FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 19 januari 2010

Crackdown 2 demo komt zeker weten

Zit je te twijfelen of je Crackdown 2 zult aanschaffen? Geen paniek, volgens Producer James Cope van Ruffian Games komt er zeker weten een demo van de Xbox 360-exclusive. 'Het succes van de demo van Crackdown 1 heeft hier zeker een aandeel in gehad' voegde Cope toe. Vooral omdat Ruffian een nieuwe studio is, willen ze aan de Xbox Live Community laten zien wat ze in huis hebben. De demo verschijnt voordat Crackdown 2 in de winkels ligt op Xbox Live, maar een exacte datum mocht Cope nog niet te geven.

Crackdown 2

Lost Planet 2 verschijnt ook op PC?

Het was al bekend dat Lost Planet 2 naar de Xbox 360 en de PS3 kwam, maar nu zijn er toch zeer duidelijke aanwijzingen verschenen die erop duiden dat de game ook naar de PC komt. De Entertainment Software Rating Board, kortweg ESRB, keurt de games voor Amerika en Canade en geeft ze de welbekende leeftijdsrating. Op hun website melden ze dat Lost Planet 2 de Teen rating heeft gekregen, en dat de game uitkomt voor de Xbox 360, Playstation 3 en de PC.

Verder staat er een mooie verklaring waarom de game een Teen rating heeft gekregen. Er zitten machinegeweren in de game, je kan het woordje 'Shit' te horen krijgen en de vrouwen kunnen schaarsgekleed ten strijde trekken, waarbij de borsten op en neer bewegen. Schokkende nieuwe feiten over Lost Planet 2 dus, die de goed-ontvangen Lost Planet zal opvolgen. Behalve dat de game in 2010 zal verschijnen is er nog niets bekend over een releasedatum, maar wanneer dit bekend zullen wij dit natuurlijk melden.

Met het vliegtuig naar de bank

Stel, je zit voor langere tijd op Bali. Dat is het Zwitserlevengevoel in het echt. Stel, je zit op Bali en je geld staat op een bankrekening bij ABN Amro. Nog steeds geen vuiltje aan de lucht; na het dipje van een jaar geleden lijkt DE bank weer helemaal back in business. Stel dan dat je ook nog een bankpas van ABN Amro hebt, wereldpas heet dat daar, dan trek je de roepies met stapels tegelijk uit de geldautomaat. En als je je wereldpas in je E-dentifier steekt kan je internetbankierend vanuit je hangmat je scheepje met geld de hele wereld over navigeren. Wat kan je gebeuren?

Whitmarsh benoemd tot voorzitter FOTA

Martin Whitmarsh is door de leden van de FOTA gekozen als voorzitter. Hiermee volgt de McLaren-teambaas Luci di Montezemelo op. Sinds de oprichting van de FOTA in 2008 vervulde de Ferrari-directeur die rol.

Vicevoorzitter is Stefano Domenicali geworden, de teambaas van Ferrari. Red Bull-teambaas Christian Horner wordt de baas van de Sporting Regulations Working Group. Ross Brawn houdt de leiding over de Technical Regulations Group. Di Montezemelo werd bedankt voor zijn steun tijdens de oprichting.

Man sterft tijdens kijken 'Avatar'

Het was al een tijdje bekend dat de film 'Avatar' aanzet tot zelfmoord, nu is de eerste 'Avatar-dode' echt een feit. Hoewel de man geen zelfmoord heeft gepleegd naar aanleiding van de film, is de grote winnaar van de Golden Globes het laatste dat de 42-jarige Taiwanees zag. De man kreeg namelijk een fatale beroerte tijdens de voorstelling.

De man, alleen genoemd met zijn achternaam Kuo, leed al lange tijd aan hypertensie, oftewel hoge bloeddruk. Kuo bezocht eerder dit jaar de blockbuster in de stad Hsinchu en werd ineens onwel. Vervolgens werd hij naar het ziekenhuis overgebracht.

Eenmaal in het ziekenhuis was de patiënt al bewusteloos. Uit een scan bleek dat Kuo een hersenbloeding had gehad. "Waarschijnlijk heeft de film hem te veel opgewonden", heeft dokter Peng Chin-chih vandaag laten weten. "De combinatie van te veel opwinding en een hoge bloeddruk is hem fataal geworden."

Kuo is uiteindelijk elf dagen na de hersenbloeding aan de gevolgen hiervan overleden. Volgens Chinese media is dit de eerste dood die direct kan worden gelinkt aan de film van regisseur James Cameron. Op diverse filmblogs wordt door kijkers al geklaagd over hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en wazig gezichtsvermogen naar aanleiding van het kijken van 'Avatar' en andere 3D-films.

Vinokourov: "Wil graag weer Tour-rit winnen"

Alexandr Vinokourov maakt dit seizoen naar alle waarschijnlijkheid zijn rentree in de Tour de France. Na zijn schorsing van twee jaar rekent de Kazach niet meer op winst in Le Grande Boucle, maar met een ritzege zou de renner van Astana meer dan tevreden zijn.

"Ik wil graag een etappe winnen," zei Vino tegen Cyclingnews. "Het liefst dit jaar, anders volgend jaar. Ik ben heel gezond en mentaal sterker dan ooit. Het voelt alsof ik aan een tweede jeugd bezig ben."

Waar iedereen verwacht dat Vinokourov in de Tour zal starten, houdt hijzelf nog een slag om de arm. "Ik hoop op een plekje in de selectie voor de Tour. Ik zal me dan honderd procent inzetten voor Alberto Contador, onze kopman."

'Aardbeving Ha´ti is Amerikaans experiment'

Niet de aarde is schuldig aan de ramp in Haïti, maar de Verenigde Staten. Niet zomaar een bewering van een of andere gek, maar van het ministerie van Communicatie en Informatie in Venezuela. Een experiment van de VS zou namelijk de aardbeving hebben veroorzaakt, zo beweren de ambtenaren.

De Noordelijke Russische Vloot, die vlootbewegingen van de VS in de Caribische Zee onderzoekt, zou als bron hebben gediend voor de boude bewering. Volgens de Venezolanen zou het Russische onderzoek hebben aangetoond dat de Amerikaanse marine met hun 'aardbevingswapens' de zware aardbeving heeft veroorzaakt.

De Amerikanen zouden al vele decennia beschikken over deze zware wapens, maar deze sinds een jaar of dertig sterk hebben verbeterd. Volgens het Venezolaanse ministerie is Iran een van de volgende landen die een opgewekte aardbeving te wachten staat.

FC Twente wil stadion uitbreiden

FC Twente wil op korte termijn de capaciteit van haar stadion uitbreiden. De Grolsch Veste biedt nu nog aan 24.000 mensen plaats, maar dit moet in de toekomst 32.000 worden. Mochten Nederland en België het wereldkampioenschap van 2018 toegewezen krijgen en Enschede aangewezen worden als speelstad, dan gaan de capaciteit verder omhoog naar 40.000 toeschouwers.

"Onze omzet groeide naar 32 miljoen euro. Merchandising en cateringomzet zijn explosief gestegen. FC Twente behoort wederom tot de financieel gezondste clubs van Nederland," zei voorzitter Joop Munsterman tijdens de nieuwjaarsreceptie van de club. "We zijn op weg, we moeten op weg naar een stabiele positie in de absolute top van de eredivisie, met elk jaar Europees voetbal," zei de voorzitter die zei dat de Tukkers in mei of juni met een vijfjarenplan komen.

"Ons stadion moet daarbij een centrumfunctie vervullen binnen een gebied waar wetenschap, onderwijs, sport en recreatie in de toekomst zorgen voor 10.000 nieuwe arbeidsplaatsen. Samen moeten we deze unieke kans pakken. Als Twents collectief dus, deze grote stap voorwaarts realiseren."

Braziliaans naalden-kind vrijdag uit ziekenhuis

Het 2-jarige Braziliaanse jongetje dat door zijn stiefvader met tientallen naalden was gestoken, verlaat vrijdag het ziekenhuis. Er zitten nog vijf naalden in zijn lichaam. Dat heeft het Ana Neri ziekenhuis vandaag bekendgemaakt.

Het was de bedoeling dat artsen gisteren vier van de vijf overgebleven naalden zouden verwijderen, maar ze besloten op basis van nieuwe tests dat de naalden niet meteen weggehaald hoefden te worden. De naalden kunnen in de toekomst met een kleine operatie worden verwijderd, zonder dat de dreumes moet worden opgenomen.

De stiefvader van het jochie zei dat hij het kind langzaam wilde vermoorden, om wraak te nemen op zijn vrouw, die altijd ruzie met hem maakte.

Naaldenkind
Foto: Novum

Uitslag Roda JC - PSV

Om 20.00 uur begon in de Eredivisie het inhaalduel tussen Roda JC en PSV. Hieronder vind je de uitslag.

 

 

Roda JC

0 - 1

PSV


   45+1' Koevermans
 
 Gele kaart: Vormer, (Roda JC), Lazovic, Rodríguez, (PSV)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 16.400
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Castro
Saeijs (Yulu Matondo/84)
De Fauw
Kruiswijk
De Jong
Delorge (Skoubo/84)
Vormer
Janssen
Bodor (Sutchuin Djoum/75)
Hadouir
Junker
  Isaksson
Manolev
Ooijer
Rodríguez
Pieters (Salcido/87)
Afellay
Bakkal
Simons (Toivonen/46)
Lazovic
Koevermans
Dzsudzsák (Amrabat/81)

Zeven vermiste Nederlanders vermoedelijk dood

Zeven van de elf nog vermiste Nederlanders op Haïti zijn vermoedelijk overleden. Dat laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten, dat pas uitsluitsel wil geven als via DNA-onderzoek zekerheid is verkregen.

De zeven zijn vermoedelijk al geborgen bij het ingestorte hotel Therese. Twee Antillianen die bij het eveneens ingestorte hotel Montana verbleven liggen vermoedelijk onder het puin. Voor hun leven wordt gevreesd. Van twee andere Antillianen is niet bekend waar ze kunnen zitten.

Bij hotel Therese is gisteren een plechtigheid gehouden. Naast de Nederlandse honorair-consul waren daarbij Nederlandse mariniers aanwezig.

Gilbert: "Beste jaren moeten nog komen"

Phillipe Gilbert was in 2009 de grote man van de najaarsklassiekers. Hij won voor de tweede keer Parijs- Tours en schreef ook de Ronde van Lombardije op zijn naam. Ondanks deze successen denkt de renner van Omega Pharma-Lotto nog door te kunnen groeien als renner.

"Ik ben nu 27 jaar en mijn beste jaren komen eraan," aldus de Belg tegen Sporza. "Twee, drie jaar geleden was ik altijd goed voor een plaats in de top tien, maar nooit voor een topprestatie. Nu ben ik daar wel klaar voor. Ik denk niet dat ik ver zit van mijn piek. Mijn conditie is niet slecht op dit moment. Ik heb een probleemloze winter achter de rug. Ik ben wel wat ziek geweest, maar kon alles doen wat ik wou."

Dit jaar heeft Gilbert zijn zinnen gezet op twee voorjaarsklassiekers; Milaan- SanRemo en Luik- Bastenaken- Luik. "Milaan-Sanremo wordt mijn eerste grote doel. Het is een moeilijke koers, maar ik heb een kans. Als ik zou moeten kiezen welke klassieker ik in 2010 wil winnen, dan kies ik voor Sanremo. Dan heb ik drie klassiekers op rij gewonnen. Mijn tweede doel is Luik-Bastenaken-Luik. Ik moet dit jaar langer wachten dan in 2009. Ik zet alles op de laatste twee klimmetjes."

Met het vertrekt van Cadel Evans bij de Belgische formatie komt de druk voor prestaties bijna geheel op de schouders van de Waal Gilbert te leggen, wat hij ook goed beseft. "Vorig jaar was er nog Evans die wat druk wegnam. Nu komt alles op mijn schouders. Hopelijk blijft de sponsor nu wel rustig."

[Video] Geile geit breekt in bij stripclub

Toen Hank Piecura zaterdagochtend bij zijn stripclub in de Amerikaanse stad Coachella arriveerde, kon hij zijn ogen niet geloven. Overal lag bloed en gebroken glas. Nog groter was de verbazing toen hij de beelden van de bewakingscamera zag. Een heuse geit bleek verantwoordelijk te zijn voor de ravage in Lynx Gentlemen's Club.

"Als ik de beelden niet met eigen ogen had gezien, had ik het nooit geloofd", bekent Piecura. Op de beelden is te zien hoe een 68 kilo zware geit op zijn achterpoten staat en dwars door het ruim zes millimeter dikke glas ramt. Vervolgens ramt het beest door twee deuren om daarna middenin het etablissement te staan.

De eigenaar van de stripclub heeft geen idee wat het stuk vee in zijn toko te zoeken had. Hij vermoedt zelf dat het beest agressief werd van zijn eigen spiegelbeeld. Eenmaal binnen blijft de geit echter een half uur versuft naar zichzelf staren in een spiegel. Vervolgens komt er een man aan die het beest verder naar binnen jaagt. Na een uur komt de man terug, ditmaal om de geit naar buiten te jagen. Wonder boven wonder heeft het hoefdier binnen verder niets gesloopt.

Piecura heeft het bloedspoor nog gevolgd om zo de dader te achterhalen, maar deze bleek onvindbaar. "Ik ben overal langsgereden. Iedereen in de buurt ontkende geiten te houden, dus moet het beest van de andere kant van de snelweg komen of de geit is van een vrachtwagen gevallen."

De eigenaar, die de striptent onlangs heeft gekocht, zegt ongeveer 1400 euro schade te hebben geleden. Hij hoopt desondanks komend weekend de deuren voor het eerst te kunnen openen. Om geiten te weren, heeft Piecura de reflecterende ruiten voorlopig afgedekt met papier. Een veiligheidshek is inmiddels in bestelling.


De geile bok kwam helaas een week te vroeg

Afghanen verscherpen beveiliging Kabul

Afghaanse troepen hebben vandaag de beveiliging in Kabul verscherpt. De verhoogde beveiliging werd een dag na een brutale aanslag in het centrum van de stad doorgevoerd. Bij de aanslag kwamen twaalf mensen om het leven.

De aanval op Kabul door een handvol vastbesloten opstandelingen legde op een dramatische manier de kwetsbaarheid van de stad bloot. Het vertrouwen van de bevolking in de beveiliging door de overheid en de Amerikaanse bondgenoten werd door de aanslag ondermijnd.

President Hamid Karzai gaf opdracht om het veiligheidsplan van de stad te herzien, maar zei ook dat de Afghaanse troepen moesten worden geprezen voor het voorkomen van een nog grotere ramp.

Ook de militaire chef van de NAVO, James Stavridis, prees de Afghaanse troepen voor het succesvol inperken van het geweld. "De Afghaanse veiligheidstroepen hebben doeltreffend een aanslag van rebellen in het centrum van Kabul gepareerd."

Elders in Afghanistan zijn twee soldaten van het Amerikaanse leger omgekomen door een bermbom. Dit heeft de NAVO vandaag bekendgemaakt. De dood van de twee soldaten brengt het dodental voor 2010 op achttien.

Christenen hoeven niet naar Iran

Turkije is vandaag door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens veroordeeld omdat het een christelijke vrouw naar Iran wilde uitzetten. De vrouw was tot het christendom bekeerd. Volgens het Hof loopt de vrouw in Iran grote kans op een onmenselijke behandeling.

De vrouw bevond zich illegaal in Turkije. Ze verbleef daar sinds 2005. Ze was eerst moslima, maar bekeerde zich tot het christendom. De vrouw werd opgepakt omdat ze verdacht werd van het vervalsen van visa. Ze moest daarom naar een deportatiecentrum om van daaruit doorgestuurd te worden naar Iran, wat streng-islamitisch is.

Turkije moet de vrouw 20.000 euro smartengeld betalen. Volgens het Hof worden door de uitzetting mensenrechten geschonden, voornamelijk het recht op een leven zonder onmenselijke behandeling.

TV: 71 Graden Noord

Leeswaarschuwing: onderstaande tekst kan bepaalde details over de afloop van de aflevering bevatten


In het AVRO-programma 71 Graden Noord reizen (semi)bekende Nederlanders en Belgen voor drie weken naar het koude Noorwegen om daar opdrachten uit te voeren. De vergelijking met Expeditie Robinson is snel gemaakt. Het tweede en derde seizoen werden gepresenteerd door Evi Hanssen en Ernst-Paul Hasselbach. Laatstgenoemde verongelukte eind 2008 tijdens de opnames van het programma in Noorwegen. Bij het ongeluk kwam ook een Belgische productieassistente om. In het vierde seizoen bestaat het presentatieduo uit ex-Lama Ruben Nicolai en de Vlaamse Karoline Kamosi.


Skate te downloaden bij Games on Demand

De succesvolle rivaal van Tony Hawk, Skate is vanaf vandaag te downloaden op de Xbox 360 bij Games on Demand. Deze game uit 2007 bracht stick-controls met zich mee, waardoor het erg realistisch aanvoelde. De game werd een succes en deel 2 kwam vorig jaar uit, en een deel 3 staat ook al in de planning.

Skate is te downloaden voor 30 euro, terwijl de officiële winkelprijs 20 euro is. Als je je games liever digitaal hebt is dit een slimme keuze

Skate

Vrouw van 56 betrapt op schunnige graffiti

De politie van Tongeren heeft vrijdagavond een 56-jarige vrouw betrapt op het spuiten van graffiti. Niet alleen de leeftijd van de vandaal is opmerkelijk, maar ook de woorden die zij aanbracht. De vrouw bracht namelijk woorden als 'kak', 'stront', hoerenzoon', 'pis' en 'nazi' aan op openbare gebouwen in de Belgische stad.

Tongeren wordt al sinds een jaar geteisterd door de spuitende vrouw. De politie heeft sindsdien al 38 meldingen gekregen over schunnige graffiti.

De vrouw liep op een nogal lullige manier tegen de lamp. De spuitster was namelijk bezig met haar werk voor het oog van een bewakingscamera van het politiebureau. Een toegesnelde agent wist haar vervolgens op heterdaad te betrappen.

De vrouw mocht na stevig aan de tand te zijn gevoeld weer huiswaarts keren. Over enige tijd zal ze zich voor de rechter moeten verantwoorden. Daarnaast moet ze een fiks bedrag ophoesten wegens gemaakte schoonmaakkosten.

Doornbos vol vertrouwen naar nieuwe IndyCar seizoen

Robert Doornbos kijkt met vol vertrouwen uit naar zijn tweede IndyCar-seizoen. De Rotterdammer maakte 2009 zijn debuut in de Indy Racing League voor Newman/Haas/Lanigan Racing. "Op zich begon het allemaal niet verkeerd. De eerste paar wedstrijden had ik de snelheid wel te pakken. Maar daarna begonnen de problemen."

Bobby D. had vooral veel technische problemen. "Het ging vaak fout tijdens de pitstops, waardoor ik een goede klassering kon vergeten. En vervolgens rijd je rond met een auto waarvan je niet weet of alles nog goed functioneert. Op die manier werkte het gewoon niet."

Het vertrouwen in de monteurs van Doornbos bij Newman/Haas/Lanigan Racing was er niet. "Op een oval als Indianapolis rijd je rond de 350 kilometer per uur. Dan wil je dat alles goed zit. Dat was niet altijd het geval. Ik had geen vertrouwen meer in mijn monteurs. Dat is wel heel belangrijk."

"Van de teamleiding kreeg ik steeds excuses aangeboden, maar daar koop je niets voor. Ik was er wel klaar mee."
Na twaalf wedstrijden besloot Doornbos het bij zijn oude Champcar team HVM te proberen. "Bij HVM werken nog veel jongens uit mijn ChampCar-seizoen, dus daar was het vertrouwen er direct."

Het IndyCar-seizoen begint op 14 maart met een stratenrace in São Paulo, dat voor het eerst op de kalender staat. "Het lijkt me heel gaaf om daar te rijden. Die baan is voor iedereen nieuw", zegt de 28-jarige Doornbos, die vooral uitkijkt naar de derde race, op het Barber Motorsports Park in Alabama. "Dat is een vloeiend, bijna Europees circuit. Die baan ligt me wel, dat weet ik zeker."

Doornbos heeft nog gekeken of er nog mogelijkheden in de Formule 1 waren. "Er komt een aantal teams bij, dus hebben we gekeken of er mogelijkheden waren. Er waren wat gesprekken met USF1 en ook Campos Meta was geïnteresseerd, alleen zij vragen rond de vijf miljoen dollar aan sponsorgeld. Als ik dat al zou hebben, ging ik liever vooraan rijden in de IndyCar Series dan achteraan in de Formule 1."

'IsraŰl probeert critici mond te snoeren'

Israël arresteert steeds vaker prominente tegenstanders van het regeringsbeleid tegen de Palestijnen. Dat hebben critici gezegd die beweren dat de regering probeert afwijkende meningen de kop in te drukken.

In het meest opzienbarende geval arresteerde de politie van Jeruzalem het hoofd van een Israëlische mensenrechtengroep. Dat gebeurde tijdens een wake tegen de uitzetting van Palestijnse gezinnen van wie de huizen werden ingenomen door joodse kolonisten.

Sinds de zomer zijn tientallen Palestijnse en Israëlische activisten opgepakt, onder wie de organisatoren van wekelijkse demonstraties tegen de Israëlische afscheiding van de Westelijke Jordaanoever en mensen die oproepen tot een internationale boycot van Israëlische producten.

In Oost-Jeruzalem heeft de politie de afgelopen maanden een stuk of zeventig demonstranten ingerekend. Op de Westoever wordt hard opgetreden en worden demonstraties met traangas en kogels uiteengeslagen. Israël beweert dat deze protesten illegaal zijn en dat het harde optreden een reactie is op het gooien van stenen door relschoppers.

Vorige week werd Hagai Elad opgepakt, het hoofd van de burgerrechtenbeweging in Israël. Anderhalve dag later kwamen hij en andere arrestanten weer vrij. Volgens Elad worden mensen sinds de oorlog in Gaza vorig jaar steeds vaker vanwege een afwijkende mening gearresteerd. Tijdens die oorlog rekende Israël honderden anti-oorlogsdemonstranten in, voornamelijk Arabische burgers van Israël.

Interpol spoort geldstroom piraten op

Interpol heeft geen bewijzen gevonden dat terreurgroepen als Al-Qaida profiteren van de losgelden die worden betaald aan piraten in de Hoorn van Afrika. Dat heeft de internationale politiegroep vandaag gezegd.

In het hoofdkwartier in Lyon is Interpol achter gesloten deuren begonnen aan een tweedaagse conferentie over het opsporen van de geldstroom van Somalische piraten. De organisatie wil een taakgroep in het leven roepen om de piraterij te bestrijden.

Het aantal aanvallen op vrachtschepen door piraten nam vorig jaar met bijna veertig procent toe tot 406 aanvallen. De helft van dit aantal werd door Somalische piraten uitgevoerd. Gemiddeld wordt voor een gekaapt schip ruim twee miljoen dollar aan losgeld betaald.

GTST-acteur neemt single op voor Ha´ti

Ferry Doedens heeft zich geschaard in de enorme waslijst aan bekende sterren die zich inzetten voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. De GTST-acteur, die Lucas Sanders in de serie speelt, heeft een single voor het getroffen land opgenomen.

"Ik dacht: waarom neem ik niet een nummer op en waarom geef ik de opbrengst niet aan Giro 555", zegt Ferry vandaag in RTL Boulevard over zijn spontane actie. "Het geeft een hartstikke goed gevoel." De single 'Take A Little Time (Song For Haïti)' werd gisteren opgenomen.

De opnames werden overigens niet in de studio gedaan. In verband met het drukke werkschema van Ferry werd de single in de huiskamer van de acteur opgenomen. Het nummer is op verschillende websites te downloaden.

[Video] 'Prison Break' faalt door kogelvrij glas

Dit had Michael Scofield toch wel een stuk handiger aangepakt. Travis Copeland dacht makkelijk uit de gevangenis te ontsnappen. De negentienjarige wilde namelijk de vrijheid tegemoet gaan door uit een raam van het gerechtsgebouw van Lake County, in de Amerikaanse staat Illinois te springen. Helaas voor Copeland bleek het raam te zijn voorzien van kogelvrij glas.

Het glas van het raam op de tweede verdieping van het gebouw bleek dus toch dikker dan de gevangene had gedacht. Met zijn kop ramt hij keihard het glas waarna hij verdwaasd over de gang waggelt, zoals de bewakingscamera heeft gefilmd. Voor de toegesnelde agenten was het vervolgens een peuleschilletje om Copeland in te rekenen.

De man sloeg op de vlucht omdat hij te horen had gekregen dat hij weer de gevangenis in moest. Hij had namelijk de voorwaarden voor zijn voorwaardelijke vrijlating geschonden.


Het zat de arme man duidelijk niet mee...

BobsleeŰrs zien kansen op olympische medailles

De Nederlandse bobsleeërs geloven dat ze een serieuze kans maken op een medaille tijdens de Olympische Spelen in Vancouver. Afgelopen weekend zorgde piloot Edwin van Calker en remmer Sybren Jansma voor een stunt door voor het eerst in de historie op het podium te eindigen bij een Wereldbekerwedstrijd.

Dit zou te danken zijn aan een nieuw ontwikkelde slee, welke dankzij grote inspanningen van het bedrijfsleven achter de schermen is ontwikkeld. "Met dit materiaal zijn we in Vancouver een outsider voor de olympische medailles”, aldus Van Calker. DSM, Eurotech/Viking Engineering, Modesi en de technische universiteiten van Delft, Eindhoven en Twente werkten zo hard dat het project, dat pas tijdens de Winterspelen van Sochi in 2014 succes zou moeten opleveren, inmiddels zo ver gevorderd is dat de slee in Vancouver kan worden ingezet.

Voorzitter Frans Bakker van de Bob en Slee Bond Nederland: "De slee stond nog nat van het spuitwerk in de vrachtwagen op weg naar Königssee. Het vele werk betaalt zich wel uit. Van Calker vult aan: "We beschikken nu echt over topmateriaal. Ik moet alle betrokkenen een compliment maken. Er is zo hard aan gewerkt. Inmiddels zijn de eerste landen al langs geweest met de vraag of ze onze nieuwe slee kunnen kopen. We tellen echt mee."

Justitie kan om vrijspraak voor Wilders vragen

Het is nog altijd mogelijk dat justitie vrijspraak eist in het proces tegen Geert Wilders. Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie vandaag in het NOS-journaal gezegd. Het proces tegen de politicus gaat morgen van start. De rechtbank van Amsterdam houdt dan een regiezitting, waarbij wordt bepaald hoe het proces moet verlopen.

Het Openbaar Ministerie wilde eigenlijk geen zaak tegen Wilders, maar werd hiertoe bevolen door het gerechtshof. Dat die zaak er nu toch komt, betekent niet per se dat het OM om een straf vraagt, zei de woordvoerder tegen de NOS. Hij houdt alle mogelijkheden open.

Geert Wilders
Geert Wilders (Foto: Novum)

Shirov verslaat Smeets in Corus-toernooi

Alexej Shirov blijft verassen op het Corus-schaaktoernooi in Wijk aan Zee. De Let die speelt op een Spaanse Licentie won vandaag in slechts 37 zetten van Jan Smeets.

Smeets koesterde vooraf al weinig hoop: "Als ik in de Petroff met zwart probeer op remise te spelen, verlies ik. Als ik met wit voor de winst ga, verlies ik ook." Toch had Shirov behoorlijk wat moeite met de gekozen opening. Maar toen het bij het middenspel op inventiviteit ("en bluf", zei hij zelf) aankwam was hij weer heer en meester.

Shirov leidt nu met vier punten, één meer dan Noorse favoriet Magnus Carlsen, de Amerikaan Hikaru Nakamura en Vassili Ivantsjoek. Sergei Tiviakov hield Vladimir Kramnik op remise en is met 1,5 punt de beste Nederlander.

Klien ziet nog kansen in F1

Christian Klien ziet nog wel kansen om dit jaar in Bahrein aan de start te staan van het nieuwe Formule 1-seizoen. De 26-jarige Oostenrijker weet wel dat er niet veel zitjes meer zijn. Alleen bij Campos Meta, US F1, Renault en Scuderia Toro Rosso zijn nog stoeltjes beschikbaar.

Klien was de afgelopen twee jaar test en reserve rijder bij BMW en hoopte op een stoel bij  Sauber. Teambaas Peter Sauber koos echter voor de ervaren Spanjaard Pedro de la Rosa. "Ik was me ervan bewust dat mijn grootste concurrent voor een stoeltje Pedro de la Rosa was. Het feit dat het zo lang heeft geduurd voordat het besluit werd genomen laat zien dat het geen makkelijke keuze is geweest", zegt Klien.

"Met twee teams ben ik momenteel serieus in onderhandeling", gaat Klien verder, "Het doel is racen. Met al die testrestricties is het werk van testcoureur niet zo aantrekkelijk als voorheen, maar je moet deze optie serieus overwegen. Vorig seizoen werden niet minder dan vijf reservecoureurs opgeroepen om de plaats in te nemen van een vaste rijder".

Straathof voorzitter atletencommissie

Oud-schaatser en baanwielrenner Jeroen Straathof wordt per 18 mei de nieuwe voorzitter van de atletencommissie van NOC*NS. Hij zal dan Trinko Keen opvolgen, die vijf jaar voorzitter was van de commissie die opkomt voor de belangen van topsporters in Nederland.

"Ik wil de verbindende schakel zijn tussen de actieve topsporters en het te realiseren beleid van de topsport," zei Straathof tegen Sportweek. Straathof is voormalig wereldkampioen op de 1.500 meter bij het schaatsen. Hij was tevens de eerste sporter die op de Olympische Zomer-, Winterspelen en de Paralympics is uitgekomen.

Orie niet blij met 'ronselpraktijken' TVM-baas Bos

De coach van schaatsploeg Control, Jac Orie, haalt hard uit naar Arjan Bos, directeur van TVM. Orie zegt dat het ongepast is dat Bos in de media roept dat hij Control-rijders als Stefan Groothuis en Jan Smeekens wil aantrekken.

"Voor een directeur van zo'n miljoenenbedrijf vind ik het onwaardig dat hij zich met zulke ronselpraktijken bezig houdt. Waarom belt hij me niet op als hij ze zo graag wil hebben? Als ik bijvoorbeeld Ireen Wüst voor volgend seizoen wil aantrekken, dan neem ik contact op met hem of Gerard Kemkers. Zoiets moet je op een nette manier doen,” aldus Orie vandaag.

Dit seizoen presteert TVM in de breedte gezien teleurstellend. Bos liet daarop weten dat er een beleidswijziging komt. Een jaar nadat TVM de sprintploeg ophief vanwege het gebrek aan succes overweegt de ploeg weer met sprinters te gaan werken. Groothuis, Smeekens en APPM-rijder Ronald Mulder noemde Bos potentiële kandidaten.

VN stuurt meer militairen en politie naar Ha´ti

De Verenigde Naties sturen tweeduizend militairen en vijftienhonderd politieagenten extra naar Haïti. De huidige VN-macht van zevenduizend militairen en 2100 politieagenten wordt uitgebreid om hulpkonvooien te beschermen en te verzekeren dat voedsel en water onder slachtoffers van de aardbeving kunnen worden verdeeld zonder dat dit leidt tot geweld, zei secretaris-generaal Ban Ki-moon gisteren voor de Veiligheidsraad.

Hoofd vredesoperaties van de VN Alain Le Roy zei dat de extra troepen noodzakelijk zijn vanwege het 'enorme' aantal verzoeken om beveiliging van humanitaire konvooien. Alleen al het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties voert zestigduizend ton voedsel aan, dat naar meer dan tweehonderd verdeelpunten moet worden gebracht. Ook is extra politie nodig voor de bewaking van een provisorische gevangenis voor een deel van de vierduizend gedetineerden die uit de ingestorte gevangenis in Port-au-Prince zijn ontsnapt.

Le Roy zei dat de VN-missie en het Amerikaanse leger een 'duidelijke taakverdeling' hebben gemaakt: de VN-eenheden zorgen voor de 'algemene veiligheid in het land', terwijl het Amerikaanse leger het vliegveld van Port-au-Prince runt en de Amerikaanse humanitaire inspanningen ondersteunt.

De Europese Unie besloot gisteren een deel van de extra politieagenten beschikbaar te stellen. De aan Haïti grenzende Dominicaanse Republiek heeft achthonderd man veiligheidstroepen aangeboden om de weg van Port-au-Prince naar de Dominicaanse grens te beveiligen.

Cancellara droomt van Tour-winst

Fabian Cancellara liet na afloop van de Ronde van Zwitserland al weten de Tour de France graag op zijn palmares te willen hebben. Tijdens een interview met Cyclingnews liet de Zwitser dit nogmaals weten.

"Op dit moment zijn mijn belangrijkste doelen nog steeds de eendagskoersen, tijdritten en de Wereldkampioenschappen. De Tour is dat niet. Ik droom wel van een Tourzege, maar heel vaak komen dromen niet uit. Daarom focus ik me nu op de wedstrijden die ik op dit moment aankan. Maar eens ik al mijn huidige doelen bereikt heb, kan daar verandering in komen. Dan wordt die droom misschien een doel waar ik vol voor ga", aldus Cancellara.

Mocht het ooit zover komen, dan weet Cancellara al precies wat ermoet gaan veranderen. "Gewicht verliezen zal het eerste zijn wat ik moet doen. Op dit moment kan ik één dag klimmen goed aan. De tweede wordt het echter al wat lastiger, en de derde is al slecht. Of je nu 500 of 600 watt trapt, maakt niet uit. Het zit hem in het wattage per kilogram. En daarin zal ik nog veel moeten verbeteren."

OV-chipkaart opent afvalcontainers

De OV-chipkaart kan klaarblijkelijk niet alleen gebruikt worden voor trein, bus en tram, maar ook voor het openen van afvalcontainers. Twee studenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) ontdekten het extra handigheidje van de chipkaart bij toeval. Volgens de twee studenten, Jeroen den Hollander en Stefan Forschelen, kunnen afvalbakken op meerdere plekken in Eindhoven geopend worden met de pas.

De ontdekking was puur toeval: "Stefan vergiste zich. In plaats van de Stadspas hield hij per ongeluk zijn chipkaart voor de lezer. Tot onze verbazing ging de container open", aldus Den Hollander. De gemeente Eindhoven begrijpt niet hoe het kan dat de containers werken met de OV-chipkaarten. Volgens een woordvoerder gaan ze er 'naar kijken'. Normaal kunnen de containers alleen geopend worden met een speciale stadspas, tenminste, dat is de bedoeling. Deze pas werkt alleen op bepaalde containers binnen je postcodegebied.

Het is de eerste keer dat een dergelijke melding bij OV Studenten Chipkaart, de organisatie die de invoering van de chipkaart coördineert, binnenkomt. Ze nemen de zaak 'uiterst serieus'. Er is wel eens een dergelijke melding binnengekomen van studenten die zeiden dat ze met de kaart een boek konden lenen bij de bibliotheek, maar dat bleek om een grap te gaan.

 

 

Bekijk hier de reportage van ED.nl

Maradona riep al meer dan 90 spelers op

De Argentijnse bondscoach Diego Maradona heeft zijn selectie voor een oefenduel met Costa Rica bekend gemaakt. Opvallend is dat het voetbalicoon wederom een behoorlijk aantal debutanten heeft opgeroepen.

In zijn zestien wedstrijden als bondscoach van het nationale elftal van Argentinië heeft Maradona nu 92 verschillende spelers geïnviteerd.

De wereldkampioen van 1986 lijkt elke potentiële international uit te willen testen alvorens het wereldkampioenschap van komende zomer van start gaat. Tot nu toe zijn hebben reeds 84 spelers de kans gekregen om zich te bewijzen.

Dat aantal kan dus oplopen tot 92. Clemente Rodríguez, Carlos Matheu, Guille Burdisso, Gastón Díaz, Walter Erviti, Franco Razzotti, Jonathan Cristaldo en Nelson Ibañez hebben allen hun eerste uitnodiging van Maradona ontvangen.

Lichaam vermiste autohandelaar mogelijk gevonden

Het lichaam van de vermiste autohandelaar uit Beekbergen Henk van Ravenhorst is vandaag mogelijk gevonden. Tijdens snoeiwerkzaamheden aan de Pomphulweg in het buitengebied van Hoog Soeren, ten westen van Apeldoorn, werd een lijk aangetroffen.

De politie houdt er rekening mee dat het om Ravenhorst gaat en heeft zijn familie op de hoogte gesteld. Begin deze maand werd bekend dat een 36-jarige man werd aangehouden in verband met de vermissing van de 48-jarige autohandelaar.

Van Ravenhorst was niet verschenen op een afspraak. Zijn vrachtwagen werd 'onder verdachte omstandigheden' bij zijn woning aan de Arnhemseweg gevonden.

[Afrika Cup] Uitslag Poule B

Vanavond werd in groep B de laatste wedstrijd van de groepsfase gespeeld. Hierin trad Ghana aan tegen Burkina Faso. De derde deelnemer van deze poule, Ivoorkust, was al zeker van de kwartfinales. Ook Togo zou van deze groep deel uitmaken, maar trok zich voor aanvang van het toernooi terug, vanwege een aanslag.

Ghana - Burkina Faso

Ghana is er in geslaagd om zich voor de kwartfinales van de Africa Cup te plaatsen. De viervoudig winnaar van dit toernooi won met een minimaal verschil van Burkina Faso (1-0), waardoor het als tweede achter groepswinnaar Ivoorkust eindigde.

Ghana slaagde er in eerste instantie niet in om voor gevaar te zorgen. Na een half uur spelen was de eerste kans pas een feit, maar dat was prompt raak. Een voorzet van Sarpei werd door Ayew tot doelpunt gepromoveerd. Na de pauze ging Burkina Faso op zoek naar de gelijkmaker, waardoor zij naar de kwartfinales zouden doorstromen. De ploeg was echter maar sporadisch gevaarlijk en na de rode kaart van Tall waren de aanvallende intenties helemaal verdwenen.


Uitslag groep B:

Thuis Uit Uitslag
Ghana Burkina Faso 1-0

Eindstand groep B:

# Land Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Ivoorkust * 2 1 1 0 4 3-1
2 Ghana * 2 1 0 1 3 2-3
3 Burkina Faso 2 0 1 1 1 0-1

Hoe groter je tieten, hoe meer gratis drank!

Wie als vrouw eens gratis drank wil scoren, moet zeker een reisje naar Singapore maken. In het Aziatische land is een bar die gratis drank weggeeft afhankelijk van je cupmaat.

Drinklokaal OverEasy hield onlangs een themafeest met als titel 'Fill My Cups'. Tijdens het feest liet men de ogen over de borsten van de bezoeksters gaan en aan de hand hiervan gaf men de vrouwen gratis drank.

Zo leverde een cupje A slechts een gratis drankje op, met een B kreeg je er twee en met een C-cup werden je maar liefst drie gratis drankjes aangeboden. Vrouwen met een goed gevulde D-cup hadden pas echt mazzel. Deze dames werden zelfs beloond met een complete fles wodka. De fles bevatte zeker geen bocht, want deze kostte maar liefst 120 euro.

Het themafeest werd gehouden in verband met de DJ die afgelopen zaterdag optrad. Dankzij zijn artiestennaam DJ DCUP werd de link met grote tieten al snel gelegd.

Het liep zaterdagavond dan ook storm. Maar liefst tweehonderd vrouwen gingen met elkaar de strijd aan om gratis drank te scoren. Een vrouw met een mooie D-cup, die dus een fles wodka in de wacht wist te slepen, zei dat ze zich had opgeofferd voor vijftien vrienden. Naast haar waren er nog 79 andere vrouwen met een riante cupmaat.

God of War 3 zal 720p als standaardresolutie gebruiken

God of War 3 is toch wel een game waarvan je als PlayStation 3-bezitter zegt: die game zal ik best graag willen hebben! Geen wonder dat de eerdere twee delen uit de God of War-franchise succesvol waren. En je moest maar wachten en wachten op deeltje drie, maar nu komt 'ie er echt aan. In maart van dit jaar komt het spel in de Verenigde Staten, waarna Europa snel zal volgen. De trilogie is bijna ten einde, maar volgens dit bericht hoeven we niet verdrietig te zijn; er komen nog meer God of War-games aan.

Maar goed, over naar het leuke nieuws. God of War 3 zal de resolutie 720p als standaardresolutie gebruiken op een zeer lekkere framerate. Ook is het mogelijk om de resolutie te verhogen naar maar liefst 1080p. De framerate zal vooral tussen de dertig en zestig frames per second liggen, afhankelijk van het aantal actie dat op je scherm wordt getoverd. God of War 3 wordt dus in maart van dit jaar in Amerika uitgebracht voor de PlayStation 3.

Tottenham wil werk maken van Van Nistelrooy

Tottenham Hotspur hoopt nog altijd op de komst van Ruud van Nistelrooy. Trainer Harry Redknapp liet vandaag weten dat het inlijven van de Nederlandse spits een serieuze optie is op het moment dat de in Londen overbodige Roman Pavlyuchenko vertrekt. Van Nistelrooy staat momenteel nog onder contract bij Real Madrid, maar komt daar niet aan spelen toe.

De Spurs hebben goede hoop de 33-jarige spits, die in Engeland eerder furore maakte bij Manchester United, tot het einde van het seizoen van Real te kunnen huren. "Maar dat laat ik graag over aan de voorzitter", liet Redknapp weten. "Ik kan alleen maar zeggen dat Van Nistelrooy een geweldige spits is en dat we zeker geïnteresseerd zijn."

De kans dat Pavlyuchenko deze winter bij de Spurs vertrekt is groot. De Russische international heeft sinds zijn komst in 2008 nog geen indruk kunnen maken en wordt in verband gebracht met Zenit Sint Petersburg. Met Jermain Defoe, Peter Crouch en Robbie Keane heeft de nummer vier van de Premier League overigens nog drie topspitsen in de gelederen.

Van Koningsbrugge sloeg aanbod WIDM af

Jeroen van Koningsbrugge laat geen moment onbenut om voor de camera's te verschijnen, maar meedoen met 'Wie Is De Mol?' ziet hij absoluut niet zitten. Ook zijn Jurk!-collega Dennis van de Ven vindt het maar niets.

"Ik moet er niet aan denken om met zes bekende Nederlanders in Australië te zijn", zegt Van de Ven tegen NL Tracks. "Ik denk dan laat dat dan iemand doen die dat echt leuk vindt." Ook Van Koningsbrugge geeft toe een paar keer te zijn gevraagd voor de Avro-show, maar hij wil absoluut niet meedoen. "Ik wil gewoon dingen doen die ik leuk vind", aldus de grappenmaker.

Jeroen van Koningsbrugge
Jeroen van Koningsbrugge (Foto: Novum)

Minder spoeddebatten in 2009

De Tweede Kamer heeft vorig jaar iets minder spoeddebatten gehouden dan het jaar ervoor. Dat maakte Kamervoorzitter Gerdi Verbeet (PvdA) vandaag bekend tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst met de parlementaire pers.

In 2009 werd 62 keer een spoeddebat aangevraagd, drie minder dan in 2008. Het aantal interpellatiedebatten steeg echter wel van acht naar twaalf, waardoor het totaal aantal debatten met een spoedeisend karakter vorig jaar toch licht steeg.

De meeste mondelinge vragen werden vorig jaar gesteld door Paulus Jansen van de grootste oppositiepartij SP met acht stuks. Het jaar daarvoor was dat Kees Vendrik (GroenLinks) met zes stuks. De meeste schriftelijke vragen werden voor het tweede jaar op rij gesteld door Marianne Thieme (PvdD). Met 160 vragen stelde zij er 25 minder dan in 2008. Zij werd gevolgd door PVV'er Raymond de Roon, die er 89 stelde.

De SP voert de lijst aan als het gaat om het aantal schriftelijke vragen dat per fractie wordt gesteld (742), gevolgd door het CDA (454) en de PVV (390). In totaal werden door alle Kamerleden vorig jaar 3.029 schriftelijke vragen gesteld.

De Tweede Kamer stemde verder over 204 wetsvoorstellen en er werden in totaal 223 amendementen aangenomen. Frans Weekers (VVD) wist met veertien wijzigingsvoorstellen de meeste aangenomen amendementen op zijn naam te schrijven. In totaal werden vorig jaar verder 2.626 moties ingediend waarvan er 889 werden aangenomen; de SP diende met 571 stuks de meeste moties in.

Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) is namens het kabinet het meest te vinden in de Tweede Kamer. Vorig jaar was hij 114 keer aanwezig. Hij wordt gevolgd door minister van Landbouw Gerda Verburg (CDA), die negentig keer haar opwachting maakte en minister van Milieu en Ruimte Jacqueline Cramer (PvdA). Zij was er 89 keer. Staatssecretaris van Defensie Jack de Vries (CDA) is de hekkensluiter met 26 bezoekjes aan het parlement.

Dikke reizigers moeten bij KLM twee stoelen betalen

Dikke passagiers moeten vanaf 1 april een tweede stoel betalen als ze met KLM of Air France vliegen. In de Verenigde Staten bestaat een dergelijke regeling al langer, maar voor Europa is het voor zover bekend nieuw, zegt een woordvoerder van de vervoerder, die zweert dat het niet om een 1-april grap gaat.

De smalste stoelen van KLM zijn 43 centimeter breed. Iedereen bij wie de leuningen niet meer op en neer kunnen, moet een tweede stoel betalen. "Het gaat ook om de veiligheid, bij een evacuatie is het niet handig als iemand klem zit in zijn stoel."

Ook voor medepassagiers is het niet fijn om in de verdrukking te komen. Daarbij zou het voor het personeel sneller werken als iedereen in een keer uit zijn stoel kan komen.

Dikke passagiers hoeven niet de volle mep voor de tweede stoel te betalen, maar driekwart van de prijs. Als de vlucht niet is volgeboekt, kunnen ze het geld voor de tweede stoel terugkrijgen.

'Jochie (13) ontdekt werkende tijdreismethode'

Gentill Abdulla heeft een ontdekking gedaan die de wetenschap versteld zal doen staan. De slechts dertienjarige bolleboos beweert namelijk een methode te hebben gevonden die het mogelijk maakt door de tijd te reizen. Volgens Gentil werkt zijn theorie ook nog, al heeft hij hem nog niet kunnen testen.

"Ik heb veel onderzoek gedaan op het gebied van zwarte gaten, reizen in de tijd, wormgaten, magnetisme, licht, en vooral de zwaartekracht", vertelt de intelligente knaap. "Ik heb een experiment bedacht dat, indien correct uitgevoerd, het mogelijk maakt om door de tijd te reizen."

Volgens Gentil heb je voor het tijdreizen slechts twee magneten, een paar lasers en een blauwe lichtstraal nodig. De blauwe lichtstraal mag echter geen gewone lichtstraal zijn. Nee, de straal moet namelijk al duizenden jaren onderweg zijn.

Kort samengevat zorgt de blauwe straal er met behulp van de lasers voor dat de magneten allebei veranderen in een zwart gat. Dankzij de ouderdom van het licht zou je moeten kunnen terugreizen naar het tijdstip waarop de lichtstraal is gecreëerd. Op deze manier is een wormgat ontstaan die het mogelijk maakt om door de tijd te reizen.

Gentil is er heilig van overtuigd dat zijn methode werkt. Hij is zo bang dat kwaadwillenden ermee aan de haal gaan, dat hij te allen tijde zijn papierwerk en schema's bij zich draagt. Hij zegt zich nu te gaan richten op onder andere een perpetuum mobile.


Er wordt met geen woord over een flux capacitor gerept...

Piquet jr. kreeg aanbod van F1-team

Nelson Piquet jr. heeft in een interview met SpeedTv gezegd dat hij een aanbod van een Formule 1-team naast zich neer heeft gelegd. De Braziliaan heeft er voor gekozen om naar de Verenigde Staten te verhuizen en daar in de NASCAR een nieuwe carrière op te bouwen.

"Ik had in de Formule 1 kunnen zijn als ik gewild had," zei de Braziliaan. "Een team deed me een aanbod, maar ik was moe van alles wat er speelde. Ik heb de beslissing genomen om een nieuwe stap in mijn carrière te maken en een nieuwe uitdaging aan te gaan door naar de NASCAR te gaan. Voor veel mensen buiten Amerika is dat een stap terug. Voor de kenners is het misschien een stap terug in de technologie in de auto, maar voor de carrière en hoe groot de sport is, is het zelfs lastiger dan de Formule 1. Voor mij zijn het twee verschillende typen auto's. Beide series zijn erg competitief."

Hoe het seizoen voor Piquet jr. er in 2010 uit gaat zien staat nog niet helemaal vast. De Braziliaan testte de afgelopen week weer met een auto van Red Horse Racing uit de NASCAR Truck Series op de New Smyrna Speedway. Hij meldt dat zijn seizoen nog niet vaststaat en dat het afhangt van hoe snel hij het tempo van de snelsten bij kan houden. Mocht dit lukken dan kan er voor Piquet jr. zelfs een race in de Nationwide Series in gaan zitten.

[UPD] Arts bedreigd bij hulp na fatale aanrijding

Twee jongens van achttien en negentien jaar oud hebben zich na een aanrijding ernstig misdragen in het UMC St. Radboud ziekenhuis te Nijmegen. De jongens moesten in het ziekenhuis behandeld worden nadat ze een 50-jarige man uit Arnhem omver gereden hadden. De man stak een zebrapad over toen hij geschept werd door de jongens op een scooter.

De man is overleden aan zijn verwondingen. Terwijl geprobeerd werd het leven van de man te redden, bedreigden de twee jongens een arts en een verpleegkundige. De kiddo's waren sowieso geen lieverdjes, de aanrijding vond namelijk plaats toen ze op de vlucht waren voor de politie.

De twee stonden in het ziekenhuis voortdurend onder toezicht van twee agenten. Toen twintig jongeren, onder wie familieleden, probeerden de eerste hulp van het ziekenhuis binnen te komen ontstond onrust. De groep werd niet binnengelaten. Negen agenten hebben samen met beveiligingspersoneel van het ziekenhuis de groep buiten de deuren weten te houden.

 

Update 18:33:

Ondertussen is er wat meer bekend over het voorval. De twee jongens zitten in ieder geval vast, hun voorarrest is door de rechter-commissaris met drie dagen verlengd. Het tweetal wordt aangeklaagd voor doodslag en roekeloos rijden met als gevolg een dodelijk ongeluk. Hiervoor kunnen ze maximaal vijftien jaar celstraf krijgen.

De scooter waar de jongens op reden was niet voorzien van licht en had geen kenteken. De twee hadden ook geen helm op. Het is nog niet duidelijk wie van de twee de scooter bestuurde. Terwijl ze vluchtten voor de politie reden ze vol gas over de stoep en tegen het verkeer in. De politie wil in het belang van het onderzoek nog niet kwijt hoe de fatale aanrijding precies heeft kunnen gebeuren. De twee agenten die achter de jongens aanzaten hebben het ongeluk in ieder geval niet gezien.

De man die door de scooter aangereden werd en daardoor overleed is Mario van de Geijn. Van de Geijn, die net klaar was met zijn avonddienst bij film- en debatcentrum LUX, liep over het zebrapad naar zijn auto toen hij geschept werd door de scooter. "De verslagenheid bij LUX is enorm. Mario was zeer geliefd, toegewijd en ongelooflijk betrokken bij LUX. Ik geloof niet dat hij ook maar één vijand had," vertelt interim-directeur Jos Albers.

Met dank aan Bard_Yttap en exaCtly voor de submits!

OM eist 15 maanden voor strandrellen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen van vijftien maanden, waarvan vier voorwaardelijk, geëist tegen drie vermeende relschoppers die het strandfeest in Hoek van Holland eind augustus ernstig verstoorden. Hun zaak diende vandaag voor de rechtbank in Rotterdam.

Justitie eiste ook reclasseringstoezicht, een agressieregulatietraining en een locatieverbod. Dat houdt in dat zij niet bij risicovolle evenementen mogen zijn. Het OM verdenkt Joost P. (22, Schiedam), Daniël S. (24, Krimpen aan den IJssel) en de 22-jarige Spijkenisser Ricardo S. van openlijke geweldpleging tijdens het strandfeest op 22 augustus.

Het strandfeest Sunset Grooves liep eind augustus ernstig uit de hand. Groepen hooligans belaagden de politie en jaagden de agenten tientallen meters op. Uiteindelijk zagen de in nood gedreven agenten zich genoodzaakt te schieten. Ze losten eerst tientallen waarschuwingsschoten en vuurden later gericht. Daarbij kwam de 19-jarige Robby van der Leeden om het leven.

Het OM eiste eerder op de dag al twaalf maanden jeugddetentie, waarvan drie maanden voorwaardelijk, tegen een 18-jarige Rotterdammer.

Vrouw uren in sloot na afsnijactie auto

Een 61-jarige vrouw heeft gisteravond in de Brabantse gemeente Laarbeek enkele uren in een sloot gezeten, nadat zij was afgesneden door een auto en met haar scooter van de weg raakte. Dat meldt de politie vandaag. De automobilist ging er na de manoeuvre vandoor.

De vrouw werd rond 22.00 uur op de Broeksteeg afgesneden. De scooter van de vrouw werd niet geraakt, maar raakte wel van de weg en belandde in de sloot. Ze kon er niet zelf uit komen en riep om hulp. Verschillende auto's reden voorbij. Het duurde echter uren voordat een buurtbewoner haar hulpgeroep hoorde en de hulpdiensten kon inschakelen.

De vrouw is met onderkoelingsverschijnselen naar een ziekenhuis gebracht. De politie onderzoekt wie de vrouw heeft afgesneden.

US F1: "Onze auto zal anders zijn"

Het ontwerp van de eerste bolide van Team US F1 zal afwijken van wat bestaande renstallen hebben. Dit schrijft ontwerper Scott Bennett op de website van het team. Alle onderdelen van de bolide zijn tegen het licht gehouden en op enkele plaatsen heeft het team gekozen voor nieuwe ideeën in plaats van bestaande oplossingen.

Bennett behoort tot het kleine groepje medewerkers dat vanaf de start van het Formule 1-project bij US F1 actief is. Hij werkt al jaren samen met de mede-oprichter van het team Ken Anderson. "Bij het begin van het ontwerpen van deze auto hadden we niet meer dan de basisprincipes. Het grootste van een moderne F1-auto is erg nauw omschreven, dus een revolutionair ontwerp zoals de Lotus 88 en de Tyrell P34 is niet mogelijk," zei hij op de website van het team.

"Er is dan nog een angstwekkende hoeveelheid parameters die je moet bepalen voordat je überhaupt kunt beginnen met ontwerpen. En als je dat voor het eerst doet dan heb je niet de kennis van zaken die in het verleden werkten. Gooi daar de grote regelwijzigingen van de laatste jaren bij en er zijn nog meer onzekerheden bijgekomen. Aan de andere kant betekent onbekend terrein betreden dat je niet alles al weet. Hoogmoed heeft al veel meer dromen in duigen laten vallen dan nederigheid."

Bennett heeft al zijn auto's tot nu toe vanaf nul ontworpen en niet zonder succes, zoals in de Indy Racing League met het eerste GForce-ontwerp bleek. Deze auto won gelijk zijn debuutrace. De ontwerper was al vanaf zijn jeugd gefascineerd door de F1 en hij had niet gedacht om ooit nog een bolide te mogen ontwerpen, omdat hij bij de bestaande teams nul op het rekest kreeg. Uiteindelijk krijgt hij bij US F1 deze kans wel. "We doen enkele dingen behoorlijk anders dan in de afgelopen jaren gebruikelijk was. Ik kan geen specificatie geven, maar we hebben overal met een nieuw perspectief naar gekeken en zijn met andere oplossingen gekomen. We weten snel genoeg of het werkt of niet. We zijn geen kloon van anderen. Wist je dat we de enige van de vier nieuwe teams zijn die zijn eigen versnellingsbak ontwerpt?"

Auto voor mietjes

Saab; voorheen een automerk voor hoogopgeleide kwalletjes, maar tegenwoordig een automerk voor corpsballetjes. Vroeger was de auto degelijk, betrouwbaar en karakteristiek. Tegenwoordig kan iedere malloot voor een paar ruggen een Saab kopen op Marktplaats. Saab is niet meer wat het is geweest. Ze leeft op het randje van de afgrond en dreigt failliet te gaan. Een ramp voor heel Saab-rijdend Nederland. Daarom besloot men een massale actie te organiseren. 350 Saab-rijders besloten om afgelopen zondag in een optocht naar Muiden te rijden. Je leest het goed: 350.

Eigenaresse aspergestekerij Someren aangehouden

De eigenares van een beruchte aspergestekerij in Someren is aangehouden voor economische uitbuiting en mensenhandel. Ook een 28-jarige man uit Roemenië is in de Brabantse plaats aangehouden. Hij zou de vrouw hebben geholpen.

De politie laat weten de komende weken meer getuigen te horen en sluit meerdere aanhoudingen niet uit. Rechercheurs hebben de afgelopen maanden al gesproken met Roemenen, Polen en Portugezen die het afgelopen seizoen bij het bedrijf werkten.

De aspergestekerij kwam eerder al in opspraak. Zo kreeg de 46-jarige eigenaresse al eens boetes van de Arbeidsinspectie voor onderbetaling en illegale arbeid. Ook werden er vorig jaar vijftig Roemenen onder erbarmelijke omstandigheden aangetroffen bij het bedrijf.

Vorige week werden panden in Someren, Venray, Moergestel en Gilze doorzocht. Het ging om panden die volgens de politie een link met de aspergestekerij hadden. Bij de huiszoekingen zijn administratie, 35 duizend euro en digitale gegevensdragers in beslag genomen.

 

PVV Almere wil stadscommando's

De PVV van Almere wil stadscommando's gaan inzetten in de stad. Lijsttrekker Raymond de Roon van de Partij voor de Vrijheid maakte dit vandaag bekend tijdens de inschrijving voor de gemeenteraadsverkiezingen.

De Roon wil de commando's financiëren door vijftien procent te bezuinigen op het ambtenarenapparaat. Hij vindt dat er iets moet gebeuren aan het tekort aan blauw op straat. Ook inwoners van de gemeente zien de commando's wel zitten, zo blijkt uit een ondervraging van verschillende inwoners.

Het idee van de PVV is nog niet echt uitgewerkt, maar de commando's moeten in ieder geval 'vergaande bevoegdheden' krijgen om de orde en veiligheid in de stad te waarborgen. "Die mensen moeten kunnen optreden tegen lieden die mensen lastig vallen en overlast veroorzaken zonder dat ze eerst naar het hoofdbureau van de politie moeten bellen om agenten ten tonele te laten verschijnen," zegt de Roon.

Groene Land Achmea langer sponsor FC Zwolle

Zorgverzekeraar Groene Land Achmea heeft het bestaande sponsorcontract met FC Zwolle open gebroken. Al voor afloop van het huidige seizoen is het contract met drie jaar verlengd.

Naast de verlenging van het sponsorcontract wordt per direct een skybox verhuurd aan de zorgverzekeraar. Wordt een skybox over het algemeen ingezet voor het uitnodigen van zakelijke relaties en het gebruikelijke netwerken, Groene Land Achmea zal de skybox vooral inzetten voor 'goede doelen'. Met deze opzet wil  het bedrijf mensen die actief zijn in de zorg, zoals bijvoorbeeld de vele vrijwilligers, als dank een avondje voetbal aanbieden.

Deze week nog presentatie interim-voorzitter Willem II

Peter van Zunderd, voorzitter van het stichtingsbestuur van Willem II, roept op tot eenheid binnen de verschillende geledingen van de club.

Maandagavond sprak van Zunderd met de Raad van Ambassadeurs en het bestuur van de businessclub van Willem II en dinsdagochtend praatte Van Zunderd met vertegenwoordigers van de supporters.

"Ik heb hen ervan proberen te overtuigen dat wij samen moeten optrekken. We hebben elkaar hard nodig", vertelt van Zunderd in het Brabants Dagblad. Willem II is op zoek naar een nieuwe voorzitter na het opstappen van Hans Verbunt vorige week.

Van Zunderd verwacht deze week de interim-voorzitter te presenteren. "Zodra de interim er is, wil ik graag een bijeenkomst houden voor alle supporters die belangstelling hebben om mee te denken en mee te praten."

Zuid-Korea weert hamburgers van tv

In Zuid-Korea wordt het binnenkort verboden om reclames voor junkfood op tv uit te zenden tijdens kinderprogramma's. Ook tussen vijf en zeven uur 's avonds mag er geen reclame voor ongezonde voedingswaren uitgezonden worden. Het ministerie voor Volksgezondheid in Korea maakte dit bekend. Het gaat om reclames voor ongezond en calorierijk eten zoals hamburgers.

Seoul hoopt door het verbod het aantal te dikke kinderen terug te dringen. Maar liefst een op de vijf kinderen in het land is te dik. Meer dan een derde van de reclames tijdens kinderprogramma's promoten snoep, instant noedels en frisdrank. Vorig jaar kwam Zuid-Korea ook al in actie tegen overgewicht, toen werd de verkoop van junkfood en frisdranken op scholen verboden.

Herstel doelman Togo verloopt voorspoedig

Het gaat beter met Kodjovi Obilale, de doelman van Togo die bij een aanslag op de spelersbus in Angola op 8 januari zwaargewond raakte.

Het herstel verloopt goed, maar een woordvoerder zei wel dat Ovilale het ziekenhuis voorlopig nog niet mag verlaten. "Zijn toestand is stabiel en hij reageert goed op de behandeling", aldus de woordvoerder van het ziekenhuis.

De keeper werd bij de aanslag, waarbij de chauffeur, de assistent-trainer en woordvoerder van het team om het leven kwamen, in zijn rug en buik geschoten. Het nationale elftal van Togo was op weg naar de strijd om de Afrika Cup maar trok zich na de aanslag terug

Nederlandse voetballers in het buitenland - week 3

Bekende voetballers als Elia, Sneijder en Van Persie zien we bijna dagelijks verschijnen in nieuwsberichten. Maar hoe vergaat het onze voetballende landgenoten bij de voor ons minder bekende clubs en competities? FOK!sport houdt jullie, door middel van een wekelijks verslag, op de hoogte over deze minder bekende Nederlandse voetballers.

Wigan Athletic boekte in de Engelse Premier League een belangrijke zege in de strijd tegen degradatie. De ploeg, waar Mario Melchiot de gehele negentig minuten in het veld stond, won met 0-2 van concurrent Wolverhampton Wanderers. Boudewijn Zenden verging het wat minder deze speelronde. Hij scoorde wel voor Sunderland, maar zijn ploeg ging op bezoek bij Chelsea met maar liefst 7-2 ten onder. Sunderland zakte daardoor naar de dertiende plaats en voelt ondertussen de hete adem van de clubs die vechten tegen degradatie. Wigan Athletic staat op dit moment op de veertiende plek, een punt achter Sunderland.

                                                     

In de Engelse Championship was Evander Sno, afgelopen zomer overgekomen van Ajax, trefzeker voor zijn ploeg  Bristol City. De club won uiteindelijk met 4-2 van Preston North End en Sno scoorde het laatste doelpunt van de wedstrijd. Bristol City neemt op dit moment de tiende plek in. Swansea City-doelman Dorus de Vries hield zijn doel schoon in het met 1-0 gewonnen duel tegen Leicester City. De ploeg, waar Cedric van der Gun aan de kant bleef, steeg door dit resultaat naar een knappe vierde plek en doet daardoor nog volledig mee in de strijd om promotie naar de Premier League. Marcel Seip, verdediger van Sheffield United, voorkwam met een redding op de lijn dat zijn ploeg achter zou komen tegen Middlesbrough. Sheffield won uiteindelijk de wedstrijd knap met 1-0 en kroop naar een zesde plaats in de Championship.
 
Red Bull Salzburg deed in de Oostenrijkse competitie goede zaken door hekkensluiter Austria Kärnten met 2-1 te verslaan. Voormalig AZ-verdediger Barry Opdam begon in de basis bij Salzburg, dat op dit moment de tweede plaats inneemt, en werd in de tweede helft vervangen door spits en tevens oud-AZ'er Robin Nelisse. Door dit resultaat blijft Red Bull Salzburg in het spoor van koploper Rapid Wien. De achterstand bedraagt slechts  twee punten.

                                                     

Anduele Pryor maakte afgelopen weekend zijn debuut in de Jupiler Pro League bij KV Roeselare nadat hij deze winterstop de overstap maakte van Vitesse. Hij speelde de volledige negentig minuten mee bij zijn nieuwe ploeg, maar kon niet voorkomen dat Roeselare met 1-2 verloor van KV Mechelen. Tien minuten voor tijd viel Samir El Gaaouiri nog in, maar ook hij wist zijn ploeg niet meer te redden. Roeselare blijft door dit resultaat hekkensluiter van de Belgische competitie. Ook Sherjill MacDonald beleefde geen best weekend met zijn ploeg Germinal Beerschot. Thuis werd met maar liefst 1-4 verloren van Cercle Brugge. MacDonald werd in de rust gewisseld. GBA neemt nog wel de vijfde plek in na speelronde twintig, maar de achterstand op nummer drie AA Gent bedraagt ondertussen maar liefst acht punten. Sint Truiden staat daar nog tussen met hetzelfde aantal punten als de ploeg uit Beerschot.

APOEL Nicosia behield tegen Doxa Katokopia de koppositie in de Cypriotische competitie. APOEL, waar oud-Groninger Joost Broerse de volledige negentig minuten in het centrum van de verdediging stond, won met 1-2 van de laagvlieger. Anorthosis Famagusta neemt met één punt verschil de tweede positie in. De ploeg won afgelopen weekend met 1-0 van AEL Limassol. Jeffrey Leiwakabessy, vorige week nog trefzeker, deed van begin tot eind mee bij Anorthosis.

                                                    

In de Australische A-League verging het de Nederlandse inbreng een stuk minder goed. Sergio van Dijk, tweede op de topscorelijst met twaalf doelpunten, kon niet voorkomen dat zijn ploeg Brisbane Roar op eigen veld met 0-2 ten onder ging tegen Newcastle Jets. Brisbane Roar neemt na dit verlies de achtste plaats in van de A-League. Ook de bij Ajax opgeleide Dyron Daal ging met zijn ploeg North Queensland Fury hard onderuit. Wellington Phoenix was met 3-0 te sterk. Daal, die onlangs zijn contract nog verlengde bij North Queensland Fury, neemt met zijn ploeg na dit resultaat de negende en voorlaatste plek in van de A-League.  Toch was er nog een landgenoot die in positieve zin opviel. Bas van den Brink, basisspeler bij Gold Coast United, pakte met zijn ploeg de leiding in de A-league dankzij een knappe 0-1-overwinning tegen Sydney FC, dat nu met een punt achterstand tweede staat. Van den Brink speelde de volle negentig minuten mee. 

Kogelregen bij overvallen Blerick

In Blerick zijn vanmorgen kort na elkaar twee supermarkten overvallen. Het gaat om een Spar supermarkt en een Aldi. Bij de Spar wisten de dieven niets buit te maken omdat de eigenaar van de winkel de dieven de zaak uitjoeg. Hierbij werd de eigenaar met een wapen bedreigd. Bij een tweede overval even later hadden dieven meer succes, hierbij wisten ze een onbekende buit te veroveren. Bij deze overval is minimaal 5 keer geschoten. Niemand raakte gewond.

De overvallers die het op de Aldi gemunt hadden bedreigden een geldloper en wisten zo een onbekend bedrag buit te maken. De bestuurder van de geldwagen, die buiten wachtte, probeerde tevergeefs de overvallers klem te rijden. De criminelen gingen er toen met een scooter vandoor, om die enkele tientallen meters verder weer achter te laten.

Ook enkele bouwvakkers die daar aan het werk waren werden met een pistool bedreigd. De daders gingen er toen vandoor in een zwarte BMW. Dit bleek uit ooggetuigeverklaringen.

Het is niet bekend of beide overvallen door dezelfde daders gepleegd zijn. Beide keren betrof het twee mannen in zwarte kleding met een bivakmuts op. De politie heeft de zaken in onderzoek. De gemeente Venlo, waar Blerick onder valt, heeft vaker te kampen met overvallen. Dit voorval is al de tiende in ruim een maand tijd.

 

Nederland moet Belgen van bier voorzien

Door de acties van personeel bij de Belgische brouwerij InBev, overweegt de vestiging in Breda van InBev een deel van de productie van Belgisch bier over te nemen. Overwogen wordt om Jupiler nu in Nederland te brouwen. InBev is gisteren in de Dommelsch-brouwerij in Dommelen al begonnen met het afvullen van flesjes Jupiler uit de reservevoorraad die daar aanwezig is.

Personeel van de fabriek in Leuven blokkeert al dagen de brouwerij van InBev, waardoor vooral de aanvoer van Hoegaarden en Jupiler naar de supermarkten, slijters en cafés in Nederland stil is komen te liggen. Vanaf gisteren dreigde zelfs een nijpend tekort te ontstaan, vooral bij supermarkten. Maar door het brouwen van Jupiler in Dommelen, kunnen de leveranties weer op gang komen.

Van de rechter in Leuven mag Inbev de blok­kade breken, maar de grootste bierbrouwer ter wereld ziet meer in overleg. Reden voor de blokkades is het schrappen van 250 banen bij de brouwe­rijen.

Beloningen top ABN Amro flink omlaag

De top van ABN Amro gaat een stuk minder verdienen. Minister Wouter Bos (Financiën) verlaagt de beloningen van bestuurders met circa 65 procent. Hij heeft dat vandaag in een brief aan de Tweede Kamer geschreven.

De beloningen voor de raad van bestuur gelden met terugwerkende kracht vanaf 1 januari vorig jaar. Voor het management per begin dit jaar. "Het is veel minder dan ze verdienden en veel minder dan gebruikelijk in de markt", aldus Bos vandaag.

Megadeth bezig met een Guitar Hero-project

Megadeth heeft een band met Guitar Hero, al in de eerste game was de band te vinden en ook in latere games zijn ze te vinden. Dit is uiteraard niet meer dan logisch, een gitaar-gerichte band als Megadeth leent zich perfect voor de wat moeilijkere nummers in een Guitar Hero-games, met solo's die alle kanten op vliegen en riffjes om je vingers bij af te likken! De vraag of er sprake is van een volledig op de Megadeth gerichte Guitar Hero is dan ook logisch, en hoewel de band bezig is met een project zal het geen Guitar Hero: Megadeth worden.

Op een wekelijks vraag-en-antwoord stukje op de site van de band behandelt frontman Dave Mustaine de vraag. Hij heeft pasgeleden twee besprekingen gehad met hoge pieven binnen de Guitar Hero-franchise en hierin vloeiden de creatieve sappen blijkbaar rijkelijk! Mustaine verklapt niet waar men over gepraat heeft (een DLC album met downloadbare karakters wellicht?) maar hij is in ieder geval lyrisch en hoopt dat zijn platenmaatschappij hem niet in de weg staat. Megadeth heeft namelijk een contract bij Warner en die hebben wel eerder geruziet met Activision over Guitar Hero, toen ging het over de royalties die Warner te laag vond.

I have recently had two very important high-level meetings with the people from Activision and Neversoft, and we are talking about a lot of things, but a Guitar Hero box set is not as attractive to me and the people from Guitar Hero as the new idea that they offered me, as the creative stuff that we are talking about is over-the-moon! I just hope that someone doesn’t stand in the way of this happening. I know that there are a lot of really damaging results from our mothership (Warner) having some legal disputes with YouTube and Guitar Hero to name just a few.

 

Zelfgemaakte Guitar Hero: Megadeth

Referendum IJsland over Icesave-gelden op 6 maart

IJsland zal op 6 maart het referendum houden over de omstreden overeenkomsten met Nederland en het Verenigd Koninkrijk over terugbetaling van de Icesave-gelden. Dit maakten de IJslandse autoriteiten vandaag bekend.

Eerder vandaag gaf minister van Financiën Wouter Bos aan dat er wat hem betreft geen sprake kan zijn van heronderhandeling, dat hij het IJslandse besluitvormingsproces respecteert en dat hem niets anders rest dan de uitslag van het aangekondigde referendum af te wachten.

De minister schreef dit vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Bos reageerde hiermee op berichten in de media over op handen zijnde heronderhandelingen. IJsland stond garant voor EUR1,3 miljard aan Nederlands spaargeld, dat verdween met de ondergang van Icesave, de internet-dochter van de door de IJslandse overheid overgenomen bank Landsbanki.

De Nederlandse overheid heeft dit bedrag voorgeschoten en sloot een overeenkomst met de IJslandse regering over de terugbetaling. Het Verenigd Koninkrijk trof een soortgelijke schikking. Het IJslandse parlement ging akkoord, maar de president van het land weigerde de benodigde wetgeving te ondertekenen. De wetgeving kan nu alleen nog bekrachtigd worden door middel van het referendum.

Geen Half-Life 2: Episode 3 in 2010

In de categorie: kort, krachtig en kutnieuws hebben we vandaag een nieuwtje over Half-Life 2: Episode 3. Fans die hoopten op een release ergens in dit jaar kunnen hun hoop opgeven, het blijkt dat de game zeker weten niet zal verschijnen dit jaar.

Het is al sinds halverwege 2008 stil rondom de derde episode in het Half-Life 2-verhaal en zoals het er nu naar uitziet zal het zo voorlopig nog wel even blijven. Hoe het verder gaat met de spannende romance tussen Alyx en Gordon zal dus nog even geheim blijven, we hopen in ieder geval nog wel een teken van leven van de game te zien te krijgen, wellicht op de E3?

Half-Life 2: Episode 3 concept art

Concept art voor Episode 3

Op zoek naar het geheim van Salomo

Vorig jaar verscheen bij uitgever Iceberg Interactive de action-adventure Adam's Venture: The Search for the Lost Garden. In dit spel van de Nederlandse ontwikkelaar Vertigo Games volgden we Adam en zijn vriendinnetje Evelyn bij de zoektocht naar de paradijselijke tuin van Eden. Doordat de puzzels veel te simpel waren (zet drie korte zinsdelen uit een Bijbeltekst in de goede volgorde) en het spel binnen zeer korte tijd uitgespeeld kon worden ontving het niet echt hoge reviewcijfers.

Vertigo Games zegt bij monde van Richard Stitselaar dat ze veel geleerd hebben van de feedback. Het aankomende tweede deel, Adam's Venture: Solomon's Secret, zal dan ook meer uren gameplay kennen en een grotere variatie in de moeilijkheidsgraad van de puzzels. De wel positief beoordeelde onderdelen van het spel, zoals het gebruik van de Unreal 3-engine en de niet-gewelddadige aard van het spel blijven uiteraard behouden. Het verhaal zal een aantal onverwachte plotwendingen kennen en er zullen meer verschillende, sfeervolle omgevingen zijn. Nadat Adam en zijn crew ontsnapt zijn uit het grottenstelsel van Eden, komen ze aan in Jeruzalem. De zoektocht naar het Paradijs gaat door, en ditmaal ontdekken ze een schat van Salomo.

 

 Adam's Venture logo

WK-Kaartjes niet in de uitverkoop

De prijs van WK-kaartjes gaat niet omlaag nu de publieke belangstelling tegenvalt. Ook de eis dat kopers lid moeten zijn van de Supportersclub Oranje blijft van kracht. Dat meldt de KNVB. De FIFA gaat over de prijs van de tickets. Als er kaartjes overblijven geeft de voetbalbond die weer terug aan de wereldvoetbalbond.

Vandaag werd bekend dat ongeveer tweederde van de aan Nederland toegewezen kaartjes voor het WK nog niet zijn verkocht. Voor alledrie de groepswedstrijden zijn ongeveer 2.500 kaarten verkocht, in totaal zo'n 7.500. De KNVB kreeg ruim 22.000 kaartjes toegewezen voor de groepsfase. Ook de Duitse voetbalbond DFB heeft met trage kaartverkoop te kampen. Onze Oosterburen sleten slechts 1.916 kaartjes.

De oorzaak van de matige belangstelling wijt een woordvoerder van de KNVB aan de afstand. "Het is ver weg, kost meer geld en meer tijd om naartoe te gaan. Je kan niet even in je auto stappen en naar Zuid-Afrika rijden."

De KNVB heeft nog tot 7 april om de kaartjes te verkopen aan leden van de Supportersclub Oranje. Tickets die daarna nog over zijn, worden teruggegeven aan de FIFA die ze dan in de vrije verkoop doet. Hoeveel kaartjes de voetbalbond voor die deadline nog verkoopt, durft de woordvoerder niet te zeggen. "Het is een tijd geleden dat er een toernooi ver weg was, omdat we het WK in Japan en Zuid-Korea misten. Daardoor hebben we niet echt een idee hoeveel vraag er is. We hopen dat er bij al onze poulewedstrijden minimaal vijfduizend Oranjefans zijn."

Just Dance aan top in het Verenigd Koninkrijk

De verkoopcijfers van het Verenigd Koninkrijk zijn weer bekend gemaakt. Er is een verrassende nummer een. Just Dance heeft Modern Warfare 2 van de troon gestoten. Wii Fit Plus verkocht ook beter deze week. Army of Two: The 40th Day is deze week de hoogste binnenkomer op de 4de plaats, niet slecht voor een spel waarvan het eerste deel in de media niet geweldig is ontvangen.

Darksiders doet het beter dan vorige week met zijn zesde plek, niet onterecht voor een game die bij ons goed ontvangen is. Bayonneta doet het iets minder goed dan vorige week, maar nog steeds goed voor een redelijke niche game.

Meer Kratos in de toekomst

God of War verscheen op de Playstation 2 en heeft een nieuwe standaard gezet als het gaat de gameplay in dat genre. In maart zal het derde deel in de serie en het eerste deel op de Playstation 3 verschijnen en fans kunnen nu al niet meer wachten los te mogen gaan met Kratos. De God of War-serie is altijd bedoeld geweest als een trilogy en dit derde deel zal deze trilogy dan ook afsluiten. Toch kunnen we in de toekomst meet verwachten van Kratos en zijn Blades of Chaos.

In een interview heeft John Hight, Sony Santa Monica’s director of product development, gezegd dat ze nog niet klaar zijn met de God of War-serie. 

 

"This is definitely the end of the trilogy, but we’re going to continue to do God of War games.We’re going to be very careful about what we do; we’re the keepers of the franchise and we don’t want to see it ruined or polluted.”

Hij benadrukt wel dat de trilogy klaar is maar dat ze toch nog meer games willen maken. Ze zullen wel voorzichtig te werk gaan aangezien ze de serie niet willen verpesten.

GoW3

[Advertorial] Nieuwe TV spot 'The Wolfman'

Op 11 februari komt 'The Wolfman' uit in de bioscoop. Deze bloedstollende film, met onder andere Anthony Hopkins, gaat over  Lawrence Talbot, een edelman die noodgedwongen terug moet naar het familielandgoed wanneer de verloofde van zijn broer Gwen Conliffe (Emily Blunt), hem opspoort en zijn hulp vraagt om haar vermiste geliefde te vinden. Daar ziet hij ook zijn vader terug (Anthony Hopkins), van wie hij totaal vervreemd is. 

Talbot gaat op zoek naar zijn broer en komt erachter dat een bloeddorstig wezen mensen uit het dorp vermoordt. In zijn zoektocht naar het gruwelijke beest ontdekt hij wat voor afschuwelijks hem zelf te wachten staat.

The Wolfman

 FOK! heeft de nieuwe TV spot voor je!Natuurlijk hebben we binnenkort ook een speciale prijsvraag op FOK! over 'The Wolfman'

OV-actie bonden gaat niet door

De geplande actie van Abvakabo en FNV Bondgenoten in het openbaar vervoer gaat niet door. De rechter zette vandaag een streep door het voor morgen geplande protest in Utrecht en Amsterdam tegen de verhoging van de AOW-leeftijd. De bonden wilden ook gratis ov in Den Haag en Rotterdam, maar of dat doorgaat is onduidelijk.

Vervoerder HTM in Den Haag liet volgens Abvakabo steun aan de actie afhangen van de uitspraak van de rechter in het kort geding. Nu die uitspraak negatief is lijkt die actie van de baan.

Of de actie in Rotterdam doorgaat is ook onduidelijk. Abvakabo denkt van wel, maar volgens vervoerder RET blijven de poortjes in de metro dicht en wordt er gewoon gecontroleerd in trams en bussen. Dat verbaast Abvakabo-bestuurder Erik Vermeulen. Hij verkeerde in de veronderstelling dat er afspraken waren gemaakt.

'Barcelona maakt Rooney tot topprioriteit'

FC Barcelona, de ploeg die vorig seizoen alle grote prijzen in de wacht sleepte, zet dit jaar alles in om één van Engelands beste spitsen binnen te halen.

Barcelona zet hoog in en wil Wayne Rooney naar Spanje halen. De Catalaanse interesse is ondertussen zo concreet dat men reeds een salarisaanbod van maar liefst negen miljoen euro netto per seizoen heeft voorgelegd aan de Engelsman, aldus The Daily Star.

Trainer Josep Guardiola zou ook zijn team inzetten in de strijd om mogelijk de transfer van het jaar te bewerkstelligen. De selectie is ervan bewust gemaakt dat Rooney het primaire target is voor de Catalanen. Barcelona zal volgens het bericht, dat ook in het Spaanse Marca staat, aanstaande zomer haar kans wagen.

Het huidige contract van Rooney bij Manchester United loopt af in de zomer van 2012, maar The Red Devils zijn vastberaden om de sterspeler langer te behouden. De contractbesprekingen zijn onlangs begonnen.

United heeft echter een probleem. De club wil of kan niet voldoen aan de hoge financiële eisen van Rooney. Daar komen de Catalanen in het spel. De Spaanse grootmacht ziet namelijk geen enkel probleem om aan Rooney's salariseisen te voldoen.

Het is niet ondenkbaar dat Manchester United uiteindelijk moet zwichten voor de financiële daadkracht van de Catalanen en z'n sterspeler in de zomer moet laten gaan.

Politie schiet man neer op schoolplein

De politie heeft vandaag op het plein van een basisschool in Heerenveen een man neergeschoten die mogelijk zijn eigen kinderen iets aan wilde doen. Agenten waren naar de school aan de Barten gegaan, nadat een brand had gewoed in de woning van de man in Zwagerbosch. Getuigen hadden gezien dat de man vervolgens met een mes op zak was vertrokken, meldt een politiewoordvoerder.

Volgens de politie is het nog onduidelijk wat de man precies van plan was. De politie had omstreeks 12.30 uur melding gekregen van de brand in de woning van de man. Daar was gezien dat hij was weggereden met een mes. "We wisten dat zijn ex-vrouw en kinderen in Heerenveen wonen."

Agenten gingen naar de school van de kinderen, waar ze de leiding waarschuwden. De man kwam daar niet veel later met een hoge snelheid aangereden. Hij wilde de school binnendringen, waarop de agenten rond 13.30 uur enkele schoten loste. De man is op het schoolplein vermoedelijk in een bovenbeen en arm geraakt. Hij is naar een ziekenhuis gebracht.

Voor de kinderen op de school en alle overige aanwezigen is slachtofferhulp ingeschakeld. Of kinderen iets van het incident hebben gezien, weet de politiewoordvoerder niet.

Wilders wil vijftien tot twintig getuigen oproepen

PVV-leider Geert Wilders wil tijdens zijn rechtszaak vijftien tot twintig 'deskundigen' als getuige oproepen. Onder hen zijn radicale moslims en imams uit binnen- en buitenland. Dat heeft Wilders vandaag gezegd.

Behalve om de radicale moslims gaat het om deskundigen op het gebied van vrijheid van meningsuiting en om experts op het gebied van de islam. Wilders hoopt met hun verklaringen te kunnen aantonen dat hij de waarheid spreekt over de islam.

Wilders staat onder meer terecht omdat hij de koran heeft vergeleken met Mein Kampf, het boek van Adolf Hitler. "Als de getuige-deskundigen zeggen: dat is zo, dan zou het wel heel gek zijn als ik veroordeeld word. Dan zou ik veroordeeld worden omdat ik de waarheid spreek."

Wilders noemt het horen van de getuigen "essentieel voor mijn verdediging". Als de rechtbank er niet mee instemt, kan er volgens de PVV-leider geen sprake zijn van een eerlijk proces.

De namen van de getuige-deskundigen wil Wilders nog niet kwijt. Zijn advocaat Bram Moszkowicz maakt die morgen in de rechtszaal bekend. Wilders heeft eerder gezegd dat hij Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, wil oproepen.

Wilders moet terechtstaan wegens aanzetten tot haat, groepsbelediging van moslims en discriminatie van allochtonen. Morgen begint het proces met een zogeheten 'regiezitting' voor de rechtbank in Amsterdam. Dan wordt bepaald hoe het proces verder gaat verlopen.

Wilders suggereert verder dat minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) achter de rechtszaak zit. "Ik heb geen bewijs dat hij zich ermee bemoeit, maar het is wel een feit dat het Openbaar Ministerie functioneert onder verantwoordelijkheid van de minister van Justitie."

Wilders noemt het verder 'opvallend' dat het OM hem eerst helemaal niet wilde vervolgen, maar inmiddels de aanklacht zelfs heeft uitgebreid.

Importeur R4-kaarten de cel in

Piraterij is een veel voorkomend probleem. Het is zeer gemakkelijk illegale exemplaren van games te downloaden en te spelen op je PC, Xbox 360, PSP en DS. Bij die laatste zijn vooral de R4 kaarten erg in trek waarbij spelletjes makkelijk op de DS gespeeld kunnen worden.

Toch is en blijft dit natuurlijk illegaal. Daar kwam een man in Engeland ook achter. Yun Can Meng is namelijk veroordeeld voor 12 maanden gevangenisstraf omdat hij maar liefst 26.500 R4 kaarten had geïmporteerd om ze zo verder te kunnen verkopen. De Entertainment and Leisure Software Association (ELSPA), die het illegaal downloaden van games bestrijdt, zei in een verklaring blij te zijn met de straf die deze man heeft gekregen.

"Our crime unit is pleased with the outcome of this trial and pleased to see the Court of Appeal’s copyright judgement is being robustly enforced. Intellectual property (IP) theft is an important issue for the country’s videogames industry - as is protecting it."

Honderden bijbels met zonnecellen voor Ha´ti

Een Amerikaanse christelijke organisatie stuurt honderden bijbels naar Haïti. Het gaat niet om papieren boeken, maar om luisterboeken die energie opwekken met zonnecellen.

De zogeheten Proclaimer is bedoeld voor "arme en analfabetische mensen", aldus de organisatie Faith Comes By Hearing (Geloof Komt door Luisteren) gisteren. Op de zongedreven luisterbijbel staat de Heilige Schrift opgenomen in het Creools, de taal van de ongeletterden in Haïti.

Na de verwoestende aardbeving van vorige week wil Faith Comes By Hearing de Haïtianen "geloof, hoop en liefde door Gods woord" brengen. De organisatie is daarbij erg trots op haar technisch snufje: "De Proclaimer kan de Bijbel afspelen in de jungle, de woestijn of zelfs op de maan."

Sylvie van der Vaart niet blij met 'voetbalvrouw'

Sylvie van der Vaart is niet gelukkig met de term 'voetbalvrouw'. "Ik vind de term zo vervelend. Je kunt ons niet over één kam scheren", zegt ze deze week tegen Grazia.

Sylvie lijkt met haar uitspraak afstand te willen nemen van Yolanthe Cabau van Kasbergen. Zij vloog tijdens de wedstrijd Nederland-Japan de kleedkamer in toen haar vriend Wesley Sneijder geblesseerd het veld verliet. Sylvie gaat heel anders om met de blessure van haar man Rafael van der Vaart. "Ach, Rafael is een heel sterke persoonlijkheid. Je zal hem niet snel horen klagen."

Rafael werd eerder deze maand tijdens de wedstrijd Real Madrid-Real Mallorca in zijn kuit geraakt en van het veld gedragen. "Het zag er veel dramatischer uit dan het was", concludeert Sylvie."En er zijn belangrijkere dingen in het leven, zoals onze zoon Damián."

"Iedereen is anders. Yolanthe rent op Wesley af, ik bel Raf gewoon honderd keer", zegt Sylvie over Yolanthe's actie.

Sylvie liever geen 'voetbalvrouw"

Franse kritiek op dominantie VS in Ha´ti

De Franse ministers van Ontwikkelingssamenwerking (Joyandet) en Buitenlandse Zaken (Kouchner) hebben kritiek op de rol die de VS speelt bij de hulpverlening aan Haïti. Joyandet zei dat het land geholpen moet worden en niet bezet.

Hillary Clinton, minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, zei afgelopen weekend dat het niet de bedoeling is dat de macht in Haïti wordt overgenomen, maar de de autoriteiten slechts worden ondersteund. Clintons collega Kouchner wil dat de Verenigde Naties een onderzoek instellen naar de dominatie rol die de VS speelt.

Kouchner roept regeringen en hulporganisaties op niet te ruziën over de hulpverlening aan Haïti.

Kwalificatie EuroBasket 2011: Gunstige loting Nederlandse teams

De Nederlandse basketballers hebben gunstig geloot voor de kwalificatie van EuroBasket 2011. Nederland moet het in groep A opnemen tegen Estland, Oostenrijk en Luxemburg. Doel van de selectie van bondscoach Gadi Kedar is promotie naar de A-divisie af te dwingen. De vrouwenploeg, die dat laatste vorig jaar al voor elkaar kreeg, is zaterdag bij de loting in München ingedeeld in groep A met Italië, Litouwen, Kroatië en België. Om zeker te zijn van deelname aan het eindtoernooi in Polen in 2011 moet de ploeg van bondscoach Meindert van Veen bij de eerste twee in de poule eindigen.

Mannen

Het Nederlands mannenteam van bondscoach Gadi Kedar komt uit in de B-divisie van het Europese landenbasketball. De dertien landen in deze divisie werden bij de loting verdeeld over drie groepen (één met vijf landen en twee met vier). Nederland zit in een poule van vier met Estland, Oostenrijk en Luxemburg, op het oog een gunstige loting, want Oranje ontliep Wit-Rusland, Zweden (beide groep B), Tsjechië en Slowakije (beide groep C). Bondscoach Kedar houdt zich op de vlakte over de groepsindeling: “Een loting is een loting. Je hebt goed geloot als je alles wint, en als je verliest was het een slechte loting. Ik wil met de ploeg gewoon eerste worden in onze groep.”

Alle teams spelen een keer uit en thuis tegen elkaar. De landen die poulewinnaar worden én de beste nummer twee van de drie poules spelen vervolgens promotiewedstrijden. De winnaars van die twee duels promoveren naar de A-divisie. De eerste reeks kwalificatieduels van Oranje wordt afgewerkt in de maand augustus 2010, de returns in de zomer van 2011. De speeldata voor de eerste serie wedstrijden zijn 8, 11, 14, 17 en 21 augustus.

Vrouwen

De vrouwen van bondscoach Meindert van Veen, die in 2009 promotie afdwongen naar de A-divisie, gaan kwalificatieduels spelen met als doel het eindtoernooi in Polen in 2011 te halen. Nederland werd in München samen met 17 andere Europese landen verdeeld over twee groepen van vijf teams en twee van vier. De ploeg van Van Veen kwam bij de loting terecht in een poule (A) met Italië (de nummer zes van het EK in 2009), Litouwen (elfde), Kroatië en zuiderbuur België.

Bondscoach Van Veen blijft nuchter: “Ik kan er weinig mee. Alle tegenstanders die je loot staan in de ranking boven je. Het zal voor ons wennen worden. Als iedereen fit blijft kunnen we wellicht voor een verrassing zorgen. Maar laten we reëel blijven: we zitten in de enige poule met vijf teams, met een land als Italië, dat op een haar na het WK miste. We kunnen aan de bak. Het wordt een loodzware maand met acht duels in vier weken tijd. Maar het is mooi dat we dit mee mogen maken.”

De kwalificatieduels (thuis en uit) worden in augustus 2010 afgewerkt. De speeldata zijn 2, 5, 8, 11, 14, 17, 20, 23, 26 en 29 augustus. Om Polen te halen dient Oranje eerste of tweede te worden in de poule. Voor de overige teams is er nog een achterdeur naar het EK 2011, waarvoor Frankrijk, Rusland, Spanje, Wit-Rusland, Griekenland, Tsjechië en gastland Polen al zijn geplaatst. De zes beste overige teams spelen in twee poules van drie om het laatste ticket.

Hellgate: London krijgt een nieuwe kans

De in 2007 uitgebrachte game Hellgate: London krijgt een nieuwe kans. Op 31 januari 2009 ging het online gedeelte van de game offline, tot grote spijt van de spelers die het spel nog speelden. In Korea is de game echter dusdanig populair gebleven dat de uitgever HanbitSoft het online gedeelte al had overgenomen. HanbitSoft heeft nu bekend gemaakt dat zij ook de rechten voor een release op de westerse markt verkregen heeft. In de loop van 2010 zal de game weer uitgegeven worden in Europa en Amerika. De game zal waarschijnlijk uitkomen onder de titel Hellgate: Ressurection en neemt mogelijk het free-to-play concept over dat nu in Korea wordt gebruikt.  Dit houdt in dat de game gratis te spelen is, maar dat je alleen voor enkele opties hoeft te betalen.

Dit bericht is volledig herschreven door bigbass.

[AKT II] Mannen rijden 5000 meter solo

Vanaf komende vrijdag zullen in Thialf de laatste Olympische tickets tijdens het kwalificatietoernooi II worden verdeeld. De vrouwen rijden op vrijdag de 500 meter en op maandag de kilometer, mocht Marianne Timmer fit zijn. De mannen rijden maandag de 5000 meter.

De heren zullen maandag tijdens de 5000 meter alleen van start gaan. Dit heeft de KNSB besloten. Carl Verheijen, Wouter Olde Heuvel, Koen Verweij, Bob de Vries en Jan Blokhuijsen strijden om één ticket voor de Olympische Winterspelen in Vancouver. Ze zullen allen vanuit de binnenbaan starten.

Vernieuwingen stadions Australian Open

Melbourne Park krijgt een opknapbeurt. De Australische staat Victoria trekt daar 363 miljoen Australische dollar, ongeveer 234 miljoen euro, voor uit. De komende tien tot vijftien jaar worden onder andere de Rod Laver Arena en de Hisense Arena opgeknapt. Bovendien krijgt ook de Margaret Court Arena, net als de twee grotere stadions, een verschuifbaar dak. In totaal komen er 1.500 zitplaatsen bij op het tennispark.

In de plannen voor de vernieuwing van het park zijn ook acht nieuwe indoortrainingsbanen en dertien nieuwe buitenbanen opgenomen. Nieuwe spelersfaciliteiten en een uitgebreid mediacentrum maken het plan af. Het tennispark wordt verder met een loopbrug verbonden met het Rectangular Stadium, een nieuw voetbalstadion.

Premier John Brumby van Victoria maakte de investering vandaag bekend. Volgens Brumby was dat noodzakelijk om het grandslamtoernooi na 2016 voor Melbourne te behouden. "Het had daarna zomaar kunnen verdwijnen."

In het verleden gaf China al aan interesse te hebben om het grandslamtoernooi te organiseren. Bovendien werd de Australian Open eerder ook al op andere plaatsen in Australië gehouden. Met de investeringen blijft Melbourne tot 2036 gastheer van het toernooi.

Sußrez is zeker: "Lodeiro wil naar Ajax"

De media in Uruguay zijn al dagenlang bezig met de eventuele transfer van Nicolás Lodeiro. De twintigjarige middenvelder van Nacional staat in de concrete belangstelling van Ajax en AZ. Beide clubs zouden inmiddels een bod hebben uitgebracht op de jongeling.

In eerste instantie was er sprake van een mogelijke overgang naar AZ, maar ondertussen lijkt Ajax de beste papieren te hebben voor de Uruguayaan. Een overgang naar de Amsterdammers is volgens de Zuid-Amerikaanse media slechts 'een kwestie van tijd'.

Vooralsnog zijn het voornamelijk de Zuid-Amerikanen die veelal spreken over de onderhandelingen. Zo noemt de technisch directeur van Nacional de onderhandelingen al 'vergevorderd'. Vanuit Ajax zelf is het Luis Suárez die bericht over de naderende transfer.

Suárez is een bekende van Lodeiro. De twee kennen elkaar niet alleen van de nationale ploeg, maar speelden ook samen in de jeugd. ''Hij is een goede speler. Ik denk dat hij ons kan helpen. Hij is een echte nummer tien en kan veel assists geven aan onze spitsen. Lodeiro wil naar mij in Amsterdam komen. Ik denk niet dat AZ een kans heeft'', aldus Suárez tegenover de Amsterdamse zender AT5.

Lodeiro wordt beschouwd als één van de grootste talenten van Uruguay. Hij maakte op achttienjarige leeftijd zijn debuut bij Nacional en speelde tot dusver 43 competitieduels.

Mali maakt werk van salonremise Angola-Algerije

De voetbalbond van Mali (FMF) heeft bij de Afrikaanse voetbalfederatie (CAF) een officieel protest ingediend tegen de salonremise wat Angola en Algerije zouden hebben afgesproken. Beide landen speelden met 0-0 tegen elkaar gelijk, waardoor Mali niet doordrong tot de kwartfinales van de Afrika Cup.

Mali had daardoor niets aan de 3-1 overwinning op Malawi, want Algerije stoot op onderling resultaat met Mali door naar de volgende ronde. Mali beweert nu dat beide landen een salonremise hebben afgesproken, nadat ze zagen dat Malawi ging verliezen.

Op voorhand lijkt dit een nutteloze actie van Mali, maar in 2001 kende het CAF geen punten toe aan de juniorenploegen van Kameroen en Egypte na een salonremise.

Gastland Angola eindigde in Poule A als eerste en treft zondag de nummer twee van poule B, Ivoorkust, Burkina Faso of Ghana. Algerije treft op diezelfde dag de winnaar van die groep.

Spion van Oranje: beste film van 2009?

De Rembrandt-awards zijn een lachertje geworden. Dat is de mening van menig filmliefhebber alsmede de Nederlandse filmbranche. Reden: veel succesvolle of mooie films zijn niet genomineerd, in tegenstelling tot enkele grote flops.

De meest bizarre nominatie is die voor Spion van Oranje, die genomineerd staat voor beste film. De film met Paul de Leeuw kreeg vernietigende kritieken en werd ook nog eens een flop omdat niet veel mensen kwamen kijken. De makers hadden 1 miljoen betalende bezoekers verwacht, het werden er net aan 100.000.

Ook de Vlaamse Suske en Wiske-film is genomineerd voor beste Nederlandse (!) film. De makers van Sinterklaas en de Verdwenen Pakjesboot zijn not amused. Producent Erik-Jan Slot meldt in een persbericht dat hij teleurgesteld is in het filmwereldje. Zijn film trok 315.000 bezoekers in de feestmaanden.

De Rembrandt-awards worden al sinds jaar en dag georganiseerd door René Mioch. Overigens maakt Paul de Leeuw ook kans op een award voor beste Nederlandse acteur. Hier vind je de volledige nominaties.
 

'Herexamen' Kroes valt goed in Europarlement

Eurocommissaris Neelie Kroes heeft vandaag een goede indruk gemaakt bij een commissie van het Europees Parlement, waar ze op 'herexamen' moest om haar kandidatuur voor de portefeuille Digitale Agenda toe te lichten. Woordvoerders van de christendemocraten en de socialisten noemden haar optreden na afloop constructief en positief.

Zelf zei Kroes blij te zijn dat ze nog eens de kans kreeg haar standpunten te verduidelijken. Vorige week vond het Europarlement haar verklaringen tijdens een openbare hoorzitting onvoldoende. Het gesprek van vandaag vond achter gesloten deuren plaats. Morgen hoort Kroes of ze het groene licht krijgt.

OM eist 12 maanden cel voor strandrellen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag voor de rechtbank in Rotterdam 12 maanden jeugddetentie, waarvan drie maanden voorwaardelijk, geëist tegen een 18-jarige jongen die betrokken zou zijn geweest bij de strandrellen op een feest in Hoek van Holland.

Het OM verdenkt hem van openlijke geweldpleging en bedreiging van agenten. Justitie eiste eveneens reclasseringstoezicht en een meldingsplicht bij risicovolle evenementen of voetbalwedstrijden. De jongen was tijdens de fataal verlopen strandrellen nog minderjarig. Daarom vond zijn zaak achter gesloten deuren plaats. Later op de dag verschijnen nog vier verdachten voor de rechter.

Bij het volledig uit de hand gelopen dancefeest op 22 augustus kwam een bezoeker door een politiekogel om het leven. De politie pakte in de afgelopen maanden 51 vermeende relschoppers op. Een derde van hen zit nog vast.

Mido wil terugkeren bij Ajax

Ahmed Hossam wil terugkeren bij Ajax. De aanvaller die bekend is onder de naam Mido kende goede jaren in Amsterdam voordat hij ruzie kreeg met Ronald Koeman en verhuurd en later verkocht werd. Ajax staat echter niet onwelwillend tegenover een terugkeer van de Egyptenaar. Mido staat ook in de belangstelling van Hull City.

"Hull City is al een maand bezig om me over te nemen. Een andere Engelse club heeft ook interesse. Het is een club met een grote geschiedenis, staat in het linkerrijtje in de Premier League en komen binnen nu en twee dagen met een officieel bod. Ik kan nog niet prijsgeven om welke club het gaat," zei Mido tegenover Modern Sport.

"Maar mijn voorkeur gaat uit naar Ajax. Daar heb ik de kans om te spelen in de Europa League. Coach Martin Jol, die mijn trainer was bij Tottenham Hotspur, heeft al de mogelijkheid bij Ajax besproken om me te halen," zei de Egyptenaar die momenteel door Middlesbrough aan de club waar hij ooit begon El Zamalek verhuurd wordt. In dienst van Ajax kwam hij in 40 optredens tot 21 goals.

Vriendinnenmomentje

Sinds ik weer een vriend heb, spreek je me veel minder. Hij sijpelt ook door in onze momenten samen. Ik wil je zelfs over zijn teennagels vertellen, maar daarmee stap ik vast over de boeiendheidsgrens. Ik lijk wel zo’n gelukkige klapjosti uit het publiek van Paul de Leeuw en op het irritante af straal ik van geluk. Dat jij het nog met me uithoudt als we wat afspreken, verbaast me nog steeds.

Meer marktwerking voor ziekenhuizen

Ziekenhuizen krijgen meer vrijheid om zelf de prijzen van behandelingen vast te stellen. Vanaf volgend jaar geldt dat voor de helft van de behandelingen, maakte minster van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) vandaag bekend. Dat levert een besparing op van een half miljard euro.

Het kabinet hakte afgelopen vrijdag al een knoop door over het nieuwe bekostigingssysteem voor ziekenhuizen; de details maakte de bewindsman vandaag bekend. De bezuiniging is nodig met het oog op de vergrijzing en het toenemende aantal chronisch zieken.

Ziekenhuizen krijgen nu nog vaste budgetten op basis van onder meer het aantal ligdagen en polikliniekbezoeken. Dit verdwijnt; de budgetten moeten voortaan worden vastgesteld op basis van de geleverde prestaties.

Het aantal behandelingen waarvoor nu al vrije prijsvorming bestaat -ongeveer dertig procent- wordt uitgebreid naar vijftig procent. Ziekenhuizen en verzekeraars maken hierbij zelf afspraken over de prijs van een behandeling. Het is de bedoeling dat de uitbreiding van de marktwerking in de ziekenhuiszorg vanaf volgend jaar ingaat. Deze maatregel zorgt volgens Klink voor een "betere zorg tegen lagere kosten".

Om de prestatiebekostiging goed te kunnen invoeren, wordt een nieuw declaratiesysteem ingevoerd. De huidige dertigduizend zogeheten DBC's worden teruggebracht tot ongeveer drieduizend 'zorgproducten'.

Vanwege de overgangsperiode van een jaar krijgen ziekenhuizen te maken met een tijdelijke inkomstenbegrenzing. Omzetdalingen worden tijdens deze periode deels gecompenseerd en omzetstijgingen worden deels afgeroomd.

Klink maakte verder bekend dat hij maatregelen wil nemen om de uitgaven voor medisch specialisten aan banden te leggen. Hiermee moet worden voorkomen dat deze kosten "nog verder uit de hand lopen". Het kabinet studeert nog op de mogelijkheid om medisch specialisten voortaan in loondienst te nemen.

'Tobey Maguire wordt Hobbit'

De geruchten dat Tobey Maguire de hoofdrol in de twee Hobbit-films gaat spelen, worden steeds hardnekkiger. Betrouwbare bronnen uit Groot-Brittannië en de Verenigde Staten bevestigen de roddels. Een officiële bekendmaking blijft echter uit.

Over wie de rol van Bilbo Baggings op zich neemt, wordt al maandenlang gespeculeerd. Maguire's naam dook al eerder op, maar toen bleek dat hij geen tijd had voor de opnamen omdat hij bezig zou zijn met de vierde en vijfde Spider-Man-films. Vorige week dinsdag werd duidelijk dat Maguire niet meer in de huid van Spider-Man zal kruipen voor de nieuwe films. Hij zou dus tijd hebben voor 'The Hobbit'.

Opnames voor de beide Hobbit-films beginnen deze zomer in Nieuw-Zeeland. Regie is in handen van de Mexicaan Guillermo del Toro, 'Lord of the Rings'-regisseur Peter Jackson is scenarist en producent. De eerste Hobbit-film moet rond kerst volgend jaar in de bioscopen te zien zijn, de tweede volgt een jaar later.

Tobey
'Hier met die ring!' (foto: Novum)

Olympiakos Piraeus stuurt Zico de laan uit

Olympiakos Piraeus heeft trainer Zico na vier maanden al de laan uitgestuurd. De Braziliaanse oud-international wordt verantwoordelijk gehouden voor de slechte serie resultaten van de club.

De Griekse kampioen verloor twee van de laatste vier duels. Afgelopen weekend kwam het tegen Kavala niet verder dan 0-0. In de Champions League bereikte Olympiakos de laatste zestien, maar in eigen land is de achterstand op koploper Panathinaikos inmiddels zeven punten.

Zico wordt opgevold door de Servische trainer Bozidar Bandovic. 

 

De la Rosa tekent bij Sauber

Het BMW Sauber F1 Team heeft vandaag bekendgemaakt dat Pedro de la Rosa het tweede stoeltje zal gaan bezetten. De 38-jarige Spanjaard komt over van McLaren waar hij de afgelopen jaren testrijder was. De renstal van Peter Sauber legde eind december Kamui Kobayashi al vast voor het seizoen 2010.

"Pedro heeft jaren bij een topteam op het hoogste niveau gewerkt," zegt Sauber. "Wij als team profiteren van zijn ervaring en datzelfde geldt voor de jonge Kamui. De combinatie van een doorgewinterde racer en een opkomende jonge coureur heeft bewezen een vruchtbare te zijn. Ik verwacht niet dat een van beide coureurs tegen zal vallen in 2010. Natuurlijk moeten we ze een fatsoenlijke auto geven. Ik ben tevreden over onze vorderingen op dat punt. We hebben ondanks de onzekerheid het werk aan de auto van 2010 volgens schema door laten gaan."

De la Rosa debuteerde in 1998 in de Formule 1 als testrijder bij Jordan. Daarna reed hij voor Arrows en Jaguar, voordat hij in 2003 test- en reserverijder bij McLaren werd. In 72 races kwam de Spanjaard tot één tweede plaats en 29 punten in totaal. Dit jaar zal hij bij Sauber proberen het aantal uit te breiden. "Ik heb er altijd in geloofd dat ik nog een kans als coureur bij een team zou krijgen," zei De la Rosa. "Ik werkte er naar toe sinds het aantal testrijders enorm verminderd is. Ik kijk echt uit naar het seizoen bij het team van Peter Sauber, welke sinds 1993 een stevige factor in de Formule 1 is geweest."

'Geen darkroom op erotiekbeurs'

De parenclub met darkroom op de Kamasutra Beurs is de ChristenUnie in Utrecht een doorn in het oog. "De Kamasutra Beurs valt nu onder een algemene vergunning, terwijl de activiteiten in zo'n darkroom meer weg hebben van een seksinrichting. Mensen betalen er voor seks en dat hoort niet op een beurs," aldus CU-fractievoorzitter Wim Rietkerk.

Rietkerk wil nu een onderzoek naar de regelgeving omtrent seksinrichtingen, openbare gebouwen en de Jaarbeurs. Hoewel de fractievoorzitter denkt dat de beurs die dit weekeinde plaatsvindt niet meer verboden kan worden, hoopt hij dat dit in de toekomst wel kan. "Liever zoeken we dit juridisch goed uit, zodat we daar in de toekomst mee uit de voeten kunnen," meldt Rietkerk in de Volkskrant.

Volgens organisatrice Lenneke Heijmans is er geen vuiltje aan de lucht. Omdat er voor het zogenoemde Swingers Café een toelage betaald moet worden, is er sprake van een besloten karakter. "Het is dus geen openbare ruimte. De toegang tot dit café met parenclub en darkroom is bovendien beperkt, omdat we niet willen dat de mensen hutjemutje staan. We werken samen met de GGD."

Bovendien is het allemaal afgestemd met de gemeente, aldus Heijmans. Alle vergunningen zijn immers verstrekt. Een gemeentewoordvoerder stelt dat er geen risico voor de openbare orde is.

Dj Paul Elstak benadert Brabantse New Kids

De makers van de sketches 'New Kids' zijn benaderd door Dj Paul Elstak. In de sketches, over een paar hangjongeren in het Brabantse gehucht Maaskantje, is regelmatig muziek van Elstak te horen. "Ik kreeg een mailtje van hem met de vraag of we mee wilden doen met een optreden", zo zei een van de bedenkers van New Kids, Steffen Haars, gisteravond in FOK!radio. "Maar ik was te laat: toen ik het las, was het optreden al geweest. Maar ik sta er nog steeds voor open. Het is een jeugdheld van me natuurlijk."

Haars heeft zelf ook een rolletje in New Kids. Hij speelt Robbie Schuurmans, maar heeft maar een klein rolletje omdat hij ook regisseert, samen met Flip van der Kuil. "En ik ben de slechtste acteur!", voegt Haars eraan toe. Flip speelt weer Barrie in New Kids, maar heeft niet veel tekst. "Dat komt omdat hij de enige is die van origine niet uit Brabant komt", aldus Haars.

"Het is ooit begonnen omdat wij ons verveelden en filmpjes gingen maken. Dat begon met de Pulpshow, vijf jaar geleden kwamen de New Kids On The Block en de beste typetjes daaruit zijn nu de New Kids."
Haars woonde zelf tot zijn 19e in Maaskantje. Zijn ouders wonen er nog steeds. "Zij vinden de New Kids heel leuk. Maar dat komt misschien ook omdat ze er een rolletje in hebben gekregen. In de aflevering 'Boksbal' wordt Gerry op z'n bakkes gestompt nadat hij heel stoer doet tegen een boksbal. De man die hem stompt is mijn vader. En ook die van Gerry overigens, want dat is mijn broer."

Het blijft niet bij sketches van twee tot drie minuten die nu op Comedy Central worden uitgezonden. Er wordt gewerkt aan een complete serie van wekelijks een aflevering van een minuut of twintig. Toch moeten de fans nog even geduld hebben. "We zitten nu in het schrijfproces. Daarna moet de productie opgestart worden met het filmen, dus dat duurt nog wel een klein jaar." In de tussentijd komt er een carnavalssingel uit van de New Kids. Volgende week ligt 'Ge Kunt de Groeten uit Brabant krijgen, Kut!' in de winkel. Daarnaast komt er over een week of drie een dvd uit. "Met veel extra's erop die nog niet uitgezonden zijn."

Het is niet zeker dat de New Kids in de serie in Maaskantje blijven. "We zijn op dit moment aan het schrijven. Het kan nog overal heen gaan, wie weet komen ze nog uit in Afrika." Luisteraars van FOK!radio hadden ook wel een leuke suggestie: dat de New Kids rivalen krijgen die met elkaar de strijd om de cafetaria aan gaan. "Een leuk idee! Dat ze dan ruzie krijgen met een groep uit Schijndel!" Mocht het er dus in zitten, dan weten de FOK!kers waar het vandaan komt. "Dan is het gejat van FOK!", voegt Haars meteen met een knipoog toe.

Hij kent FOK! overigens goed. "Jullie waren een van de eersten die onze filmpjes oppikten." Wil je het hele gesprek met Steffen Haars horen, dan kan dat hier.

Gevaarlijk lek in Internet Explorer gepubliceerd

Eerder deze week werd bekendgemaakt dat zich in Microsoft Internet Explorer een enorm lek bevindt waarmee kwaadwillenden volledige controle over de pc van de gebruiker kan krijgen.  Dit lek werd onder meer gebruikt om de enorme hack tegen Google uit te voeren.

Middels de populaire hacktool Metasploit is de exploit voor dit lek nu bekendgemaakt.  Daarmee wordt het mogelijk een website neer te zetten waarmee het lek wordt misbruikt.  Het enige dat het slachtoffer hoeft te doen is de site bezoeken.  Zo'n url kan eruitzien als een doodnormale url, kan een mini-url zijn zoals die op Twitter veel gebruikt worden, of kan zelfs een pagina binnen een frame in een andere pagina zijn.

Nadat het slachtoffer de site bezoekt kan elk willekeurig programma of bestand worden opgestart, geïnstalleerd of gewist.  Passwords, cookies en privébestanden kunnen worden ingezien en op afstand zouden bijvoorbeeld de microfoon en webcam kunnen worden ingeschakeld.  Microsoft erkent het lek, maar heeft vooralsnog geen patch vrijgegeven.

Inmiddels adviseren zowel de Duitse als Franse overheid niet langer gebruik te maken van Microsoft Internet Explorer, maar over te stappen op een veiliger browser als Google Chrome, Firefox, Opera of Safari.

Het lek werkt in IE6, IE7 en IE8 onder elke Windowsversie, inclusief Windows 7, hoewel de code in Metasploit, voor nu, alleen een werkende versie voor IE6 bevat.

Maradona: "Oranje geen WK-favoriet"

Diego Maradona ziet het Nederlands elftal niet als favoriet voor de WK-zege. De bondscoach van Argentinië denkt dat Brazilië, Spanje, Duitsland en Italië betere papieren hebben. "De favorieten zijn hetzelfde als altijd." Ook zijn eigen ploeg is voor 'Pluisje' geen titelkandidaat. "Ik hoop dat we zo ver mogelijk komen."

Met Maradona als spelmaker werd Argentinië in 1986 wereldkampioen en vier jaar later verliezend finalist. "We hopen dat we die 24-jaar oude vloek kunnen verbreken en als wereldkampioen terug kunnen keren naar Argentinië. Dat verlangen gaat nooit weg. De hoop verdwijnt niet."

Maradona deed zijn uitspraken tijdens een bezoek aan het High Performance Centre in Pretoria, de thuisbasis van Argentinië tijdens het WK. Daar liet Maradona zich ontvallen de veiligheid van zijn spelers met vertrouwen tegemoet te zien. "We hebben niets om over te klagen."

Torres hoopt op Villa of Silva

Rafael Benítez wil graag een aanvallende versterking bij Liverpool. Spits Fernando Torres heeft twee Spanjaarden aanbevolen bij zijn trainer: David Villa en David Silva van Valencia.

Eerder probeerde Liverpool Kenwyne Jones van Sunderland naar Anfield te halen. Nadat dat niet lukte wilde Benítez het seizoen afmaken met Ryan Babel, maar nu heeft ook hij zijn zinnen gezet op een vertrek. El Nino geeft de voorkeur aan zijn landgenoten. "Als ik het voor het zeggen zou hebben zou ik David Villa of David Silva naar Liverpool halen", zegt Torres tegenover The Sun.

De aanvaller vervolgt: "Ik zou graag willen dat ze komen. Het zou een geweldige kwaliteitinjectie zijn voor ons team. We hebben spelers nodig die een wedstrijd kunnen beslissen zoals Wayne Rooney of Carlos Tévez. We hebben spelers nodig die een wedstrijd kunnen openbreken. Liverpool verliest namelijk de Premier League door thuiswedstrijden te verliezen van middelmatige teams."

[AO] Hewitt laat eigen publiek juichen

Lleyton Hewitt heeft simpel de tweede ronde van de Australian Open bereikt. De Australische tennisser rekende rap af met zijn opponent Ricardo Hocevar. Na ruim anderhalf uur stond er een uitslag van 6-1, 6-2 en 6-2 op het scorebord.

Hewitt produceerde tegen de Braziliaan Hocevar 43 winners. Daar tegenover stonden 26 onnodige fouten. In de tweede ronde treft de tennisser uit Adelaide de winnaar van het duel tussen de Belg Cristophe Rochus en de Amerikaan Donald Young.

RBC'er Ars mist record Afonso Alves nipt

RBC-aanvaller Sjoerd As leverde gisteren in het competitieduel met FC Dordrecht (4-1 winst) een opmerkelijke prestatie. De spits wist in een tijdsbestek van tien minuten maar liefst vier doelpunten te scoren.

Toch wist hij het record van destijds Heerenveen-spits Afonso Alves, hij deed over vier doelpunten slechts negen minuten, niet te verbreken. Alves scoorde in oktober 2007 tegen Heracles Almelo in totaal maar liefst zeven keer, waarvan hij tussen de 68e en 77ste minuut viermaal doel trof.

Ars scoorde tegen FC Dordrecht in de 44ste, 49ste, 52ste en 54ste minuut. Hij had in totaal dus slechts één minuut langer nodig dan Alves. Detail is dat bij Ars de blessuretijd van de eerste helft niet is meegeteld.

Levenslang voor Canadese terrorist

Een 24-jarige Canadees van Jordaanse afkomst is gisteren tot levenslang veroordeeld voor een complot om de beurs in Toronto, een gebouw van de Canadese inlichtingendienst en een kazerne op te blazen met vrachtwagenbommen. Het is voor het eerst dat de straf in Canada is uitgesproken wegens terrorisme.

De verdachte Zakaria Amara werd in 2006 met zeventien anderen opgepakt. Hij erkende in oktober schuld en gaf toe leider te zijn van de groep. Het doel van het complot was de Canadese bevolking schrik aan te jagen, opdat Canada zich militair terug zou trekken uit Afghanistan.

Levenslang voor terrorist
Foto: Novum

[AO] Ferrero verliest van debutant

Juan Carlos Ferrero heeft al vroegtijd afscheid moeten nemen van de Australian Open. In de eerste ronde bleek debutant Ivan Dodig te sterk. De Kroaat versloeg de als 23ste geplaatste Spanjaard met 2-6, 1-6, 6-4, 6-1 en 6-1.

Ferrero leek in eerste instantie erg simpel de wedstrijd te winnen, want in de eerste twee sets gaf de oud-winnaar van Roland Garros slechts drie games af. Vervolgens ging het helemaal mis tegen de 25-jarige Kroaat en verloor Ferrero drie sets op rij.

Ook vorig jaar mocht de Spaanse tennisser na één ronde al zijn koffers pakken. Zijn hoge notering op de wreldranglijst heeft Ferrero te danken aan zijn kwartfinaleplaats op Wimbledon.

Dj draait Jump tijdens zelfmoordpoging

Een dj uit Manchester heeft zich de woede van zijn luisteraars op de hals gehaald nadat hij het nummer Jump van Van Halen draaide terwijl een vrouw een einde aan haar leven probeerde te maken door van een brug te springen. Agenten probeerden de vrouw op andere gedachten te brengen toen dj Steve Penk, eigenaar van Revolution Radio, het nummer in zijn ochtendshow draaide.

Volgens Penk draaide hij het nummer op verzoek van een luisteraar die in de file stond vanwege de vrouw. Geen enkele motor of auto mocht de brug over zolang de politie de vrouw niet op andere gedachten wist te brengen. Hierdoor onstond een lange file.

Er zijn meerdere klachten binnengekomen bij het radiostation. De dj weigert echter zijn excuses aan te bieden. Hij houdt vol dat men niets achter het draaien van de plaat moet zoeken.

Verschillende organisaties hebben hun afschuw uitgesproken over het voorval. Een psychiatrisch ziekenhuis stapte zelfs naar de Britse mediacommissie. Andere gezondheidsorganisaties beschuldigden de dj van 'een groot gebrek aan compassie en gevoel'.

De 30-jarige depressieve vrouw sprong toch van de brug. Haar zelfmoordpoging mislukte echter, ze brak wel beide benen. "Ze heeft het liedje niet gehoord, dus de actie van de dj was niet van invloed op haar gedrag," zei een politiewoordvoerder.

 

Go ahead, Jump!

Davis kan titelprolongatie Tour Down Under vergeten

Allan Davis, titelhouder tijdens de Tour Down Under, beleefde geen beste start van het wielerseizoen. De Australische coureur finishte tijdens de eerste etappe op maar liefst acht minuten van winnaar André Greipel en lijkt daardoor titelprolongatie te kunnen vergeten.

Davis, die onlangs de overstap maakte van Quick-Step naar Astana, wist na afloop precies waar het aan lag: "Het is geen probleem. Ik had gewoon een slechte dag. Dat is wielrennen. Bovendien was er sprake van miscommunicatie, want we hadden geen radio’s. Ik reed op het klimmetje ineens alleen, op vijftig meter van mijn teamgenoten en dat hadden zij niet in de gaten."

De wielrenner lijkt er niet mee te zitten dat hij zijn titel van vorig jaar niet zal kunnen prolongeren: "Mijn doel was een etappeoverwinning en niet zozeer de eindzege. Ik had niet verwacht dat het vandaag zo zou lopen, maar hopelijk pak ik deze week nog een etappe."

Hannover 96 stuurt trainer de laan uit

Hannover 96 heeft coach Andreas Bergmann de laan uitgestuurd. De club met de Nederlandse aanvoerder Arnold Bruggink staat zestiende in de Bundesliga. Afgelopen weekend werd met 3-0 thuis verloren van hekkensluiter Hertha BSC waarmee de club nu op een degradatieplaats staat.

Bergmann was bezig aan zijn eerste seizoen als hoofdtrainer. De start van de competitie verliep redelijk. Sinds de dood van doelman Robert Enke, die in november zelfmoord pleegde, heeft de ploeg echter geen wedstrijd meer gewonnen.

[AO] Na Serena, ook Venus door

Venus Williams heeft zich zonder problemen geplaatst voor de volgende ronde. In de eerste ronde had de nummer zes van de wereld weinig moeite met haar opponente Lucie Safarova. De setstanden waren 6-2 en 6-2.

Komende donderdag zal de Amerikaanse in de tweede ronde stuiten op Sybille Bammer of Arantxa Parra Santnonja. Venus, de oudste van de zusjes Williams, is bezig met haar elfde Australian Open. Haar beste prestatie was de finaleplaats in 2003, waar ze verloor van Serena. Vorig jaar was de tweede ronde het eindstation van Venus.

 

                        

 

 

Het sportmoment van Olga

FOK!sport presenteert "Het sportmoment van..." Elke keer vertelt een ander crewlid van FOK!sport wat hun ultieme of memorabele sportmoment is. Dit keer is het de beurt aan Olga. Het vorige sportmoment was van Veritaz.

Mijn vorige sportmoment ging over de val van Erben Wennemars tijdens de Olympische Spelen van Nagano in 1998. Mijn tweede sportmoment is een voor mij geen leuk sportmoment (dat gebeurde pas een paar jaar later), maar wel eentje die mij nog lang zal bijblijven.

Het was het seizoen 2006/2007 en mijn favoriete voetbalclub AZ deed het goed in de Nederlandse Eredivisie. PSV stond lang bovenaan, maar op de een-na-laatste speeldag van het seizoen pakte AZ de leiding. De laatste wedstrijd moest worden gewonnen en dan zouden 'wij' voor de tweede maal in de geschiedenis kampioen van Nederland worden. Ik heb de eerste maal niet meegemaakt dus voor mij zou het voor het eerst zijn. Ik had wel het kampioenschap van de Eerste Divisie meegemaakt maar dat was natuurlijk iets anders.

Voor de laatste speelronde stonden PSV, Ajax en AZ op hetzelfde aantal punten maar AZ had een beter doelsaldo. Zondag 29 april 2007 had ik de radio en pc aan en ook teletekst op. Zo wist ik zeker dat ik er niets van zou missen. AZ moest in Rotterdam op bezoek bij Excelsior, vooraf leek dat geen moeilijke opgave. Negentig minuten lang was ik gekluisterd aan radio, pc en teletekst. Ik stond ze nog net niet schreeuwend aan te moedigen. (trouwens, ze hadden me toch niet gehoord.) Ondanks treffers van Cziommer en Koevermans verloren we echter met 3-2 in Rotterdam. Wat een kater had ik en dan had ik niet eens wat gedronken. Het interesseerde me niet meer dat PSV nog net Ajax voorbij was gegaan en dus de landstitel pakte. Ik was het liefst gelijk naar bed gegaan en de volgende dag met 'geheugenverlies' wakker geworden.

Een week later was er alsnog een kans op een prijs dat seizoen. We stonden in de finale van de KNVB beker tegen Ajax. Ok, dan maar de beker pakken dacht ik. Na vier minuten spelen was er reden tot juichen want Dembélé scoorde de openingstreffer. Die stand bleef lang staan, dus ik begon al een klein beetje te hopen. In de 51e minuut maakte Huntelaar echter de 1-1. Ik natuurlijk balen, maar goed, we stonden niet achter dus we konden nog winnen. Er werd echter niet meer gescoord en strafschoppen moesten de beslissing brengen. Ik kon het nog amper aanzien maar bleef toch kijken. En zoals bekend nam Ajax de penalty's beter met 8-7. Wederom geen prijs....

Het enige voordeel is dat ik niet net zoals die AZ-fan dat seizoen een tatoeage van het kampioenschap had laten zetten. Een paar seizoenen later was het gelukkig alsnog feest in Alkmaar, maar het slot van het seizoen 2006/2007 zal ik niet gauw meer vergeten.

 

De ontknoping van het seizoen 2006/2007

Japan Airlines vraagt faillissement aan

De Japanse luchtvaartmaatschappij Japan Airlines (JAL) heeft vandaag besloten om faillissement aan te vragen. Dit meldde het Japanse persbureau Kyodo. De onderneming wil in afgeslankte vorm verder gaan.

De grootste luchtvaartmaatschappij van Azië zal waarschijnlijk met overheidssteun kunnen blijven vliegen. Na een herstructurering verdwijnt mogelijk een derde van het personeel.

Het gaat om een van de grootste faillissementen in Japan ooit. JAL verkeert al geruime tijd in financiële problemen.

[AO] Ivanovic door naar tweede ronde

Ana Ivanovic heeft zich voor de tweede ronde bij de Australian Open geplaatst. De 22-jarige Servische versloeg Shenay Perry met 6-2 en 6-3.

Twee jaar geleden stond Ivanovic nog in de finale van de Australian Open en later dat jaar pakte ze de eerste plaats op de wereldranglijst. Door een matig 2009, waarin ze geen enkel toernooi wist te winnen, is ze nu echter de nummer twintig van de wereld.

In haar partij tegen Perry vandaag kon Ivanovic niet imponeren, al liet ze bij vlagen wel haar klasse zien.  "Zij varieerde goed waardoor ik mijn ritme niet kon vinden. Ik ben wel tevreden over mijn opslag, ook al liet die me aan het einde van de wedstrijd even in de steek," aldus Ivanovic na afloop van de partij. 

Britney shopt met creditcard van bodyguard

Britney Spears heeft een manier gevonden om onder het juk van haar vader uit te komen. De popprinses staat al sinds februari 2008 onder curatele bij haar vader, hij beheert haar vermogen. Om toch nieuwe schoenen te kunnen kopen, greep Britney naar de creditcard van een van haar bodyguards.

Britney mag van haar curator maximaal 1500 dollar per week uitgeven. Voor de uitgaven die niet binnen dat budget passen, grijpt de popprinses volgens entertainmentwebsite TMZ naar de creditcards van haar personeel.

Dit weekeinde haalde Britney dezelfde truc uit om twee paar schoenen te kunnen kopen. Het winkelpersoneel twijfelde echter toen ze met haar eigen naam tekende terwijl de creditcard op naam van een bodyguard stond. Britney wist het personeel ervan te overtuigen dat ze de kaart mag gebruiken en kon met haar nieuwe schoeisel naar huis.

Van der Schaaf wederom naar Br°ndby IF

Voetbal International meldt dat Remco van der Schaaf de komende anderhalf jaar voor Brøndby IF speelt. De middenvelder zal worden gehuurd van Burnley waar hij niet aan spelen toekomt. Vorig seizoen verhuurde de Engelse club de middenvelder ook al aan Brøndby IF.

"Het is goed om terug te zijn. Ik ben blij dat het nu geldt voor anderhalf jaar. Ik hoop, en verwacht dat ik veel voor de ploeg kan betekenen," aldus Van der Schaaf.

Door de komst van de oud-speler van onder andere Vitesse lijkt een overgang van Ajacied Rasmus Lindgren naar Brøndby IF van de baan.

Shell krijgt kritiek over oliewinning teerzanden

Royal Dutch Shell krijgt kritiek van institutionele beleggers over de omstreden oliewinning uit de zogenaamde teerzanden in Canada, schrijft Het Financieele Dagblad vandaag. Op de eerstkomende aandeelhoudersvergadering op 18 mei in Den Haag eisen de beleggers dat Shell de mogelijke risico's voor investeerders als gevolg van de oliewinning onderzoekt. Het olieconcern krijgt daar een jaar de tijd voor. Dat heeft FairPensions uit Londen, die de aandeelhoudersactie onder 142 beleggers coördineert, gisteren bekendgemaakt, schrijft het FD.

Shell heeft tegenover de krant bevestigd een kopie van de resolutie van de aandeelhouders te hebben ontvangen. De Nederlandse pensioenbelegger APG deelt de kritiek over Shell's activiteiten in Canada. "We vinden dat de resolutie goed is onderbouwd en delen een groot deel van de risico's," zegt Erik-Jan Stork, specialist afdeling duurzaam beleggen van APG Asset Management tegen het FD.

APG onderschrijft in de krant dat de exploitatie van teerzanden duur is, veel energie verbruikt, het milieu belast en de traditionele leefwijze van lokale minderheden bedreigt.

DVD: The Proposal

Als je carrière op het spel staat, dan is alles geoorloofd; daar valt zelfs het ongewild trouwen van je assistent onder. Dit voornemen staat centraal in The Proposal, een romantische komedie met Sandra Bullock (Two Weeks Notice en Speed) en Ryan Reynolds (Definitely, Maybe en The Amityville Horror). Zoals het een 'romcom' betaamd, springt er natuurlijk werkelijk een soort van vonk over tussen de twee hoofdrolspelers, waardoor de dvd met de film al snel op de stapel van de dertien-in-het-dozijnfilms geplaatst dreigt te worden. Het zijn echter de meer-dan-gemiddelde acteerprestaties en de chemie van en tussen het tweetal, die de eind vorig jaar uitgekomen dvd best aardig maakt om op een zondagmiddag in de speler te stoppen.

The Proposal DVD

Waarde Blizzard is verduizendvoudigd in slechts twaalf jaar

Het is wellicht het grootste succesverhaal dat de gamesindustrie rijk is, de opkomst van Blizzard sinds haar oprichting bijna twintig jaar geleden. Al vroeg na de start van het bedrijf werden ze beroemd vanwege vrij legendarische titels als The Lost Vikings en Warcraft: Orcs & Humans. Inmiddels is het bedrijf dankzij World of Warcraft de meest rendabele studio in de industrie met een omzet van $100 miljoen dollar per maand.

Om te illustreren hoe enorm de studio gegroeid is sinds haar oprichting vertelde Activision CEO Bobby Kottickin een interview met Gameinformer een kleine anekdote over een recente ontmoeting met Blizzard-oprichter Mike Morhaime. Hierin spraken ze over de overname van Blizzard in 1995 door Davidson & Associates. Indertijd werd een slordige $7 miljoen neergelegd voor de ontwikkelaar. Kottick noemde ze toen gestoord, want wat was Blizzard nu werkelijk? In dat jaar had zijn bedrijf Activision nog maar een omzet had van $60 miljoen per jaar.

Helaas voor Kottick bleek de toekomst van Blizzard heel wat rooskleuriger dan hij ooit gedroomd zou kunnen hebben en als hij dat geweten had, was hij misschien bereid geweest om nog wel over die $7 miljoen heen te gaan, want bij de fusie tussen Vivendi en Activision heeft hij $7 miljard moeten betalen om Blizzard onder zijn hoede te mogen nemen. Tijdens zijn ontmoeting met Morhaime zei Kottick daarover het volgende: "You know, I could have bought you for seven million and instead it was seven billion." De reactie van Morhaime was even typerend: "Yeah, could you imagine if I had just held out for the seven billion instead of the seven million?"

Levenslang voor corrupte Chinese rechter

Een voormalig rechter van het Chinese hooggerechtshof is vandaag tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld wegens verduistering en aannemen van vierhonderdduizend euro aan steekpenningen. Ook al zijn persoonlijke bezittingen zijn verbeurdverklaard, melden Chinese staatsmedia.

Huang Songyou, ooit vicepresident van het hof, is de hoogste Chinese rechter tot nog toe die wegens corruptie is aangepakt. Het hof telt dertien leden, waarvan de voorzitter tevens deel uitmaakt van het Centrale Comité van de Communistische Partij.

Huang (52) was beschuldigd van het aannemen van omgerekend vierhonderdduizend euro van een advocatenfirma, in ruil voor gunstige uitspraken. Eerder zou hij als president van een rechtbank in de provincie Guangdong omgerekend 122 duizend euro aan overheidsgeld hebben verduisterd. Volgens het staatspersbureau Xinhua heeft Huang de feiten bekend.

In 2000 werd het hoofd van de communistische partij in Shanghai, Chen Liangyu, wegens zijn aandeel in een pensioenschandaal tot achttien jaar gevangenis veroordeeld. In 2007 werd de directeur van de Chinese voedsel- en medicijnenautoriteit terechtgesteld omdat hij zich had laten omkopen om gevaarlijke nepmedicijnen toe te laten.

'Der Untergang'-maker lacht om Hitler-parodieŰn

Regisseur Olivier Hirschbiegel kan wel lachen om alle YouTube-parodieën op zijn film 'Der Untergang', waarin hij de laatste dagen van Hitler verfilmd heeft. Dat vertelde de Duitse regisseur in een interview met het tijdschrift New York Mag.

In het uit 2004 stammende 'Der Untergang' zit een scène waarin Adolf Hilter doorkrijgt dat hij de oorlog aan het verliezen is. Hierop ontsteekt hij in woede en geeft hij iedereen er van langs. De scène is inmiddels tientallen keren gebruikt voor YouTube-parodieën, waarin Engelse ondertitels een totaal andere draai geven aan de gesproken Duitse tekst.

"Je kunt geen beter compliment krijgen als regisseur", zegt de 52-jarige regisseur over de persiflages op zijn werk. De filmmaker probeert alle Hitler-parodieën op YouTube bij te houden. "Elke keer als er een nieuwe verschijnt stuurt iemand me wel een link. Ik heb er volgens mij wel 145 gezien."

Hirschbiegel's favorieten zijn het filmpje waarin Hitler geen kaartjes meer kan krijgen voor de Billy Eliott-musical op Broadway en degene waarin hij hoort van het overlijden van Michael Jackson. Andere populaire Hitler-persiflages zijn degene waarin de dictator zich boos maakt over Kanye West die Taylor Swift in de rede valt, en degene waarin hij zijn gal spuwt over de eerste trailer voor 'Avatar'. Ook is er zelfs een parodie waarin Hitler erachter komt dat hij op YouTube het mikpunt van spot is van tal van parodie-filmpjes.

 

[AO] Tsonga eenvoudig door

Jo-Wilfired Tsonga heeft zich eenvoudig geplaatst voor de tweede ronde bij de Australian Open. De als tiende geplaatste Fransman versloeg Sergiy Stakhovsky uit Oekraïne. Het werd 6-3, 6-4 en 6-4.

Fabrice Santoro was al na de eerste ronde klaar. De Fransman stopte vorig jaar met tennis maar keerde eenmalig terug om de eerste speler te worden die in vier verschillende deccenia een grand slam-toernooi heeft gespeeld. Met 5-7, 5-7 en 3-6 ging hij onderuit tegen de als veertiende geplaatste Marin Cilic.

Feyenoord en Ignjatovic uit elkaar

Feyenoord en verdediger Aleksander Ignjatovic gaan per direct uit elkaar, zo meldt het AD vandaag. De 21-jarige Servische verdediger, die tot aan het einde van het seizoen was gehuurd van FK Borac, kon bij Feyenoord niet aan de verwachtingen voldoen en kwam zelfs in geen enkele competitiewedstrijd in actie voor de Rotterdammers.

Feyenoord probeerde de verdediger nog te verhuren, maar dit zag de boomlange Serviër niet zitten. Maandag kwamen Ignjatovic en de clubleiding tot een akkoord om per direct uit elkaar te gaan. De speler zal zelf op zoek gaan naar een nieuwe club om het seizoen af te maken.

Na Wand, Sphere of Gem nu de Arc?

Afgelopen E3 stond toch wel in het teken van de Motion Controllers. Microsoft kondigde Project Natal aan, Nintendo zette al hun geld op de Wii Motion Plus en Sony liet zien hoe hun Motion Controller er uit zou gaan zien.

De Motion Controller van Sony zal gaan werken in combinatie met de Playstation Eye Camera. Een licht gevende bol op de controller kan worden waargenomen door de camera waardoor bewegingen in een 3D omgeving te gebruiken zijn. Sinds de E3 weten we ondertussen hoe de controller er uit gaat zien en hoe hij werkt... we weten alleen nog niet hoe hij heet.

Nu is de zoveelste naam voor de controller op het internet verschenen. Een anonieme brom binnen Sony heeft gezegd dat de controller 'Arc' gaat heten. Na de 'Wand', 'Sphere' en 'Gem' is dit de vierde naam die het beestje van Sony heeft gekregen. De Motion Controller zou in maart in de winkels moeten liggen dus we hopen snel te weten te komen wat nou eigenlijk de naam ervan gaat worden.

Wand

Skate 3 pre-order bonus in beeld

Skate verscheen twee jaar geleden en was een frisse wind door het skateboard-ganre. De unieke en interessante controls zorgden ervoor dat het Skate-koning, Tony Hawk, snel van zijn troon wist te stoten.

Dit jaar, 3 mei om precies te zijn, verschijnt alweer het derde deel in de serie. Volgens Electronic Arts zal de game een toffe online ervaring geven waarin je elkaar kunt uitdagen tegen elkaar te skaten.

Voor de mensen die de game nu willen bestellen zal er extra content in de game aanwezig zijn in de vorm van de Black Box Skate Park. Hoe dit exclusieve skate park er uit gaat zien is te aanschouwen in onderstaande trailer.

Bondscoach Algerije: "Er was geen afspraak met Angola"

Algerije en Angola speelde gisteravond met 0-0 gelijk waardoor ze allebei doorgaan naar de volgende ronde in de Afrika Cup. Het winnende Mali werd hierdoor uitgeschakeld.

Rabah Saadane, bondscoach van Algerije, wil niet spreken van een afspraak met Angola over de salonremise. "Er was geen afspraak met Angola". zei hij na afloop op de persconferentie. "Wij zouden nooit een dergelijke overeenkomst aangaan. Algerije was op het WK in 1982 zelf slachtoffer van een akkoord tussen Duitsland en Oostenrijk. Beide teams wilden niets riskeren. Het was een tactische wedstrijd."

Ambulance botst op A10

Een ambulance is vanochtend op de A10 bij Amsterdam in botsing gekomen met een personenauto. De patiënt is met een tweede ambulance verder vervoerd. De brandweer heeft de automobilist uit zijn voertuig moeten bevrijden, meldt de VerkeersInformatieDienst.

Het ongeluk gebeurde op de buitenring ter hoogte van Westpoort 2000-3000. Twee rijstroken zijn afgesloten, met een flinke file tot gevolg.

'FBI verzamelde illegaal telefoongegevens'

De Amerikaanse federale recherche FBI heeft jarenlang onder het mom van 'noodgevallen inzake terrorisme' telecombedrijven gedwongen gegevens over telefoongesprekken te overhandigen. Pas achteraf werd vanuit de FBI goedkeuring verleend om de verzoeken te rechtvaardigen. Dat berichtte de Amerikaanse krant The Washington Post vandaag.

De krant heeft e-mails in zijn bezit waarin staat hoe antiterrorismefunctionarissen niet de eigen procedures volgden die ten doel hebben burgerrechten te beschermen. FBI-functionarissen hebben het bericht in de krant bevestigd. Het gaat om meer dan tweeduizend verzoeken die tussen 2002 en 2006 werden gedaan.

Een onderzoek vanuit het ministerie van Justitie naar de illegale handelwijze zou deze maand nog worden afgerond. Ondanks dat advocaten van de FBI hun zorgen hadden geuit over de manier van handelen, is dit pas twee jaar later aangepakt, aldus de krant.

[NHL] Oilers verliezen vijfde op rij

De Edmonton Oilers kunnen de play-offs voorlopig uit hun hoofd zetten. Voor de vijfde keer op rij werd er verloren, dit keer kansloos met 6-0 van de Colorado Avalanche. Van de laatste tien wedstrijden wonnen de Oilers er slechts ééntje. Met de Avalanche blijft het verrassend goed gaan. Zij staan derde in de conference en eerste in hun divisie. Dit was de vierde overwinning op rij.

Man van de wedstrijd werd Matt Duchene met twee goals en een assist. Hij komt daarmee op 33 punten in totaal, waarmee hij op dit moment de rookie met de meeste punten is. Verdediger John-Michael Liles liet een goal en twee assists noteren, terwijl Wojtek Wolski drie assists gaf. Verdediger Kyle Cumisky maakte twee goals. Goalie Craig Anderson wist alle 24 schoten die hij op zich afkreeg te stoppen voor zijn vierde shutout van het seizoen.

De Avalanche kwamen in de eerste periode op een 2-0 voorsprong. Liles wist te scoren uit de rebound van een schot van Duchene. In de powerplay drie minuten later scoorde Duchene zelf na een schot van Wolski. De Oilers speelden met 3 man op dat moment omdat Sheldon Souray en Ethan Moreau met een tijdstraf op de bank zaten voor respectievelijk vasthouden en haken. De Avalanche domineerden deze periode volledig met zestien schoten op doel tegenover slechts zeven van de Oilers.

In de tweede periode kwamen de Avalanche op een 3-0 voorsprong door een goal van Chris Stewart. Deze veranderde een schot van Kyle Quincey van richting. Vervolgens wist Cumisky te scoren met een schot tussen de benen van Edmonton-verdediger Jason Struckwick door. In de derde periode werd het niet vel beter, want in de powerplay maakte Cumisky er 5-0 van, waarna Duchene nog wat zout in de wonden strooide voor de 6-0. Vervolgens was er nog vijftien minuten ongeïnspireerd ijshockey te zien.

Avalanche-coach Joe Sacco was vanzelfsprekend tevreden met de overwinning: "Mijn spelers konden haast niet wachten om het ijs op te gaan. We startten goed en wisten die energie goed vast te houden." Liles onderschreef die lezing. "We weten dat zij het moeilijk hebben de laatste tijd, dus tegen zo'n team wil je sterk starten om ze niet in de wedstrijd te laten komen. Dat lukte aardig", aldus de Avalanche-verdediger. Oilers-speler Shawn Horcoff was vanzelfsprekend een stuk minder tevreden. "Het is frustrerend. We zitten in een moeilijke situatie, maar dit keer deden we gewoon niet goed genoeg ons best. Dan kun je je wel aan het systeem houden, maar als de absolute wil om te winnen er niet is houdt het op. In onze situatie mag dat niet gebeuren, we moeten veel meer de wil om te winnen tonen", besloot de Oilers-aanvaller.

Uitslagen NHL

 

Thuis Uit Uitslag
Colorado Avalanache Edmonton Oilers 6-0
Boston Bruins Ottawa Senators 1-5
New York Islanders New Jersey Devils 4-0
Carolina Hurricanes Tampa Bay Lightning 2-3
Columbus Blue Jackets St. Louis Blues 4-2
Phoenix Coyotes Buffalo Sabres 2-7
Florida Panthers Atlanta Thrashers 1-0
Nashville Predators Toronto Maple Leafs 3-4
Dallas Stars Minnesota Wild 4-3
San Jose Sharks Calgary Flames 9-1

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over het achterhoedegevecht rond de AOW.

Morgen is de tram in Rotterdam en Den Haag een paar uur gratis. Want vakbond AbvaKabo-FNV voert dan actie tegen de verhoging van de AOW-leeftijd. Op zich heb ik geen bezwaar tegen deze actie. Zo’n publieksvriendelijke actie is altijd beter dan een staking. Maar één ding snap ik niet:

[AO] S÷derling uitgeschakeld

Voor Robin Söderling zit de Australian Open er na één partij al weer op. De als achtste geplaatste Zweed ging in vijf sets onderuit tegen de Spanjaard Marcel Granollers.


De Zweed begon goed aan de partij en via 7-5 en 6-2 kwam hij op een 2-0 voorsprong in sets. Granollers gaf zich echter niet gewonnen en wist zich terug te vechten. Granollers trok de partij vervolgens met 6-4, 6-4 en 6-2 alsnog naar zich toe.

Mariah Carey: ik heb maar twee slokjes gehad

Mariah Carey heeft zich tijdens de uitreiking van de Golden Globes rustig gehouden. De zangeres verscheen eerder deze maand stomdronken bij het Palm Springs Film Festival, maar heeft naar eigen zeggen zondag slechts twee slokjes champagne genuttigd.

Dat Mariah een flinke deuk in haar imago heeft opgelopen met haar beschonken optreden, maakt haar niets uit. "Ach ja, het is geen big deal", vertelt ze tegen US Weekly. Eerder meldde de zangeres dat het voorval de schuld was van haar goede vriend Lee Daniels.

De champagne maakte wel een diepe indruk op Mariah. Een paar dagen na de show maakte ze bekend dat ze met haar eigen champagnemerk komt.

Carey
Gelukkig droeg ze een sexy jurk (foto: Novum)

ADO wil El-Akchaoui

Youssef El-Akchaoui kan op korte termijn avances verwachten van zijn oude liefde ADO Den Haag. De linksback, die bij NEC uit de gratie is, is transfervrij en mag vertrekken bij de Nijmeegse club.

ADO kreeg lucht van de situatie en volgde de ontwikkelingen rondom de linksback nauwlettend. "Er hebben zich al meerdere clubs gemeld voor Youssef uit binnen-en buitenland, waaronder ADO", zegt technisch directeur Carlos Aalbers tegenover Omroep Gelderland.

El-Akchaoui kreeg onlangs te horen dat hij transfervrij werd en dus gratis de Nijmeegse deur uit mocht lopen. Nieuwbakken trainer Wiljan Vloet zou de Marokkaanse Rotterdammer niet meer in zijn equipe willen gezien zijn te offensieve spel. Ook zijn hoge salaris is een reden voor zijn reserve status. De linkspoot, die in de eerste competitiehelft nog vaste waarde was voor de Nijmegen Eendracht Combinatie, uitte direct zijn woede na het bekend worden van de situatie. Aalbers reageert ingetogen: "Wij proberen netjes te blijven en communiceren niet via de media. Wij willen dat er snel een oplossing komt. Dit zijn natuurlijk nooit leuke beslissingen om te nemen."

Bij de club uit de Hofstad acteerde de kleine vleugelverdediger al eerder. Voordat hij het groen rood en zwart van NEC om de schouders hees, was hij al drie jaar actief bij ADO Den Haag.

Clubloze Van der Meyde solliciteert openlijk

Andy van der Meyde wil weer aan voetballen toe komen. De rechtsbuiten hoopt op een Nederlandse club alwaar hij zich kan bewijzen.

Sinds zijn vertrek bij Everton zit de voormalig Oranje-international zonder club. Zijn zaakwaarnemer, Chiel Dekker, zegt dat iedere club contact met hem mag opnemen. “Andy is klaar voor een rentree. Hij is fit en staat weer te trappelen”, aldus Dekker tegenover VI.

Hoewel Van der Meyde speelde voor Ajax, Inter en Everton, staat hij voor iedere club open. “Andy voelt zich nergens te groot voor. Hij wil gewoon graag bewijzen dat hij nog steeds goed kan voetballen, om zich op die manier weer in de kijker te spelen. Dan zien we komende zomer wel hoe zijn toekomst er verder uitziet.” Van der Meyde debuteerde in 2000 onder Co Adriaanse bij Ajax. Na drie succesvolle seizoenen vertrok hij naar Inter. In Italië ging het bergafwaarts met de carrière van de buitenspeler.

'Turkije wil flink dokken voor Hiddink'

De Turkse voetbalbond wil alles op alles zetten om Guus Hiddink aan te trekken als nieuwe bondscoach. De Turken willen zelfs het geboden jaarsalaris, dat zes miljoen euro betreft, flink verhogen. Dit wist Voetbal International te melden maandagavond.

Eind vorig jaar kietelden de Turken Hiddink al, maar die gaf aan geen interesse te hebben in de job. Hiddink, die met Rusland verrassend het WK 2010 misliep, vond het ongepast de Russen in de steek te laten na het echec in Slovenië. Mede door het opgeschroefde geboden salaris wil Hiddink nu wel praten met de Turkse bond.

De Zuid-Europeanen hebben zich weer gemeld bij zijn zaakwaarnemer met de mededeling nog steeds te azen op de diensten van de succescoach uit de Achterhoek. Komende tijd zal duidelijk worden in welke richting de oud-coach van onder meer Chelsea en PSV zal koersen. Ook Juventus heeft belangstelling voor Hiddink.

Dagzege Greipel in Tour Down Under

De eerste etappe in de Tour Down Under is gewonnen door Andre Greipel. De Duitse sprinter was na 141 kilometer koersen, van Clare naar Tanunda, Gert Steegmans en Jurgen Roelandts in de sprint de baas.

Tim Roe, Biel Kadri en Martin Kohler zorgden voor de vlucht van de dag. Het drietal kreeg een maximale voorsprong van ruim tien minuten. Ze werden echter teruggepakt door het peloton. Vervolgens probeerde Thomas Rohregger weg te sprinten, maar twaalf kilometer voor de meet werd ook hij teruggepakt. In de sprint die volgde was Greipel de rapste.

Atlete Kallur mist indoorseizoen

De Zweedse hordenloopster Susanna Kallur moet het indoorseizoen aan zich voorbij laten gaan. De 28-jarige atlete laat dat op haar website weten. Kallur wil eerst volledig herstellen van een scheenbeenblessure zodat ze fit is voor het buitenseizoen. Het indoorseizoen met als hoogtepunt het WK half maart in Qatar komt te vroeg.

Kallur haalde haar grootste succes indoor. Sinds februari 2008 heeft ze het wereldrecord op de 60 meter horden in handen. Toen liep ze in Karslruhe 7,68 seconden. Kallur won twee Europese indoortitels en een Europese outdoortitels op de kortste hordennummers. In 2006 werd ze derde tijdens het WK indoor. Ze kampt al sinds 2008 met een stressfractuur in haar scheenbeen.

[AO] Federer moeizaam verder

Roger Federer heeft zich geplaatst voor de volgende ronde van de Australian Open. De Zwitser had het niet gemakkelijk tegen de Rus Igor Andreev. Uiteindelijk wist Federer wel te winnen in vier sets 4-6, 6-2, 7-6 en 6-0.

De Rus die het Federer altijd moeilijk maakt pakte de eerste set met 6-4. De tweede set ging vrij makkelijk naar Federer. In de derde set kreeg de Rus enkele setpoints maar Federer wist deze weg te werken en uiteindelijk de set in de tiebreak te beslissen. De vierde set werd slechts voor de formaliteiten afgewerkt want het beste was er wel af bij de Rus na het verlies van de derde set. Het werd 6-0 in de laatste set. 

'Stoornis allochtone jongeren vaak onbehandeld'

Allochtone jongeren komen vaker in de criminaliteit terecht omdat psychische stoornissen bij hen te laat worden behandeld. Dat meldt de Volkskrant op basis van een onderzoek van Stichting De Jutters, een instelling voor jeugd-GGZ in de regio Haaglanden.

De kans dat allochtone kinderen met een stoornis behandeld worden is de helft kleiner dan bij autochtone kinderen. Dit terwijl beide groepen een even grote kans hebben op een psychische aandoening. Allochtonen, vooral Marokkanen en Antillianen, krijgen wel veel vaker forensische psychiatrische hulp opgelegd na een delict.

De onderzoekers stellen vast dat onbehandelde stoornissen leiden tot crimineel gedrag. Al langer was bekend dat autochtone jongeren het meest te vinden zijn bij de GGZ en de vrijwillige hulpverlening en allochtone jongeren in justitiële jeugdinrichtingen en de gedwongen hulp.

AustraliŰrs willen William als koning

Maar liefst 56 procent van de Australiërs vindt dat hun bejaarde koningin Elizabeth II troonsafstand moet doen, slechts 29 procent wil de 83-jarige monarch nog langer op de troon zien. Op de Britse kroonprins Charles als opvolger zit maar 30 procent van de Australiërs te wachten. 58 procent wil een generatie overslaan en prins William als staatshoofd.

Dit blijkt uit een opiniepeiling die vandaag is gepubliceerd. William begint die dag een bezoek aan Australië. Het is voor het eerst dat de 27-jarige prins zijn grootmoeder vervangt op een officiële reis.

Onder Australische vrouwen is de knappe prins, de zoon van Lady Di, nog populairder: 63 procent van de vrouwelijke onderdanen wil William op de troon en slechts 28 procent heeft een voorkeur voor Charles.

Elizabeth II is in personele unie koningin van zestien koninkrijken, waaronder Groot-Brittannië en Noord-Ierland, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en Tuvalu.

[AO] Davidenko door, exit Robredo

Nikolaj Davidenko is redelijk simpel door zijn eerste ronde heen gelopen. In amper negentig minuten wist de Rus zijn Duitse opponent Dieter Kindlmann aan de kant te zetten. Het werd 6-1, 6-0 en 6-3 voor de Rus.

Davidenko won afgelopen jaar al de ATP Tour Finals en was in het begin van 2010 al de sterkste tijdens het toernooi van Doha. De Rus geldt in Australië als outsider voor de eindoverwinning. Tommy Robredo had het iets minder getroffen. Hij verloor namelijk in drie sets van de Colombiaan Santiago Giraldo. De Spanjaard die als zestiende was geplaatst in Melbourne werd met 6-4, 6-2 en 6-2 van de baan geslagen.

Eerste 'troonrede' Obama op 27 januari

President Barack Obama houdt op 27 januari zijn eerste State of the Union, de 'Amerikaanse troonrede'. Dit heeft het Witte Huis gisteren (plaatselijke tijd) bekendgemaakt.

In de door de grondwet van de VS voorgeschreven State of the Union maakt de president doorgaans eens per jaar de balans op van de situatie van het land. Waarnemers verwachten dat Obama de nadruk zal leggen op zijn hervormingsplannen voor de gezondheidszorg.

De euforie over de verkiezing van de eerste Amerikaanse president met Afrikaanse wortels is na ruim een jaar enigszins weggeëbd. Nog maar 50 procent van de Amerikanen steunt hem in de peilingen. De Amerikanen zijn met name ontevreden over zijn economisch beleid. De werkloosheid in de VS bedraagt inmiddels 10 procent.

Schadevergoeding na val door hondendrol

Het stadsgewest Marseille moet een schadevergoeding betalen aan een vrouw die in 2001 uitgleed door hondenpoep op de stoep en daardoor een botbreuk opliep. Dit heeft het gerechtshof in Marseille bepaald.

Dit meldt de Franse krant Libération vandaag op zijn website. De rechtbank had de eis van mevrouw O. in 2007 nog afgewezen. Zij volgde de gemeente die had geredeneerd dat de voetgangster bij 'normale waakzaamheid' de drol met een slalombeweging had kunnen omzeilen.

Voor de beroepsrechters woog echter zwaarder dat de gemeente geen zorg heeft gedragen voor de 'regelmatige schoonmaak' van de stoep die vereist is voor de 'veiligheid van de voetgangers'.

De Franse justitie is nog niet klaar met de drol van negen jaar geleden. Een deskundige zal zich moeten buigen over het letsel dat mevrouw O. heeft opgelopen voordat de hoogte van de schadevergoeding kan worden bepaald.

Huntelaar wil weg uit Milan

Klaas Jan Huntelaar lijkt nu toch te willen vertrekken bij AC Milan. Ondanks eerdere gesprekken met Milan krijgt de spits niet het vertrouwen dat hij nodig heeft en wil hij graag uitgeleend worden.

"Deze maand kreeg ik te horen dat ik beslist niet weg mocht en Milan het in me zag zitten. Sindsdien ben ik in de pikorde gestegen van derde tot tweede spits, heb ik extra speelminuten gekregen. Maar het geeft me niet het vertrouwen dat nodig is, ik wil gewoon meer."

De zaakwaarnemer geeft aan dat er genoeg interesse is voor de spits. Eerder deze week scheen Shakthar Donetsk een bod te hebben gedaan op de aanvaller maar Huntelaar zag een vertrek naar de Oekraïne niet zitten. Volgens Huntelaar hebben op dit moment zes clubs zich gemeld bij zijn zaakwaarnemer.

[AO] Haase hard onderuit

Robin Haase heeft weinig plezier gehad aan zijn terugkeer op de Australian Open. De Nederlandse tennisser speelde voor het eerst sinds Wimbledon 2008 een wedstrijd op een grandslamtoernooi maar werd door zijn tegenstander Tomas Berdych volledig gedaklasseerd het werd 0-6, 3-6 en 3-6.

Door de uitschakeling van Robin Haase is er geen enkele Nederlander meer aktief in het enkelspel. Maandag werd Thiemo de Bakker namelijk al uitgeschakeld door Andy Roddick. 

 

Verdachten strandrellen voor rechter

Vijf verdachten van de strandrellen in Hoek van Holland komen vandaag in Rotterdam voor de rechter. De vijf wordt openlijke geweldpleging ten laste gelegd. Een van hen wordt verdacht van poging tot doodslag.

Van de vijf verdachten is er een minderjarig. Zijn zaak wordt achter gesloten deuren behandeld. Bij het volledig uit de hand gelopen dancefeest op 22 augustus kwam een bezoeker door een politiekogel om het leven. De politie heeft de afgelopen maanden 49 verdachten opgepakt.

Medio december was de eerste zitting tegen een verdachte, een 25-jarige man door het Openbaar Ministerie (OM) wordt gezien als een van de aanstichters van de rellen. Hij zit tot de inhoudelijke behandeling van zijn zaak op 5 maart vast.

'Verhoog minimumleeftijd prostituees'

De minimumleeftijd van prostituees moet omhoog van 18 naar 23 jaar. Dit is een van de voorstellen van de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher (PvdA), die de uitbuiting van vrouwen in de rosse buurt moet tegengaan. Dit meldt De Telegraaf.

Asscher wil ook dat er tussen 04.00 uur en 08.00 uur geen prostitutie plaatsvindt en dat prostituees zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel als zzp'er. Daarnaast moeten ze aantonen dat ze Nederlands of minimaal Engels, Spaans of Frans spreken.

De maatregelen moeten de misstanden, zoals gedwongen prostitutie, tegengaan. "Op 18-jarige leeftijd zijn meiden uit Bulgarije, Roemenië of Hongarije uitermate kwetsbaar. Een vrouw van 23 is meer volwassen, die is weerbaarder", aldus Asscher.

Film: Triangle

e zaal mag donker zijn en het geluid mag hard: Triangle is op veel fronten een geslaagde film! Deze nieuwe thriller/horror van regisseur Christopher Smith zal voor veel mensen de verwachtingen overstijgen. Smith kennen we onder andere van Severence en Creep, maar in Triangle heeft hij zijn talenten nog eens extra uitgediept. Het is meestal wel op te merken wanneer de regisseur ook de schrijver is van een film, want er wordt dan vaak extra aandacht aan de details besteed. Ook Triangle is hierop geen uitzondering en vandaar dat je deze film ook met genoegen vaak zult kunnen kijken.

 

cover

 

 

 

'Wellink wilde niet ingrijpen'

President Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft verzuimd op tijd in te grijpen toen problemen zichtbaar waren bij Icesave, ABN Amro en DSB Bank, aldus Sweder van Wijnbergen gisteren tegen de commissie kredietcrisis.

Een bankrun op Icesave was volgens Van Wijbergen, professor economie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en voormalig topambtenaar bij het ministerie van Economische Zaken (EZ), onvermijdelijk. "Wellink wilde niet ingrijpen", zegt hij.

"Kies je voor een kleine of grote run", vat de UvA-professor de vraag samen waarvoor de DNB-bankier stond. Hij beantwoordt hem met: "Wellink koos voor een grote".

Van Wijnbergen wijst op een afspraak tussen DNB en Icesave dat de IJslanders niet meer dan EUR500 miljoen Nederlands spaargeld mochten aantrekken. Toen deze grens overschreden werd, greep DNB niet in. De schade was uiteindelijk "drie keer groter", stelt Van Wijnbergen.

Hij trekt de parallel met het opbreken van ABN Amro door het consortium waar onder meer Fortis deel van uitmaakte. DNB beroept zich op de waarschuwingen die zouden zijn geuit. "Maar als puntje bij paaltje komt, ga je akkoord", aldus Van Wijnbergen over de uiteindelijke goedkeuring.

Ook in het geval van DSB Bank was er volgens Van Wijnbergen te weinig oog voor de risico's en hebben "de juristen van DNB" zich vooral bezig gehouden met "afvinken" van regels. Van Wijnbergen, zelf ooit betrokken bij herstructureringen van banken in Oost-Europa, stelt dat een econoom snel kon zien dat de voorzieningen voor slechte leningen bij DSB te laag waren.

Directeur Coen Teulings van het Centraal Planbureau (CPB), ook gisteren door de commissie gehoord, wijst op de te "cosy" geworden relatie van de toezichthouder met de sector die ze overziet als een van hoofdoorzaken van de financiële crisis. De warme banden zouden hard optreden in de weg staan.

Een andere hoofdreden voor het ontstaan van de crisis is volgens Teulings scheefgroei in het financiele systeem, waarbij winst op risicovolle transacties wordt beloond met een bonus, terwijl verliezen worden afgewenteld op derden.

Gisteren trapte de 'onderzoekscommissie financieel stelsel', zoals ze voluit heet, af met een aantal openbare verhoren, die drie weken in beslag zullen nemen. Andere genodigden waren gisteren Bert Bruggink, bestuurder van de Rabobank, en Onno Ruding, oud-Citibank.

Deze week volgen onder meer Cees Maas, oud-ING Groep nv, en Gerrit Zalm, oud-minister van Financiën en de huidige chief executive van ABN Amro en Fortis Bank Nederland. In de weken die volgen verschijnen ook minister Wouter Bos van Financiën en Wellink.

Het onderzoek van de commissie wordt in twee delen uitgevoerd. In het eerste deel worden de oorzaken van de crisis in kaart gebracht. In het tweede deel van het onderzoek moet een oordeel worden geveld over het overheidsoptreden naar aanleiding van de crisis.

De commissie, die onder leiding staat van SP-er Jan de Wit, verwacht in het najaar van 2010 het onderzoek volledig af te ronden en rapport uit te brengen aan de Tweede Kamer.

'Besmettingshaard Q-koorts niet aangepakt'

Het ministerie van Landbouw grijpt niet in bij een met Q-koorts besmet vleessschapenbedrijf in Noord-Brabant. Ondanks dat 46 Q-koorts-patiënten met het bedrijf in verband zijn gebracht, mogen de schapen van het bedrijf blijven rondlopen, meldt Nova.

Dat niet wordt ingegrepen, zou komen doordat het bedrijf buiten de regels valt omdat het om vleesschapen en niet om melkschapen gaat. In augustus was al bekend dat het bedrijf is besmet. Omdat het bedrijf buiten de regels valt, hoeft er ook geen bord in de tuin dat omwonenden op de besmettingshaard wijst.

Ook is er volgens Nova niet gevaccineerd en geldt geen bezoekersverbod. GGD-arts Ter Schegget uitte vorige maand al bij het ministerie van Landbouw, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Voedsel en Waren Autoriteit zijn zorgen over het uitblijven van maatregelen. Nog steeds ziet hij volgens Nova geen aanwijzingen dat actie wordt ondernomen.

Het RIVM verweet het ministerie van Landbouw gisteren in het NOS-journaal nog dat het laks is geweest bij de aanpak van Q-koorts. Uit een reconstructie van de NOS bleek dat de Gezondheidsdienst voor Dieren eind 2005 al op de gevaren van Q-koorts wees. Het ministerie van Landbouw liet de 'boerenbelangen' volgens de NOS 'heel lang' voorgaan.

Het RIVM wees er in de uitzending op dat veel sneller zou worden ingegrepen als een chemisch bedrijf met nevenvestigingen tweeduizend zieken veroorzaakt.

Petrov in beeld bij Renault

Aan het rijtje coureurs dat bij Renault F1 in beeld is om te gaan rijden in 2010 is weer een naam toe te voegen. De Rus Vitaly Petrov lijkt een serieuze kandidaat te zijn om het tweede stoeltje bij het Franse team te gaan bezetten. Robert Kubica was al eerder deze winter vastgelegd.

De reden dat Petrov bij Renault in zou kunnen stappen ligt in het feit dat hij veel sponsorgeld mee kan brengen. De Rus heeft hiermee de sterkste troef in handen voor het stoeltje bij het Franse team. De afgelopen seizoenen Petrov in de GP2 Series waar hij in 2009 tweede in het kampioenschap werd achter Nico Hülkenberg.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
special
Random Pics van de Dag #946
special
Random Pics van de Dag #945
©FOK.nl e.a.