Veel blessures bij tennissers

Het eind van het jaar nadert, iets wat in de tennissport te merken is aan het grote aantal blessures bij topspelers. Een aantal van hen dreigde zelfs al met een staking als er niets zou worden gedaan aan de volle speelkalender. Ook bij Nederlandse spelers duiken de blessures op.

"Topspelers zitten tegen de grens aan. Je wilt die overbelasting voor zijn, maar dat is vaak moeilijk," zei Barbera Pluim, bondsarts van de Nederlandse tennisbond KNLTB. "Het tennis is in de loop der jaren veel krachtiger geworden. Bovendien is het 'off-season' heel kort. Spelers hebben eigenlijk maar een paar weken vakantie."

Van de Nederlanders is Jesse Huta Galung momenteel uitgeschakeld met elleboogklachten. Thomas Schoorel kampte eerder dit jaar met een schouderblessure, iets wat ook Igor Sijsling overkwam. "Je zou zo vaak serveren bijna ongezond kunnen noemen. Het is onnatuurlijk om die beweging steeds te maken. Je moet telkens een enorme klap maken met je arm." Thiemo de Bakker had last van fitheidsproblemen, terwijk Robin Haase hersteld is van een kniekwetsuur.

Volgens Pluim komen de blessures vooral doordat tennissers week in, week uit moeten spelen om hun positie op de ranglijst te beschermen. Doordat ze punten te verdedigen hebben kunnen ze nooit volledig herstellen. Daarnaast zijn er in het tennis minder mogelijkheden dan in het voetbal om blessures aan te pakken. "In het voetbal is vaak een sportfysiotherapeut bij een team aanwezig en kunnen spelers tijdens een wedstrijd gewisseld worden. Daar is bij tennis geen geld en ruimte voor. Spelers moeten het zelf oplossen. Daarin is nog veel te winnen."