AVRO steekt half miljoen euro in regionale kunst

De AVRO investeert vijfhonderdduizend euro in regionale kunst. Dat zei een woordvoerder van de omroep maandag. Ter gelegenheid van zijn negentigjarig bestaan richt de AVRO, samen met het Prins Bernhard Cultuurfonds, het AVRO Cultuurfonds op. Het startkapitaal van het fonds bedraagt een half miljoen euro en is beschikbaar gesteld door de omroep zelf.

Het AVRO Cultuurfonds steunt jaarlijks één kunstproject van een regionale kunstenaar. Per jaar wil het fonds ongeveer honderdduizend euro besteden aan een project, vertelt de woordvoerder.

De Verenigingsraad van de AVRO heeft het startkapitaal vrijgemaakt voor het fonds. "Het gaat niet om uitzendgeld, maar om kapitaal van de AVRO zelf", benadrukt de zegsman. De omroep hoopt dat ook particulieren, stichtingen en bedrijven het nieuwe fonds gaan steunen.

De kunstprojecten, op het gebied van onder meer beeldende kunst, fotografie, mode en podiumkunst, worden getoond in openbare ruimten. Zo kan een groot publiek de kunst zien en krijgen regionale kunstenaars een groot platform.

Volgend jaar fuseert de AVRO met de TROS. Wegens bezuinigingen op het mediabudget is de fusie noodzakelijk. De omroepen gaan samen verder onder de naam AvroTros.