DNB: zes tot acht miljard extra bezuinigen

Redactie

De Nederlandse overheid moet zes tot acht miljard euro extra bezuinigen om volgend jaar te voldoen aan de Europese begrotingsregels. Dat blijkt uit de maandag verschenen halfjaarlijkse raming van De Nederlandsche Bank (DNB).

Zonder extra bezuinigingen loopt het begrotingstekort dit jaar op tot 3,5 procent en volgend jaar tot 3,9 procent. Dit komt onder meer doordat het kabinet meer moet uitgeven aan werkloosheidsuitkeringen en aan de zorg, terwijl er minder geld binnenkomt.

Nederland mag volgend jaar een begrotingstekort hebben van maximaal 2,8 procent, liet de Europese Commissie vorige maand weten. Het kabinet houdt vooralsnog echter vast aan de eerder afgesproken norm van drie procent.

Het kabinet heeft dit voorjaar met het sociaal akkoord besloten 4,3 miljard euro aan bezuinigingen uit te stellen, in de hoop dat de economie dit jaar zou aantrekken. Volgens DNB krimpt de economie juist sneller dan verwacht, met 0,8 procent in plaats van de verwachte 0,6 procent.

Het kabinet wil in augustus besluiten nemen over extra bezuinigingen. Daarbij wordt uitgegaan van cijfers van het Centraal Planbureau (CPB). Dat komt vrijdag met nieuwe voorspellingen over de economie.