PVV hekelt bijbanen 'lobbysenatoren'

PVV-fractieleider Machiel de Graaf heeft dinsdag tijdens de Algemene Beschouwingen in de Eerste Kamer de talrijke bijbanen van zijn collega's gehekeld. Senatoren zijn daarmee verworden tot lobbyisten, zei hij.

De Graaf rekende voor dat alle huidige senatoren buiten de politiek om 434 bijbanen hebben, met de PvdA als koploper. Daarmee lijkt wel sprake van een 'lobbycratie', zei de PVV'er. "U gaat me niet vertellen dat alles liefdewerk oud papier is." De vele betaalde bijbaantjes is ook een van de redenen waarom de kloof tussen de Eerste Kamer en 'Henk en Ingrid' zo groot is, stelde hij.

Recentelijk kwam VVD-fractieleider in de senaat Loek Hermans in opspraak vanwege een van zijn bijbanen. Hij was voorzitter van de raad van toezicht van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), waarvan onlangs directeur Nurten Albayrak op non-actief werd gesteld vanwege de hoogte van haar salaris.

De Graaf pleitte er verder voor om de Eerste Kamer af te schaffen. De senaat is volgens hem een 'relikwie' uit vervlogen tijden toen politici nog met de koets naar het Binnenhof kwamen om gewestelijke geschillen te beslechten.