Wilders wil vijftien tot twintig getuigen oproepen

PVV-leider Geert Wilders wil tijdens zijn rechtszaak vijftien tot twintig 'deskundigen' als getuige oproepen. Onder hen zijn radicale moslims en imams uit binnen- en buitenland. Dat heeft Wilders vandaag gezegd.

Behalve om de radicale moslims gaat het om deskundigen op het gebied van vrijheid van meningsuiting en om experts op het gebied van de islam. Wilders hoopt met hun verklaringen te kunnen aantonen dat hij de waarheid spreekt over de islam.

Wilders staat onder meer terecht omdat hij de koran heeft vergeleken met Mein Kampf, het boek van Adolf Hitler. "Als de getuige-deskundigen zeggen: dat is zo, dan zou het wel heel gek zijn als ik veroordeeld word. Dan zou ik veroordeeld worden omdat ik de waarheid spreek."

Wilders noemt het horen van de getuigen "essentieel voor mijn verdediging". Als de rechtbank er niet mee instemt, kan er volgens de PVV-leider geen sprake zijn van een eerlijk proces.

De namen van de getuige-deskundigen wil Wilders nog niet kwijt. Zijn advocaat Bram Moszkowicz maakt die morgen in de rechtszaal bekend. Wilders heeft eerder gezegd dat hij Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, wil oproepen.

Wilders moet terechtstaan wegens aanzetten tot haat, groepsbelediging van moslims en discriminatie van allochtonen. Morgen begint het proces met een zogeheten 'regiezitting' voor de rechtbank in Amsterdam. Dan wordt bepaald hoe het proces verder gaat verlopen.

Wilders suggereert verder dat minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) achter de rechtszaak zit. "Ik heb geen bewijs dat hij zich ermee bemoeit, maar het is wel een feit dat het Openbaar Ministerie functioneert onder verantwoordelijkheid van de minister van Justitie."

Wilders noemt het verder 'opvallend' dat het OM hem eerst helemaal niet wilde vervolgen, maar inmiddels de aanklacht zelfs heeft uitgebreid.