Shell krijgt kritiek over oliewinning teerzanden

Bram (vulli)

Royal Dutch Shell krijgt kritiek van institutionele beleggers over de omstreden oliewinning uit de zogenaamde teerzanden in Canada, schrijft Het Financieele Dagblad vandaag. Op de eerstkomende aandeelhoudersvergadering op 18 mei in Den Haag eisen de beleggers dat Shell de mogelijke risico's voor investeerders als gevolg van de oliewinning onderzoekt. Het olieconcern krijgt daar een jaar de tijd voor. Dat heeft FairPensions uit Londen, die de aandeelhoudersactie onder 142 beleggers coördineert, gisteren bekendgemaakt, schrijft het FD.

Shell heeft tegenover de krant bevestigd een kopie van de resolutie van de aandeelhouders te hebben ontvangen. De Nederlandse pensioenbelegger APG deelt de kritiek over Shell's activiteiten in Canada. "We vinden dat de resolutie goed is onderbouwd en delen een groot deel van de risico's," zegt Erik-Jan Stork, specialist afdeling duurzaam beleggen van APG Asset Management tegen het FD.

APG onderschrijft in de krant dat de exploitatie van teerzanden duur is, veel energie verbruikt, het milieu belast en de traditionele leefwijze van lokale minderheden bedreigt.