EU en Duitsland willen uitleg PRISM

Danny

Zowel de Europese Unie als Duitsland willen opheldering van de Verenigde Staten over de tot voor kort geheime Amerikaanse online afluister- en afkijkpraktijken. De EU snijdt haar zorgen aan op de vergadering van Europese en Amerikaanse bewindslieden die donderdag in Dublin begint.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zal volgende week de Amerikaanse president Barack Obama vragen naar de recente onthullingen over PRISM, het programma van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA om vertrouwelijke en persoonlijke internetdata te vergaren. Obama bezoekt Berlijn op 18 juni.

Nadat het bestaan van PRISM openbaar kwam suste het Witte Huis de zorgen van veel Amerikanen met de verzekering dat PRISM vooral de gangen van buitenlanders volgt. Merkel wil van Obama horen of de NSA de privacy van Duitsers heeft geschonden, zegt het Duitse ministerie van binnenlandse zaken.

Eurocommissaris Viviane Reding uitte haar zorgen over de Amerikaanse omgang met internetprivacy al in april. De EU en de VS komen al geruime tijd geregeld in aanvaring over internetprivacy. Uit de gelekte documenten bleek dat de Amerikanen alleen al in de maand maart van dit jaar meer dan 90 miljard documenten, waaronder e-mails, foto's, vertrouwelijke documenten, chatgesprekken en telefoonverkeer, onderschepten.

In plaats van het veroordelen van deze grove wereldwijde inbreuk in het privéleven van miljarden wereldburgers deed Obama vooral aan goedpraterij. De persoon die de informatie omtrend dit schandaal lekte, Edward Snowden, wordt momenteel gezocht door de Amerikanen. Zij willen hem veroordelen wegens landverraad. Hij kan mogelijk voor vele tientallen jaren achter de tralies verdwijnen.