'Klas lijdt niet onder zorgleerling'

Kinderen scoren net zo goed in een klas met leerlingen die extra zorg nodig hebben als in een normale klas. Dat staat in een onderzoek van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), schrijft Trouw maandag.

Ouders, scholen en bonden uitten eerder hun zorgen over de gevolgen van de nieuwe wet op het passend onderwijs. Elke school is daardoor vanaf volgend jaar verplicht een passende plek te vinden voor een leerling, ongeacht capaciteiten en handicaps. Volgens de onderzoekers zijn die zorgen ongegrond.

'Gewone' kinderen scoren in een klas met 25 tot vijftig procent zorgleerlingen cognitief en sociaal-emotioneel net zo goed als kinderen in een klas met veel minder leerlingen met een speciale onderwijsbehoefte. "Het lijkt erop dat leerkrachten in staat zijn beide groepen kinderen in een klas goed te begeleiden", zegt onderzoeker Jaap Roeleveld in de krant.

De studie is bedoeld als nulmeting. Aan de hand van het onderzoek wordt de komende jaren gevolgd wat de effecten van de invoering van de nieuwe wet precies zijn.