Sympathie voor Hero Brinkman?

Johan (kuifkrullen)

PVV-haters eat your heart out! Hero Brinkman heeft opdracht gegeven de site van de provincie Noord-Holland te hacken. Dat bekende hij gisteren in Haarlem tijdens een vergadering van fractievoorzitters in de Noord-Hollandse Staten. Zijn biecht wekte veel verontwaardiging bij de andere fractievoorzitters. Sommigen noemde het zelfs aanzetten tot een misdrijf.

De actie van Brinkman mag dan voor PVV-haters het zoveelste voorbeeld zijn van de krankzinnigheid van de partij, Brinkman was zich van geen kwaad bewust. Volgens hem heeft hij alleen de beveiliging van de website van Noord-Holland willen checken. Beveiliging die overigens ver te zoeken was, gezien het gemak waarmee de site werd gehackt.
Was dit dan zo'n slechte actie van Brinkman? Is dit een zoveelste reden om de PVV en zijn leden te bashen? Ik denk eigenlijk van niet. De perfecte manier om je huis te testen op inbraakgevoeligheid is iemand te laten proberen in te breken. En denk ook eens aan Brenno de Winter, hij toonde het lek van de OV-chipkaart door simpelweg te laten zien dat het zo lek was als een mandje. 
Misschien had Brinkman wat opener kunnen zijn in zijn communicatie, maar zijn idee staat me wel aan. Over het communiceren van Brinkman waren de fractieleiders niet erg enthousiast. Het wordt hem zeer kwalijk genomen dat hij eerst naar de media is gegaan in plaats van hen te informeren.

Voor dat niet communiceren is overigens ook wel iets te zeggen. Ik moet denken aan open dagen van instellingen en scholen. Op die dagen is de boel ook altijd spic en span. Het is bijna nooit een waarheidsgetrouwe afspiegeling van de dagelijkse werkelijkheid. Nee, voor die dagen worden er extra schoonmaakteams ingezet en worden de mooiste zaken net even wat meer in het daglicht gezet. Dat geldt hier ook. Wanneer je aankondigt te gaan hacken, doen de knapen van de ICT in de dagen voor de geplande hack net even wat meer hun best.
Een onaangekondigde brandoefening is vaak effectiever en leerzamer dan een aangekondigde, omdat dan wel de stofzuigers en archiefdozen voor de branddeur staan.

Daarbij is het verstandiger om een bekende hacker te laten hacken dan iemand die je niet kent. Zo heb je er tenminste nog een béétje controle op. In ieder geval meer dan wanneer een ondeugende schavuit op een zolderkamertje loopt te hacken, puur om te fucken. Ik vind het zo gek nog niet van Brinkman. Dat mag ook weleens gezegd worden.

Sommige van de partijen zijn dat niet met me eens. Ze vinden het beschadigend voor Noord-Holland dat het nieuws op straat terecht is gekomen. 

De provincie heeft aangifte gedaan van de poging tot hacken. Brinkman eiste gisteren dat de aangifte wordt ingetrokken. Waarschijnlijk om dezelfde redenen als ik hierboven noemde, maar de Noord-Hollandse commissaris van de Koningin Johan Remkes vertikt dit. Beetje flauw van Remkes, vind ik. Maar ik vind ook dat wanneer Brinkman op eigen houtje, met weinig openheid, op onorthodoxe wijze iets wil aantonen, dat hij dan ook voor de gevolgen moet instaan. Het doel heiligt de middelen, dat gaat op in dit geval, maar wie z'n billen brandt, moet op de blaren zitten.

Sympathie voor Brinkman, ik had niet verwacht dat ik dat nog eens zou opbrengen. Ik schrok er zelfs een beetje van. Gelukkig riep Brinkman direct nadat Remkes zei de aangifte niet in te trekken heel verongelijkt dat hij dan wel een rechtszaak tegen de provincie zou aanspannen. Godzijdank, dat pruillippende iedereen-is-tegen-mij-of-ons en ze-zijn-niet-lief-tegen-me waar ik me zo aan erger is hij nog altijd niet verloren. Ik was al bang.

columistencab.png