Gebruik filefuik al in jaren negentig ontraden

bennootje

Experts hebben het gebruik van een filefuik al in de jaren negentig 'gevaarlijk en onverantwoordelijk' genoemd. De politie negeerde het advies, schrijft het AD dinsdag. Zaterdag kwam een 35-jarige Maastrichtenaar om het leven toen benzinedieven op de A2 achterop een door de politie gemaakte file reden.

De werkgroep Roadblock stuurde in 1996 en in 1998 twee rapporten naar de Raad van Hoofdcommissarissen. Het gebruik van een filefuik werd in die rapporten afgeraden. "Het is nooit te rechtvaardigen als je andermans leven in de waagschaal stelt", zegt Frank Scheffer, destijds lid van de werkgroep, in de krant.

De groep concludeerde destijds dat de politie beter andere middelen kan inzetten om voortvluchtige verdachten op te pakken. Zo werd het gebruik van spijkermatten en blokkades aangeraden. Ook werd toen al aangeraden een landelijke richtlijn voor achtervolgingen in te voeren.

De korpsen zouden destijds hebben gevreesd dat agenten aansprakelijk kunnen worden gesteld als ze zich niet precies aan de richtlijn houden. Daarom werd het advies niet overgenomen.

De politie heeft er al op gewezen dat de voortvluchtigen zaterdag niet alleen benzine hadden gestolen, maar ook meerdere keren politiewagens hadden geramd. Een 51-jarige automobilist wiens auto zaterdag ook werd geraakt, vindt dat geen goed argument.

In de krant zegt hij dat de politie zich dan had moeten afvragen of de dieven na zulke acties wel zouden stoppen voor een file. Ook moesten hij en andere automobilisten heel hard remmen voor de plotselinge file. "Dus voor de brandstofdieven was stoppen voor de file al helemaal niet te doen."