Verplichte opname vernieler monument Verstappen

Redactie

De 43-jarige man die in augustus meerdere keren een monument voor Nicky Verstappen besmeurde met verf en purschuim moet in een psychiatrisch ziekenhuis worden geplaatst. Dat heeft de rechtbank in Maastricht vrijdag bepaald.

Omdat de man leed aan een ernstige psychische stoornis toen hij de vernielingen aanrichtte, wordt hij ontslagen van alle rechtsvervolging. De plaatsing in het psychiatrisch ziekenhuis voor een jaar is nodig om hemzelf en de samenleving te beschermen. De opgelegde straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie.

De 43-jarige man werd in augustus aangehouden bij het monument op de Brunssummerheide in Limburg. Bij zijn arrestatie maakte hij een verwarde indruk. In 2009 was hij al eens veroordeeld tot drie maanden cel voor het beschadigen van het monument. De man was eerder aangehouden als verdachte van de moord, omdat hij brieven bij het monument achterliet waaruit zou blijken dat hij meer informatie had over de moord. Later werd hij geschrapt als moordverdachte.

De 11-jarige Nicky Verstappen verdween in augustus 1998 tijdens een zomerkamp. Hij werd later dood gevonden. De moord is nooit opgehelderd.