Verkoop huurwoningen wordt eenvoudiger

Redactie

Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) vereenvoudigt de voorwaarden waaronder woningcorporaties huurhuizen mogen verkopen. Hierdoor hoeven corporaties vanaf volgende maand bij verkoop geen toestemming meer te vragen aan de minister als ze meer dan tien procent korting willen geven.

Met de aanpassingen wil Donner de procedures en kosten rond de verkoop van huurwoningen terugdringen, meldt zijn ministerie dinsdag. Corporaties moeten achteraf verantwoording afleggen in het jaarverslag.

De vereenvoudiging geldt vooral voor de verkoop van woningen in de vrije sector met een huur vanaf 652 euro, waarvoor geen staatssteun mogelijk is. Als corporaties meerdere woningen tegelijk van de hand willen doen, hebben ze nog wel toestemming van de minister nodig.

Als corporaties fikse kortingen geven op de verkoopprijs, moeten er wel afspraken liggen over winstdeling. Wordt de woning binnen tien jaar doorverkocht, dan moet de koper de korting terugbetalen. Als de woning bewoond gaat worden door ouders of kinderen van de nieuwe eigenaar, hoeft voortaan ook geen toestemming meer worden gevraagd aan het ministerie.

Corporaties bezitten ongeveer 2,4 miljoen woningen. Ongeveer 150 duizend hiervan hebben een huur van 652 euro of hoger. De afgelopen tijd zijn vooral woningen in deze laatste categorie verkocht, aldus een ministeriewoordvoerder.