'Besmettingshaard Q-koorts niet aangepakt'

Marc (MPG)

Het ministerie van Landbouw grijpt niet in bij een met Q-koorts besmet vleessschapenbedrijf in Noord-Brabant. Ondanks dat 46 Q-koorts-patiënten met het bedrijf in verband zijn gebracht, mogen de schapen van het bedrijf blijven rondlopen, meldt Nova.

Dat niet wordt ingegrepen, zou komen doordat het bedrijf buiten de regels valt omdat het om vleesschapen en niet om melkschapen gaat. In augustus was al bekend dat het bedrijf is besmet. Omdat het bedrijf buiten de regels valt, hoeft er ook geen bord in de tuin dat omwonenden op de besmettingshaard wijst.

Ook is er volgens Nova niet gevaccineerd en geldt geen bezoekersverbod. GGD-arts Ter Schegget uitte vorige maand al bij het ministerie van Landbouw, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Voedsel en Waren Autoriteit zijn zorgen over het uitblijven van maatregelen. Nog steeds ziet hij volgens Nova geen aanwijzingen dat actie wordt ondernomen.

Het RIVM verweet het ministerie van Landbouw gisteren in het NOS-journaal nog dat het laks is geweest bij de aanpak van Q-koorts. Uit een reconstructie van de NOS bleek dat de Gezondheidsdienst voor Dieren eind 2005 al op de gevaren van Q-koorts wees. Het ministerie van Landbouw liet de 'boerenbelangen' volgens de NOS 'heel lang' voorgaan.

Het RIVM wees er in de uitzending op dat veel sneller zou worden ingegrepen als een chemisch bedrijf met nevenvestigingen tweeduizend zieken veroorzaakt.