Janoekovitsj: amnestie voor antiregeringsbetogers

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj heeft aangeboden om de betogers tegen wie aanklachten zijn ingediend in verband met de massale protesten tegen de regering amnestie te verlenen. De president deed zijn aanbod tijdens een overleg met de oppositie. De oppositie heeft nog niet gereageerd op het aanbod. Eerder zeiden de oppositieleiders slechts aan het overleg deel te nemen om hun eis voor nieuwe verkiezingen kenbaar te maken.

"Er moet amnestie worden geboden, zodat er garanties kunnen worden gegeven dat er een einde wordt gemaakt aan de confrontaties", aldus Janoekovitsj. "Ik ben woedend over de radicale acties van beide kanten, van de kant van de provocateurs, maar ook van de kant van de veiligheidstroepen, die zich niet altijd goed hebben gedragen."

De amnestie die Janoekovitsj voorstelt, kan een stap zijn richting een oplossing voor het conflict dat inmiddels een serieuze bedreiging voor Janoekovitsj' positie is geworden. De protesten braken uit toen hij op 21 november onder druk van Rusland weigerde een samenwerkingsakkoord met de Europese Unie te tekenen. Inmiddels hebben betogers een tentenkamp opgeslagen op het Onafhankelijkheidsplein in de hoofdstad Kiev.