Nederlandse voetballers in het buitenland - week 3

Niels (DerMeister)

Bekende voetballers als Elia, Sneijder en Van Persie zien we bijna dagelijks verschijnen in nieuwsberichten. Maar hoe vergaat het onze voetballende landgenoten bij de voor ons minder bekende clubs en competities? FOK!sport houdt jullie, door middel van een wekelijks verslag, op de hoogte over deze minder bekende Nederlandse voetballers.

Wigan Athletic boekte in de Engelse Premier League een belangrijke zege in de strijd tegen degradatie. De ploeg, waar Mario Melchiot de gehele negentig minuten in het veld stond, won met 0-2 van concurrent Wolverhampton Wanderers. Boudewijn Zenden verging het wat minder deze speelronde. Hij scoorde wel voor Sunderland, maar zijn ploeg ging op bezoek bij Chelsea met maar liefst 7-2 ten onder. Sunderland zakte daardoor naar de dertiende plaats en voelt ondertussen de hete adem van de clubs die vechten tegen degradatie. Wigan Athletic staat op dit moment op de veertiende plek, een punt achter Sunderland.

                                                     

In de Engelse Championship was Evander Sno, afgelopen zomer overgekomen van Ajax, trefzeker voor zijn ploeg  Bristol City. De club won uiteindelijk met 4-2 van Preston North End en Sno scoorde het laatste doelpunt van de wedstrijd. Bristol City neemt op dit moment de tiende plek in. Swansea City-doelman Dorus de Vries hield zijn doel schoon in het met 1-0 gewonnen duel tegen Leicester City. De ploeg, waar Cedric van der Gun aan de kant bleef, steeg door dit resultaat naar een knappe vierde plek en doet daardoor nog volledig mee in de strijd om promotie naar de Premier League. Marcel Seip, verdediger van Sheffield United, voorkwam met een redding op de lijn dat zijn ploeg achter zou komen tegen Middlesbrough. Sheffield won uiteindelijk de wedstrijd knap met 1-0 en kroop naar een zesde plaats in de Championship.
 
Red Bull Salzburg deed in de Oostenrijkse competitie goede zaken door hekkensluiter Austria Kärnten met 2-1 te verslaan. Voormalig AZ-verdediger Barry Opdam begon in de basis bij Salzburg, dat op dit moment de tweede plaats inneemt, en werd in de tweede helft vervangen door spits en tevens oud-AZ'er Robin Nelisse. Door dit resultaat blijft Red Bull Salzburg in het spoor van koploper Rapid Wien. De achterstand bedraagt slechts  twee punten.

                                                     

Anduele Pryor maakte afgelopen weekend zijn debuut in de Jupiler Pro League bij KV Roeselare nadat hij deze winterstop de overstap maakte van Vitesse. Hij speelde de volledige negentig minuten mee bij zijn nieuwe ploeg, maar kon niet voorkomen dat Roeselare met 1-2 verloor van KV Mechelen. Tien minuten voor tijd viel Samir El Gaaouiri nog in, maar ook hij wist zijn ploeg niet meer te redden. Roeselare blijft door dit resultaat hekkensluiter van de Belgische competitie. Ook Sherjill MacDonald beleefde geen best weekend met zijn ploeg Germinal Beerschot. Thuis werd met maar liefst 1-4 verloren van Cercle Brugge. MacDonald werd in de rust gewisseld. GBA neemt nog wel de vijfde plek in na speelronde twintig, maar de achterstand op nummer drie AA Gent bedraagt ondertussen maar liefst acht punten. Sint Truiden staat daar nog tussen met hetzelfde aantal punten als de ploeg uit Beerschot.

APOEL Nicosia behield tegen Doxa Katokopia de koppositie in de Cypriotische competitie. APOEL, waar oud-Groninger Joost Broerse de volledige negentig minuten in het centrum van de verdediging stond, won met 1-2 van de laagvlieger. Anorthosis Famagusta neemt met één punt verschil de tweede positie in. De ploeg won afgelopen weekend met 1-0 van AEL Limassol. Jeffrey Leiwakabessy, vorige week nog trefzeker, deed van begin tot eind mee bij Anorthosis.

                                                    

In de Australische A-League verging het de Nederlandse inbreng een stuk minder goed. Sergio van Dijk, tweede op de topscorelijst met twaalf doelpunten, kon niet voorkomen dat zijn ploeg Brisbane Roar op eigen veld met 0-2 ten onder ging tegen Newcastle Jets. Brisbane Roar neemt na dit verlies de achtste plaats in van de A-League. Ook de bij Ajax opgeleide Dyron Daal ging met zijn ploeg North Queensland Fury hard onderuit. Wellington Phoenix was met 3-0 te sterk. Daal, die onlangs zijn contract nog verlengde bij North Queensland Fury, neemt met zijn ploeg na dit resultaat de negende en voorlaatste plek in van de A-League.  Toch was er nog een landgenoot die in positieve zin opviel. Bas van den Brink, basisspeler bij Gold Coast United, pakte met zijn ploeg de leiding in de A-league dankzij een knappe 0-1-overwinning tegen Sydney FC, dat nu met een punt achterstand tweede staat. Van den Brink speelde de volle negentig minuten mee.