FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 10 juni 2013

Mishandeld meisje zoekt getuigen via Facebook

Een meisje dat afgelopen weekend in elkaar is geslagen op straat in Breda, zoekt getuigen via Facebook. Haar oproep, met daarbij een foto van haar gezicht met een snee erin, is maandagavond ruim 7500 keer gedeeld.

Het meisje, genaamd Christina, fietste in de nacht van vrijdag op zaterdag over de Haagweg, toen ze werd mishandeld door twee blonde jongens van 18 tot 20 jaar. "Gisteravond ben ik door 2 onbekende personen aangevallen en in elkaar geslagen met als gevolg een gebroken neus, een snee in m'n kin, blauwe plekken, een snee in m'n zij, een hersenschudding, een opgezwollen gezicht en geheugenverlies", schrijft ze.

Ze herinnert zich weinig van het incident. "Er zitten zwarte gaten in mijn geheugen. Als iemand iets heeft gezien of ergens vanaf weet, stuur dan alsjeblieft een privébericht of neem contact met mij op."

Madden 25-spelers worden slimmer

De E3 is zoals elk jaar in Amerika en dat betekent ook een reeks aan Amerikaanse games, zoals onder andere Madden 25. Niet vanwege het jaar 2025 maar omdat dit de 25e versie van het spel is. EA Sports heeft een aantal verbeteringen toegevoegd waaronder de Ignite Engine.

Dankzij de Ignite Engine moeten spelers betere loopacties maken. Ook kun jij medespelers sneller en makkelijker spotten. Verder zijn de physics verbeterd waardoor jij makkelijker langs medespelers en tegenstanders kunt hollen. De game moet in augustus gaan uitkomen. Bekijk de eerste gameplaybeelden hieronder.

Pirelli stelt racedebuut aangepaste banden uit

Pirelli heeft het racedebuut van de aangepaste achterbanden uitgesteld. De reden die de Italiaanse rubbermaker hiervoor opgeeft is dat de teams toch blij lijken te zijn met de huidige banden en het natte weer in Canada dat ervoor zorgde dat de nieuwe banden slechts beperkt gebruikt konden worden in de trainingen.

Pirelli wil de achterbanden aanpassen omdat het loopvlak los kan laten. Dit heeft in enkele weekenden al voor problemen gezorgd bij verschillende coureurs. Door in de constructie van de band het staal te vervangen door kevlar hoopten de Italianen dit op te lossen, zonder dat de banden te veel aangepast zouden worden. Na de trainingen in Canada zou het racedebuut van de banden op Silverstone volgen, maar dat is voorlopig uitgesteld.

Motorsportbaas van Pirelli, Paul Hembery, heeft laten weten dat de Italianen in de tussentijd aan een andere oplossing hebben gewerkt. Door het loopvlak met lijm aan de rest van de band te plakken kunnen de problemen van het loslaten ook voorkomen worden. Niet alleen neemt hiermee de veiligheid toe, maar wordt ook het probleem omzeild dat de banden gedurende het seizoen veranderen.

Petitie voor gratie NSA-klokkenluider

Een petitie voor gratie voor de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden is maandag meer dan 20.000 keer getekend. De 29-jarige Amerikaan heeft informatie gelekt over het in de gaten houden van telefoon- en internetverkeer door de Amerikaanse geheime dienst NSA.

"Snowden is een nationale held en moet een pardon krijgen voor iedere misdaad die hij zou hebben begaan met bekendmakingen over geheime surveillanceprogramma's van de NSA", aldus de petitie op de website van het Witte Huis.

Door de onthullingen van Snowden bleek onder meer dat de NSA (National Security Agency) gebruikers van internetdiensten als Google, Facebook en Yahoo op grote schaal in de gaten houdt met een geheim computerprogramma, PRISM genaamd.

Nieuwe interface iPhone krijgt staande ovatie

De onthulling van een nieuw besturingssysteem voor iPhone en iPad werd maandagochtend met een staande ovatie ontvangen door softwareontwikkelaars. iOS 7, dat dit najaar beschikbaar is, introduceert een nieuwe interface, de streaming radiodienst iTunes Radio en wordt voor het eerst gemaakt voor beeldschermen in auto's.

De interface van iOS 7, dat zal werken op iPhone 4, iPad 2 en nieuwere apparaten, oogt strakker dan dat van zijn voorgangers. Apple denkt dat gebruikers dankzij de vernieuwingen beter gebruik kunnen maken van de technische mogelijkheden van de telefoons en tablets.

"De introductie van iOS 7 is de meest significante update sinds de lancering van de eerste iPhone", liet Apple weten tijdens de WWDC-presentatie in San Francisco. Gebruikers krijgen onder meer gemakkelijk toegang tot het aan- en uitschakelen van internetverbindingen en bluetoothverbindingen en het bijstellen van de beeldschermhelderheid.

Daarnaast kan een iPhone of iPad, door in te loggen met een iTunes-profiel, op afstand uitgeschakeld worden. Op deze manier wil Apple diefstal van de apparaten tegengaan.

iOS 7 is deze herfst beschikbaar als gratis update voor iPod Touch, iPad en iPhone. Het besturingssysteem voor beeldschermen in auto's wordt begin volgend jaar verwacht.


Nieuwe interface iPhone krijgt staande ovatie

Kneuzingen en schaafwonden Hesjedal na val

Ryder Hesjedal heeft aan zijn val van maandag in de Ronde van Zwitserland meerdere kneuzingen en schaafwonden overgehouden. Dat heeft zijn team Garmin-Sharp bekengemaakt. De Canadees liep verwondingen op aan zijn pols, knie, heup, schouder en elleboog. Bij de eerste scans zijn geen breuken aan het licht gekomen.

Omdat Hesjedal deels met zijn hoofd en nek het asfalt raakte, werd in eerste instantie ook gedacht aan een hersenschudding. Die vrees lijkt echter ongegrond. Wel moet de Girowinnaar van vorig jaar ter observatie in het ziekenhuis blijven. De ploeg durft niet te voorspellen of Hesjedal op tijd hersteld zal zijn voor de Tour de France.

Politie en boefje in Need for Speed Rivals

De nieuwe Need for Speed-game, die aangekondigd is tijdens de EA-persconferentie, laat ons snel switchen tussen single- en multiplayer. Het ene moment cruise je rustig door de bergen, het andere moment wordt er keihard op je gejaagd door een andere speler. Naast deze game zal er ook een film uitkomen met Breaking Bad-ster Aaron Paul in de hoofdrol.

Bekijk de trailer hieronder.

Oorlog in de tuin met Plants vs Zombies

Plants vs Zombies: Garden Warfare werd zojuist op de persconferentie van EA voor het eerst getoond. In de trailer zien we de bekende planten en zombies, maar dan op een manier zoals we ze nog niet eerder zagen. 

Garden Warfare is een third-person multiplayer-shooter gebaseerd op het bekende tower defense spelletje Plants vs Zombies van Popcap. De game verschijnt als eerste op Xbox One en komt later ook naar Xbox 360 en mogelijk andere platformen.

Mirror's Edge 2 aangekondigd

DICE heeft eindelijk gamefans over de hele wereld blij gemaakt. Mirror's Edge 2 is tijdens EA's presentatie aangekondigd. Je speelt nog altijd met de lenige Faith. Bekijk de korte teaser hieronder. Platformen werden niet aangekondigd, maar de game is sowieso next-gen.

Een releasedatum lijkt nog ver weg. Aan het eind van de teaser stond er alleen dit: "coming...when its ready".

Ronaldo beslist oefenduel met Kroatië

Portugal heeft de WK-kwalificatiezege op Rusland een goed vervolg gegeven. In Genève werd Kroatië in een oefenduel verslagen (0-1). Portugal greep vrijdagavond de laatste strohalm in de WK-kwalificatie. In Lissabon werd een kostbare zege geboekt op koploper Rusland, waardoor de Seleccao weer helemaal meedoet in de strijd om een WK-ticket.

Vanavond werkte de ploeg van bondscoach Paulo Bento een oefeninterland af tegen Kroatië, dat ook nog een goede kans heeft op het bereiken van het WK. Een doelpunt van Cristiano Ronaldo bracht na 35 minuten de beslissing.

De vedette van Real Madrid kapte op de rand van de zestien zijn directe tegenstander uit en was met een laag schot doeltreffend. Het bleek de enige goal van de wedstrijd (0-1).

[EK<21] Fer eist geen basisplaats ondanks goals

Leroy Fer heeft ondanks zijn doelpunten tegen Duitsland en Rusland op het jeugd-EK nog niet met zijn vuist op tafel geslagen. "De concurrentiestrijd is gewoon heel groot en de trainer heeft nu eenmaal een bepaalde visie", zegt de Tukker, die bij Jong Oranje voorlopig genoegen moet nemen met invalbeurten.

Fer liet in de eerste twee groepswedstrijden zien als invaller van grote waarde te zijn. "Ik kan niets anders doen dan de minuten die ik krijg goed benutten", geeft hij aan. "Als invaller moet je alles geven als je erin komt en ook op de training probeer ik me te bewijzen. Iedereen wil voetballen, maar ik probeer zo in ieder geval mijn steentje bij te dragen."

Omdat Nederland na twee wedstrijden al zeker is van een plaats in de halve finale, staat tegen Spanje alleen de groepswinst nog op het spel. Fer weet niet of zijn kans op een basisplaats daardoor groter wordt. "Mogelijk gaat de trainer bepaalde spelers rust geven. Maar dat is aan hem."

Afscheidsduel Van Bommel in Sittard

Mark van Bommel wordt door zijn oude club Fortuna Sittard in het zonnetje gezet. De Limburgers gunnen de ex-voetballer een hoofdrol tijdens een weekend event.

Het event wordt gehouden in september. Van Bommel zal met oud-ploeggenoten van Fortuna een wedstrijd afwerken tegen het huidige eerste elftal van de Jupiler League-club. Dat meldt Fortuna via de officiële clubwebsite.

Van Bommel beëindigde een maand geleden zijn loopbaan na een teleurstellend seizoen met PSV. De oud-international speelde behalve voor Fortuna en PSV ook voor FC Barcelona, Bayern München en AC Milan.

De datum van het weekend event kon niet worden vastgesteld door Fortuna, omdat het competitieschema pas op donderdag 13 juni bekend wordt gemaakt.

Albelda na zeventien jaar weg bij Valencia

David Albelda en Valencia gaan definitief uit elkaar. Beide partijen werkten liefst zeventien jaar samen. Valencia bevestigt het nieuws via de officiële clubwebsite. Spaanse media meldden al langer dat een vertrek eraan zat te komen.

De 35-jarige Albelda verlaat Valencia via de voordeur, maar weet nog niet waar zijn toekomst ligt. De club uit de Sinaasappelstad wenst Albelda, die genoemd wordt als 'een van de belangrijkste spelers in de geschiedenis van de club', alle succes toe in het vervolg van zijn carrière. Albelda debuteerde in het seizoen 1995/96 bij Los Che.

De middenvelder speelde in totaal 351 competitiewedstrijden voor Valencia, waarin hij zes keer scoorde. De voormalig Spaanse international werd in totaal twee keer kampioen van Spanje en won bovendien de UEFA Cup en Copa del Rey.

Vier dove kinderen vermist

Maandagavond zijn vier minderjarigen uit Zoetermeer vermist, rond 19:15 uur zijn zij voor het laatst gezien. Het gaat om kinderen van 10, 11, 11 en 14 jaar. Twee van hen zijn slechthorend en twee doof. De politie heeft een opsporingsbericht uitgezonden en vraagt iedereen die informatie heeft te bellen met 0900-8844 of anoniem met 0800-7000.

Signalementen:
Jamayro, man (11 jaar), normaal postuur; bruine huidskleur; zwart kroeshaar; schoenmaat 40; zwarte, stoffige jas tot op de heupen. Vermoedelijk een voetbalshirt onder zijn jas.

Zaleban, man (14 jaar), 1,70 meter lang; fors postuur; donkerbruine huidskleur; bruine ogen; zwart kroeshaar; schoenmaat 43;  zwarte jas; zwarte rugtas Eastpack.

Carla, vrouw (11 jaar) 1,55 meter lang; normaal postuur (is een meisje maar wil een jongen zijn); bruine huidskleur; bruine ogen; schoenmaat 39; vest effen zwart of blauw; spijkerbroek; is doof, GEEN gehoorapparaat in.

Sharendel, man (10 jaar) 1,50 meter lang; slank postuur; blanke huidkleur; bruine ogen; zwarte dreads; gekleurd vest, groen blauw wit geblokt. Doof, GEEN gehoorapparaat in.


Trailer: Stranded

Vandaag is een trailer uitgekomen voor een low-budget sci-fi horror genaamd Stranded. De makers hebben in ieder geval één redelijk grote naam weten te strikken: Christian Slater speelt de hoofdrol. 

De film gaat over een ruimtestation waarop zich na een meteorenstorm rare dingen gaan afspelen, die leiden tot paranoia, angst en de dood. Klinkt als een platgetreden pad, nietwaar? Het wordt nog erger: de film wordt geregisseerd door Roger Christian. Waar je die van kent? Battlefield Earth. O-oh.

Stranded Trailer

Bankman doet dutje van 222.222.222,22 euro

Een vermoeide Duitse bankmedewerker heeft een duur dutje gedaan. De man hield zijn vinger op de '2' van het toetsenbord toen hij indommelde en maakte zo 222.222.222 euro en 22 cent over in plaats van de 64,20 euro waar hij opdracht voor had.

Zijn cheffin werd verantwoordelijk gehouden en verloor haar baan. Ten onrechte, besliste de rechter in de deelstaat Hessen maandag. De vrouw had de betalingsopdracht niet gecontroleerd, maar de boel niet met opzet geflest. Het kostbare hazenslaapje is door de bank rechtgezet, meldde Der Spiegel.

Bankman doet dutje van 222.222.222,22 euro
Bankman doet dutje van 222.222.222,22 euro (Foto: ANP)

[EK<21] De Vrij ziet nog verbeterpunten bij Jong Oranje

Stefan de Vrij vindt dat de verdediging van Jong Oranje in het restant van het jeugd-EK veel stabieler moet worden. "We hebben in twee wedstrijden drie doelpunten tegen gekregen. Daar zaten ook onnodige doelpunten bij. Dat moet eruit, het moet beter", toont de centrale verdediger van Feyenoord zich kritisch.

Ondanks de tegengoals is Jong Oranje na zeges op Duitsland (3-2) en Rusland (5-1) na twee duels al zeker van de halve finale. Tegen Spanje is een gelijkspel zelfs genoeg om eerste in de groep te worden. "We zullen niet spelen voor een punt", belooft De Vrij. "We gaan altijd voor de winst en zullen dat ook tegen Spanje doen."

Bij Spanje zullen woensdag veel ogen gericht zijn op Isco. De middenvelder maakte afgelopen seizoen met Malaga indruk in de Champions League. "Ik heb een keer met Oranje onder zeventien tegen hem gespeeld", herinnert De Vrij zich. "Maar hij heeft zich daarna nog enorm goed ontwikkeld. Spanje heeft een heel sterk team. Het is leuk om tegen ze te spelen. De uitdaging is groot."

Fenerbahçe mogelijk opnieuw geweerd uit CL

Fenerbahçe wordt mogelijk voor de tweede keer in drie seizoenen niet toegelaten tot de Champions League. De Turkse club, waar Dirk Kuijt onder contract staat, is door de UEFA officieel aangeklaagd in verband met een omkoopschandaal uit 2011. Ook vijf officials van Fenerbahçe moeten zich verantwoorden.

De UEFA houdt op 22 juni een hoorzitting, de uitspraak wordt een week later verwacht. Fenerbahçe eindigde afgelopen seizoen als tweede in de competitie en stroomt daarom normaal gesproken in de derde voorronde van de Champions League in.

Fenerbahçe werd naar aanleiding van het omkoopschandaal ook in het seizoen 2011-2012 al geweerd uit de Champions League. Trabzonspor nam toen de plaats van de kampioen in. In totaal moesten al 93 betrokkenen zich bij de rechter verantwoorden voor hun aandeel in de zaak.

Haye schiet Oranje onder 19 in blessuretijd naar EK

Oranje onder 19 heeft zich op het laatste moment geplaatst voor het Europees kampioenschap voetbal eind juli in Litouwen. De ploeg van coach Wim van Zwam won net zoals Jong Oranje in de laatste minuut van Duitsland. In blessuretijd scoorde Thom Haye het enige doelpunt. 

De speler van AZ werd in de 78ste minuut als invaller voor Kyle Ebecilio. Nederland kwam door de zege op zes punten uit drie duels. Noorwegen won met 3-0 van Cyprus en kwam ook op zes punten. Omdat Nederland de openingswedstrijd van Noorwegen wist te winnen was het onderlinge voordeel voor Oranje en mag de ploeg als groepswinnaar de koffers pakken voor het EK. 

Het is voor Onder 19 de tweede keer dat het Europese eindtoernooi wordt bereikt. Eerder lukte dat in 2010. Toen overleefde de ploeg de groepsfase in Frankrijk niet. Andere landen die al zeker zijn van deelname zijn titelverdediger Spanje, Frankrijk, Turkije, Georgië, Portugal en uiteraard gastland Litouwen.

Gevaarlijke wurgslang in Asperen

In het Gelderse Asperen is een gevaarlijke wurgslang gesignaleerd. De wijkagent maakte maandagmiddag op Twitter melding van de vondst. Het gaat om een anaconda van anderhalf tot twee meter lang, die in de omgeving van het Laantje van Vermeer zou zijn aangetroffen.

Een buurtbewoner heeft een foto gemaakt van het dier. De wijkagent waarschuwt dat de slang gevaarlijk kan zijn voor dieren en kinderen.

Partij Berlusconi onderuit in verkiezingen

De partij van mediamagnaat en ex-premier Silvio Berlusconi heeft in de tweede ronde van de burgemeestersverkiezingen in Italië in bijna alle grotere plaatsen verloren van links. Vooral in de hoofdstad Rome, waar Berlusconi nog persoonlijk campagne voerde voor burgemeester Gianni Alemanno, incasseerde het Volk van de Vrijheid een zware nederlaag.

De uitslagen zijn een opsteker voor de Democratische Partij van premier Enrico Letta, die na de verkiezingen in februari en een interne machtsstrijd de steun van de partij van Berlusconi moest vragen om een coalitieregering te vormen.

De Romeinse burgemeester Alemanno gaf zijn nederlaag snel toe en feliciteerde zijn linkse uitdager Ignazio Marino met de overwinning. Marino kreeg 64 procent van de stemmen. Alemanno was de eerste rechtse burgemeester in Rome sinds vele jaren.

De partij van Letta won alle belangrijke plaatsen die in de tweede ronde nog op het spel stonden, waaronder Brescia, een van oudsher conservatief bolwerk in het noorden.

Marino zei te hopen dat de overwinning van de Democratische Partij in Rome het begin zal zijn van een herstel van het 'morele leiderschap' van de gehele partij. De nieuwe partijleider Guglielmo Epifani zei tegen Sky TG24 TV dat centrumlinks een nieuw leven tegemoet gaat als de partij de winst 'op intelligente wijze' weet te verzilveren.

De burgemeestersverkiezingen hebben ook toenemende apathie bij de kiezers aan het licht gebracht, vergeleken met de parlementsverkiezingen in februari en de eerste ronde van twee weken geleden. Vooral in Rome was de opkomst laag, net onder de 45 procent, vergeleken met 52,8 procent in de eerste ronde.

[E3] Samenvatting persconferentie EA

Electronic Arts zal om 22:00 laten zien wat ze in de planning hebben voor het komende jaar. Verwacht dat we meer zien van Battlefield, FIFA en misschien een nieuwe titel. FOK!games update deze blog live, zodat jullie niets hoeven te missen van deze persconferentie. Wat verwachten jullie van deze uitgever?

22.58 uur Oké dat was het. Wat was de beste aankondiging? Wij zien jullie over een uurtje weer terug bij Ubisoft!

22.57 uur De afsluiting van de persconferentie. Zouden ze nog een geheime titel hebben aan het einde?

22.55 uur Voordat we vertrekken hebben ze een verrassing. Ze hebben jaren om iets gevraagd. Het was natuurlijk Mirror's Edge 2! Whoohoo! Toffe game is tof. Ik kan niet wachten. Kensuke is flauwgevallen. Faith is BACK!

22.54 uur BUILDINGS GOING DOOOOWWWN!!! Oké, dat zag er leuk uit.

22.51 uur De gameplay ziet er groots en goed uit. Ondanks dat het je standaard taktaktaktaktaktak is, kun je met je commander en squads de gigantische map tactisch benaderen. Oh, en je kunt ook over het water gaan. Tof gedaan!

22.48 uur In Battlefield 4 kun je nu ook weer commander zijn. Dit kon ook in Battlefield 2. Je kunt nu de map bekijken en tactische orders geven. Dit kan ook via je tablet. De mensen van Dice gaan nu een demo laten zien. Er zijn 64 spelers aanwezig om deze map te spelen.

22.47 uur De klappen zien er inderdaad erg bruut uit. Waarom voegen ze dit niet toe aan de engine van FIFA? Dat zouden nog eens tackles in slow motion zijn. Tijd voor Battlefield 4 nu!

22.45 uur Voor de trailer, de nieuwe feautures: MMAi geeft de spelers intelligentie. John Jones is erg intelligent. Ze hebben nu ook Full Body Deformation. Het lichaam reageert nu echt op hoe de klappen aankomen. Tijd voor de trailer nu.

22.42 uur Na een niet veelzeggende trailer van FIFA, komt er nu een schreeuwlelijk, Bruce Buffer heb ik vernomen, op het podium om de nieuwe UFC aan te kondigen. Waarom doen ze nou dit soort dingen? EXTREEEEME.

22.38 uur Drake komt nu op het podium om iets over zijn leven te delen. Heeft iemand een zakdoekje? Het gaat overigens over FIFA. Hij houdt van de game en wil hem graag een knuffel geven. Hij kwam alleen op het podium om de ontwikkelaar van FIFA 14 aan te kondigen.

22.36 uur Kijk, hier houden wij nederlanders wel van. Messi vertelt wat over de nieuwe FIFA. Waarschijnlijk zal het realistischer dan OOIT zijn. Net als vorig jaar.

22.34 uur Gaap.. Nieuwe Madden-trailer. Dit jaar ziet alles er echter uit dan ooit. Ja precies EA, volgend jaar ook weer. 

22.32 uur We hebben nog niet alles gezien van EA Sports. We gaan nu kijken naar Madden 25. Niet omdat het 2025 is, maar omdat het de 25e game is. Ik heb het idee dat dit voor mensen buiten Amerika niet heel interessant is.

22.30 uur NBA Live zal gebruik maken van BounceTek. De bal is nu los van je handen. Voorheen zat de bal vast aan je handen, maar nu is alles authentiek. Kyrie Irving krijgt trouwens wat positieve PR nu. Fijn voor hem.

22.28 uur NBA Live 14 wordt levendig aangekondigd door een gekke basketballer. Hij wordt gevolgd door een Sean O'Brien en een andere basketballer.

22.26 uur Dragon Age Inquisition komt in de herfst van 2014 uit. Nu is het tijd voor het sportgedeelte met uw favoriete commentator Evert ten Napel en Youri Mulder. HIJ ZET EEN TACKLE IN!

22.25 uur We krijgen nu voor het eerst de nieuwe Dragon Age te zien. Fans wachten al een tijdje op een vervolg. Hopelijk maakt dit de dromen van gamers waar. De trailer is in CG. Leuk, maar waar is de gameplay?

22.23 uur Breaking Bad-ster Aaron Paul, komt iets vertellen over de Need for Speed-film. We krijgen een trailer te zien. Ontploffingen, auto's etc. Je kent het wel.

22.22 uur Whoa, dit is inderdaad erg tof gedaan. Ineens speel je tegen een ander die bijgestaan wordt door een helicopter die vanaf tablet bestuurd wordt. Het eindigt met een auto die een helicopter onderuit gaat halen.

22.19 uur Vooral de multiplayer-actie is aangepast. Greg Sullivan komt op om te laten zien hoe we van singleplayer naar multiplayer gaan. En iemand helpt met een helicopter vanaf zijn tablet. Het klinkt echt tof. Eens kijken of het ook zo werkt.

22.17 uur Nuu wordt Need for Speed Rivals getoond. Veel gepraat en auto's die rijden. Gelukkig komt Marcus Nilsson er wat over uitleggen.

22.15 uur De games die we nu gaan zien zijn gemaakt op EA Ignite of Frostbite 3. We gaan nu in elk geval naar een Dice-game kijken. Een nieuwe Star Wars-game! MEGATON aankondiging!

22.14 uur Dat was Titanfall. Jammer dat de game van tevoren al gelekt was.

22.13 uur Vince Zampella gaat Titanfall laten zien. Ze willen iets unieks maken. Ze willen de beste dingen van een singleplayergame in een multiplayergame leggen. Denk veel robots, wapens en jetpacks. Eigenlijk hebben we dit al bij MS gezien.

22.11 uur PEGGLE 2 KOMT DIT JAAR UIT! *insert ode to joy*

22.10 uur Oké, dat zag er best leuk uit. Je kunt als verschillende soorten planten spelen om zombies aan te vallen. De bonenschieter, een cactus en een vleesetende plant bijvoorbeeld. De disco-zombie neemt zijn disco-vrienden mee. Ik moest gniffelen.

22.07 uur We krijgen een eerste blik op de survival-modus van deze game. De game zal ons kietelbot doen afbreken.

22.05 uur John Vechy komt op het podium met een zombiemasker. Kan het nog gekker? Plants vs. Zombies 2 komt binnenkort uit. Plants vs. Zombies: Garden Warfare komt later.

22.04 uur De eerste game is aan de beurt. Het is Plants vs. Zombies: Garden Warfare. De game is een soort parodie op de vele shooters tegenwoordig. Grappig dat juist EA dit uitbrengt overigens.

22.02 uur Na wat blauwe lampen, wubstep en een aantal toffe titels, worden we verwelkomd door Peter Moore, de Chief Operating Officer van EA. Er komen in dit uur elf games. Allemaal voor next gen-consoles.

22.00 uur Het begint! Gordels om, veters vast! Choo Choo!

21.45 uur De livestream is te vinden op onder andere Gametrailers of op de EA-site. Veel plezier!

Apple komt met nieuw besturingssysteem iOS 7

Apple heeft maandag een nieuwe versie van het besturingssysteem voor de iPhone naar buiten gebracht, iOS 7. Het besturingssysteem bevat onder meer een aangepaste opmaak, nieuwe typografie, vele nieuwe toepassingen en iTunes Radio, een gratis radiodienst over het internet via iTunes.

Volgens Apple gaat het om de belangrijkste update van iOS sinds de originele iPhone. Het nieuwe systeem werd bekendgemaakt op een conferentie voor ontwikkelaars in San Francisco.

Coldeweijer niet kieskeurig over piemels

Wat het mannelijk geslacht betreft is Yvonne Coldeweijer het niet helemaal eens met de leus 'size matters'. "Als je gewoon een leuk en lief persoon bent, zijn vrouwen niet zo kieskeurig denk ik", zegt de zangeres, die een relatie heeft met Ben Saunders, voor de camera van Novum Nieuws.

De 22-jarige Liza Sips is het met de blondine eens. "Ik denk nog steeds dat wat je er mee kan, het belangrijkst is." De twee staan allebei in de nieuwe editie van Linda Meiden, waarin ook een 'piemelparade' voorbijkomt.

De 26-jarige Coldeweijer, die vorige week bekendmaakte te stoppen met de act Keet!, kwam in het verleden wel eens bedrogen uit bij een onenightstand. "Dat je denkt: ik heb een vergrootglas nodig. Maar uiteindelijk gaat het daar niet om", vindt Coldeweijer. "Het gaat om de liefde."

Before Midnight

Before Midnight is niet de betoverende liefdesfilm die Before Sunrise en Before Sunset waren. Enerzijds is er die tikkende tijdbom die af lijkt te moeten gaan, anderzijds is er de eeuwige romanticus die steeds weer zijn grapjes blijft maken en die zijn grote liefde uiteindelijk toch weer voor zich probeert te winnen. En dat lijkt toch steeds weer te werken. Before Midnight gaat misschien voor twee kampen zorgen: de magie van de eerste twee delen ontbreekt, maar het verhaal is volwassener geworden, samen met de hoofdrolspelers. Als er geen vervolg meer komt, is dit het perfecte einde van een drieluik over echte liefde.

Def Leppard-gitarist heeft kanker

De gitarist van Def Leppard is getroffen door kanker. De 50-jarige Vivian Campbell wordt behandeld voor de ziekte van Hodgkin, laat hij weten op de website van de Britse rockband.

"Ik prijs me gelukkig dat mijn kanker me heeft gewaarschuwd in de vorm van 'de hoest die niet wegging'", aldus Campbell. Nadat hij in een paar maanden tijd 'alle inhalators die er bestaan' had geprobeerd, werd er een röntgenfoto gemaakt, waarna verdere onderzoeken uitwezen dat hij kanker had.

"De voorgeschreven behandeling bestaat uit zes maanden chemotherapie, waarvan ik er twee achter de rug heb." De gitarist heeft goede hoop op herstel. "Bij de ziekte van Hodgkin is er meer dan tachtig procent kans op genezing. Als je dan toch kanker moet krijgen, het liefst deze vorm."

Campbell is ondanks zijn ziekte niet van plan stil te blijven zitten. "Ik en mijn nieuwe kapsel (ik heb geen haar meer) gaan deze zomer gewoon toeren met Def Leppard. Ik wil niet dat jullie zo schrikken van mijn nieuwe look dat jullie je geld terugvragen."

Squashers winnen van Rusland op WK

De Nederlandse squashers hebben op het WK in het Franse Mulhouse hun eerste overwinning geboekt. Een dag na de 3-0 nederlaag tegen het gastland werd Rusland met dezelfde cijfers verslagen. Dinsdag moet de afsluitende groepswedstrijd tegen Pakistan worden gewonnen om de achtste finales te bereiken.

Sebastiaan Weenink zette Nederland op het goede spoor door met 11-0, 11-6, 11-0 te winnen van Dimitry Grishanin. Bart Ravelli (11-3, 11-4, 11-3 tegen Sergey Beljaev) en Laurens-Jan Anjema (11-1, 11-1, 11-5 tegen Alexander Shilov) hadden vervolgens ook geen kind aan hun Russische tegenstander.

Pelusso stapt op bij Paraguay

Gerardo Pelusso is niet langer bondscoach van de Paraguayaanse voetbalploeg. De Uruguayaan heeft maandag ontslag ingediend. Paraguay staat laatste in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiegroep voor het wereldkampioenschap en plaatsing voor de eindronde is nagenoeg kansloos.

De kwartfinalist op het WK van 2010 verloor vrijdag met 2-1 van Chili. Pelusso had die wedstrijd vooraf al bestempeld tot 'de laatste trein naar Brazilië'. De 59-jarige trainer trad vorig jaar juli in dienst bij de bond van Paraguay. Hij volgde destijds de ontslagen Francisco Arce op. 

Caribische woorden in Groene Boekje

Dushi, makamba en choller: het zijn woorden die geen hond wat zullen zeggen. Toch worden ze waarschijnlijk opgenomen in het Groene Boekje, zo maakte het Comité van Ministers van de Nederlandse Taalunie maandag bekend. De woordenlijst wordt in 2015 uitgebreid met Surinaamse en Caribische woorden.

De spellingsregels veranderen niet, er komen alleen nieuwe woorden in het lexicon. Naast de trits exotische woorden worden ook woorden als flatscreentelevisie, veggiedag en wij-zij-denken opgenomen in Het Groene Boekje.

Overigens is dushi papiaments voor zoet. Het wordt in de Nederlandse straattaal vooral gebezigd om een meisje aan te duiden. Makamba is een blanke Nederlander en een choller is een zwerver.

Microsoft stopt met Microsoft Points

Microsoft gooit de Microsoft Points weg en gaat over op echte lokale valuta. Dit werd bekendgemaakt op de E3-persconferentie. Dit betekent voor gamers dat zij niet meer voordelig punten in het buitenland kunnen kopen en deze lokaal kunnen gebruiken.

Ook heeft Microsoft bekendgemaakt dat er voortaan niet meer voor elk account een Gold-abonnement nodig is. Het Gold-abonnement kan nu gedeeld worden met de familieleden. Ook kan het abonnement worden overgezet van Xbox 360 naar Xbox One.

Overname failliete Apple-verkoper iCentre nabij

De verkoper van Apple-producten iCentre wordt waarschijnlijk overgenomen door de eigenaar van Dixons. Maandag werd bekend dat iCentre uitstel van betaling heeft gekregen. De overname zou binnen een week al afgerond kunnen zijn, meldt iCentre.

Volgens het bedrijf met 34 vestigingen in Nederland zijn de financiële problemen ontstaan door snel teruglopende verkopen. In de eerste vijf maanden van dit jaar lag de omzet per vestiging 'substantieel' lager dan in die periode een jaar eerder. De consument koopt minder en de concurrentie is toegenomen, stelt de onderneming.

De directie van iCentre voert al enige tijd gesprekken met BAS Group, waartoe onder meer Dixons en Mycom behoren. In totaal heeft deze onderneming 190 winkels in Nederland.

De keten iCentre is een 'premium reseller' van Apple-producten en biedt ook reparaties van iPods en iPhones aan. Daarnaast levert iCentre Apple-producten met educatieve functies aan scholen en is het actief op de zakelijke markt. Er werken circa vijfhonderd mensen.

Elf jaar geëist voor doodsteken ex-vriend dochter

Tegen een 63-jarige man uit Leiden heeft het Openbaar Ministerie in Den Haag maandag elf jaar cel geëist. De Leidenaar wordt verdacht van doodslag op een 43-jarige plaatsgenoot. Het slachtoffer was de ex-vriend van de dochter van de verdachte.

De twee konden volgens justitie al langer niet goed met elkaar overweg. Op 15 september kregen de twee ruzie in het clubgebouw van een duivensportvereniging. Het slachtoffer beschuldigde de verdachte ervan dat hij spullen uit zijn huis had laten halen. Er ontstond een worsteling, die wordt beëindigd door een omstander.

De 43-jarige haalde vervolgens een keukenmes, waarmee hij achter de andere man aan ging. Het slachtoffer werd meerdere keren gestoken in het bovenlichaam en overleed ter plaatse.

De verdachte, die zelf de politie waarschuwde, verklaarde later dat hij bang was dat de ander een vuurwapen had. De officier van justitie vindt dit niet aannemelijk. De verdachte zocht volgens justitie zelf nogmaals de confrontatie door achter de man aan te gaan. Ook uitte het slachtoffer volgens getuigen geen bedreigingen.

Naar verwachting doet de rechtbank over twee weken uitspraak.

Elf jaar cel om tweets

Een Koeweitse vrouw is maandag tot elf jaar cel veroordeeld vanwege enkele berichten die ze op de sociale netwerksite Twitter heeft geplaatst. Dat hebben Koeweitse oppositiegroepen gezegd. Huda al-Ajmi werd schuldig bevonden aan het beledigen van de emir, het oproepen tot een opstand en het schenden van de wet op openbare discussies.

De autoriteiten in de Golfstaat pakken mensen die op sociale media dissidente geluiden laten horen steeds harder aan. Enkele tientallen mensen zijn dit jaar alleen al achter de tralies verdwenen vanwege berichten op Twitter of blogs. Al-Ajmi kreeg een jaar celstraf voor belediging van de emir, vijf jaar voor het oproepen tot een staatsgreep en vijf jaar voor het overtreden van de wet op openbare discussies. Het is onduidelijk of zij de straffen tegelijkertijd moet uitzitten, of achter elkaar.

Duitse dorpen ontruimd na nieuwe dijkdoorbraak

De Duitse autoriteiten hebben tien dorpen langs de Elbe ontruimd omdat de rivierdijk er in de nacht van zondag op maandag bezweek. De naburige spoorbrug van Fischbeck, die Berlijn met het westen verbindt, is tot nader order gesloten voor het treinverkeer.

De doorbraak van de Elbedijk bij Fischbeck, dat even ten westen van Berlijn ligt in de deelstaat Saksen-Anhalt, was de tweede van afgelopen weekend in het getroffen gebied. Eerder begaf de dijk bij het even stroomopwaarts gelegen Aken het en moesten achtduizend mensen halsoverkop een veilig heenkomen zoeken.

Inwoners van het dorp Lauenburg, ten oosten van Hamburg, hebben maandag opdracht gekregen het dorp te verlaten. De verwachting is dat later deze week het waterpeil bij het dorp, waar het Elbe-Lübeckkanaal begint, zijn hoogste punt bereikt.

In het naburige Maagdenburg, de hoofdstad van Saksen-Anhalt, lijkt het ergste erop te zitten. Het water zakt, en voor een door het hoogwater bedreigd verdeelstation in de stad is het gevaar geweken. Het leger, dat te hulp schoot om het station tegen het rivierwater te beschermen, zegt de zaak onder controle te hebben.

De Bundeswehr zette in Maagdenburg vijftienhonderd militairen in. In de hele deelstaat zijn zelfs negenduizend soldaten opgetrommeld. Nu de vloed Elbewater langzaam naar het noorden stroomt, richting Noordzee, zijn de militairen mogelijk stroomafwaarts nodig.

Nu haar voornaamste Elbebrug dicht is probeert spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn enkele treinen om te leiden via andere bruggen. Maar ook als DB daarin slaagt moeten reizigers rekenen met ernstige vertraging.

Drie gewonden door omvallende tuktuk

Drie personen zijn maandagmiddag gewond geraakt bij een ongeluk met een tuktuk in Smilde. De driewieler kwam in de berm terecht waarna hij in een sloot kantelde. Dat meldt de politie maandag. Drie van de zeven inzittenden moesten naar het ziekenhuis.

De tuktuk was ingehuurd voor een personeelsuitje. Daarvoor waren meerdere driewielers gehuurd. Iets voor 14.00 uur ging het mis met het voertuig dat aan de kop van de stoet reed. Enkele inzittenden konden nog uit het wagentje springen voordat het in het water terechtkwam.

Er werden meerdere ambulances en een traumahelikopter ingezet. De politie stelt een onderzoek in naar de toedracht van het ongeluk.

Arriva zwicht voor rokjesprotest machinisten

Het Zweedse vervoersbedrijf van Arriva is gezwicht voor een protestactie van een groep Zweedse machinisten. De treinbestuurders droegen de afgelopen twee weken een rok naar hun werk, omdat Arriva niet toestaat dat ze een korte broek dragen. Inmiddels is het bedrijf de machinisten tegemoet gekomen: nog deze zomer krijgen ze een korte broek.

De treinmachinisten klaagden dat het in de zomer erg warm is op de bok. De temperaturen kunnen er oplopen tot 35 graden. Toch was het ze niet toegestaan om een korte broek te dragen. De mannen besloten daarom een rok aan te trekken. Arriva vond dit geen probleem, zo lang de mannen er maar 'verzorgd' bijliepen.

"We hebben zoveel verzoeken gekregen van onze medewerkers dat we naar ze hebben geluisterd en onze mening over deze kwestie hebben bijgesteld", aldus Tomas Hedenius van Arriva. "Ons doel is ervoor te zorgen dat ze nog deze zomer de korte broeken krijgen." Hedenius voegde er echter aan toe dat de mannen nog steeds een rok mogen dragen. "Maar dat is aan hen."

Een van de machinisten, Martin Akersten, zei maandag in een Zweedse krant verrast te zijn door de enorme internationale aandacht voor de rokken dragende machinisten. "Het is heel gek als je bedenkt dat het begon als een klein ding in de lokale krant en dat het nu bij de wereldwijde media terechtgekomen is. Het is een gek gevoel", aldus Akersten. "Ik ga de rok trouwens niet missen. Ik hou van korte broeken, dat is de hele reden van deze actie."

Turkse artsen bezorgd om traangas

De Turkse Vereniging van Artsen heeft de Turkse regering gevraagd om de chemische samenstelling van het traangas dat tegen betogers wordt gebruikt openbaar te maken. Volgens de Turkse Mensenrechtenorganisatie hebben al bijna vijfduizend mensen medische hulp gezocht sinds de antiregeringsprotesten in Turkije elf dagen geleden begonnen.

"We zien dat deze chemische stoffen de afgelopen twee weken in Turkije veel zijn gebruikt", zei Bayazit Ilhan, secretaris-generaal van de Vereniging van Artsen, "Betogers en artsen maken zich grote zorgen over de chemicaliën die worden gebruikt en de hoeveelheden ervan." Traangas kan volgens de artsenvereniging ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Het kan leiden tot astma-aanvallen, hoge bloeddruk en ademhalingspoblemen.

De meeste mensen die hulp zochten hadden klachten in verband met traangas of hadden verwondingen opgelopen door rubberkogels en afranselingen. Tien mensen moeten een oog missen en achttien mensen hebben een zware klap op het hoofd gehad.

Rechtengroepen hebben de Turkse politie ervan beschuldigd buitenproportioneel geweld te gebruiken bij het aanpakken van betogers. Bondgenoten van Turkije hebben hun zorgen geuit over de grote aantallen gewonden.

Mercedes op 20 juni voor autosporttribunaal

Het Formule 1-team Mercedes moet zich op 20 juni verantwoorden voor het tribunaal van autosportfederatie FIA. De reden hiervoor is de bandentest die het team na de Grand Prix van Spanje in Barcelona in opdracht van rubberleverancier Pirelli uitvoerde.

Pirelli organiseerde deze test om banden te testen voor het komende seizoen. In tegenstelling tot andere renstallen gebruikte Mercedes hiervoor de huidige bolide in plaats van een minimaal twee jaar oude auto. Tegen de test werd protest aangetekend door Red Bull en Ferrari die net als Lotus stellen dat Mercedes een oneerlijk voordeel verkregen zou kunnen hebben.

Het is niet voor het eerst dat er dit seizoen een bandentest plaats heeft gevonden, want in Bahrein testte Ferrari met een oude bolide. Voor deze test stelt Mercedes toestemming verkregen te hebben van de FIA en dat de test door Pirelli is georganiseerd. De Italiaanse rubbermaker moet daarom tekst en uitleg komen geven, terwijl de F1-teams hun informatie over de bandentests met de FIA moeten delen. Ook zal duidelijk worden of de test wel aan alle teams aangeboden is geweest.

Nieuw systeem voor Apple Mac-computer

Apple heeft maandag een nieuwe versie van het besturingssysteem voor de Mac-computer voorgesteld, genaamd OS X Mavericks. De bekendmaking werd gedaan op een technologieconferentie in San Francisco.

Het systeem heeft nieuwe zoekfuncties, toepassingen voor meerdere schermen en technologie om de batterijduur te verlengen en het verbruik te verlagen. Apple-topman Tim Cook zei in de openingsspeech van het evenement dat er wereldwijd 72 miljoen Macs in gebruik zijn, twee keer zoveel als 5 jaar geleden.

Volgens ingewijden staat Apple ook op het punt om een nieuwe versie van het besturingssysteem iOS voor de iPhone te onthullen. Deze nieuwe software moet helpen de zorgen over de ontwikkeling van nieuwe producten door Apple weg te nemen.

Nieuw systeem voor Apple Mac-computer
Nieuw systeem voor Apple Mac-computer (Foto: ANP)

Minecraft naar Xbox One

Microsoft heeft vandaag tijdens de Xbox One-persconferentie aangekondigd dat de game Minecraft naar de next-gen-console komt. De game gaat officieel Minecraft: Xbox One Edition heten. De game is al lange tijd uit op Xbox 360 en daarvoor al op Windows maar zal dus ook op Xbox One verschijnen.

Deze editie zal grotere maps aankunnen en biedt meer multiplayer-mogelijkheden. Het is (nog) niet bekend of de mappen even groot worden als op Windows, maar die vraag zal waarschijnlijk spoedig beantwoord gaan worden. Verder is er weinig bekend over de game; zowel releasedatum als prijs zijn niet genoemd.

Ryse: Son of Rome in een launchtitel voor Xbox One

Ryse: Son of Rome, dat origineel begon als een Kinect-game, zal exclusief voor Xbox One verschijnen vanaf de eerste dag dat de console te koop is. In Ryse: Son of Rome speel je een Romeinse generaal die zijn leger erop uit stuurt om steden over te nemen. Hiermee wijkt de serie af van de first-persongameplay waarmee we de game leerden kennen.

Bekijk de trailer van het nieuwe Ryse hieronder.

Ontwikkelaar klaagt Ubisoft aan

Game-ontwikkelaar Patrice Désilets heeft uitgever Ubisoft aangeklaagd. Dat heeft het bedrijf bevestigd. De ontwikkelaar eist volgens de Canadese krant La Presse 400 duizend dollar en de rechten om het spel 1666 op te kopen. Désilets liet begin mei al weten stappen te ondernemen nadat hij op staande voet was ontslagen.

Désilets werkte voor gamestudio THQ Montreal. De studio werd eerder dit jaar overgenomen door Ubisoft nadat uitgever THQ failliet was gegaan. Ubisoft verklaarde in mei dat de ontwikkelaar en de uitgever uit elkaar waren gegaan omdat ze een andere visie hadden.

De game-ontwikkelaar werkte aan een spel met de naam 1666. Het is niet bekend wat voor spel dit moest worden. Volgens de Canadese krant is de volledige naam van het spel 1666: Amsterdam, hetgeen doet vermoeden dat het spel draait om de strijd tussen Nederland en de Britten tijdens de Gouden Eeuw.


Ontwikkelaar klaagt Ubisoft aan (Foto: Novum)

Metal Gear Solid V komt naar Xbox One

Microsoft heeft vandaag de persconferentie gegeven voor Xbox One en ze begonnen met groots nieuws: Metal Gear Solid V komt naar de next-gen console toe. De Metal Gear Solid-reeks is de laatste jaren steevast uitgekomen op de grote concurrent PlayStation maar Xbox-fans kunnen binnenkort ook aan de slag met Snake.

De grootste verandering voor de game is de open wereld; eerdere games uit de reeks waren altijd vrij lineair. Daarnaast introduceert de game een nieuwe vorm van stealth, mogen we op verschillende voertuigen door het landschap bewegen en is er een realistische dag/nacht-cyclus.

Daarnaast zal de Xbox One-versie ook ondersteuning bieden aan SmartGlass. De beelden die we zagen, toonden een vrouwelijke sniper genaamd Quiet (toepasselijk), een jongetje genaamd Eli en andere bekende en minder bekende personages als Ocelot, Emmerich, Code Talker en Skull Face.

Xbox One kost 499 euro

Microsoft heeft zojuist de prijs voor hun Xbox One-console bekendgemaakt. De console gaat 499 euro kosten in Europa. In de UK zal men 429 pond moeten neerleggen terwijl de Amerikanen 499 dollar moeten aftikken om een Xbox One mee naar huis te nemen.

Tevens werd november genoemd als wereldwijde 'releasedatum', maar er werd geen exacte datum bij vermeld. Xbox One is de derde console van Microsoft na hun Xbox en Xbox 360.

Tijdens de E3-persconferentie werden onder andere games als Killer Instinct, Ryse, Titanfall, Forza 5, Dead Rising 3 en een nieuwe Halo onthuld.

Xbox One

Xbox 360 voorzien van nieuw uiterlijk

Microsoft komt deze week met een nieuwe versie van Xbox 360. Deze kleinere Xbox 360 lijkt qua uiterlijk op Xbox One. Dat heeft het bedrijf maandag in Los Angeles bekendgemaakt. Een prijs noemde Microsoft niet, maar volgens geruchten kost de spelcomputer minder dan honderd euro.

Naast de onthulling van een nieuwe spelcomputer liet Microsoft weten dat betalende Xbox Live-leden elke maand twee gratis games krijgen. Deze maand worden Assassin's Creed 2, dat in 2009 verscheen, en het schietspel Halo 3, 2007, de eerste gratis spellen voor Xbox Live Gold-abonnees.

Dit najaar brengt Microsoft een nieuwe Xbox op de markt, Xbox One. Het bedrijf schrijft Xbox 360 echter nog niet af, een belooft de oudere spelcomputer voorlopig te ondersteunen met nieuwe spellen. Zo is het online actiespel World of Tanks deze zomer gratis te spelen op Xbox 360.

[E3] Samenvatting persconferentie Microsoft

Om 18.30 uur begint Microsoft met hun E3 persconferentie. Hiermee markeren ze de officiële aftrap voor de E3 van 2013. Iedereen is benieuwd naar de games van Microsoft voor hun nieuwe Xbox One en FOK!games zal dit nieuwsbericht live updaten.

20.05 uur En het is afgelopen! Wat vonden jullie ervan?

20.00 uur Titanfall is een game waarin mensen tegen mechs vechten. De game komt naar pc, 360 en Xbox One.

19.59 uur One more thing... De nieuwe game van Respawn.

19.58 uur Als afsluiter de prijs en datum: 499 euro. November 2013.

19.55 uur Deze Halo is een first-person shooter. 60 frames per seconde. 2014. Maar het is niet Halo 5. Het is gewoon Halo.

19.53 uur Nu zien we iemand door de woestijn lopen. De woestijn stort in en er komt een ruimteschip tevoorschijn. Ah. Halo.

19.51 uur Black Tusk mag de volgende exclusieve laten zien. Het is een kleine tip van de sluier en we zien een stad waarin vuurwerk afgestoken wordt. Er wordt geen titel genoemd.

19.50 uur Houdt iemand nog bij hoeveel exclusieve nieuwe titels we al gezien hebben? Diegene kan weer een streepje zetten. We zien namelijk een trailer van Below.

Below

19.48 uur Eén van de voertuigen die we kunnen besturen in Battlefield 4 is een speedboot met gun. Tevens bevestigt men nu dat de eerste DLC timed exclusive is.

19.45 uur De demonstratie van Battlefield 4 doet het inmiddels en we lopen door een schip waar van alles ontploft. 

19.42 uur Er gaat iets mis met Battlefield 4. Maar we kunnen alvast vertellen dat Second Assault als eerste voor Xbox One zal verschijnen. Timed exclusive DLC dus?

19.41 uur Het is nu tijd voor EA en Dice. Dat betekent Battlefield 4.

19.40 uur We zien nu voor het eerst gameplaybeelden van The Witcher 3

19.39 uur The Witcher 3 komt ook naar Xbox One. Kinect kan gebruikt worden voor stemcommando's om bijvoorbeeld wapens te wisselen.

19.38 uur Via SmartGlass kun je air support aanvragen en zombies laten plat bombarderen. Dead Rising 3 komt nog dit jaar, exclusief naar Xbox One.

19.35 uur Verschillende wapens hebben verschillende impact en de snelheid is voelbaar anders per wapen. Ook zijn ze nog steeds beperkt houdbaar en zullen ze stuk gaan na gebruik. We kunnen ook autorijden in Dead Rising 3.

19.33 uur We zien zombies. Heel veel zombies. Er zijn geen load times en de game is immens volgens de makers. 

19.32 uur Capcom is aan de beurt. Ze kondigen Dead Rising 3 aan, open world. Met zombies. Nick Ramos is de nieuwe held en de game speelt 72 uur na de outbreak.

19.31 uur Crimson Dragon, van de makers van Panzor Dragoon, komt exclusief naar Xbox One. Er zit alleen geen geluid bij de game...

19.30 uur Microsoft Points komen te vervallen, je betaalt vanaf nu met keiharde euro's. Xbox Live Gold is nu geldig voor de hele familie.

19.28 uur Dankzij een samenwerking met Twitch kunnen games ook live uitgezonden worden zodat friends kunnen meekijken. Dankzij Kinect kunnen ze jou ook zien en horen.

19.27 uur Upload Studio geeft je de mogelijkheid om direct na je gewonnen match de video te uploaden. 

19.25 uur Killer Instinct wordt nu gedemonstreerd. Jago vs. Sabrewulf. Awesome combo!

19.24 uur Marc Whitten komt vertellen hoe Xbox Live en SmartGlass onze levens gaan veranderen. Via een SmartGlass-apparaat kun je direct je games beheren en starten.

19.22 uur Project Spark komt ook naar Windows 8

19.20 uur Project Spark, een gamemaker die werkt met stemcommando's via Kinect. Project Spark werkt tevens met SmartGlass. Je ontwikkelt een wereld, de omgeving en vervolgens spring je er zelf in.

19.17 uur Nog een nieuwe game: D4. Cell shaded.

19.15 uur We zien een scène waarin een explosie plaatsvindt, en twee agenten die de tijd stopzetten om degene die in de explosie zit eruit te halen. Bizar.

19.14 uur Remedy, de makers van Alan Wake, gaan Quantum Break tonen. Deze game is een tv-serie en game in één.

19.13 uur Minecraft komt naar Xbox One

19.12 uur Phil Harrison aan het woord. 

19.10 uur Tot slot nog de trailer voor Forza 5, allemaal in-game. 

19.08 uur Forza 5 maakt gebruikt van Drivatar. De tegenstanders zijn nu meer dan AI, ze leren, dankzij de kracht van de cloud, hoe jij rijdt. 

 

19.07 uur McLaren-reclame als intro voor Forza 5. Ze hebben zelfs een echte McLaren op het podium gezet. Forza 5 is het begin van een nieuw tijdperk. 

19.05 uur Shooter is overigens niet helemaal correct, het is een over-the-top Mirror's Edge-achtige cartoon shooter.

19.03 uur Insomniac nu on stage. De voormalig Sony-lovers tonen Sunset Overdrive. Een shooter die exclusief is voor Xbox One. 

19.02 uur KILLER INSTINCT. AWWWW YISSSSSSS

19.00 uur En dat was Ryse. De eerste nieuwe franchise voor Xbox One. Cevat Yerli van Crytek vertelt nog wat over de game. De game is nu eindelijk mogelijk dankzij de kracht van Xbox One.

18.58 uur Het is mogelijk om de typische Romeinse oorlogsvoering met schilden uit te voeren. Een ondoordringbare lopende 'tank' van schilden.

18.56 uur We zien in de beelden hoe de invasie op Normandië geweest zou zijn als het door de Romeinen was uitgevoerd. Ryse toont dat er gebruik gemaakt wordt van QTE's.

18.55 uur Een nieuwe franchise voor Xbox One! Maar wel eentje die we al kennen. Ryse.

18.54 uur Meer Xbox-games in ontwikkeling dan ooit. Men doet er alles aan om zoveel mogelijk developers te werven.

18.52 uur Dark Souls II komt ook naar Xbox 360. Maart 2014.

18.51 uur Nog meer nieuwe 360-games: Max: The Curse of Brotherhood. Een 2D platformer waarin je jouw broertje moet redden, ondanks dat je 'm net hebt weggewenst.

18.49 uur World of Tanks is free to play en komt deze zomer al.

18.48 uur Mannetje van Wargaming vertelt over World of Tanks. Hij vertelt dat Xbox 360 de beste console is voor WoT vanwege de hardware en het grote aantal gebruikers dat online speelt.

18.46 uur Nieuwe Xbox 360-games. World of Tanks is de eerste die getoond wordt.

18.45 uur Xbox Live Gold leden krijgen gratis games! Twee gratis games per maand, te beginnen met Assassin's Creed 2 en Halo 3.

18.44 uur Eerst Xbox 360 aan de beurt. Er komt een Xbox 360 gebaseerd op Xbox One uiterlijk. Vanaf vandaag te koop in de USA

18.44 uur Er worden 13 exclusives getoond voor Xbox One. Applaus!

18.43 uur Don Mattrick en Hideo Kojima op het podium

18.40 uur We zien een hoop gameplay en er worden nieuwe personages getoond.

 

18.37 uur Het is Metal Gear Solid V. Snake rijdt paard in Afghanistan.

18.36 uur It begins! Het podium is groen en we beginnen met een Konami-game

18.33 uur We zijn iets vertraagd. Nog even geduld a.u.b.

18.25 uur FOK!games wil alle lezers vragen de tekst niet te kopiëren en het maximaal aan één vriend of familielid te laten lezen. Bedankt. Please understand.

18.15 uur Nog 15 minuten! De stream is o.a. te volgen op Xbox.com, Gametrailers.com en via je Xbox 360.

Nieuwe arrestatie examendiefstal

Een 18-jarige leerling van de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam is maandagmiddag aangehouden in verband met de diefstal van eindexamens. Vingerafdrukken leidden tot zijn aanhouding, meldt het Openbaar Ministerie in Rotterdam. Zondag werden al twee andere leerlingen van de school gearresteerd.

De jongen deed onlangs eindexamen havo. Afgelopen vrijdag en zaterdag hebben eindexamenleerlingen vrijwillig hun vingerafdrukken afgestaan en een vragenlijst ingevuld. Ook de aangehouden jongen stond vrijwillig zijn vingerafdrukken af.

De onderwijsinspectie wil voor woensdag een besluit nemen over de gevolgen van de examendiefstal. Die dag krijgen vmbo'ers te horen of ze geslaagd zijn.

Het is niet uitgesloten dat leerlingen opnieuw examen moeten doen. Of dit alleen leerlingen van de school zijn waar de examens zijn ontvreemd of nog meer scholieren en voor welke vakken dit dan geldt, wordt later bekendgemaakt.

'Geen langebaantoernooien in Nederland'

Nederland heeft voorlopig geen langebaanwedstrijden toegewezen gekregen voor het seizoen 2015-2016. Dit blijkt uit het voorlopige schema dat de ISU vrij heeft gegeven. 

Het EK Allround wordt gehouden in het Wit-Russische Minsk. De WK Afstanden hebben plaats in Kolomna(Rusland) en in het Zuid-Koreaanse Seoul zal gestreden worden om de mondiale sprinttitel. Waar het WK Allround wordt verreden is nog niet bekend. Het is voor het eerst sinds 2001 dat Nederland geen EK of WK toegewezen heeft gekregen. 

In de komende twee seizoenen worden er nog wel grote toernooien georganiseerd in Nederland. In maart 2014 heeft het WK Allround plaats in Heerenveen en een jaar later zal Thialf gebruikt worden voor de WK Afstanden. 

Tienermeisje doet pornoshoot op school

Valerie Dodds heeft een flinke boete aan haar -mooie- kont gekregen. Het 19-jarige meisje uit de Amerikaanse staat Nebraska heeft een pornoshoot gedaan op haar oude middelbare school. Hiervoor is ze beboet wegens onzedelijk gedrag en het onrechtmatig betreden van verboden terrein.

Dodds wilde naar eigen zeggen wraak nemen op haar oud-klasgenoten, die de draak staken met haar pornocarrière. En hoe doe je dit beter dan je van je beste kant te laten zien? "Iedereen op school had wel iets gemeens tegen me te zeggen toen ik met mijn website begon, dit is mijn wraak", verklaart ze op haar website.

Het tienermeisje, die faam heeft verworven als Val Midwest, heeft zich naakt op de foto laten zetten op het honkbalveld van de school. Ook is ze gekiekt voor het motto van de school ('Restore All Things in Christ').


Nice

Ritzege Sagan, leiderstrui Frank in Zwitserland

Peter Sagan heeft de derde etappe in de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Slowaakse renner van Cannondale was in een sprintje te sterk voor zijn drie medevluchters. Thuisrijder Mathias Frank, die ook deel uitmaakte van de kopgroep, is de nieuwe leider. De renner van BMC neemt het geel over van de Australiër Cameron Meyer.

Bauke Mollema schoof ook wat op in het klassement. Dankzij zijn vijfde plaats in de rituitslag stijgt de renner van Team Blanco in de stand van de achtste naar de zesde plaats. Zondag won de Nederlander de bergetappe naar Crans-Montana, maandag kwam zijn aanval net te laat om de kopgroep nog te achterhalen. Hij krijgt wel de puntentrui.

Sagan was in de slotfase van de 203 kilometer lange etappe over geaccidenteerd terrein van Montreux naar Meiringen samen met Rui Costa, Roman Kreuziger en Frank weggereden uit het peloton. In de sprint was de Slowaak, vorig jaar goed voor vier ritzeges in Zwitserland, een klasse apart.

Frank finishte als vierde, maar toonde zich meer dan tevreden met het geel. Hij heeft een voorsprong van 25 seconden op Kreuziger en 35 op Rui Costa. De achterstand van Mollema bedraagt 1.08 minuten. Ryder Hesjedal, die voor aanvang van de etappe tweede stond, gaf net als eerder in de Giro d'Italia op.

FOK!filmtips van de dag: Limitless

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Nick Parker is blind geworden in de Vietnam-oorlog. Hij komt terecht bij een inheemse stam, die hem leren om te gaan met zijn handicap en geleidestok, voorzien van een samoeraizwaard. Eenmaal terug in zijn land besluit hij zijn oude vriend Frank Deveraux op te zoeken. Frank blijkt echter ontvoerd te zijn en wordt gedwongen om in een drugslaboratorium te werken. Deveraux weigert om hier te werken en de maffia besluit zijn zoontje te ontvoeren. Parker begint dan een strijd tegen de maffia om Deveraux en zijn zoontje te redden. Blind Fury is te zien om 20.30 uur op RTL7.

Schrijver Eddie Morra leidt een onsuccesvol, rommelig bestaan. Totdat hij op straat een oude bekende tegenkomt. Die hem kennis laat maken met een experimenteel medicijn dat hem in staat stelt honderd procent gebruik te maken van zijn geest. Als man evolueert Eddie zo naar de perfecte versie van zichzelf en in mum van tijd lacht het leven hem toe. Maar zijn plotseling verkregen vaardigheden worden al snel opgemerkt door schimmige figuren die hem onder druk zetten en daarnaast blijkt de magische pil ook niet zonder bijwerkingen. Limitless heeft een cast van onder andere Bradley Cooper, Robert De Niro en Abbie Cornish. Te zien om 20.30 uur op SBS6.

 

Een echte Londener komt terecht in Liverpool en na enkele onfortuinlijke acties raakt hij totaal berooid. Hij komt in contact met de echte ‘pudlian’ Elizabeth en haalt haar over om hem de stad te laten zien. Don’t Worry About Me is te zien om 01.10 uur op BBC1.

More of Me en The Delta Force zijn ook te zien op de televisie vanavond. 

Zes moslims planden aanslag op EDL

Zes 'Britten' met de typisch Britse namen Omar Mohammed Khan, Mohammed Hasseen, Anzal Hussain, Mohammed Saud, Zohaib Ahmed en Jewel Uddin allen uit Birmingham, hebben bekend dat zij een aanslag wilden plegen op de zelfbenoemde kruisvaarders van de English Defence League.

Vijf van deze knapen, hebben waarschijnlijk eerst goed gekeken naar het instructiefilmpje Four Lions en namen ieder een zelfgemaakte bom mee naar Dewsbury, waar de EDL een een betoging zou houden. Helaas kunnen haatbaarden beter bommen maken dan klokkijken, want toen het zestal arriveerde op de plaats van de betoging, was het eigenlijk al afgelopen. Bij een controle van de plaatselijke gendarmerie bleek dat de auto waarin de bommen en ander wapentuig in te vinden waren, niet verzekerd was. 

Op het politiebureau werd al vrij snel pijnlijk duidelijk wat de bedoeling van de zes heren was. Bovendien werd er ook een geprinte verklaring van de mislukte daad gevonden, waarin de Engelse Koningin een 'vrouwelijke duivel' genoemd werd en de EDL als 'English Drunards League' werd omschreven. Uiteraard bleef de naam van een zeker fictief persoon ook niet onvermeld.

De zes hebben een kleine twintig jaar de tijd om een goede cursus klokkijken te volgen.


Return of the christengek

Gerda Tolsteyn is back and she’s angry as hell. Uiteraard moet die hel koste wat kost vermeden worden, dus het was volgens Gerda wel weer eens tijd voor een middeleeuwse eigentijdse boekverbranding. Dit keer is het hemelmijdende boek Hex van Thomas Olde Heuvelt aan de beurt.

Gerda heeft zichzelf met haar nieuwste video wederom overtroffen. De vooruitgang die in de vorige aflevering al zichtbaar was, is in de nieuwe aflevering geëvolueerd herschapen. Dat blijkt niet alleen uit de aanwezigheid van al Gerda haar vrienden en vriendinnen, maar ook uit de hoogstaande verbrandingstechnieken die de ernst van de boodschap moeten onderstrepen. Er komt nu zelfs een echte ketting aan te pas.

Een duidelijk nieuw element is de ietwat duister klinkende spreuk die de boekverbranders scanderen: "Lees fijn, handel fijn. Lees kwaad, handel kwaad." Indrukwekkend is het deel waarin de smeulende resten van het vuur op een houten kruis vallen, waarna dat kruis rokend met het korte uiteinde richting de boekverbranders komt te liggen.

Volgens Gerda is er ook slecht nieuws te melden, want er schijnen mensen te zijn die haar zwaargewond willen hebben. Gelukkig is Gerda niet bang. Ze is zelfs bereid om de volgende keer haar hoofd te laten zien. Voorwaarde is wel dat er een goede journalist wordt gevonden die de blijde boodschap van Gerda en haar vrienden verder wil verspreiden. Tot dat moment beroepen zij zich naar eigen zeggen op hun veiligheid.


Gerda heeft ook een twitter

De Bakker en Sijsling door in Londen

Tennisser Thiemo de Bakker heeft de overgang van gravel naar gras goed verteerd. De Westlander won maandag op de Londense Queen's Club in de eerste ronde van de Servïer Ilija Bozoljac: 6-2, 7-6 (5). In de volgende ronde wacht de Tsjechische oud-Wimbledon-finalist Tomas Berdych (2).

Tegen Bozoljac had De Bakker, de nummer 91 van de wereld, een bliksemstart. Met twee breaks besliste hij de eerste set en ook in het tweede bedrijf zette hij de Servische qualifier op een break achterstand. Ditmaal brak de nummer 325 van de wereld terug, maar in de tiebreak was het De Bakker die aan het langste eind trok.

Na De Bakker heeft ook Igor Sijsling de tweede ronde bereikt in Londen. Op het gras van de Queen's Club was de Amsterdammer met 6-2, 7-5 te sterk voor Tatsuma Ito uit Japan. Sijsling neemt het nu op tegen Andrey Kuznetsov uit Rusland of de als veertiende geplaatste Oezbeek Denis Istomin.

Sijsling, de nummer zestig van de wereld, sloeg in de zevende game zijn slag tegen de precies honderd plaatsen lager gerangschikte Japanner. Op 5-3 brak hij andermaal en trok zo de set naar zich toe.

Ito plaatste in de tweede set een vroege break, maar toen hij op 5-4 voor setwinst serveerde, ging het mis. Via twee breaks won Sijsling drie games op rij en daarmee de wedstrijd.

Hoogbejaarden uit brandende limousine ontsnapt

Tien voor het merendeel hoogbejaarde vrouwen hebben zondagochtend in Californië net op tijd uit een brandende limousine kunnen ontsnappen. Ze bleven ongedeerd.

De meeste vrouwen waren in de negentig. De vriendinnen waren in Walnut Creek ingestapt voor een uitje naar Sonoma om de 96e verjaardag van een van hen te vieren. Passagier Mary Chapman zei tegen KGO-TV dat de chauffeur opeens iedereen had opgedragen zo snel mogelijk uit te stappen en dat zij en twee andere vrouwen die goed ter been waren de anderen hadden geholpen. Kort daarna sloegen de vlammen uit de limousine, die helemaal uitbrandde.

Eigenaar Claudius Oliveira zei dat de limousine uit 2009 was gekeurd en onderhouden. Hij weet de brand aan een fout in het elektrische systeem. De politie stelt een onderzoek in. Een maand geleden kwamen bij een brand in een limousine op de brug tussen San Mateo en Hayward ten zuiden van San Francisco vijf vrouwen om het leven.

Go Ahead Eagles huurt Schmidt van Heerenveen

Go Ahead Eagles huurt Doke Schmidt voor één seizoen van sc Heerenveen. Dat maakte de club uit Deventer maandag bekend. De 21-jarige verdediger kwam afgelopen seizoen slechts tot één competitieduel onder trainer Marco van Basten. Schmidt is na Lars Lambooij en Joeri Schroyen de derde aanwinst van de promovendus.

Edwin Mulder, voorzitter van Go Ahead Eagles, is verheugd met de komst van Schmidt. "Doke is een zeer gedreven rechtervleugelverdediger. Bovendien heeft hij bij Heerenveen de nodige ervaring opgedaan in de Eredivisie." In het seizoen 2011-2012 kwam de rechtsback onder trainer Ron Jans nog tot zeventien eredivisieduels. Huidig trainer Van Basten zag het echter niet in hem zitten.

Sc Heerenveen heeft het contract van jeugdspeler Jens Jurn Streutker met twee jaar verlengd. De 20-jarige verdediger heeft zich volgens technisch directeur Johan Hansma 'goed ontwikkeld bij de beloften'. Daarom mag hij definitief aansluiten bij de eerste selectie.

Van Ass: "Mooi moment om Jolie extra rust te geven"

Wouter Jolie en Tim Jenniskens ontbreken in de selectie voor Hockey World League van bondscoach Paul van Ass. In het gemeentehuis van Rotterdam legde Van Ass maandagochtend zijn keuzes voor zijn afvaardiging toe.

Jolie is om twee redenen buiten de ploeg gelaten, vertelde Van Ass in de vergaderzaal aan de Coolsingel. "Ik wil in de as een keertje een paar andere spelers uitproberen", aldus de keuzeheer, die bijvoorbeeld voor Hidde Turkstra (centrale verdediger Rotterdam) heeft gekozen. "Daarnaast is dit een mooi moment om Wouter wat extra rust te geven. Hij heeft er, inclusief de Olympische Spelen, zo’n zeventig wedstrijden opzitten. Wat Wouter hiervan vond? Nou, uiteindelijk wil iedereen graag spelen. Maar hij snapte het ergens ook wel. Wouter hoeft zich geen zorgen te maken. Hij is inderdaad niet gepasseerd."

Voor Tim Jenniskens, die andere Bloemendaler die buiten de boot belandde, hangt de vlag er wat anders bij. "Tim is een fantastische jongen en geeft ontzettend veel energie aan het team. Ik vind het fijn om hem bij de groep te hebben. Maar in het grootje plaatje, op weg naar het WK in Den Haag, zie ik hem niet bij de eerste elf komen. Ik wil andere, nieuwe jongens speelminuten geven, zodat zij een kans krijgen om wel bij die basis te komen. Ik heb Tim natuurlijk verteld hoe het zit. Het is nu aan hem of hij het op kan brengen om bij een trainingsgroep te komen met het risico dat je weer afvalt. Hij blijft welkom en mag er rustig over nadenken of hij op 8 juli – wanneer we verder gaan met de trainingen – weer bijkomt."

Dat Mink van der Weerden en Robert van der Horst door blessures ontbreken is niet echt een verrassing. Wel dat Bob de Voogd door een kwetsuur is afgehaakt. "Hij speelde de laatste tijd al met injecties in zijn lijf, Bob heeft last van zijn voet." Ook Sander Baart (voet), Robbert Kemperman (verkoudheid) en Marcel Balkestein (ribben) kampen met blessuretjes. Mocht een van deze drie afvallen, dan is Bloemendaler Glenn Schuurman de voornaamste kanshebber om de vrijgekomen plek op te vullen.

Kliederwerk Wilhelmina in Paleis het Loo

Een schilderij dat is geschilderd door koningin Wilhelmina en nooit eerder is tentoongesteld, is vanaf 21 juni in Paleis het Loo te zien. Het schilderij Violen maakt deel uit van de expositie Bloemenpaleis het Loo. Het Apeldoornse paleis heeft het werk onlangs in bezit gekregen, vertelt een woordvoerder van het museum maandag.

Koningin Wilhelmina woonde tot 1962 in Paleis het Loo. Om drie hoveniers te bedanken, schonk zij hun elk een schilderijtje. De nazaten van de tuinman die Violen kreeg, besloten in februari het kunstwerk over te dragen aan Paleis het Loo. Waarom de familie afstand heeft gedaan van het schilderij kon de woordvoerder niet vertellen.

Violen is een ongedateerd werk van 23,5 bij 24,5 centimeter. Waarschijnlijk heeft koningin Wilhelmina het schilderij gemaakt tussen 1897 en 1920, vertelt de woordvoerder. Een nauwkeuriger inschatting kunnen experts niet geven.

De tentoonstelling Bloemenpaleis het Loo belicht de rol van bloemen en planten aan het hof. De expositie bestaat uit illustraties, geuren en planten en bloemen en wordt gehouden in het paleis en in de paleistuinen. Bloemenpaleis het Loo is te zien tot en met 15 september.

[EK<21] Pot heeft geen voorkeur voor halve finale

Cor Pot maakt het niet uit tegen wie Jong Oranje in de halve finale komt te spelen. De ploeg plaatste zich zondag voor de volgende ronde.

Met een eclatante zege op Jong Rusland (5-1) verzekerde de ploeg van Pot zich van een plek in de halve eindstrijd. Komende woensdag speelt Jong Oranje tegen het eveneens al geplaatste Jong Spanje. Inzet is de groepswinst en een wedstrijd tegen de nummer twee uit poule A.

"Aangezien wij pas woensdag spelen, kunnen we bijna zelf bepalen wie we treffen. Maar het maakt me eerlijk gezegd niet zo uit", zei Pot tegen Algemeen Dagblad. In poule A zijn Jong Italië en Jong Noorwegen al geplaatst. De twee teams bepalen dinsdag welk land de groepszege pakt.

Jong Italië staat momenteel bovenaan met zes punten. Op papier lijkt deze ploeg dan ook het sterkst. "Maar Noorwegen is ook een lastige en stugge ploeg. Dat is een heel gevaarlijke outsider", waarschuwt de keuzeheer.

'Pensioenberekeningen Weekers te rooskleurig'

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) is bij zijn berekeningen veel te optimistisch over de hoogte van de toekomstige pensioenen. Dat zeiden verschillende deskundigen maandag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. Weekers zou in zijn ramingen vooral zijn uitgegaan van een ideaalbeeld.

"De berekeningen gaan uit van veertig jaar onafgebroken werktijd", zei Sweder van Wijnbergen, hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam. "De meeste mensen in Nederland werken echter veelal tussen de vijf en zeven jaar bij dezelfde werkgever." Ook zou er te weinig rekening worden gehouden met mensen met gaten in hun pensioenopbouw.

Weekers wil vanaf 2015 de mogelijkheden inperken om met belastingvoordeel voor het pensioen te sparen. Dit leidt tot lagere pensioenopbouw, maar omdat ook de pensioengerechtigde leeftijd omhoog gaat - in stapjes naar 71,5 jaar in 2059 - blijft het volgens Weekers ook in de toekomst mogelijk een pensioen te ontvangen op zeventig procent van het laatst verdiende loon.

In de praktijk is een dergelijk vooruitzicht veel minder realistisch, aldus Maud Slabbers, actuaris bij het Shell Pensioenfonds. "De aannames van Weekers zijn erg optimistisch. Wij komen in onze eigen berekeningen veel lager uit", stelde ze. De Autoriteit Financiële Markten kwam zondag al tot een vergelijkbaar oordeel.

Om langer door te kunnen werken voor een vergelijkbaar pensioen, moeten mensen bovendien wel een baan hebben, stelde Van Wijnbergen. De hoogleraar benadrukte dat het maar zeer de vraag is of alle werkzoekenden een baan kunnen vinden. "Bij hen vervang je dus gewoon het kaartje van hun uitkering", aldus de hoogleraar.

Aangifte tegen ambtenaar Amsterdam Zuidoost

Het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost gaat aangifte doen tegen een ambtenaar wegens omkoping. Dat bevestigt een woordvoerder maandag. Volgens Het Parool gaat het om een teamleider die bedrijven met wie zij een zakelijke relatie onderhield werkzaamheden liet verrichten aan haar woning. Ondergeschikten werden volgens de krant ingezet als verhuizers.

De zegsman wil dit niet bevestigen. Wel stelt hij dat de relatie met enkele betrokken bedrijven wordt 'herzien'. Ook worden er inmiddels trainingen gegeven aan ambtenaren, om dergelijke incidenten in de toekomst te voorkomen.

Het Bureau Integriteit van de gemeente Amsterdam (BIA) deed de afgelopen maanden onderzoek naar de afdeling van het stadsdeel, volgens Het Parool naar aanleiding van een anonieme brief over wantoestanden.

Westra moet Ster ZLM Toer laten schieten

Lieuwe Westra gaat woensdag niet van start in de Ster ZLM Toer. Dat meldt de Fries via Twitter. De wielrenner van Vacansoleil heeft nog te veel last van zijn ribben. "Kleine tegenslag voor belangrijke koersen die komen. Jammer maar helaas", schrijft de Fries.

Hij moet zich nu voorbereiden op het nationaal kampioenschap tijdrijden en de Tour de France. Afgelopen vrijdag liet Westra zich onderzoeken in het ziekenhuis in Leeuwarden. Hij had in drie ribben een barst en had ook nog pijn aan zijn schouder. Desondanks had hij de hoop te kunnen starten in Nederlandse rittenkoers.

Celstraffen voor jarenlang mishandelen slaaf

Twee mannen die een Eindhovenaar jarenlang mishandelden en als slaaf gebruikten in hun wiethandel zijn maandag veroordeeld tot celstraffen van zes en 7,5 jaar. Het Openbaar Ministerie had straffen van zeven en negen jaar cel geëist.

De mannen van 42 en 45 uit Veldhoven en Eindhoven bewerkten het 37-jarige slachtoffer onder meer met messen, een deegroller en een wielsleutel. Ook werd de voorhuid van de man aan een plank vastgeniet, schoten ze nietjes in zijn hoofd en knepen ze zijn keel dicht met een spanband. Het geweld ging volgens de rechtbank gepaard met vernederend en kleinerend gedrag.

"Het slachtoffer werd door deze geweldshandelingen en dreigementen in een volstrekt afhankelijke en kwetsbare positie gebracht en gehouden", oordeelde de rechtbank. Uit beelden die van de mishandelingen werden gemaakt bleek volgens de rechtbank bovendien dat de mannen plezier beleefden aan het geweld.

De twee moeten het slachtoffer ook een schadevergoeding van achtduizend euro betalen. Een derde verdachte, een 26-jarige man uit Tilburger, werd vrijgesproken van de martelingen. Wel werd hij veroordeeld voor hennepteelt en het aftappen van stroom.

Middelkoop strandt weer in eerste ronde

Matwé Middelkoop is wederom in de eerste ronde van een challengertoernooi uitgeschakeld. In Blois verloor de 29-jarige tennisser maandag op het Franse gravel kansloos van Renzo Olivo: 6-1 en 6-2. Middelkoop plaatste zich dit jaar nog geen enkele keer voor een tweede ronde van een challenger.

Eerder werd de Leerdammmer uitgeschakeld in de eerste ronde in Napels, St. Brieuc en Sarajevo. De Argentijnse Olivo, nummer 194 op wereldranglijst, was binnen een uur klaar met Middelkoop. De Nederlander, die de 256ste plaats bezet op de ranglijst, was vier maanden geleden in een futuretoernooi wel goed op dreef. In het Duitse Kaarst was hij verliezend finalist.

Nederlands overwicht in voorselectie Blanco

Blanco gaat mogelijk met een Nederlands getinte ploeg naar de Tour de France. Liefst acht van de dertien renners in de voorselectie van de Nederlandse formatie komen uit eigen land. De dertien renners hebben de komende weken nog de tijd om zich te bewijzen.

Robert Gesink en Bauke Mollema waren vorig jaar nog de kopmannen van Rabobank en zijn door opvolger Blanco ook in de voorselectie opgenomen. Laurens ten Dam, Lars Boom, Tom Leezer, Tom-Jelte Slagter, Bram Tankink en Maarten Tjallingii zijn de overige Nederlanders die de eerste schifting overleefden.

Naast de Nederlanders koos Blanco voor de Australiërs Mark Renshaw en David Tanner, de Belgen Sep Vanmarcke en Maarten Wynants en Lars Petter Nordhaug uit Noorwegen.

Opvallende afwezigen zijn sprinter Theo Bos en de afgelopen week in het Critérium du Dauphiné uitblinkende Stef Clement. Ook Luis Leon Sanchez die vorig jaar nog een rit won in de Tour blijft thuis. De Spanjaard maakte pas enkele weken geleden zijn rentree nadat Blanco hem lang aan de kant had gehouden omdat zijn naam was genoemd bij het dopingonderzoek rond de Spaanse sportarts Eufemiano Fuentes.

Golfer Luiten ambassadeur KLM Open

Joost Luiten is benoemd tot ambassadeur van de KLM Open. De Nederlandse golfer wordt de komende drie jaar het uithangbord van het toernooi, meldt de organisatie van de KLM Open maandag. Het toernooi wordt van 12 tot en met 15 september gespeeld op de Kennemer Golf & Country Club. De baan in Zandvoort was twintig keer eerder gastheer.

De nieuwe ambassadeur won afgelopen weekeinde de Lyoness Open in Oostenrijk. Daardoor is Luiten nu de nummer 96 op de wereldranglijst. "We zijn een klein landje, maar het KLM Open behoort tot de beste toernooien op de European Tour", zegt de Nederlandse golfer.

Landgenoot Robert-Jan Derksen komt ook in actie, net als Miguel Ángel Jiménez en Simon Dyson. De 48-jarige Spanjaard Jiménez won het toernooi in 1994 en geldt als een van de publiekstrekkers. De Brit Dyson gaat bij het Nederlandse golftoernooi op zoek naar zijn vierde titel. De komst van titelverdediger Zweed Peter Hanson is nog onzeker. Hij speelt mogelijk op de Fed Ex Cup in de Verenigde Staten.

Examendieven dinsdag voorgeleid

De twee leerlingen van de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam die zijn aangehouden op verdenking van diefstal van examens, worden dinsdag voorgeleid. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Rotterdam maandag. Het OM wil het tweetal langer vasthouden.

De twee, 18 en 19 jaar oud, worden verdacht van het stelen en doorverkopen van meerdere examens voor het vwo, havo en vmbo. Ze zouden ingebroken hebben in de school en de examens gefotografeerd hebben. Bij doorzoekingen in hun woningen zijn de examens gevonden.

De onderwijsinspectie wil voor woensdag een besluit nemen over de gevolgen van de examendiefstal. Die dag krijgen vmbo'ers te horen of ze geslaagd zijn.

Het is niet uitgesloten dat leerlingen opnieuw examen moeten doen. Of dit alleen leerlingen van de school zijn waar de examens zijn ontvreemd of nog meer scholieren en voor welke vakken dit dan geldt wordt later bekendgemaakt.

John Malkovich schiet gewonde bejaarde te hulp

John Malkovich heeft zaterdag een Amerikaanse toerist verzorgd na een onfortuinlijke val in de Canadese stad Toronto. De Amerikaanse acteur zag de 77-jarige Jim Walpole struikelen over een stoeprand en hevig bloeden. Malkovich rende op de man af en stelpte het bloeden tot de ambulance arriveerde.

"Ik ben hem voor altijd dankbaar dat hij me hielp", vertelt Walpole aan de Canadese krant The Star. "Ik geloof dat Malkovich een sigaretje aan het roken was toen hij het ongeluk zag", vertelt een portier van een nabijgelegen hotel. "Hij legde zijn hand tegen de nek van man om het bloeden te stoppen."

Malkovich is in Toronto voor het toneelstuk The Giacomo Variations waarin hij speelt. De 59-jarige acteur heeft er een dankbare fan bij. "Ik heb nooit de kans gehad om hem te bedanken."


John Malkovich schiet gewonde bejaarde te hulp (Foto: Novum)

[E3] Liveblogs op FOK!games

Hoewel de E3 zelf officieel morgen pas begint, begint alle actie vanavond al. Om 18.30 uur trapt Microsoft af met hun persconferentie terwijl EA, Ubisoft en Sony later in de avond/nacht zullen volgen. FOK!games is van plan om van elke conferentie een liveblog te plaatsen.

Nog anderhalf uur. Wat verwacht jij van vanavond? Gaat Sony meedoen met de DRM van Microsoft? Zijn alle exclusives voor de Xbox One een must have? Wat laten de third party-uitgevers zien? All aboard the hype train!

Turkse oppositieleider hekelt Erdogan

De leider van de Turkse oppositiepartij CHP heeft premier Recep Tayyip Erdogan er maandag van beschuldigd olie op het vuur te gooien en de gespannen situatie in Turkije alleen maar te verergeren. Hij zei te vrezen dat Erdogan het land 'in brand komt te staan' nu de antiregeringsprotesten hun elfde dag zijn ingegaan. Het protest heeft al aan drie mensen het leven gekost.

Erdogan zat maandag een kabinetsvergadering over de protesten voor. Zondag stak de premier een reeks vurige toespraken af voor een gehoor van duizenden aanhangers. Hij zei dat het geduld van de regering begint op te raken en eiste dat de protesten worden beëindigd. Hij dreigde mensen die zijn regering niet respecteren verantwoordelijk te houden. Wat hij daarmee bedoelde is niet duidelijk. Voor komend weekeinde staan in Ankara en Istanbul betogingen van zijn achterban gepland. Vermoedelijk dienen die om de antiregeringsbetogers te intimideren.

Kemal Kilicdaroglu, de leider van de Republikeinse Volkspartij CHP, deed maandag in de krant Hurriyet een dringend beroep op Erdogan om de spanningen in het land te verminderen. "Waarom gedraagt de premier zich zo koppig tegenover zijn eigen volk? Hij zou dat niet moeten doen", zei Kilicdaroglu. "We zien een premier die probeert aan de macht te blijven door spanningen te creëren. Een beleid dat gebouwd is op spanningen zorgt er echter voor dat de samenleving in brand komt te staan."

Zondag ontkende Erdogan in zijn toespraken dat hij de onrust in het land verder opstookt. Hij houdt vol dat de protesten alleen maar een list zijn om de democratisch gekozen regering te ondermijnen.

Maandag werd nog steeds gedemonstreerd. In het Gezi-park op het Taksim-plein hebben betogers tientallen tenten opgezet. "Ik ben hier omdat ik hem en zijn regering niet meer wil, omdat ze niet democratisch zijn", zei Melisa Colakoglu, een 26-jarige demonstrante.

Veiligheid patiënt nog onvoldoende in ziekenhuizen

Ziekenhuizen doen nog niet genoeg om het aantal onnodige sterfgevallen terug te dringen. Veel ziekenhuizen zijn op de goede weg, maar sommige lopen achter. Dat staat in een evaluatieonderzoek dat gezondheidsinstituut Nivel maandag heeft gepubliceerd.

Uit een eerder onderzoek naar vermijdbare schade in ziekenhuizen uit 2007 bleek dat er per jaar ongeveer 1735 patiënten onnodig stierven. De sector stelde daarna ten doel om de patiëntveiligheid te vergroten door middel van verschillende verbeterprogramma's gericht op tien thema's. Zo moet het aantal onnodige sterfgevallen met de helft dalen.

Volgens het Nivel is er over het algemeen vooruitgang geboekt, maar kent elk thema 'voorlopers en achterblijvers'. Daardoor worden de landelijke normen nog niet gehaald. Over het algemeen werden goede resultaten behaald met onder meer het voorkomen van nieraandoeningen en hartrevalidatieprogramma's. De ziekenhuizen schoten echter te kort op bijvoorbeeld het voorkomen van wondinfecties.

Omdat de doelstellingen van het verbeterprogramma nog niet allemaal gehaald zijn, is de kans groot dat de vermijdbare sterfte gehalveerd is. Aan het einde van dit jaar worden de cijfers daarover bekendgemaakt.

EU en Duitsland willen uitleg PRISM

Zowel de Europese Unie als Duitsland willen opheldering van de Verenigde Staten over de tot voor kort geheime Amerikaanse online afluister- en afkijkpraktijken. De EU snijdt haar zorgen aan op de vergadering van Europese en Amerikaanse bewindslieden die donderdag in Dublin begint.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zal volgende week de Amerikaanse president Barack Obama vragen naar de recente onthullingen over PRISM, het programma van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA om vertrouwelijke en persoonlijke internetdata te vergaren. Obama bezoekt Berlijn op 18 juni.

Nadat het bestaan van PRISM openbaar kwam suste het Witte Huis de zorgen van veel Amerikanen met de verzekering dat PRISM vooral de gangen van buitenlanders volgt. Merkel wil van Obama horen of de NSA de privacy van Duitsers heeft geschonden, zegt het Duitse ministerie van binnenlandse zaken.

Eurocommissaris Viviane Reding uitte haar zorgen over de Amerikaanse omgang met internetprivacy al in april. De EU en de VS komen al geruime tijd geregeld in aanvaring over internetprivacy. Uit de gelekte documenten bleek dat de Amerikanen alleen al in de maand maart van dit jaar meer dan 90 miljard documenten, waaronder e-mails, foto's, vertrouwelijke documenten, chatgesprekken en telefoonverkeer, onderschepten.

In plaats van het veroordelen van deze grove wereldwijde inbreuk in het privéleven van miljarden wereldburgers deed Obama vooral aan goedpraterij. De persoon die de informatie omtrend dit schandaal lekte, Edward Snowden, wordt momenteel gezocht door de Amerikanen. Zij willen hem veroordelen wegens landverraad. Hij kan mogelijk voor vele tientallen jaren achter de tralies verdwijnen.

Christoph Waltz speelt politieman in moorddrama

Christoph Waltz gaat de hoofdrol spelen in de thriller True Crimes over een moord die door de Poolse schrijver Krystian Bala is gepleegd. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. Waltz speelt een politieagent die jarenlang heeft geprobeerd de moordzaak op te lossen.

Bala martelde en vermoordde in 2000 een reclamemaker. Een verdachte voor de moordzaak werd nooit gevonden, waarna de zaak werd gesloten. Drie jaar later schreef Bala zijn debuutroman Amok waarin hij de moord tot in detail beschreef. De film is gebaseerd op een uitgebreid artikel over de moordzaak in het Amerikaanse tijdschrift The New Yorker.

Roman Polanski had twee jaar geleden al zijn interesse getoond om de thriller te regisseren. De Pools-Franse regisseur heeft echter nog niet getekend voor het filmproject. De 56-jarige Waltz werkte eerder met Polanski samen aan het drama Carnage. De Oostenrijkse acteur is momenteel in de bioscopen te horen in de animatiefilm Epic.


Christoph Waltz speelt politieman in moorddrama (Foto: Novum)

Mansveld bespreekt Fyra-debacle met Belgen

Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) heeft bij de Belgische spoorwegen en de Belgische overheid aangedrongen op een snelle oplossing voor de reiziger, nu de stekker definitief uit de Fyra is getrokken. Dat laat haar woordvoerder maandag weten.

Mansveld sprak maandagmiddag in Brussel met directeur Marc Descheemaecker van de Belgische spoormaatschappij NMBS. Ook had de bewindsvrouw een onderhoud met minister van overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille. Doel van het gesprek was om ervoor te zorgen dat 'alle neuzen in Nederland en België dezelfde kant op staan', om zo snel mogelijk tot een goede oplossing te komen.

"Zowel de NMBS als de Belgische minister hebben mij vandaag in een helder gesprek laten weten zich hiervoor in te zetten", stelt de staatssecretaris na afloop. "Waar het nu om gaat is dat de daad bij het woord wordt gevoegd. Ik wil dat er een volwaardig alternatief komt voor de reizigers."

De NS en NMBS willen voor de korte termijn de Thalys vaker laten rijden. Ook moet de frequentie van de intercity tussen Den Haag en Brussel over het conventionele spoor worden opgeschroefd. Als het aan Mansveld ligt, gaat die intercity al snel vaker rijden.

Voor de langere termijn is het de bedoeling dat uiteindelijk 22 hogesnelheidstreinen van en naar het zuiden gaan rijden, liet de NS vrijdag weten. Minimaal tien daarvan rijden na Brussel door naar Lille, Parijs of Londen. De NS heeft tot 1 oktober de tijd om deze plannen voor een volwaardig alternatief uit te werken.

Het kabinet schaarde zich vrijdag achter het besluit van de NS om te stoppen met de Fyra. Een week eerder had België al de stekker uit het project getrokken. De V250-treinen van de Italiaanse fabrikant AnsaldoBreda vertonen tal van gebreken. De treinenbouwer ontkent alle aantijgingen.

'21 races in Formule 1-seizoen 2014'

Het Formule 1-seizoen 2014 lijkt te gaan bestaan uit 21 races en wordt hiermee het langste uit de geschiedenis, zo weet The Telegraph te melden. Dit seizoen strijden de coureurs op negentien verschillende circuits tegen elkaar.

Volgend jaar zijn Rusland en New Jersey nieuw op de kalender die verder zal bestaan uit dezelfde races als dit jaar. Wel zal het nieuwe seizoen begin maart waarschijnlijk niet starten in Australië, maar in Bahrein. Daarnaast begint het testen al in januari, wordt er hoogstwaarschijnlijk een testsessie afgewerkt in het Midden-Oosten en komt het testen tijdens het seizoen terug.

McLaren-teambaas Martin Whitmarsh is in ieder geval niet blij met het lange seizoen dat eraan zit te komen en denkt dat er misschien hier en daar nog wat geschrapt kan worden. "Of alle evenementen het overleven naar 2014 toe weet ik niet. 21 races is veel, dat staat vast."

Celstraf voor gijzeling jeugdzorgmedewerkers

Een man die begin dit jaar in Den Haag twee medewerkers van Bureau Jeugdzorg bedreigde en gijzelde moet daarvoor een halfjaar de cel in. De rechtbank in Den Haag legde hem maandag ook een voorwaardelijke celstraf van een halfjaar op. Ook moet hij verplicht behandeld worden voor zijn cannabisverslaving en persoonlijkheidsstoornis.

De man wilde op 21 januari per se iemand spreken over de situatie van zijn kinderen. Hij kreeg de betreffende persoon echter niet te spreken omdat hij geen afspraak had. Daarop sprong hij over de balie en dwong een receptioniste en een bewaker onder bedreiging van twee messen achter de balie te blijven. Agenten maakten een einde aan de gijzeling.

Het Openbaar Ministerie had negen maanden tegen de man geëist, waarvan drie voorwaardelijk. De rechtbank heeft een hogere straf opgelegd, mede omdat de man al eerder is veroordeeld voor geweldsdelicten.

Zaak aanslag Waalre voorlopig niet voor rechter

De drie mannen die worden verdacht van de aanslag op het gemeentehuis in Waalre vorig jaar, hoeven zich voorlopig nog niet voor de rechter te verantwoorden. Het Openbaar Ministerie wil eerst meer onderzoek doen.

Als de zaak nu voor de rechter zou worden gebracht, bestaat volgens justitie de kans dat de rechtbank het bewijs onvoldoende vindt. Dat risico wil het OM niet lopen, omdat de zaak dan niet op een later moment nog eens voor de rechter gebracht kan worden.

De voorlopige hechtenis van een van de verdachten, een 49-jarige Eindhovenaar, was vorige maand al opgeheven. Omdat het OM de zaak nog niet voor de rechter brengt, wordt maandag ook de voorlopige hechtenis van een 36-jarige verdachte uit Sint-Michielsgestel opgeheven.

De derde verdachte, een 38-jarige man uit Eindhoven, blijft wel vastzitten. Hij wordt ook verdacht van betrokkenheid bij een juwelenroof in Den Bosch in maart.

Bij de aanslag in juli werden twee auto's tegen het gemeentehuis gezet en in brand gestoken. Het monumentale pand vatte vlam en ging grotendeels verloren.

Vier verdachten fatale steekpartij Heerlen vrij

Vier verdachten van betrokkenheid bij de fatale steekpartij zaterdagnacht in Heerlen zijn vrijgelaten. Ze mochten zondagavond gaan, meldt de politie maandag. Twee andere verdachten liggen nog in het ziekenhuis.

De zes zijn allemaal familie van het 51-jarige slachtoffer. De man werd waarschijnlijk doodgestoken na een ruzie in een woning op het Wannerplein. De twee gewonde mannen van 23 en 31 jaar uit Heerlen werden kort na het incident aangetroffen in de buurt.

De vrijgelaten verdachten zijn jongens van 16 en 19 jaar en een 48-jarige vrouw uit Heerlen en een vrouw van 18 jaar uit Brunssum. Dinsdag vindt sectie plaats op het lichaam van het slachtoffer.

Stijlvolle Lightning Returns-gameplay

Lightning is nu echt een actieheldin. Ze kan op commando springen, klimmen en meppen. En dat doet ze nog altijd in bizarre kleding. Knap! In de video hieronder kun je een gedeelte van de E3-gameplaydemo zien.

Lightning Returns komt op Valentijnsdag voor zowel PS3 als Xbox 360 uit. Square Enix gaat vandaag een nieuwe Final Fantasy-game aankondigen, nu hopelijk zonder Lightning en de haren.

15-jarige vermoord wegens 'godslastering'

In de Syrische stad Aleppo is een 15-jarige jongen mishandeld en vervolgens doodgeschoten door een woedende meute moslimrebellen. De jongen werd door zijn belagers beschuldigd van godslastering nadat hij de naam Mohammed gebruikte in een algemeen bekend Syrisch gezegde. Dat meldt Al Jazeera. 

Mohammad Kattaa verkocht koffie vanuit een zelfgebouwd kraampje. Toen iemand hem vroeg om een gratis kop koffie antwoordde hij met een gezegde dat vrij vertaald iets betekent als 'Zelfs als Mohammed komt zou ik hem nog niet als schuld geven'. Uiteraard was dit voldoende voor de immer vredige religieuze meute de jongen te vermoorden.

De jongen werd voor het oog van zijn beide ouders en broertjes en zusjes tweemaal neergeschoten. Eén maal in zijn mond, en daarna nog eenmaal in zijn nek.

Argos heeft zes Nederlanders in voorselectie Tour

Wielerploeg Argos-Shimano heeft zes Nederlanders opgenomen in de voorselectie voor de Tour de France. Dat heeft de Nederlandse formatie maandag bekendgemaakt. Tom Dumoulin, Koen de Kort, Ramon Sinkeldam, Tom Veelers, Roy Curvers en Albert Timmer maken kans op deelname aan de Grande Boucle.

Naast de zes Nederlanders heeft Argos-Shimano nog zeven renners opgenomen in de voorlopige selectie. De Duitse sprinters Marcel Kittel en John Degenkolb krijgen gezelschap van landgenoten Johannes Fröhlinger en Simon Geschke. Ook de Fransen Yann Huguet en Thierry Hupond en de Belg Bert De Backer houden kans op tourdeelname.

Argos-Shimano kan uiteindelijk maar negen renners meenemen naar de Tourstart op Corsica eind deze maand. De ploeg richt zich daarbij op de sprinttrein, maar wil ook in ontsnappingen een rol spelen.

FC Porto vindt in Fonseca nieuwe trainer

Paulo Fonseca is de nieuwe hoofdtrainer van FC Porto. De 40-jarige coach komt over van Paços de Ferreira en tekent voor twee seizoenen bij de landskampioen van Portugal. Dat maakte de club maandag bekend. Fonseca volgt Vitor Pereira op, die naar Al-Ahli uit Saudi-Arabië vertrok.

Bij Paços de Ferreira schreef de oefenmeester clubgeschiedenis. Met een klein budget eindigde Fonseca met de club als derde in de competitie, het beste resultaat aller tijden. Daardoor bemachtigde hij met de ploeg een ticket voor de voorrondes van de Champions League.

Man wil seks met schoonmoeder

Vele mannen krijgen geen stijfje van hun schoonmoeder, maar Wilson Tahwa is dan ook een aparte knakker. De 25-jarige Zimbabwenees wilde zijn schoonmoeder juist dolgraag snoeihard nemen met zijn paarsgepunte lans.

De beste man uit Tongogara Whitecliff wilde onlangs zijn schoonvader bezoeken. Deze was echter niet thuis. In plaats van op zijn stalen ros te stappen en huiswaarts te keren, zette hij het op een schreeuwen.

"Iwe Memory waifunga wakangwara, manje ndinoda kurara newe kuti Lameck azvione kuti uri hure rangu", riep hij. Wat zoveel wil betekenen als: "Ik wil met je neuken. Zo ziet je man dat jij mijn hoer bent."

Hij wilde op het mens af lopen, maar zij deed snel de deur dicht. Hierop haalde Tahwa simpelweg wat stenen uit de muur en betrad de woning. Schoonmoederlief zette een flinke keel op, en weldra kwam haar man eraan. Hierna droop hun schoonzoon met de zwarte, doch paarsgepunte lans tussen de benen af.

De veldwachter van het dorp werd erbij gehaald, en die sloeg de schoonmoederneuker in de boeien. Volgens Tahwa hebben hij en zijn schoonmoeder een relatie. Desondanks is hij voor de rechter van Harare gesleept.

Driedubbele bomaanslag op markt Irak

Een driedubbele bomaanslag op een markt in de Centraal-Iraakse provincie Diyala heeft maandagochtend aan zeker vijftien mensen het leven gekost. Dertig mensen raakten gewond, zei de politie.

De aanslag werd gepleegd met drie bomauto's. De voertuigen ontploften vrijwel tegelijkertijd bij een groente- en fruitmarkt in het plaatsje Jidaidat al-Shatt, bij de provinciehoofdstad Baqouba.

Irak is de laatste weken steeds vaker het toneel van bloedige aanslagen. Gevreesd wordt voor een terugkeer van het wijdverbreide sektarische geweld van een aantal jaren geleden. In mei alleen al kwamen volgens cijfers van de Verenigde Naties 1045 mensen bij aanslagen om het leven.

Diyala was na de door de Amerikanen geleide invasie in 2003 jarenlang het toneel van bloedig geweld tussen soennitische opstandelingen en sjiitische milities. De soennieten vormen een minderheid in Irak; zij voelen zich achtergesteld door de sjiitische regering.

Nederlandse economie krimpt harder

De Nederlandse economie krimpt dit jaar met 0,8 procent. Volgend jaar volgt bij ongewijzigd beleid een bescheiden groei van een half procent. Dat is de verwachting die De Nederlandsche Bank (DNB) maandag uitspreekt in haar halfjaarlijkse raming. De krimp is daarmee 0,2 procentpunt sterker dan in de vorige raming werd verwacht.

Het reëel beschikbaar inkomen van Nederlandse huishoudens daalt dit jaar naar verwachting met 3,8 procent, na vorig jaar ook al met ruim drie procent te zijn afgenomen. Nederlanders maken volgens DNB 'uitzonderlijk' veel gebruik van hun spaargeld en andere reserves om hun bestedingen enigszins op peil te houden.

Door het dalende beschikbare inkomen consumeren Nederlanders dit jaar en komend jaar minder. De consumptie daalt dit jaar met twee en volgend jaar met 1,8 procent. Voor 2015 raamt DNB een nulgroei. Huishoudens geven geleidelijk minder uit, in aanpassing op het verminderde inkomen. Ook de afname van het huizenvermogen speelt hierbij een rol.

De werkgelegenheid krimpt dit jaar fors, met 1,2 procent. Het aantal banen in het bedrijfsleven neemt af met ongeveer 85 duizend. Bij de overheid daalt het banenaantal met vijftienduizend. In toenemende mate worden ook vaste banen geschrapt.

De dalende werkgelegenheid leidt ertoe dat de werkloosheid scherp oploopt. Halverwege 2014 bereikt de werkloosheid het hoogste punt met 7,2 procent van de beroepsbevolking. Daarna neemt deze geleidelijk af. Momenteel staat de werkloosheid op 6,5 procent.

DNB voorziet langzaam herstel pas in 2015. Dan trekt de economie aan onder invloed van een gunstiger economisch beeld wereldwijd. De economische groei in Nederland komt dan naar verwachting uit op 1,1 procent.

DNB: zes tot acht miljard extra bezuinigen

De Nederlandse overheid moet zes tot acht miljard euro extra bezuinigen om volgend jaar te voldoen aan de Europese begrotingsregels. Dat blijkt uit de maandag verschenen halfjaarlijkse raming van De Nederlandsche Bank (DNB).

Zonder extra bezuinigingen loopt het begrotingstekort dit jaar op tot 3,5 procent en volgend jaar tot 3,9 procent. Dit komt onder meer doordat het kabinet meer moet uitgeven aan werkloosheidsuitkeringen en aan de zorg, terwijl er minder geld binnenkomt.

Nederland mag volgend jaar een begrotingstekort hebben van maximaal 2,8 procent, liet de Europese Commissie vorige maand weten. Het kabinet houdt vooralsnog echter vast aan de eerder afgesproken norm van drie procent.

Het kabinet heeft dit voorjaar met het sociaal akkoord besloten 4,3 miljard euro aan bezuinigingen uit te stellen, in de hoop dat de economie dit jaar zou aantrekken. Volgens DNB krimpt de economie juist sneller dan verwacht, met 0,8 procent in plaats van de verwachte 0,6 procent.

Het kabinet wil in augustus besluiten nemen over extra bezuinigingen. Daarbij wordt uitgegaan van cijfers van het Centraal Planbureau (CPB). Dat komt vrijdag met nieuwe voorspellingen over de economie.

Nederlandse stagiaire (21) verongelukt in Suriname

Bij een verkeersongeval in het binnenland van Suriname is zondagmiddag plaatselijke tijd een 21-jarige stagiaire uit Nederland om het leven gekomen. Dat bevestigt een woordvoerder van de Surinaamse politie tegen Novum.

Het ongeval gebeurde vlakbij Ston Eiland, een recreatieoord honderd kilometer ten zuiden van hoofdstad Paramaribo. Het slachtoffer zat samen met vier andere Nederlandse stagiaires en drie Surinaamse begeleiders in een busje van het oord, dat hen terug naar Paramaribo zou brengen.

Bij een steile afdaling begaven de remmen van het voertuig het, waarna de bus over de kop ging. Het slachtoffer werd naar de polikliniek van een naburig dorp gebracht, maar overleed nog voor ze daar was aangekomen.

De vier andere stagiaires zijn overgebracht naar het Academisch Ziekenhuis in Paramaribo. Volgens de politie hebben ze inwendige kneuzingen en botbreuken. De drie Surinamers die ook in de bus zaten, hoefden niet naar het ziekenhuis.

Het stoffelijk overschot wordt momenteel onderzocht door justitie in Suriname. Ook is het voertuig door de politie in beslag genomen. De chauffeur verkeerde niet onder invloed van alcohol. Toch is zijn rijbewijs voorlopig ingetrokken.

De Surinaamse politie heeft inmiddels contact gehad met de moeder van het slachtoffer. Ook de Nederlandse ambassade in Paramaribo zal worden ingeschakeld.

Eind vorig jaar sloeg in het gebied al een bus met acht Nederlandse toeristen over de kop. Daarbij raakte een vrouw zwaargewond en zeven anderen lichtgewond. Volgens de inzittenden reed de chauffeur toen veel te snel.

Cyndi Lauper-musical wint Tony Award

De musical Kinky Boots vol liedjes van Cyndi Lauper heeft zondagavond in New York de Tony Award gewonnen voor beste musical. Lauper maakte de musical samen met toneelschrijver Harvey Fierstein. De musical kreeg ook de prijs voor muziek en beste mannelijke acteur.

Kinky Boots is gebaseerd op een gelijknamige Britse film uit 2005 over een schoenfabriek die failliet dreigt te gaan. Om het bedrijf te redden stappen ze over op het maken van schoenen voor travestieten. De musical versloeg zondagavond de musicals Matilda, Bring it On en A Christmas Story.

De Tony Award voor beste toneelstuk ging naar Vanya and Sonia and Masha and Spike, waarin Sigourney Weaver een rol heeft. Tom Hanks greep naast de prestigieuze toneelprijs. De filmster was genomineerd voor Tony voor het stuk Lucky Guy van Nora Ephron. Tracy Letts won de prijs voor beste acteur voor het toneelstuk Who's Afraid of Virginia Woolf.


Cyndi Lauper-musical wint Tony Award (Foto: Novum)

Justin Bieber aangeklaagd om agressieve bodyguard

Justin Bieber heeft een aanklacht aan zijn broek hangen omdat zijn lijfwacht iemand zou hebben bedreigd met een pistool. Fotograaf Jeffrey Binion wilde vorige week in Los Angeles een foto maken van de tienerster, maar werd vervolgens bedreigd door de bodyguard. Andere beveiligers haalden ondertussen de geheugenkaart uit de camera.

Binion beweert dat hij tegen de muur is geduwd en bij de keel is gegrepen. De lijfwacht maakte hem duidelijk dat hij een pistool onder zijn shirt had, blijkt volgens de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ uit het politierapport. Zowel Bieber als de bodyguard zijn aangeklaagd.

De fotograaf, die benadrukt geen paparazzo te zijn, zegt dat Bieber het brein was achter de aanval. Hij heeft naar eigen zeggen zowel lichamelijk als psychisch last van het incident en klaagt ook over medische kosten.

"Justin Bieber is nu volwassen en moet zich ook zo gedragen", laat Binions advocaat weten. "Hij moet leren dat hij zijn bodyguards niet als wapens kan gebruiken om onschuldige mensen pijn te doen."

De beveiligers van Bieber raken regelmatig in opspraak om hun agressieve gedrag, zo vonden er vorige week vier vergelijkbare incidenten plaats. De 19-jarige zanger zou zelf ook meerdere keren een paparazzo hebben aangevallen.

Nederlandse tennisser geschorst voor wedden

De Nederlandse tennisser Yannick Ebbinghaus is door de internationale tennisfederatie ITF voor zes maanden geschorst. Ook moet hij een boete van tienduizend dollar, ruim 7500 euro, betalen. De 23-jarige Ebbinghaus, de nummer 1158 van de wereld, had geld ingezet op tenniswedstrijden.

Ebbinghaus, die de 1123e plaats als hoogste positie op de wereldranglijst heeft, gaf toe tussen mei vorig jaar en februari 67 keer in de fout te zijn gegaan. Het is tennissers niet toegestaan geld in te zetten op tenniswedstrijden. Dat geldt zowel voor hun eigen wedstrijden als die van anderen.

De schorsing van Ebbinghaus kan worden gehalveerd als hij niet opnieuw in de fout gaat en anticorruptielessen volgt. Als hij samenwerkt met de afdeling van de ITF die wedden onderzoekt om anderen de regels te leren, wordt ook zijn boete gehalveerd.

Hockeyster Van As woensdag onder het mes

Naomi van As wordt woensdag geopereerd aan haar rechterknie. Dat zei de hockeyster maandag op Twitter. De 29-jarige middenvelder scheurde vorige maand haar kruisband af toen ze in botsing kwam met de keepster van Den Bosch tijdens de shoot-outs in de tweede wedstrijd van de play-offs.

Laren-coach Maarten Gehner voorspelde destijds dat hij Van As minimaal een halfjaar zou moeten missen. Door de zware blessure kan de international onder meer deze maand niet meedoen aan de Hockey World League in Rotterdam. Ook het Europees kampioenschap, dat in augustus begint, moet ze missen.

Heerenveen-doelman Nordfeldt loopt blessure op

Kristoffer Nordfeldt heeft zondag een meniscusblessure opgelopen. De doelman van sc Heerenveen kwam tijdens een training met het nationale team van Zweden ongelukkig terecht. Dat meldt de eredivisionist maandag. Nordfeldt moest het veld verlaten met de ondersteuning van twee ploeggenoten. Het is niet niet duidelijk hoe ernstig de blessure is.

De blessure komt Nordfeldt slecht uit. De keeper zou namelijk als vervanger van oud-PSV'er Andreas Isaksson onder de lat staan bij de nationale ploeg van Zweden in het WK-kwalificatieduel van dinsdag met Faeröer. Isaksson is namelijk geschorst.

KNVB gaat samenwerken met Chinezen

De KNVB gaat samenwerken met de Chinese voetbalbond CFA. Voorzitter Michael van Praag ondertekende daartoe maandag een samenwerkingsovereenkomst. Dat meldt Van Praag op Twitter. De twee bonden gaan informatie over de ontwikkeling van coaches, jeugd-, voetbal en scheidsrechters delen.

Van Praag tekende de overeenkomst de oefeninterland van het Nederlands elftal tegen China. De beide landen spelen dinsdag in de Chinese hoofdstad Beijing tegen elkaar.

Bruckheimer wil vervolg op The Lone Ranger

Jerry Bruckheimer heeft al oren naar een vervolg op The Lone Ranger. De avonturenfilm met Johnny Depp moet nog uitkomen, maar de producent heeft zijn zinnen al gezet op een tweede deel. "Hopelijk gaat The Lone Ranger verder", zegt de producent tegen het Amerikaanse filmblad Variety.

Een vervolg op The Lone Ranger is nog niet in kannen en kruiken. "Het ligt altijd aan het publiek", aldus Bruckheimer. "Als het publiek de film kan waarderen dan komt Disney naar mij om een tweede te maken." De film van Gore Verbinski komt in juli in Amerika uit en een maand later in Nederland.

De 67-jarige Bruckheimer werkt als producent ook aan Pirates of the Caribbean 5, waar Johnny Depp eveneens aan verbonden is. De producent laat ook weten nog steeds te werken aan een vervolg op Top Gun. De producent werkt al jaren aan het vervolg, dat nog steeds niet van de grond is gekomen. Hoofdrolspeler Tom Cruise is ook nog steeds van plan de film te maken. "Als hij zijn enthousiasme behoudt, kunnen we de film hopelijk maken."


Bruckheimer wil vervolg op The Lone Ranger (Foto: Novum)

'Duits Hof kan euro verzwakken'

Een beslissing van het Duits Constitutioneel Hof tegen het opkoopprogramma voor staatsobligaties van de Europese Centrale Bank (ECB) kan de zorgen over een gezonde toekomst van de euro doen heropleven. Die waarschuwing sprak de directeur van de ECB Jörg Asmussen maandag uit in een gesprek met de Duitse krant Bild.

Dinsdag begint de tweedaagse zitting van het Duitse hof over de vraag of het opkoopprogramma in strijd is met de Duitse grondwet. Door het mandaat van de ECB om staatsobligaties van noodlijdende Europese landen op te kopen, zou het parlement in Berlijn geen controle meer hebben op de risico's van dergelijke grootscheepse reddingsoperaties, zo zeggen de aanklagers.

Een van de belangrijkste kwesties is een eventuele limiet aan het opkoopprogramma. Het ontbreken van een grens moet voorkomen dat beleggers gaan speculeren op een exit van bijvoorbeeld Spanje uit de euro. Zondag schreef de Duitse krant Frankfurter Allgemeine op basis van bronnen binnen de ECB dat de omvang van de aankopen beperkt zou zijn tot 524 miljard euro. De ECB zou deze limiet ook meegedeeld hebben aan het Duits Constitutioneel Hof. In een reactie laat de ECB weten dat het programma 'op voorhand' geen limiet kent.

De Duitse rechters kunnen met hun oordeel de ECB niet dwingen het beleid te veranderen. Maar mocht het worden teruggetrokken, stelt Asmussen, zouden de consequenties 'significant' zijn, zonder hierop verder in te willen gaan. Het opkoopprogramma, officieel Outright Monetary Transactions genoemd, werd ingesteld nadat de president van de ECB Mario Draghi vorig jaar aankondigde alles te doen om de euro te behouden.

Zes meisjes uit Eindhoven vast voor mishandeling

Zes minderjarige meisjes uit Eindhoven zijn maandagochtend opgepakt voor het mishandelen van twee eveneens minderjarige plaatsgenoten. De meisjes, vier van 14 en een van 15, zijn meegenomen naar het bureau voor verhoor, laat de politie weten.

De zes worden ervan verdacht vorige week maandag in het Henri Dunantpark twee meisjes van 14 te hebben geschopt, geslagen en aan hun haren te hebben getrokken. De slachtoffers liepen kneuzingen over hun hele lichaam op door de mishandeling.

Productie Star Wars begin 2014 van start

J.J. Abrams hoopt begin 2014 te kunnen beginnen aan de productie van Star Wars: Episode VII. "Waarschijnlijk, als alles volgens plan loopt, verhuizen we aan het einde van het jaar naar Londen", zegt de regisseur tegen de Amerikaanse entertainmentzender The Hollywood Reporter.

Abrams wordt naar eigen zeggen gek van het idee naar Londen te moeten verhuizen. Ook zijn kinderen zien het niet zitten. "Als je dertien of veertien bent, denk je: rot op, het interesseert me niet voor welke film het is', aldus de regisseur, die met vrouw en drie kinderen de oceaan oversteekt.

"Het belangrijkste van iets als dit is het voorgaande te eren, maar niet te vereren", zegt Abrams over de nieuwe Star Wars-film. De film moet in 2015 in de bioscopen draaien. Over de cast en het plot is nog niets onthuld.


Productie Star Wars begin 2014 van start (Foto: Novum)

Fledderus langer bij Roda JC

Mark Jan Fledderus blijft tot 2016 bij Roda JC. De eredivisionist uit Kerkrade heeft het contract van de middenvelder opengebroken en verlengd met twee jaar. Fledderus speelt sinds 2011 bij Roda dat hem toen transfervrij overnam van Heracles Almelo.

Roda heeft het aan Fledderus te danken dat de ploeg ook komend seizoen weer op het hoogste niveau acteert. In de nacompetitie stonden de Limburgers achter tegen Sparta Rotterdam toen de 30-jarige Drent een vrije trap raak mikte waardoor niet Sparta maar Roda over twee duels de beste was.

Algemeen directeur van Roda JC noemt Fledderus 'een typische koempel', zoals Roda-mensen zichzelf noemen. "Mark Jan is een speler die met zijn karakter, instelling en speelwijze perfect bij onze club past."

Vier debutanten in hockeyselectie Oranje

Hockeybondscoach Paul van Ass heeft vier debutanten opgenomen in zijn selectie voor de halve finale van de Hockey World League. Jan Willem Buissant (Amsterdam), Jelle Galema (Oranje-Zwart), Hidde Turkstra en Oliver Polkamp (beiden Rotterdam) kunnen zich tijdens het toernooi dat donderdag in Rotterdam begint bewijzen.

Van Ass had te maken met blessures van Robert van der Horst, Floris van der Linden, Bob de Voogd en Mink van der Weerden. Verder liet de keuzeheer Tim Jenniskens, Wouter Jolie, Goof van der Kamp, Glenn SChuurman en Sam van der Ven afvallen.

Jolie krijgt rust van Van Ass. Jenniskens is volgens de bondscoach op dit moment niet goed genoeg voor de basiself. Schuurman blijft voorlopig nog wel bij de selectie. Hij is de eerste reserve en traint tot de start van het toernooi mee.

Volledige selectie Nederlands hockeyelftal:

Jaap Stockman, Pirmin Blaak, Klaas Vermeulen, Marcel Balkestein, Billy Bakker, Quirijn Caspers, Valentin Verga, Jeroen Hertzberger, Robbert Kemperman, Sander Baart, Jan Willem Buissant, Jelle Galema, Rogier Hofman, Sander de Wijn, Seve van Ass, Constantijn Jonker, Oliver Polkamp en Hidde Turkstra.

Onderwijsinstellingen worstelen met scriptiehulp

Universiteiten en hogescholen weten nog niet goed hoe ze moeten reageren op het groeiende aantal studenten dat bedrijven inhuurt voor hulp bij het schrijven van een scriptie. Dat schrijft de Volkskrant maandag op basis van een rondgang langs de instellingen.

Alleen Hogeschool Windesheim stelt externe, betaalde scriptiehulp 'ongewenst' te vinden. De overige universiteiten en hogescholen zijn volgens de krant vager. Zo geeft de Universiteit van Amsterdam aan nog geen beleid te hebben en weet de Rijksuniversiteit Groningen ook niet waar de grens ligt. De Erasmus Universiteit in Rotterdam geeft aan dat er geen gebruik mag worden gemaakt van 'ghostwriters' maar dat er geen regels bestaan voor vormen van hulp.

Volgens de Volkskrant maakten in de afgelopen jaren duizenden studenten gebruik van bureaus die hulp bieden bij het schrijven van een scriptie. Zo helpen ze met brainstormen, bedenken een goede hoofdvraag, geven feedback, schrappen overbodige delen en corrigeren taal en spelling. De kosten variëren van 450 tot tweeduizend euro.

De scriptiebureaus zijn zich van geen kwaad bewust. "Zolang je de scriptie niet schrijft, is hulp legaal", zegt een van hen. Sommige bedrijven vinden dat scripties achterhaald zijn en vinden het zonde dat studenten zich daar op stuk bijten.

Driesterrenrestaurant Oud Sluis sluit deuren

Het driesterrenrestaurant Oud Sluis van topkok Sergio Herman gaat aan het einde van het jaar sluiten. Herman zit bij het restaurant in het Zeeuwse Sluis 'letterlijk en figuurlijk' aan zijn plafond, zegt hij in een interview op de website van het restaurant.

Herman geeft aan het gevoel te hebben op zijn piek te zitten. "Een hoger niveau dan dit kan ik met Oud Sluis niet bereiken. Het is nu tijd om af te sluiten en los te laten." De topkok zegt ernaar uit te kijken zich te richten op 'frisse, nieuwe projecten'.

Het restaurant sluit zijn deuren op 22 december. Herman heeft zijn personeel zondag op de hoogte gebracht. Een groot deel van hen kan worden ondergebracht bij de twee andere restaurants van de topkok, Pure C in Cadzand en La Chapelle in Antwerpen, dat in januari zijn deuren opent.

Wie nog een keer bij Oud Sluis wil eten, zal zich op een wachtlijst moeten zetten. Het restaurant zit tot het einde van het jaar zo goed als vol. Bij annuleringen krijgen wachtenden de mogelijkheid alsnog een tafel te reserveren.

Oud Sluis wordt vanwege de aangekondigde sluiting niet beoordeeld voor de Michelingids van 2014, die in november wordt gepresenteerd. Een woordvoerder van Michelin laat maandag weten het besluit van Herman te betreuren, maar hem te blijven volgen in alles wat hij doet.

Naast Oud Sluis telt Nederland nog een driesterrenrestaurant. Als er in november geen ander restaurant een derde ster krijgt dan is De Librije in Zwolle de enige met het maximale aantal sterren.

Onzekerheid onder scholieren rond examenfraude

Vele tientallen ongeruste scholieren hebben zich sinds het nieuws over de nieuwe examendiefstallen gemeld bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). Ze hebben vragen over de gevolgen van de diefstal, laat een woordvoerder maandag weten.

De eindexamenkandidaten dubben over de mogelijkheid dat ze hun examens misschien over moeten maken. Daardoor komen sommige scholieren in de knel in verband met een al reeds geboekte vakantie. Dat was eerder ook al het geval toen het vwo-examen Frans met een dag werd verplaatst toen het eind mei uitlekte.

Omdat de klachtenlijn sinds het einde van de examens zijn gesloten, proberen de scholieren het veelal via Twitter. "We krijgen een stuk of tien vragen per minuut binnen", aldus de woordvoerder. Het LAKS is overigens ook nog te bereiken via de telefoon. Dan moet het normale nummer van de scholierenorganisatie worden gebeld.

Het LAKS kan de leerlingen voorlopig nog niet echt helpen. "We vertellen ze dat het echt afwachten is op het onderzoek van de inspectie of op meer nieuws van het Openbaar Ministerie of het College van Examens", aldus de zegsvrouw.

De Onderwijsinspectie wil nog niet speculeren over de mogelijke gevolgen van de diefstal van examens. Voor woensdag, wanneer vmbo'ers te horen krijgen of ze geslaagd zijn, moet er duidelijkheid komen, zegt een woordvoerder maandag.

Voor uitspraken over de eventuele gevolgen, zoals het ongeldig verklaren van een examen, is het volgens de inspectie nog te vroeg. De woordvoerder wil niet ingaan op welke andere mogelijkheden er zijn.

Boeren stoppen met afknippen biggenstaart

Varkenshouders gaan stoppen met het afknippen van biggenstaarten. Dat stelt brancheorganisatie LTO maandag in het AD. De boeren komen daarmee tegemoet aan de wens van dierenwelzijnorganisaties.

De varkenshouders knippen de krulstaart van biggen nu na vier dagen voor ongeveer tweederde af. Zo voorkomen ze dat de dieren elkaar uit verveling of door ruimtegebrek in de staart bijten in de stal. Een direct verbod lukt nog niet, aldus LTO. Boeren moeten hun stallen en bedrijfsvoering eerst kunnen aanpassen.

Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) reageert in de krant opgetogen op de beslissing. "Het voorkomen van bijten is een pittige taak, maar ik ben blij dat de sector stappen zet om het dierenwelzijn te vergroten. De krulstaart zit er niet voor niets en karakteriseert het varken", aldus Dijksma.

Eerder beloofden varkenshouders al om biggen niet langer onverdoofd te castreren. Het is de bedoeling dat de beesten vanaf 2015 helemaal niet meer gecastreerd worden.

Dijksma maakte afgelopen weekeinde al plannen met de pluimveesector over het welzijn van kippen en hanen. Vanaf 2018 komt er een verbod op het afknippen van snavels, zo maakte ze zondag bekend.

'Mel Gibson als slechterik in Expendables 3'

Mel Gibson is gevraagd om een slechterik te spelen in de actiefilm Expendables 3. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite Showbiz 411. De rol zou een doorbraak kunnen zijn voor de filmster wiens carrière in het slop raakte na racistische uitspraken, geweld tegen zijn ex-vrouw en de geflopte komedie The Beaver.

Expendables 3 wordt het derde deel in actiefilmreeks van Sylvester Stallone. In april vroeg de krachtpatser nog aan zijn volgers op Twitter hoe zij dachten over Gibson als regisseur van Expendables 3. Dat baantje ging uiteindelijk naar Patrick Hughes.

Naast de 57-jarige Gibson worden ook Jackie Chan, Wesley Snipes en Nicolas Cage genoemd voor rollen. Voor Snipes zou de filmrol ook een rentree betekenen. De Amerikaanse acteur zat tot voor kort in de gevangenis voor belastingontduiking. Expendables 3 moet in augustus volgend jaar in de Amerikaanse bioscopen draaien.


'Mel Gibson als slechterik in Expendables 3' (Foto: Novum)

Oppositie wil kernwapens weg uit Nederland

Verschillende oppositiepartijen willen dat de kernwapens die liggen opgeslagen op vliegbasis Volkel worden verwijderd. Dat laten Tweede Kamerleden maandag weten in reactie op uitspraken van voormalig premier Ruud Lubbers in een documentaire van National Geographic.

Lubbers bevestigde in de documentaire dat in ondergrondse kluizen op de vliegbasis 22 Amerikaanse atoombommen liggen opgeslagen. Die geruchten gingen al langer, maar regeringen blijven tot nu toe altijd zwijgen over de mogelijke aanwezigheid ervan.

SP-Kamerlid Harry van Bommel vindt het opmerkelijk dat Lubbers nu heeft bevestigd dat de kernwapens er liggen. Ook vindt hij het opvallend dat de CDA'er stelt dat ze verouderd zijn en weg kunnen, zei het Kamerlid op Radio 1. Zelf is hij het daar mee eens. Hij wil dinsdag tijdens het vragenuur opheldering van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA).

CDA-Kamerlid Raymond Knops is niet verrast door de berichtgeving. "Oud nieuws. Was al lang bekend", twitterde hij. "Militair verouderd, dus opruimen zou ik zeggen." Ook D66 en 50Plus willen dat de kernwapens worden weggehaald.

AVRO steekt half miljoen euro in regionale kunst

De AVRO investeert vijfhonderdduizend euro in regionale kunst. Dat zei een woordvoerder van de omroep maandag. Ter gelegenheid van zijn negentigjarig bestaan richt de AVRO, samen met het Prins Bernhard Cultuurfonds, het AVRO Cultuurfonds op. Het startkapitaal van het fonds bedraagt een half miljoen euro en is beschikbaar gesteld door de omroep zelf.

Het AVRO Cultuurfonds steunt jaarlijks één kunstproject van een regionale kunstenaar. Per jaar wil het fonds ongeveer honderdduizend euro besteden aan een project, vertelt de woordvoerder.

De Verenigingsraad van de AVRO heeft het startkapitaal vrijgemaakt voor het fonds. "Het gaat niet om uitzendgeld, maar om kapitaal van de AVRO zelf", benadrukt de zegsman. De omroep hoopt dat ook particulieren, stichtingen en bedrijven het nieuwe fonds gaan steunen.

De kunstprojecten, op het gebied van onder meer beeldende kunst, fotografie, mode en podiumkunst, worden getoond in openbare ruimten. Zo kan een groot publiek de kunst zien en krijgen regionale kunstenaars een groot platform.

Volgend jaar fuseert de AVRO met de TROS. Wegens bezuinigingen op het mediabudget is de fusie noodzakelijk. De omroepen gaan samen verder onder de naam AvroTros.

Haase en Sijsling stijgen op ranglijst

Robin Haase en Igor Sijsling zijn deze week gestegen op de wereldranglijst. Haase ging van 66 naar 58, Sijsling van 62 naar zestig. Beide tennissers bereikten op Roland Garros de tweede ronde. Haase stond daarnaast afgelopen week in de finale van het challengertoernooi in Caltanissetta. Ook voor Thiemo de Bakker was er winst. Hij ging vier plaatsen omhoog en staat nu 91e.

In de top drie veranderde er niets. Novak Djokovic blijft Andy Murray en Roger Federer voor. Verliezend finalist David Ferrer sprong over winnaar Rafael Nadal heen naar de vierde stek.

[NBA] Miami Heat stelt orde op zaken

Miami Heat heeft de stand in de NBA-finale zondag gelijkgetrokken. In eigen huis vernederde de regerend kampioen San Antonio Spurs met 103-84. De Spurs hadden het eerste duel, dat ook in Miami werd gespeeld gewonnen zodat de stand in de best-of-sevenserie op 1-1 staat.

De Spurs konden lang mee met Miami. Diep in het derde kwart stond de ploeg zelfs met 62-61 voor, maar daarna zette de thuisploeg een versnelling in die de Texanen niet konden beantwoorden. Dinsdag staat het derde duel in de finale op de planning. dan wordt voor het eerst in San Antonio gespeeld.

Red Bull herinnerde Vettel aan Senna

Red Bull Racing moest Sebastian Vettel tot rust manen toen hij in de laatste ronde van de Grand Prix van Canada de snelste tijd wilde neerzetten. De regerend wereldkampioen staat niet alleen bekend om zijn drang om te winnen, maar ook om zijn obsessie met de snelste ronde.

Tijdens de race was de Red Bull-coureur regelmatig op jacht naar de snelste tijd. "Het was geen verrassing", aldus Red Bull-teambaas Christian Horner tegen Auto Motor und Sport, "maar ik verzocht zijn race-engineer om hem onder controle te houden."

In het verleden waren dergelijke instructies van Vettel's engineer Guillaume 'Rocky' Roquelin meestal aan dovemansoren gericht. Om toch de aandacht van zijn rijder te trekken riep Rocky over de radio: "Monaco, 1988, Senna." Ditmaal drong de boodschap tot Vettel door. Hij matigde zijn snelheid en antwoordde: "Ok, ok - ik maakte maar een grapje."

Tijdens de Grand Prix van Monaco in 1988 leek Ayrton Senna onoverwinnelijk. Vanaf de start reed hij aan kop en zette snelste ronde na snelste ronde neer. Twaalf ronden voor het einde verloor Senna de macht over het stuur en crashte zijn wagen.

'Te weinig jongeren beginnen eigen onderneming'

Schrikbarend weinig jongeren denken aan het starten van een eigen onderneming. Nog minder studenten en scholieren beginnen daadwerkelijk een eigen bedrijf. Dat is slecht voor de Nederlandse economie, waarschuwt voorzitter van de Sociaal-Economische Raad Wiebe Draijer maandag in Spits.

Draijer vindt dat jongeren meer via school in aanraking zouden moeten komen met het ondernemerschap. Ook zouden ondernemers hun praktijkkennis op scholen kunnen delen. In Spits licht hij verder toe dat jonge mensen volgens hem worden afgeschrikt door het imago van onzekerheid dat aan een eigen onderneming kleeft.

Aantal faillissementen naar recordhoogte

Het aantal faillissementen in de maand mei is gestegen naar 796. Nog niet eerder sinds het begin van de metingen in 1981 gingen zo veel bedrijven failliet in een maand. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. In april gingen 694 bedrijven failliet.

De meeste faillissementen worden uitgesproken in de handel en de zakelijke dienstverlening. In de bouwsector bleef het aantal failliet verklaarde bedrijven vrijwel gelijk.

Het driemaandsgemiddelde van het aantal faillissementen kwam de afgelopen maand uit op 733. Het maandelijkse aantal faillissementen wordt beïnvloed door het aantal wisselende zittingsdagen van de rechtbank per maand. Het driemaandsgemiddelde geeft daardoor een betrouwbaarder beeld, stelt het CBS. In april was dit gemiddelde 721.

Nederlandse zandzakmachines naar Duitsland

Zes medewerkers van het waterschap Hunze en Aa's zijn maandag naar Duitsland afgereisd om te helpen bij het versterken van dijken vanwege de hoge waterstand. Ze hebben ook twee zandzakvulmachines bij zich, laat het waterschap maandag weten.

Het team wordt ingezet in Lüneburg, onder Hamburg, om de strijd aan te gaan tegen het opkomende water in de Elbe. Die rivier heeft zijn hoogste stand nog niet bereikt.

De Duitse autoriteiten waren volgens het waterschap, dat zich normaal bezighoudt met het water in Noord-Groningen en Noordoost-Drenthe, 'zeer content' met het hulpaanbod van de Nederlanders.

Gelekte Watch Dogs E3-trailer is zichtbaar

De E3-trailer van Watch Dogs is voor de première al uitgelekt. In de trailer is te zien hoe Aiden een mensenhandelaar oppakt. Helaas is dit filmpje volledig in CGI gemaakt, maar dat mag de pret niet drukken als je alles wat je in het filmpje ziet ook in de game kunt doen.

De persconferentie van Ubisoft is vanavond en wij doen er uiteraard live verslag van.

Watch Dogs wordt eind november verwacht.

Golfster Park wint ook tweede major van 2013

De Zuid-Koreaanse golfster Inbee Park heeft zondag het LPGA Championship gewonnen. Ze besliste het tweede majortoernooi van 2013 in een play-off tegen Catriona Matthew uit Schotland. Park won eerder dit jaar ook al het eerste major, het Kraft Nabisco Championship.

Park had zondagochtend in de derde ronde de leiding overgenomen, maar liep een moeizame vierde ronde van 75 slagen, drie boven par. Matthew ging rond in 68 slagen en stoomde op van de gedeelde negende naar de gedeelde eerste plaats waardoor een play-off noodzakelijk werd.

Op de eerste twee holes van die play-off behaalden zowel Park als Matthew twee pars. Toen de achttiende hole voor de tweede keer in de play-off werd aangedaan lukte het Park om een birdie te scoren, terwijl Matthew een bogey sloeg.

Voor de Koreaanse was het de derde majorzege in haar carrière. In 2008 won ze ook de US Women's Open. Eind deze maand is dat het volgende majortoernooi.

Rus onderuit op WTA-ranglijst

Arantxa Rus heeft veel plaatsen prijsgegeven op de wereldranglijst. De Monsterse tennisster duikelde van de honderdste naar de 151e plaats. Ze werd op Roland Garros in de eerste ronde uitgeschakeld terwijl ze vorig jaar nog de vierde ronde haalde. Afgelopen week bereikte ze de kwartfinale van het ITF-toernooi in Marseille.

Ook Kiki Bertens daalde licht. Zij ging van plaats 55 naar 59.

Aan de top van de ranglijst verstevigde Serena Williams haar eerste positie. Maria Sharapova, de verliezend finaliste van Roland Garros, raakte haar tweede positie kwijt aan Victoria Azarenka. Agnieszka Radwanska blijft vierde, Sara Errani vijfde.

Botsing kost Van der Garde vijf startplaatsen

Giedo van der Garde moet bij de komende Grand Prix in Groot-Brittanië vijf startplaatsen inleveren. Dat oordeelde de wedstrijdcommissie nadat de Nederlandse Formule 1-coureur zondag in Canada botste met Nico Hülkenberg, die hem wilde passeren. De voorvleugel van de Caterham-bolide kwam in de achterband van de Duitser terecht. Beide coureurs moesten de wedstrijd beëindigen na de crash.

De Nederlander moest zich na de race samen met Hülkenberg bij de stewards melden. Zij oordeelden dat de 28-jarige Van der Garde een straf verdiende. Hij werd niet alleen bestraft voor de botsing met de Sauber-coureur, maar ook voor het feit dat hij de blauwe vlaggen negeerde.

"Dit was een race om heel snel te vergeten", reageerde Van der Garde. "Het was een moeilijke dag vandaag, maar hier leer ik van. Dit laat ik achter mij en ga me verder voorbereiden op de komende race in Silverstone." De Grand Prix van Groot-Brittanië is op 30 juni.

Hoeveelheid files neemt verder af

De files op de Nederlandse wegen blijven afnemen. Tussen januari en april daalde de hoeveelheid files met 5,6 procent, schrijft minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) aan de Tweede Kamer.

Het aantal kilometer dat werd afgelegd daalde weliswaar licht (0,5 procent) maar de afname van de files komt volgens de bewindsvrouw vooral door de aanleg van meer rijstroken. Bovendien droeg een langdurige vorstperiode met sneeuw en gladheid voor een deel bij aan de omvang van de filezwaarte.

De schade aan de weg door het winterweer was deze winter iets groter dan vorig jaar. Van het totale wegoppervlak raakte 0,3 procent beschadigd, ten opzichte van 0,2 procent een jaar eerder.

Het aantal uren dat alle weggebruikers gezamenlijk extra hebben moeten reizen door files is ten opzichte van de vorige periode gedaald met 5,1 procent. Van mei vorig jaar tot en met april dit jaar komt het reistijdverlies uit met 43,7 miljoen uur.

De file top tien wordt nog steeds geleid door de A50 tussen de Waalbrug en knooppunt Ewijk. Naar verwachting is die in de volgende rapportage uit de top tien verdwenen vanwege de aanleg van de extra Waalbrug, die vorige maand in gebruik werd genomen.

VS wil uitlevering PRISM-held

Klokkenluider en held van het vrije volk Edward Snowden, die de omvangrijke en wereldwijde afluisterpraktijken van de Amerikaanse overheid onthulde en vervolgens naar Hong Kong vluchtte, moet worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Dat stelt de Republikein Peter King, die zitting heeft in de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden.

De 29-jarige Snowden 'moet onmiddellijk worden uitgeleverd (...) en de volle kracht van het recht ondergaan', zei King zondag. Volgens King vrezen de Amerikaanse inlichtingendiensten dat Snowden op zijn schuiladres in Chinees Hong Kong wordt opgepakt en uitgehoord door Chinese geheim agenten.

De Britse krant The Guardian, die het afluisterschandaal wereldkundig maakte, onthulde zondag op diens verzoek dat Snowden de bron van de berichtgeving is. De voormalige CIA agent en contractarbeider bij de Amerikaanse National Security Agency (NSA) hangt in zijn vaderland mogelijk een zware gevangenisstraf boven het hoofd. Uit eerdere gevallen van klokkenluiden blijkt dat ook vormen van marteling niet zijn uitgesloten.

Het Amerikaanse ministerie van justitie heeft een gerechtelijk onderzoek ingesteld naar het openbaren van de NSA-geheimen. ''Per onthulling kan de rechter hem tien tot twintig jaar celstraf opleggen'', meent advocaat Mark Zaid, die klokkenluiders in de VS bijstaat.

Hong Kong sloot in 1998 een uitleveringsverdrag met de VS. Of dat nog van kracht is sinds de voormalige Britse kolonie als betrekkelijk zelfstandig gebiedsdeel in China is opgegaan is onzeker.

Op Whitehouse.gov is een petitie gestart om Snowden generaal pardon te verlenen. Hoe lang de petitie blijft staan is onbekend. Wel is het noodzakelijk een account aan te maken om te kunnen stemmen, dus of het verstandig is daar je stem te laten horen valt te betwijfelen.

De NSA bleek via een project genaamd PRISM directe toegang te hebben tot de servers van onder meer Google, Youtube, Yahoo, Apple, Microsoft en Facebook en diens gebruikers op grote schaal in de gaten te houden. Hierbij werden per maand ruim 90 miljard documenten onderschept, opgeslagen en geanalyseerd, van onschuldige burgers wereldwijd.

Glennis Grace neukt geen barmannen meer

Glennis Grace is niet van plan om ooit nog eens een barman haar stal in te sleuren. "Ik ben ooit eens met een barman gegaan, het is af te raden", vertelt de 34-jarige 'zangeres' voor de camera van Novum Nieuws.

"Een barman heeft altijd hordes vrouwen om zich heen en je bent nooit van hem alleen", licht de brunette toe. Toch begrijpt ze wel dat de heren achter de bar vaak drukbezet zijn. "Hij moet natuurlijk wel zijn aandacht geven aan zo veel mensen tegelijk, dus dan kan er wel eens wat gebeuren."

Volgens Glennis gaat ze zich niet nogmaals aan een paarsgepunte lans van een barman laten rijgen. "Zeker niet", gaat ze verder. "Voorlopig hoef ik helemaal geen man. Ik ga het rustig houden. Lekker van mezelf, mijn kind, familie en vrienden genieten."

Niet alleen barmannen, ook dronken mensen staan op het zwarte lijstje van Glennis. "Ik houd helemaal niet van dronken mannen en vrouwen", aldus de Amsterdamse. Naar eigen zeggen wordt ze vaak genoeg lastig gevallen door beschonken types. "Nu ik bekender ben dan normaal, neemt het natuurlijk wel toe dat mensen aan je willen zitten of je lastigvallen wanneer je uitgaat. Mijn vrienden steken daar wel een stokje voor.

'Vreselijk dat het leerlingen van ons zijn'

De islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun is 'geschokt' dat op de Rotterdamse school eindexamens voor vwo, havo en vmbo zijn gestolen. "Het is vreselijk om te horen dat het om twee kinderen van onze school gaat", Dat zei bestuursvoorzitter Ayhan Tonca maandagochtend. Eerder al bleek het vwo-eindexamen Frans op de school te zijn ontvreemd.

De verdachten zijn een 18-jarig meisje uit Rotterdam en een 19-jarige jongen uit Maassluis. Beide leerlingen van Ibn Ghaldoun zouden dit jaar examen doen. Het meisje havo en de jongen vwo.

"Als een dief bij het eindexamen Frans blijkt te kunnen komen, dan hou je natuurlijk je hart vast", aldus Tonca. De sleutel van de kluis waarin de examens lagen opgeslagen bleek echter al sinds 2010 onvindbaar. Een echte verrassing zal het derhalve niet geweest zijn.

Op het Ibn Ghaldoun werden naar is gebleken meer examens ontvreemd. Welke gevolgen dit gaat hebben voor de diploma's van de afgelopen twee jaar is nog onduidelijk. Wel wordt er een uitgebreid onderzoek ingesteld naar de school die al eerder in het nieuws kwam nadat het honderdduizenden Euro's gemeenschapsgeld spendeerde aan snoepreisjes naar Mekka.

Toch Amerikaanse atoombommen in Volkel

Oud-premier Ruud Lubbers bevestigt dat er Amerikaanse kernwapens liggen onder de grond op vliegbasis Volkel. "Als je nu naar Volkel gaat, dan hebben we nog steeds onderdelen liggen die een functie vervullen in het nucleaire", zegt Lubbers in het tv-programma 'De Tijd Vliegt: De Koude Oorlog' van National Geographic. "Ik heb nooit gedacht dat die malle dingen daar nog steeds zouden zijn, want volgens mij is dat absoluut zinloos."

Lubbers kreeg, toen hij als vaandrig op Volkel werkte, begin jaren '60 voor het eerst te horen over de atoombommen. Hem werd door een kolonel gevraagd hoe het bestaan van de bommen op de basis geheim kon worden gehouden. Lubbers adviseerde naar eigen zeggen om "helemaal niets" te doen, "alleen die onderdelen door te nummeren" zodat ze niet op zouden vallen. "Zo is het ook gebeurd", aldus Lubbers.

Emile Ratelband wil even geen nieuwe relatie

Emile Ratelband zit niet te wachten op een nieuwe relatie. "Even niet", vertelt de 64-jarige positiviteitsgoeroe, die vorige week bekendmaakte te gaan scheiden van Moon, maandag in De Telegraaf. "Ik moet eerst te rade gaan bij mezelf waar ik een denkfout heb gemaakt."

"Ik kan het wel", zegt Ratelband over relaties. "Dit was pas mijn derde keer." Hij was 26 jaar getrouwd met Jenny. "En ik heb vier fantastische kinderen uit dat huwelijk: mijn dochter Minou en zoon Rolls, de tweeling die beiden nu al 36 jaar zijn en zoon Charles van 33 en mijn andere dochter Georgina van 22 jaar. En niet te vergeten dochtertje Beau Aimee, die alweer 11 jaar is uit mijn relatie met Sylvie. Ik ben een vader pur sang."

Ratelband is aangeslagen door de beschuldigingen van Moon. "Dat Moon beweert dat ik haar en de kinderen mishandel, is een dolksteek in mijn hart", vertelt hij. "Vreselijk gewoon. Het is het ergste wat je kan overkomen. Natuurlijk heb ik haar nooit geslagen. Ik ben misschien een beetje verknipt, maar niet zo erg dat ik dit soort dingen zou doen."

Volgens Emile blijkt uit een psychiatrisch rapport dat hij een grote mond heeft, maar een klein hartje. "Ik ben een man die in een huwelijk zijn mannelijke eigenschappen naar voren laat komen en misschien pas ik daarom niet meer in deze maatschappij."

'Faillissementen en massaontslag dreigen in zorg'

De voorgenomen hervormingen in de langdurige zorg leiden tot faillissementen en massaontslagen. Daarvoor waarschuwt zorgwerkgeversorganisatie Actiz maandag in de Volkskrant. Als de voorstellen van staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) worden doorgevoerd, halveert de omzet van zorginstellingen, aldus Actiz.

De werkgeversorganisatie baseert zich op een onderzoek van PwC. Gemeenten krijgen straks zestig procent van het huidige budget om thuiszorg uit te voeren. Een fors deel daarvan gaat straks op aan de salarissen van gemeenteambtenaren, is de vrees die Actiz in de Volkskrant uit.

Directeur van Actiz Ad Koster pleit in het dagblad voor 'meer regie' door het kabinet. Volgens hem is het beleid van de gemeenten te versnipperd. Actiz stelt verder in de Volkskrant dat gemeenten die minder geld te besteden hebben nog lagere prijzen willen afspreken met de zorginstellingen.

Staatssecretaris Van Rijn verdedigt zijn plannen voor de hervorming van de zorg maandag in de Tweede Kamer.

'Klas lijdt niet onder zorgleerling'

Kinderen scoren net zo goed in een klas met leerlingen die extra zorg nodig hebben als in een normale klas. Dat staat in een onderzoek van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), schrijft Trouw maandag.

Ouders, scholen en bonden uitten eerder hun zorgen over de gevolgen van de nieuwe wet op het passend onderwijs. Elke school is daardoor vanaf volgend jaar verplicht een passende plek te vinden voor een leerling, ongeacht capaciteiten en handicaps. Volgens de onderzoekers zijn die zorgen ongegrond.

'Gewone' kinderen scoren in een klas met 25 tot vijftig procent zorgleerlingen cognitief en sociaal-emotioneel net zo goed als kinderen in een klas met veel minder leerlingen met een speciale onderwijsbehoefte. "Het lijkt erop dat leerkrachten in staat zijn beide groepen kinderen in een klas goed te begeleiden", zegt onderzoeker Jaap Roeleveld in de krant.

De studie is bedoeld als nulmeting. Aan de hand van het onderzoek wordt de komende jaren gevolgd wat de effecten van de invoering van de nieuwe wet precies zijn.

Microsoft laat 20 nieuwe games zien op de E3

Microsoft heeft in zijn E3 line-up 20 games klaar staan om de wereld te veroveren. Tenminste, dat beweert Phil Spencer, hoge pief bij Microsoft. Hoeveel van deze games voor Xbox 360 en voor Xbox One zijn, wordt pas over tien uur bekend.

Ook heeft Phil het volgende te melden op Twitter over een andere Xbox One exclusieve game: "@HugodrAndrade E3 show is all games but we'll still have more exclusives to announce post E3. I expect GamesCom to be a good event." Daaruit kun je concluderen dat er tijdens GamesCom ook nog games onthuld gaan worden. FOK!games voorziet lange rijen in Duitsland. 

FOK! wat een weer... Wolkenvelden

Goeiemorgen! Het weer viel gisteren toch wel een klein beetje tegen. In een groot deel van het land overheerste de bewolking en scheen de zon maar mondjesmaat. In het zuidoosten waren er wel wat meer opklaringen aanwezig. In het uiterste zuiden viel er nog een enkele bui en in de vroege ochtend kwam het daar zelfs nog even tot onweer.

Vandaag hebben we een vergelijkbare dag als gisteren. Opnieuw lijkt de bewolking hardnekkig te blijven en is er voor de zon niet al teveel ruimte. Wat overigens niet wil zeggen dat het helemaal zonloos zal blijven. Op een paar plaatsen zou de zon wel even verrassend door kunnen breken. In Limburg is er nog steeds kans op een enkele bui, al dan niet met een donderslag erbij. Het is weer fris vandaag met maxima van 12 tot 21 graden. Zeker aan de kust is het gewoon kil te noemen. Er staat een zwakke wind die nog steeds in de noordhoek blijft hangen.

In de loop van de week gaat de wind eindelijk weer eens draaien en raken we die kille noordenwind voorlopig kwijt. De temperaturen lopen hierdoor iets op, maar echt heet zal het zeker nog niet worden. Vanaf woensdag kan het ook weer eens gaan regenen. 

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

RW
ADQ zocht in Wales de mooiste plekjes op, en zelfs daar kan de zon schijnen...

RW2
Er was veel te zien op en rond het water.

RW3
Oef... toch nog wat regen! 

Problemen online betalen ING verholpen

Klanten van ING kunnen weer betalingen verrichten via Mijn ING en via Ideal. Dat maakte de bank zondagavond bekend. Volgens ING werd de storing, die zaterdagnacht ontstond, veroorzaakt door onderhoudswerkzaamheden. De bank biedt excuses aan.

Vorige week kampte ING ook al met een storing. Toen lagen netwerkproblemen ten grondslag aan de problemen. In april was de bank diverse malen het doelwit van cyberaanvallen.

Jong Oranje door op EK

Spanje heeft zondag op het EK onder 21 van Duitsland gewonnen. In Netanya werd het 1-0 voor de Zuid-Europese ploeg. Door de zege is Spanje zeker van de halve finale, maar kan ook Jong Oranje zich op gaan maken voor de volgende ronde. Duitsland is net als Rusland na twee duels al uitgeschakeld.

Vrijwel de hele wedstrijd was Spanje de betere ploeg. De jonge Zuid-Europeanen kopieerden het spelletje van het grote Spanje en gaven Duitsland nauwelijks kans om mee te doen. Pas in de slotfase drong Duitsland meer aan om uitschakeling te voorkomen.

Vijf minuten voor tijd sloeg Spanje echter alsnog toe toen Alvaro Morata na een goede dribbel de 1-0 scoorde. Morata had Spanje ook tegen Rusland al naar de zege geschoten.

Woensdag spelen Spanje en Jong Oranje nog tegen elkaar om de eerste plaats in poule B. Duitsland en Rusland strijden dan om de eer.

[WTCC] Uitslagen races Moskou

Tom Coronel heeft aan het World Touring Car Championship-weekend in Moskou een tweede plaats in de eerste race overgehouden. In de tweede omloop eindigde de Nederlander buiten de punten. Kampioenschapsleider Yvan Muller benadrukte zijn kandidatuur voor de titel met een eerste en tweede plaats.

Race 1

Op een smal en bochtig circuit in Moskou begonnen Muller en Coronel in de eerste race vanaf de eerste startrij. Het duo reed de gehele race bij elkaar, waarbij Coronel sneller was, maar de Nederlander kon geen gaatje vinden om de Fransman te passeren.

De race werd na de eerste ronde geneutraliseerd vanwege een crash in de eerste bocht waarbij vier auto's gestrand waren. Niet veel later werd de race zelfs even gestaakt omdat een reddingsvoertuig van de organisatie ook weggesleept moest worden. Na de hervatting lag achter Muller en Coronel Norbert Michelisz op de derde plaats, met in zijn kielzog Rob Huff. James Thompson behaalde voor het thuisrijdende Lada een fraaie vijfde positie.

Race 2

Polesitter Mehdi Bennani was in de tweede race goed weg, maar zou de race niet winnen. Michel Nykjær wist de Marokkaan na een stevig gevecht te verschalken en de race te winnen. Bennani zou door een spin buiten de punten eindigen.

Coronel kende een goede start en klom al snel op naar een vierde positie. Een aanvaring met Thompson betekende het einde van de race voor de Brit en een plaats buiten de punten voor de Nederlander. Rob Huff en Muller profiteerden hiervan door op te klimmen naar de derde en vierde positie. Muller verschalkte eerst Huff en daarna Bennani om tweede te worden, voor Huff.

In het kampioenschap leidt Muller met een totaal van 246 punten, ruim voor Gabriele Tarquini die op 133 punten staat. Nykjær staat met 127 punten hier vlak achter. De Deen achterhaalde dit weekend James Nash die op 113 ataat. Coronel klom naar de zevende plaats met 88 punten.

U bestaat niet

Ten gevolge van logisch redeneren concludeerde ik als jong menneke, dat de enige persoon wier bestaan zeker was, ik zelf was. Mijn 'ziel', hersenen, gedachten, impulsen, indrukken, herinneringen – mijn persoon. Zelfs van mijn beste vriendjes en liefste broers en zussen, wist ik niet zeker of zij diezelfde ervaringen hadden. Ik kon het me eigenlijk ook helemaal niet voorstellen, dat in elk van die hoofden al (tientallen) jaren een individuele geest zou leven.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.