Kwalificatie EuroBasket 2011: Gunstige loting Nederlandse teams

De Nederlandse basketballers hebben gunstig geloot voor de kwalificatie van EuroBasket 2011. Nederland moet het in groep A opnemen tegen Estland, Oostenrijk en Luxemburg. Doel van de selectie van bondscoach Gadi Kedar is promotie naar de A-divisie af te dwingen. De vrouwenploeg, die dat laatste vorig jaar al voor elkaar kreeg, is zaterdag bij de loting in München ingedeeld in groep A met Italië, Litouwen, Kroatië en België. Om zeker te zijn van deelname aan het eindtoernooi in Polen in 2011 moet de ploeg van bondscoach Meindert van Veen bij de eerste twee in de poule eindigen.

Mannen

Het Nederlands mannenteam van bondscoach Gadi Kedar komt uit in de B-divisie van het Europese landenbasketball. De dertien landen in deze divisie werden bij de loting verdeeld over drie groepen (één met vijf landen en twee met vier). Nederland zit in een poule van vier met Estland, Oostenrijk en Luxemburg, op het oog een gunstige loting, want Oranje ontliep Wit-Rusland, Zweden (beide groep B), Tsjechië en Slowakije (beide groep C). Bondscoach Kedar houdt zich op de vlakte over de groepsindeling: “Een loting is een loting. Je hebt goed geloot als je alles wint, en als je verliest was het een slechte loting. Ik wil met de ploeg gewoon eerste worden in onze groep.”

Alle teams spelen een keer uit en thuis tegen elkaar. De landen die poulewinnaar worden én de beste nummer twee van de drie poules spelen vervolgens promotiewedstrijden. De winnaars van die twee duels promoveren naar de A-divisie. De eerste reeks kwalificatieduels van Oranje wordt afgewerkt in de maand augustus 2010, de returns in de zomer van 2011. De speeldata voor de eerste serie wedstrijden zijn 8, 11, 14, 17 en 21 augustus.

Vrouwen

De vrouwen van bondscoach Meindert van Veen, die in 2009 promotie afdwongen naar de A-divisie, gaan kwalificatieduels spelen met als doel het eindtoernooi in Polen in 2011 te halen. Nederland werd in München samen met 17 andere Europese landen verdeeld over twee groepen van vijf teams en twee van vier. De ploeg van Van Veen kwam bij de loting terecht in een poule (A) met Italië (de nummer zes van het EK in 2009), Litouwen (elfde), Kroatië en zuiderbuur België.

Bondscoach Van Veen blijft nuchter: “Ik kan er weinig mee. Alle tegenstanders die je loot staan in de ranking boven je. Het zal voor ons wennen worden. Als iedereen fit blijft kunnen we wellicht voor een verrassing zorgen. Maar laten we reëel blijven: we zitten in de enige poule met vijf teams, met een land als Italië, dat op een haar na het WK miste. We kunnen aan de bak. Het wordt een loodzware maand met acht duels in vier weken tijd. Maar het is mooi dat we dit mee mogen maken.”

De kwalificatieduels (thuis en uit) worden in augustus 2010 afgewerkt. De speeldata zijn 2, 5, 8, 11, 14, 17, 20, 23, 26 en 29 augustus. Om Polen te halen dient Oranje eerste of tweede te worden in de poule. Voor de overige teams is er nog een achterdeur naar het EK 2011, waarvoor Frankrijk, Rusland, Spanje, Wit-Rusland, Griekenland, Tsjechië en gastland Polen al zijn geplaatst. De zes beste overige teams spelen in twee poules van drie om het laatste ticket.

Submitter:  Bron: FOK!sport