Referendum IJsland over Icesave-gelden op 6 maart

IJsland zal op 6 maart het referendum houden over de omstreden overeenkomsten met Nederland en het Verenigd Koninkrijk over terugbetaling van de Icesave-gelden. Dit maakten de IJslandse autoriteiten vandaag bekend.

Eerder vandaag gaf minister van Financiën Wouter Bos aan dat er wat hem betreft geen sprake kan zijn van heronderhandeling, dat hij het IJslandse besluitvormingsproces respecteert en dat hem niets anders rest dan de uitslag van het aangekondigde referendum af te wachten.

De minister schreef dit vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Bos reageerde hiermee op berichten in de media over op handen zijnde heronderhandelingen. IJsland stond garant voor EUR1,3 miljard aan Nederlands spaargeld, dat verdween met de ondergang van Icesave, de internet-dochter van de door de IJslandse overheid overgenomen bank Landsbanki.

De Nederlandse overheid heeft dit bedrag voorgeschoten en sloot een overeenkomst met de IJslandse regering over de terugbetaling. Het Verenigd Koninkrijk trof een soortgelijke schikking. Het IJslandse parlement ging akkoord, maar de president van het land weigerde de benodigde wetgeving te ondertekenen. De wetgeving kan nu alleen nog bekrachtigd worden door middel van het referendum.