Veiligheid patiënt nog onvoldoende in ziekenhuizen

Redactie

Ziekenhuizen doen nog niet genoeg om het aantal onnodige sterfgevallen terug te dringen. Veel ziekenhuizen zijn op de goede weg, maar sommige lopen achter. Dat staat in een evaluatieonderzoek dat gezondheidsinstituut Nivel maandag heeft gepubliceerd.

Uit een eerder onderzoek naar vermijdbare schade in ziekenhuizen uit 2007 bleek dat er per jaar ongeveer 1735 patiënten onnodig stierven. De sector stelde daarna ten doel om de patiëntveiligheid te vergroten door middel van verschillende verbeterprogramma's gericht op tien thema's. Zo moet het aantal onnodige sterfgevallen met de helft dalen.

Volgens het Nivel is er over het algemeen vooruitgang geboekt, maar kent elk thema 'voorlopers en achterblijvers'. Daardoor worden de landelijke normen nog niet gehaald. Over het algemeen werden goede resultaten behaald met onder meer het voorkomen van nieraandoeningen en hartrevalidatieprogramma's. De ziekenhuizen schoten echter te kort op bijvoorbeeld het voorkomen van wondinfecties.

Omdat de doelstellingen van het verbeterprogramma nog niet allemaal gehaald zijn, is de kans groot dat de vermijdbare sterfte gehalveerd is. Aan het einde van dit jaar worden de cijfers daarover bekendgemaakt.