FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 9 juni 2013

Ook geblesseerde Herlings wint

Op motorcrosser Jeffrey Herlings staat dit jaar geen maat. Zelfs zware kneuzingen houden de MX2-coureur niet van de zeges af, zoals hij dit weekend in het Franse Ernée liet zien. De Nederlander was in beide manches de concurrentie weer de baas.

Herlings viel afgelopen vrijdag tijdens de training en kneusde hierbij een enkel en een van zijn polsen. Het hield hem niet van het racen af, al was de concurrentie in de tweede race sterk. Na een slechte start wist de Nederlander de Fransman Dylan Ferrandis pas na driekwart van de race te passeren. In het klassement heeft Herlings nu 102 punten voorsprong op zijn naaste concurrent en teamgenoot Jordi Tixier.

Erdogan: geduld raakt op

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft zondag in een reeks toespraken tot zijn aanhangers een steeds hardere toon aangeslagen tegen de betogers die al tien dagen demonstreren tegen zijn regering. Hij zei dat zijn geduld met de demonstranten opraakt en dat degenen die de overheid niet respecteren, daarvoor zullen boeten.

De steeds fellere toon van Erdogan verhit de gemoederen in Turkije, met tienduizenden antiregeringsbetogers in de grootste stad, Istanbul en duizenden in de hoofdstad Ankara. Op twee plaatsen, waaronder zaterdagavond in de zuidelijke stad Adana, kwam het al tot botsingen tussen aanhangers van Erdogan en betogers. De premier heeft aangekondigd volgend weekeinde zijn aanhangers op de been te willen brengen in Ankara en Istanbul.

Sinds 31 mei hebben in 78 Turkse steden demonstraties plaatsgevonden tegen de regering. Aanleiding was gewelddadig politieoptreden tegen een vreedzame betoging tegen de herontwikkeling van het Taksimplein en het Gezi-park. De demonstraties zijn later uitgegroeid tot een breder protest tegen het steeds autocratischer optreden van Erdogan, die al tien jaar aan de macht is en nu zijn conservatieve, religieuze mores zou willen doordrukken. Bij de botsingen zijn twee demonstranten en een politieman omgekomen en zijn volgens mensenrechtengroepen meer dan 4300 mensen gewond geraakt.

"Wij hebben geduld getoond, maar ons geduld heeft zijn grenzen", zei Erdogan zondag tegen duizenden aanhangers van zijn partij, die hem op de luchthaven van Ankara opwachtten. Als een politicus op campagnetoer hield hij toespraak op twee vliegvelden, bij een sporthal, in twee wijken en vanaf een brug, alvorens te vertrekken naar het hoofdkantoor van zijn partij. Steeds weer hamerde hij er op dat zijn geduld ten einde loopt. Ook maakte hij de demonstranten opnieuw uit voor 'capulcu', of vandalen.

Erdogan houdt vol dat de protesten bedoeld zijn om een regering die meer dan vijftig procent van de stemmen heeft gekregen te ondermijnen. Hij zei dat zijn toekomst bij de stembus wordt bepaald en niet op straat. "Het zijn niet deze randgroepen, maar de mensen die ons ter verantwoording zullen roepen en zij zullen dat doen in het stemhokje."

Brazilië wint eenvoudig van Frankrijk

Brazilië heeft vertrouwen getankt op weg naar de Confederations Cup in eigen land. De Goddelijke Kanaries wonnen in Porto Alegre met 3-0 van Frankrijk.

Het was voor Frankrijk de tweede nederlaag bij de oefentrip door Zuid-Amerika. De Fransen verloren eerder deze week van Uruguay (1-0), net als Brazilië deelnemer aan de Confederations Cup. De Brazilianen legden de basis voor de ruime overwinning in de tweede helft. Frankrijk wist het thuisland een klein uur tegen te houden.

Negen minuten na rust opende Oscar de score. Na een dribbel van Fred kon de middenvelder van Chelsea van dichtbij raak schieten. Na de 1-0 kwamen bij beide ploegen steeds meer nieuwe namen binnen de lijnen. Dat kwam het niveau van de wedstrijd niet ten goede. Toch liep Brazilië uiteindelijk nog uit dankzij twee late goals.

Hernanes verdubbelde korte voor tijd de voorsprong voor de ploeg van Felipe Scolari. In de extra tijd bepaalde Lucas Moura de eindstand op 3-0. De middenvelder van Paris Saint-Germain benutte een strafschop. Brazilië kan vertrouwen putten uit de zege. Volgende week zaterdag begint voor het gastland de Confederations Cup.

[EK<21] Jong Spanje met Oranje naar halve finale

Jong Spanje gaat samen met Jong Oranje naar de halve finale van het EK onder 21 in Israël. De Spanjaarden mochten ook tegen Jong Duitsland Alvaro Morata bedanken (0-1).

Jong Oranje was bij een overwinning van Jong Spanje verzekerd van een ticket voor de halve finale. De zege kwam met veel moeite tot stand voor de titelverdediger. In Netanya worstelden de Spanjaarden lang met Jong Duitsland, dat knokte voor de laatste kans. De Duitsers begonnen goed, maar zagen Spanje daarna domineren.

Thiago was dichtbij een doelpunt. Zijn geplaatste schot stuiterde via de paal terugin het veld. Rodrigo zag zijn schot in het zijnet belanden. Duitsland moest het hebben van de counters. Christian Clemens schoot uit één van de tegenvallen net naast. Na rust bleef het spelbeeld hetzelfde. Spanje viel aan en Duitsland loerde vooral.

Pas vier minuten voor tijd viel de beslissing. Alvaro Morata was weer beslissend voor Spanje. Net als tegen Rusland maakte de spits de winnende goal in de slotfase. Morata verraste doelman Bernd Leno met een schot in de korte hoek. Spanje gaat dankzij de 0-1 zege met Oranje naar de halve finale, waar ook Italië zeker van is.

[WK Kwalificatie] Egypte bijna zeker van finaleronde

Egypte heeft aan een punt genoeg om zich te kwalificeren voor de finaleronde van de kwalificatie in de Afrikaanse zone. Egypte won in Zimbabwe met 2-4. Mohamed Salah scoorde alle treffers namens de Egyptenaren.

Egypte heeft nu twaalf punten uit vier duels. Guinee en won met 6-1 van Mozambique en heeft zeven punten verzameld. Alleen de groepswinnaar is zeker van een play-offplek. In groep I kunnen alle landen zich nog plaatsen nadat Togo met 2-0 won van Kameroen. Gisteren speelden Libië en DR Congo al met 0-0 gelijk. Na vier duels hebben Libië en Kameroen zes punten, DR Congo vijf en Togo vier.

In groep H lijken gaan Algarije en Mali uitvechten wie mogelijk naar het WK gaat. Algarije won met 3-1 van Benin. Mali en Rwanda speelden 1-1 gelijk waardoor Algerije nu twee punten voorsprong heeft op Mali(9 om 7 punten). Benin is derde met vier punten en Rwanda heeft er twee.

In groep E won Burkina Faso nog met 1-0 van Niger. Burkina Faso staat vier punten achter op Congo. Volgende week is de vijfde speelronde in Afrika, de laatste speelronde is in september. De tien groepswinnaars spelen in oktober en november play-offs om vijf WK-tickets.

Onderwijsinspectie gaat Ibn Ghaldoun onderzoeken

De Onderwijsinspectie gaat onderzoek doen naar de examens van de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam. Zondag maakte het Openbaar Ministerie bekend dat twee leerlingen van de school zijn gearresteerd op verdenking van diefstal van meerdere examens. Ze zouden de examens, voor vwo, havo en vmbo ook hebben doorverkocht.

Een woordvoerder van de Onderwijsinspectie laat zondag weten de uitslagen van de school onder de loep te gaan nemen. De politie onderzoekt nog of en hoeveel leerlingen het examen hebben gekocht. Eind mei werd duidelijk dat het vwo-examen Frans via internet werd verspreid. Al vrij snel werd bekend dat het examen ontvreemd was op de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam en dat zij de sleutel van de kluis al jaren kwijt waren.

De twee leerlingen die zondag werden aangehouden, 18 en 19 jaar oud, deden eindexamen havo en vwo. Ze zouden ingebroken hebben in de school en de examens gefotografeerd hebben. Bij doorzoekingen in hun woningen zijn de examens gevonden. In het belang van het onderzoek kan nog niet gezegd worden welke examens het zijn.

Doordat het examen Frans online stond moest het examen een dag worden uitgesteld. Voor ruim 16.700 vwo-scholieren duurde de examenperiode daardoor een dag langer. Velen moesten hun vakantie verplaatsen.

Bosschenaar dood in huis vol drugs

Een 21-jarige man uit Den Bosch is zondagochtend in zijn ouderlijk huis overleden. In het huis trof de politie tientallen xtc-pillen aan. Ook waren er vier vrienden van het slachtoffer, een 18-jarige vrouw, een 21-jarige man en jongens van 15 en 16 jaar. Zij zijn aangehouden.

De 15-jarige jongen werd onwel na de aanhouding. Hij is naar het ziekenhuis overgebracht.

Of er een verband bestaat tussen de doodsoorzaak en het eventueel gebruik van de drugs wordt onderzocht.

[F1] Uitslag Grand Prix van Canada

Sebastian Vettel heeft de Grand Prix van Canada op zijn naam geschreven. De Duitse kampioenschapsleider domineerde met de Red Bull in Montreal de gehele race. Fernando Alonso pakte met zijn Ferrari de tweede positie, voor Mercedes-rijder Lewis Hamilton.

Sebastian Vettel startte de race op circuit Gilles Villeneuve vanaf poleposition en kende een goede start, voor Lewis Hamilton, Nico Rosberg en Mark Webber. De als derde gestarte Valtteri Bottas viel in de openingsfase enkele plaatsen terug, waarbij hij de vijfde stek aan Fernando Alonso moest laten. Giedo van der Garde kende een goede start en klom vanaf plaats 21 op naar de zeventiende stek.

Vettel sloeg meteen een groot gat met Hamilton die op zijn beurt een kleine voorsprong op Rosberg had. Jean-Eric Vergne slaagde er in de zesde ronde in om Bottas te passeren voor de zesde positie. Sutil probeerde mee te gaan, maar Bottas verdedigde zich ferm, waarna Sutil spinde. De Duitser kon verder, maar viel terug naar de dertiende positie, achter Felipe Massa die na de crash van gisteren posities probeerde goed te maken. De Braziliaan was nog niet klaar met inhalen, want hij passeerde al snel Sergio Perez en Nico Hülkenberg.

Na ruim tien ronden volgden de eerste stops, waardoor het veld door elkaar werd geschud. Van de leiders was Hamilton de laatste die stopte. De Brit stopte pas na negentien ronden, wat de leiding weer aan Vettel gaf, voor de Mercedes-coureur. Rosberg had verder hierachter Webber in zijn nek hijgen, terwijl Alonso het gaatje met dit duo langzaam dichtte. Daarachter lag Vergne zesde, voor Paul di Resta, Romain Grosjean, Sutil en Massa. Het gevecht tussen de laatste twee was stevig.

Webber draaide halverwege de race de duimschroeven bij Rosberg aan en passeerde de Duitser na dertig ronden om zo de derde plaats te pakken. Alonso volgde meteen door in de tweede DRS-zone de Duitser te passeren. Rosberg pitte gelijk hierna, maar verloor geen positie, omdat Vergne ruim achter het leidende vijftal reed. Räikkönen reed ver in het achterveld en zag zich na 34 ronden op een ronde gezet worden.

Van der Garde was na de goede start teruggevallen naar de laatste plaats en kende halverwege de wedstrijd een aanrijding met Webber die hierbij een deel van zijn voorvleugel verloor. Het kwam Van der Garde op een stop-and-go-penalty te staan. Webber maakte in de 41e ronde een klein foutje, waarna Alonso hem in de tweede DRS-zone kon passeren.

Van der Garde werd de eerste uitvaller van de dag nadat zijn voorvleugel eraf gereden werd door Sauber-coureur Hülkenberg. De Duitser viel hierna ook uit met problemen. Vooraan pitten de toppers nogmaals, waarbij Vettel een voorsprong van vijftien seconden op Hamilton behield. De Brit lag op zijn beurt zeven tellen voor op Alonso die jacht maakte op de Mercedes. Met nog tien ronden te gaan had de Spanjaard het gat gedicht, waarna Alonso de Brit met behulp van DRS snel in wist te halen. Voor Gutierrez zat de race enkele ronden voor het einde erop nadat hij in bocht 2 in de muur belandde.

Na zeventig ronden werd Vettel als eerste afgevlagd, voor Alonso en Hamilton. Webber werd vierde, voor Rosberg. Vergne pakte op een ronde achterstand een fraaie zesde positie, voor Di Resta, Massa, Räikkönen en Sutil die genoegen moest nemen met het laatste punt.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd
1 Sebastian Vettel Red Bull 1:32:09.143
2 Fernando Alonso Ferrari +14.408
3 Lewis Hamilton Mercedes +15.942
4 Mark Webber Red Bull +25.731
5 Nico Rosberg Mercedes +1:09.725
6 Jean-Eric Vergne Toro Rosso +1 Ronde
7 Paul di Resta Force India +1 Ronde
8 Felipe Massa Ferrari +1 Ronde
9 Kimi Räikkönen Lotus +1 Ronde
10 Adrian Sutil Force India +1 Ronde
11 Sergio Perez McLaren +1 Ronde
12 Jenson Button McLaren +1 Ronde
13 Romain Grosjean Lotus +1 Ronde
14 Valtteri Bottas Williams +1 Ronde
15 Daniel Ricciardo Toro Rosso +2 Ronden
16 Pastor Maldonado Williams +2 Ronden
17 Jules Bianchi Marussia +2 Ronden
18 Charles Pic Caterham +3 Ronden
19 Max Chilton Marussia +3 Ronden
DNF Esteban Gutierrez Sauber +7 Ronden
DNF Nico Hulkenberg Sauber +25 Ronden
DNF Giedo van der Garde Caterham +27 Ronden


Coureursstand

Pos Coureur Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull 132
2 Fernando Alonso Ferrari 96
3 Kimi Räikkönen Lotus 88
4 Lewis Hamilton Mercedes 77
5 Mark Webber Red Bull 69
6 Nico Rosberg Mercedes 57
7 Felipe Massa Ferrari 49
8 Paul di Resta Force India 34
9 Romain Grosjean Lotus 26
10 Jenson Button McLaren 25
11 Adrian Sutil Force India 17
12 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 13
13 Sergio Perez McLaren 12
14 Daniel Ricciardo Toro Rosso 7
15 Nico Hulkenberg Sauber 5
16 Esteban Gutierrez Sauber 0
17 Valtteri Bottas Williams 0
18 Pastor Maldonado Williams 0
19 Jules Bianchi Marussia 0
20 Charles Pic Caterham 0
21 Max Chilton Marussia 0
22 Giedo van der Garde Caterham 0


Constructeursstand

Pos Team Punten
1 Red Bull 201
2 Ferrari 145
3 Mercedes 134
4 Lotus 114
5 Force India 51
6 McLaren 37
7 Toro Rosso 20
8 Sauber 5
9 Williams 0
10 Marussia 0
11 Caterham 0

Klokkenluider afluisterzaak VS maakt zich bekend

De klokkenluider over de omvangrijke afluisterpraktijken van de Amerikaanse overheid is de 29-jarige Amerikaan Edward Snowden. Dat meldt The Guardian zondag.

De Britse krant zegt de naam van de klokkenluider op diens eigen verzoek te onthullen. "Ik ben niet van plan mij te verstoppen omdat ik weet dat ik niets verkeerds heb gedaan", zo haalt de krant een verklaring van de man aan. Snowden verblijft in Hong Kong. Hij hoopt volgens The Guardian ergens asiel te krijgen, mogelijk in IJsland.

Snowden was volgens The Guardian een contractarbeider bij de Amerikaanse National Security Agency, die bij de afluisterpraktijken betrokken is. De NSA heeft naar aanleiding van de onthullingen aangifte gedaan bij het ministerie van justitie.


HELD!

Beitske Visser wint op Sachsenring

Beitske Visser heeft haar eerste overwinning geboekt in de autoraceklasse Formel ADAC. De 18-jarige Friezin was de beste in een bizarre race op de Sachsenring.

Tussen haar mannelijke collega's greep Visser direct na de start de leiding. Na de eerste ronde kwam de safetycar in de baan vanwege een crash tussen twee andere coureurs. Omdat het zo hard regende, besloot de wedstrijdjury de race na de vijf neutrale ronden af te vlaggen, waarna Visser zich dus de winnaar van de wedstrijd mocht noemen.

Higgins wint eerste snookertoernooi van het seizoen

Het nieuwe snookerseizoen is begonnen in Bulgarije. De Bulgaarse Open in Sofia is de eerste van zes toernooien van de Europese Tour. De titel ging naar John Higgins die in de finale Neil Robertson met 4-1 versloeg. Higgins won in de halve finale nog van wereldkampioen Ronnie O'Sullivan met 4-2. 

Robertson won in de halve finale van David Gilbert met 4-3. Higgins pakt met zijn zege tweeduizend rankingpunten en €25.000. Robertson moet genoegen nemen met 1600 punten en €12.000. De volgende stop op de Europese Tour is het toernooi in Rotterdam. Dat toernooi is van 18 t/m 21 juli.

Voordat de snookeraars verwacht worden in Rotterdam, staat er eerst een tripje naar China en Australië op het programma. Daar worden de eerste twee rankingtoernooien van het seizoen gespeeld, de Wuxy Classic en de Australian Goldfields Open. 

[EK<21] De Jong: "Nemen soms onnodige risico's"

Luuk de Jong was zondagavond één van de doelpuntenmakers bij Jong Oranje tegen Rusland. Ondanks de 5-1 overwinning bleef de spits kritisch op het spel van de ploeg. De Jong maakte de 2-0 voor Jong Oranje, waarna de wedstrijd beslist leek. De Russen kwamen met tien man nog even terug in de tweede helft.

"We kregen het even moeilijk door de 2-1", zei de spits tegen SBS6. "Dan maak je het jezelf onnodig moeilijk. Met elf tegen tien moet je de wedstrijd uitspelen. We waren soms slordig."

"Na de 3-1 was de wedstrijd gespeeld. We hebben bij vlagen goed gespeeld. We willen alles altijd voetballend oplossen, maar soms moet de bal ook lang of in de tribune. Dat gebeurt niet altijd. We nemen soms onnodige risico's. Dat hoort ook bij ons spel", aldus De Jong, die zijn broer Siem in China nog even een sms zal sturen.

"Hij heeft deze week ook aardige goals gemaakt. Voor mij was dit ook een belangrijke goal." De Jong zag dat Jong Oranje twee meevallers had. Na de rode kaart voor Rusland en de niet bestrafte handsbal van Stefan de Vrij in de zestien mocht de ploeg van Cor Pot niet klagen. "Het zat zeker niet tegen", besluit De Jong lachend.

Veronica Mars ziet haar vriendjes terug

Veronica Mars was een serie die een trouwe schare fans wist te veroveren, die op zijn zachtst gezegd niet blij waren dat de serie gecanceld werd na het derde seizoen. Maar gelukkig is daar de aanstaande film. En de lijst van de oorspronkelijk acteurs die terugkeren wordt steeds langer.

Bedenker Rob Thomas heeft aangekondigd dat Percy Daggs III en Chris Lowell zullen terugkeren in hun rollen van respectievelijk Wallace Fennel en Stosh "Piz" Piznarski. Thomas: "Zoals zovelen van jullie mij al geschreven hebben, was de vriendschap tussen Wallace en Veronica een van de basiselementen van de show. En nu hij officieel getekend heeft, kan ik toegeven dat er nooit een versie was van het script waar hij niet in voorkomt. Het zou gewoon niet gebeuren."

Eerder was al duidelijk geworden dat Kristen Bell (Veronica), Jason Dohring (Logan) en Enrico Colantoni (Keith, Veronica's vader) hun personages weer zullen vertolken. 

De productie, die zich afspeelt rondom de 10-jarige reünie van Veronica en haar schoolvriendjes, gaat binnenkort van start. De film moet in 2014 uit gaan komen.

Veronica en haar bff Wallace
Veronica en haar bff Wallace 

Twee arrestaties voor stelen eindexamens

Een jongen en een meisje zijn gearresteerd, omdat ze eindexamens voor het VWO, de Havo en het VMBO zouden hebben gestolen uit een school in Rotterdam. Ze zouden de examens hebben verkocht aan medeleerlingen. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Rotterdam zondag. Het OM wil in het belang van het onderzoek niet zeggen om welke vakken het gaat.

De twee verdachten zijn 18 en 19 jaar oud en komen uit Rotterdam en Maassluis. Ze zitten op de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun. Daar was eerder het VWO-examen Frans ontvreemd. Een 22-jarige Rotterdammer werd daarvoor opgepakt, maar na enkele dagen kwam hij vrij. De man geldt nog altijd als verdachte.

De twee verdachten moesten dit jaar eindexamen doen aan Havo en VWO. Ze zouden in de school hebben ingebroken en daar de examens gefotografeerd hebben.

Twee mensen opgepakt voor stelen eindexamens
Twee mensen opgepakt voor stelen eindexamens (Foto: ANP)

Tijdstraf voor Mollema

Bauke Mollema heeft zijn ritzege zondag in de Ronde van Zwitserland maar voor een deel kunnen omzetten in tijdwinst in het algmeen klassement. De renner van Blanco hield op de streep 11 seconden voorsprong over op een deel van de favorieten, maar kreeg later een tijdstraf van 20 seconden. Mollema werd bestraft omdat hij een bidon had aangenomen op een plaats waar dat niet is toegestaan, luidde het juryrapport.

In plaats van op de vijfde plaats vond de Groninger zich daarom zondagavond terug op plaats 8 in het algemeen klassement, op 34 seconden van leider Cameron Meyer.

AZ haalt ook Nemanja Gudelj

AZ heeft zich zondag versterkt met Nemanj Gudelj van NAC Breda. De 21-jarige Servische middenvelder bereikte een mondeling akkoord met de Alkmaarders. Over anderhalve week wordt hij nog medisch gekeurd. Daarna tekent hij een contract voor vier seizoenen.

Hoeveel Gudelj AZ kost maken beide clubs niet bekend. NAC wil wel kwijt dat het om een record gaat voor de Brabantse club. Gudelj speelde 79 competitiewedstrijden voor NAC en scoorde daarin acht keer. De afgelopen competitie speelde hij in alle 34 duels de volledige negentig minuten.

Voor AZ is Gudelj de derde nieuwe aanwinst in korte tijd. Eerder deze week werd ook met Jan Wuytens een mondeling akkoord bereikt. Eind mei werd Jeffery Gouweleeuw van sc Heerenveen vastgelegd.

Haase verliest finale Caltanissetta

Robin Haase is er zondag niet in geslaagd het challengertoenooi in Caltanissetta te winnen. De Haagse tennisser, als tweede geplaatst op Sicilië, boog met 7-6 (4) en 6-3 voor Dusan Lajovic uit Servië. Lajovic is de nummer 155 van de wereld, Haase staat 66e.

Haase nam in de eerste set een vroege breakvoorsprong, maar verspeelde die en ging in de tiebreak onderuit. In het tweede bedrijf was Lajovic de eerste die brak en hij kwam op 5-3 voor. Op de opslag van Haase brak de Serviër nogmaals toe.

Het was voor Haase slechts de eerste nederlaag in een finale op Challenger en ATP-niveau. Eerder wist hij acht finales in het Challengercircuit en twee op ATP-niveau te winnen.

Basketbalsters winnen wel van Luxemburg

De Nederlandse basketbalsters hebben zondag met 77-53 van Luxemburg gewonnen. Voor de Oranjevrouwen was de eenvoudige zege in de eerste kwalificatieronde voor het EK 2015 echter een schrale troost. Na twee eerdere nederlagen tegen Griekenland en Estland waren ze al uitgeschakeld.

Nederland heerste drie kwarten lang in Luxemburg. Na het eerste kwart was de voorsprong elf punten en halverwege werd die opgevoerd tot 21 en na het derde kwart was het gat gegroeid tot 36 punten. In de laatste periode geloofde Oranje het wel en pakte Luxemburg nog twaalf punten terug.

[EK<21] Uitslag Jong Oranje - Jong Rusland

Jong Oranje is al na twee groepswedstrijden zo goed als geplaatst voor de halve finale van het EK. In Jeruzalem werd Jong Rusland met duidelijke cijfers verslagen: 5-1.

Oranje wist dat het bij een overwinning op Rusland een grote stap zou zetten richting de halve finale van het EK. Tot dusver slaagde alleen Italië daar in. Bondscoach Cor Pot zag geen reden om aan zijn basiself te sleutelen en begon daardoor met dezelfde elf namen als in de eerste groepswedstrijd tegen Duitsland. Rusland had met Alan Dzagoev en Fedor Smolov (ex-Feyenoord) twee nieuwe spelers binnen de gelederen.

Oranje begon sterk aan het duel en greep gelijk het initiatief. De ploeg van Pot speelde met geduld en probeerde Rusland met verzorgd combinatiespel uit de tent te lokken. De eerste kans van het duel was echter voor de Russen. Dzagoev ontsnapte na een klein kwartier aan de aandacht van de Oranje-defensie en schoof maar net naast. Niet veel later trof Luuk de Jong uit een hoekschop de paal. De spits kopte hard in, maar het geluk ontbrak.

Naarmate de eerste helft vorderde, kwam het duel meer in evenwicht. Het was dan ook veelzeggend dat de wedstrijd acht minuten voor rust werd opengebroken door een individuele actie. Georginio Wijnaldum, die ook al scoorde tegen Duitsland, stoomde ver op en opende met een geplaatst schot de score: 1-0. Na rust gebeurde er plotseling veel. Eerst ontsnapte Oranje aan een strafschop, nadat Stefan de Vrij opzichtig hands maakte. Scheidsrechter Gautier wuifde het echter weg en gaf een minuut later terecht rood aan Nikita Chicherin.

De verdediger legde Adam Maher hard neer van achteren en kon inrukken. Diezelfde Maher was luttele minuten later dichtbij 2-0, nadat hij met een geweldige volley de lat raakte. Nederland rook echter bloed en vond na ruim een uur alsnog de tweede treffer. De tot dan toe ongelukkige De Jong stond na een voorzet van Marco van Ginkel op de goede plaats om tegendraads raak te koppen: 2-0. Het duel leek vervolgens gespeeld, maar enkele minuten later kwamen de Russen terug in het duel.

Dzagoev raakte met een kopbal eerst nog de paal, maar de rebound was vervolgens een prooi voor invaller Denis Cheryshev. De Russische hoop was echter slechts van korte duur, want ook het antwoord van Nederland kwam snel. Met een subtiele stift beloonde Ola John goed voorbereidend werk van De Jong: 3-1.

De invallers Danny Hoesen (stift) en Leroy Fer (geplaatst schot) zorgden vervolgens voor het slotakkoord (5-1). Nederland schaart zich door de zege nog niet bij de laatste vier, maar is daar bij een Spaanse overwinning of remise wel zeker van. Wie in de halve finale de tegenstander wordt, is pas volgende week bekend. Rusland lijkt na twee nederlagen uitgeschakeld, maar maakt theoretisch nog kans op de halve finales.

Nederland

5 - 1

Rusland

 39' Wijnaldum
 61' De Jong
 69' John
 83' Hoesen
 90+2' Fer
   65' Cheryshev 
 
 Gele kaart:  Burlak, Tsallagov, Dzagoev, Cheryshev (Rusland)
 Rode kaart: , Chicherin (50) (Rusland)
 
Arbiter: Gautier(Fra)
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
v.Rhijn
De Vrij
Martins Indi
Blind
v.Ginkel
Maher (Fer/73)
Strootman (Clasie/77)
Wijnaldum
L.de Jong (Hoesen/81)
O.John
  Zabolotni
Schennikov
Chicherin
Burlak
Tsallagov
Petrov
Shatov(Panyukov/73)
Dzagoev
Smolov(Bibilov/77)
Yakovlev(Cheryshev/55)
Belyaev

Kittel spurt naar zege in Berlijn

Marcel Kittel heeft zaterdag de Berliner ProRace gewonnen. De Duitse sprinter van Argos-Shimano was na 184,6 kilometer de snelste in de massasprint. Voor de Brandenburger Tor bleef hij de Italiaan Matteo Pelucchi van IAM Cycling en zijn landgenoot André Greipel voor.

Lotto-Belisol-renner Greipel was vorig jaar nog de beste voor eigen publiek. Kittel won de wedstrijd in en rond Berlijn al eens in 2011.

Spaanse filmproducent Querejeta overleden

De Spaanse filmproducent Elías Querejeta die onder meer films van Carlos Saura produceerde, is zondag op 78-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de federatie van filmproducenten FAAE in Madrid bekendgemaakt.

Querejeta is vooral bekend door de film Cria cuervos (uit 1976) van Carlos Sauro met in de hoofdrol Geraldine Chaplin.

Het is niet bekend waaraan Querejeta is overleden.

De uit het Baskenland afkomstige Querejeta begon zijn carrière als prof-voetballer. Hij produceerde meer dan 50 films, waaronder ook meesterwerken als La Casa (1966) en Peppermint Frappé (1967).

Spaanse filmproducent Querejeta overleden
Spaanse filmproducent Querejeta overleden (Foto: ANP)

'Google neemt Waze over voor 1,3 miljard dollar'

Er gaan al langere tijd geruchten rond een mogelijke overname van navigatiedienst Waze. Google lijkt aan het langste eind te trekken en lijkt Waze te zullen overnemen voor 1,3 miljard dollar.

Eerder ging het gerucht dat Facebook en Apple de navigatiedienst over te willen nemen. Facebook zou hierbij een bedrag van 1 miljard dollar hebben geboden. Volgens de Israelische krant Globes zou een overname door Google bijna rond zijn. De zoekmachine zou hiervoor 1,3 miljard dollar hebben geboden voor de Israelische startup.

Waze is een populaire applicatie onder weggebruikers. Door middel van de applicatie kan informatie over het wegenstelsel worden gedeeld. Er zijn wereldwijd 50 miljoen mensen die de applicatie gebruiken. Samen zorgden zij ervoor dat er een half miljard aanpassingen aan het kaarmateriaal werden gedaan.

Google zou de applicatie willen overnemen om te voorkomen dat Facebook waardevolle informatie in handen krijgt. Het sociale medium richtte zich de afgelopen tijd veel op de mobiele markt. Met de overname zou het een sterke positie in de navigatiemarkt krijgen.

Heemskerk klasse apart op 100 vrij

Femke Heemskerk heeft bij de Nederlandse kampioenschappen zwemmen langebaan de 100 meter vrije slag gewonnen. Heemskerk was bij afwezigheid van Ranomi Kromowidjojo oppermachtig.

Heemskerk won in een tijd van 53,88. Maud van der Meer eindigde in 55,01 als tweede, Inge Dekker werd met 55,42 derde. Even later greep Dekker wel de titel op de 50 meter vlinderslag. Bij de mannen werd de 100 meter vrije slag gewonnen door het jonge talent Kyle Stolk in 50,27.

Dominicanen pakken Nederlandse moordverdachte

Een 32-jarige Nederlander die werd gezocht voor moord, is opgepakt in de Dominicaanse Republiek. Dat meldden media in het Caribische land zondag. Hij zou inmiddels zijn uitgeleverd aan Nederland, maar het Openbaar Ministerie kan dat niet bevestigen.

De Nederlander werd vrijdag gearresteerd toen hij zijn huis in de Dominicaanse hoofdstad Santo Domingo verliet. Hij wordt "een gevaarlijke crimineel" genoemd. Het is niet bekend van welke moord hij wordt verdacht.

Dominicanen pakken Nederlandse moordverdachte
Dominicanen pakken Nederlandse moordverdachte (Foto: ANP)

Nijmeijer: ik blijf altijd bij de FARC

Tanja Nijmeijer zegt dat zij de FARC nooit zal verlaten. "Ik zal mijn hele leven bij de FARC blijven, of het nu een gewapende strijd is of een politieke strijd", zegt ze in een interview met het VPRO-radioprogramma Bureau Buitenland dat zondagavond wordt uitgezonden.

De Denekampse is betrokken bij de vredesonderhandelingen tussen de FARC en de Colombiaanse regering, die plaatshebben in de Cubaanse hoofdstad Havana. Als het vredesproces slaagt, sluit Nijmeijer niet uit dat ze de politiek in gaat.

Vorig jaar zinspeelde een hoge afgevaardigde van de FARC ook al op een politieke carrière voor Nijmeijer. Als de vredesonderhandelingen tussen de rebellenbeweging en de regering slagen zou de FARC een politieke partij kunnen worden. Aangezien de Nederlandse al meer dan tien jaar bij de guerrillabeweging is, en nog langer in Colombia, zou zij tot Colombiaans staatsburger genationaliseerd kunnen worden.

Anti-homoprotest bij tennisfinale

Een man met een brandende fakkel heeft zondag op Roland Garros kort de finale tussen de Spanjaarden Rafael Nadal en David Ferrer verstoord. Beveiligers wisten de man die probeerde het Parijse gravel te betreden te overmeesteren, waarna de partij kon worden hervat. Nadal leidde met 1-0 in sets en 5-1 in de tweede set.

In totaal waren vier personen bij het incident betrokken. Slechts één van hen sprong daadwerkelijk over de omheining. Hij kwam zelfs redelijk dicht in de buurt van Nadal. Kort daarna verklaarde de toernooidirectie dat de zaak onder controle was. "De politie handelt het nu verder af."

Eerder al waren twee demonstranten uit het stadion verwijderd. Zij hadden een spandoek bij zich. Daarin werd geroepen om het aftreden van de Franse president François Hollande. De oproep werd kennelijk gedaan omdat deze onlangs het homohuwelijk toestond.

Katy Perry en John Mayer weer samen gespot

Katy Perry en John Mayer lijken elkaar niet los te kunnen laten. De twee, die in maart uit elkaar gingen, werden vrijdagavond weer met elkaar gespot.

Het Amerikaanse entertainmenttijdschrift People schrijft dat Perry en Mayer met een stel vrienden bij Chateau Marmont in West-Hollywood waren. De groep is tot na middernacht aan tafel blijven zitten.

In maart kwam voor de tweede keer een einde aan de relatie van Perry en de 35-jarige muzikant. De twee hadden een jaar een knipperlichtrelatie. De zangeres was eerder getrouwd met komiek Russell Brand. Mayer was in het verleden samen met sterren als Jennifer Aniston en Jessica Simpson.

Bus met Denen ramt brug in Duitsland

Veertig Denen zijn zondag gewond geraakt. Een bus reed tegen een spoorbrug. De mensen zaten in die bus. De spoorbrug staat in de Duitse stad München. Daar reed de bus dan ook tegen de brug.

De Denen zitten samen op één school. Ze zijn tussen zestien en twintig jaren oud. Ze liggen nu in een gasthuis. Eén meisje is heel erg gewond geraakt aan haar rug en hoofd. Dat zei een agent.

De brandweer denkt dat de man achter het stuur van de bus een bord niet heeft gezien. Op dat bord staat dat de brug 3,40 meter hoog is. De bus was hoger dan 3,40 meter. Vandaar dat de bus tegen de brug reed.

Nog meer judosucces in Tallinn en Lissabon

Na drie zeges gister waren vandaag weer drie Nederlandse judoka's succesvol tijdens de wereldbekerwedstrijden. In het Estse Tallinn pakte Neal van de Kamer de eindzege in de klasse tot 81 kilogram. De dames kwamen in actie in het Portugeze Lissabon. Zowel Anicka van Emden(-63 kg) als Iris Lemmen(-78 kg) kregen goud omgehangen. 

Van de Kamer won in de finale van Portugees Carlos Luz met ippon. Noël van 't End (-90 kg) en Roy Meyer (+100 kg) pakten nog het brons in Tallinn. Bij de dames klopte Van Emden in de finale Giorgis Valentina (Ita) met waza-ari. Lemmen won op ippon van landgenote Guusje Steenhuis. In de -78kg klasse pakte Karen Stevenson ook nog brons. 

Golfer Luiten wint in Oostenrijk

Golfer Joost Luiten heeft het Lyoness Open gewonnen. Na vier rondes in het Oostenrijkse Arzenbrugg had de Bleiswijker een score van 271, zeventien slagen onder het baangemiddelde. Daarmee bleef hij de Deen Thomas Bjørn twee slagen voor. Robert-Jan Derksen werd gedeeld 47e.

Luiten had zondag voor zijn slotronde 71 slagen nodig. Die ronde (-1) was zijn slechtste van het toernooi. Eerder had hij 65, 68 en 67 slagen nodig voor de achttien holes.

Voor Luiten is het zijn tweede zege op het hoogste niveau. Twee jaar geleden won hij al eens het Iskander Johor Open, een toernooi in Maleisië dat zowel voor de Europese als de Aziatische Tour geldt.

Opnieuw wereldrecord Blade Babe

Marlou van Rhijn heeft bij de Gouden Spike in Alphen aan den Rijn haar eigen wereldrecord op de 100 meter verbeterd. De 21-jarige Blade Babe uit Monnickendam snelde zondag naar een tijd van 13,21 seconden. Dat was tweehonderdste sneller dan de oude toptijd die ze drie weken geleden in Hoorn liep.

Bij de mannen en vrouwen werden de 100 meter gewonnen door Brian Mariano en Dafne Schippers. Mariano noteerde 10,66 en Schippers kwam in 11,64 over de finish.

Pelle Rietveld is zo goed als zeker van deelname aan het WK in Moskou in augustus. De 27-jarige tienkamper uit Zoetermeer liep op de 100 meter naar 10,98 en toonde daarmee vormbehoud. Eerder deed hij dat al bij het speerwerpen en verspringen.

De Gouden Spike kon dit jaar niet in Leiden worden gehouden, omdat werkzaamheden aan de atletiekbaan daar nog niet zijn afgerond.

Handballers Volendam prolongeren titel

De handballers van Kras/Volendam zijn zondag voor de zevende keer in de historie landskampioen geworden. In het derde en beslissende duel werd OCI Nitrogen-Lions met 28-24 verslagen. Het is de derde titel op rij voor de oranjehemden.

Voor eigen publiek begon Volendam sterk aan het duel. De bezoekers uit Limburg werden overrompeld en keken al snel tegen een 4-0 achterstand aan. Nadat de Noord-Hollanders via een penalty op 6-1 waren gekomen, verliep de partij meer in evenwicht.

De teams zochten met een 15-10 stand de kleedkamers op, maar na de pauze was het opnieuw Volendam dat het snelst bij de les was. De titelhouder liep uit naar 19-11, voordat de Lions zich terugknokten tot 26-22. Verder liet Volendam het echter niet komen.

Karzai naar Qatar

De Afghaanse president Hamid Karzai is zondag met een aantal ministers en adviseurs afgereisd naar Qatar. Hij zal in de wandelgangen van een jaarlijkse conferentie over de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en de islamitische wereld met vertegenwoordigers van de Qatarese regering praten over het vastgelopen vredesproces en de mogelijke opening van een kantoor van de Taliban in de Golfstaat.

In Qatar zijn ook vertegenwoordigers van de Taliban, maar een woordvoerder van het Afghaanse ministerie van buitenlandse zaken benadrukte dat officiële vredesonderhandelingen alleen kunnen plaatsvinden tussen de officiële gezanten van de Taliban en de Hoge Vredesraad van Afghanistan. Deze vredesraad bestaat uit invloedrijke Afghanen, voormalige Taliban en tribale leiders van alle etnische groepen in Afghanistan. Het is de vredesraad tot nog toe niet gelukt om enige vorm van onderhandelingen met de Taliban tot stand te brengen. De Taliban weigeren met de vredesraad of gezanten van Karzai te praten, omdat zij in hun ogen een 'marionettenregering' vertegenwoordigen.

[RG] Nadal schrijft historie met eindoverwinning

Rafael Nadal heeft vanmiddag voor de achtste keer in zijn loopbaan Roland Garros op zijn naam weten te schrijven. In een Spaanse finale won Nadal in drie sets eenvoudig van David Ferrer; 6-3, 6-2 en 6-3.

Met de overwinning schreef Nadal historie, aangezien nog nooit een tennisser erin slaagde om een grandslamtoernooi zo vaak te winnen. Het was de twaalfde majortitel in totaal voor Nadal, die tijdens de finale vanmiddag geen moment in moeilijkheden kwam.

In de halve eindstrijd had de Spanjaard nog alle moeite met Novak Djokovic, die zich pas op 9-7 in de vijfde set gewonnen gaf. Tegen Ferrer liep alles op rolletjes voor Nadal, al werd hij in de tweede set wel even uit zijn concentratie gebracht door een demonstrant met een fakkel.

In zijn loopbaan verloor Nadal pas één partij op Roland Garros. In de achtste finales van 2009 ging het mis tegen Robin Söderling.


Man met fakkel verstoort finale Roland Garros (Bron: YouTube)

Woede over bezuiniging op Taalunie

Onze zuiderburen zijn weer eens kwaad op ons. Deze keer gaat het niet over een polder die onder water gezet moet worden of over een trein die voortdurend stilstaat, maar over de Nederlandse taal. Nederland wil namelijk gaan bezuinigen op de Nederlandse Taalunie, en dat zien de Vlamingen niet zitten.

In 1980 besloten Nederland en Vlaanderen om samen één beleid te gaan voeren wat betreft taal en literatuur. Daarvoor werd de Nederlandse Taalunie opgericht. Ze hebben een budget van elf miljoen euro, waarvan Nederland tweederde voor haar rekening neemt en Vlaanderen eenderde.

De Taalunie werd ook slachtoffer van de bezuinigingswoede. De Nederlandse regering vroeg hun zelf meer fondsen te werven, bijvoorbeeld door bedrijven een bijdrage te vragen voor taalcursussen in het buitenland. De Vlamingen gingen daarmee akkoord, en de meerjarenbegroting voor 2013 tot 2017 werd bezegeld.

Maar nu is uitgelekt dat de Nederlandse overheid nog eens een kwart van de subsidie minder wil geven. En dat gaat er niet in bij de Vlaams-nationalistische partij N-VA. N-VA'er Wilfried Vandaele wil er bij vindt het 'niet wenselijk' dat Nederland nu op de beslissing terugkomt.

Vandaele wil dat de Vlaamse minister van Cultuur, Joke Schauvliege, er bij het Nederlandse Ministerie van Onderwijs op aandringt dat de bezuinigingen niet doorgaan. De Nederlandse overheid heeft nog niet gereageerd.

De oproep is niet uit de lucht gegrepen: morgen zal de Interparlementaire Commissie van de Taalunie samenkomen te Den Haag. Dat is een groep van 22 Vlaamse en Nederlandse parlementariërs die het beleid van de Taalunie controleren. Momenteel wordt deze voorgezeten door PVV'er Martin Bosma.

[UK Open] Barney door, Van Gerwen out

Raymond van Barneveld heeft zich vanmiddag voor de halve finales geplaatst van het UK Open Darts. Voor Michael van Gerwen viel het doek. Hij verloor van Phil Taylor.

Van Barneveld trof in de kwartfinales Ronnie Baxter, die in de achtste finales verantwoordelijk was voor de uitschakeling van Jelle Klaasen. Barney begon sterk aan de partij en kwam rap op 3-0. Baxter toonde echter veerkracht en boog de achterstand om in een 4-7 voorsprong. Van Barneveld kon geen dubbel meer vinden en leek rijp voor de slacht. De Hagenaar vond echter net op tijd zijn goede vorm terug, overleefde in de allesbeslissende negentiende leg zelfs nog een matchdart, maar wist uiteindelijk met 10-9 te winnen.

Taylor heeft vanmiddag revanche genomen op Michael van Gerwen. Onze landgenoot was in de finale van de Premier League Darts nog te sterk voor The Power, maar ging vanmiddag met 10-7 onderuit. Beide darters bleven tien legs lang aan elkaar gewaagd, maar daarna kon Van Gerwen zijn hoge niveau even niet vasthouden. De triples bleven uit, terwijl Taylor sterk bleef door gooien. Migthy Mike leek even terug te komen in de wedstrijd, maar Taylor besliste in de zeventiende leg het duel definitief.

Eerder vanmiddag schaarde ook Andy Hamilton zich tot de beste vier. In een spannende wedstrijd tegen James Wade won The Hammer met 10-8. Daarmee staat hij voor het eerst in de halve finale van het UK Open Darts. Later vanmiddag spelen ook Peter Wright en Adrian Lewis nog tegen elkaar.

Vanavond worden de halve finales en finale afgewerkt.


Phil Taylor gooit Michael van Gerwen uit het toernooi (Foto: Pro Shots)

Brand in islamitische kostschool Londen

Een islamitische kostschool in het Londense district Bromley is getroffen door een brand. Meer dan 100 leerlingen en medewerkers werden geëvacueerd. De politie onderzoekt de brand en noemt deze "verdacht", meldden Britse media zondag. Er wordt dan ook rekening gehouden met een aanslag vanuit anti-islamitische hoek.

De brand in de Darul Uloom-school brak zaterdagavond laat uit. Twee mensen kampten met ademhalingsproblemen door de rook.

Afgelopen week brandde ook al het islamitisch centrum Al-Rahma in het noorden van Londen af. De politie onderzoekt ook daar de oorzaak. Op het gebouw was EDL gespoten, wat staat voor English Defence League (EDL), een extreem rechtse en anti-islamitische groepering.

De school ligt ongeveer tien kilometer van Woolwich, waar vorige maand een Britse militair door twee moslimextremisten op straat werd omgebracht. De moord heeft geleid tot een toename van geweld tegen moslims in Groot-Brittannië.

Brand in islamitische kostschool Londen
Brand in islamitische kostschool Londen (Foto: ANP)

Familie aan ziekbed Mandela

De familie van Nelson Mandela heeft de Zuid-Afrikaanse oud-president zondag opgezocht in het ziekenhuis waar hij wordt behandeld aan een hardnekkige longinfectie. Ondertussen houden miljoenen mensen in binnen- en buitenland hun hart vast en bidden voor het herstel van het boegbeeld van de strijd tegen apartheid.

De 94-jarige Mandela werd vrijdagnacht met spoed opgenomen in een ziekenhuis in Pretoria vanwege een infectie van zijn luchtwegen. Zijn toestand werd zaterdag door de artsen als 'zorgelijk maar stabiel' omschreven.

Het is sinds december al de vierde keer dat Mandela in het ziekenhuis in Pretoria ligt. Hij was er in april voor het laatst, toen de artsen vaststelden dat hij een longontsteking onder de leden had. Ze zogen bij Mandela's longen opgehoopt vocht weg dat hem de adem benam.

Zondag kreeg Mandela aan zijn ziekbed bezoek van onder meer zijn oudste kind en een kleinkind. Ondertussen baden gelovigen in Soweto voor zijn genezing. "We kunnen hem nog niet missen", zei kerkganger Mantsho Moralo.

De winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede geldt als de vader des vaderlands van het nieuwe Zuid-Afrika. Hij streed decennialang tegen het apartheidsregime, dat hem 27 jaar lang gevangen hield. In zijn cel op Robbeneiland liep Mandela de longaandoening tuberculose op, die hem sindsdien parten speelt.

Mandela's oude wapenbroeder Andrew Mlangeni zei zondag in de Zuid-Afrikaanse krant The Sunday Times dat hij hoopt dat Mandela er weer bovenop komt. Maar Mlangeni wees erop dat de ziekte van zijn vriend uitzichtloos is geworden. Mandela 'is al te vaak in het ziekenhuis opgenomen', zei hij. "Zijn familie moet hem loslaten, zodat God zijn gang kan gaan. Ze moeten zijn geest loslaten en hun vertrouwen in Gods handen leggen."

"Als zijn verwanten hem laten gaan zal het Zuid-Afrikaanse volk dat voorbeeld volgen. We zullen zeggen: dank u God. U heeft ons deze man geschonken, we zullen hem ook weer loslaten."

Gewonden door explosie op kermiswagen

Drie personen zijn zondagmiddag in het Gelderse Vragender gewond geraakt door een explosie tijdens een optocht. Een rookinstallatie op een kermiswagen ontplofte, meldt de politie. Drie mannen van 19 jaar oud uit Vragender liepen brandwonden op.

Het incident vond plaats rond 15.00 uur. Twee slachtoffers moesten naar een ziekenhuis worden overgebracht, een man kon ter plaatse worden behandeld. De oorzaak van de explosie wordt onderzocht.

Lekker wijf helpt kinderen in tentenkamp Jordanië

Hanna Verboom verblijft momenteel in een vluchtelingenkamp in Al Zataari in Jordanië om kinderen te helpen. "Heel indrukwekkend hoe veerkrachtig de vluchtelingen hier zijn", vertelt de actrice aan The Post Online.

De 30-jarige Verboom is momenteel in Jordanië voor Get It Done, een hulporganisatie die ze zelf oprichtte. "Zo'n dertig professionals hebben hier de afgelopen drie weken in veertig graden keihard gewerkt om iets neer te zetten wat de kleine vluchtelingen hoop geeft of misschien nog simpeler: een glimlach."

Hanna heeft in het kamp enkele onderkomens geschilderd. Ook heeft ze met een aantal theatermakers en vriendin Wende Snijders een muziekworkshop voor kinderen georganiseerd. "Half pedagogisch was dat", vertelt ze. "Muziek is belangrijk voor die kleintjes, merk je. Wende zong een slaapliedje van haar cd Number 9 aan een groep jongetjes. Dat was ontroerend."

Volgens Verboom is het een 'spannende' situatie in het kamp. De actrice, onder meer bekend van de series De Co-assistent en de film Achtste-Groepers Huilen Niet, merkt dat de bewoners weinig om handen hebben en er niet veel voedsel is. "Je hebt een pasje nodig om het kamp te verlaten. Werk is er nauwelijks."

'Mourinho heeft hoop versterkingen op het oog'

Het middenveld van Chelsea zou er volgend jaar wel eens geheel anders uit kunnen zien. Volgens diverse media hoopt José Mourinho, die afgelopen week aan zijn tweede tijdperk bij The Blues is begonnen, onder meer Wesley Sneijder, Marco van Ginkel en Xabi Alonso te halen.

Volgens The Telegraph hoopt Mourinho dat Alonso dezelfde overstap maakt als hij deed. De Spaanse middenvelder staat nu nog onder contract bij Real Madrid. Hij speelde eerder al voor Liverpool in de Premier League.

Marco van Ginkel zal volgens de Portugese krant A Bola ook de overstap maken naar Chelsea. De transfer hing al langer in de lucht, maar zou volgens de krant snel plaatsvinden. Van Ginkel, nu nog met Jong Oranje actief op het EK onder 21 jaar, moet de eerste aankoop worden van Mourinho. De Vitesse-speler kan echter ook op de interesse rekenen van Tottenham Hotspur en Norwich City.

Een transfer van Wesley Sneijder naar Chelsea zou minder voor de hand liggen, al hoopt Mourinho stiekem wel dat de overgang doorgaat. Volgens de Turkse krant Takvim is Yolanthe Sneijder-Cabau de oorzaak dat de transfer niet door zal gaan. Yolanthe zou het in Turkije enorm naar haar zin hebben, waardoor ze geen zin heeft in een enkeltje Londen.

"Ik ben heel gelukkig hier. We hoeven wat mij betreft niet zo nodig op zoek naar een nieuw avontuur", zou ze volgens de Turkse krant hebben gezegd. Eerder deze week meldde Unal Aysal, de baas van Galatasaray, al dat bij een transfersom van vijftien miljoen euro niets een vertrek van Sneijder in de weg staat.

Ook in de spitspositie hoopt Mourinho zijn team nog verder te versterken. Lange tijd was Radamel Falcao in beeld, maar van hem is bekend dat hij volgend seizoen voor het ambitieuze AS Monaco gaat spelen. De interesse is nu verlegd naar Edinson Cavani en naar verluidt hebben The Blues al een bod van bijna zestig miljoen euro geboden voor de Uruguyaan. Als alternatief heeft Chelsea de Duitser Mario Gomez van Bayern München op het oog.

Gratis Tekken Revolution spelen

Namco heeft een trailer vrijgegeven voor Tekken Revolution, een gratis downloadbare game voor PlayStation 3. De game, die vanaf dinsdag gratis te downloaden is, bevat acht vechters uit het Tekken-universum waar je mee kunt spelen.

Door in de arcade-modus en online te spelen vergaar je punten waarmee je jouw gekozen personage weer sterker kunt maken. Bekijk in onderstaande trailer enkele gameplaybeelden en welke personages er speelbaar zijn.

[EK<21] Geen verrassingen in opstelling Jong Oranje

Bondscoach Cor Pot gaat vanavond tegen Jong Rusland met dezelfde elf spelers van start als afgelopen donderdag tegen Jong Duitsland (3-2 winst). Dit houdt in dat Marco van Ginkel opnieuw de voorkeur krijgt boven Jordy Clasie en matchwinner Leroy Fer.

Georginio Wijnaldum was even een twijfelgeval, nadat hij tegen Duitsland uitviel met pijn aan de onderrug. De PSV'er is echter fit genoeg om vanavond aan de aftrap te verschijnen tegen Rusland. De aftrap in het Teddy-stadion van Jeruzalem is om 18:00 uur.

Opstelling: Zoet; Van Rhijn, De Vrij, Martins Indi en Blind; Van Ginkel, Maher en Strootman; Wijnaldum, De Jong en John.

Studenten in actie tegen leenstelsel

Studenten voeren komende week actie tegen de invoering van een leenstelsel. Maandag gaan de studenten in Delft de straat op, dinsdag in Utrecht en woensdag in Amsterdam.

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) liet vrijdag weten de invoering voor bachelorstudenten sowieso een jaar uit te stellen. De studenten willen dat het hele plan de prullenbak ingaat. Ook zijn ze tegen de voorgenomen afschaffing van de ov-studentenkaart.

Het kabinet wil dat de basisbeurs voor studenten in het hoger onderwijs, die nu nog een gift is, vanaf 2015 een lening wordt.

Handbaldames naar WK na stunt in Rusland

De Nederlandse handbalsters hebben zich geplaatst voor het WK door een klinkende 21-33 zege in en op grootmacht Rusland. De ploeg van bondscoach Henk Groener moest na de 26-27 nederlaag in Rotterdam met minimaal twee doelpunten verschil winnen. 

Oranje startte stroef in Rostov aan de Don met een tijdstraf voor Nycke Groot, waarbij Rusland op 3-1 kwam. Nederland raakte niet van de wijs en kwam op 4-6. Toen ze tijdelijk met twee man in de zaal stonden werd er slechts één tegengoal geïncasseerd. Bij de rust leidde Oranje met 9-11.

Na de rust werd de voorsprong steeds verder uitgebreid en kwam de wereldkampioen van 2005, 2007 en 2009 niet meer in de buurt van een gunstige score. Het WK heeft plaats in december en wordt in Servië gespeeld. Op het vorige WK twee jaar geleden werd Nederland vijftiende.

[RG] Serena Williams heeft nog niet gepiekt

Serena Williams denkt dat haar beste jaren nog moeten komen. "Ik wil op mijn hoogtepunt stoppen. Dat is mijn doel, maar heb ik al gepiekt", vroeg de 31-jarige Amerikaanse zich af. "Ik wil zeker nog even door om er nog een paar te pakken." De tennisster won zaterdag Roland Garros door Maria Sharapova met 6-4, 6-4 te verslaan.

De titel in Parijs was Williams' zestiende grandslamtitel. Om de recordboeken in te gaan moet ze nog wel even doorspelen. De Australische Margaret Court won liefst 24 grandslams. Steffi Graf heeft er 22. Als Williams Wimbledon en de US Open wint achterhaalt ze nog dit jaar Martina Navratilova en Chris Evert die achttien grandslams wonnen. Ook Helen Wills Moody, de nummer drie op de ranglijst, is met negentien titels binnen handbereik.

Williams denkt dat ze haar spel nog altijd kan verbeteren. "Ik heb altijd gezegd dat ik nog niet het gevoel had dat ik mijn beste tennis heb gespeeld. Ik heb altijd het gevoel dat het nog beter kan." Als Williams dat gevoel niet meer heeft, gaat ze aan stoppen denken. "Maar nu zie ik nog veel ruimte voor verbetering."

Oproer in jeugdgevangenis Breda

In een jeugdgevangenis in Breda heeft zich een groep jonge delinquenten verschanst op een afdeling waar ze niet thuishoren. Een grote politie-eenheid en een speciaal bijstandsteam zijn aanwezig om de gevangenen weer terug op hun afdeling te krijgen. Dat meldt Omroep Brabant.

Het gaat om de gevangenis Den Hey-Acker. Twee gevangenen zouden rond 13.45 uur het brandalarm hebben geactiveerd. Hoeveel gevangenen naar een andere afdeling zijn gegaan is onbekend.

Prins Harry redt homosoldaat

Prins Harry is in de bres gesprongen voor een homoseksuele soldaat. James Wharton vertelt aan de Britse boulevardkrant The Daily Mail dat Harry het in 2008 voor hem opnam toen hij door zes soldaten werd bedreigd.

"Ik zei tegen hem: ik denk dat ik vermoord ga worden door de infanterie", vertelt Wharton, die in zijn boek Out in the Army schrijft over het voorval. "Ik kon mijn tranen niet bedwingen. Hij zei: oké, ik ga ervoor zorgen dat deze shit voor eens en altijd stopt."

Harry, die officier was in het Britse leger, confronteerde de pestkoppen en waarschuwde ze voor serieuze straffen als ze niet zouden stoppen met de bedreigingen. "Ik kon zien dat hij zich niet inhield", aldus Wharton.

Nadat Harry de soldaten had toegesproken meldde hij de bedreigingen bij de hoofdofficier. "Ik zal Harry altijd dankbaar zijn en zal nooit vergeten wat er is gebeurd", zegt Wharton. "Tot hij actie ondernam zag het ernaar uit dat ik mishandeld zou worden."

Zweedse machinisten dragen rokjes

Mannelijke machinisten en conducteurs op een spoorlijn ten noorden van Stockholm verkiezen een luchtig rokje boven de lange broek. Tientallen werknemers van de Roslagsbanan droegen afgelopen week een rok, om zo hun onvrede te tonen over het verbod op een korte broek.

Volgens de 30-jarige machinist Martin Akersten hebben hij en zijn collega's van de passagiers enkel positieve reacties gekregen. Arriva, de uitbater van de spoorlijn, maakt geen bezwaar tegen de travestie van zijn personeel. Het bedrijf eist dat zijn werknemers zich 'prettig en gepast' kleden, maar kan mannen naar eigen zeggen niet verbieden 'vrouwenkleding' te dragen. Dat zou neerkomen op discriminatie.

Arriva sluit niet uit dat de spoorwegmaatschappij haar kledingcode wijzigt.

Caparros nieuwe trainer Levante

Joaquin Caparros is de nieuwe trainer van Levante. De Spanjaard heeft een contract voor een seizoen getekend, meldt de club uit Valencia zondag. Levante nam woensdag afscheid van Juan Ignacio Martinez, die geen nieuw contract kreeg.

Martinez schreef twee jaar geleden nog clubgeschiedenis toen hij met Levante voor het eerst Europa inging. In de Europa League werd de ploeg dit seizoen in de achtste finales uitgeschakeld, terwijl in de Primera Division de elfde plaats werd behaald.

De 57-jarige Caparros werd in februari ontslagen bij Real Mallorca. Eerder had hij onder meer Villarreal, Sevilla en Athletic Bilbao onder zijn hoede.

Froome wint Critérium du Dauphiné

Chris Froome heeft met overmacht het Critérium du Dauphiné op zijn naam geschreven. De Britse kopman van Team Sky finishte zondag in de laatste etappe van Sisteron naar Risoul over 155,5 kilometer als tweede. De Italiaan Alessandro de Marchi wist hem op de slotklim 24 seconden voor te blijven.

Cannondale-renner De Marchi was de enige overblijver van een vroege vlucht van 24 renners. Op de Montée de Risoul leek aanvankelijk Tim Wellens de beste benen te hebben, maar de jonge Belg kon het hoge tempo niet vasthouden.

Nadat Froome in de slotkilometers zijn duivels ontbond leek De Marchi nog te moeten vrezen voor de dagzege. De klassementsleider besloot echter te wachten op ploeggenoot Richie Porte en liep zijn tweede ritoverwinning daardoor mis. De Amerikaan Andrew Talansky sloot zelfs weer aan en finishte als derde, voor Porte.

De Australiër Porte eindigde achter Froome wel als tweede in het klassement. Michael Rogers moest passen op de slotklim en zakte naar de zesde positie. Daniel Moreno sluit de Franse rittenkoers daardoor af als derde. Stef Clement verloor meer dan tweeënhalve minuut en verruilde de zevende voor de elfde plaats.

De 28-jarige Froome schreef eerder dit jaar onder meer de Ronde van Romandië op zijn naam. Hij gaat eind deze maand als topfavoriet van start in de Tour de France.

[WL] Volleyballers weer te sterk voor Japan

De Nederlandse volleyballers hebben zondag ook de tweede wedstrijd in de World League tegen Japan gewonnen. In Apeldoorn was de ploeg van bondscoach Edwin Benne met 3-0 te sterk (25-20, 25-21, 25-18). Zaterdag won Oranje al met 3-1 van de Aziaten, waardoor de ploeg nu drie zeges heeft geboekt in groep C.

Nederland en Japan waren in de eerste set aan elkaar gewaagd, maar in het slot werd met enkele rake klappen afstand genomen. In het tweede bedrijf nam Oranje snel een 7-5 voorsprong en die marge werd niet meer weggegeven. Daarmee was het verzet van Japan gebroken, waardoor ook de derde set simpel werd gewonnen.

Vorige week begon Oranje het prestigieuze toernooi met een zege en een nederlaag in en tegen Canada. Over twee weken is Portugal de volgende tegenstander.

Bloedige rellen om Syriëbeleid Hezbollah

Voor de Iraanse ambassade in Beiroet zijn demonstrerende tegenstanders van Hezbollah zondag slaags geraakt met bewoners van de Hezbollahgezinde buurt. Een 28-jarige betoger liet het leven.

Het slachtoffer was lid van de kleine Libanese Optie Partij (LOP). De LOP organiseerde de demonstratie voor de Iraanse ambassade in de zuidelijke wijk Bir Hassan in Beiroet. Volgens het leger waren de betogers nauwelijks bij de ambassade aangekomen toen de eerste klappen vielen.

Het leger greep snel in en zette het gebied af, bericht de staatspers. Volgens de commerciële zender Al-Jadeed Lebanese TV raakte een demonstrante bij het opstootje gewond. De omgekomen betoger zou tweemaal in zijn been en eenmaal in zijn rug zijn geschoten. Bovendien was hij met een knuppel op zijn hoofd geslagen, meldt de televisiezender.

Ook elders in Beiroet protesteerden honderden mensen tegen de bemoeienis van Hezbollah met de burgeroorlog in buurland Syrië. De sjiitische Hezbollah, dat nauw met Iran is verbonden, vecht aan de zijde van president Bashar Assad tegen de veelal soennitische opstandelingen in Syrië. Dat leidt tot spanningen in Libanon, waar de vrede tussen sjiieten en soennieten ook erg fragiel is.

Weer bodyguard Bieber in opspraak na knokpartij

Eén van de bodyguards van Justin Bieber is in de problemen gekomen wegens mogelijke geweldpleging. De Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ meldt dat de politie onderzoek doet naar aanleiding van een klacht van iemand die een foto probeerde te maken van de tienerster. Lijfwachten van de ster raakten al vaker in opspraak wegens verschillende incidenten.

Politiebronnen vertellen dat Bieber in een lounge in Hollywood was toen een andere bezoeker probeerde de zanger op de gevoelige plaat vast te leggen. Een van de bodyguards zou vervolgens hebben geprobeerd deze persoon te stoppen, wat zou zijn geëindigd in 'een soort knokpartij'.

Het slachtoffer belde de politie, maar toen agenten arriveerden waren Bieber en zijn entourage al vertrokken. De politie stelt volgens TMZ een onderzoek in. Bieber zelf zou er niks mee te maken hebben.

Het is niet de eerste keer dat een lijfwacht van Bieber in opspraak raakt. Vorige week zouden er drie vergelijkbare incidenten hebben plaatsgevonden in Miami. Bieber zelf heeft toen naar verluidt één van zijn crewleden de opdracht gegeven om iemands camera af te pakken.

Radicale hindoe leidt oppositie India

De belangrijkste oppositiepartij van India heeft een radicale hindoenationalist benoemd tot leider van de campagne voor de parlementsverkiezingen van volgend jaar. Als de Bharatiya Janata Partij die verkiezingen wint ligt het in de rede dat de BJP campagneleider Narendra Modi naar voren schuift als premier.

De BJP trok drie dagen uit om een voorzitter voor het nationale campagneteam te kiezen. Verscheidene partijcoryfeeën zegden af omdat zij zagen aankomen dat de benoeming Modi nauwelijks kon ontgaan. Veel leden van de BJP zien weinig in Modi, omdat hij met zijn polariserende optreden geen kans zou maken de BJP naar een verkiezingsoverwinning te leiden.

Door het wegblijven van meerdere kopstukken klonken geruchten over een breuk in de partij steeds luider. Maar partijvoorzitter Rajnath Singh sprak die krachtig tegen. ''Het besluit was unaniem. De hele partij heeft vertrouwen in Modi.''

Modi, premier van de westelijke deelstaat Gujarat, geldt als een hindoenationalistische havik. Hij zou tijdens de religieuze onlusten van 2001 hindoebendes die het op moslims hadden voorzien geen strobreed in de weg hebben gelegd. Meer dan elfhonderd mensen, voor het meerendeel moslims, kwamen om.

Maar Modi maakte ook naam met het economische succes van zijn deelstaat, die onder zijn leiding tot bloei kwam. Dat zet Modi graag af tegen de magere prestaties van de door schandalen geplaagde regering van premier Manmohan Singh. Singh heeft de afgelopen jaren veel steun verloren.

Turken demonstreren in Amsterdam

Enkele honderden voornamelijk Turkse Nederlanders demonstreren zondagmiddag in het centrum van Amsterdam. De demonstranten, veelal jongeren, willen de protesten in Turkije tegen de regering van premier Recep Tayyip Erdogan ondersteunen.

De betoging begon rond 13.30 uur op het Beursplein in Amsterdam. Daarna startte, onder politiebegeleiding, een tocht door het centrum.

Voorgaande dagen vonden in Amsterdam ook al demonstraties plaats tegen Erdogan. Ook elders in Nederland vonden demonstraties plaats.

Erdogan geeft niet toe

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft zondag zijn al dagen demonstrerende tegenstanders uitgemaakt voor 'een handjevol plunderaars' en nog eens herhaald dat hij niet voor de protesten zwicht. Erdogan sprak de Turkse bevolking toe over de hoofden van de inwoners van Adana, waar zaterdagavond tegen- en medestanders op de vuist gingen.

Erdogan toonde zich ook in Adana, waar hij vanaf een bus een menigte toesprak, koppig en strijdvaardig. Hij hield zijn gehoor in de zuidelijke stad voor dat krachten die de vooruitgang van Turkije willen tegenhouden achter de protesten zitten. Maar hij vroeg zijn aanhang geen geweld te gebruiken, en verzekerde dat hij zijn tegenstanders bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart zal verslaan.

De premier deed vervolgens Mersin aan, waar hij een zelfde speech hield. Later op de dag reist Erdogan naar de hoofdstad Ankara, waar hij met een grootse ontvangst door zijn aanhang zijn spierballen hoopt te kunnen laten zien.

Iniesta: Mourinho beschadigde Spaanse voetbal

Andres Iniesta heeft uitgehaald naar voormalig Real Madrid-trainer José Mourinho. Volgens de middenvelder van Barcelona heeft de Portugees het Spaanse voetbal schade toegebracht. "Als ik naar de feiten kijk, kun je zeggen dat hij meer kwaad dan goed heeft gedaan. Maar ik wil het niet over hem hebben", zegt Iniesta zondag in El Pais.

Mourinho, die na de zomer aan de slag gaat bij Chelsea, stond drie jaar aan het roer in de Spaanse hoofdstad. De flamboyante coach maakte zich onder meer niet geliefd door doelman Iker Casillas van het nationale elftal op de bank te zetten.

[RG] Dubbeltitel voor Makarova en Vesnina

Ekaterina Makarova en Elena Vesnina hebben op Roland Garros de titel in het dubbelspel gepakt. Het Russische duo (4) onttroonde zondag in de finale in Parijs de Italiaansen Sara Errani en Roberta Vinci. Het werd 7-5 en 6-2 voor Makarova en Vesnina, die samen pas hun eerste grandslamfinale speelden.

In de vier eerdere onderlinge ontmoetingen trokken Errani en Vinci nog aan het langste eind. Het als eerste geplaatste Italiaanse koppel won eerder dit jaar bovendien de Australian Open, terwijl vorig jaar naast Roland Garros ook de titel op de US Open werd veroverd.

Gisteren ging de dubbeltitel bij de mannen naar Bob en Mike Bryan. De broers waren in de finale met 6-4, 4-6 en 7-6 (4) te sterk voor de Franse tennissers Michaël Llodra en Nicolas Mahut. Voor de Amerikanen is het al hun veertiende grandslamtitel in het dubbelspel, een absoluut record.

Voor Bob en Mike Bryan was het na 2003 hun tweede titel in Parijs. Vorig jaar ging de finale tegen Max Mirnyi en Daniel Nestor verloren. De 35-jarige tweeling heeft sinds de Australian Open van dit jaar het record van aantal gewonnen grandslams in het dubbelspel in handen. Dat werd overgenomen van John Newcombe en Tony Roche.

Scooterrijder rijdt vol in op agent

Een agent is zondagochtend vroeg gewond geraakt toen een scooterrijder met volle snelheid op hem inreed. De agent wilde de 19-jarige bestuurder stoppen op de Markt in Roosendaal, waarop de man zijn snelheid verhoogde en vol op de agent inreed.

De man uit Roosendaal kon uiteindelijk opgepakt worden, tegen hem is proces-verbaal opgemaakt voor onder meer zware mishandeling van de agent.

Boedapest houdt het droog

De gezwollen Donau bereikt in Boedapest zondagavond pas het hoogste peil, maar de Hongaarse hoofdstad blijft de rivier de baas. Daarvan hebben de Hongaarse autoriteiten de hoofdstedelingen verzekerd.

De waterkeringen en inderhaast opgetrokken wallen van zandzakken moeten het water buiten kunnen houden, meent de regering. Premier Viktor Orban erkende zondag dat er op sommige plaatsen langs de Donau nog wel gevaar dreigt, maar dat zevenduizend militairen en duizenden vrijwilligers de rivier daar bedwingen. De premier verklaarde dat door het hoge water vooralsnog niemand is omgekomen of gewond geraakt. Ook wordt er niemand vermist.

In de buurlanden van Hongarije eisten overstromingen van onder meer de Donau, Elbe en Moldau al zeker twintig levens. Ook waar het water zich terugtrekt vallen nog slachtoffers. Aan de oever van de Sindbaches in Schwendt, in het Oostenrijkse Tirol, werd een 80-jarige boer gevonden. Hij is vermoedelijk tijdens het opruimen van de waterschade aan een hartinfarct bezweken.

In Tsjechië, Oostenrijk en Zuid-Duitsland zakt op veel plaatsen het water weer en nemen duizenden getroffen inwoners de schade op. De economische schade in Duitsland alleen al wordt geraamd op elf miljard euro. Duizenden brandweerlieden, militairen en vrijwilligers gaan de vele tonnen modder en slib te lijf die het water in tal van steden en dorpen heeft achtergelaten.

Stroomafwaarts langs de Elbe, in Oost- en Noordwest-Duitsland, vrezen oeverbewoners nog voor de naderende vloed. Ook Servië, na Hongarije de volgende bestemming van de Donau, zet zich schrap. Zondagmiddag laat de Duitse deelstaat Brandenburg enkele polders vollopen met water uit de Havel, zodat niet al het rivierwater de gevaarlijk gezwollen Elbe bereikt.

Octomom verdacht van fraude

Octomom heeft mogelijk haar financiële zaken niet afgehandeld zoals het heurt. Er is een onderzoek ingesteld naar de moeder van een achtling omdat ze zou hebben gefraudeerd. Octomom zou vorig jaar in de bijstand hebben gezeten terwijl ze meer dan tweehonderdduizend dollar per jaar verdiende.

De Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ schrijft dat haar bankafschriften en andere documenten tijdens een huiszoeking zijn ingenomen voor onderzoek. Nadya Suleman, zoals Octomom eigenlijk heeft, riskeert zelfs een celstraf.

Suleman, die inmiddels genoeg kinderen heeft voor een voetbalteam inclusief reserves, klopte in maart vorig jaar aan bij de Amerikaanse overheid omdat ze haar kroost niet meer kon onderhouden. Een paar maanden later ging ze aan de slag als stripper en pornoactrice.

Samsom wil sociaal akkoord niet op het spel zetten

De PvdA wil niet praten over eventuele bezuinigingen op werkloosheidsuitkeringen. PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom wil het pas gesloten sociaal akkoord daarvoor niet op het spel zetten. Dat zei hij zondag in Buitenhof in een reactie op uitspraken van VVD-fractieleider Halbe Zijlstra van vrijdag.

Zijlstra zei in een interview met Het Financieele Dagblad dat bij een nieuwe bezuinigingsronde moet worden gekort op de zorgkosten, uitkeringen en toeslagen. Zaterdag waarschuwde FNV-voorzitter en lid van de Sociaal-Economische Raad Ton Heerts al dat als het kabinet in de ww-uitkering gaat snoeien, er geen akkoord meer is.

Samsom wilde in Buitenhof niet inhoudelijk reageren op de uitspraken van Zijlstra. Wel sloot hij zich aan bij de woorden van Heerts. De PvdA'er liet verder in het midden waar er wel nieuwe bezuinigingen te verwachten zijn. "Waar het vanaf gaat, en of en hoeveel, zullen we zien", aldus Samsom.

De fractieleider stelde verder dat hervormingen 'een lange adem' vergen, en dat niet alleen de VVD bij bezuinigingen betrokken moet worden. "Hervormingen duren langer dan vier jaar. Dat is niet alleen voor deze coalitie. Bezuinigingen moeten breed gedragen worden zodat alles doorgevoerd kan worden."

Hooikoorts noopt M. Kreder tot stoppen in Dauphiné

Michel Kreder is zondag niet meer van start gegaan in de slotetappe van het Critérium du Dauphiné. De Nederlandse renner van Garmin-Sharp heeft last van hooikoorts, meldt hij op zijn website. Na overleg met de ploegarts besloot hij niet meer op te stappen. Hij hoopt weer fit te zijn voor de Ster ZLM Tour, die woensdag begint.

"Voordat ik zo veel last kreeg van mijn keel en neus, was het een geweldige Dauphiné. Het geel van Rohan Dennis gaf ons als ploeg een enorme boost", laat Kreder weten. "Helaas werden de symptomen de laatste dagen zo erg dat ik niet ben gestart."

De 25-jarige Kreder wil zich via de Ster ZLM Tour voorbereiden op het NK, dat over twee weken in Kerkrade wordt gehouden. "Dat is ook dit jaar een belangrijk doel."

Het WK voor robots begint weer

Het WK begint weer! Het wereldkampioenschap voetbal voor robots welteverstaan. Tussen 26 en 30 juni wordt dit toernooitje in meerdere categorieën afgewerkt aan de TU te Eindhoven.

In tegenstelliing tot andere toernooien heeft dit evenement een grote plus: Nederland behoort namelijk tot de topfavorieten. In de categorie Middle Size-league, een categorie waarbij de robots verondersteld worden autonoom te voetballen is Nederland met de TURTLES de titelverdediger. In deze klasse spelen de teams vijf tegen vijf, maar dan zonder de hinderlijke 'grapjes' van Willem Ruis of Peter Jan Rens. Ook TUlip, een humanoïde robot die in een andere categorie pingels moet gaan verzilveren behoort tot de kanshebbers.

De rivalen van de TURTLES komen uit China en Portugal en Iran. TUlip zal rekening moeten houden met China en Japan. Gelukkig beschikken beide over het thuisvoordeel en kan de zesde man misschien de TURTLES naar een wereldtitel gillen. 

Volgens ingewijden moet een robotteam zo rond 2050 in staat zijn om de menselijke variant te verslaan.

'Israël houdt bezette gebieden'

De Israëlische regering accepteert niet dat er een Palestijnse staat komt met het grondgebied dat de internationale gemeenschap en de Palestijnen zelf bepleiten. Dat heeft onderminister van defensie Danny Danon, een prominent partijgenoot van premier Benjamin Netanyahu, gezegd in een zondag uitgezonden vraaggesprek. Netanyahu's staf haastte zich zondag te verzekeren dat Danon slechts op persoonlijke titel sprak.

Danon verklaarde dat de regering niet akkoord zal gaan met een Palestijnse staat met de grenzen van voor de door Israël gewonnen oorlog in 1967. De Palestijnen streven naar een eigen staat die de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en de Gazastrook moet omvatten. Israël houdt die gebieden sinds 1967 bezet.

"Wij zijn een nationalistische regering, niet een regering die een Palestijnse regering vestigt binnen de grenzen van 1967", zei Danon op Radio Israël. Vorige week ging hij nog verder. Op nieuwssite Times of Israel liet hij weten dat haviken binnen de regeringscoalitie de oprichting van een Palestijnse staat nooit zullen toestaan.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry werkt al een paar weken aan een hervatting van het vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnen. Dat liep eind 2008 vast, en ligt sindsdien stil. De Palestijnen weigeren te onderhandelen zolang Israël doorgaat met bouwen in bezet gebied. Israël stelt dat die kwestie nu juist aan de onderhandelingstafel moet worden besproken.

Volgens Tzipi Livni, de voornaamste Israëlische vredesonderhandelaar, maken Danons uitspraken 'een zorgelijke indruk'. Maar "de premier is degene die moet beslissen of hij zwicht voor radicale elementen of dat hij het beleid wil verdedigen dat hij heeft voorgesteld".

Danon geldt als een rijzende ster van de Likudpartij én een van de belangrijkste critici van Netanyahu in eigen gelederen. Hij deed al eens een gooi naar het partijleiderschap, maar die slaagde niet.

NSA tapt ook rechtstreeks af van fiber

De NSA heeft niet alleen directe toegang tot de servers van de grote internetreuzen als Facebook, Apple, Microsoft, Google en Yahoo via het omstreden PRISM, maar tapt daarnaast ook rechtstreeks informatie af van de glasvezelkabels. Dat blijkt uit een nieuwe slide die gelekt is door de Britse krant The Guardian. De informatie wordt in het voorbijgaan al afgetapt, verzameld, opgeslagen en geanalyseerd.

Daarnaast lijkt het erop dat de NSA heeft gelogen toen ze het Amerikaanse congress meldden dat ze onmogelijk alle verzamelde data konden analyseren. Uit een eveneens door The Guardian gelekte slide blijkt dat de NSA de beschikking heeft over een geavanceerde analytische tool genaamd Boundless Informant. Deze tool analyseert alle binnenkomende data en maakt op basis hiervan 'risicoprofielen' aan.

Uit de screenshot van de tool blijkt ook dat er binnen de VS eveneens aan dataverzameling wordt gedaan. Eerder ontkende Big Brother Barack Obama dit nog ten stelligste.

Met de tool kan in bijna real-time geavanceerde informatie worden opgevraagd. Uit een van de slides blijkt dat alleen al in Maart 2013 ruim 97 Miljard (!!) documenten zijn onderschept van computernetwerken over de hele wereld.

De VS heeft overigens aangegeven een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar de personen verantwoordelijk voor het lekken van de informatie omtrent deze spionage.

FOK!filmtips van de dag: Gomorra

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Leslie Crosbie leidt een weelderig leven als de echtgenote van een eigenaar van een rubberplantage. Op een avond, als haar man op inspectie is, schiet ze haar minnaar Geoffrey dood. Zij beweert uit zelfverdediging te hebben gehandeld omdat een insluiper haar in de donkerte aanviel, maar haar advocaat Howard Joyce gelooft haar niet. Zijn wantrouwen wordt bevestigd als hem ter ore komt dat de weduwe van Geoffrey een brief bezit, waarin Leslie Geoffrey smeekt die bewuste avond bij haar langs te komen. Hiermee lijkt Leslie's lot bezegeld, maar dan gooit ze haar charme in de strijd. The Letter heeft een cast van onder andere Bette Davis, Herbert Marshall en James Stephenson. Te zien om 14.05 uur op Één.

Michael is een priester die een biecht te horen krijgt van een moordenaar en door een samenloop van omstandigheden zelf van de moord verdacht wordt. Maar door het biechtgeheim van katholieke priesters kan hij niet vertellen wie de ware moordenaar is. Regisseur Alfred Hitchcock kreeg een cast bij elkaar van onder andere Anne Baxter, Montgomery Clift en Karl Malden. I Confess is te zien om 15.25 uur op BBC2.

De Napolitaanse maffia, de Camorra, beheerst elk aspect van het leven in deze arme Italiaanse regio. Er is geen mogelijkheid om je aan hun macht en wetten te onttrekken. Ter plekke opgenomen en tegen de achtergrond van oorlogen tussen clans en handel van alle soorten, volgt de kijker de lotgevallen van de plaatselijke bevolking die gedoemd is te eten of gegeten te worden. Dit verhaal wordt verteld op de enige manier die bij dit onderwerp past: keihard, meedogenloos en vol razernij.

Gomorra van regisseur Matteo Garrone is een uiterst rauwe, vaak absurde film over de bezigheden en werkwijze van de Napolitaanse maffia, de Camorra. De film is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Roberto Saviano. Gomorra won op het filmfestival van Cannes 2008, de Grand Prix. Te zien om 21.15 uur op CANVAS.

Sommer (Zomer), Harley’s Hill, Harry Poter and the Prisoner of Azkaban, Finding Neverland, Man of the Year en Beowulf zijn vandaag ook te zien op de televisie.

Fries trekt messen bij politiebureau

Een 24-jarige man uit Sneek heeft zaterdagnacht voor enige consternatie gezorgd op de binnenplaats van een politiebureau in zijn woonplaats. De Fries had twee messen getrokken en wilde ze niet laten vallen. Met behulp van pepperspray kon hij worden aangehouden, meldt de politie.

De man kon de binnenplaats betreden toen een agent in zijn auto vertrok. Hij had de wapens toen al in zijn handen. De agent waarschuwde zijn collega's, waarna zij de messentrekker tot overgave dwongen. Hij zit voorlopig vast. Wat de man precies kwam doen, is nog niet duidelijk.

Aanhang Erdogan op de vuist met betogers

In de Turkse stad Adana zijn tegen- en medestanders van premier Recep Tayyip Erdogan zaterdagavond slaags geraakt. Aanhangers van de premier gooiden stenen naar een optocht van anti-regeringsdemonstranten, meldt staatspersbureau Anadolu.

De politie bracht vrouwen en kinderen in veiligheid, maar kemphanen uit beide kampen bleven op elkaar inslaan met knuppels en over en weer gooien met stenen. Het was de tweede keer dat voor- en tegenstanders van Erdogan op de vuist gingen sinds de grootscheepse protesten tegen de regering tien dagen geleden begonnen.

Tienduizenden mensen hebben in de afgelopen week in tientallen Turkse steden gedemonstreerd tegen de regering. De aanleiding vormden plannen voor de herinrichting van het Taksim-plein in het centrum van Istanbul. Maar de woede van de betogers richtte zich vooral tegen de in hun ogen steeds eigenmachtiger en arrogante regeerstijl van de premier.

Op het Taksim-plein waren zaterdag weer duizenden demonstranten bijeen. Ze kregen steun van grote groepen rivaliserende voetbalfans, die voor één keer zij aan zij optrokken. De politie hield zich afzijdig.

Poging milities Libië te verdrijven smoort in bloed

Een vuurgevecht in het Libische Benghazi tussen demonstranten en oud-strijders van de opstand tegen Moammar Gadhafi heeft zaterdag zeker 27 mensen het leven gekost. Nog eens 37 mensen zijn volgens het ziekenhuis van de oostelijke stad gewond geraakt.

Het geweld barstte los toen betogers een basis bestormden van Libya Shield, een alliantie van enkele strijdgroepen die meevochten tegen het Gadhafibewind. De milities handhaven tegenwoordig namens de regering in Tripoli de orde in Benghazi. Maar de demonstranten accepteren hun macht niet langer, en eisten zaterdag dat de vaak eigengereide strijders hun wapens afstaan, hun kamp verlaten en zich onderwerpen aan het volle gezag van Tripoli.

De nieuwe Libische regering is er na de val van Gadhafi nog nauwelijks in geslaagd haar gezag te vestigen. Haar macht wordt betwist door tal van zwaarbewapende groepen oud-strijders.

Beau van Erven Dorens blijft bij SBS

Beau van Erven Dorens blijft voorlopig bij SBS. Het contract van de 42-jarige presentator loopt deze zomer af, maar Beau heeft besloten niet op zoek te gaan naar een andere werkgever.

"Ja ik blijf daar", zei Van Erven Dorens in WNL op Zondag. "Ik heb daar wel lang over getwijfeld, want ik heb ze niet echt de beste kijkcijfers bezorgd waarvoor ik ooit gehaald ben, vier jaar geleden. Maar ik heb wel het idee dat we langzaam aan het klimmen zijn." aldus het potentiële kijkcijferkanon van de campingzender.

Beau, die voor SBS onder meer de geflopte quiz De Gemene Deler en nog een handvol gefaalde experimenten presenteerde, is erg blij dat hij nu Shownieuws presenteert. "Dat team is fantastisch en we groeien ook een beetje. Dus het voelt alsof ik opnieuw moet beginnen, maar dat is ook wel lekker."

Ook een carrière als schrijver ziet Beau, die onlangs het boek Handboek voor Vaders uitbracht, wel zitten. "Dat zou ik ook fantastisch vinden, ik wil altijd een beetje iets van alles hebben."

Newer Super Mario Bros. Wii is klaar

Nintendo maakt een hoop Mario-games, maar als dat nog niet genoeg voor je is kun je nu aan de slag met Newer Super Mario Bros. Wii. Dit project is een onofficieel vervolg op de Wii-versie uit de New Mario-reeks. De game is in drie jaar tijd gemaakt door een aantal Mario-fans.

Er zijn 128 nieuwe levels die via een worldmap toegankelijk zijn. De graphics en muziek zijn in de mix gegaan, herkenbaar, maar toch nieuw. Een klassieke power-up keert terug en er zijn nieuwe eindbazen. Uiteraard is ook Newer te spelen met 1 tot 4 spelers.

Om Newer Super Mario Bros. Wii te spelen heb je een Wii nodig waarmee homebrew af te spelen is, of een emulator. Hoe dit precies in zijn werk gaat mag je overigens zelf uitzoeken. Vooralsnog heeft Nintendo dit project niet stopgezet, maar het is goed mogelijk dat dit snel zal gebeuren. Treuzel dus niet en download de game, als is het maar om te kijken wat een aantal fans kunnen maken.

Kabinet scoort een magere 4

Het aantal mensen dat nog vertrouwen heeft in de regering is nog verder gedaald. Ruim tweehonderd dagen na de start van het kabinet is het rapportcijfer gezakt van een 5 naar een 4. Dat blijkt zondag uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

Vooral het vertrouwen binnen de PvdA is hard gedaald met bijna twee volle punten naar een 4. Verder zijn ook kiezers die bij de partij zijn weggelopen negatief. De score in deze groep is nog maar een 2,9. VVD-stemmers blijven nog redelijk positief. Zij geven het kabinet een 7. Verder zijn vooral PVV'ers en SP-kiezers negatief met cijfers van respectievelijk een 1,8 en een 2.

Het vertrouwen in het kabinet onder jonge kiezers is in vergelijking met oudere stemmers hoog. Ook hoogopgeleiden geven de regering een hogere waardering ten opzichte van laagopgeleiden.

In de peiling verliest de coalitie overigens opnieuw een zetel. VVD en PvdA scoren met 39 zetels nu de laagste score sinds de verkiezingen en verliezen samen meer dan de helft van alle zetels die negen maanden geleden zijn behaald. De PvdA staat nu op zeventien zetels, de VVD krijgt er net als vorige week 22. 50Plus profiteert en staat nu op elf.

Rutte noemde het huidige kabinet onlangs nog 'het beste kabinet sinds de tweede wereldoorlog'.

Relatief weinig asielaanvragen in Nederland

Terwijl in heel Europa het aantal asielverzoeken stijgt, daalt het aantal in Nederland. Dat blijkt uit cijfers van de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr. Bovendien komen er relatief weinig asielaanvragen per hoofd van de bevolking binnen en is het aandeel van Nederland in het totale aantal asielaanvragen laag in verhouding met dat in andere westerse landen.

De daling in Nederland van 40 procent sinds 2009 is in schril contrast met landen als België, Duitsland, Frankrijk en Zweden. Daar steeg het aantal aanvragen met soms tientallen procenten, in Duitsland zelfs met 136 procent sinds 2009. Volgens Carolus Grütters, onderzoeker bij het Centrum voor Migratierecht in Nijmegen, zijn dergelijke schommelingen echter niet ongebruikelijk en is de stijging van het aantal aanvragen in Europa niet schrikbarend. "Die was groter ten tijde van de oorlog in Irak, bijvoorbeeld."

Relatief weinig asielaanvragen in Nederland
Relatief weinig asielaanvragen in Nederland (Foto: ANP)

Consolewars in 1990, Nintendo d00med?

SEGA does what Nintendon't. Een aantal oudere gamers kent die slogan vast. Deze dateert uit de jaren 90 toen SEGA probeerde het marktaandeel van Nintendo weg te snoepen. Voor Nintendo was het een spannende tijd, net als nu eigenlijk.

Analisten voorspellen in 1990 een moeilijke tijd voor Nintendo. De competitie heeft hun 16 bit-consoles in de winkels liggen, er is marktverzadiging en er heerst een economische crisis. Nintendo countert met het verhaal dat technologie slechts één onderdeel van het geheel is en games het belangrijkste zijn en blijven.

Op het gebied van handhelds is er overigens niets aan de hand. Nintendo heeft met haar GameBoy alles en iedereen in hun grip en we zien de verschuiving van speelgoed voor kinderen naar 30-plussers die op de wc op kantoor nog even Tetris spelen.

We gaan deze zondag even terug in de tijd met de onderstaande video.

Jubilerend Toto brengt werelden samen in Amsterdam

Toto nam het Amsterdamse publiek zaterdagavond in vogelvlucht mee door zijn repertoire dat inmiddels 35 jaar bestrijkt. De Amerikaanse rockband viert het jubileum met een tournee, die dit weekeinde de hoofdstad aandeed. In de Ziggo Dome kwamen verschillende generaties bijeen: schuifelende vijftigers, lallende twintigers en tieners die door hun ouders waren meegebracht om diens helden van dichtbij te zien.

"Het voelt goed om weer thuis te zijn, hier is het allemaal begonnen. Onze eerste nummer 1-hit ooit hebben we gescoord in dit land, daarom houden we van jullie", sprak gitarist en zanger Steve Lukather het uiteenlopende publiek toe na de spetterende opening met het nummer On the Run. Zijn wervelende gitaarsolo's behoorden tot de hoogtepunten van de avond.

Lukather werd op het podium vergezeld door zanger Joseph Williams, drummer Simon Philips, bassist Nathan East en toetsenisten David Paich en Steve Porcaro. Uiteraard was hun opvoering van Toto's grootste hits, als Rosanna, I'll Be Over You en 99, ook een uitschieter. Vooral bij Pamela, Africa en Stop Loving You ging het energieniveau in de zaal flink omhoog.

Als er weer wat gas teruggenomen moest worden sprak Lukather het publiek toe, soms over ernstige zaken. Zo deelde hij met de fans zijn zorgen over waar het naartoe gaat met deze wereld. Ook droeg de rocker het nummer Wings of Time op aan voormalig Toto-leden Jeff Porcaro (overleden) en Mike Porcaro (ernstig ziek).

Het concert werd afgesloten met Toto's eerste hit Hold the Line en de toegift Home of the Brave. Daarvoor was echter al duidelijk dat de band nog eens 35 jaar mee kan. Dat toetsenist David Paich aan het eind van de show met een Deense vlag wapperde in plaats van de Nederlandse, deed daar niets aan af.

Robin Haase niet in actie op Queen's

Robin Haase heeft zich afgemeld voor het grastoernooi op Queen's. De Haagse tennisser heeft zich voor dit evenement teruggetrokken na het bereiken van de finale van de challenger in het Italiaanse Caltanisetta.

Igor Sijsling en Thiemo de Bakker zullen het ATP-toernooi in Londen wel spelen. Sijsling treft in de eerste ronde de Japanner Tatsuma Ito. De Bakker neemt het op tegen Rogerio Dutra Silva uit Brazilië.

Schreefel en Boeljon halen cut niet in Pittsford

Dewi-Claire Schreefel en Christel Boeljon zijn op het LPGA Championship vroegtijdig uitgeschakeld. De Nederlandse golfsters kwamen zaterdag op het Amerikaanse majortoernooi rond in respectievelijk 75 en 77 slagen. Daarmee eindigden ze duidelijk onder de streep.

Schreefel kreeg een totaal van 152 (+8) achter haar naam. Ze maakte weliswaar vier birdies, maar liet ook zeven bogeys noteren. Na een tweede ronde met een birdie, vier bogeys en een double bogey kwam Boeljon uit op een totaal van 155 (+11). De cut op de Locust Hill Country Club in Pittsford viel op zes boven par.

Morgan Pressel gaat halverwege het toernooi aan de leiding. De Amerikaanse leverde zaterdag een scorekaart in van 70 en kwam daardoor uit op een totaal van 138 (-6). Ze heeft twee slagen voorsprong op haar naaste belagers uit Zuid-Korea, Inbee Park en Chella Choi.

Omdat de start van het LPGA Championship donderdag verregende, moeten er zondag 36 holes worden gespeeld.

Magere zege Spanje op Haïti

Het Spaans voetbalelftal heeft een oefenwedstrijd tegen Haïti zaterdagavond maar ternauwernood gewonnen. De regerend Europees en wereldkampioen was in Florida met 2-1 te sterk. Na twintig minuten leidde Spanje al met 2-0 door goals van Santi Cazorla en Cesc Fabregas, maar daarna stokte de productie.

Via Donald Guerrier werd de marge een kwartier voor tijd zelfs teruggebracht tot een treffer. Bondscoach Vicente del Bosque liet Barcelona-middenvelders Xavi en Andres Iniesta op de bank beginnen. Iker Casillas, bij Real Madrid op het tweede plan geraakt, verdedigde in de eerste helft het doel.

Spanje bereidt zich voor op de Confederations Cup in Brazilië, die volgende week begint.

Snavel kip mag niet geknipt

Er komt een verbod op het afknippen van snavels bij pluimvee. Dat schrijft staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) in een brief aan de Tweede Kamer. Ze wil zo het dierenwelzijn van de miljoenen hennen, hanen en kalkoenen in Nederland vergroten.

Pluimveebedrijven knippen nu vaak de snavels van pluimvee af om het verenpikken onderling tegen te gaan. Er wordt nu gewerkt aan andere preventieve maatregelen die er de komende jaren voor moeten zorgen dat het kaalplukken afneemt, aldus Dijksma.

Het verbod gaat pas in in 2018. Dat is drie jaar eerder dan eerder was gepland. Volgens de staatssecretaris kan het verbod niet nog sneller worden ingevoerd omdat er nog geen goede alternatieven zijn. "Eerder een verbod invoeren zorgt voor bloedbaden in stallen. Nu hebben bedrijven de tijd om werkende oplossingen te ontwikkelen die het pikken tegengaan", stelt ze.

Dijksma gaat verder pleiten voor een Europees verbod op ingrepen bij pluimvee. In Brussel wordt binnenkort gesproken over nieuwe wetgeving voor dierenwelzijn. Naast het verbod op het behandelen van snavels, zijn vanaf 2015 ook het verwijderen van een deel bij de achterste teen van bepaalde hanen en het verwijderen van hanenkammen verboden.

Syriëstrijder opgepakt tijdens kraambezoek

De Belgische politie heeft afgelopen week een Vlaamse Syriëstrijder opgepakt toen deze voor even in België terugkeerde. De 23-jarige Elias Taketloune had het slagveld van de Syrische burgeroorlog verlaten voor een kraambezoek aan zijn vrouw en pasgeboren kind, meldde de Vlaamse krant Het Nieuwsblad. Taketloune probeerde eerder zijn jonge gezin naar Syrië te halen, maar daar stak België een stokje voor.

Taketloune was een kopstuk van de vorig jaar opgeheven radicaalislamitische organisatie Sharia4Belgium. Hij ontkent dat hij in Syrië heeft deelgenomen aan de gewapende strijd tegen het bewind van president Bashar Assad. Hij zou slechts noodhulp hebben verleend aan vluchtelingen aan de grens tussen Syrië en Turkije.

Judoka's Kops, Salminen en Wolfslag winnen goud tijdens wereldbeker

Bij wereldbekerwedstrijd judo in het Estse Tallinn hebben Mikos Salminen (-60 kg) en Cunnar Kops (-66 kg) goud veroverd. Miranda Wolfslag(-52 kg) stond op de mat in Lissabon en won ook goud. 

Salminen was al zijn vier opponenten op ippon de baas. De Portugees Nuno Carvalho het nog geen minuut vol tegen de 26-jarige judoka. De 21-jarige Kops verscheen vijf keer op de mat. Hij begon moeizaam, maar zijn drie laatste partijen op ippon.

Wolfslag won alleen haar eerste partij op ippon. In de finale versloeg ze Roni Schwartz uit Israël op waza-ari. Carla Grol was in Portugal succesvol in de klasse -57 kg. Na vier knappe overwinningen op ippon verloor Grol het gevecht om het goud van de Sloveense Vlora Bedeti op waza-ari.

Simon Cowell met eieren bekogeld tijdens liveshow

Simon Cowell is zaterdagavond in een live televisieprogramma met eieren bekogeld. Het jurylid van Britain's Got Talent zat naar een optreden van twee operazangers te kijken toen een vrouw op het toneel plotseling met eieren begon te gooien.

De dader is de 30-jarige Natalie Holt, een kandidate die volgens verschillende media wraak wilde nemen omdat ze eerder door Cowell naar huis werd gestuurd. Ze zat in het orkest te spelen toen ze ineens de eieren pakte en begon te gooien. De politie is gebeld, maar een woordvoerder van de talentenjacht laat weten dat verder geen stappen worden ondernomen.

Volgens de Britse boulevardkrant The Mirror heeft Holt na afloop haar excuses aangeboden aan de operazangers. "Ik wil mijn excuses aanbieden aan Richard en Adam voor het overschaduwen van hun optreden. Ik heb zoiets nooit eerder gedaan en realiseer me dat dit stom was om te doen."

Of ze ook sorry heeft gezegd tegen Cowell, is niet bekend. Het jurylid reageerde na afloop droog dat hij niet van eieren houdt. "Ik dacht dat ze sandwiches naar me gooide."

Grote brand op industrieterrein Heerenveen

Op een industrieterrein in Heerenveen is zondagochtend een grote brand uitgebroken. Meerdere vrachtwagens hebben door onbekende oorzaak vlam gevat, laat een woordvoerder van de politie weten. De hulpdiensten hebben groot opgeschaald omdat in de buurt een tankstation staat.

Het vuur brak rond 08.00 uur uit op de Saturnus. Volgens de Leeuwarder Courant zijn zeker zes grote knallen gehoord. De ramen in de omgeving trilden.

Bij de brand komen dikke zwarte rookwolken vrij. De politie adviseert omwonenden om ramen en deuren gesloten te houden. Er is een NL-Alert verstuurd om mensen in de directe omgeving te alarmeren.

'Uitspraak Inter-Amerikaans Hof over Joran in juni'

De commissie voor de mensenrechten van het Inter-Amerikaanse Hof in Washington doet voor het eind van de maand uitspraak in de zaak van Joran van der Sloot. Dat zegt advocaat Aldo Cotrina, die de zaak bij het hof heeft aangedragen, tegen Novum Nieuws.

Cotrina wil dat het hof Peru maant de strafzaak van Van der Sloot over te laten doen. Ook eist hij dat de Nederlander een schadevergoeding van dertien miljoen euro krijgt van Chili. Volgens Cotrina zijn de burgerrechten van Van der Sloot geschonden bij zijn uitlevering van Chili naar Peru in juni 2010. Hij was naar Chili gevlucht nadat hij Stephany Flores in Lima om het leven had gebracht.

De uitlevering is volgens Cotrina een administratieve beslissing geweest en nooit voor een rechter gebracht. Tijdens de uitlevering was Van der Sloot zonder advocaat en heeft hij het mentaal en emotioneel zwaar te voorduren gehad, aldus Cotrina. "Ik ben er honderd procent zeker van dat wij dit winnen en dat er een nieuw proces komt", zegt de advocaat.

In Peru wacht Van der Sloot ondertussen nog op de beslissing van het hooggerechtshof over het verlagen van zijn straf, zoals zijn advocaat in deze zaak, Máximo Altez, heeft gevraagd. Het hof moet binnen dertig dagen na de start van de zaak op 29 mei een beslissing nemen.

Van der Sloot werd vorig jaar januari veroordeeld tot 28 jaar cel voor de moord op de Peruaanse tiener Flores. Hij zit gevangen in de Piedras Gordas gevangenis in Lima.

VS willen PRISM-lekkers straffen

De Amerikaanse regering wil een strafrechtelijk onderzoek naar lekken van vertrouwelijke informatie over spionagepraktijken door de inlichtingendienst NSA, waarbij gebruik wordt gemaakt van het geheime computerprogramma PRISM. De NSA heeft hiertoe een officieel verzoek ingediend. Dat heeft een woordvoerder van NSA zaterdag bekendgemaakt.

Eerder sprak de Amerikaanse President, Big Brother Barack Obama, zich al uit vóór het zeer omstreden project waarin burgers wereldwijd ernstig in hun privéleven worden aangetast, maar nu moet degene die het bestaan van het programma lekte worden opgespoord. Deze zal mogelijk zeer zwaar worden gestraft, omdat de Amerikanen dit mogelijk zullen zien als landverraad.

Volgens de nieuwszender Fox News zijn het Amerikaanse ministerie van Justitie en de federale recherche FBI vermoedelijk betrokken bij het onderzoek. Het onderzoek wordt waarschijnlijk toegespitst op Britse en Amerikaanse kranten. De Britse krant The Guardian berichtte donderdag dat de VS gegevens van telefoongesprekken verzamelden van klanten van de telecomaanbieder Verizon.

Ook Nederlanders die gebruikmaken van internetdiensten als Google, Apple, Microsoft, Facebook en Yahoo zouden op grote schaal met PRISM in de gaten worden gehouden. De NSA en de FBI zouden chatgesprekken, e-mails, foto's en video's bekijken.

Onder Nederlandse politici ontstond vrijdag verontwaardiging over deze aantasting van de privacy, maar de Nederlandse regering ziet geen reden om Washington om opheldering te vragen over deze spionagepraktijken, zo liet verantwoordelijk minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) vrijdag weten. Dit is waarschijnlijk omdat de Nederlandse regering bagger schijt voor de Amerikanen en, zonodig, de pitten uit hun stront vreet.

Van der Garde baalt van fout

In Canada lukte het Giedo van der Garde niet om net zo te presteren in de kwalificatie als in Monaco. Een grote fout in zijn snelste ronde en tijdens zijn laatste poging een gele vlag eindigde hij als laatste.

"De kwalificatie verliep dit keer niet volgens plan. We gingen vroeg naar buiten op de inters en de tijden gingen vervolgens omlaag doordat er een droge lijn begon te ontstaan, maar de situatie werd nooit zodanig dat we konden overstappen naar de slicks, zoals dat tijdens de kwalificatie in Monaco wel het geval was," sprak de Nederlander.

"Met nog een paar minuten te gaan deden we nog een run op een nieuw setje inters, maar tijdens mijn snelste ronde maakte ik helaas een grote fout die me ongeveer anderhalve seconde kostte. Vervolgens moest ik tijdens mijn laatste ronde van het gas vanwege een gele vlag. Ik heb hierdoor dus geen representatieve tijd kunnen rijden in deze kwalificatie, wat erg jammer is omdat de auto goed aanvoelde en ik het normaliter erg naar mijn zin heb in dit soort omstandigheden."

Romain Grosjean zal door een straf, overgehouden aan de Monegaske race, de laatste plaats van Van der Garde op de grid overnemen.

Kampers Waalre zijn boos

Een verloren gewaand voorontwerpbestemmingsplan voor het woonwagenkamp in Waalre uit 2006 is weer boven water. Het plan bevestigt dat de gemeente de situatie destijds daar volledig wilde legaliseren en bedrijfsactiviteiten in de enorme loodsen op het kamp wilde toestaan. De gemeente wil nu dat de loodsen worden gesloopt, tot woede van de woonwagenbewoners.

Het plan lag in 2006 enkele weken ter inzage maar werd nooit definitief. Het was lang kwijt zonder logische verklaring maar werd vorige maand teruggevonden op het gemeentehuis. Het ANP kreeg het plan toegestuurd na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB).

Het plan is van belang in de rechtszaken van de woonwagenbewoners tegen de gemeente over sloop van de loodsen. De bewoners zeggen dat de gemeente vertrouwen heeft gewekt en beloften uit het verleden breekt. De gemeente meent dat conceptplannen geen rechten bieden.

"Vastleggen van de huidige situatie", staat genoemd als het doel van het toenmalige bestemmingsplan. "Per standplaats is er woonruimte voor ten hoogste één gezin en een loods voor het uitoefenen van ambachtelijke bedrijvigheid."

Duizenden Duitsers geëvacueerd om hoogwater

In de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt moesten zaterdagavond honderden mensen hun huizen verlaten toen de waterstand van de Elbe een recordhoogte bereikte. Bondspresident Joachim Gauck heeft voor zondag een bezoek aangekondigd aan het crisisgebied.

Maagdenburg staat grotendeels onder water. Een woordvoerder van het crisisteam meldde in de nacht van zaterdag op zondag dat de waterstand in de hoofdstad van de deelstaat bijna een meter hoger staat dan tijdens de Jahrhundertflut van 2002.

Toch weigerden veel inwoners van Maagdenburg hun huizen te verlaten. Ze zijn kwaad op burgemeester Lutz Trümper, die hen te laat zou hebben gewaarschuwd, zo meldden Duitse media. In de stad Wittenberge werden 1500 mensen geëvacueerd. De komende dagen wordt nog meer regen verwacht in de deelstaat in het midden van Duitsland.

Bondspresident Joachim Gauck wordt zondag verwacht in de oostelijke stad Halle an der Saale. Daar wil hij een godsdienst bijwonen en met slachtoffers en hulpverleners praten.

Honderden Duitsers geëvacueerd om hoogwater
Honderden Duitsers geëvacueerd om hoogwater (Foto: ANP)

Phil Neville beëindigt loopbaan

Phil Neville stopt na negentien seizoenen met profvoetbal. De ex-middenvelder van Manchester United nam het besluit in alle rust en wil nu als trainer aan de slag.

505 wedstrijden in de Premier League en 59 caps voor de Engelse ploeg: Phil Neville kan met opgeheven hoofd afscheid nemen van het profvoetbal. De 36-jarige middenvelder, de voorbije acht seizoenen actief bij Everton, dacht al langer na over stoppen.

"Ik sprak onlangs met Robbie Fowler en officieel is hij nog niet gestopt. Drie weken geleden leek iedereen opeens afscheid te nemen en toen dacht ik: 'Zelf spring ik niet op deze muziekwagen'. Rustig wilde ik mijn besluit nemen", licht de routinier zijn uitgestelde besluit toe, in gesprek met Sky Sports.

"In mijn hart wist ik al dat ik niet meer zou spelen, op welk niveau dan ook. Ik wilde niet afglijden. Vooral het moment dat Everton op 4 juli de training hervat, zal wel even pijn doen. Die dag heeft iets speciaals", aldus Neville. Hij neigt nu naar het trainersvak. "De media zijn interessant, maar ik wil aan de slag als coach. Ik wil meer uren op het veld staan."

Minder treinen bij Venlo en Schiphol

Tussen Venlo en Blerick rijden zondagochtend korte tijd geen treinen vanwege het onschadelijk maken van twee vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog. Er worden bussen ingezet, meldt de NS.

De twee bommen zijn recent gevonden op het kazerneterrein in Blerick. Rond 08.00 uur begint de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) met het demonteren van beide projectielen, aldus de gemeente Venlo. Het gaat om twee Engelse vijfhonderdponders. Op het terrein lagen ook meerdere kleine explosieven, maar die zijn al eerder tot ontploffing gebracht.

Naast het stilleggen van het treinverkeer zijn ook enkele straten afgesloten. Omwonenden hoeven niet hun huis uit. Treinreizigers worden met een bus naar hun bestemming gebracht. De verstoring is naar verwachting om 09.00 uur verholpen.

Ook het treinverkeer van en naar Schiphol is zondagochtend gestremd. Dit vanwege een brandmelding in de Schipholtunnel. De brandweer doet onderzoek.

Deze storing is naar verwachting rond 09.30 uur verholpen, denkt de NS. Reizigers moeten rekening houden met een extra reistijd van meer dan een uur.

Tientallen asielzoekers verdronken

Op de Indische Oceaan is een boot met asielzoekers gezonken. Aan boord waren zo'n zestig asielzoekers die onderweg waren naar het Australische Christmas Island. Tot nu toe zijn dertien lichamen geborgen, de overige opvarenden worden vermist.

De boot werd woensdag al opgemerkt door een passerend vliegtuig. Toen werden zo'n 55 mensen geteld op het dek. Het ging voor een groot gedeelte om mannen maar er waren ook vrouwen en kinderen aan boord. Toen een marineschip werd gestuurd om hen te onderscheppen werd de boot niet meer gevonden.

Vrijdag spotte een vliegtuig op ruim 120 kilometer van het eiland de romp van de boot, die toen al onder water was verdwenen. Reddingswerkers zoeken nog naar overlevenden. Wat er precies is gebeurd, is nog niet duidelijk.

Jaarlijks komen vele vluchtelingen om in een poging om vanuit Sri Lanka of Indonesië per boot in Australië te komen. Christmas Island ligt ten zuiden van Java.

Massa weer in de bandenstapel

Ook in Canada is het tot op heden niet het weekend van Felipe Massa. In Monaco schreef hij twee Ferrari's af en ook in Canada reed hij er nu één plat.

Massa neemt de schuld op zich van zijn klapper in Montreal. “Ik ben erg ontevreden met mijn kwalificatie. Er was erg weinig grip en we konden geen goede ronde rijden. In Q2 kwam ik bij het aanremmen voor de derde bocht op de witte lijn en de achterkant brak vervolgens uit. Fysiek heb ik nergens last van, maar ik ben erg teleurgesteld in mezelf. Ik heb nooit eerder drie crashes in zo’n korte tijd gehad. We moeten gefocust blijven, want ik wil nog flink aanvallen in de race.

Fernando Alonso zal vanaf de vijfde plek starten: “We wisten dat het een zwaar weekend zou worden, aangezien de wisselende omstandigheden elke ronde anders maken. Ik ben dan ook blij dat ik nog een redelijk resultaat heb weten te behalen. De zesde plek is zeker niet slecht, aangezien inhalen hier goed mogelijk is. Ik hoop dat het in de race niet gaat regenen, want ik denk dat we dan wat sneller zijn dan enkele coureurs die voor ons staan. Alles kan nog gebeuren.

Casillas baalt van missen CL-finale

Iker Casillas heeft een bittere nasmaak overgehouden aan de uitschakeling in de Champions League. Real Madrid maakte volgens hem goede kans op de finale.

Real Madrid moest de finaleplek aan Borussia Dortmund laten, maar was in de return nog dichtbij. Dat De Koninklijke er niet bij was op Wembley doet Casillas pijn. "We hebben nu drie seizoenen op rij de halve finales bereikt. We hebben op de gewenste deur geklopt, maar zijn achtergebleven met een bittere smaak."

"We hadden de finale kunnen bereiken", vertelt de sluitpost op de website van de UEFA. "Op dit moment weet ik zeker dat we de trofee nog eens gaan winnen, mits we ons iedere wedstrijd kunnen opladen met de juiste motivatie en dito verlangen."

Casillas won de Champions League in 2001 met Real, maar het wachten op de tweede duurt hem nu al veel te lang. "Alleen het gevoel voor de fans moet al voldoende zijn. Mensen vragen je op straat naar de Champions League. Eigenlijk verlangen de mensen meer om maar de kampioen van Europa te worden", besluit de keeper.

Bottas verrast met derde tijd

De snelste Fin in de kwalificatie was Valtteri Bottas. De Williams-coureur liet de derde tijd noteren.

"Dit resultaat betekent heel erg veel voor me. We staan een stuk verder naar voren op de grid dan we vooraf hadden durven dromen. De eerste zes races van het seizoen zijn erg moeizaam voor ons verlopen, dus deze kwalificatie zal het team een flinke boost geven. Alles ging vandaag gewoon goed bij ons," aldus Bottas.

Stalgenoot en beroepscrashdummy Pastor Maldonado zal vanaf de dertiende startplek vertrekken.

Torres wil contract bij Chelsea uitdienen

Fernando Torres wordt, zoals elke transferperiode, gelinkt aan een vertrek bij Chelsea. Zelf wil de spits echter blijven, om zo zijn contract uit te dienen.

Ondanks alle transferperikelen, hoopt Torres dat de nieuwe trainer José Mourinho hem een eerlijke kans biedt. "Ik kijk uit naar de kans om met José samen te werken", vertelt de aanvaller aan Sky Sports. "Iedere zomer ontstaan er discussies en geruchten, elke dag."

Daar wil Torres zich niets van aantrekken. "Bij mijn komst naar Chelsea heb ik voor vijfenhalf jaar getekend en dat contract wil ik uitdienen." Dat zou betekenen dat Torres nog drie seizoenen in het blauw van Chelsea te bewonderen is. Torres werd onlangs in verband gebracht met een terugkeer naar zijn oude club Atlético Madrid. Er werd gesproken over een ruil met Radamel Falcao, maar de Colombiaan tekende onlangs bij AS Monaco. Edinson Cavani is de nieuwe kandidaat om naar Stamford Bridge te komen.

Raikkonen en Ricciardo bestraft

Na de crash van Felipe Massa kwam de kwalificatie in Canada stil te liggen. Na de herstart was het een zooitje aan het eind van de pitstraat, het kost zowel Kimi Raikkonen en Daniel Ricciardo twee plaatsen op de grid.

Met net geen twee minuten meer op de klok was het dringen geblazen om de baan op te komen. Er stonden vijf coureurs buiten de racelijn in de pitstraat te staan. Hierdoor moesten Sergio Perez, Jean-Eric Vergne, Pastor Maldonado, Raikkonen en Ricciardo naar de wedstrijdleiding.

Nico Hülkenberg en Perez schuiven door naar de vijfde startplek. De bestrafte Lotus-coureur zal nu vanaf de elfde plek vertrekken en de Australiër zal als twaalfde de Canadeese race aanvangen.

Rooney in gesprek met grootmachten

Wayne Rooney legt de fundering voor zijn vertrek bij Manchester United. De aanvaller heeft begin juni twee gesprekken gehad met wereldwijde grootmachten.

Volgens bronnen van Goal.com heeft Rooney al om de tafel gezeten met een Engelse Premier League-topclub. Diezelfde dag nog stapte hij in het vliegtuig om een overzeese transfer te bespreken. De aanvaller maakt er geen geheim van dat hij graag wil vertrekken bij Manchester United.

Uit Engeland hebben Chelsea en Arsenal hun interesse in de komst van Rooney al kenbaar gemaakt. Laatstgenoemde club heeft zelfs al informeel vernomen dat de spits openstaat voor een Londens avontuur. Ook Real Madrid, Paris Saint-Germain en AS Monaco worden gelinkt aan de Engels international.

Rooney heeft nog een tweejarig contract bij The Mancunians. Hij verdient ruim driehonderdduizend euro per week aan salaris en neemt geen genoegen met een daling. Arsenal heeft bij monde van CEO IVan Gazidis al laten weten dat het ver wil gaan voor de 27-jarige goaltjesdief.

FOK! wat een weer... Wisselend bewolkt

Goeiedag iedereen! Vandaag hebben we eigenlijk geen verandering in het weerbeeld ten opzichte van gisteren. In het noorden komt er de meeste bewolking voor, terwijl we de meeste zon in het zuiden vinden.

De bewolking in het noorden weet zich wel geleidelijk aan wat verder naar het zuiden toe uit te breiden, maar het blijft ook vandaag vrijwel overal droog. Gisteren wisten buien in de Ardennen en in Duitsland onze landsgrenzen net niet te halen. Verder blijft het kwik vanmiddag in het noordwesten al steken bij een graad of 14, maar meer naar het zuiden toe zit de 20 graden er nog wel in. Dat er een noordelijke wind staat zal niemand meer verbazen en deze blijft matig tot vrij krachtig.

Ten opzichte van de laatste dagen zijn er weinig veranderingen opgetreden in de vooruitzichten: eerst is het nog droog, maar vanaf woensdag neemt de kans op neerslag toe. De temperatuur ligt hierbij tussen de 17 en 21 graden. Alleen op woensdag kan het nog even iets warmer worden.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Wales
Deel twee van het reisverslag van ADQ in Wales.

Wales
Tussen de verlaten kastelen....

Wales
Echt Hollands weer erbij.

[WK Kwalificatie] Marokko grijpt laatste strohalm

Marokko heeft in de strijd om plaatsing voor het WK in Brazilië de laatste strohalm gegrepen. In Marrakesh werd Tanzania zaterdagavond met 2-1 verslagen. Marokko moet in de laatste twee kwalificatiewedstrijden echter wel een achterstand van vijf punten op Ivoorkust, dat aan de leiding gaat in de poule, zien goed te maken.

Abderruzak Hamdallah zette Marokko kort voor rust uit een penalty op voorsprong. Youssef El Arabi maakte er snel na de pauze 2-0 van. Namens Tanzania deed Amri Kiemba iets terug. Marokko, dat zich in 1998 in Frankrijk voor het laatst kwalificeerde voor een eindronde, trad aan zonder jongens die in de Eredivisie spelen of hebben gespeeld.

Ivoorkust won eerder op de dag, mede door een doelpunt van Wilfried Bony, met 3-0 bij Gambia. De Ivorianen komen daardoor op een totaal van tien punten, vier meer dan Tanzania en vijf meer dan Marokko. Alleen de tien groepswinnaars in Afrika plaatsen zich voor de play-offs, waar in totaal vijf tickets voor het WK worden verdeeld.

Andere uitslagen

Groep B: Kaapverdië - Equatoriaal Guinee 2-1

Groep C: Sierra Leone - Tunesië 2-2

Sloper ingestort pand Philadelphia was high

Een graafmachinebestuurder die bezig was met de sloop van een gebouw in Philadelphia toen dat woensdag instortte, was waarschijnlijk onder invloed van marihuana en pijnstillers. Dat is gebleken uit tests, heeft de Amerikaanse politie zaterdag bekendgemaakt.

Het meerdere verdiepingen tellende gebouw kwam boven op een winkel van het Leger des Heils terecht. Vier klanten en twee personeelsleden kwamen om het leven. Hulpdiensten zochten een hele dag naar overlevenden onder het puin. Dertien mensen raakten gewond in de stad in het noordoosten van de VS

De graafmachinebestuurder, de 42-jarige Sean Benschop, wordt op basis van tests en getuigenverklaringen verdacht van onder meer doodslag en het "riskeren van een catastrofe".

Met welke superheld moet Kn0x starten?

Afgelopen week is de free-to-play-game Marvel Heroes uitgekomen. De game is van één van de bedenkers van Diablo en Diablo II maar dan met een Marvel universum-sausje. Als je de game start, heb je de keuze uit vijf verschillende personages. Je hebt de mogelijkheid om meer superhelden te kopen maar daar later meer over. FOK!games gaat de game voor jullie reviewen; eerst met een 'standaard' superheld, later met een gekochte held. Aan jullie de vraag: met welke superheld moet reviewer Kn0x de game spelen?

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
special
Random Pics van de Dag #1244
©FOK.nl e.a.