200.000 doden? Eigen schuld!

Wat kan de aarde toch ongelooflijk vernietigend zijn. Tweehonderdduizend doden. Tweehonderdduizend! Dat zijn er ruim 75 keer zoveel als tijdens de aanslagen van 9/11, en ruim tienduizend keer zoveel als tijdens de vuurwerkramp in Enschede. Meer dan 1.5 miljoen mensen zijn dakloos geworden. Evenveel als de gehele bevolking van Groningen, Friesland en Drenthe samen. Maar zelfs met deze vergelijkingen blijft de omvang van deze natuurramp moeilijk te bevatten.

Zou dat ook de reden zijn dat 71% van de FOK!kers geen rode cent doneren via giro 555? Of ontbreekt het simpelweg aan medelijden met de getroffenen? Daar zit namelijk wel wat in. Tenminste, volgens de tv-dominee Pat Robertson. Op de afgrijselijke Amerikaanse televisiezender Christian Broadcasting Network verkondigde de geestelijk gestoorde mafketel zonder een spier te vertrekken dat de huidige rampspoed te danken is aan de Haïtianen zelf. Eind 18e eeuw zouden ze immers een pact met de duivel hebben gesloten om hun onafhankelijkheid na te streven.

Laten we dit even in perspectief plaatsen. Nadat Haïti rond 1500 werd gekoloniseerd door de Spanjaarden, stierf vrijwel de gehele tot slaven gedegradeerde bevolking binnen enkele decennia uit, door brute dwangarbeid en westerse ziekten. Pech voor die indianen natuurlijk, maar nog veel meer voor de kolonisten. Deze waren opeens een belangrijke inkomstenbron kwijt. Wie moesten er nu werken op de suiker- en koffieplantages? Zelf doen was uiteraard geen optie. Dus besloten ze in de 17e eeuw honderdduizenden Afrikaanse slaven over te brengen naar het eiland. Een briljant idee. Maar op de een of andere manier vonden de uitgebuite slaven het niet zo’n briljant idee. Ze begonnen te morren. Meer dan honderd jaar later –de Fransen zwaaiden inmiddels de scepter– waren de slaven de barbaarse onderdrukking zo zat, dat ze in opstand kwamen tegen de Napoleontische overheersers, en na dertien jaar was de overwinning eindelijk een feit. 

Schandalig natuurlijk. Hoe konden die monsterlijke slaven zo’n verschrikkelijke daad verrichten. Die arme Europese beultjes. Een wandaad van de ergste soort! Nu, ruim 300 jaar later, wordt Haïti er flink voor gestraft. Gerechtigheid, zegt meneer Robertson dan.
Ik heb persoonlijk een iets ander idee van gerechtigheid. Afgezien van het feit dat ik slavernij niet goedkeur, zoals god blijkbaar wel doet, vind ik het toch wat curieus om na tien generaties opeens allemaal onschuldige mensen te straffen. Klokkijken is sowieso niet de sterkste kant van de christenen, want ook wij draaien heden ten dage nog altijd op voor het plukken van een appeltje uit een boom. In mijn ogen toch een relatief geringe kwajongensstreek. Dat Adam en Eva nou werden verbannen uit de Hof van Eden is nog tot daaraantoe, maar dat de gehele mensheid tot in de eeuwigheid op de blaren moet zitten, vind ik toch niet echt barmhartig. Resultaten uit het verleden bieden in het christendom (met de nadruk op dom) wel degelijk een garantie voor de toekomst.

Naast de groteske temporele miskleun, vraag ik me ook af of god niet wat selectiever had kunnen zijn. Nu zijn duizenden buitenlanders het zaadje, om nog maar te zwijgen van alle inwoners van wie de voorouders ten tijde van de Franse onderdrukking niets met Haïti te maken hadden. God is toch alwetend en alleskunnend? Dan moet hij ook in staat zijn om louter de ‘boosdoeners’ te treffen, in plaats van in het wilde weg mensen te laten sneuvelen. Een hartaanvalletje of hersenbloedinkje hier, een vallende kokosnoot of dronken automobilist daar. Het zijn maar wat willekeurige suggesties hoor, wat mij betreft mag het vonnis ook aan de hemelpoort worden geveld, maar deze botte aardbevingsbijl lijkt me wat al te rigoureus.

Het maakt me ook bang. Want Nederland moet zich misschien ook wel ernstig zorgen gaan maken over opkomend natuurgeweld. We hebben ons immers verzet tegen Hitler en de zijnen, en dat is erg stout. De kinderen van de kinderen van de kinderen van de kinderen van de kinderen van de kinderen van de kinderen van de kinderen van de kinderen van mijn kinderen kunnen hun borst natmaken. De rest van Europa heeft ook nog het een en ander tegoed voor het verdrijven van de Romeinen, en de indianen voor het verzetten tegen de onschendbare Amerikanen. Hij krijgt het nog druk, die alwetende Beul.

Ach ja, Pat Robertsons ridicule uitlatingen zijn het zoveelste bewijs van de onbeschrijflijke stompzinnigheid van de christenen. Maar hoewel ze zichzelf keer op keer voor schut zetten, wil ik er toch aandacht voor vragen. In de VS krijgen dit soort malloten tot mijn grote verbijstering immers zeer veel zendtijd, en erger nog, ze worden erg serieus genomen. Veel hooggeplaatste personen houden er exact dezelfde ideeën op na. De door Robertson opgerichte Christian Coalition is een onontbeerlijke steunpilaar voor iedere Republikein die president van de VS wil worden.

Zolang Moeder Aarde vergeet dit soort gevaarlijke gekken te verzwelgen, zal ik me blijven verzetten. Vandaag begin ik nog aan een nieuw heilig boek waarin ik oproep alle christenen uit te moorden. Dan zal over 2000 jaar iedereen het geloven. Zo gaan die dingen.