Onderwijsinstellingen worstelen met scriptiehulp

Universiteiten en hogescholen weten nog niet goed hoe ze moeten reageren op het groeiende aantal studenten dat bedrijven inhuurt voor hulp bij het schrijven van een scriptie. Dat schrijft de Volkskrant maandag op basis van een rondgang langs de instellingen.

Alleen Hogeschool Windesheim stelt externe, betaalde scriptiehulp 'ongewenst' te vinden. De overige universiteiten en hogescholen zijn volgens de krant vager. Zo geeft de Universiteit van Amsterdam aan nog geen beleid te hebben en weet de Rijksuniversiteit Groningen ook niet waar de grens ligt. De Erasmus Universiteit in Rotterdam geeft aan dat er geen gebruik mag worden gemaakt van 'ghostwriters' maar dat er geen regels bestaan voor vormen van hulp.

Volgens de Volkskrant maakten in de afgelopen jaren duizenden studenten gebruik van bureaus die hulp bieden bij het schrijven van een scriptie. Zo helpen ze met brainstormen, bedenken een goede hoofdvraag, geven feedback, schrappen overbodige delen en corrigeren taal en spelling. De kosten variëren van 450 tot tweeduizend euro.

De scriptiebureaus zijn zich van geen kwaad bewust. "Zolang je de scriptie niet schrijft, is hulp legaal", zegt een van hen. Sommige bedrijven vinden dat scripties achterhaald zijn en vinden het zonde dat studenten zich daar op stuk bijten.