oppositie in, die al weken massademonstraties organiseert.

Eerder op de dag kondigde de procureur-generaal aan dat er tegen deze twee personen en twee anderen een onderzoek is ingesteld wegens ambtsmisbruik. Ze zullen waarschijnlijk onder huisarrest worden geplaatst.

De oproerpolitie greep op 30 november hardhandig in om een kleine groep betogers te verdrijven van het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. Demonstranten werden hard geslagen op hoofd en ledematen en over de grond gesleurd. Wegvluchtende demonstranten werden achtergevolgd en kregen alsnog een pak rammel. Tientallen betogers, onder wie veel studenten, raakten gewond.

Chinees ruimteschip op maan geland

De Chinese maanlander Chang'e 3 is zaterdag geland op de maan. Dat meldt de Chinese staatstelevisie. De zes wielen tellende maanrover Yutu (Konijn van Jade), die de maanlander met zich meedroeg, zal drie maanden lang het maanoppervlak verkennen.

Het is voor het eerst in bijna veertig jaar dat er weer een ruimtesonde op de maan landt - de laatste keer was in 1976.

China is na de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie het derde land dat een geslaagde maanlanding heeft uitgevoerd. Het land wil uiteindelijk mensen naar de maan brengen.

Tutu niet uitgenodigd voor Mandela's begrafenis

De Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu zal niet aanwezig zijn op de begrafenis van Nelson Mandela. Hij is niet uitgenodigd. Dat heeft hij zaterdag gezegd. Volgens de regering staat Tutu echter wel degelijk op de gastenlijst.

"Hoe graag ik ook bij de dienst aanwezig had willen zijn om een laatste vaarwel te zeggen tegen iemand van wie ik hield en die ik koesterde, het zou van een gebrek aan respect getuigen voor Tata (Mandela) om op te komen dagen op wat een privébegrafenis is", aldus Tutu. "Was ik of mijn kantoor meegedeeld dat ik welkom zou zijn, dan zou ik het ook geen enkele manier hebben gemist."

De aartsbisschop en winnaar van een Nobelprijs voor de vrede zei dat hij zijn reisplannen had geannuleerd, omdat hij geen bericht had gekregen of hij op de gastenlijst stond.

Mac Maharaj, woordvoerder van de president, zei dat Tutu wel degelijk op de gastenlijst staat en dat hij hoopt dat de geestelijke zondag aanwezig is. "Natuurlijk is hij uitgenodigd. Hij is een belangrijk persoon", zei hij.

Eerder deze week hield Tutu nog een toespraak tijdens de herdenkingsceremonie voor Mandela in Soweto. Mandela wordt zondag in Qunu begraven.

Pellè wil afrekenen met wisselvalligheid

Nu het jaar bijna ten einde is, kan Graziano Pellè beginnen met terugblikken op het beste jaar van zijn loopbaan. In 2013 was de Italiaan tot dusver liefst 25 keer trefzeker. Bovendien heeft hij nog twee wedstrijden voor de boeg om dat aantal verder op te vijzelen. Beide competitieduels worden afgewerkt in De Kuip. Zondag komt FC Groningen op bezoek, en zes dagen later volgt PEC Zwolle.

Indien Pellè het op zijn heupen krijgt tijdens die wedstrijden, kan hij een indrukwekkende prestatie van Luis Suárez evenaren. De Uruguayaanse sterspeler van Liverpool maakte ten tijde van zijn dienstverband bij Ajax dertig treffers in een kalenderjaar.

"Om hem voorbij te gaan moet ik er zes maken?", vraagt de aanvalsleider van Feyenoord zich hardop af ten overstaan van het Algemeen Dagblad. "Ik maak er liever een paar minder als ik aan het einde van de rit dan wel die titel kan pakken." Hij doelt daarmee op het feit dat Suárez ondanks zijn topscorerstitel nooit kampioen werd.

Pellè hoopt dat Feyenoord zondagmiddag een volgende stap kan zetten richting de koppositie. "We kunnen tegen FC Groningen een reeks van drie overwinningen op een rij neerzetten. Er is veel gezegd over de wisselvalligheid in de Eredivisie, dat ploegen nooit veel wedstrijden achter elkaar winnen. Daar moeten wij mee afrekenen."

 Zelf zou hij daar graag een bijdrage aan leveren. "Maar laten we niet alleen over mijn doelpunten praten. Tegen Heerenveen scoorde ik niet, maar ik was dolblij met de drie punten. Ik heb eerder in de krant de vergelijking gemaakt tussen de marathon en de Eredivisie. We moeten in het spoor van de koplopers blijven en punten pakken tegen Groningen en PEC."

Mijnwerkers Chinese kolenmijn dood na explosie

Een gasexplosie in een kolenmijn in het westen van China heeft aan zeker 21 kompels het leven gekost. Een 22e man is gewond geraakt. Dat heeft een woordvoerder van het bureau voor arbeidsveiligheid in de regio Xinjiang zaterdag gezegd.

De mijnwerkers waren eerder na een explosie ingesloten geraakt in de mijn. Twaalf van hun collega's hadden zich in veiligheid weten te brengen.

De mijnbouw in China geldt als zeer gevaarlijk. Hoewel het de laatste jaren wel beter gaat met de veiligheid, worden voorschriften nog vaak genegeerd.

Brands: "Nog geen spelers benaderd"

PSV wil zich graag versterken in de winterstop. Technisch manager Marcel Brands hoopt vooral de aanvalslinie van nieuwe impulsen te voorzien. PSV zit in een diepe vormcrisis. De laatste competitiezege dateert van begin oktober, waardoor de ploeg van Phillip Cocu is weggezakt naar plaats tien.

De achterstand op koploper Vitesse is dertien punten. Om na de winterstop de weg omhoog in te slaan, willen de Eindhovenaren de selectie van nieuw bloed voorzien. Vooral in aanvallend opzicht. Brands zegt dat er (beperkte) financiële mogelijkheden zijn om de transfermarkt op te gaan.

De komst van Luuk de Jong (Borussia Mönchengladbach) kan PSV vergeten volgens de technisch manager. "Ik begreep een paar weken geleden dat hij niet te huur is", zei Brands in gesprek met BNR Nieuwsradio. De geruchten over Bryan Ruiz wijst hij van de hand. Afgelopen zomer informeerde hij al wel naar de haalbaarheid van de aanvaller van Fulham, maar die verkoos een langer verblijf in Londen boven een terugkeer naar Nederland.

Over de kwestie rond de Zweed Ola Toivonen erkent Brands dat PSV beter had kunnen handelen. "Vooral communicatief gezien", aldus de technisch manager van de club uit Eindhoven. Toivonen had samen met Erik Pieters na vorig seizoen een gesprek over hun nog één jaar doorlopende contract. Pieters vertrok naar Stoke City. Toivonen hoopte op een vertrek, maar speelt nog altijd in het shirt van PSV.

Toivonen leek in eerste instantie bij de beloftenploeg verder te gaan omdat hij zijn aflopende verbintenis niet wilde verlengen, maar de aanvallende middenvelder kwam na het sluiten van de transfermarkt weer in beeld bij het eerste team. Bij een deel van de PSV-achterban zette de Zweeds international kwaad bloed.

De positie van Cocu staat volgens Brands vooralsnog niet ter discussie. "Ik kom niet geloofwaardig over als ik coach ter discussie stel. We zijn dit samen aangegaan", besluit 51-jarige Bosschenaar. Cocu werd afgelopen zomer aangesteld in Eindhoven en zou volgens Brands eigenlijk bijgestaan worden door Ron Spelbos. Maar de komst van de ervaren coach, als analist, ging niet door. Cocu en PSV gaat dit weekend op bezoek bij FC Utrecht.

[NBA] Pacers blijven thuis ongeslagen

Indiana Pacers heeft vrijdag ook zijn elfde thuiswedstrijd van het seizoen gewonnen. Charlotte Bobcats werd met 99-94 verslagen. De Pacers, die nog maar drie keer verloren dit seizoen en koploper zijn in de Eastern Conference van de NBA, werden de eerste ploeg die dit seizoen twintig keer won.

Los Angeles Lakers heeft nog geen inspiratie geboekt uit de rentree van Kobe Bryant. De Californische ploeg kreeg op bezoek bij Oklahoma City Thunder een stevig pak slaag: 122-97. Bryant kwam in 23 minuten speeltijd tot vier punten en dertien assists. Kevin Durant van de thuisploeg was met 31 punten de beste man op het veld.

Overige uitslagen NBA vrijdag:

Orlando Magic - Cleveland Cavaliers 100-109
Toronto Raptors - Philadelphia 76ers 108-100
Atlanta Hawks - Washington Wizards 101-99
Boston Celtics - New York Knicks 90-86
Detroit Pistons - Brooklyn Nets 103-99
New Orleans Pelicans - Memphis Grizzlies 104-98
Milwaukee Bucks - Chicago Bulls 90-91
San Antonio Spurs - Minnesota Timberwolves 117-110
Denver Nuggets - Utah Jazz 93-103
Phoenix Suns - Sacramento Kings 116-107
Golden State Warriors - Houston Rockets 112-116

Jan Smeets baalt van Pinkpop-onthullingen bands

Jan Smeets vindt het jammer dat bands steeds vaker zelf bekend willen maken dat ze op Pinkpop komen optreden. "Dan staat het ineens online", zegt de Pinkpopbaas, die werd gevolgd voor de documentaire Mr. Pinkpop, tegen Novum Nieuws. "De managers willen tegenwoordig dat de bands het zelf bekend maken."

De 68-jarige Smeets vindt dat Pinkpop zelf de line-up moet onthullen en hoopt dat er tijdens de jaarlijkse persconferentie, die dit jaar plaatsvindt op 12 maart, nog wat bekend te maken valt. "Het festival is voor mij heel belangrijk en ik wil niet achter de feiten aan lopen", zegt Smeets, die het festival in Landgraaf oprichtte met Hans van Beers, Wim Wennekes en Frits van Reysen.

Wel heeft de rockpromotor gevraagd aan de managers of ze het een uur van tevoren kunnen laten weten als ze het optreden gaan aankondigen. Smeets zegt dat muziekliefhebbers de hele dag op fansites zitten te speculeren en checken welke bands er toeren en mogelijk komen. "Het is bijna een soort wedstrijd om het als eerste te ontdekken."

Smeets is samen met concertorganisator Mojo verantwoordelijk voor de programmering. "Ik krijg elke week een lijst met wie ze bezig zijn en daar zet ik dan mijn opmerkingen bij", legt hij uit. Het komt wel eens voor dat een band alleen wil komen als ze een andere band mee mogen nemen die tijdens zijn tournee in het voorprogramma staat. "Maar dat gebeurt zelden en we gaan daar alleen in mee als het ook een band is die op het festival past."

Tijdens de 45e editie, die komend jaar plaatsvindt in het pinksterweekend van 7 tot en met 9 juni, vroeg Metallica of het zijn supportact mocht meenemen. "Als Metallica het vraagt, dan weet je gewoon dat ze met een goede komen." Mr. Pinkpop wordt zaterdagavond op Nederland 3 uitgezonden.

NSA kan vrijwel ieder mobieltje afluisteren

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA kan op de meeste mobiele telefoons inbreken om privégesprekken te onderscheppen. De wereldwijd meest gebruikte encryptie kan door de dienst gemakkelijk worden gehackt.

Dat blijkt uit een intern document van de NSA, in handen van de Washington Post. Militaire en politiediensten gebruiken de techniek al jaren om in te breken op de mobieltjes, maar het was niet bekend dat de NSA ook over de techniek beschikt.

Volgens de Amerikaanse wet mogen gesprekken alleen worden onderschept als een rechter dat goedkeurt. Experts zeggen dat als de NSA over de techniek beschikt, de kans groot is dat geheime diensten van andere landen dat ook doen.

Genomineerden Sportploeg van het Jaar 2013

Dinsdag 17 december vindt het traditionele NOS / NOC*NSF Sportgala weer plaats. Op deze avond zullen de sportprijzen voor beste sportman, sportvrouw, gehandicapte sporter, talent, ploeg en trainer worden uitgereikt. In aanloop naar deze avond zullen we in zes specials alle genomineerden de revue laten passeren en nog eens terugblikken op hun prestaties in het afgelopen jaar. Vandaag bekijken we de genomineerden voor de sportploeg van het jaar.

Geen banken meer in Noord-Mali

Met een autobom is zaterdag de enige functionerende bank in de Malinese stad Kidal vernietigd. Dat hebben getuigen gemeld. Kidal ligt in het onrustige noorden van het land, waar ook Nederlandse militairen in VN-verband naartoe gaan.

Het is niet duidelijk wie de Malinese Solidariteitsbank heeft opgeblazen. Toeareg-rebellen in het gebied hebben eind november een wapenstilstand met de Malinese regering opgezegd. In het noorden van Mali zijn ook jihadistische strijders actief.

Bom vernietigt enige bank in stad Noord-Mali
Chilling out, maxing, relaxing all cool (Foto: ANP)

Iran stuurt aapje de ruimte in

Iran heeft voor de tweede maal met succes een aapje de ruimte ingestuurd. Dat heeft de Iraanse staatstelevisie gemeld. Het dier, Fargam (Veelbelovend), bevond zich aan boord van een capsule die met behulp van een raket werd gelanceerd.

Iran maakte voor de voortstuwing van de Pajohesh-raket (Farsi voor onderzoek) voor het eerst gebruik van vloeibare brandstof. De raket bereikte een hoogte van 120 kilometer. Daarna keerde Fargam in zijn capsule veilig terug op aarde. De hele missie duurde vijftien minuten.

'Overname Slotervaart beste voor ziekenhuis'

De overname van het Slotervaartziekenhuis was hard nodig, maar de samenwerking met de twee financiële redders biedt vooral ook flinke voordelen. Dat zei Dees Brantjes, bestuurder van het Amsterdamse ziekenhuis, vrijdag tijdens een toelichting op de verkoop. "Bovendien brengt deze overeenkomst rust", zei hij.

Het Slotervaartziekenhuis is donderdagavond voor 29 miljoen euro gekocht door de MC Groep van zorgondernemer Loek Winter. Het ziekenhuis kampte al sinds begin dit jaar met liquiditeitsproblemen, en had geld nodig om de rekeningen te kunnen blijven betalen.

Tegelijkertijd met de koop van Winter, heeft het nabijgelegen Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis een lap grond van het Slotervaart gekocht voor 9,5 miljoen euro. Daarmee wordt de schuld van het ziekenhuis teruggebracht.

Het belangrijkste is dat er ook samengewerkt gaat worden met de buren van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis, en de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad - die in handen zijn van de MC Groep. Daardoor blijft de kwaliteit in het Slotervaart gewaarborgd, aldus Brantjes. "De belangrijkste financiers hebben nu vertrouwen, dus we kunnen ophouden met praten over faillissementen en liquiditeit."

De ziekenhuizen maakten al langer gebruik van elkaars specialisten, iets wat ze kunnen blijven doen nu het Slotervaart niet langer met een faillissement wordt bedreigd. "De specialismen die wij niet in huis hebben, blijven nu toch gewaarborgd", aldus Wim van Harten van het Antoni van Leeuwenhoek.

Bovendien biedt de samenwerking het ziekenhuis de gelegenheid om verder te groeien."We kunnen hier amper nog uit de voeten", aldus Van Harten. "Als we ergens op zoek gaan naar die ruimte, dan kunnen we dat net zo goed bij de buren doen."

Door de samenwerking tussen het Slotervaart en de IJsselmeerziekenhuizen verwachten de bestuurders vooral de gezamenlijke kosten te kunnen terugdringen. Met name in de stafdiensten is voordeel te behalen, aldus Winter. Zo kunnen de ziekenhuizen in Amsterdam en Lelystad samen best toe met één afdeling voor personeelszaken of beveiliging, zei hij.

Het gevolg daarvan is wel dat bij het Slotervaartziekenhuis mogelijk banen verdwijnen, aldus de zorgondernemer. Of er dan ook werknemers gedwongen worden ontslagen, kon hij niet zeggen. "Wij zijn daar geen voorstander van", aldus Winter, "maar we kunnen het ook niet uitsluiten."

Drie ex-militairen actief als jihadist

Drie ex-militairen zijn mogelijk actief als jihadist in Syrië of elders. Dat schrijft minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) in antwoord op Kamervragen van de PVV.

De partij had opheldering gevraagd nadat in het nieuws was gekomen dat een ex-militair in Syrië vecht. Hennis schrijft dat die berichten waarschijnlijk kloppen. De jihadist had tussen oktober 2009 en juli 2010 de Algemene Militaire Opleiding gedaan. Daarna volgde hij kort twee vervolgopleidingen maar die werden allebei afgebroken. Hij heeft nooit bij een operationeel onderdeel gewerkt.

Naast deze persoon weet Defensie van twee andere ex-militairen dat zij mogelijk als jihadist in Syrië of elders vechten. Het intrekken van de Nederlandse nationaliteit van deze mensen, zoals de PVV wil, wordt niet zomaar gedaan. Als zij terugkeren wordt eerst nagegaan of zij moeten worden vervolgd. Als zij onherroepelijk zijn veroordeeld voor een terroristisch misdrijf, kan de Nederlandse nationaliteit worden ingetrokken, tenzij dit tot gevolg heeft dat ze helemaal geen nationaliteit meer hebben.

[Upd] Spookrijder dood bij crash A27

De A27 van Almere naar Utrecht blijft zaterdag waarschijnlijk tot het middaguur dicht door een ongeluk dat in de vroege ochtend door een spookrijder werd veroorzaakt. Rond 05.15 botste de spookrijder tussen knooppunt Eemnes en Hilversum op een tegenligger, meldt de ANWB.

Update 12:00u

De dode die viel bij het ongeluk, was de spookrijder, zo meldt de NOS. Hij reed recht op een 25-jarige Amsterdammer, die juist een vrachtwagen in wilde halen. De Amsterdammer is in kritieke toestand naar het UMC gebracht. De vrachtwagen raakte ook betrokken bij het ongeluk, maar de vrachtwagenchauffeur zelf kwam met de schrik vrij.

De A27 bij knooppunt Eemnes is ondertussen weer open. Wel ondervindt het verkeer nog steeds mogelijk vertraging. Daarnaast is het een stuk drukker op de alternatieve routes langs de A6 en A1.

Biatlete Gasparin wint opnieuw, Sloof laatste

Biatlete Selina Gasparin heeft in Annecy de tweede World Cup-overwinning uit haar carrière geboekt. Evenals een week eerder in Hochfilzen won de Zwitserse de sprint. 

De eerste goede prestatie werd direct door de biatlete met startnummer 1 neergezet. Laura Dahlmeier bleef foutloos, uiteindelijk leverde het de Duitse een tiende plaats op. Bij het liggend schieten werden erg weinig fouten gemaakt, mede door de rustige wind. De snelste tussentijd werd neergezet door Gabriela Soukalova, leidster in de World Cup. Zij slaagde er bij het staand schieten echter niet in om foutloos te blijven, iets wat haar aan de finish het podium kostte. 

De Finse Kaisa Mäkäräinen maakte eveneens één fout, maar was op de ski's snel genoeg om de tweede plaats te veroveren. Ook de Oekraïense Valj Semerenko mistte één schijf, maar wist toch de derde plek te pakken. Gasparin bleek op de ski's uiteindelijk de vierde tijd neergezet te hebben. Haar foutloze schieten bracht haar echter opnieuw de overwinning. Voor Nederland speelde Chardine Sloof dit keer geen enkele rol. Ze maakte drie fouten en was op de ski's veruit de langzaamste. Haar tijd bleek dan ook de langzaamste van alle 96 deelnemers.

Zwangere Do wil groot gezin

Do zou het erg leuk vinden om nog twee kinderen te krijgen. "We willen allebei drie kinderen", zegt de zangeres, die in verwachting is van haar eerste kind, in Vrouw. Do en haar vriend Marc Verschoor verwachten eind december een zoon.

Toen de twee besloten dat ze een kind wilden, lukte het heel snel. "We weten nu dat we bij de volgende voorzichtig aan moeten doen: voordat we het weten hebben we een heel kindertehuis vol."

De 32-jarige Do en de 39-jarige Verschoor zijn al bijna elf jaar samen, waarvan ze drie jaar getrouwd waren. "In 2010 scheidden we, maar hielden contact. Na een jaar kwamen we erachter dat we toch samen verder wilden." Volgens Do heeft de zwangerschap hun relatie daarin niet beïnvloed. "Die verdieping hadden we al sinds het moment dat we heel bewust opnieuw voor elkaar kozen."

De zangeres is erg benieuwd naar haar zoon. "Op wie lijkt hij en hoe is zijn karakter?", vraagt ze zich af. "Wordt het een stoer kereltje of een nerd?" Do maakt het 'geen reet uit'. "Ik vind het allebei superleuk. We hebben er heel veel zin in."

'Anonieme kritiek op Kamervoorzitter weinig chique'

De kritiek die fractievoorzitters anoniem op Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) uiten zegt meer over hun niveau dan over Van Miltenburg. "Het is weinig chique en beneden het niveau van fractievoorzitters om anoniem een mening over een persoon te geven", zei oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas (VVD) in het Radio 1-programma Kamerbreed.

Weisglas reageerde op een bericht in de Volkskrant, waarin acht fractieleiders aangeven geen vertrouwen meer te hebben in de Kamervoorzitter. "Dit is niet de manier waarop je moet werken", zei hij. De Kamerleden hebben volgens hem voldoende gelegenheid om hun kritiek in vergaderingen te uiten. Dat de kritiek nu anoniem wordt geuit, is volgens Weisglas niet goed voor het aanzien van de politiek. "Ik begrijp niet dat het zo gaat."

Als Weisglas zoiets zelf als Kamervoorzitter had meegemaakt, had hij alle fractievoorzitters om tafel gevraagd om uit hun mond te horen wat voor kritiek zij hebben. "Daarna zou ik nadenken over wat ik verder moet doen." Van Miltenburg kan dinsdag volgens Weisglas niet aan de gang gaan alsof er niks is gebeurd. "Het lijkt me moeilijk om dan te zeggen: 'Goedemorgen, we gaan weer aan de slag.' Er moet toch even gepraat worden lijkt mij."

Opstappen is volgens Weisglas nog geen optie. "Het zou mijn eer te na zijn om dat op basis van anonieme kritiek te doen."

De uitspraken van Weisglas zijn een reactie op kritiek die acht fractieleiders anoniem uitten in de Volkskrant. Zij vinden allemaal dat Miltenburg eigenlijk ongeschikt is voor het Kamervoorzitterschap. "Deze functie is een maatje te groot voor haar", zei één van hen. Een ander is explicieter: "Ze is totaal ongeschikt. Eerst werd ik boos op haar, nu heb ik medelijden."

Schrijver Jacq Vogelaar overleden

Schrijver Jacq Vogelaar is maandag overleden. Dat meldt de website van de Nederlandse bibliotheken zaterdag. Hij is 69 jaar oud geworden. Waaraan Vogelaar overleed is niet bekend. Vogelaar, die eerder ook als Jacq Firmin Vogelaar was gepubliceerd, was het pseudoniem van Frans Broers.

In 2006 kreeg hij de Constantijn Huygensprijs voor zijn hele oeuvre. In 1992 was zijn roman De Dood als een Meisje van Acht ook al bekroond met de F. Bordewijk-prijs. Die roman was ook genomineerd voor de AKO Literatuurprijs.

Behalve auteur was Vogelaar ook bekend als essayist voor onder andere De Groene Amsterdammer. Die essays werden ook in verschillende bundels uitgebracht. Zijn bundel Terugschrijven uit 1988 werd ook genomineerd voor de AKO Literatuurprijs.

[EK] Veel Nederlanders naar (halve) finales

Op de derde dag van het EK kortebaan in Herning hebben de Nederlanders het goed gedaan in de series. Zes van de negen wisten zich te plaatsen voor de halve finales of de finale. Ook de gemengde Nederlandse ploeg op de 4 x 50 meter vrijeslag ging door naar de finale.

Als eerste was het de beurt aan de zeventienjarige Maaike de Waard op de 50 meter rugslag. Met een tijd van 27,77 ging ze als dertiende door naar de halve finales. De Deense Mie Nielsen was met 26,76 de snelste in de series. 

Op de 50 meter schoolslag bij de mannen slaagde Bram Dekker er niet in zich te plaatsen voor de halve finales. Met een tijd van 27,42 kwam hij tot de 27e tijd, 0,75 seconden achter de Turk Demir Atasoy, de snelste van de ochtend.

Er stonden twee Nederlandse vrouwen aan de start van de 400 meter vrije slag, Sharon van Rouwendaal en Rieneke Terink. Met een tijd van 4:03,99, vijf seconden langzamer dan de Spaanse Mireia Belmonte, ging Van Rouwendaal als vierde naar de finale. Terink kwam met 4:05,24 zeven honderdsten van een seconde te kort voor een finaleplaats. Voor haar is het hopen dat een finaliste zich afmeldt, ze is namelijk wel de eerste reserve.

Ook op de 100 meter schoolslag stonden twee Nederlandse dames aan de start. Anouk Elzerman en Moniek Nijhuis slaagden er beiden in zich te plaatsen voor de halve finales. Nijhuis deed dat met een tijd van 1:06,02 als zesde. Elzerman was acht tienden van een seconde langzamer maar mocht met plaats elf ook door naar de halve finales. Yuliya Efimova was met een tijd van 1:04,28 de snelste.

Op de 100 meter wisselslag lukte het Mike Marissen om zich te kwalificeren voor de halve finales. Zijn tijd van 53,71 was goed genoeg voor de zesde plek, op een kleine anderhalve seconde van de Rus Vladimir Morozov.

Inge Dekker mocht de Nederlandse eer hoog houden op de 100 meter vlinderslag. Met 57,99 slaagde ze in haar opzet. Met dezelfde tijd als de Israëlische Amit Ivri plaatste Dekker zich als gedeeld zevende voor de halve finales. Katinka Hosszu uit Hongarije was met 56,66 de snelste in de series.

Op de gemengde 4 x 50 meter vrijeslag kwam de Nederlandse ploeg tot de zesde tijd, na diskwalificatie van Zweden. Tamara van Vliet, Joost Reijns, Sebastiaan Verschuren en Maud van der Meer zetten 1:33,08 neer, ruim twee seconden langzamer dan het Rusische team, maar ruim genoeg om zich te plaatsen voor de finale.

Ferry Weertman slaagde er niet in op de 1500 meter een degelijke race af te leveren. Met 15:01,33 bleef hij vijftien seconden boven zijn persoonlijk record en werd hij slechts zevende in zijn serie. 

Du Chatinier met Zuid-Korea naar WK

Ton du Chatinier gaat zo goed als zeker naar het WK in Brazilië. De Nederlander tekent een dezer dagen een contract als assistent-bondscoach van Zuid-Korea. Du Chatinier kan aan de slag als eerste assistent van bondscoach Myung-Bo Hong.

Het duo kent elkaar uit de tijd dat Guus Hiddink bondscoach was in het Aziatische land. Du Chatinier liep toen drie maanden stage bij de Zuid-Koreanen. Hong was destijds aanvoerder van Zuid-Korea, waarmee Hiddink op het WK in 2002 de vierde plaats veroverde.

Vier jaar later was Hong assistent van Dick Advocaat tijdens het WK 2006 in Duitsland. De samenwerking met Nederlandse coaches is de huidige bondscoach van Zuid-Korea goed bevallen. Pim Verbeek was na het vertrek van Advocaat ook nog een korte periode werkzaam bij de Zuid-Koreaanse voetbalbond. Mede door de goede ervaringen uit het verleden kiest Hong voor een Nederlandse assistent.

De 54-jarige Du Chatinier was tot afgelopen juli werkzaam bij Anzhi Makhachkala. In de Russische deelstaat Dagestan was de Utrechter assistent van Hiddink. Du Chatinier was daarvoor zo'n vijf jaar verbonden aan FC Utrecht. Eerst als rechterhand van Willem van Hanegem en na het ontslag van De Kromme als hoofdtrainer in De Galgenwaard. Du Chatinier was als speler ook tien seizoenen werkzaam bij Utrecht.

De Utrechter kijkt uit naar het nieuwe avontuur in Zuid-Korea. "Het is voor iedere coach geweldig om een WK mee te maken. Anzhi was een mooi project, dit kan opnieuw een schitterende fase van mijn loopbaan worden", zegt Du Chatinier tegen De Telegraaf. Zuid-Korea zit volgend jaar zomer in groep H. De Nederlandse assistent moet het opnemen tegen Rusland, Algerije en België.

Ruiz: "Ik zie een terugkeer wel zitten"

Bryan Ruiz overweegt Fulham te verlaten voor een Belgische of Nederlandse club. De Costa Ricaan is bij de Engelse club niet zeker van een basisplaats. Ruiz kwam deze jaargang vooralsnog tot elf wedstrijden in de Premier League.

Vier keer kwam de aanvaller als invaller binnen de lijnen. De onlangs vertrokken manager Martin Jol haalde Ruiz aan het begin van het seizoen 2011/12 naar Londen, maar de technicus wist tot op heden nooit echt de harten te stelen op Craven Cottage.

De behendige aanvaller speelde met veel succes bij FC Twente, waarmee hij in 2010 kampioen van Nederland werd. De Wezel verliet Enschede in de zomer van 2011, maar ziet een terugkeer naar de Eredivisie wel zitten. Evenals een rentree in de Belgische Jupiler Pro League, waar de 28-jarige Ruiz in het verleden uitkwam voor AA Gent.

Anderlecht en PSV zouden interesse hebben in de WK-ganger. Met Costa Rica neemt Ruiz het volgend jaar zomer in groep D op tegen Uruguay, Italië en Engeland. Om wekelijks te kunnen spelen kan een vertrek bij Fulham, nu getraind door de Nederlander René Meulensteen, uitkomst bieden. "Ik zie een terugkeer naar België of misschien Nederland wel zitten", zegt Ruiz tegen Het Nieuwsblad.

"Ik heb mooie herinneringen aan België, ik heb daar nog veel vrienden. Ik tel de maanden af en wil het seizoen goed eindigen. Voor Fulham is het nu moeilijk, zowel voor het team als voor de spelers", aldus de aanvaller uit Costa Rica. PSV-directeur Marcel Brands liet onlangs weten dat Ruiz op dit moment niet in beeld was. De club uit Eindhoven had afgelopen zomer wel belangstelling.

Iran arresteert Britse spion

In Iran is een man gearresteerd die verdacht wordt van spionage voor Groot-Brittannië. Dat heeft het Iraanse persbureau ISNA zaterdag gemeld. De Iraanse autoriteiten zouden de verdachte maanden in de gaten hebben gehouden.

De arrestatie vond plaats in Kerman, een stadje in het zuidoosten van het land. De man zou informatie hebben doorgespeeld aan vier leden van de Britse geheime dienst. Zijn identiteit is niet vrijgegeven, maar volgens ISNA wordt hij berecht en heeft hij schuld bekend.

De banden tussen Iran en Groot-Brittannië leken na enkele jaren ijskast de laatste tijd weer wat opgewarmd. Groot-Brittannië sloot zijn ambassade in Teheran eind 2011 nadat het ambassadegebouw door Iraanse conservatieven was aangevallen. De installatie van Irans nieuwe president Hassan Rouhani leek echter dooi te brengen.

'Dijsselbloem politicus van het jaar'

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) verdient het te worden uitgeroepen tot politicus van het jaar. Dat vindt zowel PvdA-leider Diederik Samsom als D66-leider Alexander Pechtold, blijkt uit een rondgang langs kopstukken in politiek Den Haag.

"Staatssecretaris Van Rijn heeft goede dingen gedaan, minister Schippers vind ik ook goed, en Timmermans, maar als ik echt moet kiezen, dan kies ik voor Dijsselbloem", zegt Pechtold. Samsom is beslister: hij nomineert zonder omhaal zijn partijgenoot, die als minister van Financiën verschillende akkoorden met de oppositie sloot en daarnaast steeds meer lof krijgt als voorzitter van de Eurogroep.

SP-leider Emile Roemer kan niemand noemen. "Ik heb geen echte voorkeur. Vorig jaar wel, maar dit jaar niet." Fractievoorzitter Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren vindt ook dat er geen politicus van het jaar is aan te wijzen. "De politiek moet zich achter de oren krabben. Het vertrouwen in de politiek is nog nooit zo laag geweest."

CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma vindt het nog te vroeg om zich uit te spreken, omdat het jaar nog niet helemaal voorbij is. "Deze vraag is nog volstrekt onbeantwoordbaar. Ik ga iedere dag goed volgen hoe de collega's het doen, om dan aan het eind mijn oordeel klaar te hebben."

PVV-leider Geert Wilders nomineert zijn eigen fractievoorzitter in de Eerste Kamer, Marcel de Graaff. 50Plus-fractievoorzitter Norbert Klein vindt zichzelf de beste. Louis Bontes, die eind oktober uit de PVV werd gezet, vindt SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij de beste. "Ik kijk anders tegen de wereld aan dan hij, maar ik vind wel dat hij het op een nette, integere manier gedaan heeft."

Van der Staaij is in elk geval het meest effectieve Kamerlid, bleek vrijdag uit een inventarisatie van de kranten van De Persdienst. Van der Staaij krijgt de meeste moties en amendementen aangenomen. Wie volgens de parlementaire pers de politicus van het jaar is, wordt zondagmiddag bekendgemaakt op Radio 1. Het tv-programma Eenvandaag laat het publiek kiezen. De uitslag daarvan wordt maandag bekend.

Wasteland 2 bèta vanaf vandaag te spelen

De PC bèta van Wasteland 2, een van de eerste grote successen op Kickstarter, is nu verkrijgbaar via Steam. Momenteel gaat het alleen om de Windows-versie. 

InXile heeft aangekondigd dat backers in hun Ranger Center accounts een Steam code kunnen vinden om het spel te downloaden. 

Wel zijn er nog enkele zaken die nog niet af zijn. Zo zijn bepaalde delen van de map nog niet toegankelijk en zijn enkele vaardigheden nog niet geïmplementeerd. 

"Creating a deep RPG is a unique challenge, in that so many elements need to be working well together, with 95 per cent of the game's underpinnings complete before beta can begin, which is what we've all been working so hard on this last month.

"Now, however, is the stage of development where the magic happens. With most of the mechanical issues behind us, now we can really start digging deep into the game and finding ways of taking it from good to great. No amount of prepping and planning can replace old-fashioned hands-on playing, testing and iteration time, which is why we are so grateful to have you, our backers, help us hone this process like never before.

"We've all been pouring our heart and soul into Wasteland 2," he concluded, "and I hope it shows. I'll never forget the elation from those first two days of our Kickstarter campaign and how happy I was to get this chance. Now, after the long journey, I am filled with excitement and nervousness."

Voor de mensen die al aan de slag willen heeft InXile een handleiding online gezet. Deze is hier te vinden. 

Snowboarder Van der Wal naar Spelen

Bij de wereldbekerwedstrijden snowboarden in het Finse Ruka heeft Dolf van der Wal een ticket voor de Olympische Spelen in Sochi in de wacht gesleept. In de finale werd de Nederlander vierde.

Met die vierde plaats voldeed Van der Wal aan de eis van NOC*NSF, een plek bij de beste acht of twee toptwaalf-noteringen.

Dimi de Jong, die zich al had geplaatst voor Sochi, bereikte in Ruka eveneens de finale op de halfpipe. Daarin werd hij tiende.

Evolutie heeft een FFW-knop

Evolutie is een tijdrovend proces. Vaak gaan er vele generaties overheen voordat een organisme voldoende veranderd is om goed aangepast te zijn aan zijn omstandigheden: een serieuze zwakte bij snel veranderende omstandigheden. Gelukkig hebben sommige dieren een ingebouwd mechanisme om evolutie te versnellen.

Evolutie wordt veroorzaakt door kleine veranderingen aan de genen. Vervolgens zorgt natuurlijke selectie ervoor dat voordelige veranderingen vaker overgedragen worden dan neutrale of negatieve veranderingen. Maar als de omstandigheden snel veranderen, kan dat proces te lang duren en het dier uitsterven.

Enter HSP90, aldus genetica Susan Lindquist: "De delicate balans van proteïnevouwen - vooral dat door HSP90 gecontroleerd wordt - is de sleutel." HSP90 zorgt er onder meer voor dat gewoonlijke genmutaties niet snel aan de oppervlakte komen. Maar Lindquist ontdekte dat de HSP90-voorraden snel afnamen in het geval van stress, zoals bij een snel veranderende omgeving.

Door het gebrek aan HSP90 kwamen er meer foutjes voor bij het vouwen van eiwitten en daarmee komen kleine veranderingen in de genetische code eerder naar boven. "Aangezien HSP90 de belangrijkste regelaars van groei en ontwikkeling beheerst, veroorzaakt het een kantelpunt voor evolutionaire verandering", zegt Lindquist

Onderzoeker Nicolas Rohner, die het mechanisme succesvol testte bij een vissoort, is blij: "Het is een heel cool verhaal wat betreft de snelheid van evolutie." Zijn collega Dan Jarosz vat het nog eens samen: "We hebben nu voldoende bewijs dat grote en snelle veranderingen in de omgeving nieuwe variaties kunnen veroorzaken en de gevolgen van natuurlijke evolutie kunnen veranderen."

'Hiddink na WK bondscoach'

Guus Hiddink volgt Louis van Gaal na het WK van volgend jaar op als bondscoach. Hiddink en de KNVB hebben al een principeakkoord over een contract voor vier jaar bereikt, schrijft De Telegraaf zaterdag.

Hiddink blijft niet al die tijd bondscoach. Hij zou na het EK van 2016 in Frankrijk een leidende functie in het technische kader krijgen. Tijdens het WK van 2018 in Rusland heeft Nederland dus een andere bondscoach.

De voetbalbond zou de aanstelling van Hiddink pas bekend willen maken als hij zijn volledige staf rond heeft. De KNVB wil volgens de krant dat hij doorgaat met de assistenten van Van Gaal; Danny Blind en Patrick Kluivert. Blind zou echter overwegen Van Gaal te volgen naar een nieuwe buitenlandse club.

Endstra betaalde topman Bouwfonds

De in 2004 vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra maakte vanaf 2001 geld over naar Cees H., die kort daarvoor was vertrokken als bestuursvoorzitter bij Bouwfonds. Het is niet duidelijk wat H. voor dit geld had gedaan, meldt Het Financieele Dagblad op basis van het boek De val van SNS Reaal dat vijf redacteuren komende week publiceren. Endstra was een klant bij het Bouwfonds, een van de grootste vastgoedfinanciers van Nederland.

Onder anderen de opvolger van H. bij Bouwfonds waarschuwde hem het geld niet aan te nemen, maar hij deed dit toch. H. staat nu in de vastgoedfraude in hoger beroep terecht voor het aannemen van corrupte betalingen.

Nadat De Telegraaf had geschreven dat Endstra de 'bankier van de onderwereld' zou zijn, bleef H. zijn betalingen aannemen. Na de dood van Endstra in mei 2004 bleef H. geld ontvangen van een zakenpartner van Endstra, Klaas Hummel.

Toen H. nog bestuursvoorzitter was, ontdekte Bouwfonds dat er strafonderzoeken naar Endstra liepen. Formeel werd hierop besloten het krediet aan hem en Hummel te bevriezen. In werkelijkheid nam het bedrag dat Bouwfonds aan hen toevertrouwde volgens de krant juist toe. Het is onduidelijk of H. hier een rol in heeft gehad en of dit de reden is dat Endstra hem betaalde.

Vier maanden na zijn vertrek bij Bouwfonds stuurde H. Endstra en Hummel een factuur van zo'n 8100 euro. Dat werden uiteindelijk acht facturen van ongeveer dat bedrag aan de twee samen. Vanaf september 2003 volgden er nog zes aan Hummel alleen. Bij elkaar kreeg H. ruim 113 duizend euro.

Hummel stelt volgens de redacteuren dat H. werd betaald voor het helpen met nieuwe bankrelaties. H. zelf zou zich niet kunnen herinneren wat hij als tegenprestatie voor het geld heeft gedaan.

Sponsordeal badmintonbond zonder racketeis

Het Japanse sportartikelenbedrijf Yonex is ook de komende jaren sponsor van de Nederlandse badmintonbond. Badminton Nederland sloot vrijdag een nieuwe overeenkomst, die loopt tot en met 2016. Dat gebeurde in Helmond na een interland tussen Nederland en België, die Oranje afgetekend won met 5-0.

In het nieuwe contract bestaat niet langer de verplichting voor spelers uit de nationale selectie om het racket van Yonex te gebruiken. Die eis van de sponsor in de vorige overeenkomst veroorzaakte 2 jaar geleden veel commotie. Een aantal Nederlandse topbadmintonners weigerde met materiaal van Yonex te spelen en haalde uiteindelijk in een rechtszaak hun gelijk.

In het nieuwe sponsorcontract hebben de spelers van de nationale selectie het recht om met de rackets van hun individuele sponsors te spelen. Yonex is de kledingsponsor en blijft titelsponsor van het Dutch Open.

Steeds minder verzekeraars in Nederland

Er zijn steeds minder verzekeraars in Nederland. Dat blijkt uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars. De afgelopen jaren zijn veel kleine verzekeraars overgenomen door of gefuseerd met de grote koepels als Achmea en Aegon.

"Vooral regionale verzekeraars sluiten zich aan bij grote bedrijven. De kosten van toezicht en administratie nemen toe en dus wordt het interessant om je aan te sluiten bij een grote partner. Ook is de markt de afgelopen jaren niet heel goed", verklaart een woordvoerder van het verbond. De kleinere verzekeraars zien bovendien voordelen in de schaalvergroting. Marketingtechnisch kan het bijvoorbeeld erg interessant zijn.

In 2008 waren er nog 335 bedrijven die verzekeringen tegen bijvoorbeeld schade en brand aanboden in Nederland, in 2012 nog maar 238. Dat is overigens exclusief de zorgverzekeraars, want die vallen niet onder het Verbond van Verzekeraars, maar onder Zorgverzekeraars Nederland. Anderzijds bieden de meeste zorgverzekeraars ook andere verzekeringen aan onder dezelfde naam.

Slecht gaat het niet met de verzekeraars; het bedrag dat zij binnenhalen aan premies stijgt. "Daaraan zie je ook dat ze niet failliet gaan en daarom verdwijnen", aldus de woordvoerder.

Vorig jaar 3200 fraudezaken met verzekeringen

Het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV) is vorig jaar bijna 3200 onderzoeken gestart naar grootschalige fraudezaken met verzekeringen. Dat blijkt uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars. Volgens een woordvoerder is dat een top van de ijsberg, maar onduidelijk is hoe veel fraudeurs er daadwerkelijk zijn.

Verzekeraars meldden in 2012 3196 grootschalige fraudegevallen aan het CBV. Het centrum achtte daarvan 2500 bewezen, tegen 2000 in 2008. "Maar dat is wat we weten. Veel fraude wordt ook niet ontdekt", zegt de woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars, waar het CBV onder valt. Enkele jaren geleden bleek uit onderzoek dat er naar schatting voor bijna 1 miljard euro aan frauduleuze claims wordt ingediend bij verzekeraars. "Dat kost een gemiddeld Nederlands huishouden ongeveer een tientje per maand aan extra premie."

Nederlandse doorbraak kernfusie

De onderzoeksgroep voor supergeleiding van de Universiteit Twente heeft een technologische doorbraak bereikt die cruciaal is voor het succes van kernfusiereactoren. De vinding betreft een ingenieus en robuust supergeleidend kabelsysteem in de fusiereactor. De verbetering van deze supergeleiders maken kernfusie-energie straks betrouwbaarder. De Twentse technologische oplossing is uniek in de wereld, zo maakte de universiteit zaterdag bekend. Het onderzoek is een project in het kader van het Green Energy Initiative van de Universiteit Twente.

"De wereldwijde ontwikkeling van kernfusiereactoren is in volle gang en krijgt door deze doorbraak een nieuwe impuls. Onze nieuwe kabels zijn al uitvoerig getest door twee instituten", zegt onderzoeker/projectleider Arend Nijhuis. China heeft interesse getoond om de technologie te gaan gebruiken bij de bouw van een zogeheten demo-reactor. Nijhuis verwacht dat het Twentse systeem een wereldwijde standaard zal worden.

Bij kernfusie smelten atoomkernen samen waarbij enorme hoeveelheden warmte vrijkomen. Daarmee is dan weer elektriciteit op te wekken. Kernfusie is een heel complex proces, benadrukt Nijhuis. Er zijn enorm sterke magneetvelden nodig om het extreem hete plasma (150 miljoen graden Celsius) waarin de kernfusie plaatsvindt, in toom te houden. Dit kan alleen met supergeleiders, maar slijtage en opwarming gaven een tijd lang problemen.

"Het zoeken was daarom naar oplossingen om de extreme omstandigheden te kunnen weerstaan", aldus Nijhuis. Precies dat probleem is nu door de Twentse onderzoekers opgelost door een uitgekiende manier van vervlechten van de supergeleidende kabels. De mogelijkheden om het zogeheten plasma aan te sturen zijn nu significant toegenomen.

Meerdere landen doen al jaren onderzoek naar kernfusie. 's Werelds grootste kernfusiereactor ITER is in aanbouw in het Franse Cadarache en zal naar verwachting vanaf 2020 gaan draaien als samenwerkingsproject van de VS, EU, Rusland, India, Japan, Zuid-Korea en China. Een in 2006 opgerichte taskforce, waarvan de Twentse onderzoeksgroep deel uitmaakt, staat ITER met adviezen bij.

China en Zuid-Korea zijn nu bezig met de opvolger van ITER en halverwege deze eeuw zullen waarschijnlijk de eerste commerciële kernfusiereactoren draaien, verwacht Nijhuis. Het grote voordeel van kernfusie boven kernsplitsing is dat is het niet gevaarlijk is. "Bij een ongeluk gebeurt er niks. Het kernfusieproces dooft hoogstens uit", schetst Nijhuis. "Ook zijn er geen radioactieve reststoffen die je voor honderden jaren moet opbergen." Het gaat om een schone, onuitputtelijke energiewinning die voor miljoenen jaren energie kan leveren.

Nederlandse doorbraak kernfusie
Nederlandse doorbraak kernfusie (Foto: ANP)

Joran trouwt volgend jaar pas

Joran van der Sloot trouwt hoogstwaarschijnlijk pas begin volgend jaar met zijn vriendin Leydi Figueroa. Zijn advocaat Máximo Altez laat weten dat er een probleem was met het verkrijgen van de benodigde documenten, maar hij verwacht dat binnenkort alles geregeld is.

De Nederlander zou deze zomer al in het huwelijksbootje stappen met zijn Peruaanse vriendin. De datum van de bruiloft werd echter meerdere malen verschoven. Maar volgens Altez komt er van uitstel geen afstel. De gevangenisautoriteit geeft groen licht zodra het papierwerk in orde is, aldus de raadsman.

Van der Sloot zit in de Piedras Gordas gevangenis in de Peruaanse hoofdstad Lima een celstraf van 28 jaar uit voor de moord op de 21-jarige Stephany Flores in mei 2010. In juli werd hij ook in hoger beroep tot deze straf veroordeeld, waardoor hij in Peru niet verder kan procederen. Altez probeert de zaak nu voor het Inter-Amerikaans Hof voor de Mensenrechten te krijgen.

'Niet politie, maar Everink lekte in zaak Hari'

In de strafzaak tegen vechtsporter Badr Hari hebben politie en Openbaar Ministerie geen informatie gelekt. Zijn slachtoffer Koen Everink, die vorig jaar werd geslagen door Hari in de Amsterdam Arena, heeft zelf het strafdossier aan het televisieprogramma Brandpunt gegeven. Dat concludeert de rijksrecherche na een uitvoerig onderzoek, meldt De Telegraaf zaterdag.

De advocaat van Hari, Bénédicte Ficq, deed aangifte toen Brandpunt uit het dossier citeerde. Zij sloot uit dat ze het zelf had gelekt. De advocaat van Everink sloot ook uit dat het lek bij zijn kantoor zat. Hierdoor werd de indruk gewekt dat het lek bij politie of justitie zat. Als dat het geval was geweest, had het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk kunnen worden verklaard omdat Hari door het lek in zijn verdediging was geschaad. De vechtsporter was dan zijn berechting dan ontlopen.

Na de aangifte van Ficq werd het proces opgeschort. Uit het onderzoek dat de rijksrecherche vervolgens instelde blijkt volgens de krant dat Everink het dossier te goeder trouw aan Brandpunt heeft gegeven. Verslaggever Dirk Bayens zou hem in mei hebben beloofd dat hij met de stukken een anonieme getuige kon overhalen een verklaring af te leggen. Everink zou zich hebben laten overhalen omdat hij hoopte dat de anonieme getuige kon worden opgespoord en een verklaring zou afleggen.

Everink zou verbijsterd zijn geweest toen bleek dat Brandpunt het dossier gebruikte voor de uitzending. In de uitzending werd het strafdossier getoond. Door die beelden wist de rijksrecherche dat het dossier niet van de politie kwam.

Brandweer later bij stalbrand door storing P2000

Door een storing in het alarmeringssysteem P2000 was de Groningse brandweer vrijdagnacht enkele minuten vertraagd bij het bestrijden van een stalbrand in Noordbroek. Bij de brand kwamen enkele kalveren om, meldt de brandweer.

Vanwege de storing werden uit voorzorg extra blusvoertuigen naar de brand aan de Sappemeesterweg gestuurd. Bij aankomst was de brand al snel onder controle.

De brand in de loods was rond 03.00 uur ontstaan toen een warmtelamp omviel. De lamp werd gebruikt om pasgeboren kalveren warm te houden. De eigenaren wisten tientallen andere kalveren te redden.

Het systeem P2000 geldt als omstreden. Hulpdiensten hebben al meerdere keren geklaagd over de storingsgevoeligheid van het systeem. Het ministerie van Veiligheid en Justitie kondigde eerder aan volgend jaar over te stappen op een nieuw systeem.

'Kamer verliest vertrouwen in voorzitter'

Acht fractievoorzitters in de Tweede Kamer hebben geen vertrouwen meer in Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD). Dat concludeert de Volkskrant zaterdag uit een rondgang.

De fractievoorzitters willen niet met hun naam in de krant omdat ze zich niet willen profileren met een kwestie die buiten de Kamer weinig mensen raakt. De vorige Kamervoorzitter, Gerdi Verbeet (PvdA), had ook een moeilijke start, maar zij herstelde zich volgens de krant. Bij Van Miltenburg zou van vooruitgang geen sprake zijn.

De reeks incidenten wordt volgens de krant wekelijks aangevuld. Het bekendste voorval is van voor de zomer, toen Van Miltenburg huilend de Kamer uitliep omdat CDA-leider Sybrand van Haersma Buma haar 'sturend optreden' had verweten. Ook zou ze soms niet ingrijpen terwijl ze dat wel moet doen, bijvoorbeeld toen PVV-leider Geert Wilders D66-leider Alexander Pechtold een 'heel klein zielig, miezerig mannetje' noemde. Tegelijk grijpt de voorzitter wel in als een Kamerlid 'minister Asscher' in plaats van 'de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid' zegt.

Vorige week donderdag werd volgens de krant pijnlijk duidelijk hoe weinig steun de voorzitter nog heeft. Ze hamerde toen een woordenwisseling af tussen VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra en GroenLinks-leider Bram van Ojik, terwijl nog niet duidelijk was wat zij elkaar te zeggen hadden. Hierop zei Pechtold dat hij niet wil dat Van Miltenburg het debat smoort. Van Ojik wees erop dat hij Zijlstra wilde antwoorden en dat dit niet mocht. Hierop steeg geroffel op uit de Kamerbankjes, iets wat doorgaans alleen wordt gedaan als steun aan de eigen partijleider.

FOK! wat een weer... Af en toe zon

Goedemorgen! De rollen waren gisteren omgedraaid. In het zuiden en oosten was het prima weer, terwijl het westen en deels ook het noorden tegen nevel en mist zaten aan te kijken. Hier in Haarlem bleef het tot een uur of 4 mistig, maar daarna liep het zicht weer wat op. De afgelopen nacht trok er een zwak front over ons land.

Dit front zorgde de afgelopen nacht voor enige regen- en motregen. Vanochtend klaart het dan vanuit het westen even op en en in de middag kan het dan zelfs even vrij zonnig worden. De volgende storing ligt echter alweer op de loer en zodoende zal de bewolking in de loop van de middag weer gaan toenemen. Neerslag verwacht ik pas diep in de avond. Het kwik ligt tussen de 6 graden in het oosten en 9 in het westen. De wind komt uit het zuiden en neemt later op de dag toe naar matig tot (vrij) krachtig. Later in de avond neemt de wind nog wat verder toe en kan dan aan de kust kracht 7 worden.

De komende dagen zijn nog licht wisselvallig. De bewolking overheerst, maar af en toe breekt ook de zon even door. Droog blijft het waarschijnlijk niet, want zo nu en dan is er ook kans op wat regen. De maxima blijven rond de 9 graden hangen. Aan het einde van de week lijkt de wisselvalligheid zich verder te gaan verscherpen.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 ZOLI
Een prachtige foto gemaakt door Paddo vanuit de Liemers. Een heel rustiek plaatje vanuit een rustige omgeving.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Brand in studentencomplex Rotterdam

In de Coolhaven in Rotterdam heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een brand gewoed in een studentencomplex. Twee personen zijn naar het ziekenhuis gebracht, maakte de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond bekend.

Twee anderen werden alleen ter plekke nagekeken door de ambulancedienst. De brand ontstond op de begane grond van het gebouw met studentenwoningen. Er is veel rook vrijgekomen. Een onbekend aantal bewoners wordt tijdelijk elders opgevangen.

Excuses AMC voor weduwe huisarts Tuitjenhorn

Het Academisch Medisch Centrum (AMC) heeft excuses aangeboden aan de weduwe van de huisarts uit Tuitjenhorn die begin oktober zelfmoord pleegde. Het Amsterdamse ziekenhuis stelt in een e-mail aan haar dat het eerst contact had moeten opnemen met de arts voordat het naar de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) stapte, bevestigt een woordvoerder.

Huisarts Nico Tromp beroofde zichzelf van het leven nadat hij op non-actief was gesteld. Hij gaf in augustus een terminaal zieke patiënt uit Schagen honderd keer de normale dosis morfine, zonder uitleg te geven aan de patiënt, diens echtgenote of de aanwezige thuiszorgmedewerker. De patiënt overleed korte tijd later.

Een coassistent van het AMC die bij de toediening aanwezig was trok aan de bel. Toen het AMC de zaak meldde bij de inspectie, schakelde die justitie in.

Het AMC zegt in de mail dat het niet juist heeft gehandeld en dat eerst een gesprek met de huisarts had moeten worden gevoerd. Het ziekenhuis wil graag met de weduwe van Tromp spreken. Tot nu toe weigerde ze dat.

De mail is volgens de woordvoerder vrijdag verstuurd. Eigenlijk wilde het ziekenhuis de excuses in een persoonlijk gesprek overbrengen, maar het lukte tot dusver niet om de weduwe aan de telefoon te krijgen. Volgens het ziekenhuis moet de mail ook meer als uitnodiging voor een gesprek worden gezien.

De excuses zijn onderdeel van een interne evaluatie rondom het incident. Het ziekenhuis stelt daarin ook vast dat de melding bij de IGZ terecht was. Wel was de normale procedure voor contact met de inspectie niet gevolgd en is niet gerealiseerd dat de IGZ bij een melding ook justitie kan inschakelen.

Verder werd de raad van bestuur te laat over de kwestie geïnformeerd. Elk contact vanuit het AMC met de IGZ behoort volgens het ziekenhuis bekend te zijn bij de raad. Dat gebeurde uiteindelijk pas op 12 september, terwijl de zaak rond Tromp al vanaf 22 augustus speelde.

In een verklaring stelt de raad van bestuur dat het AMC in de collegiale zorgvuldigheid ten opzichte van Tromp tekort is geschoten. De raad betreurt dat zeer en betreurt het bovendien dat 'de gebeurtenissen zo'n dramatische wending hebben genomen', zo laat het weten.

Het is een voorlopige conclusie vooruitlopend op een externe evaluatie die minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) eerder aankondigde.

Bom onder auto bij kantoor premier Albanië

De politie in Albanië heeft vrijdag een bom aangetroffen onder de auto van een bezoeker van premier Edi Rama. Het explosief werd ontdekt toen de auto het terrein van het kantoor van de premier opreed.

De explosievenopruimingsdienst verwijderde de bom, die bestond uit tweehonderd gram C4 springstof, twee ontstekers en een mobiele telefoon en maakte die met een gecontroleerde explosie onschadelijk.

De bom was bevestigd aan de onderzijde van de auto van Besnik Dervishi, regionaal gouverneur van het district Vlorë in het zuidwesten van het land. Rama was niet in zijn kantoor toen de bom werd ontdekt. De politie verschafte verder geen bijzonderheden, maar liet weten dat een onderzoek was gestart en dat Dervishi en leden van zijn familie extra beveiliging hebben gekregen.

In 2011 kwam in Vlorë een rechter om het leven toen een bom onder zijn auto ontplofte. De verantwoordelijkheid voor die aanslag werd nooit opgeëist en de politie verrichtte ook geen arrestaties.

Rama werd in september premier nadat zijn Socialistische Partij in juni een grote overwinning had behaald in de verkiezingen. De conservatieve oppositie zinspeelde er vrijdag op dat de socialisten het incident met de bom in scène hebben gezet. Zij sprak van een 'spektakel dat de aandacht moet afleiden van de plannen van de premier om de belastingen te verhogen en het zakenleven onder druk te zetten'.

Man springt high in water en verzuipt

Een man is vrijdagavond te Amsterdam het water van de Ruysdaelkade ingesprongen en verdronken. Een reddingspoging door omstanders mocht niet baten. Het slachtoffer was volgens getuigen onder invloed van verdovende middelen.

De 36-jarige man was rond zeven uur 's avonds in het water gesprongen. Twee voorbijgangers zagen hem, sprongen de man na, en hielden zijn hoofd boven water totdat de hulpdiensten arriveerden.

Brandweer en politie hebben het slachtoffer en de voorbijgangers op de kant geholpen waarop eerstgenoemde is gereanimeerd en naar het ziekenhuis gebracht. Nadien heeft de politie gemeld dat hij daar is overleden. Het is onbekend wat voor verdovende middelen de man had gebruikt.


Man bij Ruysdaelkade uit het water gehaald (AT5)

Italië stopt publieke financiering partijen

Italië stopt met de financiering van politieke partijen met publieke middelen. Het kabinet van premier Enrico Letta heeft dit vrijdag besloten na een reeks schandalen waarin politici de gelden misbruikten voor persoonlijke luxe.

Volgens het kabinetsbesluit krijgen belastingbetalers bij hun aangifte de mogelijkheid om 0,2 procent van hun belastbaar inkomen te bestemmen voor een politieke partij van hun keuze. Als zij dit niet willen gaat de 0,2 procent naar de algemene middelen van de overheid.

Letta kondigde ook aan dat politieke partijen hun boekhouding aan externe controle moeten onderwerpen om te verzekeren dat het geld juist wordt besteed.

Dit jaar 90 blauwhelmen gedood

Dit jaar zijn negentig leden van vredesmachten van de Verenigde Naties om het leven gekomen. Negenentwintig van hen werden bij 'doelbewuste aanvallen' gedood. Dat heeft het hoofd vredesoperaties van de VN, Hervé Ladsous, vrijdag gezegd.

Ladsous noemde in het bijzonder de dood van veertien blauwhelmen in de Soedanese regio Darfur 'volkomen onaanvaardbaar'.

Ladsous herhaalde dat zijn dienst zich voorbereidt op een eventuele bijdrage aan de 'stabilisering van Syrië', mocht secretaris-generaal Ban Ki-moon daar om verzoeken.

Verder zei Ladsous dat noordelijke landen 'zeer welkom' zijn om vredestaken op zich te nemen, nu zij zich uit Afghanistan terugtrekken.


Hervé Ladsous beantwoordt vragen over Soedan en Congo (beeld: VN)

Spiegel: terugkeer is hectisch

De vrijgelaten journaliste Judith Spiegel en haar man Boudewijn Berendsen beleven hun terugkeer in Nederland tot nu toe als een roes. Dat zeiden ze vrijdagavond in Nieuwsuur.

"Het is heel hectisch en ook een beetje raar", zei Spiegel. Naar eigen zeggen werd ze zelfs door onbekenden aangesproken in de Hema. "Alles om je heen komt op je af maar het is fijn om niet meer in 'het hok' te zitten."

Spiegel en Berendsen werden op 8 juni ontvoerd in Jemen. Afgelopen weekeinde kwam er na een halfjaar een einde aan hun gevangenschap en werden ze in de Jemenitische hoofdstad Sanaa vrijgelaten. Het nieuws van hun vrijlating werd dinsdag bekendgemaakt.

Rond de ontvoering zijn nog altijd veel vragen. Zo is niet bekend wie de ontvoerders waren en of er losgeld is betaald om Spiegel en Berendsen vrij te krijgen. Spiegel werkte in Jemen als correspondente voor onder meer de NOS en NRC Handelsblad.


Spiegel: pas terug naar Jemen als het weer veilig is (NOS)

Aanslag op vliegveld in VS voorkomen

De autoriteiten in Kansas hebben een man aangehouden die van plan zou zijn geweest een bomauto te laten ontploffen op de regionale luchthaven van Wichita.

De 58-jarige Terry Lee Loewen werd vrijdagochtend bij het vliegveld gearresteerd. Hij wilde een terminal rammen met een auto waarvan hij dacht dat die was volgeladen met explosieven, zei officier van justitie Barry Grissom.

Volgens de politie is de verdachte woonachtig in Wichita en werkt hij als technicus op de luchthaven. Hij werd al een halfjaar in de gaten gehouden omdat hij in verklaringen had aangegeven een 'gewelddadige jihad' te willen voeren tegen de Verenigde Staten..

[PDC WK] Taylor, Wright en Burnett naar tweede ronde

Vandaag is het wereldkampioenschap darts bij de PDC begonnen. FOK!sport is weer van de partij om iedere dag verslag te doen van de wedstrijden. Op de openingsdag kwam één Nederlander in actie. Mareno Michels nam het op tegen oud-wereldkampioen John Part. 

John Part (25)* v Mareno Michels

Michels heeft niet weten te stunten tegen John Part. De wedstrijd leek eenvoudig gewonnen te gaan worden door de Canadees. Het stond 2-0 in sets en 2-0 in legs voor Part en toen was het de beurt aan Michels. De darter uit Dordrecht won uiteindelijk de derde set met 2-3. Ook de vierde set ging met 2-3 naar Michels. 

Helaas trok Michels alsnog aan het kortste eind. De laatste set ging met 3-0 naar Part en die won daarmee de wedstrijd. 

Rob Szabo*  v Ian Moss (V)

Deze partij uit de voorronde ging tussen de qualifier uit Nieuw-Zeeland en de verliezer van de finale van het PDPA kwalificatietoernooi. Rob Szabo won deze wedstrijd met 4-3 in legs en mocht later op de avond aantreden tegen Phil Taylor.

Peter Wright (16)* v Joe Cullen

Wright heeft met 3-0 gewonnen van Joe Cullen. De setstanden waren 3-2, 3-2 en 3-1. In het begin van de tweede set plaatste Snakebite zijn eerste break van de wedstrijd. Cullen brak een leg later direct weer terug. Op 2-2 gooide Wright 121 uit om ook de tweede set te winnen. 

In de derde set wordt afgesloten met een 151 van Wright. De kleurrijke darter mag over een week terug komen voor de tweede ronde. Daarin zal hij het opnemen tegen Terry Jenkins of een qualifier.  

Phil Taylor (1)* v Rob Szabo

De wedstrijd begon verrassend. Szabo won de eerste set met 1-3 door na de eerste leg 90, 128 en 108 uit te gooien. Taylor werd wakker en won met dezelfde cijfers de tweede set. De derde set gaat met 3-0 naar Taylor, Szabo begint wat minder te gooien dan in de eerste twee sets. 

De vierde set leek eenvoudig met 3-0 naar Taylor te gaan, maar uiteindelijk won de zestienvoudig wereldkampioen de set met 3-2. Szabo kan met opgeheven hoofd terug naar Nieuw-Zeeland. 

Richie Burnett (28)* v Dean Winstanley

Één break in de tweede set was voldoende voor Burnett om op een 2-0 voorsprong te komen in sets. De derde set ging nog wel met 0-3 naar Winstanley maar dat was niet voldoende om de partij te winnen. The Prince of Wales gooide dubbel zestien uit en plaatste zich voor de tweede ronde. Burnett noteerde 97,2 gemiddeld en Winstanley 95,5. 

* naar volgende ronde

Handbalsters verliezen laatste WK-groepsduel

De Nederlandse handbalvrouwen hebben op het WK in Servië hun vijfde en laatste groepsduel verloren. Montenegro, de runner-up van de Olympische Spelen, was vrijdag met 27-25 te sterk. Door de nederlaag eindigt Nederland als vierde in groep A en treft het maandag in de achtste finale Brazilië.

Nederland had bij een winstpartij van minimaal vijf doelpunten verschil tweede in de poule kunnen worden en leek serieus in die missie te geloven. Vlak voor rust was de marge nog even vijf (18-13), maar in de tweede helft verdween de Nederlandse voorsprong als sneeuw voor de zon.

[Bundesliga] Luhukay wint met Hertha van Elia's Werder Bremen

De Nederlandse coach Jos Luhukay heeft in de Bundesliga met Hertha BSC een nipte thuiszege op Werder Bremen geboekt. De hoofdstedelingen zegevierden met 3-2. De volledige Hertha-productie was van Zuid-Amerikaanse makelij. De Colombiaan Adrian Ramos scoorde tweemaal, terwijl de Braziliaan Ronny de winnende maakte.

Met Eljero Elia de gehele wedstrijd meespelend kwam Werder na een kwartier op voorsprong. Nils Petersen scoorde op aangeven van Aaron Hunt. Zeventien minuten later waren de rollen omgedraaid bij de 2-2. Op de goal van Ronny vlak na rust had Werder geen antwoord meer.

Hertha steeg door de tweede zege op rij naar de zesde plek, met 25 punten uit zestien duels. Werder staat met negen punten minder veertiende.

[JL] Willem II zet in Volendam reeks voort

Willem II heeft vrijdag in de Jupiler League zijn derde opeenvolgende zege geboekt. De Tilburgers wonnen het uitduel bij FC Volendam met 2-0. Jordens Peters en Ruud Boymans waren de doelpuntenmakers. Willem II naderde door de zege koploper FC Dordrecht tot op drie punten. Die ploeg komt maandag nog wel in actie bij Jong PSV.

Sparta is door het verlies van FC Eindhoven de nieuwe nummer drie. De Brabanders gingen in een tumultueuze slotfase met 3-2 onderuit bij Fortuna Sittard. Sparta won zelf met 5-1 bij FC Oss.

Eindhoven leek in blessuretijd een puntje weg te kapen in Sittard. In de eerste minuut van de toegevoegde tijd maakte Josemar Makiavala de 2-2. Toch ging Fortuna nog met de zege aan de haal. Gevaro Nepomuceno kroonde zich in de 95e minuut tot de gevierde man.

Sparta kende een gemakkelijke avond in Oss. Na 33 minuten stond het al 0-3 door goals van Roald van Hout, Mario Bilate en Pieter Langedijk. Marcel van der Sloot deed vervolgens namens Oss iets terug, maar in de tweede helft eiste Langedijk met twee goals wederom de aandacht op.

Op twee punten van Willem II staat Sparta nu derde. FC Eindhoven staat daar weer een puntje achter.

Overige uitslagen Jupiler League vrijdagavond:

Telstar - Almere City FC 1-5

Excelsior - FC Emmen 2-2

[Upd] Kerstkaart van Bethesda

De Kerstkaart van Bethesda is een hint naar de line-up voor 2014 en het kan niet anders dan dat dit een nieuwe Fallout-game betreft. We zien een robothond en de welbekende kluizen die je in eerdere games tegenkwam.

De serie is de laatste weken veel in het nieuws. Een fansite die zou aftellen naar de onthulling, gratis de eerste twee delen spelen en nog meer geruchten vanuit allerlei bronnen. De game komt er dus zeker wel, en Bethesda lijkt nu te bevestigen dat die zelfs al in 2014 komt. 

Hype.

Hype never changes.

Update 0.15 uur
Oplettende FOK!kers hebben de Kerstkaart ontleed en het lijkt erop dat we toch niet te maken hebben met een hint naar Fallout. De robothond blijkt uit Wolfenstein te komen, de krans uit The Elder Scrolls Online en de kluis is het masker van een vijand uit The Evil Within

Luuk de Jong krijgt snel duidelijkheid

Borussia Mönchengladbach en Luuk de Jong gaan volgende week in gesprek om te kijken wat de beste oplossing is voor de huidige situatie van de Nederlander. De 23-jarige spits zit bij de Duitse club op de bank.

Dit seizoen kwam De Jong elf keer binnen de lijnen als invaller. In totaal stond hij 81 minuten op het veld voor Mönchengladbach. De clubleiding zou bereid zijn om de oud-speler van De Graafschap en FC Twente te verhuren in de winterstop.

"Volgende week ga ik met mijn zaakwaarnemer, mijn vader en Max Eberl in gesprek. We zien dan wel wat er gaat gebeuren", zegt De Jong tegen Bild. Over vermeende interesse van Ajax, PSV of Stoke City laat hij zich niet teveel uit. "In het voetbal weet je het nooit. In een transferperiode kan het heel snel gaan", aldus de aanvaller, sinds de zomer van 2012 bij Mönchengladbach.

Vorig seizoen was De Jong nog goed voor zes competitiegoals voor Die Fohlen, die dit seizoen goed presteren in de Bundesliga. De ploeg van Lucien Favre staat vierde, met evenveel punten als Borussia Dortmund (31). Het gat met koploper Bayern München is tien punten.

De Jong liet in oktober nog tegenover Goal weten te willen slagen in Duitsland. Maar hij weet inmiddels dat zijn situatie sinds een uitduel bij VfB Stuttgart (april) niet is veranderd. "Ik weet niet waarom ik sinds die uitwedstrijd bij Stuttgart geen basisspeler meer ben. Het ging in dat duel iets minder, maar daarvoor was ik nog wel belangrijk. Maar goed, een coach die wint heeft altijd gelijk. Never change a winning team, zeggen ze", zei hij twee maanden geleden.

"Ik heb nog geduld, wat moet ik anders? Ik kan de trainer alleen maar laten zien dat ik wil spelen. Hij zei dat ik hem en zijn assistenten op trainingen moet overtuigen. Ik heb het gevoel dat ik goed train. De trainer is bekend met mijn kwaliteiten. Die heb ik in mijn carriere ook al laten zien. Dat zal het niet zijn. Maar als het zo blijft moeten we in de winterstop kijken. Ik wil gewoon voetballen. De kansen voor mij op het WK zijn nu heel klein geworden."

Winter: deal Slotervaart is wel rond

Het Slotervaartziekenhuis is gewoon in de handen van zorgondernemer Loek Winter overgegaan. De perikelen rond de aandelen van voormalig bestuursvoorzitter Aysel Erbudak spelen hierbij geen enkele rol. Dat benadrukte Winter tijdens de persconferentie over de aankoop van het Amsterdamse ziekenhuis.

Winter heeft het Slotervaartziekenhuis gekocht met zijn bedrijf MC Groep. De koop werd donderdagavond beklonken. Vrijdagochtend bleek echter beslag te zijn gelegd op aandelen in het ziekenhuis door de familie Erbudak, waardoor de koop op losse schroeven leek te staan. Daarvan is echter geen sprake, stelde Winter.

"In de aandeelhoudersproblematiek hebben wij geen rol", zei Winter. "Het beslag dat is gelegd gaat over de afwikkeling van het koopbedrag. Die problematiek hebben wij naast ons gelegd." Volgens Winter keert met de aankoop de rust weer terug in het ziekenhuis.

Het Slotervaartziekenhuis is in zee gegaan met Winter omdat het afgelopen jaar met een liquiditeitsprobleem heeft gekampt, zo vertelde bestuurslid van het ziekenhuis Jos Beijnen tijdens de persconferentie. Door het instappen van Winter heeft de belangrijkste financier, ING, echter weer vertrouwen en zijn de problemen voorbij.

Erbudak wilde met haar beslaglegging afdwingen dat de verkoop zou worden uitgesteld. Hierdoor zou een conflict over verwatering van aandelen kunnen worden opgelost, maar de voormalige bestuursvoorzitter heeft ook steeds beweerd een betere koper achter de hand te hebben. Winter betaalt 29 miljoen euro voor het ziekenhuis.

Beijnens collega Dees Brandjes stelde echter dat de verkoop niet langer had mogen duren. "Als je een patiënt hebt met koorts, en je hebt antibiotica op de plank liggen, dan ga je toch ook niet wachten met ingrijpen?"

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.