FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 11 juni 2013

KNSB heeft goed gesprek met ijsbanen

De KNSB heeft dinsdagavond een 'goed en zakelijk gesprek' gevoerd met de drie ijsbanen die topsportaccomodatie willen worden van de bond. De schaatsbond sprak in Bunnik met vertegenwoordigers van het Heerenveense Thialf, de Icedôme in Almere en het Transportium uit Zoetermeer. Over de inhoud doet de bond geen uitspraken.

Eerder dinsdag liep een ultimatum van Icedôme nog af zonder dat de KNSB een ijsbaan aanwees. De Almeerders hadden gedreigd met een kort geding, maar het is onduidelijk of dat er nog komt.

De KNSB laat de plannen van de drie ijsbanen financieel doorlichten. Begin augustus wijst de bond dan een van de drie kandidaten aan om tien jaar lang topsportlocatie van alle onderdelen van de schaatssport te worden.

Super Mario 3D World uitgelegd

Nintendo heeft een Developer Direct online gezet waarin Koichi Hayashida, projectleider voor Super Mario 3D World, tekst en uitleg geeft over deze nieuwe 3D Mario-game. Hij vertelt onder andere wat de verschillen zijn tussen de vier speelbare personages.

Mario is de all rounder, Luigi kan hoger springen, Peach kan zweven en Toad is het snelst. In de multiplayermodi speel je tegen elkaar om zoveel mogelijk punten te verzamelen. Aan het eind van het level krijg je te zien wie de meeste punten heeft behaald. Competitieve co-op dus.

Ook vertelt Hayashida dat men tijdens de ontwikkeling van 3D Land voor 3DS in gedachten al bij de Wii U-versie zat. Vervolgens komt de nieuwe power-up, Cat Mario, aan bod. Zodra je Cat Mario wordt ren je op vier poten door het level en val je vijanden aan met je klauwen. De handigste feature zal echter het beklimmen van muren zijn. Hierbij moet je overigens wel rekening houden met het feit dat je niet onbeperkt kunt klimmen. Het beklimmen van de eindpaal in een level kun je gebruiken om extra levens te scoren.

De warp pipes in Mario-games zijn wereldberoemd, en in 3D World zullen een aantal pijpen doorzichtig zijn. Ze krijgen een extra dimensie als er munten of vijanden in zitten die je kunt tegenkomen. Tot slot kun je vuurballen door de doorzichtige pijpen gooien.

De Wii U GamePad kan tijdens het spelen gebruikt worden om vijanden of bewegende objecten tijdelijk te bevriezen. Daarnaast kun je via het touchscreen verborgen munten en blokken vinden. De gyro-sensors in de GamePad kunnen gebruikt worden om de camera te bewegen. Met de mogelijkheid om de camera te bewegen kun je gemakkelijker verborgen groene sterren vinden.

De makers van de game hebben het gevoel dat 3D World een mooie samensmelting wordt van alle goede ideeën uit voorgaande 3D Mario-games.

Algemene Beschouwingen week later

De Algemene Politieke Beschouwingen vinden dit jaar op 25 en 26 september plaats, een week later dan gebruikelijk. Dat heeft de Tweede Kamer dinsdag bepaald. De Kamerleden krijgen de stukken van Prinsjesdag later dan voorheen en willen daarom meer tijd om zich te kunnen voorbereiden.

Normaal vindt het belangrijkste debat van het parlementaire jaar, zoals de Algemene Beschouwingen vaak worden gezien, de woensdag en de donderdag na Prinsjesdag plaats. Dat zou dit jaar op 18 en 19 september zijn. Deze traditie bestaat trouwens nog niet heel lang, tot 1993 werden de Algemene Beschouwingen in de eerste weken van oktober gehouden.

Oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas (VVD) vindt het geen goed idee om Prinsjesdag, die op de derde dinsdag van september plaatsvindt, en de Algemene Beschouwingen een week uit elkaar te trekken. "Dat betekent eerst een week discussie in de media", twittert hij. "Verkeerde volgorde."

De Algemene Financiële Beschouwingen vinden op 1 oktober plaats.

Politie grijpt opnieuw in op Taksimplein

Op het Taksimplein in Istanbul heeft zich dinsdag een kat-en-muisspel afgespeeld tussen demonstranten en de oproerpolitie. Nadat de politie het plein in de ochtenduren had schoongeveegd namen duizenden demonstranten in de loop van de dag weer bezit van het plein. Tegen de avond greep de politie opnieuw in met traangas en waterkanon, maar opnieuw keerden de demonstranten terug.

Verscheidene mensen werden na de jongste botsingen in ambulances afgevoerd.

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft gezegd dat het geduld van de regering na twaalf dagen van protesten in Istanbul en andere steden opraakt. Erdogan liet maandag weten dat hij met vertegenwoordigers van de demonstranten zou gaan praten, maar dat gesprek, dat voor woensdag gepland stond, lijkt nu van de baan te zijn.

Erdogan verwerpt de beschuldiging dat hij zich steeds autocratischer gedraagt. Maar hij zegt dat de meerderheid van de Turkse kiezers achter hem staat en geeft aan dat zijn standpunt onwrikbaar is.

"Moeten wij soms voor hen op onze knieën en hun vragen 'ruim alsjeblieft jullie rotzooi op'? Ze mogen mij hard noemen, maar deze Tayyip Erdogan zal niet veranderen." Hij maakte duidelijk dat hij het gehad heeft met de demonstranten, die hij wegzette als vandalen en herrieschoppers die het aanzien van Turkije in het buitenland bezoedelen.

"Tot degenen op Taksim en elders die met oprechte gevoelens deelnemen aan de demonstraties zeg ik: ga weg en laat deze incidenten ten einde komen. Maar tot degenen die ermee door willen gaan zeg ik: het is voorbij. Van nu af aan dulden wij het niet meer. Wij zullen niet alleen een einde maken aan de acties, maar wij zullen ook de provocateurs en terroristen bij de nek grijpen en niemand zal er mee weg komen."

Erdogan heeft zijn eigen aanhang opgeroepen in het weekeinde in Istanbul en Ankara te demonstreren, om tegenwicht te bieden aan de onrust die volgens hem onderdeel is van een samenzwering tegen zijn regering. De demonstranten worden volgens hem 'gebruikt door bepaalde financiële instellingen, de rentelobby en mediagroepen, die de Turkse economie schade willen berokkenen en investeerders willen afschrikken'.

'Snijden in uitgaven raakt burgers ook'

Het is te makkelijk om te zeggen dat het kabinet bij de nieuwe bezuinigingsronde alleen in de overheidsuitgaven moet snijden en de lasten ongemoeid moet laten. "Met bezuinigingen in de AOW of eigen bijdragen in de zorg raak je de burger ook rechtstreeks in de portemonnee."

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) zei dat dinsdagavond in de Eerste Kamer. Hij reageerde op het pleidooi van enkele oppositiepartijen om de lasten niet verder te verhogen, omdat dit de koopkracht van de consumenten aantast en daarmee het vertrouwen in de economie ondermijnt.

Dijsselbloem vindt wel dat belastingverhogingen die slecht zijn voor de werkgelegenheid of het economisch herstel zo veel mogelijk achterwege moeten blijven bij de bezuinigingsronde voor 2014. Het kabinet moet dan waarschijnlijk 6 miljard extra bezuinigen om het begrotingstekort terug te dringen.

Sonic Lost Worlds kleine tweelingbroer

Sonic Lost World krijgt, naast een Wii U-versie, ook een Nintendo 3DS-versie. Deze 3DS-versie zal niet heel veel verschillen van de Wii U-versie wat betreft gameplay, maar er zullen wel nieuwe levels beschikbaar zijn. Er zijn ook nieuwe 'moves' beschikbaar. De verwachting is dat de game korter zal zijn dan de Wii U-versie. Maar Sonic Lost World 3DS mag er natuurlijk ook zijn.

Bekijk de trailer van de Nintendo 3DS-versie hieronder.

[Upd] Donkey Kong in de tropische vrieskou

De grote, onverwachte titel waar Retro Studios mee aan het werk was, is een Donkey Kong-titel. In Donkey Kong Tropical Freeze zullen we, naast de vertrouwde gameplay, ook met Dixie Kong kunnen spelen. Dit vrouwelijke aapje is bekend uit de voorgaande delen en kan haar gele staartjes als helicopterbladen gebruiken om je veilig te laten landen.

Bekijk de aankondigingstrailer van deze game hieronder.

Update 23.00 uur
De componist van de originele trilogie, David Wise, keert terug om de muziek voor Tropical Freeze te maken. Ook werd nog bekend dat er naast Donkey, Diddy en Dixie een vierde personage speelbaar zal zijn. Wie dat is (Kiddy?), wordt later bekendgemaakt.

Michael Bay gaat een Ghost Recon-film doen

Ubisoft gaat een film ontwikkelen voor Warner Bros. gebaseerd op hun actiegame Ghost Recon, die op haar beurt weer is gebaseerd op de boeken van de schrijver Tom Clancy. En wie hebben ze aangetrokken om de regie te voeren? Ons aller explosie-expert Michael Bay!

Jean Julien Baronnet, CEO van Ubisoft Motion Pictures, vertelt het volgende over de film: "Deze jongens behoren niet tot een specifieke organisatie. Ze bevinden zich op plekken waar Amerikaanse troepen niet horen te zijn. Het is een klein team met zeer sterke persoonlijkheden en zeer specifieke vaardigheden. Ze gebruiken wapens waarvan niemand van het bestaan weet, maar het is allemaal erg realistisch. Het is geen Sci-Fi."

Hoe Bay om zal gaan met dat realistische, toch een beetje zijn Achilleshiel, zal interessant zijn om te zien. Ghost Recon is overigens niet de enige film die Ubisoft momenteel ontwikkelt. Splinter Cell met Tom Hardy en Assassin's Creed met Michael Fassbender staan ook in de stijgers. 

Ghost Recon : Future Warfare
Screen uit de game Ghost Recon : Future Soldier

Final Fantasy X en X-2 trailer in HD

Tien jaar geleden konden we voor het eerst met Tidus en kornuiten de lange pelgrimstocht van Yuna beleven. Square Enix is zo trots op deze game, dat ze vorig jaar aankondigden dat ze zowel Final Fantasy X als Final Fantasy X-2 opnieuw in HD uitbrengen voor zowel PlayStation 3 als PlayStation Vita. 

Nu, op de E3, zien we voor het eerst bewegende beelden die veel gamers jaren geleden al zagen, maar dit keer met een zeer scherpe resolutie. Bekijk de eerste bewegende beelden van deze game in HD hieronder.

Mazelenuitbraak in Bijbelgordel

De zogenoemde Bijbelgordel, het gebied van Zeeland tot de Veluwe, kampt sinds eind vorige maand met een uitbraak van mazelen. Vooral rondom reformatorische scholen in de streken Land van Heusden en Altena, Bommelerwaard en Alblasserwaard hebben mensen de ziekte opgelopen, meldt het RIVM dinsdag.

Ook uit Zeeland en de Utrechtse Heuvelrug komen meldingen. Bij het instituut zijn dertig patiënten met mazelen bekend. Het zijn er waarschijnlijk veel meer omdat niet iedereen met mazelen zich bij de huisarts meldt. De RIVM denkt dat de ziekte zich de komende tijd gaat verspreiden omdat veel kinderen uit de Bijbelgordel om religieuze redenen niet zijn gevaccineerd tegen de ziekte.

De besmettelijke infectieziekte wordt veroorzaakt door een virus, dat wordt verspreid met hoesten en niezen. Een ziek kind kan wel tien mensen besmetten die niet tegen mazelen zijn ingeënt. De meest voorkomende ziekteverschijnselen zijn hoge koorts, verkoudheid, vlekken en rode ogen. De ziekte kan ook tot hersenontsteking of sterfte leiden, maar dat komt in ontwikkelde landen weinig voor.

De GGD'en hebben huisartsen en consultatiebureaus in het gebied op de hoogte gebracht over de uitbraken van de ziekte. Het RIVM houdt de verspreiding ervan in de gaten.

De afgelopen jaren waren er verschillende uitbraken van mazelen in Europa, ondermeer in Wales, Engeland en Frankrijk. De laatste mazelenepidemie in Nederland dateert van 1999/2000, die zich ook voornamelijk in de Bijbelgordel voltrok.

[WK kwalificatie] ArmeniŽ vernedert armetierig Denemarken

Denemarken heeft in eigen land een gevoelige nederlaag geleden tegen Armenië. In Kopenhagen werd het liefst 0-4 voor de verrassende bezoekers. Denemarken trad aan met gerenommeerde namen als Christian Eriksen, Dennis Rommedahl en Simon Kjaer, maar maakte vanaf het eerste fluitsignaal een zeer matige indruk.

Al binnen een minuut nam Armenië een verrassende voorsprong dankzij Yura Movsisyan, die scoorde op aangeven van Aras Özbiliz (ex-Ajax).Rommedahl had zijn land een minuut later alweer langszij kunnen helpen, maar de inzet van de RKC'er werd van de lijn gehaald. Een misser die Denemarken duur kwam te staan, want Özbiliz zorgde na negentien minuten zelf voor een nog grotere Deense achterstand. Onder een striemend fluitconcert zochten de Denen na 45 minuten de kleedkamer op.

Ook in de tweede helft bleef het spel echter pover. Kansen waren er wel degelijk, maar onder meer Rommedahl, Kjaer en Andreas Cornelius wisten het doel niet te vinden. De genadeklap kwam na een uur spelen, toen Yura Movsisyan vanuit een moeilijke hoek fraai voor 0-3 zorgde. Het slotakkoord was acht minuten voor tijd voor Henrikh Mkhitaryan.

De spelmaker van Shakhtar Donetsk tekende op fraaie wijze voor de 0-4 en kreeg zelfs applaus van de Deense fans. Na de pijnlijke afgang lijkt het WK voor Denemarken ver weg. De ploeg van bondscoach Morten Olsen heeft vier punten minder dan nummer twee Bulgarije en acht dan koploper Italië. 

Hockeyers winnen oefenduel van Spanje

De mannen van Oranje hebben de voorbereiding op de Hockey World League goed afgesloten. De ploeg van bondscoach Paul van Ass won dinsdagavond met 4-2 van Spanje. Jelle Galema opende score, na een assist van Billy Bakker. Vervolgens tilde Constantijn Jonker.  na wederom een voorzet van Bakker, de stand naar 2-0. Dit was tevens de ruststand.

Na rust zette Robbert Kemperman de 3-0 op het scorebord. Spanje kwam vervolgens terug tot 3-1, via een cornervariant die Andrés Mir Bel wist te benutten. Oranje bleef echter aanzetten en opnieuw was het Jonker die scoorde. De Zuid-Europeanen prikten er uiteindelijk nog een doelpunt in, die Mir Bel opnieuw op zijn naam mocht schrijven: 4-2.

Donderdag start de HWL voor Nederland. De mannen nemen het in het eerste duel om 20.00 uur op tegen Nieuw Zeeland.

[WK kwalificatie] Zweden moeizaam langs nietig FaerŲer

Zweden is in eigen land te sterk gebleken voor de Faeroer Eilanden. De Scandinaviërs kenden een moeizame avond. Het werd 2-0 en het land staat nu op een gedeelde tweede plaats met Oostenrijk en Ierland.

Met PSV-aanvaller Ola Toivonen in de gelederen speelde het thuisland een matige wedstrijd, maar won het wel dankzij twee treffers van sterspeler Zlatan Ibrahimovic. De aanvaller opende tien minuten voor rust de score en tekende vijf minuten voor tijd vanaf de strafschopstip voor de 2-0 eindstand.

Voormalig FC Groningen-verdediger Andreas Granqvist haalde het einde van de wedstrijd niet. De verdediger werd tien minuten voor tijd met een directe rode kaart van het veld gestuurd.

Christengek blijkt oplichter

Het leek ook bijna te mooi om waar te zijn: een doorgedraaide christen die met boekverbrandingen het Woord probeert te verspreiden. En het is dan ook niet waar. Gerda Tolsteyn blijkt een ordinaire troll te zijn die probeert om goedgelovige christenen geld afhandig te maken.

Gerda Tolsteyn kwam vorige week voor het eerst in de publiciteit toen ze het boek 50 Shades of Grey verbrandde en daarvan beelden op YouTube plaatste. Kort daarna volgde een tweede filmpje waarin het boek Inferno van Dan Brown in lichterlaaie gezet werd. Deze week werd een filmpje gepost over de verbranding van het boek Hex van Thomas Olde Heuvelt.

Op het FOK!-forum heeft Gerda Tolsteyn langere tijd geprobeerd om mensen te laten geloven in haar hoax. Tegelijkertijd probeerde ze mensen er via PM van te overtuigen dat er geld op haar rekening gestort moest worden. Ze vroeg daarbij om een minimaal bedrag van 35 euro. Vermoedelijk is er niemand zo stom geweest om daadwerkelijk geld over te maken.

Hoewel de teleurstelling bij velen groot zal zijn, kunnen we toch niet anders concluderen dan dat het in ieder geval grappig was zolang het duurde.

Ringo Starr schrijft kinderboek over Octopus's Garden

Ringo Starr gaat een kinderboek schrijven dat is gebaseerd op het Beatles-nummer Octopus's Garden. Het boek moet eind oktober in Groot-Brittannië in de winkels liggen. In de Verenigde Staten verschijnt het begin volgend jaar.

Octopus's Garden is een van de weinige nummers die Starr schreef. De drummer van The Beatles schreef het lied in 1968, een jaar later kwam het uit. Octopus's Garden staat op de plaat Abbey Road uit 1969.

Voor het kinderboek slaat Starr, die volgende maand 73 wordt, de handen ineen met illustrator Ben Cort. Hij voorzag eerder boeken als Aliens Love Underpants en Pirates Love Underpants van tekeningen.

Frans Duijts blijft Nederlands zingen

Frans Duijts is niet van plan afscheid te nemen van zijn Nederlandstalige repertoire. De volkszanger, die plannen heeft voor een Engelstalige plaat, noemt de Nederlandse muziek zijn 'hart en ziel'.

"Daar voel ik me als een vis in het water bij", vertelde Duijts dinsdagavond in RTL Boulevard. De zanger, die begon als Hazes-imitator, onthulde afgelopen weekeinde dat hij 'als probeersel' bezig is met een Engelstalig album. "Ik ga het niet uitbrengen. Het is echt alleen voor vrienden en kennissen", vertelde Duijts aan Sterren.nl

De zanger vertelde dinsdag dat die plannen mede voortkomen uit familiefeestjes. "Op feestjes komt altijd wel een liedje van Elvis Presley of een van mijn andere jeugdhelden voorbij."

Bouterse ontslaat nog meer ministers

Het is bijltjesdag in Suriname. Na het dinsdagochtend aangekondigde ontslag van twee ministers, blijft president Desi Bouterse wijzigingen doorvoeren in zijn regeringsploeg. Bouterse wil de hele operatie voor vrijdag afronden. Die dag vertrekt hij voor een bezoek aan Haïti.

Het Surinaamse dagblad De Ware Tijd meldt dat nu ook de minister van onderwijs op de schopstoel zit. Zij was eerder in een hevig conflict verwikkeld met de vicepresident over de aanschaf van nieuwe schoolboeken. "Ik ben niet op de hoogte. Mocht het zo zijn, dan is dat heel jammer", reageert de minister tegen de krant. Daarnaast zouden volgens bronnen van de krant twee bewindslieden onderling van plek ruilen.

Het nieuws over de ontslagronde kwam voor de hele regering als een totale verrassing. Zelfs vicepresident Robert Ameerali vertelt dat hij het besluit van Bouterse via de pers moest vernemen. Geen enkele nog zittende minister wil daarom al verklaringen over de ontslagen afleggen.

Intussen bevestigt Ginmardo Kromosoeto, ex-minister van ruimtelijke ordening, tegenover Surinaamse media dat hij zijn ministerfunctie inderdaad heeft neergelegd. Volgens hem werd hij daartoe niet gedwongen, maar deed hij dat vrijwillig. Een reden daarvoor noemt de voormalige bewindsman niet. Hij ontkent met klem dat hij maandagnacht door Bouterse werd gedwongen ontslag te nemen.

Ex-minister Ramon Abrahams, tot maandag nog minister van openbare werken, oud-militair én persoonlijke vriend van Bouterse, was niet bereikbaar voor commentaar.

De twee reeds ontslagen ministers waren dinsdagmiddag al niet meer aanwezig op de wekelijkse vergadering van de raad van ministers. Naar verluidt heeft wijdverspreide corruptie op hun departementen hun de das omgedaan. Bouterse beloofde bij zijn aantreden in 2010 om een 'kruistocht tegen corruptie' aan te gaan.

Het is niet de eerste keer dat Bouterse ministers ontslaat. Op het ministerie van ruimtelijke ordening, dat doorgaat voor het meest frauduleuze van allemaal, beten in drie jaar tijd al drie ministers hun tanden stuk. Vorig jaar werden in een ruk ook al eens vijf ministers ontslagen.

Mad Catz bevestigt Android-console

Mad Catz, bekend van accessoires voor gameconsoles, komt binnenkort met een eigen console. De M.O.J.O. Android Micro Console moet eind dit jaar in de winkel liggen en gaat met andere consoles de strijd aan om een plekje op je tv-meubel.

Qua hardware is er nog niets bekend, behalve welke aansluitingen er op het apparaat zitten: HDMI en USB via draad en WiFi en Bluetooth door de lucht. De console wordt geleverd met een 'kwaliteitscontroller' van Mad Catz genaamd C.T.R.L.R. welke vooral gekenmerkt zou worden door laag batterijverbruik.

Hoeveel de M.O.J.O. gaat kosten, en wat de precieze releasedatum is, is op dit moment nog niet bekend.

 

Google wil meer kwijt over geheime verzoeken NSA

Internetbedrijf Google vraagt de Amerikaanse regering toestemming om meer details bekend te mogen maken van geheime verzoeken van de overheid om informatie over e-mails en andere berichten die mensen online versturen.

Het verzoek staat in een brief die dinsdag aan minister van justitie Erico Holder en FBI-directeur Robert Mueller is gestuurd. Google wil berichten ontzenuwen dat het de geheime dienst NSA via een achterdeur toegang heeft verschaft tot grote hoeveelheden gegevens van zijn afnemers.

De berichten verschenen vorige week nadat een voormalige CIA-medewerker vertrouwelijke documenten had doen uitlekken volgens welke de NSA in de computers van Google en vele andere internetdiensten kon kijken om informatie over buitenlanders buiten de Verenigde Staten te verkrijgen. Google stelt dat het alleen op zeer beperkte schaal daaraan heeft meegewerkt.

[WK-kwalificatie] Japan bezegelt lot Irak in

Japan heeft er dinsdag voor gezorgd dat Irak zich niet meer kan plaatsen voor het WK van volgend jaar. De Japanners wonnen dinsdag uit bij Irak met 1-0 door een doelpunt van Shinji Okazaki vlak voor tijd. Het duel werd vanwege veiligheidsredenen in Qatar gespeeld.

Japan, dat zich al plaatste voor de titelstrijd volgend jaar in Brazilië, beëindigde de kwalificatie met zeventien punten uit acht duels. Australië, Oman en Jordanië strijden om de plaatsen twee en drie. De nummer twee gaat direct naar het WK, de nummer drie speelt tegen de nummer drie uit de andere poule. De winnaar van dat duel speelt vervolgens tegen de nummer vijf van Zuid-Amerika om één WK-ticket.

In de andere Aziatische poule is het WK onbereikbaar geworden voor Qatar door een 4-0 zege van Iran bij Libanon. De Libanezen waren al kansloos. Zuid-Korea (veertien punten), Iran (dertien punten) en Oezbekistan (elf punten) strijden in de laatste poulewedstrijden om twee startbewijzen voor het WK. Het land dat misgrijpt heeft nog een herkansing.

Vijf retro-consoles in ťťn

Op een E3 worden altijd de nieuwste consoles en games aangekondigd, maar zo nu en dan doen we ook een stapje terug in de tijd. Bijvoorbeeld met de Hyperkin Retron 5, een vijf-in-één-retroconsole die binnenkort te koop zal zijn.

De Retron 5 speelt NES-, SNES-, Megadrive- en GameBoy (Advance)- games. Het vijfde type is Famicom-games, de Japanse NES. De gleuf voor Famicom is anders dan die van de NES. Retron 5 heeft geen moeite met SNES en Super Famicon in één gleuf, dat pas schijnbaar wel. Het systeem werkt mogelijk op een aangepaste Android ROM, maar de makers wilden dit niet bevestigen noch ontkennen. De exacte werking is nog onbekend op dit moment, maar het apparaat speelt enkel vanaf je cartridges.

Er kunnen verschillende controllers aangesloten worden, elk heeft een eigen port. Het systeemmenu kan met elke controller bediend worden. Het lastige is volgens Engadget wel dat de betreffende controllers geen 'home'-knop hebben zoals de huidige controllers hebben. Hierdoor is het terugkeren naar het menu wat lastig; er moet een knoppencombinatie gebruikt worden die voor elke controller anders is.

De Retron 5 is nog niet helemaal klaar, er wordt nog wat bijgeschaafd. Het uiterlijk zal waarschijnlijk niet meer veranderen. Je kunt het apparaat via HDMI aansluiten op je tv en er zit ook een gleuf voor SD-kaartjes in het apparaat. De mogelijkheid om SD-kaarten te lezen wordt mogelijk nog geschrapt en dev-lit-only.

Hyperkin wil de Retron 5 aan het eind van de zomer gaan verkopen voor minder dan 100 dollar. Of het systeem ook naar Europa komt is nog niet bekend.

PRISM-klokkenluider Snowden ontslagen

Edward Snowden, de man die geheime afluisterprogramma's van de Amerikaanse overheid aan de grote klok hing, is maandag door zijn werkgever, Booz Allen Hamilton, ontslagen. Volgens het bedrijf heeft hij de gedragscode voor het personeel en het bedrijfsbeleid geschonden. Hij verdiende 122 duizend dollar (ruim 92 duizend euro) per jaar en was nog geen drie maanden in dienst.

Booz Allen Hamilton levert consultingdiensten, technische ondersteuning en analyse aan Amerikaanse overheidsdiensten en departementen. Vorig jaar werd 98 procent van de omzet van 5,9 miljard dollar (4,4 miljard euro) gehaald uit contracten voor de Amerikaanse overheid. Driekwart van zijn 25 duizend medewerkers hebben veiligheidsmachtiging van de overheid, de helft heeft 'top secret'-machtiging.

Snowden werkte eerder voor de CIA. Net als veel andere overheidsmedewerkers die voor particuliere bedrijven gaan werken kon hij zijn veiligheidsmachtiging behouden. Met een dergelijke machtiging krijgen mensen toegang tot kantoren, dossiers, berichten en computernetwerken die voor het publiek afgeschermd zijn. Snowden zegt dat hij de laatste documenten heeft gedownload toen hij voor Booz Allen werkte bij een vestiging van de geheime dienst NSA in Hawaï.

Het Amerikaanse ministerie van justitie onderzoekt of Snowden vervolgd kan worden. De Republikeinse voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigde, John Boehner, heeft Snowden 'een verrader' genoemd. Daniel Ellsberg, die in 1971 geheime documenten van het Pentagon over de Amerikaanse rol in Vietnam naar The New York Times en andere kranten lekte, zegt echter dat Snowden de 'belangrijkste onthulling' uit de Amerikaanse geschiedenis heeft gedaan.

Squashers verliezen van Pakistan op WK

De Nederlandse squashers hebben dinsdag hun derde pouleduel op het WK in het Franse Mulhouse verloren. Pakistan bleek met 2-1 te sterk. Laurens-Jan Anjema won met 11-4, 11-5, 11-5 van Nasir Iqbal, maar Bart Ravelli en Sebastiaan Weenink verloren. Ravelli boog voor Farhan Mehboob met 5-11, 7-11, 8-11, Weenink redde het tegen Farhan Zaman net niet: 9-11, 10-12, 12-10, 7-11.

Door de nederlaag eindigt Oranje als derde in de poule achter Frankrijk en Pakistan. De Nederlandse mannen zijn daardoor veroordeeld tot het spelen om de plaatsen zeventien tot en met 32.

Sulejmani voor vijf jaar naar Benfica

Miralem Sulejmani verruilt Ajax voor Benfica. De Serviër, die bij Ajax door een aflopend contract gratis weg kon, tekent in Lissabon een contract voor vijf seizoenen, meldden de Portugezen. Ajax haalde de nu 24-jarige aanvaller in 2008 voor 16,25 miljoen euro van sc Heerenveen.

Het huwelijk tussen Sulejmani en Ajax was nooit gelukkig. Coach Marco van Basten trok de Serviër aan, maar de vorm die hij in Friesland had, haalde hij geen moment. In zijn tweede seizoen moest Sulejmani het daarom vooral doen met invalbeurten. Onder Frank de Boer werd hij weer een basisklant, maar toen hij weigerde bij te tekenen werd hij naar het tweede verbannen.

In totaal speelde Sulejmani 103 competitiewedstrijden voor de Amsterdammers. Daarin scoorde hij 29 doelpunten.

[WK kwalificatie] Finland geeft kostbare winst uit handen

Finland is er niet in geslaagd om de achterstand met Frankrijk te verkleinen tot twee punten. De Scandinaviërs gaven op bezoek bij Wit-Rusland een driepunter weg (1-1). Finland boekte vorige week een belangrijke overwinning op Georgië, waardoor het bij een driepunter op Wit-Rusland weer volledig mee kon doen om de tweede plaats in groep I. 

Na 24 minuten opende Schalke 04-aanvaller Teemu Pukki de score namens de bezoekers. Lange tijd leek Finland een nipte overwinning mee te nemen uit Minsk, maar vijf minuten voor tijd ging het alsnog mis.

Dmitriy Verkhovtsov bezorgde Wit-Rusland alsnog een punt, waardoor nummer drie Finland de achterstand op nummer twee Frankrijk slechts verkleint tot vier punten. Wit-Rusland blijft laatste met vier punten uit zes wedstrijden.

Duel Rus gestaakt in Neurenberg

De eersterondepartij van Arantxa Rus bij het WTA-toernooi in het Duitse Neurenberg is vanwege de invallende duisternis gestaakt. De Monsterse en haar tegenstandster Jelena Jankovic (1) konden daarom na een set terug de kleedkamer in. Jankovic won de eerste set met 6-4.

Rus kreeg in haar eerste twee opslagbeurten al telkens een breakpunt tegen, maar werkte dat beide keren weg. De derde keer dat de Nederlandse serveerde ging het wel mis, maar Rus toonde veerkracht en maakte de achterstand gelijk ongedaan.

Jankovic brak vervolgens opnieuw en kwam op 5-3 voor, maar weer had Rus een antwoord klaar. Toen de Monsterse op 5-4 serveerde om in de set te blijven werkte ze liefst vijf setpunten van Jankovic weg en liet ze kansen liggen om op gelijke hoogte te komen. Uiteindelijk was het zesde setpunt van de Servische wel raak.

De wedstrijd wordt vermoedelijk woensdag uitgespeeld. Het speelschema voor de woensdag van het Duitse graveltoernooi is echter nog niet bekend.

Asielzoekers Rotterdam opnieuw in hongerstaking

In het detentiecentrum in Rotterdam zijn opnieuw asielzoekers in hongerstaking gegaan. Sinds maandag weigeren vluchtelingen op alle afdelingen hun voedsel, meldt de Werkgroep Deportatieverzet dinsdag. Om hoeveel hongerstakers het gaat is niet duidelijk.

Vorige maand gingen ook meerdere asielzoekers in Rotterdam en Zeist in hongerstaking. De meesten aten aan het einde van de maand weer. Drie overgebleven weigeraars werden vanwege hun verzwakte toestand overgebracht naar het Justitieel Medisch Centrum in Scheveningen, waar ze volgens de werkgroep nog steeds liggen.

De eisen van de vreemdelingen zijn volgens de werkgroep onveranderd, omdat de regering er vorige maand niet op in is gegaan. Ze willen vrijheid en bescherming.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie was dinsdagavond niet direct bereikbaar voor commentaar.

Barbie en Michael tellen voortaan tot tien

Barbie en haar man zijn door hun manager op de vingers getikt. "Hij zei: ik weet dat het soms moeilijk is, maar tel even tot tien voordat je reageert, want je staat meteen in de schijnwerpers", vertelde Michael van der Plas aan RTL Boulevard over het advies dat hij en zijn vrouw Barbie kregen.

"Ik en Samantha zijn recht voor je raap", ging Michael verder over zichzelf en zijn echtgenote, die werd geboren als Samantha de Jong. "Wij denken niet, wij zeggen gelijk. Dat is af en toe wel een probleem."

Barbie kon haar nieuwe levenswijze maandag al in de praktijk brengen. Dochtertje Angelina werd op de kinderboerderij lastiggevallen. "Een of andere vent zei tegen Samantha: wil je even het rokje van Angelina uittrekken en mag ik haar even duwen", weet Michael. "Hij was alle moeders aan het lastigvallen. Samantha heeft aangifte gedaan, ik vind dat ze goed gehandeld heeft. Ze heeft tot tien geteld."

Teaser The Hobbit - The Desolation of Smaug

De eerste teaser trailer van The Hobbit: The Desolation of Smaug is zojuist door Warner Bros. op YouTube geplaatst.

In deze eerste beelden van de tweede film in dit drieluik van Peter Jackson, maken we kennis met de nieuwe karakters van deze film. Tevens zien we held Legolas (Orlando Bloom) uit The Lord of the Rings trilogie terugkeren en zien we meer dan verwacht van Smaug. Sterker nog, we zien zijn hele kop.

Snel genieten dus!

The Hobbit: The Desolation of Smaug is vanaf 11 december in de bioscopen te zien, in IMAX, 3D, HDR, OMG, WTF en BBQ.

Man (21) overleed aan vervuilde xtc

De 21-jarige man uit Den Bosch die zondag in zijn ouderlijk huis overleed had waarschijnlijk xtc geslikt met daarin de levensgevaarlijke stof PMMA. De Brabantse verslavingszorginstelling Novadic-Kentron sluit niet uit dat meer van deze pillen op de markt zijn gebracht en waarschuwt voor het gebruik van beige pillen met een doodshoofd.

In het huis van de man werden tientallen pillen met PMMA gevonden, laat de politie dinsdag weten. De stof wordt soms in plaats van MDMA, de werkzame stof in xtc, in pillen verwerkt zonder dat gebruikers het weten. De stof is gevaarlijk omdat die langzaam in werking treedt en bij een kleine hoeveelheid al een overdosis kan optreden.

Mensen die in het bezit zijn van beige xtc-pillen met een doodshoofd wordt opgeroepen ze anoniem te laten testen via Novadic-Kentron. De instelling raadt mensen af de pillen te slikken. Via een flyeractie in Den Bosch en andere Brabantse steden hoopt de instelling jongeren te waarschuwen voor de pillen.

Eerder deze maand overleed in Tilburg al een meisje van 17 mogelijk als gevolg van xtc-gebruik. Een man werd onwel. Het is niet duidelijk of zij ook vervuilde pillen hebben geslikt.

Limburger probeert auto met peuter te stelen

Een man uit Weert heeft dinsdagmiddag in Ede geprobeerd een auto mee te nemen met daarin een 3-jarig meisje. Agenten konden voorkomen dat de 32-jarige man ervandoor ging en hielden de man aan, meldt de politie.

De politie kreeg rond 14.45 uur een melding over het incident, dat plaatsvond op de Valkestein. Agenten die gingen kijken zagen een vrouw die probeerde te voorkomen dat een man er met haar auto en kind vandoor ging en grepen in.

Volgens de politie was de Limburger verward. Deskundigen zijn ingeschakeld om zijn geestelijke gesteldheid te beoordelen.

Ambrosini na achttien jaar weg bij Milan

Het lijkt de week van de clubiconen te worden. Na David Albelda, die na zeventien jaar Valencia een nieuw avontuur aan zal gaan, vertrekt Massimo Ambrosini na achttien seizoenen bij AC Milan. De inmiddels 36-jarige middenvelder gaat op zoek naar een nieuwe club.

Dit liet vice-voorzitter Adriano Galliani van de ploeg vandaag weten. "Onze wegen scheiden, aangezien Massimo zijn contract niet wil verlengen", aldus Galliani. Ambrosini kwam in 1995 bij Milan, dat hem destijds overnam van AC Cesena. Sindsdien won hij met de rossoneri onder meer vier landstitels, één Coppa Italia en twee Champions Leagues.

Ook bij Internazionale lijkt er een speler te vertrekken met een lang dienstverband. Dejan Stankovic, al tien jaar in dienst bij Inter, zou in gesprek zijn over ontbinding van zijn contract. De Servische middenvelder kampte afgelopen seizoen met veel blessureleed en speelde daardoor slechts drie competitiewedstrijden.

Stankovic wordt in de Italiaanse media in verband gebracht met een terugkeer naar Lazio Roma. Ook een aantal clubs uit de Amerikaanse MLS zouden dingen naar de diensten van de middenvelder.

'Gevaarlijke wurgslang' Asperen gevangen

De 'wurgslang' die maandag in het Gelderse Asperen was gesignaleerd is dinsdagmiddag gevangen. Het blijkt, zoals deskundigen al dachten, te gaan om een forse ringslang. Dat twittert de wijkagent die eerder veel commotie veroorzaakte door te reppen over een anaconda.

De wijkagent verspreidde maandag via Twitter een foto van de anderhalf tot twee meter lange slang. Die had hij van een buurtbewoner gemaild gekregen. Hij waarschuwde ook dat de 'wurgslang' gevaarlijk kon zijn voor dieren en kinderen.

De dierenambulance heeft zich over de slang ontfermd.

[EK<21] IsraŽl uitgeschakeld ondanks driepunter

Ondanks een 1-0 overwinning op Jong Engeland zit het EK onder 21 erop voor gastland Jong Israël. Jong Noorwegen heeft zich ternauwernood verzekerd van een plaats in de halve finales van het EK. Tot de laatste minuut leek het Scandinavische land zelfs groepswinnaar te worden.

Jong Israël - Jong Engeland
Voor Engeland zat het EK er al na twee wedstrijden op, maar Israël maakte bij een overwinning op The Three Lions nog volop kans op plaatsing voor de halve finales. Het gastland maakte dan ook een gemotiveerde indruk en had negentig minuten lang een overwicht.

Het duurde echter pas tot de tachtigste minuut totdat de score werd geopend. Vanaf de rand van de zestien trof Ofir Krieff doel met een schot in de benedenhoek: 1-0. Het bleek de enige treffer van de avond. De vreugde van Israël was echter van korte duur. Al snel werd bekend dat Noorwegen met 1-1 gelijk had gespeeld tegen groepswinnaar Italië, waardoor niet Isräel, maar het Scandinavische land doorstroomt naar de laatste vier.

Jong Noorwegen - Jong Italië
Noorwegen wist dat het aan een punt tegen het al geplaatste Italië genoeg had voor een plaats in de halve finale van het EK. Bij een nederlaag was de ploeg afhankelijk van het resultaat tussen Israël en Engeland. Zover kwam het echter niet.

Italië kreeg in de eerste helft de beste kansen op een treffer, maar Nicola Sansone had het vizier tot twee keer toe niet op scherp staan. In de tweede helft leek het duel lange tijd op een doelpuntloos gelijkspel uit te draaien, maar in de laatste minuut kwam daar alsnog verandering in.

Stefan Strandberg werd neergelegd in het strafschopgebied, waardoor de Noren een penalty te nemen kregen. Strandberg posteerde zich zelf achter de bal en schoot raak: 1-0. Een overwinning leek aanstaande, maar Andrea Bertolacci kroonde Italië met een late gelijkmaker alsnog tot groepswinnaar.

Vettel tot 2015 bij Red Bull

Sebastian Vettel rijdt ook de komende twee seizoenen voor Red Bull. De 25-jarige Duitser heeft zijn contract bij de Formule 1-renstal verlengd, maakte het team dinsdag bekend. Dat was enkele dagen nadat Vettel in Canada zijn derde grand prix van het seizoen won.

Vettel won de afgelopen drie wereldtitels in de Formule 1. De Duitser, die in 2009 voor Red Bull ging rijden, won in zijn loopbaan 29 races en stond 51 keer op het podium. Hij mocht 39 keer van poleposition starten.

Ook dit seizoen staat Vettel weer bovenaan in het kampioenschap. Hij heeft een voorsprong van 36 punten op Ferrari-coureur Fernando Alonso.

Dťmare sprint naar dagzege Zwitserland

De Fransman Arnaud Démare heeft dinsdag de vierde etappe van de Ronde van Zwitserland gewonnen. De renner van FdJ bleef na een kleine 175 kilometer in finishplaats Buochs Matthew Goss (Orica-Greenedge) net voor. Tyler Farrar (Garmin-Sharp) en John Degenkolb (Argos-Shimano) einidgden als derde en vierde.

Démare zat op 250 meter van de streep nog in vijfde positie, maar de Fransman had het routeboek goed gelezen. Vlak voor de laatste bocht koos hij de linkerkant en glipte als eerste de bocht in. Niemand had daar meer een antwoord op.

In het algemeen klassement blijft Mathias Frank (BMC) de leider. Hij heeft 23 seconden voorsprong op Roman Kreuziger (Saxo Bank). Blanco-renner Bauke Mollema blijft zesde.

J,Verhoek verhuist naar Sankt Pauli

John Verhoek zet zijn loopbaan voort bij FC Sankt Pauli. Dat maakt de Hamburgse club, die in de Tweede Bundesliga uitkomt, dinsdag bekend. Verhoek komt over van het Franse Stade Rennes waar hij sinds begin 2011 speelde. Hij tekent een driejarig contract bij Sankt Pauli. Verhoek had nog een contract tot 2015 in Frankrijk

Afgelopen seizoen speelde de 24-jarige aanvaller, de broer van Feyenoorder Wesley Verhoek, ook al in Duitsland. Toen had Rennes hem aan FSV Frankfurt verhuurd. Voor die club scoorde hij in de Tweede Bundesliga acht keer in 24 duels. Eerder speelde Verhoek in Nederland voor FC Dordrecht en FC Den Bosch.

Verhoek koos bewust voor Sankt Pauli, zegt hij in een reactie. "Ik had een aantal andere opties, maar had bij Sankt Pauli vanaf het begin een goed gevoel." Dat had hij al toen hij met Frankfurt op bezoek kwam. "Na de wedstrijd zei ik tegen mijn vrouw dat ik hier wilde spelen."

Van Ass: "Heb deelname aan de HIL niet verboden"

De Hockey India League lijkt dit seizoen ongunstig te vallen voor de Nederlandse toppers. De lucratieve Indiase competitie loopt van 23 januari tot en met 23 februari, zo werd vorige week bekend. Bondscoach Paul van Ass zet zijn vraagtekens bij deelname van zijn spelers aan de HIL. Maar van een dwingend negatief reisadvies is geen sprake.

Hoewel de hockeyzomer nog moet komen, weten we nu al dat er een drukke winter aankomt. Niet alleen vindt begin 2014 de tweede editie van de HIL plaats, ook wordt kort daarvoor (van 10 tot en met 18 januari) de finaleronde van de Hockey World League in New Delhi gespeeld. Nederland is hiervoor overigens nog niet geplaatst. "Vanaf 15 december gaan we op trainingskamp", zegt Van Ass. "We blijven dan een tijdje bijeen, waardoor Kerst en Oud en Nieuw niet thuis worden gevierd."

Een blik op de internationale kalender laat zien dat Oranje van 3 tot 5 januari een toernooi in Barcelona heeft. Volgens de wereldhockeybond zijn Spanje, België en Duitsland daar de tegenstanders van Nederland. Vijf dagen na afloop van de eindronde van de HWL begint de Indiase competitie. Als Oranje zich plaatst voor de finale van de Hockey World League lijkt de agenda voor de spelers overal te raken.

"Je hebt een rustmoment nodig als je die finaleronde van de HWL speelt", stelde Van Ass maandag in Rotterdam. "We hebben het hier in de groep over gehad. Ik heb deelname aan de HIL niet verboden. Maar ik heb de jongens er wel op gewezen dat je in het grotere plaatje niet goed uitkomt, wanneer je in één keer doortrekt."

Maar wanneer internationals door hun club drie weken worden vrijgesteld van verplichtingen, dan trekt Van Ass zijn handen ervan af. "Dan is het niet mijn zaak, dan gaat het tussen de speler en zijn club. Krijgt een international die weken niet vrijaf, dan is mijn advies dat je niet naar de HIL kan gaan. Iedereen heeft nu wel gevoeld dat er een rustperiode in een seizoen moet zitten." Of clubs de mogelijke deelnemers inderdaad pauze geven na de HIL, valt te betwijfelen. Op de slotdag van de Indiase competitie start namelijk de tweede seizoenshelft van de Hoofdklasse.

'Kans landelijke ongeldigheid nihil'

De kans is 'nihil' dat er woensdag gestolen examens landelijk ongeldig zullen worden verklaard. Dat meldde de Onderwijsinspectie dinsdag. "We kijken nu vooral of examens op enkele scholen opnieuw gemaakt zouden moeten worden. Maar zelfs dat is lang niet zeker", aldus een woordvoerder.

De inspectie focust zich (nog) niet op individuele kandidaten die mogelijk iets met de diefstal te maken hebben. "Maar als uit bijvoorbeeld politieonderzoek gegevens van individuele leerlingen naar voren komen, dan zou dat natuurlijk tot individuele sancties kunnen leiden. Wij richten ons nu echter vooral op schoolniveau."

City neemt Navas over van Sevilla

Manchester City heeft zich officieel verzekerd van de diensten van Jesús Navas. De Spanjaard komt over van Sevilla

De transfer hing al een tijdje in de lucht, maar was nog niet officieel beklonken. City, dat twintig miljoen eur overmaakt, maakt de transfer wereldwijd via de clubwebsite. Navas speelt komend weekend eerst nog met Spanje om de Confedarations Cup, maar sluit na het toernooi aan bij zijn nieuwe club.

"Ik ben erg trots om deel uit te mogen maken van dit team", laat Navas in een reactie weten. "City is de afgelopen jaren erg succesvol geweest en ik wil mijn spel hier verder ontwikkelen. De club heeft veel vertrouwen in mij en dat wil ik uitbetalen op het veld."

Navas speelde tot dusver 23 wedstrijden voor het Spaanse nationale elftal, met wie hij het WK in 2010 en het EK in 2012 won. Voor Sevilla kwam de aanvallende middenvelder 393 keer uit, waarin hij 34 doelpunten maakte.

Ziekenhuizen moeten sterftecijfers publiceren

Alle ziekenhuizen moeten de sterftecijfers openbaar gaan maken. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) meldt de Tweede Kamer dinsdag dat zij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat vragen om hier regels voor te maken.

De meeste ziekenhuizen maken hun sterftecijfers sinds enige jaren openbaar, maar Schippers vindt het nu tijd dat alle ziekenhuizen dit gaan doen. "De kwaliteit van de geleverde zorg moet transparant zijn voor de patiënt. Het is niet meer acceptabel dat ziekenhuizen niet open zijn over hun cijfers", aldus Schippers. De bewindsvrouw zet in haar brief aan de Kamer uiteen hoe zij de patiëntveiligheid verder wil verbeteren.

Ziekenhuizen moeten sterftecijfers publiceren
Ziekenhuizen moeten sterftecijfers publiceren (Foto: ANP)

TMG vereenvoudigt organisatie

De Telegraaf Media Groep (TMG) gaat reorganiseren. Het bedrijf wil zich vooral richten op het versterken van de belangrijkste merken en de exploitatie ervan. Dat maakte TMG dinsdag nabeurs bekend. Het is nog te vroeg om iets te zeggen over kostenbesparingen of arbeidsplaatsen die verdwijnen, zei topman Cees van Steijn in een verklaring.

TMG gaat er wel van uit dat het aantal arbeidsplaatsen bij TMG de komende jaren blijft dalen. "En daar gaan we nu dan ook al rekening mee houden bij de uitwerking van de plannen", aldus Van Steijn. Volgens hem is een daling van de kosten noodzakelijk om de toekomst van het bedrijf te waarborgen.

In het eerste kwartaal van dit jaar steeg de winst van TMG met 87 procent naar 2,8 miljoen euro, vooral door kostenbesparingen. De omzet daalde met tweeënhalf procent. Vooral de papieren media en Hyves hadden een negatieve invloed op het resultaat. In 2012 leed TMG een verlies van zestien miljoen euro.

Van Steijn nam in april het stokje over van bestuursvoorzitter Herman van Campenhout, die opstapte, vanwege een verschil van inzicht over het 'te voeren beleid'. De strategie die Van Campenhout inzette, is volgens Van Steijn 'ingehaald door de omstandigheden in de markt'.

Een vereenvoudigde organisatiestructuur waarin sterke merken centraal staan, moet leiden tot meer snelheid en ondernemerschap. "We gaan naar een organisatie waar vanuit een punt gestuurd wordt op alle activiteiten die bijdragen aan het succes van een titel", legt Van Steijn uit. Als voorbeeld noemt hij De Telegraaf. "Die krijgt zelf de regie op alle kanalen waarmee de krant zich manifesteert: krant, site, video en mobiel."

De organisatie bestaat straks uit vijf centrale bedrijfsonderdelen die direct door de raad van bestuur worden aangestuurd. Het gaat om landelijke printtitels, regionale en lokale titels, niet aan landelijke printtitels gekoppelde internetactiviteiten zoals GeenStijl en haar subsites, Sky Radio Group en een apart bedrijf waarin de drukkerij en distributie samenkomen.

De plannen worden deze zomer uitgewerkt. Bij de bekendmaking van de halfjaarresultaten op 15 augustus gaat het bedrijf in op de stand van zaken.

'Jacksons willen Paris niet bij moeder'

De familie Jackson wil niet dat Debbie Rowe de voogdij over Paris krijgt. De 15-jarige dochter van Michael Jackson deed onlangs een zelfmoordpoging, een rechter laat haar thuissituatie onderzoeken.

Volgens geruchten wil Debbie Rowe, de moeder van Paris, voogd van haar dochter worden als Paris dat wil. Rowe deed bij haar scheiding van de King of Pop in 1999 afstand van haar rechten als moeder en zag haar kinderen jarenlang niet. Paris en Debbie hebben echter sinds kort weer contact.

De familie Jackson voelt echter helemaal niets voor Rowe als voogd, vertellen bekenden van de familie aan entertainmentwebsite TMZ. De nabestaanden van de in 2009 overleden zanger vertrouwen Rowe niet, weet een ingewijde. "Als haar intenties goed waren, zou ze wel contact op hebben genomen met de familie."

Michaels moeder Katherine en zijn neef TJ hebben momenteel de voogdij over de 16-jarige Prince, de 15-jarige Paris en de 11-jarige Blanket. Paris sneed zichzelf vorige week in de polsen en nam een overdosis pillen, mogelijk omdat ze het moeilijk heeft met haar thuissituatie.

Paris werd zaterdag overgebracht naar een ander ziekenhuis. Ze ligt nu in het hospitaal waar haar vader stierf. Er doen geruchten de ronde dat de tiener vrijdag naar huis mag, maar andere bronnen spreken dat weer tegen.

FOK!filmtips van de dag: Lara Croft: Tomb Raider

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK! 

Abigail Clayton leeft alleen. Heel alleen. In feite heeft de aantrekkelijke erfgename haar loft in Manhattan al bijna twee decennia niet meer verlaten. Op haar achttiende verjaardag, de dag dat ze haar gigantische erfenis ontving, heeft Abigail, dochter van een rijk industrieel, zich afgezonderd van de priemende ogen van de pers en de bemoeizucht van haar familie. Gedurende al die jaren van zelfopgelegd isolement heeft Abigail slechts met twee mensen contact: de conciërge Klandermann en Dr. Raymond Fontaine, een oude familievriend. Wanneer haar bejaarde buurvrouw sterft, stelt, rechercheur Frank Giardello een onderzoek in.

Abigail krijgt het op haar zenuwen wanneer hij haar wil ondervragen. Bovendien probeert ze - om haar privacy te vrijwaren - het nu vrijgekomen appartement van de dode vrouw te kopen. Tevergeefs, want nieuwe huurders Lillian en Charlie trekken erin. Ongerust bespiedt ze haar nieuwe buren door het veilige kijkgaatje in haar voordeur, maar haar goedgeordende wereld begint af te brokkelen als ze uiteindelijk haar buren in levende lijve ontmoet en haar afgesloten bestaan wordt bedreigd op onverwachte en angstaanjagende wijze. Columbus Circle is te zien om 20.30 uur op RTL8.

Sinds de dood van haar vader wordt de jonge Lara Croft, gespeeld door Angelina Jolie, geplaagd door dromen. Als één van deze dromen haar naar de ontdekking van een oud kunstvoorwerp leidt, begint het verhaal. Het blijkt dat dit artefact de sleutel herbergt die de bezitter ervan tijdens de zonsverduistering de macht geeft om de wereld te beheersen. Spoedig valt dit voorwerp echter in de verkeerde handen en moet Lara de wereld rondreizen om een ramp te voorkomen. Binnen enkele dagen zal namelijk de totale zonsverduistering plaatsvinden. Lara Croft: Tomb Raider is te zien om 20.30 uur op RTL7.

Geheim agent Ethan Hunt wordt ingeschakeld als een ex-collega een levensgevaarlijk virus steelt. Samen met zijn team tracht hij het gevaarlijke goedje terug te krijgen voordat de schurk erin slaagt een vreselijke plan tot uitvoer te brengen. De race tegen de klok voert Hunt van Spanje tot Australië. Mission: Impossible II is te zien om 20.30 uur op Veronica.

Programmeur Dr. Darrel Lindenmeyer heeft een sadistisch, intelligent en gevaarlijk computerprogramma ontwikkeld. Met dit programma kunnen computersimulaties van misdadigers gemaakt worden om zo agenten te trainen. Een seriemoordenaar uit deze virtuele realiteit weet zichzelf in een kunstmatig lichaam te transplanteren en zo naar de echte wereld te ontsnappen. Voormalig politieman Parker Barnes krijgt een tweede kans en gaat achter hem aan.

Hoofdrolspelers Denzel Washington en Russell Crowe deelden hierna in 2007 opnieuw samen het witte doek in de thriller American Gangster. Alleen zijn daar de rollen omgedraaid en is het Crowe die achter Washington aan gaat. Virtuosity is te zien om 00.00 uur op RTL7.

Love Wrecked, Bloodrayne: The Third Reich, Torque en Jersey Girl zijn vanavond ook op je televisie te zien.

AG2R ontslaat 'positieve' Sylvain Georges

Sylvain Georges is op straat gezet door zijn ploeg AG2R. De wielrenner werd in de Giro d' Italia betrapt op het gebruik van heptaminol, een verboden stimuleringsmiddel dat de bloeddoorstroming bevordert. Toen de B-staal ook positief bleek, werd de Fransman voorlopig geschorst.

"Hij maakt niet langer deel uit van onze ploeg. Het was geen makkelijke beslissing, maar de feiten liegen er niet om", zei AG2R-manager Vincent Lavenu tegen het Franse persbureau AFP. Georges claimde nadat hij positief was bevonden dat de stof in een medicijn zat. Dat middel nam hij om de bloedcirculatie in zijn benen te verbeteren.

Europees kampioene Naimova betrapt op doping

De Bulgaarse atlete Tezdzhan Naimova is betrapt op het gebruik van doping. De 26-jarige sprintster testte na het winnen van de 60 meter bij het EK indoor in maart in Göteborg positief op drostanolon, een anabole steroïde. Dat maakte de Bulgaarse atletiekbond dinsdag bekend. Ook haar B-staal was positief.

Naimova is voorlopig geschorst en dreigt levenslang uit te worden gesloten. In 2009 werd de Bulgaarse al eens voor twee jaar geschorst nadat ze een dopingstaal had gemanipuleerd.

Snowden lekte duizenden documenten

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden heeft archieven met duizenden documenten aan journalisten van The Guardian en The Washington Post gegeven. Daarvan zijn er tientallen nieuwswaardig. Dat laat Glenn Greenwald van The Guardian dinsdag in een interview met The New York Times weten.

Snowden openbaarde dat de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA met een geheim computerprogramma op grote schaal telefoon- en internetgegevens verzamelt. Hij gaf Greenwald en een journalist van The Washington Post de documenten.

De kranten gebruiken de documenten zeer terughoudend. Tot nu toe publiceerden zij bijvoorbeeld 4 van de 41 pagina's uit een presentatie over het internetcontroleprogramma PRISM van de NSA.

Klokkenluider gaf duizenden documenten
Klokkenluider gaf duizenden documenten (Foto: ANP)

Brouwers in verzet tegen biertaks

De Europese en Belgische brouwersverenigingen gaan bij de Europese Commissie een klacht indienen tegen de Franse verhoging van de accijns op bier met 160 procent. Dat melden Belgische media dinsdag. De brouwers hopen dat Brussel de Franse biertaks ongedaan maakt of verlaagt.

De verhoging van de accijns op bier werd eind vorig jaar goedgekeurd door het Franse parlement. Door de accijnsverhoging is bier in de Franse supermarkt ongeveer twintig procent duurder geworden. De accijns op wijn werd niet verhoogd door Parijs.

De Nederlandse brouwers zijn aangesloten bij de Europese brouwersfederatie en steunen op die manier de klacht. Heineken heeft met zo'n dertig procent na het Deense Carlsberg het grootste marktaandeel in Frankrijk. Ongeveer dertig procent van de Belgische bierexport gaat naar Frankrijk.

Breivik weigert erfenis van moeder

De Noorse massamoordenaar Anders Breivik heeft de erfenis van zijn overleden moeder geweigerd omdat het geld anders naar de staat zou zijn gegaan. Die zou het bedrag vervolgens gebruiken als compensatie voor de familie van de slachtoffers van Breiviks aanslag in 2011. Daarbij vielen 77 doden.

De advocaat van Breivik liet dat dinsdag in Noorse media weten. "Het is zeker één van de redenen waarom hij deze erfenis weigert", zei advocaat TorJordet.

De moeder van Breivik stierf afgelopen maart. Het is niet bekend hoeveel geld de erfenis omvat, maar haar appartement zou voor bijna een half miljoen euro te koop staan. Het geld zou nu gaan naar zijn halfzus en naar goede doelen.

Breivik werd in augustus veroordeeld voor een bomaanslag buiten het regeringsgebouw in Oslo en de daaropvolgende schietpartij op een vakantiekamp voor jongeren. Hij zit een gevangenisstraf van 21 jaar uit.

Breivik weigert erfenis van moeder
Breivik weigert erfenis van moeder (Foto: ANP)

Bouterse ontslaat vrienden uit regering

Desi Bouterse, de president van Suriname, heeft dinsdag twee ministers uit zijn regering ontslagen. Beiden waren betrokken bij een hele reeks corruptieschandalen, waardoor hun positie onhoudbaar werd. Dat meldt de Surinaamse nieuwssite Starnieuws.

Opvallend genoeg gaat het om twee partijgenoten én naaste vertrouwelingen van Bouterse. Vooral het ontslag van Ramon Abrahams, voormalig minister van openbare werken, verbaast velen in Suriname. Abrahams is net als Bouterse afkomstig uit het Surinaamse leger. Beiden stonden in 1980 mede aan de wieg van de staatsgreep en het daaropvolgende militaire bewind.

De 67-jarige Bouterse ergerde zich echter al geruime tijd aan de talrijke corruptieschandalen waarin zijn 'goede vriend' als minister steeds weer verwikkeld raakte. In het parlement haalde de oppositie het ene schandaal na het andere naar boven waarbij Abrahams betrokken bleek. Zo gunde hij grote infrastructuurwerken aan bevriende bedrijven zonder dat daarvoor openbare aanbestedingen waren gehouden.

Het ontslag van minister Ginmardo Kromosoeto van ruimtelijke ordening is eveneens verwonderlijk. Toen Bouterse in 2009 wegens langdurige afwezigheid weg moest als parlementslid, was hij het die zijn plek als volksvertegenwoordiger innam. Na de verkiezingen van 2010 maakte Bouterse hem minister.

Maar ook Kromosoeto werd genoemd bij een hele rits enorme corruptieschandalen, waarbij enorme lappen grond werden uitgedeeld aan politieke vrienden. Het ministerie van ruimtelijke ordening staat in Suriname bekend als het meest corrupte departement. Het lukt ook Bouterse niet om er schoon schip te maken. Kromosoeto is al de derde minister in drie jaar tijd die er de laan wordt uitgestuurd.

Beide voormalige bewindslieden zijn volgens Starnieuws afgelopen nacht ontboden in het huis van Bouterse, waar ze te horen kregen dat ze naar ander werk moeten uitkijken. Wie hen opvolgt is nog niet bekend. Bouterse heeft zelf ook nog geen verklaringen afgelegd over de ontslagen.

Gorbatsjov in ziekenhuis

Oud Sovjet-president Michaïl Gorbatsjov is in het ziekenhuis van het Kremlin opgenomen om een aantal medische tests te ondergaan. Dit heeft de woordvoerder van de 82-jarige Nobelprijswinnaar dinsdag meegedeeld.

Gorbatsjov maakte in maart gewag van problemen met zijn gezondheid. Een maand later liet hij wegens ziekte verstek gaan bij de rouwplechtigheid voor de Britse oud-premier Margaret Thatcher.

'Overheid moet vervolgd kunnen worden'

De overheid moet strafrechtelijk kunnen worden vervolgd. Ook moeten leidinggevende ambtenaren kunnen worden bestraft als sprake is van strafbare feiten. Dat staat in een wetsvoorstel van PvdA, CDA en ChristenUnie dat dinsdag door de Tweede Kamer werd aangenomen.

Overheden zijn op dit moment slechts beperkt te vervolgen. De indieners vinden het achterhaald dat de overheid niet kan worden vervolgd, terwijl burgers en bedrijven wel voor de rechter kunnen worden gebracht bij het vermoeden van strafbare feiten.

De strafrechtelijke immuniteit van het rijk en lagere overheden werd in de jaren negentig bepaald door de Hoge Raad. Aanleiding waren het lekken van kerosine op vliegbasis Volkel en het lozen van baggerspecie in het Friese Pikmeer. In 1998 preciseerde de Hoge Raad dat overheden wel kunnen worden vervolgd als het gaat om zaken die ook zouden kunnen worden geprivatiseerd.

De initiatiefwet die dinsdag werd aangenomen werd in 2006 ingediend door de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen, toentertijd Kamerlid voor de PvdA. De twee andere partijen sloten zich daar later bij aan. Voordat het nu aangenomen wetsvoorstel van kracht kan worden moet het eerst nog worden goedgekeurd door de Eerste Kamer.

Hockeydames zetten AustraliŽ met forse cijfers opzij

De Oranjevrouwen hebben dinsdag hun oefenserie in aanloop naar de HWL glansrijk afgesloten. De formatie van bondscoach Max Caldas maakte in Rotterdam korte metten met tegenstander Australië: 5-0. Na 35 minuten keken de Hockeyroos al tegen een 4-0 achterstand aan.

Voor Oranje waren in de eerste helft achtereenvolgens Maartje Paumen, Kitty van Male, Caia van Maasakker en Eva de Goede trefzeker. Op de treffer van Van Male na, waren dit allemaal strafcorners. In de tweede helft bepaalde Kim Lammers de eindstand op 5-0. Eerder won Nederland in de voorbereiding van België (2-0) en Duitsland (liefst 10-2)

[WK kwalificatie] Zuid-Korea en AustraliŽ dichter bij deelname WK

Zuid-Korea en Australië hebben een grote stap gezet richting het WK van volgend jaar in Brazilië. Zuid-Korea won in groep A van de Aziatische kwalificatiereeks met 1-0 van concurrent Oezbekistan. Australië zette in de andere poule Jordanië overtuigend met 4-0 opzij.

Zuid-Korea heeft met nog een wedstrijd te spelen drie punten meer dan Oezbekistan en bovendien een veel beter doelsaldo. Iran volgt op vier punten, maar heeft nog een wedstrijd tegoed. Op de laatste speeldag speelt Zuid-Korea thuis tegen Iran, Oezbekistan ontvangt Qatar.

Australië lijkt in groep B samen met het al geplaatste Japan naar het WK te gaan. De ruime zege op Jordanië brengt de Socceroos na zeven wedstrijden op tien punten, een meer dan Oman. Bij een thuiszege volgende week dinsdag op het al uitgeschakelde Irak is het derde WK op rij voor Australië een feit.

De nummers een en twee in beide poules plaatsen zich direct voor het WK. De nummers drie spelen tegen elkaar voor een plaats in de play-offs. Daarin wacht de nummer vijf uit de Zuid-Amerikaanse kwalificatiezone.

[Upd] Sletje wil seks met 100.000 kerels

Ania Lisewska uit Warschau is een onverzadigbare slet. De 21-jarige Poolse wil zichzelf namelijk de geschiedenisboeken in neuken. Hiervoor wil ze snoeihard worden genomen door maar liefst honderdduizend geile kerels.

De geile brunette heeft op haar Facebookpagina bekendgemaakt een neukmarathon te houden. Ze wil uit iedere stad in de wereld een paarsgepunte lans haar liefdesgrot laten betreden. "Ik wil mannen uit Polen, Europa en uit de hele wereld", verklaart het sletje. "Ik ben gek op seks, lol en mannen."

"In Polen rust er nog steeds een taboe op het onderwerp seks", vervolgt ze. "Iedereen die zijn seksuele fanatasie wil verwezenlijken wordt er als hoer of geestesziek bestempeld."

Ania is haar seksmarathon vorige maand begonnen in Warschau. Ze zweert niet te stoppen voordat ze zich heeft laten klaarrijden door honderdduizend kloppende roedes. "Iedere stad in Polen wordt met een bezoekje vereerd. Heb ik ze allemaal gehad, dan reis ik verder."

Bij de Poolse is het echter wel wippen, afvegen pleite. "Een wip duurt slechts 20 minuten. Dit is afhankelijk van het aantal kandidaten op die dag."

Wil je niets missen van de recordpoging? Volg haar dan op haar eigen website. Succes met vertalen!

Update 16.35 uur:
Het loopt inmiddels storm op Ania's Facebook-pagina. Zojuist is ze de magische grens van duizend likers gepasseerd. Het regent dan ook aanmeldingen van mannen uit alle windstreken, tot Brazilië aan toe.

Update 17.55 uur:
Op Ania's eigen site hebben zich inmiddels 207 geile kerels aangemeld. Ook heeft het sletje in kwestie een poll toegevoegd aan haar site. Zo kun je stemmen of ze een tongpiercing moet laten zetten of een tatoeage op de tieten. Waarschijnlijk te schijterig voor een clitpiercing dus. Ook leuk is haar fotoverslag van een van haar neukdates, waarop ze zich geil op bed heeft laten fotograferen.

'Real-verdediger weigert BarÁa-aanbod'

Volgens het Spaanse tv-station TV3 heeft FC Barcelona diverse pogingen gewaagd om Raphael Varane over te nemen van Real Madrid. De Catalanen zouden herhaaldelijk hebben aangeklopt bij de zaakwaarnemer van de Fransman.

Varane geeft echter de voorkeur aan een langer verblijf bij Real Madrid. Barcelona zou maar liefst dertig miljoen euro over hebben gehad voor de twintigjarige verdediger, die zich afgelopen seizoen stormachtig heeft ontwikkeld bij De Koninklijke.

Wii U krijgt aangepaste versie Splinter Cell: Blacklist

Third Echelon is eindelijk neergehaald en het is tijd voor Sam Fisher om weer in de huid van de spion te kruipen in Splinter Cell: Blacklist. Volgens de maker het grootste avontuur van Sam Fisher ooit. Naast speciale functionaliteiten met de GamePad zal de game ook exclusieve maps, kleding en sonars bevatten. Wie wil er nou niet rondlopen met een gouden sonar in plaats van een groene.

Bekijk de Wii U-trailer van Splinter Call: Blacklist hieronder.

[EK<21] Pot vat kritiek Van Gaal licht op

Cor Pot heeft geen probleem met de kritiek die Louis van Gaal onlangs op zijn ploeg had. De keuzeheer van Jong Oranje reageert op de uitlatingen van zijn collega.

"We hebben 16 miljoen bondscoaches en hij is het ook, dus hij mag zijn mening geven", liet Pot dinsdag weten aan diverse media. "Ik heb daar geen moeite mee, het doet me niks." Van Gaal uitte kritiek op Jong Oranje en vond het onder meer "jammer" dat de ploeg in de openingswedstrijd in de tweede helft werd overlopen door Jong Duitsland.

"Hij heeft daar een mening over en mag die ook geven. Maar wij weten wat we willen. We zijn hier met een project bezig en dat doen we zelf", vervolgt Pot zijn reactie op de woorden van Van Gaal.

"We zijn niet naar Israël gekomen om vakantie te vieren, maar om resultaat te halen." Dat gaat overigens prima, want Jong Oranje plaatste zich zondag al na twee duels voor de halve finale van het jeugd-EK.

Sneijder wil doortrainen tijdens vakantie

Wesley Sneijder wil de komende zomer gebruiken om fit te worden. Bondscoach Louis van Gaal uitte afgelopen vrijdag felle kritiek op de speler van Galatasaray en nam hem bovendien zijn aanvoerdersband af. "Ik zal de vakantie anders invullen dan voorgaande jaren", zei Sneijder tegenover de camera's van SBS6.

"Het zal een combinatie worden van trainen en vakantie vieren." De 29-jarige middenvelder gaf aan dat het trainingskamp in Hoenderloo zwaar voor hem was. "Ik heb er flink aan moeten trekken. Ik ben de laatste tijd kritischer op mezelf geworden. Ik wil ervoor zorgen dat ik na de zomer een streepje voor heb."

Sneijder betrad tegen China in de tweede helft als invaller het veld en zorgde in de 66e minuut met een hakbal voor de 2-0. "Dat was de mooiste aanval van het jaar", zei hij over zijn 25e treffer in Oranje. De 93-voudig international toonde zich tevreden met zijn spel en voelt zich op conditioneel gebied sterker worden. "Ik denk dat ik de afgelopen dagen een paar procent gewonnen heb."

Van der Velden vertrekt bij N.E.C.

Nick van der Velden gaat N.E.C. verlaten. De 31-jarige middenvelder beschikt over een aflopend contract en gaat niet in op het verlaagde voorstel van de club uit Nijmegen. Dat laat de eredivisieclub dinsdag weten.

"N.E.C. heeft Van der Velden een tweejarige aanbieding gedaan", reageert technisch directeur Carlos Aalbers op de website van de club. "Daarna volgde een aantal overleggen. De aanbieding was voor NEC conform de middelen, maar ook conform de markt. Nick vond het moeilijk om een lagere aanbieding te accepteren en koos voor zijn eigen pad."

Van der Velden kwam twee jaar geleden over van AZ en tekende destijds in Nijmegen voor twee jaar. Voor N.E.C. speelde hij vijftig competitieduels en was hij zes keer trefzeker.

Thalys rijdt ondanks Franse spoorstaking

De spoorstaking die deze week in Frankrijk gepland staat, heeft vooralsnog geen grote gevolgen voor de Thalys tussen Amsterdam en Parijs. NS Hispeed gaat ervan uit dat volgens de normale dienstregeling wordt gereden. Reizigers moeten wel rekening houden met vertragingen, laat een woordvoerder weten.

Het personeel van de Franse spoorwegen legt vanaf woensdagavond het werk neer. Als gevolg van de staking kunnen vertragingen voorkomen, aldus NS Hispeed. Reizigers die over willen stappen in Frankrijk moeten rekening houden met het uitvallen van aansluitende treinen. De staking duurt tot vrijdagochtend.

Kamer doet weigerambtenaar in de ban

Trouwambtenaren mogen niet langer weigeren een huwelijk te sluiten tussen twee mensen van hetzelfde geslacht. De Tweede Kamer nam dinsdag met grote meerderheid een wetsvoorstel aan van de D66-Kamerleden Pia Dijkstra en Gerard Schouw dat een einde maakt aan de zogenoemde weigerambtenaren.

Nederland stelde in 2001 het huwelijk open voor homoseksuelen en lesbiennes. Zij moeten in elke gemeente kunnen trouwen. Wel was er sindsdien ruimte voor individuele ambtenaren met gewetensbezwaren om twee mannen en twee vrouwen niet in de echt te verbinden. Daaraan komt met deze wet een einde.

Dat de initiatiefwet zou worden aangenomen stond eigenlijk twee weken geleden al vast. Bij de behandeling bleek dat behalve de drie christelijke partijen CDA, ChristenUnie en SGP alle fracties voor de wet zouden stemmen.

De wet moet nog worden behandeld door de Eerste Kamer. Het voorstel zal daar worden verdedigd door de opstellers, Dijkstra en Schouw.

COC Nederland reageert verheugd op het aangenomen wetsvoorstel. De homobelangenorganisatie spreekt van een 'grote stap naar het einde van discriminatie op de mooiste dag van je leven'. Wel wijst het COC erop dat het wetsvoorstel alleen het benoemen van nieuwe weigerambtenaren verbiedt. Zittende weigerambtenaren hoeven niet per se te worden ontslagen.

Haagse tandarts geschorst

Een tandarts uit Den Haag mag voorlopig geen tandheelkundige zorg meer verlenen. Hij moet van de Inspectie voor de Gezondheidszorg eerst aantonen dat hij verantwoorde zorg kan aanbieden. De patiëntveiligheid is volgens de inspectie ernstig in gevaar.

De inspectie heeft veel meldingen gekregen over het functioneren van de omstreden tandarts Peter Thiel. Zijn praktijken in Den Haag en Alphen aan den Rijn stonden vorig jaar al onder toezicht. De tandarts beloofde beterschap, maar Thiel is die belofte niet nagekomen. Hij is inmiddels geen eigenaar meer van de praktijken in Den Haag en Alphen aan den Rijn.

Dat Thiel zijn werkwijze niet heeft aangepast toont volgens de inspectie aan dat hij 'niet beschikt over lerend vermogen'. Omdat hij ook verzoeken om informatie niet nakomt, onttrekt hij zich bovendien aan het toezicht. "Hierdoor heeft de inspectie geen zicht op de tandarts en diens werkzaamheden en is de patiëntveiligheid ernstig in het geding."

Thiel werd in de jaren negentig in Duitsland al uit zijn ambt gezet en veroordeeld tot negen maanden cel voor verminking, zo meldde Omroep West eerder. Die straf heeft hij nooit uitgezeten omdat hij toen al was vertrokken naar Zuid-Afrika. Volgens de omroep is hij nu ook met de noorderzon vertrokken. Hij zegt kanker te hebben en in Duitsland te zitten voor een behandeling in een kliniek.

De inspectie onderzoekt of er aanleiding en noodzaak is om ook een tuchtrechtprocedure te beginnen.

Luigi is een slaapkop

In Mario & Luigi Dream Team Bros. bezoeken de broers samen met Peach het wonderlijke koninkrijk Pi'illo Island. Hier wordt Peach weer eens ontvoerd waarna het de taak is aan de broers om haar te gaan redden, iets dat dit keer net even anders gaat dan anders.

Peach is namelijk naar een droomwereld ontvoerd en om haar te redden moet Mario de dromen van Luigi betreden. Onze groene held kan dus regelmatig lekker een dutje gaan doen.

Nieuwe Super Smash Bros. in beeld

Nintendo eindigde zijn E3-presentatie met de allereerste trailer voor de nieuwe Super Smash Bros. De game, die geen nieuwe ondertitel heeft, moet in 2014 uitkomen voor zowel Wii U als 3DS.

Er werden twee nieuwe vechtersbazen geïntroduceerd: The Villager uit Animal Crossing en MegaMan. MegaMan zit eindelijk weer in een game! De vernieuwde website van de game kun je hier vinden.

'Homoseksuele propaganda wordt verboden in Rusland'

Het Russische lagerhuis heeft dinsdag vrijwel unaniem een wet aangenomen die het verspreiden van 'homoseksuele propaganda' verbiedt. Op het verschaffen van informatie over homoseksualiteit aan minderjarigen komt een boete te staan. Van de leden van de Staatsdoema stemden er 434 voor de wet. Eén parlementariër onthield zich van stemming. Er werd geen tegenstem uitgebracht.

De wet moet nog worden goedgekeurd door het hogerhuis. Daarna is het aan president Vladimir Poetin om de wet met zijn handtekening van kracht te laten worden.

Onder de nieuwe wet staat er een hoge boete op het verschaffen van informatie aan minderjarigen over homoseksualiteit of transgenders. Ook worden optochten als de Gay Pride verboden. Rusland zou voorts overwegen een adoptieverbod in te voeren voor burgers van landen waar het homohuwelijk is toegestaan.

Parlementariërs hebben de woorden 'homoseksuele propaganda' in de wet afgezwakt tot 'propaganda over niet-traditionele seksuele relaties', waaronder voorstanders van de wet 'relaties die niet bevorderlijk zijn voor de voortplanting' verstaan.

In Moskou werden enkele tientallen activisten opgepakt, omdat ze voor de Staatsdoema wilden protesteren tegen de wet. De politie greep in toen voorstanders van de wet hun demonstrerende tegenstrevers begonnen te bekogelen met water en eieren. Op ruim een kilometer afstand werden betogers aangevallen door gemaskerde lieden.

Een nieuw eiland voor Yoshi

Yoshi komt naar Nintendo 3DS en Nintendo heeft de nieuwe game eindelijk zijn officiële naam gegeven. In Yoshi's New Island keren we terug naar de tijd dat Mario een baby was en werd rondgedragen door de groene draak Yoshi.

In de E3-trailer zien we onder andere gigantische eieren en Kamek die met een hamer op vleermuizen ramt. Wanneer de 3DS-game in de winkels ligt is op dit moment nog niet bekend.

[Upd] Nog 14 examens gestolen op Ibn Ghaldoun

In totaal zijn op de Rotterdamse islamitische school Ibn Ghaldoun veertien examens gestolen. Naast het al bekende vwo-examen Frans gaat het om 9 havo-examens, drie op het vwo en een op het vmbo. Dat meldde staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) dinsdag in de Tweede Kamer.

Op het vmbo gaat het om het examen economie. Op de havo om de vakken aardrijkskunde, Arabisch, Frans, geschiedenis, Engels, maatschappijwetenschappen, wiskunde, Nederlands en natuurkunde. Op het vwo gaat het om management en organisatie, biologie en scheikunde.

Update 15.52 uur
Leerlingen van de Rotterdamse school Ibn Ghaldoun moeten opnieuw eindexamen doen voor de vakken waarvan de examens zijn gestolen. De Inspectie voor het Onderwijs heeft besloten de eindexamens in deze vakken ongeldig te verklaren. Dat meldde staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) dinsdag aan de Tweede Kamer.

Update 16.16 uur
De school Ibn Ghaldoun, waarop alle leerlingen de gestolen eindexamens opnieuw moeten maken, vindt dat "heel erg sneu voor de kandidaten die niet betrokken waren bij het gebeuren". Dat zegt bestuursvoorzitter Ayhan Tonca dinsdag.

Hij was zelf nog niet op de hoogte van de beslissing van de Onderwijsinspectie. "Als dit besluit is genomen, dan heb ik mij daar maar naar te schikken."

Desondanks is hij opgelucht dat de examens van alle andere Nederlandse examenkandidaten vooralsnog gewoon geldig blijven. "Ik ben zeer blij dat het blijkbaar bij mijn school is gebleven. Het zou een hele grote ramp zijn als het breder zou zijn verspreid. Dit is goed nieuws voor heel Nederland.

Hoe het mogelijk is dat de zegels van bijna alle examens verbroken waren zonder dat ook maar iemand binnen de leerkrachten of directie daar alarm op heeft geslagen is onbekend. Ook is niet bekend of bij afname van de nieuwe examens extra controleurs worden ingezet op het Ibn Ghaldoun.

Update 16.21 uur
Woensdag om 17.00 uur wordt bekend of de examens van vmbo-leerlingen met economie in het pakket in het hele land over moeten. Eigenlijk zouden de vmbo'ers woensdag horen of ze wel of niet geslaagd zijn, maar een deel moet nog 24 uur wachten op het verlossende bericht.

Dekker sprak van een 'heel ernstige zaak'. "De waarde van diploma's moet boven alle twijfel verheven zijn", zei hij. De staatssecretaris heeft het 'volste begrip' voor het besluit van de onderwijsinspectie.

De Tweede Kamer wil zo snel mogelijk een debat over de kwestie. Maar eerst moet het politieonderzoek naar de zaak worden afgerond. Het voorstel van de PVV om Ibn Ghaldoun onmiddellijk te sluiten kon zowel bij Dekker als bij de rest van de Kamer niet op steun rekenen. Ondanks de vele gevallen van fraude met onder meer gemeenschapsgelden en nu ook examens kan de school dus gewoon open blijven.

Update 17.07 uur
Ook het vwo-examen wiskunde A blijkt ontvreemd te zijn, waardoor ook deze overgedaan zal moeten worden.

Gestolen examens ongeldig op Ibn Ghaldoun
Gestolen examens ongeldig op Ibn Ghaldoun (Foto: ANP)

Groene held is meer dan DLC

In het jaar van Luigi krijgt de groene held een flinke uitbreiding die zowel als DLC (voor New Mario U) als los aangeschaft kan worden. In New Super Luigi U krijg je 100 seconden per level en zijn er meer dan 80 nieuwe levels gemaakt.

Ook kun je spelen als Nabbit in de multiplayermodi. De game verschijnt in juli als DLC en komt een maandje later als stand alone in de winkels te liggen. De DLC-variant is flink goedkoper.

Achtste Mario Kart heet Mario Kart 8

Mario Kart 8 werd tijdens de speciale Nintendo Direct voor E3 voor het eerst getoond. We zien in de trailer oude en nieuwe dingen door elkaar in één game verwerkt. Zo zijn motoren terug, maar krijgen we ook hovercraft-karts om vertikaal en ondersteboven mee te racen.

Mario Kart 8 kent verder een aantal dezelfde features als Mario Kart 7 voor 3DS, zoals het vliegen met een parasail en het onderwater racen. Er zijn verschillende online modi en MiiVerse zal een belangrijke rol gaan spelen. De game veschijnt in de lente van 2014.

Super Mario 3D World aangekondigd

Nintendo heeft zojuist Super Mario 3D World aangekondigd voor Wii U. De game zal voortborduren op Super Mario 3D Land dat eerder voor Nintendo 3DS verscheen. Nieuw in de game zijn onder andere de multiplayeropties en de kat power-up.

Met de kat power-up kunnen we vertikaal muren op rennen en vijanden aanvallen met de nagels. In de multiplayer-modi kunnen we spelen met Mario, Luigi, Peach of Toad. De game verschijnt in december exclusief voor Wii U.

[E3] Liveblog Nintendo Direct

Ondanks dat Nintendo dit jaar geen traditionele persconferentie houdt krijgen we toch iets vrijwel gelijkwaardigs. Met een nieuwe Nintendo Direct zullen ze al het moois laten zien voor Wii U en 3DS dat nog niet eerder is getoond. Denk bijvoorbeeld aan Smash Bros. U.

Nintendo Direct begint om 16.00 uur en is te kijken via de website van Nintendo.

16.40 uur Na de Nintendo Direct opent de website voor Smash Bros. En hiermee sluiten we deze Nintendo Direct af.

16.35 uur Tijd voor Smash Bros. We zien beelden van zowel de 3DS- als de Wii U-versie. Personages uit Mario, Zelda, Donkey Kong, Metroid, Pokémon, Nintendogs, etc, etc. Smash Bros. komt in 2014 en MegaMan zal erbij zijn!

16:32 Monolith laat hun titel zien. Nog steeds met de naam X. Van de makers van Xenoblade. Komt ''ergens'' in 2014

x

16:30 uur Bayonetta 2, nu met trailer en kort haar. Game komt in 2014 uit

16.28 uur Donkey Kong Tropical Freeze verschijnt nog dit jaar!

16.27 uur In de eerste HD Donkey Kong krijgen we nieuwe vijanden: Mol-Vikingen. Het camerastandpunt zal tijdens de game veranderen om een dynamischer beeld te geven. Dixie is terug.

16.26 uur Donkey Kong Country Returns 2! Is dit dan de nieuwe Retro? De muziek klinkt funky!

16.25 uur The Wonderful 101 krijgt een in-game store, maar je hoeft niet met echt geld te betalen. Alles betaal je met in-game geld. Er is een multiplayer voor maximaal vijf spelers. De game komt 23 augustus.

16.24 uur De graphics zijn in 1080p en er worden betere textures en shaders gebruikt om het geheel mooier te maken. Ook zijn er wat gameplayveranderingen. De Tingle-feature van GameCube-GameBoy Advance komt nu via flessenpost dat in MiiVerse geïntegreerd wordt. De game komt in oktober.

16.20 uur The Wind Waker nu. Deze HD-remake wordt getoond in een nieuwe trailer

16.18 uur Na die verzameling beelden is het tijd voor eShop releases. Ducktales Remastered, Dungeons & Dragons, Oddworld, Scram Kitty, Shovel Knight, etc

16.15 uur We krijgen nu third party games te zien als Disney Infinity en Deus Ex.

16.13 uur Iwata is trots om te zien dat er zoveel mooie tekening gemaakt worden op MiiVerse. Daarom komt de serie Art Academy ook naar Wii U. 

16.13 uur Wii Fit U maakt gebruik van de nieuwe Fit Meter.

16.11 uur Wii Party U wordt nu getoond. Het bekende digitale bordspel dat voor iedereen toegankelijk is, van jong tot oud en van beginnen tot ervaren. De game zou deze zomer al uitkomen, maar is verschoven naar een iets later moment.

16.10 uur Mario Kart 8 verschijnt in de lente van 2014

16.09 uur Next up: Mario Kart. Motoren zijn terug. Nieuw zijn de hover-karts. Levels gaan nu ook letterlijk omhoog.

16.08 uur De kat power-up kan vertikaal muren op klimmen en vijanden krabben. De game komt in december

16.06 uur De game heet Super Mario 3D World.

16.04 uur Mario! Het is in dezelfde stijl als 3D Land voor 3DS maar dan in HD. Nieuwe power-up: Mario als kat. Ook kunnen we spelen als Peach, Toad of Luigi. Multiplayer minigames zitten er zo te zien ook in

16.03 uur Ook is er nu Pokémon-Amie, een soort Nintendogs-achtige feature. De games komen 12 oktober

16.02 uur Er komt een nieuw type Pokémon: Fairy

16.01 uur Iwata heet ons welkom en de eerste trailer die getoond wordt is van Pokemon X / Y

16.00 uur Het begint! Met een Pegi 18 logo! BLOED GEWELD SEX. 

15.57 uur Zijn we er klaar voor?

Schoothondje Opstelten zwijgt over AIVD

"Nederlandse veiligheidsdiensten werken langs de kaders van de wet." Dat antwoordde minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) dinsdag in de Tweede Kamer op vragen over het gebruik van het Amerikaanse afluisterprogramma PRISM door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. Verder wenste hij geen mededelingen te doen over de werkwijze van de AIVD.

Een anonieme AIVD-agent liet woensdag weten dat de AIVD ook toegang tot PRISM heeft. Als de dienst een Amerikaans e-mailadres opgeeft als verdacht, is volgens de agent binnen vijf minuten 'alles bekend'.

D66-Kamerlid Gerard Schouw eiste hier opheldering over. "De wettelijke kaders zijn evident", zei Opstelten. Over samenwerking met andere landen door de inlichtingendienst zweeg de bewindsman. Hij verwees bovendien naar gesprekken die Europees commissaris Viviane Reding met de VS voert over het schandaal. "Die wachten we af."

Schouw was niet tevreden met de antwoorden van Opstelten. Hij typeerde ze in een reactie als 'belabberd' en sprak van een 'slechte beurt'. Graag had hij de bewindsman onomwonden horen verklaren dat de Nederlandse inlichtingendiensten de Nederlandse wet niet via de VS omzeilt.

Opstelten zei tijdens het vragenuurtje verder er niets voor te voelen om klokkenluider Edward Snowden asiel aan te bieden. "Dat is niet onze taak", zei de minister. "In de Verenigde Staten loopt een justitieel onderzoek en dat gaan wij niet frustreren." aldus het schoothondje van Obama.

Waar Snowden zich momenteel ophoudt is onbekend. Hij heeft het hotel in Hong Kong verlaten waar hij zondag de Britse krant The Guardian te woord stond en is sindsdien spoorloos. Zowel Rusland als China zouden hem inmiddels asiel hebben aangeboden.

De Tweede Kamer nam geen genoegen met de 'uitleg' van Opstelten. Op verzoek van de SP werd besloten om hier binnenkort een Kamerdebat over te houden.

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) noemde de berichten over het Amerikaanse PRISM-programma dinsdag 'zorgelijk' en zei er nog 'heel veel vragen' over te hebben. Hennis maakte zich als Europarlementariër sterk voor de privacy van Europese burgers.

Tweemaal vijftien jaar cel voor fatale beroving

De twee hoofdverdachten van een fatale beroving in 2011 in Amsterdam moeten beiden vijftien jaar de cel in. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam dinsdag bepaald. De straf wijkt af van de eis van justitie, die respectievelijk om twaalf en zestien jaar gevangenisstraf vroeg.

Het 54-jarige slachtoffer, de neef van verdachte Joycelin B., werd op 12 maart 2011 tijdens een beroving in de Pretoriusstraat in Amsterdam doodgeslagen met een hamer of bijl. De daders knoopten een vuilniszak dicht over zijn hoofd. Het slachtoffer werd beroofd van sieraden.

Tegen B. was twaalf jaar geëist maar de rechter vindt dat ze even verantwoordelijk voor de dood van het slachtoffer is als haar kompaan Duncan R. Het OM had voor beide een andere straf in gedachten omdat R. meer geweld zou hebben gebruikt. Omdat niet kan worden bewezen of dat daadwerkelijk zo is, geeft de rechter beide verdachten vijftien jaar cel.

Twee andere verdachten, familieleden van B., werden vrijgesproken. Op het lichaam van het slachtoffer werd dna aangetroffen van de Amsterdammers, maar volgens de rechter is niet vast te stellen of ze bij de dood van de man betrokken zijn geweest. Justitie had eerder ook vrijspraak voor de twee gevraagd. Ze zijn al enkele maanden op vrije voeten.

'Tante Joycelin' zit al bijna twee jaar in voorarrest in de zaak. Haar advocaat Herman Loonstein meldde twee maanden geleden dat de vrouw een verzoek tot euthanasie heeft ingediend bij haar arts vanwege haar gezondheidsklachten.

Loonstein laat in een reactie op het vonnis weten dat B. in beroep gaat. Ze beweert onschuldig te zijn. Vanwege haar slechte gezondheid heeft de advocaat het gerechtshof gevraagd de behandeling van de zaak sneller op de agenda te zetten.

Onderzoek naar bestuur Ibn Ghaldoun

Er komt een onderzoek naar het bestuurlijk handelen van de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam. Dat maakte de onderwijsinspectie, die het onderzoek gaat uitvoeren, dinsdag bekend. Het onderzoek vindt plaats naar aanleiding van de examens die van de school werden gestolen.

De instelling staat al onder financieel toezicht. Verder beoordeelt de inspectie de afdelingen vmbo-t en vmbo-b als 'zwak'.

De Rotterdamse school wilde dinsdagmiddag niet direct reageren op de kwestie. De directie en het bestuur zijn in overleg over het nieuws, liet een directiesecretaresse weten.

Dinsdag werd bekend dat in totaal dertien examens van de scholengemeenschap werden gestolen. Deze examens zijn ongeldig verklaard en moeten opnieuw worden gemaakt door leerlingen van Ibn Ghaldoun.

Ibn Ghaldoun bleek eerder omstreden. In 2006, zes jaar na oprichting, bleek de school al slecht te scoren. Toen werd bekend dat leerlingen vaak bleven zitten en examencijfers laag waren.

Een jaar later deed het ministerie van Onderwijs aangifte tegen Ibn Ghaldoun. De islamitische scholengemeenschap had op kosten van de overheid met bijna tweehonderd personen naar heilige plaatsen in Saoedi-Arabië gereisd. Volgens de onderwijsinspectie hadden de reizen geen educatief karakter en gingen naast personeel en leerlingen ouders en buitenstaanders mee. Ook werden facturen vervalst.

Uitslag China - Nederland

Vanmiddag werd om 14:00 uur in Peking afgetrapt voor de tweede oefeninterland van Nederland in Azië. Ditmaal was China de tegenstander. Oranje won met 0-2. Robin van Persie opende al na elf minuten de score vanaf de penaltystip. Wesley Sneijder verdubbelde halverwege de tweede helft met een sublieme hakbal de stand.

Oranje, dat met onder meer Michel Vorm, Dwight Tiendalli, Miquel Nelom en Jens Toornstra in de basis begon, startte nerveus aan het duel tegen de Chinezen Na tien minuten spelen verdiende Arjen Robben echter een strafschop nadat hij onderuit werd getrapt door Zhang Linpeng. Robin van Persie wist wel raad met dit buitenkansje en scoorde de 0-1. Daarmee kwam hij op gelijke hoogte met Ruud van Nistelrooy en Faas Wilkes. Alleen Patrick Kluivert en Dennis Bergkamp scoorden vaker in Oranje.

Drie minuten later kreeg Qin Sheng een rode kaart na een tackle met gestrekt been op Jonathan de Guzman. Dit is de snelste rode kaart tegen Oranje ooit. Rudi Völler had tot vandaag het record in handen. Tijdens het WK 1990 pakte de Duitser in de 22e minuut een rode prent. In het restant van de eerste helft speelde Oranje matig, kreeg het wel voldoende kansen, maar incasseerde het ook veel harde tackles van de Chinezen.


Robin van Persie zet Oranje op 0-1 (Foto: Pro Shots)

Bondscoach Louis van Gaal greep de rust opnieuw aan om te wisselen. Zo kwamen Wesley Sneijder, Erik Pieters en Daryl Janmaat binnen de lijnen. Binnen dertig seconden na rust raakte Oranje twee keer het houtwerk. Eerst wist Van Persie de bal op de paal te mikken, terwijl Robben in de rebound de lat raakte. Sneijder liet vervolgens zien dat hij nog altijd over voldoende klasse beschikt. Met een mooie stift verschalkte hij bijna de chinese goalie en niet veel later zette hij voor op Van Persie, die de bal verkeerd raakte.

Na een klein uur spelen verliet Sun Xhiang het veld. Hij speelde in het seizoen 2006/07 een aantal wedstrijden voor PSV. Ook maakte hij destijds als eerste Chinees zijn opwachting in de Champions League. Kort na deze wissel kreeg Jeremain Lens een enorme mogelijkheid om Oranje op 0-2 te zetten, maar de PSV'er faalde oog in oog met de Chinese doelman. Kort daarna kreeg China zowaar een kans op de gelijkmaker. Vorm wist echter de poging in twee instanties te keren.

In de 65e minuut kwam Oranje dan toch op 0-2. Na een aanval via onder meer Sneijder, Van Persie en Robben was het Sneijder die met een schitterende hakbal achterlangs het standbeen de Chinese goalie kansloos liet. Vijf minuten later maakten ook Ruben Schaken en Dirk Kuijt hun opwachting. Laatstgenoemde werd direct gevaarlijk, maar het schot van de aanvaller werd gepakt door Zeng Cheng. In de slotfase leken beide landen het wel goed te vinden en vielen er nauwelijks kansen te noteren.

Karakteristieken:

China

0 - 2

Nederland

     11' Van Persie (pen)
 66' Sneijder
 
 Gele kaart: Zhang Linpeng, Li Xuepeng (China)
 Rode kaart: Qin Sheng (13) (China)
 
Stadion: Workers' Stadium, Peking
Toeschouwers: 66.000
Arbiter: Beath (Aus)
 
Opstelling:   Opstelling:
Zeng Cheng
Zhang Linpeng
Li Xuepeng (Zu Yhung/71)
Feng Xiaoting
Sun Xiang (Zheng/58)
Zhao Xuri
Qin Sheng
Sun Ke (Wu Lei/86)
Zheng Zhi (Yu H C/58)
Yu Hai (Lang Zheng/83)
Gao Lin (Yu Dabao/71)
  Vorm
Tiendalli (Janmaat/46)
Heitinga
Vlaar
Nelom (Pieters/46)
De Guzman
S. de Jong (Kuijt/70)
Toornstra (Sneijder/46)
Lens (Schaken/70)
v. Persie
Robben

'Rusland wil asielaanvraag Snowden overwegen'

Rusland is bereid een asielaanvraag van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden in overweging te nemen. Dat meldt de Russische zakenkrant Kommersant dinsdag op gezag van de woordvoerder van het Kremlin Dmitri Peskov.

Snowden (29), een voormalige medewerker van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, lekte geheime informatie over het verzamelen van privégegevens van internetters naar Britse en Amerikaanse kranten. In mei vertrok hij naar Hong Kong, vanwaar hij de informatie verstuurde. Maandag verliet hij zijn hotel en sindsdien is hij spoorloos.

Of de Verenigde Staten Snowden willen vervolgen is nog onduidelijk, maar als het zover komt, heeft de klokkenluider diverse mogelijkheden om aan vervolging te ontkomen.

Nieuwe Superman-film krijgt vervolg

Man of Steel is nog niet uit in de bioscopen, maar kan al rekenen op een vervolg. De nieuwe Superman-film is al in de maak. Zack Snyder treedt opnieuw aan als regisseur, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Of hoofdrolspeler Henry Cavill terugkeert, is nog niet bekend.

Scenarioschrijver David Goyer, bekend van Batman-film The Dark Knight, is contractueel verplicht de vervolgfilm te schrijven. Christopher Nolan, die superheld Batman nieuw leven in wist te blazen met zijn trilogie, is als producent verbonden aan Man of Steel. Of hij ook terugkeert voor het vervolg, is onbekend.

In Man of Steel moet Superman het opnemen tegen boosaardige bewoners van zijn planeet van herkomst. De film gaat vanaf vrijdag in de Amerikaanse bioscopen draaien en vanaf 20 juni in Nederland.


Nieuwe Superman-film krijgt vervolg (Foto: Novum)

De user interface van PlayStation 4 in beeld

Hoe is het nou om op PlayStation 4 te spelen? Sony heeft een filmpje online gezet waarin ze laten zien hoe je kunt verwachten dat het werkt. In de trailer zien we crossgame-chat, snelle downloads en communicatie-mogelijkheden met smartdevices. Als kers op de taart zien we ook hoe makkelijk we onze beste kills kunnen delen met de wereld.

Bekijk de trailer van de user interface hieronder.

MŠlaga mag Europa niet in

De Spaanse voetbalclub Málaga mag komend seizoen definitief niet uitkomen in de Europa League. Dit heeft het internationaal sporttribunaal CAS vandaag besloten.

Málaga kreeg de straf vanwege enkele overtredingen van het financiële reglement. De ploeg ging in beroep tegen de straf die de UEFA al op 21 december 2012 tegen de club uitsprak. Behalve de schorsing zal de ploeg ook een boete moeten betalen van 300.000 euro.

Afgelopen seizoen eindigde Málaga zesde in de Primera División. In de Champions League reikte de club tot de kwartfinales. Daarin werd het uitgeschakeld door Borussia Dortmund, dat in de returnwedstrijd twee treffers in de blessuretijd scoorde; 3-2.

Cambuur neemt Groningen-doelman Nienhuis over

SC Cambuur heeft doelman Leonard Nienhuis definitief binnengehaald. De 23-jarige doelman werd afgelopen jaar door FC Groningen gestald bij de club uit Leeuwarden. Nienhuis tekent een contract voor twee seizoenen met een optie voor nog een jaar bij de kampioen uit de eerste divisie.

De keeper moet bij de nieuwe eredivisionist de strijd aangaan met Ruud Swinkels, die onlangs werd overgenomen van PSV. Afgelopen seizoen wist Nienhuis na een moeizame start bij Cambuur uit te groeien tot vaste keeper. Hij kwam in totaal tot achttien competitieduels. In het seizoen 2011-2012 speelde Nienhuis voor het inmiddels failliete SC Veendam.

Eigenaar dodedierenwinkel Rotterdam opgepakt

De eigenaar van de dierenwinkel waar vorige week zo'n 140 dode dieren werden gevonden is dinsdag aangehouden. De 30-jarige man wordt ervan verdacht dat hij de dieren niet de nodige zorg heeft gegeven. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

Agenten vonden de dieren woensdag nadat omwonenden van de winkel, die al een paar maanden niet meer open was, hadden geklaagd over stankoverlast. In de zaak werden vervolgens dode dieren gevonden, waaronder vijf dingo's, een aantal egels, slangen, hagedissen, spinnen, verschillende knaagdiersoorten en een paar katachtigen gevonden. In een aantal gevallen gaat het waarschijnlijk om beschermde diersoorten.

De verdachte zit voorlopig vast. Hij wordt verhoord.

Pirelli boos over kritiek Red Bull Racing

Pirelli is kwaad op Red Bull Racing dat maar kritiek blijft uiten op de Italiaanse bandenfabrikant. De kritiek blijft ondanks dat Sebastian Vettel namens de Oostenrijkse renstal de Grand Prix van Canada op dominante wijze op zijn naam heeft geschreven.

Vettel startte vanaf poleposition en reed daarna eenvoudig naar de zege. Hierbij vertoonde de Red Bull van de Duitser erg weinig bandenslijtage, maar na afloop van de race begon de kampioenschapsleider weer over de veiligheid van het rubber. Eerder dit jaar liet bij een aantal banden het loopvlak los, maar Pirelli zegt hiervoor een oplossing te hebben gevonden.

Paul Hembery, motorsportbaas van Pirelli, is dan ook niet blij met de kritiek. "Ik denk dat ze een signaal af willen geven, maar zelfs voor Canada leidde Red Bull het kampioenschap al. Ze presteren sterk en daarom valt hun commentaar niet te rijmen met de prestaties die ze leveren. Andere teams kunnen misschien reden tot klagen hebben, maar als je het kampioenschap leidt, moet je dan nog steeds klagen?"

Red Bull zou het liefst terugwillen naar de banden die vorig seizoen gebruikt werden, maar de andere Formule 1-teams willen hier niet aan. Zij stellen dat je de banden gedurende het seizoen niet zomaar aan kunt passen, omdat de bolides afgestemd zijn op het huidige rubber en je bij ingrijpen hierin de krachtsverhoudingen in het veld op zijn kop kunt zetten en de teams op hoge kosten jaagt om zich aan te passen. Pirelli snapt deze kritiek en heeft met toestemming van de FIA geprobeerd de aanpassingen aan het huidige rubber zo klein mogelijk te houden.

'PSV en Norwich akkoord over Toivonen'

Ola Toivonen speelt komend seizoen wellicht voor Norwich City. PSV heeft in beginsel een akkoord bereikt over een transfer van de Zweedse middenvelder.

Volgens Voetbal International hebben de Eindhovenaren een akkoord over een transfersom van 5,5 miljoen euro bereikt met Norwich City. Dit is echter alleen het geval als de speler zelf ook tot een akkoord komt met de club uit de Premier League.

Technisch manager Marcel Brands geeft tegen het medium nog niet aan dat er een akkoord is. "Er is wel concrete belangstelling, overigens van meer clubs", aldus de bestuurder.

Mocht de transfer plaatsvinden, dan verzekert Toivonen zich in ieder geval van een plek bij de A-selectie van een club. Bij PSV dreigt hij naar de beloften te worden verbannen als hij zijn in 2014 aflopende contract niet verlengt.

Schuil en Nummerdor op zoek naar ritme

Beachvolleyballers Richard Schuil en Reinder Nummerdor beginnen zonder verwachtingen aan het grandslamtoernooi in Scheveningen. De routiniers besloten pas enkele maanden geleden hun loopbaan toch voort te zetten nadat ze direct na Londen nog hadden gezegd te stoppen. Het evenement in Scheveningen duurt van dinsdag tot en met zondag.

"We hebben natuurlijk weinig ritme", gaf Schuil dinsdag aan. "We zien wel hoe het gaat dit toernooi. We hopen natuurlijk zo lang mogelijk mee te doen." Na de Olympische Spelen waren beide mannen even klaar met de sport, vertelt Nummerdor. "Maar we vinden het nog te leuk. We kunnen nu nog spelen, dat kan hierna nooit meer."

Het door Schuil genoemde doel om de Olympische Spelen van Rio te halen, vindt Nummerdor wel wat ambitieus."Dat is op onze leeftijd bijna niet te zeggen. We moeten eerst maar eens kijken of ons lichaam het houdt en dat we niet ingehaald worden door de jonkies."

Door de late start van het duo komt het WK van volgende maand eigenlijk te vroeg voor de 40-jarige Schuil en de vier jaar jongere Nummerdor. "We spelen daar natuurlijk om te winnen, maar we kijken gewoon na de zomer of we nog mee kunnen doen."

Het eerste doel is voor Nummerdor het ritme terugvinden. "Dat kan bij ons misschien sneller dan bij andere teams omdat we al zeven jaar samen spelen."

Hiddink jaar langer trainer bij Anzhi

Guus Hiddink gaat nog niet met pensioen. De 66-jarige Nederlander heeft zijn contract bij het Russische Anzhi Makhachkala met een jaar verlengd. "Beide partijen hebben naar tevredenheid de optie uit het oude contract gelicht", meldt Anzhi-directeur Konstantin Remchukov dinsdag op Twitter.

Anzhi maakte de financiële details niet bekend. Hiddink maakte door de verlenging bij de club uit Dagestan een einde aan de geruchten rondom Paris Saint-Germain, waar hij in de belangstelling zou staan als hoofdtrainer.

De Varssevelder is nu anderhalf jaar trainer bij Anzhi, waar topspits Samuel Eto'o en Nederlander Mbark Boussoufa onder contract staan. Afgelopen seizoen werd de oud-bondscoach van Oranje en Rusland derde in de Russische competitie. Hierdoor speelt Anzhi volgend seizoen in de Europa League.

Zwaardere beveiliging bij ziekenhuis Mandela

De beveiliging rond het ziekenhuis waar Nelson Mandela is opgenomen, is zwaarder geworden. Dat meldden verschillende Zuid-Afrikaanse media dinsdag.

Zes geüniformeerde agenten staan bij het Mediclinic Heart ziekenhuis in Pretoria. Ze laten elke auto die door de hoofdpoort rijdt, stoppen en doorzoeken de voertuigen. Met afzetlinten en barricades wil de politie zoveel mogelijk mensen op afstand houden. Ook journalisten moesten daardoor hun kamp aan de overkant van de straat opslaan.

Mandela werd zaterdag met een longontsteking opgenomen. De situatie van de 94-jarige oud-president van Zuid-Afrika is nog steeds ernstig maar stabiel.

Zwaardere beveiliging bij ziekenhuis Mandela
Zwaardere beveiliging bij ziekenhuis Mandela (Foto: ANP)

'Josje niet bedrogen door Johnny'

Johnny de Mol heeft Josje Huisman niet belazerd. Dat laat een woordvoerder van de acteur en presentator weten, naar aanleiding van het bericht dat hij is vreemdgegaan. Vorige week werd bekend dat de twee een einde hebben gemaakt aan hun relatie.

"Natuurlijk heeft Johnny haar bedrogen", zou een vriend van Johnny hebben gezegd tegen het Vlaamse weekblad Dag Allemaal. De zegsvrouw laat dinsdagmiddag weten dat daar echter 'geen sprake van' is geweest.

De 27-jarige K3-zangeres en de 34-jarige acteur en presentator hadden sinds vorig jaar zomer een relatie. Josje liet eerder weten dat de twee erachter zijn gekomen dat ze 'misschien toch niet zo goed bij elkaar pasten'.

Noord-Korea breekt overleg af

Noord-Korea heeft gesprekken over de heropening van een industriepark in het land waar Zuid-Koreaanse ondernemingen actief zijn, afgezegd. Het Zuid-Koreaanse ministerie van Hereniging heeft laten weten dat het voor woensdag geplande overleg door het noorden is afgelast.

Het zou de eerste bijeenkomst van hooggeplaatste functionarissen uit het arme stalinistische noorden en het rijke democratische zuiden in 6 jaar tijd zijn geweest. De autoriteiten in Seoul en Pyongyang zijn het dinsdag niet eens geworden over de samenstelling van de delegaties.

Zondag spraken Noord- en Zuid-Koreaanse functionarissen elkaar aan de demarcatielijn, de frontlijn waar de vijandelijkheden in 1953 zijn gestaakt. Het overleg van woensdag had daar op moeten volgen.

Noord-Korea breekt overleg af
Noord-Korea breekt overleg af (Foto: ANP)

Hennis zwijgt over kernwapens

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) wil niet bevestigen dat in Nederland kernwapens liggen. "Ik doe geen mededelingen over de aanwezigheid van de wapens, noch over aantallen en locaties", zei zij dinsdag in de Tweede Kamer tijdens het vragenuurtje.

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma had vragen gesteld over oud-premier Ruud Lubbers (CDA), van wie maandag bekend werd dat hij in een documentaire heeft toegegeven dat op de vliegbasis in Volkel kernwapens liggen. Sjoerdsma sprak van het 'slechtst bewaarde geheim van Nederland'. Volgens hem raken de uitspraken van Lubbers over de bommen aan 'onze staatsveiligheid en aan ons gevoel van nationale veiligheid'.

"Ik heb nooit gedacht dat die malle dingen daar nog steeds zouden zijn, anno 2013", zei Lubbers in de documentaire van National Geographic. "Volgens mij absoluut zinloos, onderdeel van een traditie van militair denken." Lubbers was in de jaren zestig als dienstplichtige betrokken bij de registratie van de kernwapens.

"Die uitspraken zijn geheel voor zijn rekening", zei Hennis over Lubbers' uitlatingen. "Ik kan er niet nader op ingaan."

Voormalig minister van Defensie voor de VVD Joris Voorhoeve wilde de uitspraken van Lubbers maandag niet onomwonden bevestigen. "Ik hoor daar geen antwoord op te geven. Maar ik ken de heer Lubbers als iemand die de waarheid ernstig neemt", zei hij op Radio 1.

Ontsnapte gevangene nog niet terecht

De gevangene die zondagmiddag ontsnapte uit een gevangenis in Amsterdam is nog niet gevonden. "Het onderzoek is nog in volle gang", zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie dinsdag.

De gevangene ontsnapte uit het huis van bewaring aan de Havenstraat, naar verluidt met behulp van lakens. Over zijn identiteit en de reden dat hij vastzat worden geen mededelingen gedaan. De woordvoerder kon niet aangeven of de politie de gevangene al op het spoor is.

Mijlpaal voor museumbus voor senioren

Het initiatief Museum Plus Bus heeft dinsdagochtend zijn 75 duizendste deelnemer verwelkomd. Om dat te vieren onthulde minister van Cultuur Jet Bussemaker (PvdA) op een van de museumbussen voor senioren een reproductie van Piet Mondriaans Vuurtoren bij Westkapelle.

De 75 duizendste deelnemer, mevrouw Tol-Runderkamp uit Volendam, werd ontvangen door de bewindsvrouw en kreeg een rondleiding door het Gemeentemuseum Den Haag. "Het is prachtig dat dit initiatief mogelijk is", zei ze volgens de organisatie. Bussemaker ziet dat niet anders. "Mensen die anders niet in een museum komen, krijgen de kans te genieten van ons erfgoed."

De Museum Plus Bus verzorgt culturele dagjes uit voor ouderen die musea niet meer zelfstandig kunnen bezoeken. Zeven musea begonnen er in 2007 mee. Inmiddels steunen twaalf Nederlandse musea het initiatief, waaronder het Rijksmuseum, het Gemeentemuseum Den Haag, het Joods Historisch Museum en het Nederlands Openluchtmuseum.

Sterke toename moslimextremisme in Duitsland

Duitsland kent een sterke toename van moslimextremisme. Het aantal islamitische extremisten is scherp toegenomen. Onder hen zijn honderden die er mogelijk geen been in zien om aanslagen in het land te plegen. Dit meldt het Duitse ministerie van binnenlandse zaken dinsdag.

De Duitse veiligheidsdiensten houden rond de 42.550 moslims in de gaten. Zo'n duizend baren de autoriteiten ernstige zorgen en 130 worden 24 uur per etmaal in de gaten gehouden, zei Hans-Georg Maassen, het hoofd van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst.

Maassen zei voorts dat dit jaar rond de zestig jihadisten van Duitsland naar Syrië zijn vertrokken om zich daar aan te sluiten bij de strijd tegen het regime van Bashar Assad.

Dopingzondaar White terug als ploegleider

Matthew White keert terug als ploegleider bij Orica-Greenedge. Hij legde zijn taken een halfjaar geleden vrijwillig neer toen hij naar buiten bracht als wielrenner doping te hebben gebruikt. Orica-Greenedge laat dinsdag weten dat de terugkeer van White in overeenstemming is met het advies van dopingexpert Nicki Vance.

"Het rapport van Vance stelt vast dat Orica-Greenedge werkt met de juiste uitgangspunten en ik ben blij dat alle aanbevelingen om het antidopingbeleid van het team te verbeteren kunnen worden doorgevoerd", licht directeur Shayne Bannan toe op de site van de Australische wielerploeg.

De beslissing om White wederom aan te stellen als ploegleider is volgens Bannan een goede. "We hebben ons management opnieuw bekeken, waarbij duidelijk werd dat Matthew de juiste man is voor deze plek. Zijn visie op de wielersport en zijn overtuiging die beter te maken zijn sleutelelementen voor het succes en de identiteit van het team", besluit Bannan.

White beëindigde zijn carrière als wielrenner in 2007. De Australiër reed van 2001 tot en met 2003 voor US Postal. Na een uitstapje naar Lampre maakte hij in 2006 en 2007 opnieuw deel uit van de ploeg van kopman Lance Armstrong. Bij US Postal gebruikte White doping.

Man moet 45.000 euro bijstand terugbetalen

Een man moet de Gelderse gemeente Tiel ruim 45.000 euro onterecht ontvangen bijstand terugbetalen. Hij ontving jarenlang bijstand van de gemeente Tiel, terwijl hij in de gemeente Rhenen woonde, meldt de Regio Rivierenland.

De man, die een uitkering kreeg voor een alleenstaande, had niet gemeld dat hij was verhuisd. De Regio Rivierenland heeft ook het Openbaar Ministerie ingeseind. Dat moet nog beslissen of de man wordt vervolgd.

Er was geen woordvoerder bereikbaar om toe te lichten of de man in Rhenen ook alleen woonde en of de uitkering alsnog bij die gemeente kan opvragen.

Oud-Ajacied Mido zegt profvoetbal vaarwel

Ahmed Mido stopt met voetballen. "Vandaag kondig ik mijn pensioen aan als voetballer. Dank voor iedereen die me gesteund heeft", schrijft de 30-jarige Egyptenaar op Twitter.

Mido maakte als Ajacied furore tussen 2001 en 2003. Hij werd in zijn eerste seizoen kampioen bij Ajax en scoorde tot zijn vertrek naar Olympique Marseille 21 goals in veertig competitieduels. Mido kwam ook nog uit voor AS Roma en Tottenham Hotspur.

In het seizoen 2010-2011 speelde de aanvaller opnieuw in het shirt van Ajax. In die periode was Mido minder succesvol. Hij kwam tot vijf wedstrijden, waarvan vier als invaller. De spits scoorde weliswaar twee keer in de Eredivisie, maar kreeg toch kritiek te verduren, onder meer over zijn zwaarlijvigheid.

Het afgelopen seizoen speelde Mido voor Barnsley in de Championship. Hij speelde slechts een wedstrijd. In zijn geboorteland begon de aanvaller zijn loopbaan in 1999 bij Zamalek uit Caïro. Voor Egypte speelde de oud-Ajacied tussen 2001 en 2009 vijftig interlands. Hij scoorde daarin negentien keer.

Vriend opgepakt na zelfmoord Jiah Khan

De vriend van de overleden Bollywoodactrice Jiah Khan is opgepakt. Suraj Pancholi, zoon van het Bollywoodkoppel Aditya Pancholi en Zarina Wahab, wordt verdacht van het aanzetten tot haar zelfmoord. De Indiase superster maakte vorig week op 25-jarige leeftijd een einde aan haar leven door zich op te hangen in haar huis in Mumbai.

De moeder van Khan heeft de afscheidsbrief van haar dochter naar buiten gebracht waarin de ster onthult dat Pancholi haar bedroog, sloeg en dat hij haar had gedwongen abortus te plegen. De Indiase politie heeft bevestigd dat de brief authentiek is.

"Ik verlaat deze plek met niets dan kapotte dromen en lege beloften", schreef de actrice in de brief van zes kantjes. "Geen vrouw kan je meer geven dan ik jou gegeven heb, of meer van je houden dan ik. Dat kan ik je schrijven met mijn bloed."

Khan begon haar carrière in de Indiase filmindustrie met een rol in de komedie Nishabd. In de film speelde ze tiener die verliefd wordt op de beste vriend van haar vader, een rol van de beroemde Bollywoodacteur Amitabh Bachchan. Haar zelfmoord schokte Bollywood.

Jiah Khan

'Josje genaaid door Johnny'

Natuurlijk heeft Johnny de Mol dat blonde mokkel van K3 aan zijn liefdeslans geregen, maar dat kereltje met die stinkendrijke papa heeft Josje nog op een heel andere manier genaaid. Hij heeft namelijk buiten de deur geneukt, zo weet een 'goede vriend' Johnny.

"Natuurlijk heeft hij Josje bedrogen", vertelt de vriend in het Vlaamse blaadje Dag Allemaal, zoals geciteerd door De Telegraaf. "Kijk, ik denk niet dat Johnny van slechte wil is of zo, die gozer wil gewoon ten volle van zijn vrijgezellenbestaan blijven genieten."

De beste man is er heilig van overtuigd dat het rijkeluiszoontje ooit de ware zal vinden, maar denkt dat dat nog wel een aantal jaren zal duren. "Ga er dus maar gerust van uit: Josje werd opzijgeschoven voor een ander."

Vorige week kwam het schokkende nieuws naar buiten dat Josje weer vrijgezel is. Naar eigen zeggen omdat ze niet zo goed bij elkaar pasten als gedacht. Het stel is maar liefst tien maanden samen geweest, na een ontmoeting in Antwerpen.

Brievenbusfirma's leveren Nederland drie miljard op

Nederland verdient jaarlijks drie tot 3,4 miljard euro aan brievenbusmaatschappijen in de vorm van belastingen, loonkosten en diensten die zij inkopen. Dat staat in een dinsdag gepubliceerd onderzoek van SEO Economisch Onderzoek, in opdracht van de lobbyclub Holland Financial Centre.

De brievenbusfirma's zijn, direct of indirect, goed voor negenduizend tot dertienduizend voltijdbanen. De firma's hebben in totaal bijna 1500 miljard euro op de balans staan, minder dan de helft van het bedrag dat tot dusver in andere rapporten werd genoemd.

Ontwikkelingslanden zijn voor slechts tweeënhalf procent verantwoordelijk voor de relevante totale geldstromen, zo stelt het onderzoeksbureau. Arme landen zouden daardoor in 2011 iets minder dan 150 miljoen euro aan belastinginkomsten zijn misgelopen. Dit is fors lager dan het bedrag dat naar voren kwam in een eerder op de dag gepubliceerd rapport van onderzoeksbureau SOMO. Daarin wordt de financiële schade geraamd op 771 miljoen euro.

Nederlandse brievenbusfirma's worden op grote schaal gebruikt om belasting te ontduiken. Door de winststromen weg te sluizen naar het fiscaal aantrekkelijke Nederland betalen buitenlandse bedrijven vaak minder belasting dan in hun eigen land. Onder meer multinationals zoals Apple en Starbucks laten daarom een deel van hun activiteiten via Nederland lopen.

Toch is slechts bij pakweg vijf procent van de relevante geldstromen sprake van een indicatie van belastingontwijking of belastinguitstel, zo meldt het rapport van SEO. De onderzoekers maken bij hun berekening gebruik van Nederlandse norm voor excessief lage belastingen. Worden de veel ruimere normen van sommige belangengroepen en politieke partijen gebruikt, dan is dit percentage veel hoger, tot wel veertig procent.

Gebouw in Mumbai ingestort

Onder de last van zware regenval is in de Indiase metropool Mumbai maandagavond een gebouw van vier verdiepingen ingestort. Zeker vijf mensen zijn daarbij om het leven gekomen. Vijf mensen worden nog vermist. Zes mensen zijn levend, maar gewond, uit de puinhopen gered.

Het gebeurt in India met enige regelmaat dat gebouwen instorten. Vaak is met de bouwvoorschriften een loopje genomen en zijn bijvoorbeeld illegaal extra verdiepingen aangebracht.

China de lucht in

Met de lancering van de Shenzhou-10 is dinsdag de langste Chinese ruimtemissie tot nu toe begonnen. Drie teikonauten begonnen hun ruimtereis dinsdagochtend aan de rand van de Gobi-woestijn, vanwaar de Shenzhou koers zette richting het ruimtelaboratorium Tiangong.

In totaal blijven de drie teikonauten, onder wie de vrouwelijke ruimtevaarder Wang Yaping, een kleine twee weken in het ruimtelab. Wang zal vandaar lessen verzorgen voor scholieren op aarde.

De missie is onderdeel van grotere Chinese plannen om uiteindelijk een permanent bemand ruimtestation op de maan te vestigen. Dat moet, net als het Internationale Ruimtestation (ISS), door speciale vrachtmodules worden bevoorraad.

Juni tot nu toe ongewoon droog

In de eerste tien dagen van juni is het afgezien van een klein lokaal buitje helemaal droog gebleven. Sinds de weermetingen honderd jaar geleden startten, is dat pas vier keer eerder voorgekomen. De laatste keer er geen regen viel in de eerste tien dagen van juni was in 1970, meldt Weerplaza dinsdag.

Behalve droger was het eerste deel van juni ook zonniger dan normaal. De zon scheen zo'n zestig procent van de tijd, waar ongeveer veertig procent normaal is. Desondanks blijft de gemiddelde temperatuur tot nu toe aan de lage kant.

Voorlopig lijkt het ook niet echt warmer te worden. De zon schijnt niet uitbundig, waardoor de temperaturen achterblijven. Zo lijkt ook juni af te koersen op een te koud gemiddelde. Normaal is de gemiddelde temperatuur 15,6 graden, nu verwacht Weerplaza 14,8 graden. Het zou betekenen dat de serie te koude maanden naar zes gaat.

Meer PS4 pre-orders dan Xbox One pre-orders op Amazon

Het aantal pre-orders voor PlayStation 4 heeft het aantal pre-orders voor Xbox One overtroffen. Dit is gebeurd nadat de persconferentie van Sony was afgelopen. Daarvoor leidde Microsoft met zijn nieuwe console.

De actuele top 3 van verkopen is nu PlayStation 4, The Last of Us voor PlayStation 3 en daarna Xbox One. Amazon heeft nog geen actuele verkoopcijfers vrijgegeven.

Xbox One komt pas volgend jaar in AziŽ

In Europa en Amerika kunnen we in november 2013 aan de slag met de nieuwe Xbox One-console van Microsoft. In Azië moet men nog wat langer wachten. Alan Bowman, Microsoft's Regional VP voor Sales en Marketing in Azië heeft zojuist onthuld dat men daar pas eind 2014 kan gamen op een Xbox One.

Het betreft hier specifiek de regio's Taiwan, Hong Kong, Singapore, South Korea en India, over Japan is nog niets bekendgemaakt. Onlangs werden deze landen door Microsoft nog aangemerkt als 'groeiende markten' die steeds belangrijker worden. Zeker aangezien Xbox 360 onlangs de meest verkochte console is geworden daar.

Wat zit er in de doos van de PlayStation 4

Oke, je wilt nu een PlayStation 4 kopen, wat kan je dan allemaal verwachten? De console natuurlijk, met 500 gigabyte aan opslagruimte en een DualShock 4-controller. Maar wat zit er dan nog meer bij?

Naast de benodigde kabels, waaronder een HDMI kabel om hem aan te sluiten op je tv en een USB kabel om waarschijnlijk je controller op te laden, zit er ook een mono headset in, zodat je direct voice-commands naar je console kunt sturen. En er zullen vast wel wat manuals in zitten, maar die leest toch niemand. Wil je meer weten over de prijzen, dan kun je daar hier meer over lezen. 

Console

headset

Walking with Dinosaurs in beeld

Hij was al aangekondigd, maar Sony laat wat nieuwe screenshots zien van Walking with Dinosaurs voor Wonderbook. De samenwerking met BBC levert een educatieve game-ervaring voor jong en oud. PlayStation camera en Move zijn verplicht om dit te kunnen spelen.

Met Walking with Dinosaurs leren we meer over dinosaurussen en hun leefomgeving. Op dit moment is het nog niet bekend wanneer deze titel in de winkels zal liggen.

Nekletsel: twee euro

Er was kermis in de stad. Op grote hoogten keken halfmisselijke meisjes op ons neer, uit de ronddraaiende attracties liepen de stoerste jongens met zeemansbenen naar buiten, vanuit de ballen die dreven in een waterbak keken glazige kinderoogjes wanhopig naar hun ouders aan de kant, die aanwijzingen riepen hoe hun kroost als een hamstertje in die opblaasdingen hoorden te lopen. Vriendlief en ik keken naar de botsauto’s. En weer naar elkaar. Als één persoon liepen we naar de kassa en eigenlijk wisten we het allebei: dit zouden we eigenlijk niet moeten doen.

Killer Instinct is gratis, maar je krijgt alleen Jago

Microsoft kreeg klappen vannacht, maar ze hadden ook wat lichtpuntjes. De terugkeer van Killer Instinct werd bijvoorbeeld enthousiast onthaald door de fans uit de jaren 90. IGN heeft inmiddels met de game gespeeld en heeft wat nieuws te melden.

Killer Instinct zal vanaf dag één gratis te downloaden zijn voor iedereen met een Xbox One. De game zal niet in de winkels komen te liggen. Je krijgt met de gratis versie één personage: Jago. Overige personages kosten geld. Hoeveel geld is nog niet bekend. Tevens is nog niet bekend wie er allemaal terugkeren, en of er nieuwe personages zijn.

Prijs accessoires PlayStation 4 bekend

Sony heeft de prijzen van een tweetal accessoires voor PlayStation 4 bekendgemaakt. De camera zal 49 euro gaan kosten en een nieuwe DualShock 4-controller gaat 59 euro kosten. Beide komen vooralsnog enkel in de kleur 'jet black'.

De accessoires zullen tegelijk met de PlayStation 4 zelf in de winkels liggen. Yoshida heeft daarnaast via Twitter medegedeeld dat PlayStation 4 regiovrij is. Je kunt met je Europese PlayStation 4 games spelen uit Japan, Amerika of waar ook ter wereld.

BOF: 'Plasterk moet gebruik PRISM verbieden'

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) moet de AIVD verbieden het Amerikaanse afluisterprogramma PRISM te gebruiken. Ook moet een onderzoek worden ingesteld naar deze praktijken, stelt de digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom dinsdag.

De organisatie spreekt van een digitaal sleepnet dat de Amerikaanse overheid in het geheim heeft uitgerold over miljoenen onverdachte burgers. "Wij zijn geschokt dat de Nederlandse veiligheidsdiensten hier ook toegang toe hebben", zegt surveillance-expert Simone Halink van de organisatie.

Een anonieme AIVD-agent zegt woensdag in De Telegraaf dat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst ook toegang tot PRISM heeft. Als de AIVD een Amerikaanse mailadres opgeeft als verdacht, is volgens de agent binnen vijf minuten 'alles bekend'.

Hierdoor krijgen de Nederlandse geheime diensten er volgens Bits of Freedom een enorm aantal afluistermogelijkheden bij. "Zij omzeilen de wettelijke regels die op hen van toepassing zijn."

Plasterk zei vrijdag nog in reactie op het Amerikaanse schandaal dat het 'nooit zo kan zijn dat de overheid zo maar rond kan shoppen op internet'. "Privacy is een grondrecht", zei Plasterk. Volgens hem was de vrijheid van meningsuiting in het gedrang. Het is volgens Bits of Freedom dan ook logisch dat Plasterk het gebruik van het 'massale afluistersysteem' beëindigt.

In de Tweede Kamer hebben onder meer PvdA, D66 en de SP zich al geschokt getoond. Of de partijen eerder helemaal niet op de hoogte waren is niet duidelijk. De parlementaire controle op de AIVD gaat via de commissie voor de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, beter bekend als de 'commissie stiekem'. Hierin zitten de fractievoorzitters van alle partijen. Onduidelijk is of dit onderwerp daar ook besproken is: politici mogen niets zeggen over het beraad.

Dumb and Dumber To voorlopig van de baan

Bobby en Peter Farrelly moeten op zoek naar een nieuwe producent voor het vervolg op Dumb and Dumber To. Warner Bros wil niet verder met de ontwikkeling van de komedie, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. De filmstudio vindt het project te duur.

De gebroeders Farrelly werken al jaren aan het vervolg. Hoofdrolspelers Jim Carrey en Jeff Daniels hebben beloofd terug te keren voor de vervolgfilm. Dumb and Dumber was een enorme hit in 1994 en leverde meer dan 247 miljoen dollar op.

In januari maakten de filmmakers bekend het scenario voor de komedie af te hebben. In Dumb and Dumber To gaan de twee niet al te snuggere vrienden de weg op om een nierdonor te vinden voor het onechte kind van het personage van Daniels.


Dumb and Dumber To voorlopig van de baan (Foto: Novum)

Jeroen van Koningsbrugge leeft zich in Eland in

Jeroen van Koningsbrugge gaat de stem inspreken van een eland voor de kerstfilm Midden in de Winternacht. De Nederlandse acteur heeft zin in de klus. "Ik had vroeger een eland en het is altijd mijn droom geweest een vertolking van hem neer te zetten", zegt hij in een persverklaring. "In de film probeer ik hem zo goed mogelijk na te doen."

In Midden in de Windernacht stort de eland Moos een week voor kerst neer in de schuur van de jonge Max. Het vriendelijke beest zegt voor de Kerstman te werken, maar is zijn baasje kwijt. Max zet samen met zijn zusje alle zeilen bij om de Kerstman te vinden en kerstmis te redden. De film draait vanaf 4 december in de Nederlandse bioscopen.

Ook Derek de Lint, Jelka van Houten en Arjan Ederveen spelen hoofdrollen in de Nederlandse jeugdfilm. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Andreas Steinhöfel en wordt geregisseerd door Lourens Blok, bekend van de tv-series Van God Los en Feuten.


Jeroen van Koningsbrugge leeft zich in Eland in (Foto: Novum)

Nederlander voorzitter Golden Globes-organisatie

De Nederlander Theo Kingma is de nieuwe voorzitter van de Hollywood Foreign Press Association (HFPA). De club van niet-Amerikaanse filmjournalisten reikt jaarlijks de Golden Globes uit. Dat bevestigt de HFPA na berichtgeving op de Amerikaanse filmsite The Wrap.

Kingma werd verkozen boven de Russische journalist Ali Star. De 85 leden van de HFPA hebben maandagmiddag een stemming gehouden over het voorzitterschap. Kinga werd gezien als de progressieve kandidaat en Star als een wat conservatievere keuze.

De 46-jarige Nederlander werkt al jaren in Los Angeles als fotograaf en filmjournalist en is de enige Nederlander die lid is van de journalistenclub. Hij volgt Aida Takla-O'Reilly en Philip Berk op. De HFPA kan wel wat positieve publiciteit gebruiken na een juridisch slagveld met PR-bureau Dick Clark Productions. De journalistenclub heeft miljoenen aan het gevecht verloren.


Nederlander voorzitter Golden Globes-organisatie (Foto: Novum)

KNSB zwicht niet voor ultimatum IcedŰme

De KNSB gaat niet in op het ultimatum dat het consortium Icedôme Almere heeft gesteld. De Flevolanders hadden de schaatsbond tot dinsdag 12.00 uur de tijd gegeven om duidelijkheid te geven over welke ijsbaan zich de komende tien jaar het nationale schaatscentrum van Nederland mag noemen. Nu de KNSB hier geen gehoor aan geeft, dreigt een kort geding.

De schaatsbond hakt op 8 augustus definitief de knoop door en is niet van plan die datum te wijzigen."Wij wijken niet af van onze plannen", zegt KNSB-woordvoerder Huub Snoep. Inhoudelijk wil hij niet op de kwestie ingaan.

Icedôme Almere kreeg eerder van een commissie de voorkeur boven Thialf in Heerenveen en het Zoetermeerse Transportium. Dat rapport lekte twee weken geleden uit, waarna de KNSB besloot de plannen van de drie ijsbanen door te laten rekenen door de accountants van Ernst & Young. De definitieve beslissing loopt daardoor flinke vertraging op.

De schaatsbond wil dinsdag met de drie partijen om de tafel gaan zitten. Of het consortium Icedôme daarbij aanwezig is, liet de KNSB in het midden. "Ook Almere heeft een uitnodiging gekregen om toelichting te krijgen", reageerde Snoep.

Het is niet duidelijk of het consortium Icedôme daadwerkelijk een kort geding aanspant. De organisatie was dinsdag niet meteen bereikbaar voor commentaar.

'Vitesse akkoord met Chelsea over Van Ginkel'

Marco van Ginkel wordt door Chelsea overgenomen van Vitesse. Volgens De Telegraaf heeft de Londense club een akkoord bereikt met de Arnhemmers over een transfersom van 8,5 miljoen euro. De 20-jarige middenvelder zou nog wel tot een persoonlijk akkoord met Chelsea moeten zien te komen.

Ondanks de aanstaande transfer bestaat de kans dat Van Ginkel volgend jaar toch nog in Arnhem te bewonderen is. Door de nauwe band van eigenaar Merab Jordania met de Engelse club zou een directe verhuur terug aan Vitesse tot de mogelijkheden behoren.

Go Ahead Eagles verlengt contract van Antonia

Jarchinio Antonia heeft zijn contract bij Go Ahead Eagles met twee jaar verlengd. De 22-jarige vleugelaanvaller had een aflopend contract bij de promovendus. De club uit Deventer breidde eerder met Jeffrey Rijsdijk, Lars Lambooij, Joeri Schroyen en Doke Schmidt de selectie uit.

Afgelopen seizoen was Antonia goed voor vier treffers in dertig optredens. De buitenspeler is blij dat hij met Go Ahead Eagles in de Eredivisie kan spelen. "Ik wil met deze club meegroeien en meehelpen om van Go Ahead Eagles een stabiele club in de Eredivisie te maken", aldus de aanvaller, die in het seizoen 2010-2011 uitkwam voor ADO Den Haag.

Voorzitter Edwin Mulder vindt dat Antonia een speciale speler is. "Jarchinio is het type speler dat in wedstrijden het verschil voor ons kan maken. Dat heeft hij zeker de laatste maanden van het voorbije seizoen wel bewezen."

NPO lanceert nieuwe omroepsite

Alle radio- en televisieprogramma's van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) zijn vanaf dinsdag live te volgen en terug te kijken op de website npo.nl. De site vervangt onder meer de websites omroep.nl en publiekeomroep.nl.

Volgens de NPO zorgt de nieuwe site voor een beter herkenbare publieke omroep en een ordening van het online aanbod. "De introductie van één gezamenlijke NPO-site past in het online beleid: fors minder, maar effectievere websites." Naast het live kijken en terugkijken van programma's, kunnen mensen op npo.nl een profiel aanmaken om direct nieuwe afleveringen te kijken en via sociale media kijk- en luistertips te delen.

De website vervangt op korte termijn de sites omroep.nl en publiekeomroep.nl. Daarna gaan de sites van Nederland 1, 2, 3 en 24 ook op in npo.nl. Uitzendinggemist.nl blijft voorlopig bestaan naast npo.nl.

Marco Borsato trots op Sharon Doorson

Sharon Doorson presenteerde maandagavond tot grote trots van Marco Borsato haar debuutalbum Killer. De zanger, die haar coach was tijdens het tweede seizoen van The Voice of Holland, is ervan overtuigd dat 'zijn' talent een succesvolle carrière tegemoet gaat. "Ze is gewoon klaar om de wereld in te gaan", aldus Marco voor de camera van Novum Nieuws.

"Eva Simons is het gelukt en we hebben nu nog een meisje dat dezelfde route kan afleggen", gaat hij verder. Doorson en Simons werden bekend dankzij talentenjachten en zaten samen in meidengroep Raffish. "Het is mooi om te zien hoe een van je talenten zo uitgroeit en een podiumplek pakt die bij haar past. Je hoeft geen rocket scientist te zijn om te zien dat Sharon talent heeft."

Ondanks de heftige titel van haar solodebuut, is de 26-jarige zangeres niet zo aanvallend als je zou denken. "Ik ga helemaal niet over lijken", reageert Sharon. "Ik ben niet zo snel agressief eigenlijk, maar zodra ik op het podium sta ben ik wel heel stoer. Killer is meer mijn naam voor als ik optreed."

De zangeres zegt klaar te zijn voor een internationale carrière en is zich bewust van de consequenties. "Ik zal zeker offers moeten brengen", aldus Sharon. "Maar ik heb het ervoor over. Ik vecht hier al mijn hele leven voor. Natuurlijk zitten er ook minder leuke kanten aan het bekend zijn en het toeren, maar die neem ik voor lief."

Powered by zoomin.tv (2013)

Twee keer 15 jaar cel voor moord

De 64-jarige Jocelyn B. en de 53-jarige Duncan R. moeten 15 jaar de cel in voor de moord op een 54-jarige man in Amsterdam-Oost. De rechtbank in Amsterdam acht het tweetal schuldig aan het medeplegen van het gruwelijke misdrijf.

De straf wijkt af van de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Die wilde dat R. 16 jaar de cel in ging en B. 12 jaar. Beide verdachten zeggen dat ze niets met het misdrijf te maken hebben.

Het slachtoffer, de neef van B., werd op 12 maart 2011 vermoord. De politie vond zijn lichaam de volgende dag in de woning van de vrouw. Het was gewikkeld in een kleed en over zijn hoofd zat een vuilniszak gesnoerd.

Bruyneel wil praten, maar mag niet

Johan Bruyneel wil graag zijn kant van het verhaal geven in de dopingaffaire rond Lance Armstrong en de voormalige US Postal-ploeg. De Belg moet zich echter op last van zijn advocaten in stilzwijgen hullen, omdat er nog allerlei juridische procedures lopen.

Tegenover Humo laat Bruyneel weten hier niet blij mee te zijn. "Ik word afgeschilderd als duivel. Dat is zwaar. Ik sta te popelen om mijn verhaal naar buiten te brengen, maar mijn advocaten hebben me opgedragen om te zwijgen. Het wordt allemaal toch maar tegen mij gebruikt. Heel frustrerend."

De Belg wordt door iedereen gezien als de man die achter het massale dopinggebruik van de voormalige US Postal-ploeg zit. "Deze aanklachten vallen me zwaar, heel zwaar. Als mijn moeder in tranen belt omdat ze iets slechts over mij gelezen heeft, breekt dat mijn hart. Vooral omdat het pertinente leugens zijn. Ik kan iedereen recht in de ogen kijken. Ik heb nooit iemands gezondheid in gevaar gebracht."

Misbruikmelding jeugdzorg verdubbeld

Het aantal meldingen van seksueel misbruik in de jeugdzorg is vorig jaar verdubbeld. In 2011 kwamen nog 33 meldingen binnen, vorig jaar waren dat er 67, blijkt uit het jaarverslag van de inspectie.

De stijging in het aantal meldingen komt volgens de inspectie deels door de toegenomen aandacht voor seksueel misbruik. Daardoor zou er meer op worden gelet en wordt het sneller gemeld. Ook door de trainingen van jeugdzorgmedewerkers zou grensoverschreidend gedrag eerder worden opgemerkt.

In 28 gevallen was sprake van misbruik door andere jongeren, een jaar eerder was hier tien keer sprake van. In veertien gevallen werd een kind door de pleegouders misbruikt, tegenover negen gevallen in 2011. De eigen ouders of verzorgers waren in twaalf gevallen de dader (drie in 2011) en 'hulpverleners' van jeugdzorg maakten zich vijf keer schuldig aan misbruik, een daling van drie, althans; in het aantal meldingen.

Het werkelijke aantal gevallen ligt waarschijnlijk vele malen hoger omdat kinderen meestal niet over het misbruik durven te praten.

Man bewaart alienlijkje in vriezer

Meneer Li uit Binzhou heeft een bijzonder waardevolle vondst in zijn vriezer gelegd. De Chinees bewaart namelijk het lijk van een alien in zijn vrieskist.

De beste man zag in maart een formatie UFO's boven zijn huis vliegen. Helaas had een van de ruimteschepen last van motorpech en het ding stortte ter aarde. Even later stuitte Li op de stoffelijke resten van een buitenaards wezen aan de oever van de Gele Rivier.

De arme alien was precies in een konijnenval van de Chinees geland. Hierdoor werd het wezen geëlektrocuteerd. Li nam het lijk mee en stopte het in zijn vriezer.

De beste man is er heilig van overtuigd dat het hier om een intelligent wezen gaat. Chinese bloggers die het verhaal en de foto's hebben opgepikt, zijn dan ook druk bezig een link te leggen met een aantal ufomeldingen in de provincie Hubei.

De Chinese overheid is er echter als de kippen bij om het verhaal te debunken. "Het gaat hier om een zeer goede imitatie", laat de politie weten. "Het lichaam is gemaakt van rubber van uitstekende kwaliteit."


'Altijd lekkel vool in de soep!'

Kamer eist opheldering over PRISM

De Tweede Kamer wil opheldering over de mogelijke betrokkenheid van Nederlandse geheime diensten bij het afluisterschandaal in de Verenigde Staten. D66 wil zo snel mogelijk een hoorzitting houden en ook de PvdA en de SP eisen duidelijkheid.

De Telegraaf meldt dinsdag dat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) ook gegevens krijgt uit het internet-afluisterprogramma van de VS, PRISM. Op basis van een AIVD-agent schrijft de krant dat als de AIVD een Amerikaans mailadres opgeeft als verdacht, binnen vijf minuten 'alles bekend' is.

D66-Kamerlid Gerard Schouw gaat dinsdag voorstellen om een hoorzitting te houden in de Tweede Kamer. PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt meldt op Radio 1 dat hij wil weten wat er precies is gebeurd. SP-Kamerlid Ronald van Raak vermoedt dat Nederland net als de VS ook gegevens aftapt. Hij heeft hier vragen over gesteld aan minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA), die verantwoordelijk is voor de AIVD.

De woordvoerder van Plasterk was dinsdagochtend niet bereikbaar voor een reactie. Plasterk zei vrijdag nog in reactie op het Amerikaanse schandaal dat het 'nooit zo kan zijn dat de overheid zo maar rond kan shoppen op internet'. "Privacy is een grondrecht", zei Plasterk. Volgens hem was de vrijheid van meningsuiting in het gedrang.

De parlementaire controle op de AIVD, en dan met name op activiteiten van de dienst die niet in de publiciteit mogen komen, gaat via de commissie voor de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, beter bekend als de 'commissie stiekem'. Hierin zitten de fractievoorzitters van alle partijen. Onduidelijk is of dit onderwerp daar ook besproken is.

Hoofdverdachte schoppartij wordt uitgeleverd

Hoofdverdachte Brent L. van de spraakmakende schoppartij in januari in Eindhoven wordt definitief uitgeleverd aan Nederland. Het hof van cassatie in Brussel wees zijn verzet tegen uitlevering dinsdagochtend af. Tegen de uitspraak is geen beroep meer mogelijk.

De mishandeling in Eindhoven kreeg veel aandacht nadat de politie beveiligingsbeelden op televisie had getoond. Te zien is hoe een groep jongens een man mishandelt. Hoofdverdachte L. blijft tegen het hoofd schoppen als het slachtoffer op de grond ligt.

Hoofdverdachte schoppartij wordt uitgeleverd
Hoofdverdachte schoppartij wordt uitgeleverd (Foto: ANP)

Gevechten op Taksimplein

Op het Taksimplein in de Turkse stad Istanbul is het dinsdagochtend tot gevechten gekomen tussen de oproerpolitie en demonstranten. Honderden politiemensen rukten in aller vroegte met pantserwagens het plein op en richtten waterkanonnen en traangas op de actievoerders. Die beantwoordden dat met stenen en brandbommen.

Volgens de autoriteiten is de politie-inzet gericht op het weghalen van spandoeken en de barricaden die de demonstranten hebben opgeworpen. Volgens Turkse media vielen diverse gewonden. Een deel van de demonstranten deed niet aan mee aan de rellen.

Amerikaanse klokkenluider Snowden spoorloos

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden die openbaarde dat de Amerikaanse veiligheidsdiensten op grote schaal telefoon- en internetgegevens aftappen, is weg uit zijn hotel in Hong Kong. Hij heeft maandag uitgecheckt uit zijn hotel en sindsdien is niet bekend waar hij is. Dat meldt de BBC dinsdag.

Vermoed wordt dat hij nog wel in Hong Kong is. De Chinese stad heeft een uitleveringsverdrag met de Verenigde Staten. Maar waarnemers zeggen dat het maanden kan duren voordat Snowden zou kunnen worden uitgeleverd aan de VS en dat een verzoek ook nog geblokkeerd kan worden door China.

De 29-jarige Snowden heeft aangegeven dat hij mogelijk asiel wil aanvragen in IJsland. Vandaag werd bekend dat ook de AIVD nagenoeg onbeperkt kan grasduinen in de gegevens die de Amerikanen doorgespeeld krijgen door Google, Skype, Microsoft, Apple, Yahoo en Facebook.

Amerikaanse klokkenluider Snowden spoorloos
Amerikaanse klokkenluider Snowden spoorloos (Foto: ANP)

Sony publiceert uitleensysteem PS4

Het uitlenen of doorverkopen van spellen op Microsoft's nieuwe console, de XBOX ONE, is nagenoeg onmogelijk. Het spel is gekoppeld aan je console en alleen met toestemming van de publishers kun je je gebruikte game doorverkopen of uitlenen.

Bij Sony gaat het net even anders. Zij hebben voor hun nieuwe console, de Playstation 4, een revolutionaire manier ontwikkeld om je games uit te lenen of door te verkopen, en hebben hiervoor een stap voor stap tutorial uitgebracht, zodat iedereen het uiteindelijk kan begrijpen.


Hoe je games kunt uitlenen of doorverkopen voor de Playstation 4

Webber haalt uit naar Van der Garde

Mark Webber heeft na afloop van de Grand Prix van Canada uitgehaald naar Giedo van der Garde. De Nederlander reed de Australiër tijdens de race bij de hairpin aan, iets wat hem een stop-and-go-penalty kostte. Uiteindelijk kwam hij door een andere aanrijding niet aan de streep.

Webber verloor door het incident een deel van zijn voorvleugel van de Red Bull, maar kon verder rijden. Wel moest hij toestaan dat Ferrari-coureur Fernando Alonso hem passeerde. Na afloop kwam het stoom uit de oren bij Webber die Van der Garde omschreef als 'een betalende coureurs die niet in zijn spiegels kijkt'. "Er waren veel blauwe vlaggen toen we de hairpin naderden. Sommige mensen concentreren zich gewoon te veel op het rijden met de bolide." Na afloop heeft de Nederlander via een persbericht zijn excuses aangeboden.

Barbie terug met nieuwe realityserie

Barbie keert voor haar nieuwe serie terug naar de zon. De realityster, die bekend werd dankzij Oh Oh Cherso, trekt in het vervolg op Huisje, Boompje, Barbie met man Michael en dochter Angelina naar een zonnig oord.

"De nieuwe serie speelt zich ergens binnen Europa af", laat een woordvoerder van RTL 5 dinsdag weten in het AD. De reeks wordt dit najaar door de zender uitgezonden.

Barbie en Michael waren onlangs nog minder positief in het nieuws. De realityster zou hebben gevochten na een aanrijding en haar man werd opgepakt op verdenking van het aanschaffen van een automatisch vuurwapen en handel in verdovende middelen.

Reden groeiende domheid voetballers ontdekt

Het veelvuldig koppen van een voetbal kan leiden tot hersenbeschadiging en geheugenverlies. Dat schrijven Amerikaanse wetenschappers uit New York in het tijdschrift Radiology.

Uit onderzoek onder 37 amateurvoetballers bleek dat de veranderingen aan de hersenen vergelijkbaar waren met die van patiënten met traumatisch hersenletsel. Zo kwamen de hersenen van de meest frequente koppers overeen met die van mensen met een hersenschudding. Spelers die in een jaar vaker dan 1800 keer de bal kopten, liepen een grotere kans om lager te scoren in geheugentesten.

De deelnemers voetbalden gemiddeld al 22 jaar en hadden het afgelopen jaar gemiddeld 10 maanden gespeeld.

Over de invloed van koppen op de hersenen is al langer discussie. Eerder onderzoek wees uit dat er geen schade is, zolang het koppen doelbewust gebeurt. Er is wel kans op letsel als de bal per ongeluk op het hoofd komt, door botsingen met andere spelers of een val op de grond. Het nieuwste Amerikaanse onderzoek spreekt deze resultaten dus tegen.

Koppen van voetbal leidt tot hersenschade
Koppen van voetbal leidt tot hersenschade (Foto: ANP)

'Oude kankerpatiŽnt wordt slecht behandeld'

De zorg is slecht toegerust voor de behandeling van kanker bij ouderen. Oorzaak is een groot kennistekort, waardoor ouderen worden overbehandeld of onderbehandeld. Dat stelt KWF Kankerbestrijding dinsdag in een eigen publicatie.

De oudere kankerpatiënt krijgt vaak medicijnen die niet op de eigen leeftijdsgroep zijn getest. Ook worden behandelingen als chemotherapie nogal eens ten onrechte ontzegd. Door de vergrijzing en de opmars van kanker stijgt het aantal ouderen met kanker de komende jaren explosief. Als de ziekte ontdekt wordt, is nu 60 procent van de patiënten boven de 65 jaar.

Volgens KWF zijn senioren met kanker kwetsbaarder omdat ze vaak ook ander ziektes hebben als hartkwalen en diabetes. Fysieke en geestelijke beperkingen maken de behandeling er evenmin gemakkelijker op. Leeftijd is geen maatstaf, vitaliteit wel.

De organisatie pleit onder meer voor de opleiding van specialisten op het gebied van kanker en ouderen en (bij)scholing van nieuwe en huidige zorgverleners. KWF wil zelf een bijzonder hoogleraar kanker en ouderen aanstellen.

The Voice wint Critics' Choice Television Award

The Voice heeft een Critics' Choice Television Award in de wacht gesleept. De Amerikaanse versie van de Nederlandse talentenjacht, uit de koker van John de Mol, is door de Broadcast Television Journalists Association verkozen tot beste realityserie.

De Amerikaanse tv-prijzen werden maandagavond uitgereikt in Beverly Hills. The Big Bang Theory, die de meeste nominaties op zak had, won onder meer in de categorie beste comedyserie. Game of Thrones, met Carice van Houten, en Breaking Bad deelden de prijs voor beste dramaserie.

The Daily Show van Jon Stewart was de beste talkshow en Behind the Candelabra won in de categorie beste tv-film of miniserie. De tv-film gaat over de extravagante pianist Liberace, gespeeld door Michael Douglas. De rol leverde hem de Critics' Choice Tv Award voor beste acteur op.

Expeditie Poolcirkel krijgt vervolg op RTL 5

Expeditie Poolcirkel verhuist naar RTL 5. Het spelprogramma van de AVRO, waarin bekende Nederlanders het in de barre kou tegen elkaar opnemen, was eind vorig jaar te zien op Nederland 3.

"Vanwege het succes op Nederland 3 zou de publieke omroep het programma verplaatsen naar Nederland 1, maar daar was pas op zijn vroegst ruimte in 2015", licht Hans Dekker, directeur van producent Tévé Media Group, de verhuizing dinsdag toe in De Telegraaf.

Het nieuwe seizoen wordt volgend jaar uitgezonden door RTL 5. Wie het programma aan elkaar gaat praten, als opvolger van AVRO-presentatrice Lauren Verster, is nog onbekend. De voorloper van Expeditie Poolcirkel, spelprogramma 71 Graden Noord, was overigens ook al te zien op RTL 5.

Nieuwe bundels KPN draaien om data

Mobiel bellen en sms'en zijn voor KPN van veel minder belang geworden. Daarom komt het telecombedrijf volgende maand met een aantal nieuwe abonnementen waarbij niet het aantal belminuten of tekstberichten, maar alleen de hoeveelheid snel mobiel dataverkeer (4G) per maand de prijs bepaalt. Dat maakte KPN dinsdag bekend.

Bellen en sms'en doen klanten van KPN met de nieuwe bundels onbeperkt. Voor 4G-internet geldt een datalimiet, maar bij overschrijding daarvan wordt alleen de snelheid teruggeschroefd. Bijvoorbeeld mailen en chatten via apps als WhatsApp blijft dan gewoon mogelijk. Extra kosten worden pas in rekening gebracht als de klant er zelf voor kiest megabytes snel dataverkeer bij te kopen, belooft directeur consumenten Jesper Eriksen.

"Wij willen onze klanten vooraf volledige duidelijkheid geven", aldus Eriksen. "Je weet altijd van tevoren wat je betaalt en wat je daarvoor krijgt." Het goedkoopste abonnement, inclusief een eenvoudige smartphone, kost 45 euro per maand. Daarvoor krijgt de klant 500 MB snel mobiel internet. Voor 2 GB moet 47,50 euro worden betaald en voor 4 GB 55 euro. Een eenmalige uitbreiding met 250 MB kost 5 euro.

De bundels zijn ook verkrijgbaar met een duurdere smartphone, maar dan stijgt het maandbedrag. Ook blijft een eenmalige bijbetaling mogelijk. Klanten van KPN worden wel altijd direct zelf eigenaar van hun telefoon. Het telecombedrijf stapt af van de mogelijkheid om een toestel te leasen in combinatie met een abonnement.

De markt vraagt volgens Eriksen om dergelijke abonnementsvormen. "Europa kijkt wat dat betreft sterk naar de Verenigde Staten", zegt de KPN-directeur. Mensen willen volgens hem vooral af van de hoge extra kosten die gepaard kunnen gaan met overschrijding van een bel- of internetbundel. "Daar komen wij aan tegemoet met dit aanbod", aldus Eriksen.

Nieuwe bundels KPN draaien om data
Nieuwe bundels KPN draaien om data (Foto: ANP)

Radio-dj's tegen dunne stront

De jaarlijkse benefietactie Serious Request van 3FM vraagt dit jaar aandacht voor kinderen die sterven aan diarree. In de week voor kerst nemen 3 dj's hun intrek in het Glazen Huis, dat ditmaal op het Wilhelminaplein in Leeuwarden staat.

Het geld dat zij ophalen met non-stop radiomaken en vasten gaat naar het Rode Kruis. Volgens de radiozender sterven jaarlijks ruim 800.000 kinderen door diarree, als gevolg van gebrek aan schoon drinkwater, zeep en toiletten.

De dj's nemen op 18 december hun intrek in de doorzichtige mobiele studio in de Friese hoofdstad. Later dit jaar wordt bekend welke dj's zich laten opsluiten voor het goede doel.

Vier dove kinderen terecht

De vier minderjarige kinderen die maandagavond werden vermist zijn terecht. Het slechthorende en deels dove viertal werd in de nacht van maandag op dinsdag aangetroffen bij een tramhalte in Den Haag, zo meldt Omroep West. Het viertal hoorde thuis in een gezinsvervangend tehuis speciaal voor dove en slechthorende kinderen in Zoetermeer.

"De reden voor het weglopen weten we nog niet", zo verklaart een politiewoordvoerder tegen de lokale omroep. De politie-eenheid Den Haag zette maandagavond een burgernetactie op waarmee burgers in de regio een bericht kregen om uit te zien naar de kinderen.

Schijtend stel bang voor rat in de pot

Margaret en Keith uit Londen zijn doodsbang om naar de pot te gaan. Toen ze onlangs een neger op de boot zetten, kwam er ineens een rat uit de wc gekropen die hen bijna in de kont beet.

De Britse senioren, althans een van hen, was onlangs bezig Wijnaldum uit de selectie te zetten. Ineens hoorde men lawaai uit de plee komen. En ineens was daar een rattenkop te zien.

Het knaagdier was helemaal door het riool gekropen, en had een wandeling gemaakt door de zwanenhals. Direct grepen ze naar een videocamera, die waarschijnlijk altijd op het toilet lag om de dagscore van het negerbobsleeteam vast te leggen.

Men is hierna met man en macht op zoek gegaan naar de rat, die Roland is gedoopt. Helaas zonder enig resultaat. Het enige dat erop zit, is de pot doorspoelen voor ze een Splinter uit hun rug drukken.

Ze hadden de rat beter Splinter gedoopt

'Examens van vijf vakken gestolen'

De politie onderzoekt aanwijzingen dat bij de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam examens van vijf verschillende vakken zijn gestolen. Dat schrijft het AD dinsdag op gezag van ingewijden.

Het eindexamen Frans werd een dag voor het afnemen online gezet. Het examen werd daarom een dag uitgesteld, waarna 16.700 vwo-leerlingen een vervangend examen moesten doen. Een anonieme klokkenluider had zowel de 42 opgaven als het tekstboekje op internet gezet. Hij zei ermee het onderwijs te willen verbeteren.

Het AD schreef zaterdag al dat mogelijk ook het havo-examen Engels is gestolen. Nu komt daar het vmbo-examen natuur- en scheikunde bij, een combinatievak.

Alle examens zijn bij Ibn Ghaldoun gestolen. De school raakte in 2011 een sleutel van de kluis kwijt. Mogelijk werden de examens met de verloren sleutel buitgemaakt.

Voor de diefstal zijn vier verdachten aangehouden. Aanvankelijk werd een 22-jarige Rotterdammer aangehouden. Hij is geen leerling of medewerker van de school. Hij zit niet meer vast maar is nog wel verdachte. Zondag werden twee leerlingen van de school van 18 en 19 jaar aangehouden voor de diefstal van meerdere examens voor het vwo, havo en vmbo. Ze zouden hebben ingebroken en de examens hebben gefotografeerd. Bij doorzoekingen in hun woningen zijn de examens gevonden. Maandag leidden vingerafdrukken tot de aanhouding van een 18-jarige leerling van de school. De drie leerlingen zitten nog vast.

De onderwijsinspectie wil voor woensdag een besluit nemen over de gevolgen van de examendiefstal. Die dag krijgen vmbo'ers te horen of ze geslaagd zijn.

Het is niet uitgesloten dat leerlingen opnieuw examen moeten doen. Of dit alleen leerlingen van de school zijn waar de examens zijn ontvreemd of nog meer scholieren en voor welke vakken dit dan geldt, wordt later bekendgemaakt.

Politie grijpt in op Taksimplein

Honderden agenten van de oproerpolitie hebben dinsdag de barricades rond het Taksimplein in Istanbul geslecht en betogers op het plein naar een park vlakbij gedreven. Daarbij werd traangas ingezet en met rubberkogels geschoten.

Veel demonstranten hielden zich al meer dan een week op het plein op. Sommigen begonnen eerder dinsdag de barricades te bemannen in afwachting van een confrontatie met de politie.

Nadat de politie het plein op de betogers had heroverd verving zij een grote vlag, die aan een hoog gebouw aan de rand van het plein hing. In plaats daarvan werden de Turkse vlag gehesen en een levensgroot portret van Mustafa Kemal Atatürk, de oprichter van de Turkse republiek.

Op het Taksimplein hielden zich de laatste tijd steeds minder demonstranten op. Maandagavond was het kleinste aantal demonstranten op de been sinds het begin van de demonstraties tegen de regering van premier Recep Tayyip Erdogan, twaalf dagen eerder. In het naastgelegen Gezipark volhardden betogers wel. Erdogan heeft aangegeven woensdag met deze demonstranten in overleg te willen treden.

Huis Dutroux nog dit jaar afgebroken

Het huis van kindermoordenaar Marc Dutroux in het Belgische Marcinelle wordt nog dit jaar afgebroken. Het stadsbestuur van Charleroi moet nog beslissen wat er in de plaats van het pand moet komen, melden Belgische media.

In de kelder van het huis hield Dutroux in totaal zes kinderen maandenlang opgesloten. Alleen zijn laatste twee slachtoffers, Sabine Dardenne en Laetitia Delhez, werden levend bevrijd.

Na het proces van Dutroux kocht de stad Charleroi het huis. Aanvankelijk werd er een blauw zeil overheen getrokken waarop een kind is te zien dat een vlieger oplaat. Nu is besloten dat het huis tegen de vlakte gaat.

Kabinet geeft weer geld voor cultuurkaart

Het kabinet trekt de komende tien jaar 4,9 miljoen euro per jaar uit voor de cultuurkaart voor scholieren. Dat heeft minister van Cultuur Jet Bussemaker (PvdA) dinsdag aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer.

Bussemaker spreekt van een 'uniek instrument dat er daadwerkelijk in slaagt om leerlingen in contact te brengen met cultuur'. Ze wil de kaart weer gaan financieren en zo zeker stellen dat de kaart blijft bestaan. Dat was onzeker geworden doordat het vorige kabinet de rijksbijdrage stopzette, als onderdeel van de bezuinigingen op de culturele sector.

Per leerling is vijf euro rijksgeld beschikbaar. Scholen die meedoen, moeten tien euro bijdragen. Het bedrag kan worden uitgegeven aan bezoekjes aan bijvoorbeeld theaters en musea. Daarnaast is de cultuurkaart een kortingskaart.

In de brief aan de Kamer gaat Bussemaker in op haar visie op het cultuurbeleid. Een van de prioriteiten is beter cultuuronderwijs. Volgens Bussemaker is dat 'van cruciaal belang voor individu en samenleving'. "Het gaat daarbij zowel om het verwerven van kennis, als om het ontwikkelen van een creatieve, onderzoekende houding."

Bussemaker heeft al eerder laten weten dat het vak culturele en kunstzinnige vorming (CKV) toch weer verplicht wordt. Daarover komt voor de zomer duidelijkheid, schrijft Bussemaker. Het vorige kabinet wilde CKV schrappen als verplicht vak.

Bussemaker meldt verder dat ze subsidies aan culturele instellingen meer afhankelijk wil maken van de 'inhoudelijke prestaties en maatschappelijke meerwaarde', zoals het bereiken van nieuwe publieksgroepen.

Miljardenclaim Spyker tegen GM afgewezen

Een Amerikaanse rechter heeft een miljardenclaim die het Nederlandse autobedrijf Spyker had ingediend tegen het Amerikaanse General Motors afgewezen. Spyker beschuldigde GM er in augustus van op oneerlijke wijze de verkoop van Saab aan een Chinees autobedrijf te hebben geblokkeerd. Spyker eiste drie miljard dollar schadevergoeding van GM.

General Motors verkocht Saab in 2010 aan Spyker. Toen de verkoop werd geblokkeerd, spande Saab een rechtszaak aan om een faillissement te voorkomen.

GM voerde voor de rechter aan het recht te hebben zijn intellectuele eigendom te beschermen. Spyker redeneerde dat bij de verkoop van Saab geen eigen technologie van GM is gemoeid. Het is nog niet duidelijk of Spyker tegen te uitspraak in beroep gaat. Het bedrijf heeft aangegeven de uitspraak eerst door te willen nemen.

De onderdelen van Saab zijn overigens uiteindelijk overgenomen door National Electric Vehicle Sweden, een Zweeds bedrijf met Chinese geldschieters dat elektrische auto's ontwikkelt.

'AIVD krijgt ook informatie uit PRISM'

Nederlandse geheime diensten krijgen ook informatie uit het internet-afluisterprogramma van de VS, PRISM. Als de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst een Amerikaanse mailadres opgeeft als verdacht, is binnen vijf minuten alles bekend, zegt een AIVD-agent dinsdag in De Telegraaf. De agent was volgens de krant werkzaam voor de dienst die Nederlandse moslimextremisten in de gaten houdt.

Veel bedrijven werken volgens de agent actief mee bij het geven van inzage in hun gegevens. "Alle grote commerciële internetdiensten worden gedwongen een applicatie aan te leveren waarmee diensten onbeperkt kunnen grasduinen." Samen vormen die applicaties het programma van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA om vertrouwelijke internetdata te vergaren.

Skype wilde volgens de agent jarenlang geen inzage geven, maar sinds het eigendom is van Microsoft zou alles worden gedeeld zoals ook bij Google en Facebook het geval is. De topmannen van die laatste twee bedrijven stelden zaterdag nog niet op de hoogte te zijn van het internet-afluisterprogramma.

Ook Nederlandse bedrijven zouden welwillend meewerken. "Bij een verzoek krijgt men gewoon direct toegang tot de data, alles op een presenteerblaadje." Als een bedrijf niet meewerkt, wordt een agent 'geactiveerd' die toegang heeft tot de informatie van het bedrijf. "Binnen bedrijven en instellingen, overal zijn agenten te activeren, die wachten op een informatieverzoek."

FOK! wat een weer... Zachter, ook op de Wadden

Goeiemorgen! Eindelijk raken we die vervelende noordenwind kwijt en dat wil zeggen dat de temperaturen weer wat omhoog gaan. Dit zal zeker op de Wadden goed voelbaar zijn. Bovendien hebben we ook geen last meer van die saaie wolkenvelden die vanaf de Noordzee worden aangevoerd.

De wind komt vanaf nu voorlopig weer uit een zuidwestelijke richting en die is matig van kracht, rond kracht 3. De maxima lopen in het noordwestelijk kustgebied op tot een graad of 18 en dat zal zeker wel zo aangenaam zijn. Elders ligt het kwik tussen de 19 en 21 graden. Er zijn perioden met zon en het blijft droog. In het zuidwesten komt er later wat meer bewolking opzetten en landinwaarts ontstaan er een paar stapelwolkjes.

Na morgen is het licht wisselvallig weer. De eerste dagen kan er wat regen vallen, maar de hoeveelheden lijken niet groot te gaan worden. Na donderdag is het weer overwegend droog met geregeld zon. Over het algemeen is het hierbij rond de 21 graden.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Birds1
En we keren nog even terug naar Wales met ADQ en bekijken vandaag wat lokale vogels.

Bir2
De familie bij elkaar...

Brw3
Een echte roofvogel!

Allemaal in PRISM

Bom, gifgas, nucleaire knutselpakketten, zelfmoord, aanslag, Beiroet, Pentagon, Occupy, Japan, China, Irak, spion, AK47, Bilderberg, Monsanto, Illuminati, kunstmest. Zo. Nu weet ik in ieder geval zeker dat ik er bij PRISM goed op sta en hoef ik me niet meer druk te maken over wat ik wel en niet post. Een potentiële terrorist ben ik toch wel. Oeh, die stond nog niet in het lijstje, 'terrorist'. Bijna vergeten.

PlayStation 4 kost 399 euro, games uitlenen gewoon mogelijk

Sony heeft bekendgemaakt dat PlayStation 4 verkocht gaat worden voor 399 euro. Dit is 100 euro goedkoper dan een Xbox One, maar hierbij moet wel opgemerkt worden dat er geen camera meegeleverd wordt waar Xbox One met Kinect komt.

Naast de prijs maakte Sony ook bekend dat ze geen online verbinding eisen, je kunt gewoon al je games offline spelen als je dat wil. Tevens kun je gewoon games uitlenen en is er totaal geen restrictie op de tweedehands handel. 

Final Fantasy Versus XIII wordt Final Fantasy XV

Sony weet hoe het moet in presentaties. Tijdens de persconferentie van Sony is Final Fantasy Versus XIII aangekondigd onder de nieuwe naam Final Fantasy XV. De game komt naar PlayStation 4 en Xbox One. De game ziet er BRILJANT goed uit. Nadat we meer dan zes jaar hebben moeten wachten op deze game, lijkt er eindelijk licht aan het einde van de tunnel te komen.

Gordels vast, trailer bekijken en op de hypetrein springen!

[E3] Liveblog persconferentie Sony

De langverwachte persconferentie van Sony. Heeft PlayStation 4 genoeg exclusives om de strijd met Xbox One aan te gaan? De verwachtingen liggen hooggespannen voor aankondigingen rond The Last Guardian, Final Fantasy en andere nieuwkomers. FOK!games houdt je live op de hoogte door deze blog te updaten.

05.04 uur Sony sluit af met een compilatie van games die we de komende tijd mogen gaan spelen. Een waardig slot van een uitstekende conferentie. Greatness Awaits.

05.02 uur De PS4 gaat 399 euro kosten

05.01 uur Oh, we zijn nog niet klaar. Er komt nog wat over Gaikai. Sony gaat Gaikai vanaf 2014 gebruiken voor het streamen van PS3-games naar bijvoorbeeld Vita. 

05.00 uur De demonstratie eindigt met een trailer. Het lijkt een epische shooter te worden.

04.55 uur De spelers zijn door een stuk muur en ontmoeten daar een andere speler. Het gebied waar ze nu zijn is kleurrijk en er gebeurt van alles op de achtergrond.

04.52 uur De gameplay ziet er vooralsnog heerlijk rustig uit. Geen chaos, exploderende schepen en random geschreeuw.

04.47 uur Bungie en Activision mogen afsluiten met Destiny

04.46 uur Er komt een PlayStation Plus-versie van Drive Club, gratis, day one, voor Plus-leden

04.45 uur PlayStation Plus gaat mee naar PlayStation 4. Geldig voor PS3, Vita én PS4 dus.

04.44 uur Offline gamen mogelijk. Geen online check in nodig. 

04.43 uur Uitlenen, inleveren, houden. Alles kan. Dikke diss naar Xbox One.

04.42 uur Geen tweedehands blokkade.

04.41 uur Jack Tretton weer. Hij draait er een eind aan zo te horen.

04.40 uur Nee, Mad Max! Van Avalanche Studios. Road Warrior Survival Kit is exclusief voor PS4. Geen idee alleen wat het doet.

04.39 uur We zien nu een woestijn. Fallout 4?

04.38 uur Sony heeft een partnership met Bethesda; de bèta komt als eerste naar PS4. De game zelf komt in de lente van 2014. 

04.35 uur NBA 2K14 wordt opgevolgd door Elder Scrolls Online.

04.34 uur EA 2K Sports nu. 

04.33 uur Er worden SmartGlass-achtige features getoond. Mogelijk via PlayStation certified tablets en smartphones.

04.27 uur Van Watch Dogs krijgen we ook nieuwe gameplay te zien. We zien hoe het rijden in een auto werkt, en hoe de map rechtsonderin meedraait.

04.25 uur En de demonstratie is afgelopen. Dat was vrij intens. Ubisoft mag nu nog een game tonen: Watch Dogs

04.19 uur Tijd voor een game die we al eerder zagen vandaag: Assassin's Creed IV: Black Flag. Dit keer een game-demonstratie, dus met gameplay. 

04.18 uur Final Fantasy XIV komt overigens ook naar PS4. Even tussendoor.

04.16 uur En Square Enix heeft nog een trailer. Kingdom Hearts III. Hop.

04.14 uur Final Fantasy XV! Voorheen bekend als Versus XIII

04.13 uur Final Fantasy XV?

04.11 uur Diablo III krijgt unieke items op PlayStation, gebaseerd op PlayStation-games.

04.10 uur De lijst gaat maar door, we zullen na afloop proberen om een helder overzicht van developers met titels te maken.

04.08 uur Er volgt nu een lijst van indies die games voor PS4 maken. Inclusief gameplaybeelden.

04.07 uur Developers kunnen zelf publiceren in de Store. Handig voor bijvoorbeeld indies. 

04.06 uur Developer Super Giant (Bastion) toont hun nieuwe game: Transistor

04.04 uur Adam Boyes on stage, dat betekent third party-games. 

04.02 uur De tech demo schakelt terug naar een green screen waar de personages net echt lijken. Wow.

04.00 uur Yoshida vertelt dat op PS4 veel meer mogelijk is m.b.t. het tonen van emoties. We krijgen nu een kort voorproefje van een 12 minuten durende techdemo. The Dark Sorceror, mede mogelijk gemaakt door Quantic Dream

03.59 uur Tijd voor nog een nieuwe titel: Knack. Samen met Drive Club en Killzone een launchgame!

03.57 uur inFamous: Second Son. Sony houdt het tempo hoog!

03.56 uur Na Shadowfall is het tijd voor Drive Club. Er worden overigens geen playthroughs getoond op dit moment, enkel trailers. 

03.55 uur Beelden van de nieuwe Killzone Shadowfall.

03.52 uur Monsters! Zijn het zombies? Infected? Amerikanen? Dat wordt niet duidelijk. De game heet in ieder geval The Order.

03.51 uur We zien Londen van de 19e eeuw, maar met air ships. 

03.50 uur Trailertijd! De nieuwe game van Santa Monica en Ready at Dawn.

03.49 uur Yoshida vertelt eerst nog wat over het feit dat ze luisteren naar developers én gamers. Via Twitter bijvoorbeeld.

03.48 uur Shu Yoshida komt ons weer vertellen over games. Eindelijk.

03.47 uur Redbox Instant-service komt naar PlayStation, voor Amerikaanse gamers. Flixster idem. 

03.45 uur Music en Video Unlimited zijn dag één beschikbaar voor PS4

03.43 uur Sony Pictures werkt aan een exclusief programma om hun content aan te bieden op PS4

03.41 uur Er volgt nu een praatje over PSN, Michael Lynton komt het podium op en vertelt over entertainment. Films, series, etc.

03.39 uur Eindelijk wordt de PlayStation 4 getoond. Dundundunnnnn!

03.38 uur En dan nu: PlayStation 4!

03.37 uur Speciale GTA V-bundel PS3, ook komt er een unieke headset met GTA-branding

03.37 uur PlayStation krijgt speciale DLC waaronder pakjes uit de Batman tv-serie uit de jaren 60

03.33 uur Batman Arkham Origins is de volgende game in de lange lijst. Joker is uiteraard weer aanwezig.

03.32 uur Gran Turismo 6 nu. Met nieuw bandensysteem, nieuwe ophanging en nieuwe aerodynamica-modellen.

03.29 uur Sony heeft een hoog tempo. We zien nu beelden van de spirituele opvolger van Heavy Rain: Beyond Two Souls.

03:28 uur Er wordt een nieuwe trailer getoond voor The Puppeteer, alsmede Rain.

03:27 uur PS3 nadert zijn zevende Kerst (in Amerika) en Sony laat nog maar eens zien dat The Last of Us awesome is.

03:25 uur 85 upcoming titels voor Vita: o.a. Batman Arkham Origins, Destiny of Spirits, Doki Doki Universe, Killzone, Tearaway en God of War 1/2 HD. Tevens komt The Walking Dead naar Vita, en die game wordt direct gebundeld.

03:22 uur Ondanks dat PlayStation 4 natuurlijk ontzettend hot is, beginnen we met Vita en PS3

03:20 uur Jack Tretton verwelkomt ons. Niet eerder was het zo tof.

03:18 uur Pompende beats en flitsende beelden. En vervolgens stukjes uit trailers die we vandaag te zien krijgen.

03.16 uur Het begint!

03.10 uur Nog steeds niets. Sony tilt alle megatons naar het podium.

03.04 uur De persconferentie is wat vertraagd. Blijf het in de gaten houden!

02:45 uur Over een kwartiertje begint Sony's knalfuif. Je kunt de persconferentie via deze links volgen: Gametrailers / Sony / Gamespot

Invallen en arrestaties bij grote plofkraakactie

In een groot onderzoek naar ram- en plofkraken heeft de politie maandagochtend op verschillende locaties in totaal 23 verdachten aangehouden. Ze worden in verband gebracht met zeker vijftig kraken. Dat heeft de politie bekendgemaakt. De politie verwacht later meer arrestaties.

De politie viel tot het middaguur in totaal 35 huizen binnen. Bij een aantal aanhoudingen is een arrestatieteam ingezet vanwege mogelijk gevaar. De panden zijn daarna doorzocht met geld- en explosievenhonden. Vooralsnog zijn een aantal dure auto's, vuurwapens, scooters en drugs in beslag genomen. Ook is verdacht materiaal door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) onderzocht.

Het aantal plof- en ramkraken nam dit jaar een vlucht. Tot nu toe werden 87 kraken gepleegd. Dat is fors meer dan vorig jaar, toen er in het hele jaar 133 werden genoteerd. Volgens de politie worden steeds vaker zware explosieven gebruikt, waardoor het gevaar voor de omgeving stijgt. Ook worden agenten meer geconfronteerd met verdachten die bewapend zijn en met vuurwapens dreigen tijdens hun vlucht.

Vanwege het toenemende gevaar en de stijging van het aantal kraken besloot de politie in samenspraak met justitie het onderzoek naar de kraken meer prioriteit te geven. Volgens de politie worden de meeste kraken uitgevoerd door wisselende groepen die landelijk opereren.

Rocksmith 2014 laat je jammen met virtuele bandmaten

Zojuist heeft Ubisoft aan het begin van zijn persconferentie Rocksmith 2014 aangekondigd. Dit deed de uitgever met behulp van Alice in Chains-gitarist Jerry Cantrell, die de Session Mode van Rocksmith 2014 demonstreerde waarbij hij onder andere stemcommando's gebruikte om instructies te geven.

In het originele Rocksmith, dat vorig jaar hier in Europa op de markt kwam, is het mogelijk om een echte gitaar in je console of pc te pluggen en echte nummers te (leren) spelen. Een eerste spel in zijn soort, al leed het nog wel onder enkele glitches, zoals bepaalde noten of technieken die slecht werden opgepikt en lag.

De stemcommando's zijn ook een welkome toevoeging, want elke keer je gitaar los aan je strap laten bungelen terwijl je naar de controller moet grijpen is geen pretje. Rocksmith 2014 wordt in oktober van dit jaar in de winkels verwacht.

Rayman gaat voetballen

Rayman Legends kennen we inmiddels wel. We hebben veel gameplay gezien en er is veel over geschreven. Toch zijn er nieuwtjes te vertellen over deze game, die eind augustus al in de Nederlandse winkels zal liggen.

Als eerste meldt Ubisoft dat er meer dan 120 levels in de game zitten en daarnaast komen er competitieve multiplayermodi in de game waarbij je onder andere kunt gaan voetballen. Check de gameplaytrailer hieronder.

Naast de gameplaytrailer heeft Ubisoft ook nog een cg-trailer waarin Barbara the Barbarian wordt voorgesteld.

Samenwerken in The Crew

Tijdens de E3 heeft Ubisoft meer informatie gegeven over The Crew: een racegame waarbij het samenwerken met 'je crew' voorop staat. Je kunt besluiten om solo door de open wereld te rijden of met willekeurige mensen samen te werken om missies te behalen. Volgens Ubisoft kun je echter het beste met je crew zaken oppakken.

The Crew speelt zich af in een grote open wereld waarbij de lijn tussen singleplayer en multiplayer vervaagd is. Overal zijn missies te vinden die je solo kunt afwerken. Je kunt ook andere mensen in de wereld uitnodigen om jou te komen helpen om zo de missies wat makkelijker te maken. Geen parties, geen groepen maar geheel willekeurig. Daarnaast kun je ook een eigen crew starten waarmee je de missies vervult. Maakt het geheel iets makkelijker.

Volgens Ubisoft zul je nooit weten of een auto in de stad bestuurd wordt door een NPC of door een 'echt persoon'. Het kan dus zomaar zijn dat jij rustig aan het rondscheuren bent en plots wordt overrompeld door een vijandelijke crew. Het is dan maar te hopen dat je je crew kunt vertrouwen.

Ubisoft kondigt The Division aan

Ubisoft kwam tijdens de E3 vlak voor het einde van de persconferentie met een megaton aan: The Division. Een game die qua trailer veel lijkt op een slechte versie van Watch_Dogs (ook van Ubisoft). Tijdens de E3 werden echter ook beelden getoond die de game weer ontzettend interessant maken.

Het verhaal van The Division gaat over een wereld waar een grote epidimie is uitgebroken. Tijdens Black Friday is er een virus verspreid via geldbiljetten. Binnen een week lag heel Amerika plat en was er chaos in de straten. Er werd een nieuwe agency in het leven geroepen genaamd The Division. Deze lui zijn getraind om de rust te laten wederkeren.

The Division gaat een MMORPG worden voor de next-gen-consoles. De game is bedacht door Tom Clancy, die we ook kennen van de Rainbox Six-reeks. Voorlopig is er nog weinig bekend over het spel en zullen we moeten wachten op meer trailers en nieuwtjes.

Rabbids krijgen interactieve tv-serie

Ubisoft is vooral bekend van games, maar ze gaan ook een tv-serie maken. De rabbids, die gekke konijnen die we kennen uit verschillende Rayman-games, krijgen een eigen interactieve tv-serie: Rabbids Invasion. Ubisoft gaat hiervoor samenwerken met Nickelodeon.

De serie verschijnt voor Xbox One en door middel van de Kinect-camera kun je invloed uitoefenen op wat er getoond gaat worden. De serie zal 'binnenkort' verschijnen, waarschijnlijk eind dit jaar ergens.

Elizabeth bezoekt jarige Philip in ziekenhuis

Koningin Elizabeth II heeft haar echtgenoot prins Philip maandag bezocht in het ziekenhuis, waar hij zijn 92e verjaardag vierde terwijl hij herstelde van een kijkoperatie in zijn buik.

De vorstin bleef ongeveer een half uur in de London Clinic.

Eerder maandag kreeg prins Philip bezoek van zijn zoon, prins Edward.

Prins Philip herstelt volgens het ziekenhuis goed van de kijkoperatie die hij vrijdag onderging. Hij moet ongeveer twee weken in het ziekenhuis blijven voordat hij kan beginnen met revalideren. De revalidatie zal ongeveer twee maanden duren.

Het is niet bekendgemaakt wat de prins scheelt. Hij had in het verleden problemen met zijn hart en blaas.

Erdogan gaat praten met betogers

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan gaat deze week praten met een groep betogers van het Taksim-plein in Istanbul. De regering zal echter geen 'onwettige daden' meer dulden, heeft vicepremier Bülent Arinc maandag na een kabinetszitting gezegd. Voor het weekeinde moet de bezetting van Taksim en het Gezi-park worden beëindigd, maakte hij duidelijk.

Het aantal demonstranten op het plein was maandagavond kleiner dan in de afgelopen elf dagen, maar de bezetters in het park bleven vooralsnog. In de hoofdstad Ankara waren ongeveer vijfduizend demonstranten op de been.

Het gesprek tussen Erdogan en de demonstranten zal woensdag plaatshebben, maar niet op het plein, zei Arinc. Het gesprek vindt plaats op verzoek van de demonstranten, zei hij. Omdat er geen duidelijke leiding is die de bezetting van het park organiseert, is het nog onduidelijk met wie de premier gaat praten.

'Debbie Rowe wordt voogd Paris'

Debbie Rowe wordt mogelijk de nieuwe voogd van haar dochter Paris Jackson. Dat vertellen ingewijden aan de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. Paris' oma Katherine en haar oom TJ delen nu de voogdij over de 15-jarige, die vorige week een zelfmoordpoging deed.

Rowe heeft nog geen stappen ondernomen om de voogdij over te nemen. Dat zou echter kunnen veranderen als rechter Mitchell Beckloff bepaalt dat de huidige regeling met Katherine en TJ niet goed is voor het welzijn van Paris. Beckloff zei vorige week dat er een onderzoek moet komen naar de zelfmoordpoging van de tiener.

Als Paris haar biologische moeder zou aanwijzen als voogd, gaat de rechter daar waarschijnlijk mee akkoord, volgens de ingewijden. Na de geboorte van Paris nam Michael de volledige zorg voor haar op zich. Sinds kort hebben moeder en dochter weer contact met elkaar.

[E3] Samenvatting persconferentie Ubisoft

Om 00.00 uur begint de persconferentie van Ubisoft op de E3. Komt Prince of Persia op een glorieuze manier terug, Zal Beyond Good & Evil 2 terug komen en zal Nebo het overleven? We houden jullie live op de hoogte met nieuwe informatie terwijl FOK!games dit bericht met live-updates bijhoudt.

01.17 uur Dat was het! Toffe line-up! Jammer dat er geen Beyond Good & Evil 2 was, maar hé. Er is altijd nog volgend jaar. Tot straks bij de Playstation persconferentie!

01.16 uur Het regent nepgeld! Miss girlwood maakt dat duidelijk. We zijn aan het einde gekomen. Komen er nog geheimen?

01.15 uur We worden getrakteerd op flink wat gameplay! Met deze game ben ik daar niet huiverig over. Ik ben nog steeds benieuwd welke game het is. Oh, het heet Tom Clancy's The Division. Eerste indruk is goed!

01.12 uur De gameplay ziet er tof uit! Die UI is echt hemels. en verlaten stad waarin van alles kan gebeuren... Klinkt interessant. Misschien een tie-in voor Watch_dogs? Wel weer echt een toffe verrassing van Ubi! <3

01.10 uur De ontwikkelaar komt praten over enge dingen. Is dit de nieuwe Rainbow Six? De game lijkt veel met de RROD te doen. Gelukkig zien we nu wat gameplay!

01.08 uur Yves Guillemot komt iets nieuws laten zien. Een online RPG van Massive entertainment. De game lijkt in een sci fi-wereld te spelen. Hij heet waarschijnlijk Dark Winter. Er wordt veel uitgelegd over dat er de laatste jaren veel mis is gegaan. 

01.02 uur De volgende titel was next gen voordat next gen kwam. Het gaat om Trials in hele toffe uitvoering. Wolken in en ALLES! Daarnaast komt er ook een mobiele titel. Trials Fusion is de console-versie. De mobiele versie heet Trials Frontier.

01.00 uur We kunnen dus gaan schatzoeken, steden aanvallen, scheepswrakken onderzoeken. Ontdekken staat centraal in deze ambitieuze open wereld-game. We gaan wat gameplay bekijken. Girlwood is er blij mee. Het blijven gemonteerde stukjes gameplay die niet echt laten zien hoe het er nou aan toe gaat. Achja, Assassin's Creed.

00.56 uur Mevrouw girlwood krijgt er een stage-orgasme van. Genoeg reden om een van de mensen achter de serie op het podium te roepen.

00.54 uur Onze stoere voorvader is Meneer Cool in het bargevecht. Na een klein opstootje is het tijd om het ruime sop te kiezen. Het blijft een CGI-trailer jammer genoeg.

00.52 uur Tijd om piraatje te spelen in Assassin's Creed. We moeten ons gezicht wijzen op dit volgens mevrouw dikke schaamlip. Tijd om kennis te maken met een nieuwe held. Hoe zit het eigenlijk met Desmond?

00.50 uur We gaan met Microsoft Xbox One deze game besturen via smartphone, tablet etc. We gaan kijken hoe dit werkt. Je kunt bijvoorbeeld dansen met de konijnen om ze te helpen. Ah kijk. Tijdens de serie komen er missies die je kunt doen met kinect. Jammer dat er geen kinderen op het podium zijn dit keer. FIST BUMP!

00.46 uur Rabbids komen naar je TV. Er komt een show op TV, en je kunt het ondertussen spelen. We krijgen te zien hoe dat werkt. Rabbids Invasion laat gekke konijnen zien. Ze komen naar Nickelodeon. Adrian Lacey komt om erover te praten. Tv kijken gaat veranderen.

00.44 uur We gaan meer Watch_dogs zien op de E3. Leuk. De volgende game is heel makkelijk. Just Dance 2014 komt uit! Wessiej is flauwgevallen.

00.40 uur We krijgen de trailer te zien die al eerder uitgelekt was. Toffe trailer! Jammer dat we geen gameplay zien.

00.39 uur Na bijna een kwartier scheurende banden, tijd voor iets nieuws. Als ik het zo hoor krijgen we Watch_dogs. Een game om naar uit te kijken! Dominic Gay komt op het podium om over de game te vertellen.

00.36 uur Oké, genoeg. NEXT!

00.34 uur Je kunt je auto aan alle kanten leegplukken om het te costumizen. Nitro-mode aan!

00.33 uur We krijgen gameplay te zien van de game. Verschillende spelers zitten in verschillende regionen van Amerika. Waar is Nederland? Ik wil de A2 op! We gaan nu met zijn allen naar dezelfde plek om te racen. Racegames worden de nieuwe shooters.

00.30 uur Oké, dus de revolutie zit hem in het feit dat het een grote open wereld met verschillende tereinen hebben, en dat je jouw eigen auto's kunt samenstellen. De hele wereld is altijd online, waardoor iedereen altijd tegelijk speelt.

00.27 uur De revolutie in deze game is nog even ver te zoeken. Het lijkt een mix tussen allemaal games die er al zijn. Mevrouw girlwood heeft er dikke schaamlippen van zegt ze.

00.25 uur Nieuwe game: Hij heet The Crew. We zien banden die tot een auto vormen. De onderdelen vliegen naar de banden. Volgens mij wordt dit een racegame. Veel racegames tegenwoordig! We mogen ook weer politie en boefje spelen. Oh, GTA.. Wat je toch hebt aangericht.

00.24 uur Het is tijd voor waar we allemaal op wachtten. De next gen-games komen eraan! Yves Guillemot komt op het podium. Aardige man.

00.22 uur Tijd voor de nieuwe South Park-game. Was er vorig jaar ook. Dit jaar alweer. Komt er een releasedatum? NAGASAKI! De game komt rond de kerst als het goed is.

00.19 uur Tijd voor een nieuwe game! Hij is Free-2-Play en heet The Mighty Quest for Epic Loot. Louis Piérre Pharand komt langs om ons erover te vertellen. De game wordt een soort tower defense-game, waarbij je zelf ook kastelen kunt overnemen.

00.15 uur We krijgen een blik van hoe de nieuwe Rayman eruit gaat zien. De graphics zien er een stuk beter uit. Draken, enge vissen, gitaren. We krijgen ALLES!

00.12 uur Tijd voor Rayman: Legends. Een van de langstlopende games ooit. Prachtige wereld, blabla. De trailer laat vikings, monsters en paddestoelen zien.

00.11 uur Splinter Cell: Er Gebeurt Over De Hele Wereld Shit. Quote van ons favoriete crewlid Kensuke. 

00.09 uur In augustus komt de nieuwe Splinter Cell: Blacklist. Hij zit voller dan OOIT! We gaan een trailer bekijken. In de trailer zien we wat geheime beelden van de vigilantes. Ze zijn op zoek naar de mensen die op de blacklist staan.

00.08 uur Mevrouw girlwood praat genoeg straat om Watch_dogs aan te kondigen. Waarschijnlijk krijgen we nieuwe beelden te zien. 

00.04 uur FOK!games checkt voor de zekerheid even of ze nu naar een rock-concert kijken. Er staat in elk geval Rocksmith '14. De band schijnt live met je mee te spelen, net als bij een jamsessie. #girlwood komt op het podium om erover mee te praten.

00.03 uur Hij heeft wel een bijzondere Gibson Les Paul. Er zitten wat vlekken op. Oh kijk! Het is ook echt Rocksmith. Hij stelt een band samen om mee te jammen.

00.02 uur het begint met een stukje gitaar van de gitarist van Alice in Chains. Hij vraagt ons of we bepaalde nummers kennen. Hij heeft goed geoefend met Rocksmith in elk geval.

00:00 uur het begint! Ben je klaar voor de grote U? Wii is er klaar voor de U? Oké.

23.45 uur Over een kwartiertje begint de persconferentie. Hier zijn de livestreams te vinden: Gametrailers / Youtube / Gamespot. Veel plezier!

Laatste reviews en specials
review
Dead Space
special
VrijMiBabes #142 (not very sfw!)
special
AI Picture Gallery #107
special
Random Pics van de Dag #845
special
AI Picture Gallery #106
special
Random Pics van de Dag #844
©FOK.nl e.a.