Pleidooi voor meer camera's in rechtszaal

Rechtbanken moeten vaker toestaan dat zaken rechtstreeks worden uitgezonden. Dat bepleit een commissie die in opdracht van de Amsterdamse rechtbank onderzoek heeft gedaan naar het verloop van het proces tegen PVV-leider Geert Wilders.

Als media een zaak rechtstreeks willen uitzenden, moet dat in principe worden toegestaan. "De commissie acht het niet wijs de luiken weer te sluiten in een tijd waarin in toenemende mate gevraagd wordt om openheid", staat in het dinsdag verschenen rapport.

Redenen om te weigeren zijn de privacy van bijvoorbeeld verdachten en de veiligheid. Ook moet het verloop van het proces zelf niet te veel worden beïnvloed door de rechtstreekse uitzending.

De commissie, voorgezeten door oud-staatssecretaris Yvonne van Rooy, doet geen uitspraken over de invloed van de camera's in de rechtszaal op het verloop van de zaak-Wilders. Daarover 'is nog weinig op betrouwbare manier vast te stellen'. "Maar zeker is dat de rechtspraak publiekelijk veel wind heeft gevangen tijdens dit proces."

Het proces tegen Wilders werd integraal rechtstreeks uitgezonden door de NOS, op sommige momenten op televisie, maar vooral via internet. Dat was een primeur. De commissie spreekt van 'een nieuwe en verregaande vorm van openbaarheid binnen de rechtspraak'.

De commissie doet geen uitspraken over een themazender waarop louter rechtszaken worden uitgezonden. Binnen de rechtspraak zijn er voor- en tegenstanders, zegt de commissie, die voorstelt dat de Raad voor de rechtspraak zich erover gaat buigen.