Tot acht jaar cel geëist voor cocaïnesmokkel

Redactie

Tegen zes verdachten van grootschalige cocaïnesmokkel zijn dinsdag straffen tot acht jaar cel geëist. De drugs, drie zendingen van in totaal meer dan vijfhonderd kilo cocaïne, werden vorig jaar gevonden in zeecontainers met meubels, waardeloze tandwielkasten en dieselmotoren.

De verdachten maakten volgens het Openbaar Ministerie gebruik van een dekmantelbedrijf om de drugs te importeren.

De officier van justitie gaf dinsdag voor de rechtbank in Rotterdam aan dat met de drugshandel geweld, corruptie en ellende gepaard gaat. "Cocaïnehandel holt staten uit, ondermijnt de economie en stimuleert oorlog, georganiseerde misdaad en terrorisme", aldus de officier van justitie.

De hoofdverdachte zou voor zijn praktijken gebruik hebben gemaakt van een vriendengroep, waartoe ook zijn partner en ex-vriendin behoorden. De man hoopte met de cocaïnehandel uit de financiële problemen te komen. Tegen hem werd acht jaar cel geëist.

Ook tegen een man die de juiste zakelijke 'ingangen' voor het leveren van de drugs in Colombia zou hebben gehad, werd een gevangenisstraf van acht jaar geëist. De andere verdachten wil de officier van justitie voor twee, vier, vijf en zes jaar in de cel zien zitten.

De rechtbank doet naar verwachting 11 november uitspraak.


Tot acht jaar cel geëist voor cocaïnesmokkel (Foto: Novum)