Bondgenoot Berlusconi: Val regering mogelijk

Umberto Bossi, de leider van de Italiaanse partij Lega Nord, trekt zich mogelijk terug uit de coalitie van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi als diens kabinet geen akkoord weet te bereiken over een pakket economische maatregelen. Dat meldt een naaste medewerker van Bossi.

Berlusconi kreeg afgelopen weekend tijdens de eurotop de oproep om meer tempo te maken met economische hervormingen en bezuinigingen. Hiermee moet de Italiaanse schuldenlast van 1,9 biljoen euro terug worden gedrongen en de economie een impuls worden gegeven. Een van de maatregelen die werd geëist was de verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 jaar. Lega Nord is daar fel op tegen.

Maandagavond werden de besprekingen over het bezuinigingspakket afgesloten zonder een gezamenlijke verklaring. Dat kan duiden op grote onenigheid binnen het kabinet.

Als Bossi zijn steun aan de conservatieve coalitie intrekt, zou Italië zonder regering komen te zitten. Het land probeert juist zijn partners in Europa te overtuigen dat het zijn kwakkelende economie weer op de rails zal krijgen.

Als Bossi zich terugtrekt kan dit de weg vrijmaken voor vervroegde verkiezingen of voor een interim-regering. Die kan mogelijk gemakkelijker maatregelen nemen om de economie uit het slop te trekken en de Italiaanse overheidsfinanciën te verbeteren.