'Hulpverlener' opgepakt voor misbruik in Cambodja

Redactie

In Cambodja is vorige week een 38-jarige Nederlander opgepakt op verdenking van het misbruiken van vijf minderjarigen. Een 7-jarig meisje en vier jongens van tussen de 9 en 13 jaar werden via een hulpproject van de Nederlander opgevangen, meldt ontwikkelingsorganisatie Terre de Hommes dinsdag.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kon het bericht niet direct bevestigen.

De man werd een jaar gevolgd door Action pour les Enfants (Aple), een partner van Terre des Hommes. Aple stapte vervolgens naar de politie. Een rechter besloot zaterdag dat de man vast moet blijven zitten totdat zijn zaak voorkomt.

Het is niet de eerste keer dat in het buitenland een Nederlander die zich zou inzetten voor kwetsbare kinderen wordt verdacht van seksueel misbruik van minderjarigen. Ook in bijvoorbeeld Nepal en Suriname deden zich soortgelijke zaken voor.

Vorig jaar werd nog een 65-jarige Nederlander eveneens na onderzoek van Aple opgepakt in Cambodja. De man beheerde een opvangproject voor kinderen in de badplaats Sihanoukville. De Nederlander werd in februari veroordeeld en na zijn vrijlating werd hem de toegang tot Cambodja ontzegd.

Terre des Hommes vindt dat er beter toezicht moet komen op particuliere hulpinitiatieven in ontwikkelingslanden, aangezien nu totaal onduidelijk zou zijn of er strafbare feiten worden gepleegd.