Wielrenner Dekker wil WADA helpen

Peterselieman

Wielrenner Thomas Dekker wil het wereldantidopingagentschap WADA bij gaan staan in de strijd tegen de verboden middelen. Hiervoor reist de Nederlander later dit jaar af naar Lausanne om vragen over doping in de wielersport te beantwoorden.

Dekker zat zelf tot halverwege dit jaar een schorsing van twee jaar uit vanwege epogebruik en probeert nu op een schone manier terug te komen in het peloton. "Eerst moet zijn contract met een ploeg rond zijn, daarna reist hij naar Lausanne voor een gesprek met WADA," zei Dekkers manager Martijn Berkhout. Hij hoopt dat zijn pupil onderdak kan vinden bij Garmin-Cervélo, nadat Dekker eerder dit jaar al uitkwam voor de opleidingsploeg van dit team, Garmin-Chipotle.

"Ik zal volledig meewerken aan vragen die u mogelijk heeft in verband met mijn kennis van dopinggebruik in de wereld van de professionele wielrennerij," meldde Dekker eerder dit jaar. De Nederlander is vastbesloten om zich aan deze toezegging te houden.

Cyclnignews vult uit een recente e-mail aan: "Ik heb er voor gekozen om honderd procent transparant te zijn richting het WADA over mijn verleden. Niet om mijn fouten goed te maken, maar om hen te helpen om effectiever te kunnen testen en om het gebruik van doping in de toekomst tegen te houden. Dit is geen 'deal' om hen te helpen met een of ander lopend onderzoek. Het is slechts mijn eigen wil om te helpen om de sport beter te maken. Punt."