Het sportmoment van Veritaz

FOK!sport presenteert "Het sportmoment van..." Elke keer vertelt een ander crewlid van FOK!sport wat hun ultieme of memorabele sportmoment is. Dit keer is het de beurt aan Veritaz. Het vorige sportmoment was van Peterselieman.

Sinds 2004 ben ik fanatiek supporter van de New England Patriots. Dit team speelt in de National Football League (NFL) en maakte in 2007, samen met zijn fans, een raar seizoen mee. De Pats bereikten tijdens het seizoen enorme hoogtepunten, maar eindigden het seizoen toch in mineur.

Nog voor het seizoen voor het team van coach Bill Belichick begon, kreeg men een klap te verwerken. Marquise Hill, een defensive end van de Pats, verdronk toen hij met zijn jet ski omsloeg en te water raakte. Ter nagedachtenis aan Hill droegen al zijn ploeggenoten het hele seizoen lang zijn nummer, nummer 91, op de achterkant van hun helm.

Tijdens de eerste wedstrijd werd een medewerker van de Patriots betrapt toen hij signalen van de zijlijn van de Jets, gericht aan de spelers in het veld, opnam op video. De hele gebeurtenis, en alles wat daarop volgde, wordt ook wel  'Spygate' genoemd. De Patriots en Belichick werden beboet en verloren één van hun plaatsen in de Draft van het jaar erop.

Heel de NFL viel over de Patriots heen. Fans en spelers spraken schande over de zaak. Dat zorgde ervoor dat de Patriots geen medelijden had met tegenstanders en dat die week na week werden getrakteerd op een enorm pak slaag van het team. De eerste echte test was in de negende week van het seizoen, toen de ongeslagen Pats het tegen de ongeslagen Indianapolis Colts opnamen. De Colts leken lang op de winst af te stevenen, maar een touchdown van Kevin Faulk zorgde voor een 24-20-score met nog drie minuten te spelen. De winst bracht de Patriots op een stand van 9-0.

Overigens werd in de tussentijd voor mij persoonlijk bekend dat we in februari een vakantie hadden geboekt naar Curaçao om mijn zus op te zoeken die daar negen maanden op stage zat. Op zich geen vervelende gebeurtenis natuurlijk, zij het niet dat de vakantie precies tegelijk viel met, jawel, de Super Bowl. Natuurlijk een ietwat voorbarige gedachtegang, maar het zou mij toch niet overkomen dat mijn New England Patriots in de Super Bowl staan en dat ik niet kan kijken, omdat ik Happy Hour aan het vieren ben in de Zanzibar.

De Pats gingen ondertussen door met het winnen van wedstrijden. Het laatste obstakel op de weg naar perfectie was het team van Tom Coughlin: de New York Giants. Hoewel voor beide teams niets meer op het spel stond dachten ze er niet over om hun basisspelers rust te gunnen. De Patriots wilden een Perfect Season neerzetten, iets wat daarvoor alleen de Miami Dolphins in 1972 was gelukt, en de Giants wilden dat maar al te graag voorkomen. Het werd een wedstrijd die de geschiedenisboeken in zou gaan. Zowel Tom Brady (50) als Randy Moss (23) in touchdowns en de Patriots wonnen ook hun laatste wedstrijd in het reguliere seizoen.

In die playoffs waren de Jacksonville Jaguars de eerste tegenstanders. Hoewel de Jags de eerste helft nog gelijk tred konden houden met New England, de ruststand was 14-14, was het in de tweede helft de verdediging van de Patriots die zijn werk deed. Het werd 31-20. In de volgende ronde van de playoffs, de strijd om de winst in de AFC, kwamen de San Diego Chargers naar Foxborough. Brady had het lastig, maar de Pats wisten genoeg te scoren om de Chargers van zich af te houden. Het werd 21-12 en ze waren verzekerd van  een plaats in de Super Bowl.

Ondertussen kwam er goed nieuws vanuit Curaçao. Het bleek namelijk dat we op de avond van de Super Bowl naar huis zouden vliegen, en dat er op het vliegveld van Willemstad een sportbar zat. Ik mocht toch wel aannemen dat ze daar een van de grootste sportevenementen van het jaar zouden uitzenden? Het tegendeel was echter waar. Toen ik aankwam stonden de tv’s op ESPN2, waar de sterkste man van de wereld gezocht werd. Ik vroeg aan een van de liefelijke dames achter de bar, die ik ervan verdacht nul interesse te hebben in wat voor sport dan ook, of ze de zender op de SuperBowl wilde zetten. Na een kwartier zoeken tussen de vijfhonderd zenders, vonden we de zender. Deze bleek echter niet te ontvangen in de bar. Zwaar aangeslagen ging ik terug naar de wachtruimte, wetende dat ik misschien wel de mooiste victorie in de historie van de Patriots ging missen. Little did I know…

Superbowl XLII (42) ging dus tussen de torenhoog favoriete Patriots en de Giants. De wedstrijd ging gelijk op tot het vierde kwart, waarin de Giants op een 10-7-voorsprong kwamen. Met nog drie minuten te spelen was het echter Moss die de Patriots weer aan de leiding bracht. Die drie minuten waren echter genoeg om een van de meest memorabele gebeurtenissen in de historie van de Super Bowl plaats te laten vinden. Eli Manning ontsnapte aan enkele verdedigers, wierp een 'Hail Mary pass' die met de helm werd gevangen door David Tyree. Deze vangbal zou de boeken in gaan als de 'Helmet catch'. Even later was het Plexico Burress die de wedstrijd in het slot gooide en de Patriots met lege handen naar huis stuurde.

Terwijl heel Amerika met hartslag 150 naar de tv zat te kijken, en voor veel Patriots fans de wereld in elkaar stortte, zat ik op tien kilometer hoogte 'Bee Movie' te kijken. Er woedde een innerlijke strijd in mij, over de vraag of ik de score zou bekijken, of dat ik alle sportwebsites zou mijden en de wedstrijd zou downloaden en zou kijken, om de spanning erin te houden. Ik kreeg bij het verlaten het het vliegtuig een sms van een vriend. Toen ik het opende wist ik meteen hoe laat het was. Van de 250 leestekens waren er minstens 230 gewijd aan vloeken en schelden, in combinatie met zelfmoordneigingen en doodsverwensingen richting de scheidsrechters en de Giants. Tot op deze dag doet het pijn om de 'Helmet catch' van Tyree te zien..

Klik hier voor de beelden van de records van Brady en Moss, en hier voor beelden van de 'Helmet catch'