Proef met commercieel sporenonderzoek verlengd

Een proef waarbij forensisch onderzoek wordt gedaan door bedrijven in plaats van door het Nederlands Forensisch Instituut, wordt verlengd. De proef zou eind dit jaar aflopen, maar minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) trekt een half miljoen euro uit om de proef tot halverwege volgend jaar door te laten gaan, meldt zijn ministerie dinsdag.

Tegen die tijd moet de minister hebben besloten of bedrijven voortaan kunnen worden ingezet bij forensisch onderzoek of dat dit werk alleen door het NFI mag worden gedaan. Begin volgend jaar wordt een evaluatierapport verwacht waar de minister zijn besluit op kan baseren.

Omdat de vraag naar forensisch onderzoek sterk groeit bekijkt het ministerie of het NFI kan worden ontlast door forensisch onderzoek door bedrijven te laten doen. Bij de proef mag het werk alleen door een bedrijf worden gedaan als er haast is bij het onderzoek, als er expertise nodig is die bij het NFI niet aanwezig is, als het NFI zelf niet genoeg capaciteit heeft om het onderzoek uit te voeren of als om een contra-expertise wordt gevraagd.

Voor de proef is eerder al 3,5 miljoen euro uitgetrokken.