Psychoot krijgt tbs voor neersteken wijkagent

Een 30-jarige man uit Enschede is veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor het neersteken van een politieman in Borne. De rechtbank in Almelo bepaalde vrijdag ook dat hij de wijkagent 12.500 euro schadevergoeding moet betalen. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

De volledig ontoerekeningsvatbare Enschedeër stak op 12 april in een psychose meerdere malen in op de agent, die hem bij het huis van zijn broer aan wilde houden omdat hij zijn schorsingsvoorwaarden had overtreden. De verdachte wilde niet terug naar de psychiatrische instelling en wilde dat de agent wegging.

Toen de wijkagent de voordeur met een koevoet probeerde te forceren, opende de man plotseling de deur en stak de wijkagent in zijn hoofd. De agent viel en de man bleef op hem insteken. Op een gegeven moment, toen de man naar het dienstwapen van de agent greep, riep deze heel hard 'nee'. Daarop sloeg de man op de vlucht.

De agent liep negen snij- en steekwonden in zijn hoofd en lichaam op. Het slachtoffer hield daar onder meer een klaplong en verwondingen aan zijn speekselklier aan over. Hij wist ergere verwondingen te voorkomen doordat hij zijn hals en met zijn armen beschermde.

De rechtbank acht poging tot doodslag bewezen en spreekt hem vrij van een moordpoging. De verdachte, die heeft bekend, had het mes weliswaar al van een kast gepakt voordat hij de deur opende, maar uit niets is gebleken dat hij dit deed met het plan om op de agent in te steken, aldus de rechtbank. Bovendien waren de twee aan elkaar getapete schilmesjes niet geschikt om iemand mee te doden.

Tbs met dwangverpleging is de enige weg om herhaling te voorkomen en de maatschappij te beschermen, aldus de rechters. De man zit al jaren in het psychiatrische circuit, maar hij heeft zelf niet door dat hij ziek is en hij werkt niet mee aan behandelingen. Het advies van het Pieter Baan Centrum om de man een jaar gedwongen op te laten nemen in een psychiatrische kliniek, vond de rechtbank niet ver genoeg gaan.