Turkse artsen bezorgd om traangas

De Turkse Vereniging van Artsen heeft de Turkse regering gevraagd om de chemische samenstelling van het traangas dat tegen betogers wordt gebruikt openbaar te maken. Volgens de Turkse Mensenrechtenorganisatie hebben al bijna vijfduizend mensen medische hulp gezocht sinds de antiregeringsprotesten in Turkije elf dagen geleden begonnen.

"We zien dat deze chemische stoffen de afgelopen twee weken in Turkije veel zijn gebruikt", zei Bayazit Ilhan, secretaris-generaal van de Vereniging van Artsen, "Betogers en artsen maken zich grote zorgen over de chemicaliën die worden gebruikt en de hoeveelheden ervan." Traangas kan volgens de artsenvereniging ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Het kan leiden tot astma-aanvallen, hoge bloeddruk en ademhalingspoblemen.

De meeste mensen die hulp zochten hadden klachten in verband met traangas of hadden verwondingen opgelopen door rubberkogels en afranselingen. Tien mensen moeten een oog missen en achttien mensen hebben een zware klap op het hoofd gehad.

Rechtengroepen hebben de Turkse politie ervan beschuldigd buitenproportioneel geweld te gebruiken bij het aanpakken van betogers. Bondgenoten van Turkije hebben hun zorgen geuit over de grote aantallen gewonden.