'Kabinet schiet fundamenteel tekort'

Redactie

Het kabinet schiet fundamenteel tekort met de aanpak van de economische crisis. De begroting voor volgend jaar houdt te weinig rekening met de sociale gevolgen van de bezuinigingen, die leiden tot onherstelbare maatschappelijke schade. Dat zei fractievoorzitter Marleen Barth (PvdA) dinsdag tijdens de Algemene Beschouwingen in de Eerste Kamer.

Barth uitte harde kritiek op het kabinet. Vooral de Europapolitiek van premier Mark Rutte (VVD) rondom de eurocrisis moest het ontgelden. De goede reputatie die Nederland in Brussel had, is verspeeld en Nederland zou nu bekend staan als 'weifelend' en 'altijd zeurend', zei de senator.

"Dat krijg je ervan, als je je politieke lot uitlevert aan een partij die er niet voor terugschrikt om uit electoraal-ideologische motieven Russische roulette te spelen met onze economie." Barth doelde daarmee op gedoogpartner PVV die de steunmaatregelen voor de euro niet steunt.

Barth eiste dat het kabinet zich weer uitgesproken pro-Europees zal opstellen in Brussel. In navolging van financieel woordvoerder in de Tweede Kamer Ronald Plasterk (PvdA) eiste ook Barth dat tijdens de Eurotop deze week een duurzame oplossing wordt gevonden. En de PvdA zal dat alleen steunen als het echt leidt tot een stabiele situatie. "Dat gedonder met die euro moet afgelopen zijn."

De senatrice uitte verder kritiek op de bezuinigingen die kwetsbare mensen raken, zoals het persoonsgebonden budget en de sociale werkplaatsen. In tijden van crisis moeten mensen juist hoop en perspectief worden geboden, aldus Barth.

De Eerste Kamer debatteert dinsdag nog de hele dag over de begroting voor 2012.


'Kabinet schiet fundamenteel tekort' (Foto: Novum)