Vrijdag de 13e

Jan (Bakoenin)

Veel mensen waren nog aan het dineren toen het gebeurde. Een luid gekraak, lichten die aan en uit gingen, servies en bestek dat van de tafels gleed en glazen die kapot vielen op de grond. Het was niet meteen duidelijk wat er gebeurde, maar het was wel duidelijk dat men daar zo snel mogelijk weg moest zien te komen. Dat ging niet op een normale manier. Men kon niet gewoon lopen en moest dus door het schip glijden om bij de reddingsboten te komen. Dat viel niet mee, ook al omdat de bemanning niet echt behulpzaam was. Integendeel. Er was paniek uitgebroken op het schip. Het recht van de sterkste gold. Vrouwen en kinderen werden ruwweg aan de kant geschoven door mannen die probeerden de reddingsboten te bereiken. Onder die mannen was ook bemanning, ja, zelfs de kapitein van het schip.

Op vrijdag 13 januari 2012 vond de ramp met de Costa Concordia plaats. Het schip voer tegen een rots, liep daardoor een enorme scheur op en maakte slagzij. Er waren 32 doden te betreuren.
De ramp met de Costa Concordia was niet de enige ramp die op vrijdag de 13e plaatsvond. Vrijdag 13 oktober 1972 vonden er zelfs twee rampen op dezelfde dag plaats. En bij beide rampen was een vliegtuig betrokken. De ene vliegtuigramp was in de Andes. Daar waren 29 slachtoffers te betreuren. De tweede was in Moskou en daar vielen 176 doden. Ook in 2009 vond er een vliegtuigcrash plaats op vrijdag de 13e. Een Haviland Canada DHC-8 stortte op een woonhuis in New York. Alle 49 inzittenden en één persoon op de grond kwamen om het leven.

Er kunnen ook heel vreemde dingen gebeuren met individuen. Veel mensen gaan daarom liever op vrijdag de 13e de deur niet uit. Dat had de Franse verspringer Salim Sdiri op 13 juli 2007 ook beter niet kunnen doen, want hij kreeg geheel onverwacht de speer van de Finse speerwerper Tero Pitkamäki in zijn zij en overleefde dat ongeluk maar net. Hoe groot is de kans dat je tijdens atletiekwedstrijden een speer in je zij krijgt?
Toch was er nog iemand die ooit eens een speer in zijn zij kreeg op een vrijdag. Die man was Jezus. En het was toch al niet zijn dag. Eerst moest hij zijn eigen kruis dragen en daarna werd hij eraan opgehangen. Maar ja, dan moet je de avond ervoor maar niet met dertien aanwezigen het avondmaal nuttigen. Dat is om ellende vragen natuurlijk. Ik weet niet of het ook vrijdag de 13e was, maar sindsdien is vrijdag de 13e wel een ongeluksdag.

De meeste vliegtuigen hebben geen rij 13. In sommige Franse restaurants kun je een 'quatorzième' inhuren. Dat is een veertiende gast voor als je toevallig met dertien bent. Veel hotels hebben geen kamer 13. In de formule 1 zul je geen startnummer 13 tegenkomen. In ziekenhuizen zijn geen operatiekamers met nummer 13 te vinden.
Er zijn veel mensen met een paraskevidekatriafobie. Dat is angst voor vrijdag de 13e. Napoleon had het bijvoorbeeld. Ze hadden hem dus eigenlijk altijd op vrijdag de 13e moeten aanvallen. Dan was hij er als een angsthaas vandoor gegaan. Ook Arnold Schönberg had die fobie en wat gebeurde er? Hij overleed op vrijdag de 13e. Eng hè?

Is er echter reden om ons zorgen te maken op vrijdag de 13e?
Misschien als je op vrijdag de 13e ook nog eens dertien zwarte katten en dertien vrouwen met wratten en lange, kromme neuzen tegenkomt. Maar normaal gesproken hoef je nergens bang voor te zijn.
De ramp met de Costa Concordia was weliswaar op vrijdag de 13e, maar kwam niet door pech, maar door onverantwoord varen.
Die vliegtuigrampen op vrijdag de 13e hebben dan wel op die dag plaatsgevonden, maar als we de lijst van vliegrampen vanaf 1900 bekijken dan zijn er ook op zaterdag de 6e en op dinsdag de 6e drie vliegrampen geweest en op de 6e hebben in totaal zelfs acht vliegrampen plaatsgevonden. Statistisch gezien is vrijdag de 13e dus geen uitzondering.

Wij zijn dit jaar op vakantie naar Kreta geweest. Onze terugvlucht was op vrijdag 13 september. Het nummer van onze vlucht was 1358. Dat is eenmaal 13 en 5 + 8 is ook 13. Onze incheckbalie had nummer 26. Dat is 2 x 13. We hadden geen vertraging en een voorspoedige vlucht. Onze jongste dochter kwam ons onverwacht ophalen van vliegveld Eindhoven, dus we hoefden niet met de trein. Tijdens de rit naar huis is er niets gebeurd.
Op dezelfde dag dat wij terugkwamen van Kreta, ging er een vlucht van Finnair van Kopenhagen naar Helsinki. Het was vlucht 666, de eindbestemming werd aangeduid met HEL en het was dus vrijdag de 13e. Bovendien had dat toestel nu juist wél een rij 13. Hoe erg wil je het hebben? Het toestel is veilig geland.

Is vrijdag de 13e dus een ongeluksdag? Ik geloof er geen zak van.
Nederland zal op vrijdag 13 juni 2014 de eerste wedstrijd van het wereldkampioenschap voetbal tegen Spanje spelen. Geen reden om ons zorgen te maken dus. Bovendien heeft Nederland al eens eerder een wedstrijd op vrijdag de 13e gespeeld. Dat was in 2008 tegen Frankrijk. We wonnen met 4-1. Of dat tegen Spanje ook gaat lukken weet ik niet, want in Spanje is vrijdag de 13e helemaal geen ongeluksdag. Dat is dinsdag de 13e.

Vandaag is het dus voor de tweede keer in een paar maanden vrijdag de 13e. Ik ga gewoon boodschappen doen, een stukje fietsen of hardlopen en koken. Het zal me worst wezen wat voor dag het is. Gisteravond had ik wel pech tijdens het snookeren. Maar dat kwam omdat ik per ongeluk mijn zwarte truitje aan had gedaan en dat brengt nou eenmaal ongeluk.