'Pensioenberekeningen Weekers te rooskleurig'

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) is bij zijn berekeningen veel te optimistisch over de hoogte van de toekomstige pensioenen. Dat zeiden verschillende deskundigen maandag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. Weekers zou in zijn ramingen vooral zijn uitgegaan van een ideaalbeeld.

"De berekeningen gaan uit van veertig jaar onafgebroken werktijd", zei Sweder van Wijnbergen, hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam. "De meeste mensen in Nederland werken echter veelal tussen de vijf en zeven jaar bij dezelfde werkgever." Ook zou er te weinig rekening worden gehouden met mensen met gaten in hun pensioenopbouw.

Weekers wil vanaf 2015 de mogelijkheden inperken om met belastingvoordeel voor het pensioen te sparen. Dit leidt tot lagere pensioenopbouw, maar omdat ook de pensioengerechtigde leeftijd omhoog gaat - in stapjes naar 71,5 jaar in 2059 - blijft het volgens Weekers ook in de toekomst mogelijk een pensioen te ontvangen op zeventig procent van het laatst verdiende loon.

In de praktijk is een dergelijk vooruitzicht veel minder realistisch, aldus Maud Slabbers, actuaris bij het Shell Pensioenfonds. "De aannames van Weekers zijn erg optimistisch. Wij komen in onze eigen berekeningen veel lager uit", stelde ze. De Autoriteit Financiële Markten kwam zondag al tot een vergelijkbaar oordeel.

Om langer door te kunnen werken voor een vergelijkbaar pensioen, moeten mensen bovendien wel een baan hebben, stelde Van Wijnbergen. De hoogleraar benadrukte dat het maar zeer de vraag is of alle werkzoekenden een baan kunnen vinden. "Bij hen vervang je dus gewoon het kaartje van hun uitkering", aldus de hoogleraar.