Film Avatar zet aan tot zelfmoordgedachten

De filmhit Avatar, die al meer dan een miljard dollar opgebracht heeft, zet volgens CNN aan tot zelfmoordgedachten. Sommige fans vinden de film zeer realistisch en raken depressief door hun verlangen naar de buitenaardse wereld van Pandora die in de film wordt voorgesteld.

Op een fan-forum, 'Avatar Forums', staat een topic met de titel 'Hoe om te gaan met depressies door het onbereikbare Pandora.' Inmiddels hebben hier duizenden mensen gepost die te kampen hebben met depressieve gevoelens. Ook zijn er vele posts te vinden van fans die hen willen helpen. De software waar het topic op draait was schijnbaar niet berekend op zoveel berichten, want er moest een tweede topic bijgemaakt worden om de stroom aan posts op te kunnen vangen.

"Ikzelf ben niet depressief geworden na het zien van de film," zegt Phillipe Baghdassarian, eigenaar van 'Avatar Forums'. "De film maakte mij juist gelukkig. Maar ik begrijp de ontwikkeling wel. De film is zo schitterend. Zij laat iets zien wat we hier op aarde missen: dat we dat we in een compleet andere wereld kunnen leven."

Berichten op het forum laten zien dat het ernstig gesteld is met sommigen. "Het enige waar ik nog mee bezig ben is internet afspeuren op zoek naar meer informatie over Avatar. Ik denk dat het helpt. Het is zo moeilijk. Ik kan mijzelf maar niet dwingen te denken dat het maar om een film gaat en dat leven als  Na'vi een utopie is."

Uiteraard heeft Fok! ook een topic over de film Avatar.