Kliederwerk Wilhelmina in Paleis het Loo

MarcusViridis

Een schilderij dat is geschilderd door koningin Wilhelmina en nooit eerder is tentoongesteld, is vanaf 21 juni in Paleis het Loo te zien. Het schilderij Violen maakt deel uit van de expositie Bloemenpaleis het Loo. Het Apeldoornse paleis heeft het werk onlangs in bezit gekregen, vertelt een woordvoerder van het museum maandag.

Koningin Wilhelmina woonde tot 1962 in Paleis het Loo. Om drie hoveniers te bedanken, schonk zij hun elk een schilderijtje. De nazaten van de tuinman die Violen kreeg, besloten in februari het kunstwerk over te dragen aan Paleis het Loo. Waarom de familie afstand heeft gedaan van het schilderij kon de woordvoerder niet vertellen.

Violen is een ongedateerd werk van 23,5 bij 24,5 centimeter. Waarschijnlijk heeft koningin Wilhelmina het schilderij gemaakt tussen 1897 en 1920, vertelt de woordvoerder. Een nauwkeuriger inschatting kunnen experts niet geven.

De tentoonstelling Bloemenpaleis het Loo belicht de rol van bloemen en planten aan het hof. De expositie bestaat uit illustraties, geuren en planten en bloemen en wordt gehouden in het paleis en in de paleistuinen. Bloemenpaleis het Loo is te zien tot en met 15 september.