Partij Berlusconi onderuit in verkiezingen

Redactie

De partij van mediamagnaat en ex-premier Silvio Berlusconi heeft in de tweede ronde van de burgemeestersverkiezingen in Italië in bijna alle grotere plaatsen verloren van links. Vooral in de hoofdstad Rome, waar Berlusconi nog persoonlijk campagne voerde voor burgemeester Gianni Alemanno, incasseerde het Volk van de Vrijheid een zware nederlaag.

De uitslagen zijn een opsteker voor de Democratische Partij van premier Enrico Letta, die na de verkiezingen in februari en een interne machtsstrijd de steun van de partij van Berlusconi moest vragen om een coalitieregering te vormen.

De Romeinse burgemeester Alemanno gaf zijn nederlaag snel toe en feliciteerde zijn linkse uitdager Ignazio Marino met de overwinning. Marino kreeg 64 procent van de stemmen. Alemanno was de eerste rechtse burgemeester in Rome sinds vele jaren.

De partij van Letta won alle belangrijke plaatsen die in de tweede ronde nog op het spel stonden, waaronder Brescia, een van oudsher conservatief bolwerk in het noorden.

Marino zei te hopen dat de overwinning van de Democratische Partij in Rome het begin zal zijn van een herstel van het 'morele leiderschap' van de gehele partij. De nieuwe partijleider Guglielmo Epifani zei tegen Sky TG24 TV dat centrumlinks een nieuw leven tegemoet gaat als de partij de winst 'op intelligente wijze' weet te verzilveren.

De burgemeestersverkiezingen hebben ook toenemende apathie bij de kiezers aan het licht gebracht, vergeleken met de parlementsverkiezingen in februari en de eerste ronde van twee weken geleden. Vooral in Rome was de opkomst laag, net onder de 45 procent, vergeleken met 52,8 procent in de eerste ronde.