Laatste Javaanse neushoorn in Vietnam gestroopt

Het lijkt erop dat stropers de laatste Javaanse neushoorn in Vietnam hebben gedood voor zijn hoorn. Het ras komt nu alleen nog voor in Indonesië. Daar lopen in natuurpark Ujung Kulon de laatste veertig tot zestig exemplaren rond. Het dier wordt nergens in gevangenschap gehouden.

In 2004 bleek uit genetisch onderzoek naar uitwerpselen dat er nog zeker twee Javaanse neushoorns waren in het Vietnamese natuurpark Cat Tien. In april dit jaar werd in het park een neushoorn gevonden die door zijn poot was geschoten. Zijn hoorn was eraf gehakt. Sindsdien zijn in het park geen voetafdrukken of andere sporen van levende neushoorns gevonden.

Het aantal neushoorns in Vietnam nam de afgelopen decennia al af doordat hun leefgebied kleiner werd door de groeiende Vietnamese bevolking. Volgens het Wereld Natuur Fonds is de situatie door stropers en een falend toezicht toen razendsnel verergerd.

Parkdirecteur Tran Van Thanh verweert zich door erop te wijzen dat het onmogelijk is de honderdduizend inwoners die nabij het park wonen van jagen te weerhouden. De meesten verdienen rond de zeven euro per dag. Een kilo neushoornhoorn levert ongeveer honderdduizend dollar op.