De Jong: "Mensen zien City graag falen"

Nigel de Jong denkt dat Manchester City dit seizoen kampioen kan worden. "Bij City kun je nog historie schrijven." Dat is dan ook een reden dat de middenvelder naar de club is gekomen.

De Jong vertrok in januari 2009 naar City. "Iedereen verklaarde me voor gek", zegt hij in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Maar de mensen rond sjeik Mansour schetsten een verhaal van één voor één aankopen doen, stap voor stap omhoog en zo prijzen winnen. Alles onderbouwd. Letterlijk zeiden ze: binnen vier jaar moet er een elftal staan dat kan meedoen om de titel. Dit seizoen is dat voor het eerst zo. Ik denk echt dat we kampioen kunnen worden."

"Natuurlijk is het geld hier goed, laten we niet huichelachtig doen", vervolgt De Jong. "Maar het is zeker niet de enige reden waarom tal van topspelers die een keuze hebben juist bij City tekenen. Neem Sergio Agüero. Die kon deze zomer vanuit Spanje overal heen, maar ook hij heeft het verhaal aangehoord en beseft: bij deze club kun je nog historie schrijven, want City moet alles nog bereiken."

Daar hoort ook de nodige onrust bij, erkent De Jong. "Maar ik denk dat er bij elke club dingen spelen. Alleen ligt bij City nu werkelijk álles onder het vergrootglas. Meer dan bij andere clubs, omdat hier het succes nog verdiend moet worden. Een club als Barcelona zit middenin het succes. Dan mag je een keer slecht spelen of wat negatiefs meemaken zonder dat iedereen over je heen valt."

"City is de club in wording, die probeert te winnen en zijn nek uitsteekt. Mensen zien je dan extra graag falen, zo zit de wereld in elkaar. Ik zie de parallel met Chelsea in de eerste jaren van Roman Abramovich en Jose Mourinho."