Boeren stoppen met afknippen biggenstaart

Varkenshouders gaan stoppen met het afknippen van biggenstaarten. Dat stelt brancheorganisatie LTO maandag in het AD. De boeren komen daarmee tegemoet aan de wens van dierenwelzijnorganisaties.

De varkenshouders knippen de krulstaart van biggen nu na vier dagen voor ongeveer tweederde af. Zo voorkomen ze dat de dieren elkaar uit verveling of door ruimtegebrek in de staart bijten in de stal. Een direct verbod lukt nog niet, aldus LTO. Boeren moeten hun stallen en bedrijfsvoering eerst kunnen aanpassen.

Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) reageert in de krant opgetogen op de beslissing. "Het voorkomen van bijten is een pittige taak, maar ik ben blij dat de sector stappen zet om het dierenwelzijn te vergroten. De krulstaart zit er niet voor niets en karakteriseert het varken", aldus Dijksma.

Eerder beloofden varkenshouders al om biggen niet langer onverdoofd te castreren. Het is de bedoeling dat de beesten vanaf 2015 helemaal niet meer gecastreerd worden.

Dijksma maakte afgelopen weekeinde al plannen met de pluimveesector over het welzijn van kippen en hanen. Vanaf 2018 komt er een verbod op het afknippen van snavels, zo maakte ze zondag bekend.