Poppodia bezorgd om toekomst

Redactie

Poppodia maken zich zorgen om de toekomst. Ze staan volgens de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) al langer onder druk, maar zagen de bezoekersaantallen vorig jaar verder teruglopen. De btw-verhoging op concertkaarten zal de situatie naar verwachting alleen maar verslechteren.

Vorig jaar daalde het aantal concertgangers met acht procent, zo blijkt uit onderzoek dat de VNPF naar buiten bracht. Dat komt onder meer doordat de kosten, en daardoor de entreeprijzen, sneller stijgen dan de koopkracht of de inflatie. Concertkaartjes worden daardoor relatief duurder.

Om de teruglopende inkomsten tegen te gaan, worden zalen steeds vaker besloten verhuurd. Podia nemen minder risico's in de programmering om lege zalen te voorkomen. Jong talent krijgt minder ruimte en de diversiteit van het aanbod over het algemeen neemt af.

De VNPF liet weten dat de daling van zowel de muziekactiviteiten als de bezoekersaantallen al was ingezet voor de btw-verhoging op concertkaartjes deze zomer. De btw-verhoging drijft de situatie echter verder op de spits, denkt de VNPF.