Duitse dorpen ontruimd na nieuwe dijkdoorbraak

De Duitse autoriteiten hebben tien dorpen langs de Elbe ontruimd omdat de rivierdijk er in de nacht van zondag op maandag bezweek. De naburige spoorbrug van Fischbeck, die Berlijn met het westen verbindt, is tot nader order gesloten voor het treinverkeer.

De doorbraak van de Elbedijk bij Fischbeck, dat even ten westen van Berlijn ligt in de deelstaat Saksen-Anhalt, was de tweede van afgelopen weekend in het getroffen gebied. Eerder begaf de dijk bij het even stroomopwaarts gelegen Aken het en moesten achtduizend mensen halsoverkop een veilig heenkomen zoeken.

Inwoners van het dorp Lauenburg, ten oosten van Hamburg, hebben maandag opdracht gekregen het dorp te verlaten. De verwachting is dat later deze week het waterpeil bij het dorp, waar het Elbe-Lübeckkanaal begint, zijn hoogste punt bereikt.

In het naburige Maagdenburg, de hoofdstad van Saksen-Anhalt, lijkt het ergste erop te zitten. Het water zakt, en voor een door het hoogwater bedreigd verdeelstation in de stad is het gevaar geweken. Het leger, dat te hulp schoot om het station tegen het rivierwater te beschermen, zegt de zaak onder controle te hebben.

De Bundeswehr zette in Maagdenburg vijftienhonderd militairen in. In de hele deelstaat zijn zelfs negenduizend soldaten opgetrommeld. Nu de vloed Elbewater langzaam naar het noorden stroomt, richting Noordzee, zijn de militairen mogelijk stroomafwaarts nodig.

Nu haar voornaamste Elbebrug dicht is probeert spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn enkele treinen om te leiden via andere bruggen. Maar ook als DB daarin slaagt moeten reizigers rekenen met ernstige vertraging.